Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:
amrino wrote:
Vingo wrote:Odakle izvuce taj procenat? Te primjere sto navodis...divni..krasni.......ti znas dijete i znas da nije OK, ali ne znas sta ti divni ljude rade u svoja 4 zida.
jel hoces da kazes da se sva djeca rode dobra i fina i postena- da nista nije urodjeno? to su bajke...odgoj te samo usmjerava i obradjuje a osnovni materijal je ono s cim se rodis...

Da, rode se upravo takva.
mozda je tebe Bog nagradio pa su se tvoja takva rodila, blago tebi...neki ljudi nisu te srece
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

amrino wrote:
Vingo wrote:Odakle izvuce taj procenat? Te primjere sto navodis...divni..krasni.......ti znas dijete i znas da nije OK, ali ne znas sta ti divni ljude rade u svoja 4 zida.
jel hoces da kazes da se sva djeca rode dobra i fina i postena- da nista nije urodjeno? to su bajke...odgoj te samo usmjerava i obradjuje a osnovni materijal je ono s cim se rodis...
ja bas mislim da se djeca rode nevina i postena. Mi ih (roditelji i okolina) ucinimo losim, ili zlim :(
Vingo

Post by Vingo »

amrino wrote:
Vingo wrote:Pa ja iz tvog primjera ne mogu da proniknem u efikasnost batine....ona klepala, vi crkavali od sege...Sta je postigla?
drugi primjer je bitan za to o cemu pricas, a prvi pokazuje da price o "traumama" i "ponizavanju" bas i nemaju smisla...
hm.....kako to onda da se izudarana zena osjeca istraumirano i ponizeno, a izudarano dijete ne?
U cemu je razlika? Samo u tome sto zena zna za pojam i osjecaj dostojanstva i zna to artikulisati, a dijete ne zna.
amrino

Post by amrino »

Vingo wrote:
amrino wrote:
Vingo wrote:Pa ja iz tvog primjera ne mogu da proniknem u efikasnost batine....ona klepala, vi crkavali od sege...Sta je postigla?
drugi primjer je bitan za to o cemu pricas, a prvi pokazuje da price o "traumama" i "ponizavanju" bas i nemaju smisla...
hm.....kako to onda da se izudarana zena osjeca istraumirano i ponizeno, a izudarano dijete ne?
U cemu je razlika? Samo u tome sto zena zna za pojam i osjecaj dostojanstva i zna to artikulisati, a dijete ne zna.
ako ti ne vidis razliku izmedju fizickog zlostavljanja zena i treskanja djeteta po guzi- onda ja to ne mogu da ti objasnim...a to sto djete ne zna "artikulisati"...sva djeca koju ja znam "artikulisu" i to mnogo, vise puta u toku jedne noci ili dana, kad malo bolje razmislim oni cijelo vrijeme "artikulisu"..nekada cak i iz cista mira...

blago tebi ja ti licno zavidim na tome sto je tvoje dijete super a narocito na tome sto nije "artikulisalo"...
Vingo

Post by Vingo »

Pa zasto mi ne mozes objasniti? Nisi ni pokusala...
tempora

Post by tempora »

amrino wrote:Mene i brata je mama marala al ono redovno..postalo je to vise ko neki ritual..kad smo znali da nam slijede batine na hinjaka smo oblacili po dvoje- troje strample, helanke, trenerke, hlace..sta god- kao da nas manje boli :D
a tek kad smo skontali da je najvise izludjuje kad se smijemo dok nas klepa...joj..ma crkavali smo od sege..
To su mi sada drage uspomene iz djetinjstva i nikada nisam imala neke traume ili se zbog toga osjecala ponizenom...ma to je normala..vazda ce te neko namlatit, ja mama, ja tata ja neko ispred zgrade- sto prije skontas sta su batine i kako ih primat (i vracat) naucio si nesto u zivotu
tata me udario samo jednom- i to pamtim ko da je juce bilo- ne zbog jacine udarca (a bio je masala) nego zbog osjecaja stida koji sam imala jer sam tako zasrala da me morao udariti najnjezniji covjek na svijetu. od tada se trudim svim silama da ga vise nikada ne razocaram...u svakom slucaju mozes nesto naucit i iz batina izvuci neku pouku.. :-D
Ti si stvarno puno naucila! :( Sutra kada tvoje djete bude cinilo tebi, sto si ti nesvjesno trazeci granice cinila svojoj majci i kada ti budes bubala svoje djete pozivajuci se ne "zdrav odgoj" bez trauma-sta ce biti onda?)
Po onome sto pises, znaci da je apsolutno prihvatljivo da te muz sutra marise jer eto naucila si sta su batine i kako ih primati! Ili kad ti djete sutra iz skole dodje prebijeno, otici ces istuci roditelje tog djeteta?
Na zalost, postoji velika mogucnost da ti i tvoje djete budete brojka statistika koje pokazuju svu nauku ovog svijeta. :(
I ako ne bude vecih posljedica po zivot ne daj Boze, trauma nece biti-jer one se na kraju uvijek mogu svrstati u urodjenu samodestrukciju, psihicku nestabilnost, alkohol, narkomaniju i sve sto nam cine drugi, uglavnom drugi a ne zanjemo mi sami.
Iskreno, ali zaista iskreno, meni se od tvoga posta place!
amrino

Post by amrino »

ma sta se zestite...slobodno se vi drzite svojih prozapadnih varijanti..niko vam to ne osporava- valjda ja imam pravo na svoje vidjenje stvari- meni je vaznije da mi dijete ne bude razmazeno deriste.
A to sto poredite tucu izmedju dvoje odraslih ljudi i to kad mama izbatina po guzi svoje dijete kad napravi belaj...s tim se nikako ne mogu sloziti.. zao mi je ali ne mogu, jer meni to nema nikakve veze..bas nikakve..
Vingo

Post by Vingo »

Kakav crni zapad? Oni imaju samo malo bolje regulisan sistem. U Americi je spanking uobicajen ko dobar dan.
Vingo

Post by Vingo »

evo liste zemalja u kojima je zabranjeno tuci djecu. No u praksi bas i ne sljaka....(primjer Hrvatske)
Norveska, Svedka, Danska, Finska, Island, Hrvatska, Cipar, Letonia, Italija, Izrael, Njemacka i Austrija.

Sjeverne metode :) mahom
Pearl

Post by Pearl »

meni i dalje nije jasno sto se izjednacava razbijanje bubrega sa degenekom.. al eto.. mi potencijalno nasilne osobe to ne mozemo da shvatimo...

ja pamtim degenek od tate kada smo se brat i ja tukli.. nakon nekoliko dana stalnih kuskanja i vriske po kuci (ne znam jel ostala djeca prolaze kroz ovo na pocetku puberteta, moji prijatleji i ja jesmo..eto, mozda ni to nije normalno, nego samo kod nas nasilnih) tata je dosao, razdvojio nas , podijelio degeneke i rekao: radje cu ja da vas tucem nego vi medjusobno.. sva prica i razgovori prije toga kako brat i ja treba da budemo najvazniji jedno drugom, da se pazimo i volimo nije upalila kao taj degenek... em nas bilo stid tate, em jedno drugog jer nismo ni znali sto se svadjamo.. u tom slucaju razgovor, kazne neizlaska i duple zadace iz matematike nisu upalile (bio je rat pa neke druge kazne bas i nisu mogle da se provedu)...

ja nikad nisam dobila degenek a da nisam znala zasto... i ne smatram se osobom koja u nasilju vidi rjesenje problema.. ali s nekom djecom, sejtancicima, se drugacije i ne moze...
mamica papucarka

Vingo wrote:evo liste zemalja u kojima je zabranjeno tuci djecu. No u praksi bas i ne sljaka....(primjer Hrvatske)
Norveska, Svedka, Danska, Finska, Island, Hrvatska, Cipar, Letonia, Italija, Izrael, Njemacka i Austrija.

Sjeverne metode :) mahom
cekaj, sto samo ovako malo :?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Moja sestra je 4 godine starija od mene...redovno me marisala...eto nako...:D
i najvise ju je iyludjivalo ko amrine roditelje-glasni smijeh!
dosle njoj drugarice, ja hocu u sobu i tacka! I ona ne da, i ja uletim, ona mi spuca samar, meni glava zvoni, ali ja vristim od smijeha i ona me udari par puta do dobro izoliranom dupetu, ja vristim od smijeha, onda ona pocne sebe udarati od muke :D:D:D:D:D:D

A nije mi bilo nista draze nego njenim drugaricama koje se boje i plishane lutke ubaciti macku u sobu :D:D:D:D
Vingo

Post by Vingo »

Pearl wrote:meni i dalje nije jasno sto se izjednacava razbijanje bubrega sa degenekom.. al eto.. mi potencijalno nasilne osobe to ne mozemo da shvatimo...

ja pamtim degenek od tate kada smo se brat i ja tukli.. nakon nekoliko dana stalnih kuskanja i vriske po kuci (ne znam jel ostala djeca prolaze kroz ovo na pocetku puberteta, moji prijatleji i ja jesmo..eto, mozda ni to nije normalno, nego samo kod nas nasilnih) tata je dosao, razdvojio nas , podijelio degeneke i rekao: radje cu ja da vas tucem nego vi medjusobno.. sva prica i razgovori prije toga kako brat i ja treba da budemo najvazniji jedno drugom, da se pazimo i volimo nije upalila kao taj degenek... em nas bilo stid tate, em jedno drugog jer nismo ni znali sto se svadjamo.. u tom slucaju razgovor, kazne neizlaska i duple zadace iz matematike nisu upalile (bio je rat pa neke druge kazne bas i nisu mogle da se provedu)...

ja nikad nisam dobila degenek a da nisam znala zasto... i ne smatram se osobom koja u nasilju vidi rjesenje problema.. ali s nekom djecom, sejtancicima, se drugacije i ne moze...
Evo polako cu....Ko izjednacava razbijanje bubrega i degenek? Nemam pojma. oboje jeste fizicko kaznjavanje. Oboje podrazumjeva udarce.

Ali ja izjednacavam degenek zene i degenek djeteta. Mozes li ti objasniti razliku? Na isti nacin razmisljaju muzevi i neke zene. Pa da zasluzila sam ...mora da jesam....ili "njoj ne mozes drukcije nego degenekom objasniti"....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:
Pearl wrote:meni i dalje nije jasno sto se izjednacava razbijanje bubrega sa degenekom.. al eto.. mi potencijalno nasilne osobe to ne mozemo da shvatimo...

Evo polako cu....Ko izjednacava razbijanje bubrega i degenek? Nemam pojma. oboje jeste fizicko kaznjavanje. Oboje podrazumjeva udarce.

Ali ja izjednacavam degenek zene i degenek djeteta. Mozes li ti objasniti razliku? Na isti nacin razmisljaju muzevi i neke zene. Pa da zasluzila sam ...mora da jesam....ili "njoj ne mozes drukcije nego degenekom objasniti"....
pa sva se prica svela na to da je haman isto ako ja svoju Pilepuzu pljusnem po ruci i kazem PEC PEC i ako je bacim na pod, desetak puta je izudaram nogom po rebrima i uhvatim je za kosu i 5 puta je spucam o pod..
Vingo

Post by Vingo »

Znas i sama da to nije tako. Nije isto....nije isto ni pec pec i kaisanje po guzici...ne moramo do bubrega dolaziti.
Ali sve ide pod zajednicki nazivnik - tjelesno kaznjavanje.
Prihvatljivo dapace pozeljno kao odgojna metoda. A sablaznjavajuce kad su odrasli u pitanju.
Miss_A

Post by Miss_A »

Ja stvarno ne mogu da vjerujem da kao civilizovani ljudi, mi jos uvijek raspravljamo o tome da li se trebaju tuci djeca. Osim u slucaju samoodbrane, fizicko nasilje, prema djeci, kao i prema ostalim ljudima, se ne smije upotrebljavati! Ljudski nervni sistem je i suvise razvijen da bi ikada dosli u situaciju da se sporazumjevamo drugim, primitivnim metodama.

Djeca trebaju nasu ljubav, paznju, razumjevanje, i da, takodje disciplinu. Ali, ta ista disciplina se moze puno efektivnije postici na ne-fickizki nacin. Naravno, za istu treba puno vremena i truda, i potpuno ulaganje roditelja, koji bi toga trebali biti svjesni prije nego sto dobiju djecu, ili si pak naci neki drugi hobi koji nece zahtijevati tako veliku odgovornost.

Uostalom, sta se postize sa fizickim zlostavljanjem djece? Naucne studije konsistentno pokazuju da dolazi do straha i mrznje prema perpetratorima, a nikako do ucenja lekcije ili postovanja. Ja licno ne zelim da me se moje dijete boji, nego puno vise preferiram da postovanje koje ima prema meni bude zasnovano na paznji, brizi, i ljubavi koju pruzam.

A to sto neki pokusavaju da upotrijebe argument "pogrijesio si, i zbog toga moras osjetiti posljedice," hm, meni ni to nema puno logike. Naime, i kada odrastemo, nastavimo sa pravljenjem gresaka. Da li to znaci da nas clanovi obitelji, prijatelji, kolege, etc., trebaju udariti svaki put kad pogrijesimo da bi preventirali da se isto dogodi u buducnosti? Takodje, ako je jedan od argumenata to da su djeca nedokazna, te da zbog toga sebe i druge mogu dovesti u nesigurne situacije, imam i za to primjer: Da li nase roditelje, kada ostare i postanu senilni, trebamo tuci da bi im dokazali odredjene stvari? Posto i psiholozi i laici prave komparacije izmedju ovih uzrasta s obzirom na ponasanje, onda bi i tretman mogao biti slican, ako ne i identican.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:Znas i sama da to nije tako. Nije isto....nije isto ni pec pec i kaisanje po guzici...ne moramo do bubrega dolaziti.
Prihvatljivo dapace pozeljno kao odgojna metoda. A sablaznjavajuce kad su odrasli u pitanju.
Pa da prostis, sa odraslima se MOZE mnogo toga razgovorom rijesiti, i batina je u ovoj diskusiji odgojna metoda, a star se ker ne uci novim trikovima.
Vingo

Post by Vingo »

mIRCerka wrote:
Vingo wrote:Znas i sama da to nije tako. Nije isto....nije isto ni pec pec i kaisanje po guzici...ne moramo do bubrega dolaziti.
Pa da prostis, sa odraslima se MOZE mnogo toga razgovorom rijesiti, i batina je u ovoj diskusiji odgojna metoda, a star se ker ne uci novim trikovima.
Pa samo nemoj apriori odbijati da ces ti biti u stanju svoje dijete hendlati i bez pecova i batina. Mislim da te ne znam...mozda bih to i pomislila...ali ovako....ne mozes me ubijediti....
Pearl

Post by Pearl »

mIRCerka wrote:
upravo... ja ne znam nijednu zenu koja uzme palicu i stane pred tv.. pa joj muz kaze: nemoj...ona zamahne palicom.. on opet: nemoj...
i onda zena fino raspali palicom po televizoru.. cisto onako.. jer joj je doslo.. ?!?!??! i onda se odvali smijati.. jer je uradila nesto interesantno.. i onda ode da se igra drugim stvarima..

da se ne bi sad povukle price kako i muzevi koji tuku zene misle da imaju razlog, mislim da je dovoljno da kazem da djeca uce, dok su odrasli ljudi zavrsili svoj proces ucenja sta smije a sta ne..

djeca ne znaju da neke stvari ne smiju raditi, ako ih ne naucis.. ja nisam pobornik nasilja, ali nekoj djeci jedino puc-puc dokaze da nesto stvarno NE MOZE i NE TREBA da radi...

uostalom, svako svoje dijete odgaja i radi ono sto misli da je najbolje za njega..
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vingo wrote:
mIRCerka wrote:
Pa samo nemoj apriori odbijati da ces ti biti u stanju svoje dijete hendlati i bez pecova i batina. Mislim da te ne znam...mozda bih to i pomislila...ali ovako....ne mozes me ubijediti....
PEC PEC ce biti druga rijec sto ce dijete nauciti..prva je ZELJO...baj baj
Timotije

Post by Timotije »

Imamo dvoje, 2 i 4 godine starosti, radio, digao ih iz obdanista, cekam zenu da dodje sa posla i uzivam u njegovom smradu (jer mi neda da ga presvucem). I sta sad, pregovaram, molim, ubjedjujem, brojim u sebi da ga ne zviznem po pelenama i citam vase pametne savjete. Sta da radim, postavlja se jedno vrlo vazno i sudbonosno pitanje u ovome odlucnom trenutku?
1. da ga ufatim i na silu operem (bice govana po cijelom kupatilu?).
2. da se pravim lud i zeni (koja to normalno s vrata namirise slazem da nisam osjetio i evo mora da se sad ukakio (a razmazan totalno garanat).
3. da mu opet lijepo i nadasve stucno objasnim sve stetnosti fekalija za njegovo zdravlje.
4. ili da ga zviznem po guzici i onako placuci operem.

P.S. Mala se za sada ne izjasnjava o trenutnoj problematici, a zenin stav cu da cujem (osjetim) na vlastitoj kozi ubrzo!
mamica papucarka

Timotije wrote:Imamo dvoje, 2 i 4 godine starosti, radio, digao ih iz obdanista, cekam zenu da dodje sa posla i uzivam u njegovom smradu (jer mi neda da ga presvucem). I sta sad, pregovaram, molim, ubjedjujem, brojim u sebi da ga ne zviznem po pelenama i citam vase pametne savjete. Sta da radim, postavlja se jedno vrlo vazno i sudbonosno pitanje u ovome odlucnom trenutku?
1. da ga ufatim i na silu operem (bice govana po cijelom kupatilu?).
2. da se pravim lud i zeni (koja to normalno s vrata namirise slazem da nisam osjetio i evo mora da se sad ukakio (a razmazan totalno garanat).
3. da mu opet lijepo i nadasve stucno objasnim sve stetnosti fekalija za njegovo zdravlje.
4. ili da ga zviznem po guzici i onako placuci operem.

P.S. Mala se za sada ne izjasnjava o trenutnoj problematici, a zenin stav cu da cujem (osjetim) na vlastitoj kozi ubrzo!
evo i ja cekam muzda da dodje s posla, a po tri puta su danas kakili i ja ih presvukla :D
nemoj mlatit. Presvuci ga, operi, pa nek zena dodje i malo pruzi nego, a ne odmah s vrata da je gofna docekaju :)
pitt

Post by pitt »

mamice.....a jesi li rucak skuhala? :D:D
spongebob

Post by spongebob »

tempora wrote:Strasno je i zabrinjavajuce zakljuciti da velika vecina podrzava batine i smatra da se jasno moze ograniciti u tim vaspitno-popravnim metodama! :? Ali na zalost, statistike pokazuju da nam granice po tom pitanju nesto precesto bivaju obiljezene lomovima i naravno smrtnim slucajevima djece.
Vingo, ti si apsolutno upravu! Zasto je onda cudno i za svaku osudu premlacivanje tj zlostavljanje zena? Kada je to ipak metoda koja je sveopste prihvacena i koja sluzi da objasnimo nekome ( pazi molim te!) kako ono sto cini nije uredu!

Mnoge gospodjice ovdje, podrzavaju "batinu" pojasnjavajuci svoj postupak kao "blagi udarac" -pa me zivo interesuje kako iste mogu osjetiti koliko je nesto bolno ili sokantno ako se ne radi o sopstvenom tijelu! :? Pogotovo kada se radi o jednom djetetu?

Jedni objasnise da se djete treba i preventivno udarati, jer mu se drukcije ne moze objasniti! :? Vele ima i do karaktera, neka su djeca mirna i poslusna ( niko ne objasni sta se podrazumjeva pod poslusnoscu) pa se time i ne moraju tuci! :x

Najbolja teorija od svih, je ova koju evo ovdje po prvi puta u svome zivotu naucih, da roditelji koji ne tuku djecu imaju "moderne metode" tj da su nekakvi "moderni" roditelji. Valjda sa prizvukom negativnog u rijeci moderno zeli se naglasiti da je vijekovima covjek opstao kroz batinu i nista mu ne fali-a eto nasli se sada neki pametni da pokazu da FOL moze i drukcije. Vrijedi li komentarisati?

Moj mali rodjak svaki dan iz skole dodje pretucen. Mali rastom i veoma mrsav lak je plijen malo jacih i vecih skolskih kabadahijica. Uciteljica mami objasnjava u jednoj od situacija da je on izazivao druga iz razreda i da ga je ovaj MORAO udariti. Za nju eto, normalan slijed stvari! Naravno, bitno je dodati da je babo od "malog" neka bitna faca pa se gospodjica uciteljica ipak ne moze zamjeriti i kritikovati mu sina koji bije sve redom.
Sto ce reci, kod nas vazi zakon jacega-a to i vi na zalost dokazujete.

Kada sam svojevremeno davala kurs odgoja -kao potporu u odgoju samohranim majkama ili uopsteno majkama, naisla sam na ogroman otpor iz prostog razloga sto svaka majka ( osjetim to i kod sebe, te pokusavam suzbiti) smatra da ona najbolje cini za svoje djete ma kako pogresno isto bilo. Izgovori tipa " ja sam ih odgojila 7ero i ne treba mi nikakva pomoc u odgoju" standardne su price! Naravno, odgojila jeste. Djeca nisu umrla niti od nesteriliziranih flasica niti od izjedene guze, niti od neprospavanih noci, niti od batina ( srecom) itd itd. Ali kakvu poruku su ta djeca dobila i u sto su izrasla-to je ipak veoma upitno.

Djeca su ogledalo svojih roditelja i nerijetko mi majke vele kako im nije jasno, zasto im je sin agresivan, zasto joj djete laze ili zasto joj kcerka nece pomoci nista u kuci. ALi joj nije jasno da kada ona laze nekoga preko telefona to njeno djete cuje i smatra ispravnim ( "banalna" laz tipa: ne mogu sada, spremam stan -citaj lezi na trosjedu i gleda TV), nije joj jasno da je sin naucio kroz batine da su batine sasvim normalan slijed stvari, nije joj jasno da joj kcerka nije naucena odgovornosti o obavezama u kuci jer ih joj ona nije usadila.

Ne, niposto batine! Odgajati djete je ipak nauka-slazem se Vingo. Nauka koju svi trebamo uciti. Nauka koja zahtjeva puno strpljenja i puno rada na samome sebi i svojoj djeci. Izgovori tipa nema se novaca, nema se vremena i sl su samo zadovoljavanje svoje savjesti ili naseg licnog odnosa prema zivotu.
Naravno svaki ce roditelj pogrijesiti, svako ce djete zamjeriti svome roditelju na necemu i nema idealnog odgoja.
No svi oni koji misle, da se radi o "modernom odgoju" neka prekrize pedagogiju i psihologiju-nauke koje su eto tek tako osmisljene da sole pamet metodi koja je najucinkovitija.
Bilo bi jos i dobro, da se u skole ponovo uvede batinanje, malo pruticem po prsticima onima najmladjima, a onima malo starijima 10 po goloj guzi pa da vidis koliko ce odlicnih djaka dati nove generacije! A onda Vi buduce majke s ponosom opalite samarcinu uciteljici koja djetetu nije kadra objasniti kako se pise slovo B.
Pitam se samo sta bi bilo, da ovakve metode primjenjuju prosvjetni radnici, vaspitacice u vrticima i svi oni kojima predate djete na odgoj.
:oops:
dijelim tvoje cudjenje ovakvim reakcijama. iscitavajuci ovu temu sam isprva mislio, da se pojedinci ovdje dobro zajebavaju. Ne ulazeci u korijene takvog skoro pa generalnog stava ucesnika ove diskusije po kojem je batina uprkos svemu, ipak, opravdana, kao suma sumarum mi se namece misao da bas i nije tako dobro sto skoro svaki hajvan moze napravit dijete. kao i cinjenica da institucije koje brigu brinu o razvoju djeteta i maloljetnih u nasoj zemlji bas i nemaju veliku tradiciju, niti se to vidi kao bas neki veliki problem. zato fizicka sila i igra veliku ulogu u drustvu uopsteno i kao takva se prihvata kao legitiman faktor protiv kojeg se, jelte, ne treba boriti civilizovanim sredstvima, nego ju treba uzeti k znanju. otuzno
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Vingo wrote:
amrino wrote:
ti si se stvarno zapetljala...i ni uz najbolju volju ne vidim slicnost izmedju dva primjera - zene koju je muz (momak) prebio ili djeteta koje roditelj malo pruticem. :roll:

osnovna razlika je odnos izmedju muza i zene i odnos izmedju roditelja i djece. Muz i zena su ravnopravni partneri dok roditelji i djeca to nisu. Naravno neravnopravnost ne znaci da roditelji imaju pravo zlostavljati djecu ali imaju pravo da im postave obaveze u skladu sa njihovim uzrastom i ogranicenja (koja su u njihovom interesu, u interesu djece mislim).

A ta tvoja teza da se djeca radjaju potpuno bez ikakvih tragova u sebi dakle tabula rasa (i u genetskom smislu) je netacna.

Naravno uticaj sredine i odgoja je ogroman i dominantan, ali genetika i genetsko naslijedje igra ulogu u razvoju karakteristika licnosti i naravno mnogih poremecaja koji se pojave kasnije.
Post Reply