Imena u Bosni i Hercegovini
- pustopoljina
#251 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ne znam odakle si,ali izgleda da nisi citala nista od maka dizdara?
a irman? irman je jedno od cestih muslimanskih imena u bosni,a imran mi je poznato samo iz sure. ja,svidja mi se i ahmed,ali licno mi se svidja kad u muskom imenu ima r,a u zenskom kad nema.
a irman? irman je jedno od cestih muslimanskih imena u bosni,a imran mi je poznato samo iz sure. ja,svidja mi se i ahmed,ali licno mi se svidja kad u muskom imenu ima r,a u zenskom kad nema.
- Hodidjed
#252 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To je problem kucnog odgoja. Cuo sam prije neki dan kako jedno dijete od nekih 7-8 godina trci za drugim i dere se "...ti majku nepokrivenu!", aludirajuci na to da iako je mozda i musliman, ali nije i vjernik u isto vrijeme. Eto do koje mjere to ide.emra_a wrote:Bekir,Ragib,Omer i Osman bas ne nestaju,znam ih nekoliko mladjih od 10samson wrote:cudno sto nestaju imena poput Osman,Mehmed,Lutvo,Omer,Ragib,Becir,itd..
a najljepse mi ime Saladina Lutvo i ne znaci nista,to je neka bosnjacka skracenica ,i takva imena(lutvo,mujo,suljo) nestaju.Mehmed je turska forma od Muhamed(u turskoj,navodno,ne daju nikada Muhamed,isto kao sto na zapadu ne daju Isus..to sam cula)
Gorcin popularno? prvi put cujem to ime, djeca znaju biti vrlo odvratna prema "drugacijim,tako da nikada nebi dala neko neobicno imene vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
Dakle, djeca po imenu zakljucuju "ko je ko", a "roditelji im govore da mrze one sto se zovu drugacije od njih samih". Krasno, zar ne?
Nazalost, vecina onih koji insistiraju da djeca moraju nositi muslimansko ime, ako su im roditelji muslimani (odnosno katolici ili pravoslavci), u isto vrijeme akcentiraju na ksenofobiji. Ksenofobija i jeste jedan od kljucnih socioloskih problema kao inicijalne kapisle za delinkvenciju.
Zar neko dijete koje se rodilo prije 10 godina, a zove se Ratko, nece krenuti stopama Ratka Mladica? Lako moguce.
Zar neko dijete koje se takodje rodilo prije nekih 10 godina, a zove se Denis, nece imati problema u socijalizaciji jer niko ne zna koje je vjere? Lako moguce da hoce.
Dakle, problem te prirode postoji samo na balkanu. na zapadu te niko nece nista pitati, vec ce samo gledati "da li si covjek ili zvijer".
1992 nije samo poceo rat, nego se otvorila i pandorina kutija iz koje su izasli mnogo vece problemi nego sto smo tada mogli pretpostaviti.
Ova tema je primjer kako "pitanje vlastitog imena" moze dovesti do raskola i mrznje.
-
emra_a
#253 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ne znam odakle si,ali izgleda da nisi citala nista od maka dizdara?
davno,jos kao 13-godisnja djevojcica...medjutim sad da cujem da je neko dao djetetu ime Gorcin..i cisto sumnjam da bi iko dao
a Imran je takodjer cesto ime,a i lijepo
na kraju krajeva,svi imaju svoj ukus,pa neka nadjevaju kako zele
-
emra_a
#254 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Hodidjed wrote:To je problem kucnog odgoja. Cuo sam prije neki dan kako jedno dijete od nekih 7-8 godina trci za drugim i dere se "...ti majku nepokrivenu!", aludirajuci na to da iako je mozda i musliman, ali nije i vjernik u isto vrijeme. Eto do koje mjere to ide.emra_a wrote:Bekir,Ragib,Omer i Osman bas ne nestaju,znam ih nekoliko mladjih od 10samson wrote:cudno sto nestaju imena poput Osman,Mehmed,Lutvo,Omer,Ragib,Becir,itd..
a najljepse mi ime Saladina Lutvo i ne znaci nista,to je neka bosnjacka skracenica ,i takva imena(lutvo,mujo,suljo) nestaju.Mehmed je turska forma od Muhamed(u turskoj,navodno,ne daju nikada Muhamed,isto kao sto na zapadu ne daju Isus..to sam cula)
Gorcin popularno? prvi put cujem to ime, djeca znaju biti vrlo odvratna prema "drugacijim,tako da nikada nebi dala neko neobicno imene vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
Dakle, djeca po imenu zakljucuju "ko je ko", a "roditelji im govore da mrze one sto se zovu drugacije od njih samih". Krasno, zar ne?
Nazalost, vecina onih koji insistiraju da djeca moraju nositi muslimansko ime, ako su im roditelji muslimani (odnosno katolici ili pravoslavci), u isto vrijeme akcentiraju na ksenofobiji. Ksenofobija i jeste jedan od kljucnih socioloskih problema kao inicijalne kapisle za delinkvenciju.
Zar neko dijete koje se rodilo prije 10 godina, a zove se Ratko, nece krenuti stopama Ratka Mladica? Lako moguce.
Zar neko dijete koje se takodje rodilo prije nekih 10 godina, a zove se Denis, nece imati problema u socijalizaciji jer niko ne zna koje je vjere? Lako moguce da hoce.
Dakle, problem te prirode postoji samo na balkanu. na zapadu te niko nece nista pitati, vec ce samo gledati "da li si covjek ili zvijer".
1992 nije samo poceo rat, nego se otvorila i pandorina kutija iz koje su izasli mnogo vece problemi nego sto smo tada mogli pretpostaviti.
Ova tema je primjer kako "pitanje vlastitog imena" moze dovesti do raskola i mrznje.
slazem se s tobom,,ali sta sad? hoce li moje dijete ispastati jer se meni prohtjelo da furam neko slavenstvo i sta ti ja znam? ako ti je brate stalo do toga,mjenjaj sebi ime,,a djetetu daj kakvu takvu normalnu buducnost
- pustopoljina
#255 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To je problem kucnog odgoja. Cuo sam prije neki dan kako jedno dijete od nekih 7-8 godina trci za drugim i dere se "...ti majku nepokrivenu!", aludirajuci na to da iako je mozda i musliman, ali nije i vjernik u isto vrijeme. Eto do koje mjere to ide.
a zamisli mentalni sklop roditelja i kucni odgoj tog djeteta kojem su roditelji prije deset godina dali ime ratko?!
ja svojoj djeci necu davati nikakva osama ili sadam imena...
znas kako kazu: nomen est omen.
a zamisli mentalni sklop roditelja i kucni odgoj tog djeteta kojem su roditelji prije deset godina dali ime ratko?!
ja svojoj djeci necu davati nikakva osama ili sadam imena...
znas kako kazu: nomen est omen.
- pustopoljina
#256 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Hodidjed wrote:
Ja ti uopste ne namecem svoje misljenje niti aludiram kakvo ime da das svojoj djeci, niti samoj sebi, pa nemoj ni ti meni predlagati.
Ovdje samo polemisemo oko toga, a sta ce ko uciniti to ostaje njegova licna stvar.
sorry
...zadala sam se u citanje teme toliko da sam zaboravila da mi rodjeni brat nema muslimansko ime,a rodjen je 1979.godine, od roditelja muslimana...ima slavensko ime,srpsko-hrvatsko. cak nije ni internacionalno,ili neodredjeno. moja 2 nerodjena brata imaju hrvatska imena,otac i mati muslimani...jedna nerodjena sestra ima staro jevrejsko ime (nije sara) ali oni zive u svicarskoj,i otac joj je svicarac, jos jedan nerodjeni brat ima srpsko ime (otac crnogorac). i jos jedna nerodjena sestra i 3 brata imaju muslimanska imena. s druge strane imam dva brata (od dajdze) -jedan ima muslimansko ime,drugi nema...a sestra ima takvo ime da je samo u bosni smatraju muslimankom (sto jeste)...
tako da ta teorija kako mi muslimani bosanski dajemo nekakva nakaradna (islamska) imena barem za moju uzu i siru porodicu ne vrijedi. niko od njih (svi su stariji) nije imao problema zbog imena u ratu,ni moj buraz isto tako.
kad vidim neke srbe ili hrvate da u jednonacionalnom braku iz cista mira daju "muslimanska" ili one druge nacije imena,onda cu mozda smatrati da smo mi (bos.muslimani) stvarno tako nakaradni.
koji ce hrvat dati djetetu ime nemanja? trt! trenutno jako popularno srpsko ime.
-
Shoshana
#257 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ukoliko nisi jedan od onih koji tvrde da smo mi svi Slaveni, te bi, shodno tome trebali davati djeci slavenska imena - ne vidim zasto se nalazis prozvan.Hodidjed wrote: Ja ti uopste ne namecem svoje misljenje niti aludiram kakvo ime da das svojoj djeci, niti samoj sebi, pa nemoj ni ti meni predlagati.
Ovdje samo polemisemo oko toga, a sta ce ko uciniti to ostaje njegova licna stvar.
Ovo je ina tema u kojoj se insistira na 'slavenska' versus 'arapska, turska, persijska i sl' imena... Ukoliko zagovaraci Slavenstine nisu svjesni ideologije koja stoji iza takve price - njihov problem... Ali u Bosni ne postoji nijedan narod koji se identifikuje kao Slaveni. POstoje Bosnjaci, Srbi i Hrvati, i oni daju svojoj djeci imena koja se uklapaju u kulturu koja cini identitet grupe. Nema nikakve razlike izmedju price 'svi smo mi Slaveni' i 'svi smo mi Germani'. Samo treba ukljuciti dva-tri reznja.
Isto tako kao sto je jednom (pazi konstrukcije, jebo te) pravoslavnom Slavenu nezamislivo dati djetetu ime Muamera, tako je i bosanskom muslimanu nezamislivo dati djetetu ime Jovanka (Jovanka je, usput veoma arhaicno ime. Jovana je mnogo ljepse). I sad se nadju pametnjakovici koje ce da tvrde da bi "slavenski identitet" (koji je, usput, nepostojeci na ovim terenima) trebao biti preci bosansklim muslimanima, nego muslimanski identitet
Hej Slaveni joste zivi...
- Alfa159
#258 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Svaka cast za pokretanje teme tek sad sam je vidio!!!
Ovo je samo jedan od momenata kako su Bosanci-Bosnajci muslimani totalno pogubili svoj identitet.
Samo glup covjek moze povjerovati da je za vrijeme Osmanskog perioda iz turske doslo 2 miliona ljudi pa naselil Bosnu.
A fino je rekao M.Filipovic ne moze ne pismeni hodjica da svari ili shvati da nije on oduvjek bio musliman tesko mu je shavtiti da je nakad bio krscanin ili bogumil-heretik.
Ovo moze samo nekog da zaboli, ali isto tako nisu ni hrvati od vajkada bili katolici i srbi pravoslavci tako da vazna je nacija a ne vjeroispovjed!!!
Ovo je samo jedan od momenata kako su Bosanci-Bosnajci muslimani totalno pogubili svoj identitet.
Samo glup covjek moze povjerovati da je za vrijeme Osmanskog perioda iz turske doslo 2 miliona ljudi pa naselil Bosnu.
A fino je rekao M.Filipovic ne moze ne pismeni hodjica da svari ili shvati da nije on oduvjek bio musliman tesko mu je shavtiti da je nakad bio krscanin ili bogumil-heretik.
Ovo moze samo nekog da zaboli, ali isto tako nisu ni hrvati od vajkada bili katolici i srbi pravoslavci tako da vazna je nacija a ne vjeroispovjed!!!
- pustopoljina
#259 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
je li ti citas postove sa ove teme-upravo sam ja spomenula ta imena prije nekoliko postova,cak i imena koja mi se svidjaju. mogao bi osim sto lupas gluposti i citati.samson wrote:samo ti lupetkaj od zid a kad neko dadne ime Ratko ili Jadovan ko moja komsinica onda je sve ok a ako neko dadne cisto muslimansko ime onda je odma neka nervoza i neki verbalni napadipustopoljina wrote:de boga ti,u ime svog identiteta daj svojoj djeci ime kakvo hoces, a pusti druge da daju imena kakva hoce.
to je,kad si totalno promasaj u zivotu,nista nisi postigao,nista ostvario,jedino ti poslo za rukom dijete napraviti,pa ti dijete dodje kao stvar za pokazati.
svi vi koji djeci mislite dati neobicna imena,ili rjesavati politicka pitanja preko njihovih ledja treba da znate da se ime moze i promijeniti.tako da su vasi flesevi moguci do neke 18.godine vaseg djeteta.
ne mogu vjerovati da sebe samu citiram.ona tamo snjezana u danima je pogresno tumacila barem trecinu imena tamo navedenih..zapamtila sam samo harun i melisa...koji po njoj ne znaci nista,a melisa je marks engels,blabla...
harun je aron...ne znaci nista... predstavlja starozavjetnu licnost-brata proroka mojsija (musa a.s.)
melisa je latinsko ime i znaci nesto kao med,medena...
a ona neka imena ja u svom zivotu nisam cula. mirhad nisam nikad cula...
a sigurno necu svojoj djeci davati imena radovan,ratko,momcilo,biljana...hvala,ali ne-hvala. da su stroslavenska...necu davati ni ova iman,sahara istajaznam...ne vjerujem da cu dati mak,ili gorcin (sto je sad plaho popularno)..dacu im neko po meni,obicno ime s kojim im zelim obican/normalan zivot.
Last edited by pustopoljina on 21/08/2008 15:22, edited 1 time in total.
- sheilak
#261 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
@ pustopoljina
pusti, nemoj se bez veze nervirati. Neki ljudi imaju zabetonirano misljenje o svemu . Svaki pokusaj da im se barem malo priblizi drugacije vidjenje je osudjeno na udaranje glavom od zid ili podsmijeh ( nerazumijevanja ).
pusti, nemoj se bez veze nervirati. Neki ljudi imaju zabetonirano misljenje o svemu . Svaki pokusaj da im se barem malo priblizi drugacije vidjenje je osudjeno na udaranje glavom od zid ili podsmijeh ( nerazumijevanja ).
- pustopoljina
#262 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
jes'vala i to sto kazes...
mogla bih ja u kupovinu.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#263 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Tema očišćena.
@Vozdra raja, @Redondo,...opomena-nemojte offtopica primjerenijih za politiku i slično..i izvjesnih termina također..
@Emra ,bez zachatavanja..kad nešto novo padne napamet,vazda se može otvoriti nova tema zar ne?
Hvala.
@Vozdra raja, @Redondo,...opomena-nemojte offtopica primjerenijih za politiku i slično..i izvjesnih termina također..
@Emra ,bez zachatavanja..kad nešto novo padne napamet,vazda se može otvoriti nova tema zar ne?
Hvala.
- x0z0y0
#264 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Samo mi u BiH imamo podjelu imena po vjeri
Meni je to toliki apsurd da se svaki put iznerviram kad cujem pametovanja "ovo je musl./katol. ime a ovo nije"
Bitno je da je ime lijepo...da dijete nema problema s njim u smislu izrugivanja i sl.
Meni je bitno i da nema problema kada/ako jednog dana bude presao granice BiH...a ne kao ja - svaki put moram spelovat ili pisat ime da bi me razumjeli
Meni je to toliki apsurd da se svaki put iznerviram kad cujem pametovanja "ovo je musl./katol. ime a ovo nije"
Bitno je da je ime lijepo...da dijete nema problema s njim u smislu izrugivanja i sl.
Meni je bitno i da nema problema kada/ako jednog dana bude presao granice BiH...a ne kao ja - svaki put moram spelovat ili pisat ime da bi me razumjeli
-
emra_a
#265 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
nije problem doktore 
- Hodidjed
#266 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Pa upravo o tome pisem citavo vrijeme, a ovi nacionalisti me iznapadase.Compos_Sui wrote:Samo mi u BiH imamo podjelu imena po vjeri
- samson
#267 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
znaci ako neko dadne svome djetetu ime Muhamed po tvom je nacionalista?Hodidjed wrote:Pa upravo o tome pisem citavo vrijeme, a ovi nacionalisti me iznapadase.Compos_Sui wrote:Samo mi u BiH imamo podjelu imena po vjeri
- Hodidjed
#268 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Nije tacno. Kako to skonta?
- zambaklija
#269 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
e gluposti naše balkanske koga to ba u svjetu interesuje kako ćeš se zvati FLAŠKO ili FLAŠUDIN,to samo izgleda glup svjet interesuje,svjet koji sebe nije svjestan uffff...hebem ti nacionalizam

-
emra_a
#270 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
jos par lijepih muslimanskih imena:
Hanan
Sumeja
Rihana
Nihada
a od muskih:
Asif
Kais(Qais)
Raid
Hanan
Sumeja
Rihana
Nihada
a od muskih:
Asif
Kais(Qais)
Raid
- Hodidjed
#271 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Žali se zabrinuti roditelj direktoru skole:
"Znate direktore, mog sina u školi zovu Urac."
Direktor: "A kako mu je pravo ime?"
Brižni tata:
"Enis."
"Znate direktore, mog sina u školi zovu Urac."
Direktor: "A kako mu je pravo ime?"
Brižni tata:
"Enis."
- kockica_kockica
#272 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
ja mislim da nije vazno cije je ime ako je lijepo... i zasto onda prepucavati se oko toga jeli ljepse ime Muhamed ili Zvonimir ili je ipak Ranko ... meni je ova rasprava stvarno najveca glupost ... 
- Hodidjed
#273 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
To i ja kazem "da ime treba biti lijepo", a oni navalili "musliman mora dati muslimansko ime", pa ako nije tako onda si ti "islamofob", pa onda frka oko staroslavenskih imena. Ma katastrofa.kockica_kockica wrote:ja mislim da nije vazno cije je ime ako je lijepo... i zasto onda prepucavati se oko toga jeli ljepse ime Muhamed ili Zvonimir ili je ipak Ranko ... meni je ova rasprava stvarno najveca glupost ...
Sta cemo npr sto se Mak Dizdar zvao MAK, ili sto se Tvrtko Kulenovic zvao TVRTKO. Gluho i ne bilo, gdje ce oni djeci dati takva imena, jer, To nisu muslimanska imena. pa, kad srbi pocnu davati muslimanska imena, odna cemo i mi srpska........
-
emra_a
#274 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Mak se zvao MehmedalijaHodidjed wrote:To i ja kazem "da ime treba biti lijepo", a oni navalili "musliman mora dati muslimansko ime", pa ako nije tako onda si ti "islamofob", pa onda frka oko staroslavenskih imena. Ma katastrofa.kockica_kockica wrote:ja mislim da nije vazno cije je ime ako je lijepo... i zasto onda prepucavati se oko toga jeli ljepse ime Muhamed ili Zvonimir ili je ipak Ranko ... meni je ova rasprava stvarno najveca glupost ...
Sta cemo npr sto se Mak Dizdar zvao MAK, ili sto se Tvrtko Kulenovic zvao TVRTKO. Gluho i ne bilo, gdje ce oni djeci dati takva imena, jer, To nisu muslimanska imena. pa, kad srbi pocnu davati muslimanska imena, odna cemo i mi srpska........
znam sve to slazem se ali isto tako niko nema pravo reci bosnjacima da trebaju davati slavenska imena,,a sama tema je pocela s time
- Hodidjed
#275 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Znamo svi dobro kako se zvao Mak Dizdar. Nego, gdje to izricito stoji na ovoj diskusiji da neko govori bosnjacima da djeci daju nemuslimanska imena? A vidim da si ti predstavnik Bosnjaka i da stitis njihova prava (ne znam ko te ovlastio).emra_a wrote:Mak se zvao MehmedalijaHodidjed wrote:To i ja kazem "da ime treba biti lijepo", a oni navalili "musliman mora dati muslimansko ime", pa ako nije tako onda si ti "islamofob", pa onda frka oko staroslavenskih imena. Ma katastrofa.kockica_kockica wrote:ja mislim da nije vazno cije je ime ako je lijepo... i zasto onda prepucavati se oko toga jeli ljepse ime Muhamed ili Zvonimir ili je ipak Ranko ... meni je ova rasprava stvarno najveca glupost ...
znam sve to slazem se ali isto tako niko nema pravo reci bosnjacima da trebaju davati slavenska imena,,a sama tema je pocela s time