Podrsku si mogao iskazati i preko PP-a.Ahmmed wrote:Ma, rodio abi, ko se meni raspisodanas wrote:savrseno dobro znam sta su women studies -- karikatura naucne discipline, i glavno utociste za intelektualne onanicarke. moje misljenje, zasnovano na (za mene bitnim) argumentima i znatnom iskustvu sa doticnim kolegicama u USA. 'doktorica' je termin koji nikada nece zazivjeti u engleskom jeziku, te silovanje jezika i nase pameti sa time svakako ne mijenja nista glede tretmana i polozaja doticne zene doktorice.three sisters wrote:@danas
mislim da nije uopće potrebno upletati ovdje žene koje su posvećene women studies, samo zato jer se sa tvog stanovišta tebi to čini besmislenim. jednostavno ako za nešto nemaš argumenata ili ne znaš wtf is that zaobiđi to. simple as that.
ne slažem se da takve stvari kao doktorica, studentica, ne prave razliku, jer upravo kao što si sama rekla postoji duh jezika, kojem se onda dodaje jedna nova dimenzija.
smatram da je daleko bitnije koliku platu ta doktorica ima, koliko joj je trudnicko bolovanje, kako je tretirana na poslu, hoce li ikada i kako postati sef odsjeka... od formalnosti ogledane u duhu jezika i nazivima 'she doctor' ili 'doctoress'... i ova sustinska pitanja danas ne rijesavaju feministkinje koje se tako zdusno bore za moja prava, niti ja to trazim od njih. koja je meni fajda sto cu sutra imati 'zenu predsjednika' u USA ako je ta osoba one Condi Rice? feminizam kao intelektualna ideja (ili sta li je vec pretendirao da bude) je propao, jer mene -- zenu, bjelkinju, imigrantkinju -- i moja prava danas bolje zastupa jedan barak obama nego bilo koja zena koja mi pada na pamet. kao sto i treba da bude, jer ono sto nas definise kao individue nije ono sto imamo medju nogama nego ono sto imamo medju usima. i samim tim, feminizam je danas bespotreban kao ideja. za mene je vise ucinio komunizam u SFRJ -- koji je promovirao jednakost svih osoba -- nego bilo koja feministkinja koju mogu da zamislim i cijeg znamenitog imena mogu da se sjetim.
takodje smatram da je moralno i intelektualno licemjerno kada moja poznanica kuka da je ona diskriminisana i potlacena samo zato sto ne postoji engleski izraz za zenu profesora, dok se zene diljem planete prodaju u bijelo roblje, i dok dosta zena nema nikakvog izbora glede obrazovanja, zaposljenja, bracnog partnera... diskriminacija obrazovane zapadne zene ne postoji u smislu u kojem postoji u zemljama treceg svijeta, i danasnji zapadni feminizam je najvise odraz arogancije i egocentrizma te privilegovane i razmazene zene koja nije nikad oprala sopstveni ves ni skuhala sopstveni rucak, koja ima kucnu pomocnicu iz meksika i dadilju iz gvatemale, ali zato kuka kao da je svezana lancima i kao da na plecima drzi zemaljsku kuglu.nakon sto godina!
![]()
Abla, ove naše zapadne feministice, ko da su na stambolskom Leventu školu učile
Trebaju li nam feministkinje?
-
Hierarchia
- Saian
bleki je stari flejmerFaust wrote:Pa Black druže reci koju; ja te podržah za šovinistički jezik, a ti nestade s kokicama...black wrote:sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam seSaian wrote:jel ovdje neki shiz ili sta, gdje je shank![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- black
ljepse je ovako u polutami uz kokice i jazzFaust wrote:Pa Black druže reci koju; ja te podržah za šovinistički jezik, a ti nestade s kokicama...black wrote:sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam seSaian wrote:jel ovdje neki shiz ili sta, gdje je shank![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Hierarchia
black, ne zachatavaj, zvat cu moderatora.black wrote:ljepse je ovako u polutami uz kokice i jazzFaust wrote:Pa Black druže reci koju; ja te podržah za šovinistički jezik, a ti nestade s kokicama...black wrote: sajo proguraj se evo ja stojim za shankom djelimicno.. samo nisam pJan (ne pijem) jedem kokice i zabavljam se![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
@sajo ne ismijavam
- danas
oprosti -- cime te vrijedjam? time sto ne diskutujem u politicki korektnim okvirima u kojima se u feminizam ili tzv. zensku umjetnost ne smije barkati? time sto tvrdim da bitna pitanja koja zaokupljaju energiju zapadnih feministica nemaju blage veze sa mojim zivotom, niti pomazu ikome. ili time sto ukazujem da nemas argumenata, pa cak izgleda ni sopstvenog stava glede diskusije u koju si se upustila? ako je jedino sto mozes reci da sam ja 'emocionalna' (stanoviste koje je rather unfounded based on the evidenceBeatrix wrote:nisam feministica. i hvala lijepo što me vrijeđaš samo jer sam ti povrijedila ego. to je valjda lakše, mnogo lakše.danas wrote:doslijedno maniru kolegica feministkinja, ne vidimo sumu od drveca... niti razumijemo ista drugo osim 'vriske' -- koje nema...Beatrix wrote: i haj mi sad poslije ono "onaničarki" reci da ne unosiš emociju:D i ko vrišti:D:D
laku noc
-
Hierarchia
Sloboda za nešto, sloboda od nečega, sloboda i unutrašnje moralno ustrojstvo osobe koja djeluje, sloboda kao mogućnost, kao mogućnost samoodređenja, kao odsutnost izvanjske prepreke u gibanju, kao osobna autonomija, kao započinjanje nekog stanja od sebe, kao raspolaganje sobom po vlastitoj volji, sloboda kao spoznata nužnost, kao odsutnost vanjske prisile, sloboda i ljudska egzistencija kao slobodno odlučivanje i biranje, politička sloboda, individualna sloboda, privatna sloboda, sloboda izlaska u prostor javnoga. Također, specifičnost slobode iz libertarijanske i liberalističke tradicije u neo-liberalnu.
S jedne strane traži se ozbiljenje slobode, a s drugu stranu sloboda se zahtijeva nasuprot postojećim asimetričnim odnosima moći, nasuprot političkim institucijama, idejama i društvenom sustavu. Na te načine, oblikujući se kao i sloboda u privatnom i javnom, feminizam ima zadatak ispočetka propitati ishodišta i što je moguće više zadrijeti u temelje priče o slobodi. Sloboda se na poseban način očituje čak i kada svoje mišljenje i djelovanje, u horizontu svoga vlastitog izbora, realiziramo djelujući i pišući protiv nje, u stanovitom smislu slično nekim zahtjevima Emme Goldman.
S jedne strane traži se ozbiljenje slobode, a s drugu stranu sloboda se zahtijeva nasuprot postojećim asimetričnim odnosima moći, nasuprot političkim institucijama, idejama i društvenom sustavu. Na te načine, oblikujući se kao i sloboda u privatnom i javnom, feminizam ima zadatak ispočetka propitati ishodišta i što je moguće više zadrijeti u temelje priče o slobodi. Sloboda se na poseban način očituje čak i kada svoje mišljenje i djelovanje, u horizontu svoga vlastitog izbora, realiziramo djelujući i pišući protiv nje, u stanovitom smislu slično nekim zahtjevima Emme Goldman.
-
Hierarchia
Ili bura pred zatisje?InfraRedRidinghood wrote:Šta je ovo, zatišje pred buru?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- danas
prijateljski savjet -- grow upBeatrix wrote:
to je moj stav, sve ostalo je bilo za ljubav diskusije. a reći nekome da ne razumije ništa drugo osim vriskei ne vidi šumu od drveća i odmah me obilježiti nekom -isticom, to jeste uvreda i ti to dobro znaš. i na osnovu čega zaključuješ o meni tako? šta znaš o mom iskustvu sa feminizmom i sa ženskim pravima uopće i o mom životu?
ne znam. ja očito nisam stvorena za neke stvari.
-
forUMASH
....fino Borat kaze "da ima barem malo iskustva u oranju".....pitt wrote:lijepi serijet...i plodne njiveforUMASH wrote:....joj teme.........ja vam kazem da feminizam nije za Bosanke, a vi nesto.....znamne....
![]()
![]()
:D:D
- black
Bitna je i nadaleko poznata činjenica da stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Na primjer, na planeti Zemlji, ljudi su uvek vjerovali da su mnogo pametniji od delfina, jer su stvorili toliko stvari - točak, Njujork, ratove i tako dalje - dok su se delfini samo muvali po vodi i zezali se. Ali, nasuprot tome, delfini su uvjek vjerovali da su daleko pametniji od čovjeka - iz potpuno istih razloga.

- danas
dijete milo...Beatrix wrote:savjet - nauči da nekad nije pa nije po tvom i da ponekad zaista nisi u pravu.danas wrote:prijateljski savjet -- grow upBeatrix wrote:
to je moj stav, sve ostalo je bilo za ljubav diskusije. a reći nekome da ne razumije ništa drugo osim vriskei ne vidi šumu od drveća i odmah me obilježiti nekom -isticom, to jeste uvreda i ti to dobro znaš. i na osnovu čega zaključuješ o meni tako? šta znaš o mom iskustvu sa feminizmom i sa ženskim pravima uopće i o mom životu?
ne znam. ja očito nisam stvorena za neke stvari.
za moje odrastanje se ne sekiraj. ponavljam, o meni ne znaš ništa.
prva si pocela skretanje na licni domen, nebitnim komentarima kako unosim emocije u pisanje... pogledaj svoje odgovore i vidjeces da maltene nijedan nije imao veze sa onim sto sam pisala, vec se manje-vise svodio na neke amaterske psiho-analize...
ova diskusija nije ni o tebi ni o meni. moj komentar koji te tako duboko pogodio je naravno bio odgovor na tvoj komentar (o meni)... i nije se uopste doticao tvoje licnosti -- o kojoj dakako, ne znam nista, bas kao ni ti o mojoj -- vec je jednostavno konstatovao da postoje slicnosti u nacinu razmisljanja i u nacinu 'analize' izmedju onoga sto ti govoris (a ne ko si ti) i onoga sto govore danasnje feministkinje. koje sviraju dok rim gori. to je sve. i to je ono o cemu govorim. a tebe ni najmanje ne treba da vrijedja niti da te tangira sto je meni nebitno u zivotu da li 'ona je isla' stoji na prvom mjestu u udzbeniku gramatike, bas kao sto mene ne vrijedja niti me tangira sto ti provodis svoje vrijeme bakcuci se sa ovakvim pitanjima...
that's all folks...
- danas
hajde sad pogledaj sta si napisala, bogati... gdje to tvrdim?Beatrix wrote:i ti se očito bakćeš ovim istim pitanjima danas, dok si ovdje i pišeš postove. ti si meni uzvratila na zezu u kojoj sam ja na tvoje "netačno" ubacila svoje. ja sam se šalila.
a ako će ti biti lakše da zaključiš iz mog posta kako je meni "ona je išla smisao života, aferim.
i kao sto rekoh, ova diskusija nije o meni... a bogami ni o tebi... tebi to i dalje nije jasno izlgleda...
ja (pokusavam da) pisem postove o jeziku, stanju danasnjeg feminizma, i o onome sto mislim glede recimo 'women studies'. moji postovi ne ukljucuju analize tvoga emocionalnog stanja, insinuacije o tome da li je tebi 'tesko' i kako ce ti biti 'lakse', a svakako ne ukljucuju dramu kako me je neko uvrijedio kada je svima ocito da nije...
sad zaista -- laku noc...
-
tempora
danas:
"tvoje pisanje, u kojem pridajes ogromnu paznju 'redoslijedu', navodi na zakljucak da smatras bi eto bilo bolje kad bi udzbenici gramatike navodili prvo zenski oblik, dok ja smatram da je to presmijesno i sasvim nebitno. smatram da je bolje -- ne samo u ovom slucaju nego i inace -- posvetiti se sustini a ne povrsnoj formi. necemo nista spaljivati, ali de mi reci na koje zakljucke tvoja analiza navodi? da je zena podredjena jer 'ona je isla' oblik nije izlistan na prvom mjestu u udzbeniku??? ako je zenama najveci problem -- drustveni, kulturni, obrazovni, poslovni, porodicni... -- to sto je 'diskriminisana' u udzbenicima gramatike na ovaj nacin, onda sam ja najsretnija zena na svijetu. jer eto, vecih problema nemamo.
problem feminizma kojeg danas vecinom zastupaju privilegovane i obrazovane zene, profesorice 'women studies' (WTF is that???) i slicne novokomponovane feministkinje (koje svakako ne znaju sta je to istinska 'diskriminacija') je taj sto se sveo na ovakve formalnosti bez sadrzine, poput ove prazne diskusije o udzbenicima, redoslijedu, i navodnoj vaznosti istog u zivotu prosjecne americke ili bosanske hanume. danas se feminizam vecinom ogleda u ovakvim intelektualnim 'exercises in futility'... o tome kako da se pravilno kaze 'zena doktor' ili 'zena naucnik' na engleskom, umjesto da se vodi briga o tome koliko zapravo ima zena doktora ili naucnika."
Ne mogu a da se ne slozim sa tobom. Iz moje licne perspektive, prokleto istinito! Za vrijeme kojekakvih predavanja iz socijalizacije i emancipacije, najvise me nervirala ovakva polemika-dok su sve ostale stvari dobrano zanemarene ili smatrane da nisu dio "nase" emancipacije. Ovim aludiram prvenstveno na gluhonijeme feministice, koje apsolutno ne interesuje polozaj njihovih sunarodnjakinja stranog porijeka, diskriminaciju istih, a puna su im usta o lingvistickom sovinizmu ili gestovima muskaraca koji im pridrze kaput, postave stolicu, otvore vrata-kao gesta koja narusava njihovu ravnopravnost.
Necu bagatalizirati potrebu sugovornica na ovom forumu, jer ocigledno postoji potreba da se "feminizam" ili polozaj zene gleda i sa tog aspekta.
Ali sa moje strane, kao nekoga ko je vidio dosta jada u zenskome svijetu i puno inferiornosti od strane uspjesnih individualistica, ovakva rasprava cini mi se nerealnom i najmanje korisnom za mase zena koje si ne mogu dozvoliti luksuznu intelektualnu debatu.
Mene brine jedna Merjem, kojoj je u godini 2006oj receno da skine samiju, kaze da se zove Marija, da dolazi iz Spanije pa ce joj tako biti dostupno mjesto pranja sudova u restoranu i sve blagodeti zapadne demokratije i spolne ravnopravnosti.
Unaprijed se izvinjavam!
"tvoje pisanje, u kojem pridajes ogromnu paznju 'redoslijedu', navodi na zakljucak da smatras bi eto bilo bolje kad bi udzbenici gramatike navodili prvo zenski oblik, dok ja smatram da je to presmijesno i sasvim nebitno. smatram da je bolje -- ne samo u ovom slucaju nego i inace -- posvetiti se sustini a ne povrsnoj formi. necemo nista spaljivati, ali de mi reci na koje zakljucke tvoja analiza navodi? da je zena podredjena jer 'ona je isla' oblik nije izlistan na prvom mjestu u udzbeniku??? ako je zenama najveci problem -- drustveni, kulturni, obrazovni, poslovni, porodicni... -- to sto je 'diskriminisana' u udzbenicima gramatike na ovaj nacin, onda sam ja najsretnija zena na svijetu. jer eto, vecih problema nemamo.
problem feminizma kojeg danas vecinom zastupaju privilegovane i obrazovane zene, profesorice 'women studies' (WTF is that???) i slicne novokomponovane feministkinje (koje svakako ne znaju sta je to istinska 'diskriminacija') je taj sto se sveo na ovakve formalnosti bez sadrzine, poput ove prazne diskusije o udzbenicima, redoslijedu, i navodnoj vaznosti istog u zivotu prosjecne americke ili bosanske hanume. danas se feminizam vecinom ogleda u ovakvim intelektualnim 'exercises in futility'... o tome kako da se pravilno kaze 'zena doktor' ili 'zena naucnik' na engleskom, umjesto da se vodi briga o tome koliko zapravo ima zena doktora ili naucnika."
Ne mogu a da se ne slozim sa tobom. Iz moje licne perspektive, prokleto istinito! Za vrijeme kojekakvih predavanja iz socijalizacije i emancipacije, najvise me nervirala ovakva polemika-dok su sve ostale stvari dobrano zanemarene ili smatrane da nisu dio "nase" emancipacije. Ovim aludiram prvenstveno na gluhonijeme feministice, koje apsolutno ne interesuje polozaj njihovih sunarodnjakinja stranog porijeka, diskriminaciju istih, a puna su im usta o lingvistickom sovinizmu ili gestovima muskaraca koji im pridrze kaput, postave stolicu, otvore vrata-kao gesta koja narusava njihovu ravnopravnost.
Necu bagatalizirati potrebu sugovornica na ovom forumu, jer ocigledno postoji potreba da se "feminizam" ili polozaj zene gleda i sa tog aspekta.
Ali sa moje strane, kao nekoga ko je vidio dosta jada u zenskome svijetu i puno inferiornosti od strane uspjesnih individualistica, ovakva rasprava cini mi se nerealnom i najmanje korisnom za mase zena koje si ne mogu dozvoliti luksuznu intelektualnu debatu.
Mene brine jedna Merjem, kojoj je u godini 2006oj receno da skine samiju, kaze da se zove Marija, da dolazi iz Spanije pa ce joj tako biti dostupno mjesto pranja sudova u restoranu i sve blagodeti zapadne demokratije i spolne ravnopravnosti.
Unaprijed se izvinjavam!
- van Basten
Doviđenja, i hvala na svim ribamablack wrote:Bitna je i nadaleko poznata činjenica da stvari nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Na primjer, na planeti Zemlji, ljudi su uvek vjerovali da su mnogo pametniji od delfina, jer su stvorili toliko stvari - točak, Njujork, ratove i tako dalje - dok su se delfini samo muvali po vodi i zezali se. Ali, nasuprot tome, delfini su uvjek vjerovali da su daleko pametniji od čovjeka - iz potpuno istih razloga.