Ode Gertruda iz Sarajeva...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

ovo_malo_duse wrote:
serpico wrote:Dragoljub Stojanov: Sarajevo sam napustio zbog šikaniranja i diskriminacije
Kod nas se sve mora ispolitizirati pa i ovo otislo je i milion drugih iz Bosne i nikom nista. Pa moze i on.
Dobio covjek bolje uslove rada, stan platu kaku nije i niti bi mogao dobiti u Sarajevu realno gledajuci mozda ni do svoje penzije i razgulio covjek....Ove izjave samo pokazuju da on i nije bas toliko "covjek" koliko ga prikazuju "strucnjak " mozda i jeste ali "covjek" to ????

A za Gertrudu ....so rece onaj sinoc u Javna Tajna ...Pa ona i onako nije u Sarajevu zadnjih 15_ak godina( a platu prima)...a ko nije tu bez njega se moze ....

Ovdje nije riječ o tome da je milion drugih ljudi otišlo iz BiH pa može i on. Naravno da može kao što je i učinio, ali pitanje je ZAŠTO je to učinio!? Ako misliš da je razlog njegovog odlaska činjenica da nije imao ogromnu platu, dobar stan i slično, žalim, nisi u pravu! Zašto se ne pitaš pametnjakoviću/ko
zašto prof. Stojanov nije otišao ranije kad mu je kao svima nama bilo puno gore? Najgore i najteže je očistiti prvo ispred svog dvorišta. Po onoj našoj staroj nakaradnoj navici uvijek je drugi kriv, zar ne? Znam da je mnogima jako teško prihvatiti činjenicu da i u Sarajevu ima nacionalizma, ali što duže budete poricali to će vam kasnije biti teže prihvatiti!
Bože dragi, čovjek čitav rat bio u Sarajevu, dao svoj nemjerljiv doprinos u naučnim krugovima i onda odjednom ga uhvatila "luda" pa počeo pričati da ga vrijeđaju na nacionalnoj osnovi! Umiješ li se ti ujutro prije nego sjedneš za tastaturu i počneš tako lupati?
Prof. Stojanov nije čovjek, on je ljudska i intelektualna gromada, ali su tebi očito draži oni koji su ga zvali četnikom i ustašom!
Nacionalizam u Sarajevu, cuuuj!?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:50, edited 1 time in total.
tempora

Post by tempora »

Pa Marco, mislim da niko ovdje ne negira da je problem nacionalizma veliki problem. Ali nabrajati imena Hrvata koji su otisli-moze se protumaciti svakako. Mozda bi se i povrsno moglo reci, sobzirom na mogucnost kretanja preko putovnice, lakse se i bira a time je i laksa perspektiva? Oni koji nemaju tu mogucnost, a slucajno su opet muslimani ( iako ih je sa mnogih drugih podrucja otislo vise do ostalo-razlozi se znaju) Hrvati koji su odabrali BiH pasos a i mozda Srbi koji su iz Hrvatske protjerani u BiH, jer znamo da je njih kao "stranih" izbjeglica jos i najvise.
I naravno, mozemo se mi nadmudrivati koliko hocemo, ali jedno je izvjesno, a to je da biti ili zivjeti kao manjina, nigdje, pocev od Sarajeva preko Zagreba pa do Beca, nije bas lijepo uredjeno.
Na kraju krajeva Marko, pitaj Sandzakliju ili Focaka -gradjane drugoga reda, sto to njihovi sugradjani misle o njima i kako se prema njima ophode. Pitaj i one u Zagrebu koje su im parole o Hercegovcima ili onima iz Vukovara ( Srbe ne treba spominjati jer elementarne nepogode se lakse prihvataju, a Oluja je ipak bila manjeg intenziteta od Cunamija) , ili one u Antverpenu koliko je prosle godine bilo marokanskih zrtava?
Ne, ne pokusavam da ublazim prisutnost nacionalizma time sto cu dati primjere o drugim gradovima ili zemljama, samo mi je cudno svojatanje ili upravo odricanje gradjana kada je upitanju grad, drzava a onda pokusaj istih da dokazu strasnu scenu netrpeljivosti samo i iskljucivo samo prema njima.
Gubitnici bitci su svi ali ponajmanje oni koji svoja prava potrazuju iskljucivo i samo preko pripadnosti ili osjecaju pripadnosti naciji. Ipak su za mene licno veci gubitnici oni koji pokusavaju opstati u moru nacionalistickih ideologija, nekulture-barbarstva, agresivnosti, nepostivanja i svemu ostalom sto covjeku steti pokusaj pristojnog zivljenja.
MuaDib

Post by MuaDib »

Jasno je jedno najveći grijeh u BiH je uspješnost koja se nerijetko veže i za nacionalnost.
Fala Bogu pa u ovom slučaj nije bilo na nacionalnoj osnovi.

Gertruda i Dragoljub su otišli jer ne mogu trpiti šikaniranja navodnog jet set-a, profesorskog i političkog miljea. Nažalost naše javno mnijenje formira se na osnovu rekla kazala. Gadi mi se ovo društvo.
Boom964

Post by Boom964 »

ovo_malo_duse wrote:
serpico wrote:Dragoljub Stojanov: Sarajevo sam napustio zbog šikaniranja i diskriminacije
Kod nas se sve mora ispolitizirati pa i ovo otislo je i milion drugih iz Bosne i nikom nista. Pa moze i on.
Dobio covjek bolje uslove rada, stan platu kaku nije i niti bi mogao dobiti u Sarajevu realno gledajuci mozda ni do svoje penzije i razgulio covjek....Ove izjave samo pokazuju da on i nije bas toliko "covjek" koliko ga prikazuju "strucnjak " mozda i jeste ali "covjek" to ????

A za Gertrudu ....so rece onaj sinoc u Javna Tajna ...Pa ona i onako nije u Sarajevu zadnjih 15_ak godina( a platu prima)...a ko nije tu bez njega se moze ....
Jadno i zaloso samo to mogu reci....onaj sinoc je u penziji vec preko 15 godina....onaj sinoc u Javnoj Tajni koji je govorio o Gertrudi nije bio tu u ratu...onaj sinoc dirigovan je pojedincima da kaze njihove rijeci jer oni nemaju hrabrosti!
Gertruda je u Sarajevu bila svo vrijeme i u ratu...jadan je onaj ko ne ili mora da nije bio ovdje....Gertruda je stalno dolazila u pozoriste gdje su joj stalno zatvarali vrata i na kraju kap koja je prelila casu je nepozivanje na 60. godina opere od kojih je ona obiljezila 40....SRAMOTA.......to se zove sikaniranje ljudi.....zasto ste bas odabrali da slusate matoru budalu koja sluzi za sprdnju svima u gradu.....niste slusali Prof. Repovca........
Gertruda Munitic svojim radom obiljezila je sarajevsku scenu . Operu pogotovo i to je strasno.......ponavljam ne trebamo nikoga volit ali mu ne smijemo oduzimati postovanje za zasluge koje je svojim radom stekao....
Drugo sve to sto je taj majmun izrekao u Javnoj Tajni nije nista novo....gertruda to vec govori 10 godina i kako onda niko pametan se nije nasao da reaguje nego sada kada treba da se prizna da smo jad i bijeda od sredine!......
Sramota!!!!
Boom964

Post by Boom964 »

Samo da dodam da ljudi u pozoristi znaju (oni koji su tu bili stalno ) ali se boje da govore !!!!! to dovoljno govor o situaciji!...........
Novinarka koja je radila prilog namucila se da nadje nekog ko bi komentirao i na kraju je od strane AMile Baksic upucena na tog jadndika koji u pozoristu nije 15 godina......U PENZIJI A RADI U ZADNJE VRIJEME a nije ni clan orkestra pozorista nego filharmonije....eto nam kulture
jad jad jad
Naravno sve se ovo moze lako provijeriti ko zeli!!!!!!!
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Je l` ta Gertruda primala pun iznos plate, a poslednji put je radila 1988. godine?
Dakle, nepunih ni vise ni manje 19 godina je primala platu za nerad.
Ako je ovo tacno, a izgleda da jeste, onda ko je jebe!

Je l` taj Popov bio zaposlen na 3 radna mesta u Sarajevu?
Primao 3 plate od po hajde da kazemo 1000 maraka.
Znaci tri hiljade maraka mesecno.
Povrh svega je pored stalnog posla u Sarajevu imao i posao u Rijeci, i naravno platu.
Otisao je u bolju, ravijeniju i mnogo bogatiju drzavu.
On je bio ugrozen?
Treba da placem za njim?
More M`RS !
Cibe!
kekec

Post by kekec »

Ljubitelj Zabara wrote:Je l` ta Gertruda primala pun iznos plate, a poslednji put je radila 1988. godine?

Povrh svega je pored stalnog posla u Sarajevu imao i posao u Rijeci, i naravno platu.
On je bio ugrozen?
Treba da placem za njim?
More M`RS !
Cibe!
E ovaj post je tipican primjer mahalanja ili malogradjastine. :P
Zabar sve zna u detalje, plata, radno mjesto....
ali o nekom Popovu.
:?
Fulio si temu, nisi dobro slusao sta mahala prica. :D
Boom964

Post by Boom964 »

[quote="Ljubitelj Zabara"]Je l` ta Gertruda primala pun iznos plate, a poslednji put je radila 1988. godine?

On je bio ugrozen?
Treba da placem za njim?
More M`RS !
Cibe![/quote

Pa naravno da pojma nemas kad si se sad sjetio da komentarises ....Zena to javno govori vec 10 godina i to nije nikakva tajna......kad god je dosla u pozoriste nudeci se da radi vrata su joj se zatvarala....ona to nikad nije krila
ali valjda niko nije htio reagirati kako bi je sad mogli prozivati ni krivu ni duznu......I nije tacno da ne pjeva od 1988.....moze se provijeriti.......sa jos grupom umjetnika bili su na gostovanju u Novom Sadu sa operom Viva la Mama.....vratili su se pred sam rat.....Šta je sa ratom.....????....dgje si ti bio u ratu....jedina koja je cijelo vrijeme pjevala u ratu i odrzavala pozoriste bila je ONA - GERTRUDA....a gdje su bili ostali.....?........
Mucni malo glavom .......ako sve pratis mora ti biti jasno ako imas imalo pameti u glavi!
Ljubitelj Zabara

Oprosti, rec je o Stojanovu.
Eto koliko mi je bitan. Na jedno uslo na drugo izaslo. Zabole me za njim.
Bas cu za njim da placem, a i sam sam fakultetski obrazovan ( zavrsio sam fakultet u jednom " manjem " mestu u kojem kada u Osnovnoj skoli " neznam " napises zajedno, padas na avgust. O fakultetu da ti i ne govorim ), pa sta?
U svojih trideset i kusur nigde ne radim i treba ovog da zalim.
Ma ko ih bre jebe.
Ljubitelj Zabara

Druze, znas li ti da ljudi u Sarajevu odu u Sluzbu za zaposljavanje i mole da ih zaposle na 3 meseca u Parku. Plata je 300 maraka. Znas li to?
Znas li koliko takvih ima? Je l` znas?
Boom964

Post by Boom964 »

Ljubitelj Zabara wrote:Druze, znas li ti da ljudi u Sarajevu odu u Sluzbu za zaposljavanje i mole da ih zaposle na 3 meseca u Parku. Plata je 300 maraka. Znas li to?
Znas li koliko takvih ima? Je l` znas?
Druze, moja firma pokusava naci takve i nemozemo ...svi cekaju da udju u stranke i budu direktori a ta patetika ...zaista joj nema mjesta......!
Sarajevo ce nazalost ostati kasaba sa ljudima bez morala, kulture, obrazovanja a mozda nista drugo nismo ni zasluzili!
Ljubitelj Zabara

Mozda cete moci kada iz tvoje firme izbace na ulicu takve koji " nemozemo " pisu zajedno.
Lep poz.
Boom964

Post by Boom964 »

Ljubitelj Zabara wrote:Mozda cete moci kada iz tvoje firme izbace na ulicu takve koji " nemozemo " pisu zajedno.
Lep poz.
hahahahah ma da jasno mi je ...oprostite ovo je takmicenje u lijepom i pravilnom pisanju???......onda si druze i ti na pogresnom forumu....
bolje se digni i idi radi umjesto sto iz fotelje kritikujes nesto o cemu pojma nemas........
senada

Post by senada »

Sarajevo je privremeni nuzni smjestaj za normalan svijet, i stalno mjesto boravka, utociste i mali raj za domacu i stranu bagru svih profila.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:02, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

Ljubitelj Zabara wrote:Mozda cete moci kada iz tvoje firme izbace na ulicu takve koji " nemozemo " pisu zajedno.
Lep poz.
Cudno je kako neko uvijek nadje sitnicu (nebitno) da bi
odbranio nesto sto zahtijeva daleko jace argumente.
:D

A "gdje celjad nisu bijesna, ni kuca nije tijesna" :
Pravopis je uvijek večini problem,napisat nešto gramatički točno,u ovoj poruci se vidi da nije bitan pravopis da bi se nešto razumjelo! Nsiam vrevjoao da zpavrao mgou rzmjaueti ono što čtaim.
Zaavljhuujći nobniečoj mćoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima zansntevknia sa Cmbargeida, njie vžano kjoim su roedsljdoem npiasnaa slvoa u rčijei, jdieno je btino da se pvro i zdanje sovlo nlaaze na sovm msjteu.
Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu oloknost, tkest mžeote čtiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što ljduksi mzoak ne čtia savko slvoo pnaooosb, već rčijei prmraota kao clejniu. Oavj preomećaj je šljiavo nzavan tipoglikemija.

Začuđujuce, zar ne? A uevijk ste msilili da je pavrpois vžaan.
U svojih trideset i kusur nigde ne radim i treba ovog da zalim.
Svi koji imaju posao, moraju dobiti otkaz, sve dok Zabar nadje posao. :D
Boom964

Post by Boom964 »

evo ga vec pisem ! :lol:
:D
Ljubitelj Zabara

Da, a pismenost je bas sitnica.
Uostalom ako tebi mozda i jeste, zasto se zalazes za operu?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:01, edited 1 time in total.
Boom964

Post by Boom964 »

Ljubitelj Zabara wrote:Da, a pismenost je bas sitnica.
Uostalom ako tebi mozda i jeste, zasto se zalazes za operu?
Pismenost je danas kod nas relativan pojam...zavisno na kojem jeziku pises, bosanskom, srpskom i hrvatskom ...a ne zalazem se ja samo za operu nego kulturu uopce i protiv sam sikaniranja bilo koga posebno ljudi koji se dali puno ...ako ti to ne znas ja ti tu zaista ne mogu pomoci....
Ironija svega je sto u principu ljudi kad ne znaju sta da odgovore onda se okrecu sitnicama kao pravopis na forumima ili u chat-u.......
Jos je veca ironija odnosno zalosno je da ljudi ne razmiju bit ili ako hoces sustinu problema koji nije ni Gertruda ni Stojanov nego nase drustvo!
Prije nego je dDanis Tanovic dobio Oskara svi su ga u Sarajevu sikanirali i smatrali idiotom da ne govorim da BiH nista nije ucinila ni dala za film "Nicija zemlja" da bi nakon Oskara odjednom Danis postao NAS DANIS.....ako se Danis ikad vrati u Sarajevo dozivice isto sikaniranje kao i mnogi velikani nase drzave: Mesa Selimovic, Ivo Andric, Mersad Berber, Safet Zec...itd...
U tome je sustina problema!
Ljubitelj Zabara

Nensi, mislio sam da si Ti malo pametnija, ali ocigledno da sam se zeznuo.
Jos je veca ironija odnosno zalosno je da ljudi ne razmiju bit ili ako hoces sustinu problema koji nije ni Gertruda ni Stojanov nego nase drustvo!
E pa vidis, i u ovakvom drustvu ( kakvo je bosansko ) moraju da postoje prioriteti. Taj prioritet je zaposljavanje mladih, a ne da pojedinci primaju po tri ili vise plata. Pa izvini molim te, nemaju putera na glavi. Bez obzira sto su ti pojedinci zaduzili drustvo i bez obzira sto je g-dja Gertruda bila u Sarajevu i kada su u njemu i psi lutalice crkavali od gladi.
A zasto? Pa zato sto ti zaduzni pojedinci moraju ( ovo moraju podvuci tri puta ) da znaju da je ovde vecina ljudi nezaposlena, da krpi dupe od prvog do prvog i da nemaju nikakvu perspektivu. Na svakog jedno zaposlenog, dodje jedan ovakav kao ja.
Bas zato sto se radi o elitnim intelektualcima, oni moraju da shvate realnost drustva u kome zive.
Osim toga, g-dja Gertruda je imala samo jos par godina ( mislim 2 godine ) do penzionisanja, a odlaskom u Zagreb je dobila stan i dobar posao.
Pored svega navedenog, normalno je da ljudi gravitiraju bogatijim, uredjenijim i razvijenijim drzavama. Sta je tu cudno?
P.S. - Pri eventualnom kvotovanju i omalovazavanju mog stava, molim da se akcenat stavi na koso podvuceni tekst.
Hvala svima, pogotovo g-djici Nensi. :zzzz:
Boom964

Post by Boom964 »

Ljubitelj Zabara wrote:Nensi, mislio sam da si Ti malo pametnija, ali ocigledno da sam se zeznuo.
E pa vidis, i u ovakvom drustvu ( kakvo je bosansko ) moraju da postoje prioriteti. Taj prioritet je zaposljavanje mladih, a ne da pojedinci primaju po tri ili vise plata. Pa izvini molim te, nemaju putera na glavi. Bez obzira sto su ti pojedinci zaduzili drustvo i bez obzira sto je g-dja Gertruda bila u Sarajevu i kada su u njemu i psi lutalice crkavali od gladi.
A zasto? Pa zato sto ti zaduzni pojedinci moraju ( ovo moraju podvuci tri puta ) da znaju da je ovde vecina ljudi nezaposlena, da krpi dupe od prvog do prvog i da nemaju nikakvu perspektivu. Na svakog jedno zaposlenog, dodje jedan ovakav kao ja.
Bas zato sto se radi o elitnim intelektualcima, oni moraju da shvate realnost drustva u kome zive.
Osim toga, g-dja Gertruda je imala samo jos par godina ( mislim 2 godine ) do penzionisanja, a odlaskom u Zagreb je dobila stan i dobar posao.
Pored svega navedenog, normalno je da ljudi gravitiraju bogatijim, uredjenijim i razvijenijim drzavama. Sta je tu cudno?
P.S. - Pri eventualnom kvotovanju i omalovazavanju mog stava, molim da se akcenat stavi na koso podvuceni tekst.
Hvala svima, pogotovo g-djici Nensi. :zzzz:
A izvini molim te mi odgovori a ko ce te mlade nauciti i obuciti?.......po tebi valjda sami sebe? Ko ce ih nauciti ako sve otjeramo?
Na kraju krajeva covjek ako ide u penziju nije umro i ima mnogo toga dati mladima i zasto to ne iskoristiti........
A za tvoju informaciju, Gertruda (znam jer su moja djeca jedna od tih) je licno svojim novcem pomagal djeci Sarajeva i od "honorara u vidu pastete" hranila svih koji su bili ili dosli do nje! I to je cinjenica...i sada kad njoj treba pomoc nema nikoga i jos treba da je pljujemo sto je spasila i hranila djecu u Sarajevu "SVOJIM SREDSTVIMA" zbog cega sada i nema nista.......
Pa mozemo joj bar reci Hvala I Sretno!
Zar ne mislis da ovdje ne dostaje postovanje?...........
patrius

Post by patrius »

Pored nas zive(jedva i neprimjetno)heroji,koji su ovoj zemlji dali sve a nisu dobili nista,a vi mi tu pizdite o nekoj pjevaljki,koja je,ako ne vise,onda sasvim sigurno dobila koliko zasluzuje od ove zemlje!Daj,ne kakite molim vas,i ne prolijevajte "krokodilske suze".Kome ja zao Gertrude,neka joj pomogne,ja bih rado pomogao pomenutim ljudima.Hajdemo,forumasi,vi koji ste zaposleni i svi koji mogu i hoce,osnovati poseban fond,da od svakog naseg L.D. ili dzeparca mjesecno odvojimo po(samo)pet (5) km,i da ih doniramo najcasnijim sinovima zemlje ove.Mnogo bi im znacilo,vjerujem,a pokazali bismo ovim kretenima sto se satrase od brige za dobrobit zemlje i drustva da je tako malo potrebno pa da svi skupa zivimo kao ljudi,zivot dostojan covjeka.
Boom964

Post by Boom964 »

patrius wrote:Pored nas zive(jedva i neprimjetno)heroji,koji su ovoj zemlji dali sve a nisu dobili nista,a vi mi tu pizdite o nekoj pjevaljki,koja je,ako ne vise,onda sasvim sigurno dobila koliko zasluzuje od ove zemlje!Daj,ne kakite molim vas,i ne prolijevajte "krokodilske suze".Kome ja zao Gertrude,neka joj pomogne,ja bih rado pomogao pomenutim ljudima.Hajdemo,forumasi,vi koji ste zaposleni i svi koji mogu i hoce,osnovati poseban fond,da od svakog naseg L.D. ili dzeparca mjesecno odvojimo po(samo)pet (5) km,i da ih doniramo najcasnijim sinovima zemlje ove.Mnogo bi im znacilo,vjerujem,a pokazali bismo ovim kretenima sto se satrase od brige za dobrobit zemlje i drustva da je tako malo potrebno pa da svi skupa zivimo kao ljudi,zivot dostojan covjeka.
Naravno dok je ona pomagal bila je dobra, a sada kad vise nema ne valja nikome...I opet ponavljam nije poenta u Gertrudi nego u nasem drustvu koje ostaje zatvoreno u svom primitivizmu na najnizem nivou covjecanstva !

Naranvo mi smo previse mali i priglupi da bismo shvatili uopce nas problem i bas zato i imamo idiote koji nas vode direktno u ljudsku propast!
Post Reply