Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
SijuksA

Post by SijuksA »

sulesavic wrote:
SijuksA wrote:
sulesavic wrote: U čemu je problem?
Zar problema ima :D
'ustvari' nije problem, problem je 'u stvari' nepismenih autora...

'uredu' se po novom pise zajedno, sto mi jako para oci i apsolutno se ne slazem da je ovo ispravno.
Ako cemo pisati 'uredu', onda cu radije stalno koristiti 'OK'.

A zasto onda ne i 'usustini'. 'upolju', 'ukuci' !!!! :x :P
Jesi li ti lingvist (u bilo kojoj mjeri)? Jesi? U tom slučaju si potrošio godine na fakultetu uzalud.

Nisi lingvist? Što te onda zanima spojeno i razdvojeno pisanje prijedložno-padežnih izraza?
WOWWWW ... Sto smo nadmeni... :lol: :lol: :lol:
Tesko meni ako su akademski gradjani na ovo spali (da odgovorim istom mjerom).

A sad spektakl: nije fakultet samo tamo gdje Halilovic kroji politku (ne znam ko ga uopste ovlasti?!), niti tamo gdje si ti ovce cuvao. Tvoje 'pojasnjenje' - ludom radovanje.
Yes & No

Post by Yes & No »

lady_bug wrote:nemojte. pocecu plakati. ja ne znam stvarno sta nam se desilo, ali ne pamtim da je ikada bilo manje pismenih (mladih) ljudi nego sada.
Desio se rat i porace .Kada na vlast dodju fasisti i nacionalisti prvo strada jezik i kultura uopce !!!!!!!
tech10

Post by tech10 »

Saraswati wrote:
tech10 wrote:Ja mislim da se ja pravilno izrazajem. :D
Svakako. :D
Uf, sada se lakse dise kada ova ocjena dolazi sa tako mjerodavnog mjesta. :D
sulesavic

Post by sulesavic »

SijuksA wrote:
sulesavic wrote:
SijuksA wrote: Zar problema ima :D
'ustvari' nije problem, problem je 'u stvari' nepismenih autora...

'uredu' se po novom pise zajedno, sto mi jako para oci i apsolutno se ne slazem da je ovo ispravno.
Ako cemo pisati 'uredu', onda cu radije stalno koristiti 'OK'.

A zasto onda ne i 'usustini'. 'upolju', 'ukuci' !!!! :x :P
Jesi li ti lingvist (u bilo kojoj mjeri)? Jesi? U tom sluèaju si potro¹io godine na fakultetu uzalud.

Nisi lingvist? ©to te onda zanima spojeno i razdvojeno pisanje prijedlo¾no-pade¾nih izraza?
WOWWWW ... Sto smo nadmeni... :lol: :lol: :lol:
Tesko meni ako su akademski gradjani na ovo spali (da odgovorim istom mjerom).

A sad spektakl: nije fakultet samo tamo gdje Halilovic kroji politku (ne znam ko ga uopste ovlasti?!), niti tamo gdje si ti ovce cuvao. Tvoje 'pojasnjenje' - ludom radovanje.
Momèino, poplavio sam ti dva izraza. S jednim se sla¾e¹ da ga pi¹e¹ spojeno, s drugim ne. Za¹to?

Haliloviæ ne kroji politiku na fakultetu. On je tamo predavaè. Veæ dugo godina nije ni ¹ef Odsjeka (s ovim velikim poèetnim O se ne sla¾em, ali po¹tujem, ¹to sam mu i rekao svojevremeno). Tamo ima jo¹ profesora, boljih i lo¹ijih od njega. ©ta si se samo njega dohvatio? Je li to ne zna¹ nijedno drugo ime koje uèestvuje u kreiranju jezièke politike?

Samo da napomenem - bilo bi mi drago kada bi mi na bilo koji naèin objasnio slaganje s ustvari i neslaganje s uredu.
SijuksA

Post by SijuksA »

Kao prvo, nisam momcina. Mozda ti djelujem odbojno, ali zao mi je, ne u ovom zivotu. :lol:
Nadalje, ne pamtim imena novopecenih kreatora jezicke politike, a vjeruj da me ni ne zanima ko je postao politicki podoban da mijenja jednu od rijetkih oblasti koja je ranije funkcionisala dobro i nije iziskivala nepotrebne prepravke zato sto je zvanicno dobila novo ime.

Uzela sam to ime kao simbol javasluka u kojem je podobnost na nekom drugom nivou nego onom koji se tice 'komponentnosti' (pardon, ovdje je vrag odnio salu - kompETEntnosti) presudna za kreiranje onog sto djeca uce tokom osnovnog obrazovanja. Smatram da je nenormalno da se ljudi od 18 godina tek pocinju uciti pravopisu, a pogotovo na filozofskom fakultetu. Da li to pravopis treba da bude ljubomorno skrivana tajna koju ces tek poceti uciti i iz drugih uglova ako dospijes do fakulteta (i to samo filozofskog, inace buduce 'strucnjake' neces smjeti pitati za minimalno pojasnjenje, kod nas se znanje ljubomorno cuva... a intelektualna radoznalost, sta to bijase) ?!

Nikad nisam osporavala da se "ustvari" pise zajedno, pa ne znam zasto si se zakacio za taj primjer?

Ako si to ucinio zato sto mislis da bi se isto pravilo trebalo primjenjivati za "uredu" i "ustvari", nemam komentara osim onog sto sam ti vec ostavila, a to je zasto ne graditi rijeci kao 'ukuci' itd. :shock: Mozda i to jednog dana postane normirano kao sto je danas 'uredu', a mene isto toliko shokira koliko i 'ukuci' :roll: .

'Uredu' dozivljavam samo kao dativ imenice 'ured' (kad je procitam, to jest, bez da cujem naglasak, da ne bi bilo zabune opet). Ne vidim zasto bi se trebala praviti razlika izmedju stajanja u redu (queueing) i neceg sto je "u redu" (pod kontrolom dakle, kontrola-> red, 'uredno')

Pojasni sad zasto opravdavas spojeno 'uredu'?
Nemoj samo reci 'zato sto je normirano'!

p.s. Zao mi je sto sam skrenula s teme koja je, da podsjetim,
"pogresna UPOTREBA rijeci". (sto me podsjeti da sam vec vidjela i ovo skrnavljenje : upotrJeba, grJeska! :P )

Jedan doprinos za pokretaca teme:

"osjecam se aktuelno!" Nije shala! :shock:
Dezze

Post by Dezze »

Jucer u CD-u kaze jedan lik iz ARBiH nekom drugom iz SPONA-e:

Koja je vasa indicija sto idete u Srebrenicu da razapnete satore?
sulesavic

Post by sulesavic »

@SijuksA

Oprosti zbog gre¹ke u spolu.

Josip Baotiæ, kao jedan primjer, pisao je sedamdesetih godina pro¹log vijeka o spojenom i rastavljenom pisanju pp izraza. Nije samo on pisao o tome, ali ga istièem zbog toga ¹to je profesor na Filozofskom fakultetu u sarajevu, ¹to spada u kategoriju starih profesora (u onom pozitivnom znaèenju), ¹to ga cijene i studenti i ostale kolege.

Dakle, nisu u pitanju nikakve novotarije, nego neslaganje meðu struènjacima, koje traje decenijama.

Objasni ti meni za¹to ne osporava¹ ustvari, a osporava¹ uredu. Oba izraza tvore se na isti naèin - prijedlog u i imenica u lokativu.
Dezze

Post by Dezze »

SijuksA wrote:Kao prvo, nisam momcina. Mozda ti djelujem odbojno, ali zao mi je, ne u ovom zivotu. :lol:
Nadalje, ne pamtim imena novopecenih kreatora jezicke politike, a vjeruj da me ni ne zanima ko je postao politicki podoban da mijenja jednu od rijetkih oblasti koja je ranije funkcionisala dobro i nije iziskivala nepotrebne prepravke zato sto je zvanicno dobila novo ime.

Uzela sam to ime kao simbol javasluka u kojem je podobnost na nekom drugom nivou nego onom koji se tice 'komponentnosti' (pardon, ovdje je vrag odnio salu - kompETEntnosti) presudna za kreiranje onog sto djeca uce tokom osnovnog obrazovanja. Smatram da je nenormalno da se ljudi od 18 godina tek pocinju uciti pravopisu, a pogotovo na filozofskom fakultetu. Da li to pravopis treba da bude ljubomorno skrivana tajna koju ces tek poceti uciti i iz drugih uglova ako dospijes do fakulteta (i to samo filozofskog, inace buduce 'strucnjake' neces smjeti pitati za minimalno pojasnjenje, kod nas se znanje ljubomorno cuva... a intelektualna radoznalost, sta to bijase) ?!

Nikad nisam osporavala da se "ustvari" pise zajedno, pa ne znam zasto si se zakacio za taj primjer?

Ako si to ucinio zato sto mislis da bi se isto pravilo trebalo primjenjivati za "uredu" i "ustvari", nemam komentara osim onog sto sam ti vec ostavila, a to je zasto ne graditi rijeci kao 'ukuci' itd. :shock: Mozda i to jednog dana postane normirano kao sto je danas 'uredu', a mene isto toliko shokira koliko i 'ukuci' :roll: .

'Uredu' dozivljavam samo kao dativ imenice 'ured' (kad je procitam, to jest, bez da cujem naglasak, da ne bi bilo zabune opet). Ne vidim zasto bi se trebala praviti razlika izmedju stajanja u redu (queueing) i neceg sto je "u redu" (pod kontrolom dakle, kontrola-> red, 'uredno')

Pojasni sad zasto opravdavas spojeno 'uredu'?
Nemoj samo reci 'zato sto je normirano'!

p.s. Zao mi je sto sam skrenula s teme koja je, da podsjetim,
"pogresna UPOTREBA rijeci". (sto me podsjeti da sam vec vidjela i ovo skrnavljenje : upotrJeba, grJeska! :P )

Jedan doprinos za pokretaca teme:

"osjecam se aktuelno!" Nije shala! :shock:
Ne bih da se petljam u vasu diskusiju ali ne mogu da ne kazem svoje misljenje :)

Pitas zasto se opravdava 'uredu' a ne 'ukuci'. Odgovor je jednostavan. Radi se o razlicitim znacenjima kod 'uredu' (Nesto je ispravno) i 'u redu' (neko stoji u redu na kasi). Dok 'u kuci' ima znacenje (neko se nalazi u kuci), 'ukuci' nema.

Isto je sa 'upravu' i 'u pravu'. Npr. Ja sam upravu kad govorim o ovim stvarima (ono sto govorim je tacno) i Ja sam u pravu a ne u ekonomiji (struka mi je pravo a ne ekonomija).

Neko je vec ovo objasnio na ovoj temi, ali vidim da se ne citaju bas svi postovi.
sulesavic

Post by sulesavic »

@Dezze

Ne raspravljamo mi o ukuæi i uredu, nego o ustvari i uredu (a mo¾emo sad tome pridodati i upravu).
SijuksA

Post by SijuksA »

sulesavic wrote:@SijuksA

Oprosti zbog greške u spolu.

Josip Baotić, kao jedan primjer, pisao je sedamdesetih godina prošlog vijeka o spojenom i rastavljenom pisanju pp izraza. Nije samo on pisao o tome, ali ga ističem zbog toga što je profesor na Filozofskom fakultetu u sarajevu, što spada u kategoriju starih profesora (u onom pozitivnom značenju), što ga cijene i studenti i ostale kolege.

Dakle, nisu u pitanju nikakve novotarije, nego neslaganje među stručnjacima, koje traje decenijama.

Objasni ti meni zašto ne osporavaš ustvari, a osporavaš uredu. Oba izraza tvore se na isti način - prijedlog u i imenica u lokativu.
Prije bih rekla da se gradi prijedlogom 'u' i dativom imenice.
Pises o Baoticu, ali ne kazes sta on konkretno zastupa i kako to argumentuje?

I ako kazes da to neslaganje medju lingvistima traje odavno, mozda bi trebao navesti i protivprimjer, nekoga ko smatra, kao i ja, da je pravilno kad je 'sve u redu' :lol:
Ves sam ti objasnila zasto jedno osporavam, a drugo ne.

@Dezze: mislim da je tvoj primjer neadekvatan, zbog sljedeceg: sta znaci kad kazes da si u pravu (pravosudnim naukama)?
Valjda ces reci ili da si NA pravu (faxu), ili da ces kao zavrseni student preformulisati, pa reci da se bavis pravosudjem, pravom, jurisdikcijom...
SijuksA

Post by SijuksA »

Vec*
tech10

Post by tech10 »

Naslov iz danasnjeg Avaza: Balkansko takmičenje najboljih učača Kur'ana.
Je li ovo učača ispravno? Znaci li da je jednina za onoga koji uči učač?
lady_bug

Post by lady_bug »

tech10 wrote:Naslov iz danasnjeg Avaza: Balkansko takmičenje najboljih učača Kur'ana.
ispravno ili ne, grozno zvuci, a jos gore izgleda kad se napise. izbise ove kvacice oci.
Saraswati

Post by Saraswati »

I meni je ta konstrukcija zaparala uši kad sam je prvi put čula. Ali pretpostavljam da nema boljeg jezičnog rješenja kada su u pitanju oni koje 'uče' Kur'an? Sama riječ učenje je na neki način posuđenica za glagol koji ne postoji u našem jeziku. Odatle i donekle rogobatna izvedenica - učač. Slično kao i postač. Izgleda da nam jezik nije sviknut na ove ibadetske izraze. :D

Doduše, čini mi se da se u kršćanskoj i jevrejskoj tradiciji koristi izraz - recitiranje (psalama).
Shoshana

Post by Shoshana »

JOj, ovo je i meni zvucalo tako nakaradno kad sam prvi put vidjela, htjela sam cak i reagovati, a onda skontah da ... ako treba da postoji neka imenica koja ce odredjivati 'onaj koji uci' - ova je isto tako dobra kao i bilo koja druga. Nas jezik se stoljecima (kao i svi ostali jezici) obogacivao novim rijecima, ovo je samo jedna u nizu.

Istina, vec postoji ucenik - ali to ne znaci istu stvar. Ucenik je onaj koji uci u relaciji 'uciti - nauciti' , dok se ovdje vise radi o relaciji 'uciti - prouciti, izuciti'... Eh, sad, moglo bi i proucavatelj, izucavatelj (proucavalac, izucavalac) - ali ako se onima koji to rade svidja 'ucac' - meni je ok. Ja se tu ionako nista ne pitam :P
SijuksA

Post by SijuksA »

lady_bug wrote:
tech10 wrote:Naslov iz danasnjeg Avaza: Balkansko takmičenje najboljih učača Kur'ana.
ispravno ili ne, grozno zvuci, a jos gore izgleda kad se napise. izbise ove kvacice oci.
:lol: Upravo tako.
Djeluje neozbiljno i neodoljivo podsjeca na "La cucaracha" :D
pljuskavice

Post by pljuskavice »

Shoshana wrote:JOj, ovo je i meni zvucalo tako nakaradno kad sam prvi put vidjela, htjela sam cak i reagovati, a onda skontah da ... ako treba da postoji neka imenica koja ce odredjivati 'onaj koji uci' - ova je isto tako dobra kao i bilo koja druga. Nas jezik se stoljecima (kao i svi ostali jezici) obogacivao novim rijecima, ovo je samo jedna u nizu.

Istina, vec postoji ucenik - ali to ne znaci istu stvar. Ucenik je onaj koji uci u relaciji 'uciti - nauciti' , dok se ovdje vise radi o relaciji 'uciti - prouciti, izuciti'... Eh, sad, moglo bi i proucavatelj, izucavatelj (proucavalac, izucavalac) - ali ako se onima koji to rade svidja 'ucac' - meni je ok. Ja se tu ionako nista ne pitam :P
Učenje u ovom slučaju nije usvajanje znanja, izučavanje, već saopćavanje - dakle radnja obrnutog smijera. Zato ne možemo te ljude nazvati proučavatelji, izučavatelji. Po meni jedino učač; učiti kur'an - govoriti kur'an

Ali evo i mog priloga za pogrešnu upotrebu riječi: pandam znam mnoge ozbiljne medijski eksponirane ljude koji još nisu naučili da se kaže pandan
tech10

Post by tech10 »

Shoshana wrote: Istina, vec postoji ucenik - ali to ne znaci istu stvar. Ucenik je onaj koji uci u relaciji 'uciti - nauciti' , dok se ovdje vise radi o relaciji 'uciti - prouciti, izuciti'... Eh, sad, moglo bi i proucavatelj, izucavatelj (proucavalac, izucavalac) - ali ako se onima koji to rade svidja 'ucac' - meni je ok. Ja se tu ionako nista ne pitam :P
Ako se primijeni ta logika onda bi dzelat u nasem jeziku bio mučitelj, a sadista-mučač. :D
lady_bug

Post by lady_bug »

tech10 wrote:
Shoshana wrote: Istina, vec postoji ucenik - ali to ne znaci istu stvar. Ucenik je onaj koji uci u relaciji 'uciti - nauciti' , dok se ovdje vise radi o relaciji 'uciti - prouciti, izuciti'... Eh, sad, moglo bi i proucavatelj, izucavatelj (proucavalac, izucavalac) - ali ako se onima koji to rade svidja 'ucac' - meni je ok. Ja se tu ionako nista ne pitam :P
Ako se primijeni ta logika onda bi dzelat u nasem jeziku bio mučitelj, a sadista-mučač. :D
a onaj koji čuči čučatelj ili čučač :lol:
sulesavic

Post by sulesavic »

uredu - u redu

ustvari - u stvari
SijuksA wrote:Prije bih rekla da se gradi prijedlogom 'u' i dativom imenice.
Èekamo treæe mi¹ljenje.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

pljuskavice wrote: Učenje u ovom slučaju nije usvajanje znanja, izučavanje, već saopćavanje - dakle radnja obrnutog smijera. Zato ne možemo te ljude nazvati proučavatelji, izučavatelji. Po meni jedino učač; učiti kur'an - govoriti kur'an

Ali evo i mog priloga za pogrešnu upotrebu riječi: pandam znam mnoge ozbiljne medijski eksponirane ljude koji još nisu naučili da se kaže pandan
valjda misle da je rijec iz kineskog i da ima neke veze sa pandama, a ne da je pendant iz francuskog. Prije rata su se smijali jednom bh politicaru koji je govorio umjesto bude bide, bas kao u makedonskom - ke bide
Saraswati

Post by Saraswati »

sulesavic wrote:uredu - u redu

ustvari - u stvari
Čekamo treće mišljenje.
Ako je pitanje koji je padež posrijedi :D onda je moj odgovor lokativ jer on odgovara na pitanje: gdje? :D
Shoshana

Post by Shoshana »

lady_bug wrote:
tech10 wrote:
Logici ne fali nista :D Samo sto jezik nije matematika...pa nije bas uvijek logican :D
SijuksA

Post by SijuksA »

Saraswati wrote:
sulesavic wrote:uredu - u redu

ustvari - u stvari
Čekamo treće mišljenje.
Ako je pitanje koji je padež posrijedi :D onda je moj odgovor lokativ jer on odgovara na pitanje: gdje? :D
:D :D :D :D
lady_bug

Post by lady_bug »

Shoshana wrote:
lady_bug wrote:
tech10 wrote: Ako se primijeni ta logika onda bi dzelat u nasem jeziku bio mučitelj, a sadista-mučač. :D
Logici ne fali nista :D Samo sto jezik nije matematika...pa nije bas uvijek logican :D
ma naravno, ali moramo se malo i zajebavati, kad vec imamo takav jezik da mozemo :D
Post Reply