UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
- valterbranisarajevo
#251 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
U stvari tematska sjednica skupštine. To je bolje nego vlade, jer ja očekujem da će opozicija ponešto reći što mi ne znamo, a ovi vladajući možda kriju...A možda bude i TV prenos-posljednje sjednice su prenosili.. Možda ne bi bilo loše da "pritisnemo" TVSA mejlovima da prenose skupštinu... 
- valterbranisarajevo
#252 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Kontakt telefoni:
Direkcija: +387 (0)33 566 902
+387 (0)33 566 908
Desk: +387 (0)33 776 770
+387 (0)33 776 772
Marketing odjel: +387 (0)33 566 916
+387 (0)33 566 917
+387 (0)33 566 918
+387 (0)33 566 919
+387 (0)33 566 920
Organizator: +387 (0)33 776 780
Email: [email protected]
Evo telefona i mejla TVSA.. Hoćemo li u akciju?
+387 (0)33 566 908
+387 (0)33 776 772
+387 (0)33 566 917
+387 (0)33 566 918
+387 (0)33 566 919
+387 (0)33 566 920
-
sarajevo63
- bez_ideje
#254 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Jel neko stavljao vec mejl od nadleznih za ovo ?
Imam par slova da im uputim
Imam par slova da im uputim
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#255 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
poslao e-mail poruku sa zahtjevom da prenose tematsku sjednicu SKS povodom ''silaska fekalija odozgo, pa na Vrelo Bosne''.valterbranisarajevo wrote:Kontakt telefoni:
+387 (0)33 566 908
+387 (0)33 776 772
+387 (0)33 566 917
+387 (0)33 566 918
+387 (0)33 566 919
+387 (0)33 566 920
- zlatiborka
#256 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Zna li neko kada sjednica pocinje?PipiDugaDevetka wrote:poslao e-mail poruku sa zahtjevom da prenose tematsku sjednicu SKS povodom ''silaska fekalija odozgo, pa na Vrelo Bosne''.valterbranisarajevo wrote:Kontakt telefoni:
+387 (0)33 566 908
+387 (0)33 776 772
+387 (0)33 566 917
+387 (0)33 566 918
+387 (0)33 566 919
+387 (0)33 566 920
Na bolovanju sam i htjela bih to gledati ukoliko bude TV prenosa.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#257 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Prema vijesti sa Naslovnice Portala sa-x, trebalo bi početi u 10:00 sati, sabah in d morning.zlatiborka wrote: Zna li neko kada sjednica pocinje?
- valterbranisarajevo
#258 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Poslao sam i ja mail. Što ih više "izbombardujemo" veće su šanse...Ako bude prenos, manje su mogućnosti da "muljaju"...
- zlatiborka
#259 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Poslala sam ovako:
Pa da vidimo sutra sta ce hahari govnasti uraditi....
Postovani,
vezano za glasine o zagadjenju fekalnim bakterijama Vrela Bosne i isto tako zagadjenju izvorista BACEVO sa kojeg se vodom napaja veliki dio grada Sarajeva, upoznata sam da ce se sutra odrzati tematska sjednica u kantonalnoj skupstini sa pocetkom u 10 sati.
Posto sam sutra kod kuce, vec 4 dana na bolovanju, upravo zbog stomacnih problema sa vodom, molim vas da nama gradjanima Sarajeva omogucite direktan prenos sjednice. Da saznamo sta se desava i da se znamo ravnati.
S postovanjem,
........ - gradjanka Sarajeva
P.S.
Ovaj dopis cu uputiti na sve relevantne adrese, da se vidi moja inicijativa, za svaki slucaj.
Pa da vidimo sutra sta ce hahari govnasti uraditi....
Last edited by zlatiborka on 15/06/2010 23:10, edited 1 time in total.
-
Raz
#260 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
A jel' iko provjerio bar web stranicu TVSA da vidi jel' slucajno vec planiran prenos tematske sjednice? a?
koja uzgred budi receno nije sutra nego u cetvrtak u 10:00, al' jok, tegoba je to, lakse odmah pljuvati po "govnastim haharima".
Da ne bude zabune, nit' radim u TVSA, nit' gledam tu stanicu, nego me nervira kad ljudi pocnu bezze sr.ti
koja uzgred budi receno nije sutra nego u cetvrtak u 10:00, al' jok, tegoba je to, lakse odmah pljuvati po "govnastim haharima".
Da ne bude zabune, nit' radim u TVSA, nit' gledam tu stanicu, nego me nervira kad ljudi pocnu bezze sr.ti
- PipiDugaDevetka
#261 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Ja znam da se sjednice Skupštine Kantona Sarajevo uobičajeno održavaju četvrtkom, barem sam upratio da ponekada budu tv. prijenosi na KATV SA četvrtkom.http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100613059 wrote:
Skupština KS
U srijedu tematska sjednica o vodozaštitnoj zoni
Skupština Kantona Sarajevo zakazala je za srijedu, 16. juna, tematsku sjednicu na kojoj će biti razmatrana Analiza stanja s prijedlogom zaključaka za rješavanje problema o vodozaštitnoj zoni "Sarajevsko polje".
Skupština Kantona SarajevoMaterijal, koji je Vlada KS-a usvojila i poslala u skupštinsku proceduru, pripremili su Ministarstvo privrede i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.
Sjednica će imati za cilj rješavanje problema koji su se javili u ovoj zoni, a koji su još pogoršani nakon što je ustanovljeno da je voda s izvorišta Bosne zagađena fekalijama.
Kantonalne i federalne inspekcije još nisu našle žarište zbog kojeg je došlo do zagađenja.
U okviru zaključaka ove analize navodi se da se zadužuje Vlada KS i Zavod za izgradnju KS-a da ubrzaju pokrenute aktivnosti na izvođenju istražnih radova u vodozaštitnoj zoni.
Vlada se također zadužuje da iznađe mogućnost za ubrzanu provedbu statusnih promjena vlasničke strukture na do sada ekspropriranim nekretninama unutar vodozaštitnih zona "Sarajevsko polje".
Među zaključcima, nakon provedene analize, nalazi se i zaduženje Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša da s KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo pripremi Prijedlog odluke, za SKS, kojom će se osigurati izdvajanje dijela sredstava iz cijene 1 m3 isporučene vode, a izdvojena sredstva namjenski koristiti za rješenje problematike vodozaštitne zone.
Sjednica bi trebala početi u 10.00 sati.
Ili je novinar sa-x pogriješio, ili organizatori sjednice već ''nešto muljaju''?
- valterbranisarajevo
- valterbranisarajevo
#263 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
U srijedu tematska sjednica o vodozaštitnoj zoni
iskopirajte gornji naslov u google i vidjećete da je vijest FENE sa pogrešnim datumom prenijela "kamara" portala...
iskopirajte gornji naslov u google i vidjećete da je vijest FENE sa pogrešnim datumom prenijela "kamara" portala...
-
high_volume
#264 Re: SRAMOTA - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Kako bih i ja volio da mogu gledati ovu Skupštinu...zlatiborka wrote:Zna li neko kada sjednica pocinje?
A da li iko razmišlja da organizira građane da se javno izvrši pritisak na vlast i odgovorne pojedince u institucijama i preduzećima nadležnim za vodosnabdijevanje, da se konačno obznani vjerodostojna informacija o zagađenosti i uzrocima izvorišta Bosne?
- uvjek dobar gost
#265 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Danas je UG Akcija Građana imali itekako simboličnu akciju pred zgradom kantona.... pred sutrašnju tematsku sjednicu skupštine KS-a. Ovo je na neki simboličan i itekako skroman način početak borbe za čistu vodu koja predstavlja na neki prenesen način i sam život !
O budućim aktivnostima bićete obavješteni blagovremeno !
- zlatiborka
#266 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
uvjek dobar gost wrote:Danas je UG Akcija Građana imala itekako simboličnu akciju pred zgradom kantona.... pred sutrašnju tematsku sjednicu skupštine KS-a. Ovo je na neki simboličan i itekako skroman način početak borbe za čistu vodu koja predstavlja na neki prenesen način i sam život !
...blagovremeno i ne zaboravite me pozvati!
-
VjecitiStudent
#267 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Eno i Vodovod je napisao "Obaviještenje"
http://www.ekoakcija.com/content/saopst ... relu-bosne
http://www.ekoakcija.com/content/saopst ... relu-bosne
- PipiDugaDevetka
#268 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Ma vidim ja koliko je sati i šta nam se sprema. Direktore Pilavdžiću, pisanje ''JE'' i ''IJE'' se uči u nižim razredima osnovne škole,...Neka si nam poslao svoje ''Obaviještenje''. Sad znamo,...da si podoban, a nestručan.OBAVIJEŠTENJE ZA GRAĐANE KANTONA SARAJEVO
VODA ZA PIĆE ISPRAVNA – KONTROLISANA PO SVJETSKIM
STANDARDIMA
Poštovani građani,
I sami ste svjedoci da smo u posljednje vrijeme izloženi nezapamćenom medijskom pritisku vezano za
ozvaničene rezultate mikrobiološke kontrole kvaliteta vode sa samog Vrela rijeke Bosne. Želimo Vas
detaljno upoznati sa stvarnim stanjem uz stručnu elaboraciju, a sa ciljem da se ove besmislene i
stručno ne podkrepljene novinarske analize konačno prekinu. Kao stručnjaci koji se preko sto godina
bavime problematikom vodosnabdjevanja grada Sarajeva/KS kroz različite multidisciplinarne pristupe,
smatramo da smo jedan od najkompetetnijih sagovornika kada su u pitanju svi raspoloživi resursi koji
učestvuju u kompletnom bilansu voda koji osiguravaju kontinuirano vodosnabdjevanje.
Sistem vodosnabdjevanja je, zbog konfiguracije terena Kantona, izuzetno složen u komparaciji sa
mnogim evropskim gradovima kao i gradovima u neposrednom okruženju. Grad Sarajevo je jedan od
rijetkih gradova koji ima na česmama vodu izuzetnog i prirodno nenarušenog kvaliteta i toga moramo
biti svjesni. Ova “halabuka” oko mikrobiološkog opterećenja vode sa samog Vrela rijeke Bosne je
izazvala paniku i nesigurnost kod korisnika naših usluga. Vjerovatno nesigurnost je izazvana i od
samih novinara koji su u pojedinim časopisima, dali sebi za pravo da prave komentare na izjave
stručnjaka koje su zasnovane isključivo na bazi relevantnih činjenica do kojih se došlo kroz analizu
8000 bakterioloških analiza, koliko za godinu dana uradi naš laboratorij. Radi se o izuzetno bogatoj
bazi podataka koja jedina može dati najpribližniji odgovor kada je ovaj konkretan problem u pitanju.
Svjesni smo naše odgovornosti kada su u pitanju kontrola i garancija kvaliteta vode za piće, a isto tako
svih mogućih posljedica kada bi se uposlenici naše firme ponašali neodgovorno i nesavjesno.
Realizacijom izuzetno složenih i odgovornih poslova u izuzetno otežanim uslovima, radnici vodovoda
se svakodnevno bore da očuvaju kontinuitet vodosnabdjevanja posebno u danima obilnih kiša kada se
sva kraška vrela, zbog visokih mutnoća, stavljaju van funkcije i kada automatski ostajemo sa cca 10%
manje vode od ukupnih raspoloživih količina.
Rezultati mikrobioloških analiza vode uzorkovane na vodnom objektu Vrela Bosne na tački prije
sistema dezinfekcije, ukazuju da je voda u periodu od 1998.-2010. sa Vrela Bosne bakteriološki
opterećena. Ovaj nivo zagađenja koji se pamti i iz predratnog perioda ukazuje na postojanje
kontinuiranog uticaja iz same prirode kao posljedica spiranja kontaminiranih šumskih površina
izmetom životinja, ptica i mogući uticaji ljudskih aktivnosti na širem aeracionom području. Kod
elaboracije, ne smije se zanemaririti činjenica da je Vrelo Bosne po svojim hidrogeološkim
karakteristikama, kraško vrelo koje zbog formirane mreže kanala u podzemlju u direktnom kontaktu sa
površinom tla, a za ove tvrdnje je pojava velikih mutnoća u periodu obilnih padavina. Kada su jake
kiše i nagla topljenja snijega voda kao najveći transferski elemenat u prirodi i kao univerzalni prirodni
rastvarač zahvaljujući njenoj bipolarnoj molekuli na svom putu preko površine tla i svojom
infiltracijom u podzemlje u sebi nosi sve suspendovane i dispergovane materije koje nastaju erozijom
tla i raspadanjem organskog materijala noseći ih u vodonosne slojeve koji se u obliku 3 vrela javljaju
na površini, u podnožju planine Igman, stvarajući rijeku Bosnu. Pošto je ovo izvorište vrlo atraktivno,
posebno u dane ljetnih vrućina, mnogi posjetioci ovog prostora “zagrabe” hladnu vodu iz korita kako
bi se okrijepili i rashladili. Znajući za ovu pojavu, Zavod je u okviru svoje nadležnosti objavio
rezultate analiza kako bi upoznali stanovnike Sarajeva da voda iz rijeke Bosne na mjestu njenog izvora
nije za piće i da je po vrsti bakterija sa epidemiološkog aspekta rizična. Kao slijed zakonom
obavezujućih pristupa, naloženo je KJU “Za očuvanje prirodnih vrijednosti” da postavi table sa
upozorenjem da voda sa izvorišta nije za piće.
Ova informacija nije povezana sa kvalitetom vode iz centralnog vodovodnog sistema i zbog toga
se obraćamo građanima. Ove analize koje su rađene nisu u vezi sa analizama koje se provode
svakodnevno na centralnom sistemu tj. sistemu za vodosnabdjevanje građana a kojeg čine
cjevovodi pod pritiskom i prateći vodovodni objekti (rezervoari i pumpne stanice).
Analize vode za piće koja se distribuira građanima su u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj
ispravnosti vode za piće i apsolutno nema nikakvih registrovanih odstupanja od propisanih
normi. U skladu sa Zakonskom regulativom sva izvorišta vode za piće podliježu kontinuiranom
procesu dezinfekcije, a njihovo doziranje vrši se pod stručnim nadzorom.
Ove diskusije su svakako pobudile javnu raspravu o mnogim aktuelnim pitanjima koji su sa aspekta
sprječavanja dalje degradacije postojećih resursa vode vrlo interesantni. Njihovo rješavanje, kroz
savremen pristup, treba biti jedan od prioritetnih programa razvoja u funkciji održivog razvoja i
očuvanja okoliša.
Građani Sarajeva snabdjevaju se vodom za piće 90% podzemnom vodom iz Sarajevskog polja- 2500
l/s i 10% putem kraških vrela – 250 l/s.
Sa Vrela Bosne, zahvata se maksimalno 20 l/s vode koje su predhodno prošle kroz postupak
dezinfekcije. Naša stručna ekipa vrši svakodnevnu provjeru koncentracije rezidualnog hlora koja mora
biti u zakonskim okvirima. U periodu nestabilnih metereoških uslova kada dolazi do zamućenja
kraških vrela ista se isključuju iz sistema vodosnabdjevanja sve dok laboratorija ne potvrdi kvalitet
sirove vode.
Naša Služba za sanitarni nadzor i kontrolu voda je u okviru svoje djelatnosti koja je u funkciji
preventivne zaštite kompletnog sistema vodosnabdjevanja, obilaskom zona sanitarne zaštite i uticajnih
aeracionih površina (po hidrogeološkim kartama koje su sačinjene nakon provedenih istražnih radnji)
registrovala pojave koje su sa aspekta mogućih negativnih uticaja potencijalna opasnost po glavno
izvorište Bačevo i vode Vrela Bosne. O ovim pojavama redovno izvještavamo relevantne institucije
insistirajći da se aktiviraju pravni mehanizmi za sprječavanje pojava koje su direktna opasnost po
stabilnost vodovodnog sistema.
Kada je riječ o aeracionoj zoni Igman-Bjelašnica, koja je od posebnog interesa za razvoj Kantona
Sarajevo, jer je taj prostor u funkciji jedne od najprofitabilnijih privrednih grana, turizma, tražimo da
se u interesu sprječavanja degradacije voda glavnog izvorišta, pod hitno pokrene izrada Strateške
procjene uticaja na okoliš, koja bi u okviru projektog zadatka trebala obuhvatiti studiju osjetljivosti
(propusnosti) prostora, izvršiti nova hidrogeološka istraživanja (metoda bojenja) utvrditi uticaje na
podzemne vode izvorišta Bačevo i Vrela Bosne, utvrditi smjer kretanja podzemnih voda, tačne protoke
pa na bazi tih rezultata provjeriti dali su postojeće granice zaštitnih zona dobre ili ih treba pomjerati.
Kada se takav nivo istraživanja uradi, donijeti podzakonske akte za obavezujuće norme ponašanja i
primjenu kaznene politike koja se svugdje u svijetu primjenjuje i koja je nažalost jedina garancija
poštivanja propisanih akata. U okviru Strateške procjene uticaja na okoliš, neophodno je uraditi
katastar zagađivača i prema nivou rizika propisati mjere zaštite primjenom savremenih tehnologija.
Zakonska regulativa jasno definiše nivo i vrstu opterećenja otpadnih voda koje se ispuštaju u
kanalizacioni sistem i na bazi tih podataka propisuju se obavezne mjere predtretmana i separacije ulja.
Obavezno Strateškom procjenom uticaja na okoliš, predvidjeti uvođenje kontinuiranog monitoringa
koji bi u okviru zakonskih normi bio pod nadzorom inspekcijskih organa. Ovo bi se svakako odnosilo i
na zakonsko upravljanje otpadom.
Činjenica je da na području Igmana-Bjelašnice postoje registrovani javni subjekti koji nisu priključeni
na postojeći kanalizacioni sistem već koriste svoje septičke jame. Da li postoje direktni uticaji od ovih
objekata trebaju dati odgovor adekvatna stručna istraživanja.
Sva ova saznanja o mogućnostima težeg narušavanja kvaliteta vode ili nastavljanja dalje postepene
degradacije, treba uzeti u obzir izradom adekvatnih ekoloških projekata po ugledu na druge razvijene
zemlje koje to već provode i imaju bogato iskustvo. Treba nam biti jasno da je danas svaki problem
rješiv ako postoji želja i da se svaki rizik uz savremenu tehnologiju i iskren pristup može rješiti i staviti
u funkciju održivog razvoja.
Nadležne institucije Federacije i Kantona kroz sprovedbu usvojene legislative koja je prilagođena
zahtijevima EU obezbjedile su mogućnost sprovođenja svih raspoloživih mjera zaštite.
Dosadašnjim pristupom bez promjene ekološke svijesti svih građana nepovratno se gube
izuzetno značajni hidro potencijali koji predstavljaju garanciju ugodnog življenja i ekonomskog
i privrednog razvoja Kantona.
Direktor
Pilavdžić Fahrudin,dipl.ing.maš
- zlatiborka
#269 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
PipiDugaDevetka wrote:Ma vidim ja koliko je sati i šta nam se sprema. Direktore Pilavdžiću, pisanje ''JE'' i ''IJE'' se uči u nižim razredima osnovne škole,...Neka si nam poslao svoje ''Obaviještenje''. Sad znamo,...da si podoban, a nestručan.OBAVIJEŠTENJE ZA GRAĐANE KANTONA SARAJEVO
VODA ZA PIĆE ISPRAVNA – KONTROLISANA PO SVJETSKIM
STANDARDIMA
Poštovani građani,
I sami ste svjedoci da smo u posljednje vrijeme izloženi nezapamćenom medijskom pritisku vezano za ozvaničene rezultate mikrobiološke kontrole kvaliteta vode sa samog Vrela rijeke Bosne. Želimo Vas detaljno upoznati sa stvarnim stanjem uz stručnu elaboraciju, a sa ciljem da se ove besmislene i stručno ne podkrepljene novinarske analize konačno prekinu. Kao stručnjaci koji se preko sto godina bavime problematikom vodosnabdjevanja grada Sarajeva/KS kroz različite multidisciplinarne pristupe, smatramo da smo jedan od najkompetetnijih sagovornika kada su u pitanju svi raspoloživi resursi koji učestvuju u kompletnom bilansu voda koji osiguravaju kontinuirano vodosnabdjevanje.
Sistem vodosnabdjevanja je, zbog konfiguracije terena Kantona, izuzetno složen u komparaciji sa mnogim evropskim gradovima kao i gradovima u neposrednom okruženju. Grad Sarajevo je jedan od rijetkih gradova koji ima na cesmama vodu izuzetnog i prirodno nenarušenog kvaliteta i toga moramo biti svjesni.
Ova “halabuka” oko mikrobiološkog opterećenja vode sa samog Vrela rijeke Bosne je izazvala paniku i nesigurnost kod korisnika naših usluga. Vjerovatno nesigurnost je izazvana i od samih novinara koji su u pojedinim časopisima, dali sebi za pravo da prave komentare na izjave stručnjaka koje su zasnovane isključivo na bazi relevantnih činjenica do kojih se došlo kroz analizu 8000 bakterioloških analiza, koliko za godinu dana uradi naš laboratorij. Radi se o izuzetno bogatoj bazi podataka koja jedina može dati najpribližniji odgovor kada je ovaj konkretan problem u pitanju.
Svjesni smo naše odgovornosti kada su u pitanju kontrola i garancija kvaliteta vode za piće, a isto tako svih mogućih posljedica kada bi se uposlenici naše firme ponašali neodgovorno i nesavjesno. Realizacijom izuzetno složenih i odgovornih poslova u izuzetno otežanim uslovima, radnici vodovoda se svakodnevno bore da očuvaju kontinuitet vodosnabdjevanja posebno u danima obilnih kiša kada se sva kraška vrela, zbog visokih mutnoća, stavljaju van funkcije i kada automatski ostajemo sa cca 10% manje vode od ukupnih raspoloživih količina.
Rezultati mikrobioloških analiza vode uzorkovane na vodnom objektu Vrela Bosne na tački prije sistema dezinfekcije, ukazuju da je voda u periodu od 1998.-2010. sa Vrela Bosne bakteriološki opterećena. Ovaj nivo zagađenja koji se pamti i iz predratnog perioda ukazuje na postojanje kontinuiranog uticaja iz same prirode kao posljedica spiranja kontaminiranih šumskih površina izmetom životinja, ptica i mogući uticaji ljudskih aktivnosti na širem aeracionom području. Kod elaboracije, ne smije se zanemaririti činjenica da je Vrelo Bosne po svojim hidrogeološkim karakteristikama, kraško vrelo koje zbog formirane mreže kanala u podzemlju u direktnom kontaktu sa površinom tla, a za ove tvrdnje je pojava velikih mutnoća u periodu obilnih padavina.
Kada su jake kiše i nagla topljenja snijega voda kao najveći transferski elemenat u prirodi i kao univerzalni prirodni rastvarač zahvaljujući njenoj bipolarnoj molekuli na svom putu preko površine tla i svojom infiltracijom u podzemlje u sebi nosi sve suspendovane i dispergovane materije koje nastaju erozijom tla i raspadanjem organskog materijala noseći ih u vodonosne slojeve koji se u obliku 3 vrela javljaju na površini, u podnožju planine Igman, stvarajući rijeku Bosnu. Pošto je ovo izvorište vrlo atraktivno, posebno u dane ljetnih vrućina, mnogi posjetioci ovog prostora “zagrabe” hladnu vodu iz korita kako bi se okrijepili i rashladili. Znajući za ovu pojavu, Zavod je u okviru svoje nadležnosti objavio rezultate analiza kako bi upoznali stanovnike Sarajeva da voda iz rijeke Bosne na mjestu njenog izvora nije za piće i da je po vrsti bakterija sa epidemiološkog aspekta rizična. Kao slijed zakonom obavezujućih pristupa, naloženo je KJU “Za očuvanje prirodnih vrijednosti” da postavi table sa upozorenjem da voda sa izvorišta nije za piće.
Ova informacija nije povezana sa kvalitetom vode iz centralnog vodovodnog sistema i zbog toga se obraćamo građanima. Ove analize koje su rađene nisu u vezi sa analizama koje se provode svakodnevno na centralnom sistemu tj. sistemu za vodosnabdjevanje građana a kojeg čine cjevovodi pod pritiskom i prateći vodovodni objekti (rezervoari i pumpne stanice).
Analize vode za piće koja se distribuira građanima su u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i apsolutno nema nikakvih registrovanih odstupanja od propisanih normi. U skladu sa Zakonskom regulativom sva izvorišta vode za piće podliježu kontinuiranom procesu dezinfekcije, a njihovo doziranje vrši se pod stručnim nadzorom.
Ove diskusije su svakako pobudile javnu raspravu o mnogim aktuelnim pitanjima koji su sa aspekta sprječavanja dalje degradacije postojećih resursa vode vrlo interesantni. Njihovo rješavanje, kroz savremen pristup, treba biti jedan od prioritetnih programa razvoja u funkciji održivog razvoja i očuvanja okoliša.
Građani Sarajeva snabdjevaju se vodom za piće 90% podzemnom vodom iz Sarajevskog polja- 2500 l/s i 10% putem kraških vrela – 250 l/s. Sa Vrela Bosne, zahvata se maksimalno 20 l/s vode koje su predhodno prošle kroz postupak dezinfekcije.
Naša stručna ekipa vrši svakodnevnu provjeru koncentracije rezidualnog hlora koja mora biti u zakonskim okvirima. U periodu nestabilnih metereoških uslova kada dolazi do zamućenja kraških vrela ista se isključuju iz sistema vodosnabdjevanja sve dok laboratorija ne potvrdi kvalitet sirove vode.
Naša Služba za sanitarni nadzor i kontrolu voda je u okviru svoje djelatnosti koja je u funkciji preventivne zaštite kompletnog sistema vodosnabdjevanja, obilaskom zona sanitarne zaštite i uticajnih aeracionih površina (po hidrogeološkim kartama koje su sačinjene nakon provedenih istražnih radnji) registrovala pojave koje su sa aspekta mogućih negativnih uticaja potencijalna opasnost po glavno izvorište Bačevo i vode Vrela Bosne. O ovim pojavama redovno izvještavamo relevantne institucije insistirajći da se aktiviraju pravni mehanizmi za sprječavanje pojava koje su direktna opasnost po stabilnost vodovodnog sistema.
Kada je riječ o aeracionoj zoni Igman-Bjelašnica, koja je od posebnog interesa za razvoj Kantona Sarajevo, jer je taj prostor u funkciji jedne od najprofitabilnijih privrednih grana, turizma, tražimo da se u interesu sprječavanja degradacije voda glavnog izvorišta, pod hitno pokrene izrada Strateške procjene uticaja na okoliš, koja bi u okviru projektog zadatka trebala obuhvatiti studiju osjetljivosti (propusnosti) prostora, izvršiti nova hidrogeološka istraživanja (metoda bojenja) utvrditi uticaje na podzemne vode izvorišta Bačevo i Vrela Bosne, utvrditi smjer kretanja podzemnih voda, tačne protoke pa na bazi tih rezultata provjeriti dali su postojeće granice zaštitnih zona dobre ili ih treba pomjerati.
Kada se takav nivo istraživanja uradi, donijeti podzakonske akte za obavezujuće norme ponašanja i primjenu kaznene politike koja se svugdje u svijetu primjenjuje i koja je nažalost jedina garancija poštivanja propisanih akata. U okviru Strateške procjene uticaja na okoliš, neophodno je uraditi katastar zagađivača i prema nivou rizika propisati mjere zaštite primjenom savremenih tehnologija.
Zakonska regulativa jasno definiše nivo i vrstu opterećenja otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizacioni sistem i na bazi tih podataka propisuju se obavezne mjere predtretmana i separacije ulja. Obavezno Strateškom procjenom uticaja na okoliš, predvidjeti uvođenje kontinuiranog monitoringa koji bi u okviru zakonskih normi bio pod nadzorom inspekcijskih organa. Ovo bi se svakako odnosilo i na zakonsko upravljanje otpadom.
Činjenica je da na području Igmana-Bjelašnice postoje registrovani javni subjekti koji nisu priključeni na postojeći kanalizacioni sistem već koriste svoje septičke jame. Da li postoje direktni uticaji od ovih objekata trebaju dati odgovor adekvatna stručna istraživanja.
Sva ova saznanja o mogućnostima težeg narušavanja kvaliteta vode ili nastavljanja dalje postepene degradacije, treba uzeti u obzir izradom adekvatnih ekoloških projekata po ugledu na druge razvijene zemlje koje to već provode i imaju bogato iskustvo. Treba nam biti jasno da je danas svaki problem rješiv ako postoji želja i da se svaki rizik uz savremenu tehnologiju i iskren pristup može rješiti i staviti u funkciju održivog razvoja.
Nadležne institucije Federacije i Kantona kroz sprovedbu usvojene legislative koja je prilagođena zahtijevima EU obezbjedile su mogućnost sprovođenja svih raspoloživih mjera zaštite. Dosadašnjim pristupom bez promjene ekološke svijesti svih građana nepovratno se gube izuzetno značajni hidro potencijali koji predstavljaju garanciju ugodnog življenja i ekonomskog i privrednog razvoja Kantona.
Direktor
Pilavdžić Fahrudin,dipl.ing.maš
Editovala sam izvorni tekst tako sto sam napravila razmake da bude citljivije.
Sto je ovaj ovdje nadrobio, to je sve p...n dim. Nego da njemu injegovoj porodici damo vode sa cesme i da je popije pred nama gradjanima! Isto tako i sve ove na vlasti da natjeramo da popiju vodu sa cesme i to pred gradjanima.
Tako cemo saznati da li lazu i koliko lazu!
Ha ja.....
- valterbranisarajevo
#270 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Sviđa mi se ova ideja! Neka guzonje popiju po čašu vode sa česme i tako nas, na najbolji način, razuvjere u našim sumnjama..
Nedavno sam gledao na Tv kako čelni ljudi Brčko distrikta piju vodu pred TV kamerama sa novootvorenog prečistaća vode.
Nedavno sam gledao na Tv kako čelni ljudi Brčko distrikta piju vodu pred TV kamerama sa novootvorenog prečistaća vode.
- Control panel
#271 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
evo malo iz DANA o ovoj temi.
Općina Trnovo kriva za zagađenje vode?!
Građane Sarajeva proteklih dana uznemirila je vijest o zagađenju izvorišta Vrela Bosne ulaskom bakterije Escherichie coli. Uslijed zabrinutosti zbog mogućeg zagađenja sistema vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević uputio je, početkom juna, dopis predsjedniku Vlade KS-a Besimu Mehmediću. Kovačević od premijera zahtijeva da se u cilju zaštite zdravlja i interesa građana poduzmu sljedeće aktivnosti: kontrola vode u domaćinstvima u svim općinama KS-a, tačna informacija o ispravnosti pitke vode, zaštita Vrela Bosne kao značajne turističke i historijske odrednice Sarajeva. "Posebno je važno zaštititi Vrelo Bosne od posljedica gradnje na okolnim planinama koje nemaju adekvatan sistem odvoda otpadnih voda, čiji se sadržaji slijevaju prema izvorištima Vrela Bosne", istakao je Kovačević. Za Dane je pojasnio da je reagirao javno tragom informacije Nazima Mahmutovića, pomoćnika načelnika Općine Ilidža za komunalne poslove, "da je voda iz laguna u kojima se radi prečišćavanje bakterija ušla u Bačevo, a time i u sistem snabdijevanja vodom". Mehmedić, pak, tek raspolaže informacijom da nadležne inspekcije pretpostavljaju da je s obzirom na velike padavine "uobičajeno da se pojave uslovi pod kojima je Vrelo Bosne nekad zagađenije", te naglašava: "Ja ne mogu govoriti gdje su tačno žarišta, jer oni inspektori koji to rade i općinski organi moraju reći gdje je to tačno. Tek kad dobijem zvanični nalaz da je to tako, onda mogu reći..." Njegova inicijativa na sjednici Vlade KS-a bila je, kako tvrdi, da se izdvoje sredstva do 150.000 KM "za dio bivšeg zemljišta Elektrotehničke škole u kojem se nalazi romsko naselje". "Tamo je veliko zagađenje, otpad, širi se veliki smrad i već danas (9. juni, op. a.) raspisan je tender da se taj dio očisti. Tražio sam od Općine Ilidža, ali još nisam dobio dopis, gdje bi eventualno moglo da se dislocira naselje Roma. Bez obzira da li su oni iz Sarajeva ili ne, mi to moramo riješiti, jer je očigledno da se skupljanjem tzv. tercijarnog otpada javlja problem zagađivanja. Mislim da je to jedno od izvorišta koje eventualno u vezi s pričom oko zagađenja Vrela Bosne utječe na zagađenje." O dijelu Kovačevićevog dopisa u vezi s gradnjom objekata koji nemaju adekvatan sistem podrške odvodu otpadnih voda, Mehmedić kaže: "Općinski organi trebali su još davno da zabrane takvu gradnju... Ono što je meni poznato jest da kada se radila Bjelašnica, gdje su sve kanalizacione cijevi, to je sve urađeno po propisima. Dio koji se tiče izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola je u vezi s općinom i oni su to po propisima mogli dati ili nisu."
Jasminka Simić iz Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode iz Vodovoda i kanalizacije za Dane kaže: "Ovaj nivo zagađenja od 30 do 60 bakterija Escherichie coli, na bazi mog 30-godišnjeg radnog iskustva, ne ukazuje da se radi o incidentnom zagađenju." Simić iznosi jedan od problema na kojem bi trebale poraditi nadležne institucije: "Ja sam došla do podataka da na tom području postoji četiri-pet objekata javnog karaktera, dakle, ugostiteljski objekti koji imaju septičke jame. Odobrenje za njihov rad sigurno su dobili od Općine Trnovo, te bi Općina Trnovo, kao i Komunalna inspekcija te općine, trebale dati odgovor da li te septičke jame treba da postoje, odnosno da li su zadovoljavajuće u tehničkom smislu."
Općina Trnovo kriva za zagađenje vode?!
Građane Sarajeva proteklih dana uznemirila je vijest o zagađenju izvorišta Vrela Bosne ulaskom bakterije Escherichie coli. Uslijed zabrinutosti zbog mogućeg zagađenja sistema vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević uputio je, početkom juna, dopis predsjedniku Vlade KS-a Besimu Mehmediću. Kovačević od premijera zahtijeva da se u cilju zaštite zdravlja i interesa građana poduzmu sljedeće aktivnosti: kontrola vode u domaćinstvima u svim općinama KS-a, tačna informacija o ispravnosti pitke vode, zaštita Vrela Bosne kao značajne turističke i historijske odrednice Sarajeva. "Posebno je važno zaštititi Vrelo Bosne od posljedica gradnje na okolnim planinama koje nemaju adekvatan sistem odvoda otpadnih voda, čiji se sadržaji slijevaju prema izvorištima Vrela Bosne", istakao je Kovačević. Za Dane je pojasnio da je reagirao javno tragom informacije Nazima Mahmutovića, pomoćnika načelnika Općine Ilidža za komunalne poslove, "da je voda iz laguna u kojima se radi prečišćavanje bakterija ušla u Bačevo, a time i u sistem snabdijevanja vodom". Mehmedić, pak, tek raspolaže informacijom da nadležne inspekcije pretpostavljaju da je s obzirom na velike padavine "uobičajeno da se pojave uslovi pod kojima je Vrelo Bosne nekad zagađenije", te naglašava: "Ja ne mogu govoriti gdje su tačno žarišta, jer oni inspektori koji to rade i općinski organi moraju reći gdje je to tačno. Tek kad dobijem zvanični nalaz da je to tako, onda mogu reći..." Njegova inicijativa na sjednici Vlade KS-a bila je, kako tvrdi, da se izdvoje sredstva do 150.000 KM "za dio bivšeg zemljišta Elektrotehničke škole u kojem se nalazi romsko naselje". "Tamo je veliko zagađenje, otpad, širi se veliki smrad i već danas (9. juni, op. a.) raspisan je tender da se taj dio očisti. Tražio sam od Općine Ilidža, ali još nisam dobio dopis, gdje bi eventualno moglo da se dislocira naselje Roma. Bez obzira da li su oni iz Sarajeva ili ne, mi to moramo riješiti, jer je očigledno da se skupljanjem tzv. tercijarnog otpada javlja problem zagađivanja. Mislim da je to jedno od izvorišta koje eventualno u vezi s pričom oko zagađenja Vrela Bosne utječe na zagađenje." O dijelu Kovačevićevog dopisa u vezi s gradnjom objekata koji nemaju adekvatan sistem podrške odvodu otpadnih voda, Mehmedić kaže: "Općinski organi trebali su još davno da zabrane takvu gradnju... Ono što je meni poznato jest da kada se radila Bjelašnica, gdje su sve kanalizacione cijevi, to je sve urađeno po propisima. Dio koji se tiče izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola je u vezi s općinom i oni su to po propisima mogli dati ili nisu."
Jasminka Simić iz Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode iz Vodovoda i kanalizacije za Dane kaže: "Ovaj nivo zagađenja od 30 do 60 bakterija Escherichie coli, na bazi mog 30-godišnjeg radnog iskustva, ne ukazuje da se radi o incidentnom zagađenju." Simić iznosi jedan od problema na kojem bi trebale poraditi nadležne institucije: "Ja sam došla do podataka da na tom području postoji četiri-pet objekata javnog karaktera, dakle, ugostiteljski objekti koji imaju septičke jame. Odobrenje za njihov rad sigurno su dobili od Općine Trnovo, te bi Općina Trnovo, kao i Komunalna inspekcija te općine, trebale dati odgovor da li te septičke jame treba da postoje, odnosno da li su zadovoljavajuće u tehničkom smislu."
- PipiDugaDevetka
#272 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Eto, novinari i fauna mu krivi što je Vrelo Bosne ''opterećeno'' fekalijama i to još od 1998.g. Ko zna koliko se turista i izletnika otrovalo od 1998.g. do danas,...Zašto ne objavljuju rezultate analiza na svojoj web. stranici? 8.000 analiza godišnje, a niti jedne na pipama potrošača. Valjda takav zakon gdje i kako se uzimaju uzorci vode za testiranje. Zakone donose političari, a mi ih biramo. Bujrum, u listopadnom oktobru izabrati ponovo ove što zagadiše Vrelo Bosne.''ObavIještenje'' - direktor Pilavdžić wrote:Vjerovatno nesigurnost je izazvana i od samih novinara koji su u pojedinim časopisima, dali sebi za pravo da prave komentare na izjave stručnjaka koje su zasnovane isključivo na bazi relevantnih činjenica do kojih se došlo kroz analizu 8000 bakterioloških analiza, koliko za godinu dana uradi naš laboratorij.
I novi momenti ...opet Cigani krivi,...nevjerovatno koliko ti Cigani prave problema.
Neka Cigani izaberu za ceribašu Besima Mehmedića!
- sodom
#273 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
vidi glave, što ti nam ga šuka

- uvjek dobar gost
#274 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
http://viksa.ba/index/Za%C5%A1toJeVodos ... 5_2009.pdf
Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović, Mustafa Mujezinović... znači SDA.. i u novije vrijeme satelit stranka SZbIH... svojom nestručnošću, halapljivošću i .... motivisani isključivo ličnom koristi doveli su u opasnost (i) vodu....
Parafraziram... bolesnik ima već dvadeset godina rak.... pravi se mutav, živi kako je živio i prije... cuga, puši, jede masno i neredovno, pije kolu fantu i ostala sranja, malo spava.... i ne želi da mijenja niti jednu svoju lošu naviku... kad bolest eskalira...počne da se manifestuje svuda... organi otkazuju.., a bolesnik je kao zatečen stanjem svoga tijela... i tada je kao frapiran svojim stanjem... a prilično već kasno je...
Sve je ovdje povezano... zagađena voda sa maloljetničkom delikvencijom, delikvencija sa haosom u saobraćaju čim kiša padne, haos sa divljom gradnjom, gradnja sa povećenim zagađenjem vode, zraka i zemlje... klizišta sa svim pomenutim i tako dalje a sve vodi porijeklo... od davanja prednosti podobnim na račun sposobnih... znači ja sam naveo neka imena inžinjera... trebao sam spomenuti i Nedžada Brankovića - Lepog koji je po nadležnosti bio premijer FBIH i koji je također upleten u razne malverzacije.... povezane sa problemima koje sada imamo i sa onim koje ćemo tek imati !
banda u zatvore !
Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović, Mustafa Mujezinović... znači SDA.. i u novije vrijeme satelit stranka SZbIH... svojom nestručnošću, halapljivošću i .... motivisani isključivo ličnom koristi doveli su u opasnost (i) vodu....
Parafraziram... bolesnik ima već dvadeset godina rak.... pravi se mutav, živi kako je živio i prije... cuga, puši, jede masno i neredovno, pije kolu fantu i ostala sranja, malo spava.... i ne želi da mijenja niti jednu svoju lošu naviku... kad bolest eskalira...počne da se manifestuje svuda... organi otkazuju.., a bolesnik je kao zatečen stanjem svoga tijela... i tada je kao frapiran svojim stanjem... a prilično već kasno je...
Sve je ovdje povezano... zagađena voda sa maloljetničkom delikvencijom, delikvencija sa haosom u saobraćaju čim kiša padne, haos sa divljom gradnjom, gradnja sa povećenim zagađenjem vode, zraka i zemlje... klizišta sa svim pomenutim i tako dalje a sve vodi porijeklo... od davanja prednosti podobnim na račun sposobnih... znači ja sam naveo neka imena inžinjera... trebao sam spomenuti i Nedžada Brankovića - Lepog koji je po nadležnosti bio premijer FBIH i koji je također upleten u razne malverzacije.... povezane sa problemima koje sada imamo i sa onim koje ćemo tek imati !
banda u zatvore !
- zlatiborka
#275 Re: UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?
Pocinje TV prenos na kantonalnoj.....