I vrlo brzo uvidio koliko si se, zapravo, zajeb'o
Mada je u Jugi taksiranje bilo jedan od rijetkih unosnih poslova za smrtnike
Dobro ba, Tito više mahn'o, pa više i podijelio... Uglavnom svojima po partijskoj liniji, što je i Aljo radio --- nije sve uzid'o u mauzolejdanas wrote:e jebiga sad. ja mislila sve tito krao od NAS, a ono ispade krao od arapa.Jimmy_The_Saint wrote:Haj' dobro... Alija u padže, a Tito je viski, Rolsove, cigare, vile u svakoj iole privlačnijoj vukojebini, orgije po otocima i brodovima, financirao od novca stečenog prodajom ćaćine vodenice na Sutli?![]()
![]()
![]()
![]()
i sta ono mi dobismo za uzvrat od titovih nagodbi sa bracom arapima? jes', vehabije. sve zaboravim
Puno toga sto si rekao stoji. Vidi se da ne zivis od rada u BiH vec na tudjoj socijali (ne brini, kuzim! Takvi kao ti sasvim sigurno ne zive od sadake. Previse si ti vispren, sudeci po ovom postu!Sogan wrote:Jos jednom uprosteno do boli:
Tito je u Drugom svjetskom ratu pobjedio Svabe, Italijane, cetnike, ustase, domobrane, handzar diviziju, petokolonase, iredentiste i koga sve ne... sviju ih je Marsal razvalio, i ruku na srce, svaka mu cast, i njemu i partizanima!
Generalno je rezultat Drugog svjetskog rata da su nacisti i fasisti popusili. Ali iz nekog jos nejasnog razloga nije globalno uveden jednopartijski sistem, niti planska ekonomija, niti su vojskovodje globalno postali hegemoni na vlasti sa dozivotnim mandatom!![]()
Znaci postojala je ALTERNATIVA!![]()
Ali nas Tito je uveo jednopartijski sistem, plansku ekonomiju, zadruge i eksperimentalni samoupravni socijalizam... i sto je najbitnije... sam suvereno drzao vlast 35 godina!![]()
Nije Tito samo Staljinu i sovjetskom sistemu, gdje bi ga kontrolisao Kremlj te uveo uticnice sa sest rupa u nase zidove, rekao ono istorijsko NE!![]()
On je i Churchillu te britanskom modelu gdje bi ga birale regionalne izborne jedinice, rekao NE! Valjda jer je ovaj pokazao kakav je pedercic i sam se povukao sa vlasti po zavrsetku rata, sa obrazlozenjem da je odbranio zemlju i svoje odradio, a narod nek preuzme...![]()
I jednom je drugom Marshalu, ministru jednako federativne i pluralisticke mada prekookeanske drzave, u modelu gdje bi ga izglasavao direktno svaki gradjanin, takodjer rekao NE! Ovaj mu je cak nudio i navlakusu na koju je pala naivna zapadna Evropa, i to u obliku nepovratnog kredita... al' izgleda da je bas to 'nepovratni' probudilo sumnju kod redovnog platise svih rezija?!![]()
Dobri nas Tito nije htio da se iko zahmeti i bira ga, nego je u maniru velikog politickog mislioca iznasao modus da jos podosta prosperitetnih zemalja sa karizmaticnim i dozivotnim vodjama svrsta medju nesvrstane... i para je pocela burgijati a Zebre pasti po Brionima...![]()
Nakon 35 godina monopola na vlast Tito umre. Suza suzu goni, dzenaza nezapamcena!![]()
Tokom slijedecih deset godina, pod vodstvom od marsala svojerucno predhumno probranih drugova te po prirodi njegova sistema - neupitnih nasljednika, Jozekova nikad zaboravljena a jos manje prezaljena tvorevina iznenadno dozivljava kolaps.![]()
Narodi i narodnosti koje je pobratimio fakat zateceni!![]()
Zar je to moguce, ovo sto nam se desava?!?![]()
Kamo dalje rodjace? (Dje god, niko ne sme da vas bije!)
Hocemo li mozda birati ko da nas vodi? Hajmo i to probati, kad mogu u drugim zemljama vec pedeset godina, a jos su i bogatiji od nas, sto i mi nebi mogli!?![]()
![]()
![]()
Uh, al' za koga glasati majku mu, kad nismo navikli, nije bilo potrebe, Tito dragi!?![]()
Ove njegove u svakom slucaju necemo, vidi sta su uradili za deset godina, u propast nas doveli.
Najbolje da glasamo za nase!![]()
E hajrom smo izglasali, ali sta se sad radi, kako organizovati, kako raspodjeliti, jel trzisna ekonomija ono sa mjesovitom robom i diskontima, cija je vojska, cija razudjena obala, gdje je drzavna kasa, jel' ostalo sta da zapocnemo kakav biznis, na Dedinju je odgovor ako igdje, mozda nam je ostavio kakav testament, plan, amanet?![]()
Ma kome ti rodjak, majku ti bre tvoju konjusarsku pa ustasku pa balijsku... ratatata... prvopa dodje na red i cetnicku... ratatatatatatata...
I muka mi je od vas retro-progresivnih titoista sto glorifikujete sistem koji je kao jedinu alternativu sopstvenom vakumu ostavio, nacionalizam, fasizam i ksenofobiju a u produzetku ovaj haos kakav sad imamo...
Muka mi je od vase kategoricnosti gdje svakog kriticara lika i djela Marasalova po automatici smatrate nacionalistom i pristalicom aktuelnog sistema.
Muka mi je od vase iskljucivosti gdje svakom kriticaru Titove doktrine pripisujete apsurdno misljenje da je zivotni standard danas bolji od onog za njegova vakta. Svi mi ba znamo da se bolje zivjelo za Tita, svi smo imali crvene pasose, vozali stojadine i hladili muda u Makarskoj... svi mi znamo da je sad zajebanije i mizernije...
Muka mi je od vasih banalnih dikotomija sa pominjanjem urbanih vs seljacina, papaka vs raje, neobrazovanih vs diplomiranih, zadrtih vs tolerantnih, metropolita vs provincijalaca... muka mi je kad ne kontate da vas je sistem naucio na antagonizam dvaju ideja gdje ne postoje treca, cetvrta, peta... ili gluho bilo neka liberalna varijanta...
Muka mi je sto znate da je Tito umro prije DVADESETSEST godina i da se svijet od tad izmjenio do neprepoznatljivosti... ali da se nigdje, ama bas nigdje, nije vratio na staro ili pak aplicirao Titov model... i da to nije slucajnost... i da se pri univerzitetima na citavoj planeti u okviru nastave makro-ekenomije proucava upravo njegov eksperiment kao labaratorijski izolovan primjer neodrzivog sistema sa integrisanim mehanizmima autodestrukcije... i muka mi je sto ne kontate da i pokusnim kunicima sve odgovara dok se posljedice eksperimenta ne pocnu pojavljivati...
Muka mi je sto ne shvatate da su nacionalisti upravo njegovi nekadasnji pioniri nauceni 'il' 'vako il' nikako... jer im On trece nije pruzio sansu niti dozvolio nauciti... a vi ni dan danas ne vidite nista trece, nego iskljucivo rahatluk onog prvog i odron ovog drugog... a bez da se bar udostojite vidjeti citavu medalju, ne samo njene strane...
Muka mi je sto znam da ste i vi jednako jednodimenzionalni kao omrazeni vam nacionalisti, i jedni i drugi mozete biti reformisani ili ne, samo furate drugi imidz... a vama je kult licnosti kao urbaniji od kulta etnosa...
Muka mi je jer niste u stanju misliti sami... samo na trenutak, sekundu dovoljnu za saznanje kako ne postoje samo Tito i fasisti... kako jednoumlje ima univerzalan sadrzaj a bezbroj razlicitih formi...
Nacionalisti su mi ogavni jer su nehumani, ipak, znam sta misle, a vas me je strah jer ste ogavno licemjerni... nacionalisti zale zrtve samo svog korpusa i ne vide ulogu sopstvene ideologije za zrtve u drugim korpusima... a vi filantropisti bez predumisljaja zalite sve zrtve i sve korpuse ali ne vidite utjecaj vase ideologije na njihovu pojavu...
Muka mi je sto za mrvu nekadasnjeg kruha i igara velicate autokratu koji je decenijama drzao apsolutnu vlast... k'o oni alkoholicari sa Moskovskih trgova...
Muka mi je jer te retro-glorifikacije totalitarizma smatrate cinom progresivnog politickog razmisljanja... muka mi je jer sad je 21-vjek... Muka mi je jer ne shvatate da je i za Titova vakta, ako dignete pogled preko tarabe, bilo zemalja gdje su ljudi zivjeli jednako dobro ali u drugom sistemu...
Muka mi je sto vam trenutni jad i cemer amnestira Tita cije je kratkorocno vizionarstvo, ideolosko jednoumlje, paternalizam, gramzljivost i logika apsolutne vlasti ostavila upravo to kao ekskluzivno naslijedje politicke kulture slijedecoj generaciji... a narodima i narodnostima podanicki politicki duh i frustracije potopljenih iluzija...
A najvise mi je muka sto se opet sutra moram rano dizati da predam blanketu za socijalu...
Jimmy_The_Saint wrote:@taxi
I vrlo brzo uvidio koliko si se, zapravo, zajeb'o![]()
Mada je u Jugi taksiranje bilo jedan od rijetkih unosnih poslova za smrtnike
Dolina avalona wrote:Tito kao licnost -Pozitivna ali naslijedje -Negativno, jer nas je kostalo 200 000 zivota.
Trebaš razmisliti koliko je Tito ostavio svojoj porodici a koliko Alija svojoj.Najbolji dokaz koliko je Tito obezbjedio svoju porodicu je njegova žena Jovanka koja je do skoro živjela u ruševnoj kući bez grijanja.A šta imaju Bakir i Lejla mislim da svi znamo i da se to ne mora ni nabrajati.Jimmy_The_Saint wrote:Haj' dobro... Alija u padže, a Tito je viski, Rolsove, cigare, vile u svakoj iole privlačnijoj vukojebini, orgije po otocima i brodovima, financirao od novca stečenog prodajom ćaćine vodenice na Sutli?![]()
![]()
Patron of Formello wrote:Trebaš razmisliti koliko je Tito ostavio svojoj porodici a koliko Alija svojoj.Najbolji dokaz koliko je Tito obezbjedio svoju porodicu je njegova žena Jovanka koja je do skoro živjela u ruševnoj kući bez grijanja.A šta imaju Bakir i Lejla mislim da svi znamo i da se to ne mora ni nabrajati.Jimmy_The_Saint wrote:Haj' dobro... Alija u padže, a Tito je viski, Rolsove, cigare, vile u svakoj iole privlačnijoj vukojebini, orgije po otocima i brodovima, financirao od novca stečenog prodajom ćaćine vodenice na Sutli?![]()
![]()
Moze, malo nas je sto ne bi na Brione/Brijune, pa na Sofiju Loren, pa na Lovcen.valterbranisarajevo wrote:Dodao bih jos nesto:
Mislim da su Titove ideje jedne od rijetkih pozitivnih stvari oko koji se moze okupiti (makar emocionalno) veliki dio gradjana BiH, svih nacija i dijelova drzave.
Fair Life wrote:Dzaba...SherlockHolmes wrote:Moze, malo nas je sto ne bi na Brione/Brijune, pa na Sofiju Loren, pa na Lovcen.
A medjedi istrcavaju sami. Nista licno.
Da li si znao da je Abdulah Sidran onovremeno napisao pjesmu "Govori Broz"?
Za pocetak...
Potrazi "Knjigu o Titu" od Franca Bevka. Nekad je bila obavezna skolska lektira za ucenike IV razreda osnovne skole.
Pa polaHko...
Sta ces kad je covjek bio lafac! Za razliku od Alje.... A koliko znam kriminal nije cvjetao u vrijeme Tite, za razliku (opet!) od Aljinog vakta...cak su nam i jezik promijenili...SherlockHolmes wrote:Moze, malo nas je sto ne bi na Brione/Brijune, pa na Sofiju Loren, pa na Lovcen.valterbranisarajevo wrote:Dodao bih jos nesto:
Mislim da su Titove ideje jedne od rijetkih pozitivnih stvari oko koji se moze okupiti (makar emocionalno) veliki dio gradjana BiH, svih nacija i dijelova drzave.
Hahahahahaha....coolBosanac sa dna kace wrote:Naumpade mi ono iz Sarajevskog nekrologija od Alije Nametka, kad se neka zena izgubila na hadzu, kad je skontala, pocela se derat na sav glas;
Tito, Tito, Tito, Tito, Tito Tito....Jugoslavija, Jugoslavija, Jugoslavija.....Tito....![]()
ja bih se na Blakanu usudio vikat Tito jedino u ''bosnjackim'' dijelovima BiH i pojedinim dijelovima Makedonije!Dezze wrote:Hahahahahaha....coolBosanac sa dna kace wrote:Naumpade mi ono iz Sarajevskog nekrologija od Alije Nametka, kad se neka zena izgubila na hadzu, kad je skontala, pocela se derat na sav glas;
Tito, Tito, Tito, Tito, Tito Tito....Jugoslavija, Jugoslavija, Jugoslavija.....Tito....![]()
![]()
Eto, mozda bi to moglo biti neko mjerilo.... ne bi me bilo strah da se sad kao ta zena nadjem bilo gdje na Balkanu i pocnem se derati Tito, Tito.... dok se ne bih usudio vikati Alija niti u nekim dijelovima BiH sa vecinskim bosnjackim stanovnistvom...
Preduhitrio si me za sekundicu sa ovim postom, ali tebi ne zamjeram!valterbranisarajevo wrote:Lijepo se i na danasnji dan sjetiti Tita i njegove BiH "raje" koji jedne hladne bosanske noci u Mrkonjić Gradu obnoviše državnost Bosne i Hercegovine i poslaše nevidljivog glasnika koji i danas prenosi poruku u kojoj je sažeta suština života na ovim prostorima. Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska. tako je bilo prije, tako mora biti i sada i tako ce biti dok ljudi budu živjeli na ovom prelijepom prostoru:Od Une do Drine, od Save do mora.
Na žalost u vremenu demokratije ljudi su na trenutak zaboravili poruku ovih velikih ljudi i desilo se zlo, a imena: Vojislava Kecmanovića Đede, Avde Hume, Rodoljuba Ćolakovića - obnovitelja BiH državnosti preko noći, uglavnom, nestadoše sa tabli ulica u našim gradovima a njihovi spomenici završiše po podrumima i otkupnim stanicama za staro željezo.
Na sreću, njihovo veliko djelo i ljudskost se ne mogu prodati kao staro željezo i zato su oni vječni i besmrtni isto kao i njihov komandant.
Svim onima koji i danas vjeruju da je Bosna i Hercegovina: i srpska, i hrvatska i bošnjačka sretan naš veliki praznik - 25 novembar - DAN DRŽAVNOSTI BiH.
Vodenjak wrote:Preduhitrio si me za sekundicu sa ovim postom, ali tebi ne zamjeram!valterbranisarajevo wrote:Lijepo se i na danasnji dan sjetiti Tita i njegove BiH "raje" koji jedne hladne bosanske noci u Mrkonjić Gradu obnoviše državnost Bosne i Hercegovine i poslaše nevidljivog glasnika koji i danas prenosi poruku u kojoj je sažeta suština života na ovim prostorima. Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska. tako je bilo prije, tako mora biti i sada i tako ce biti dok ljudi budu živjeli na ovom prelijepom prostoru:Od Une do Drine, od Save do mora.
Na žalost u vremenu demokratije ljudi su na trenutak zaboravili poruku ovih velikih ljudi i desilo se zlo, a imena: Vojislava Kecmanovića Đede, Avde Hume, Rodoljuba Ćolakovića - obnovitelja BiH državnosti preko noći, uglavnom, nestadoše sa tabli ulica u našim gradovima a njihovi spomenici završiše po podrumima i otkupnim stanicama za staro željezo.
Na sreću, njihovo veliko djelo i ljudskost se ne mogu prodati kao staro željezo i zato su oni vječni i besmrtni isto kao i njihov komandant.
Svim onima koji i danas vjeruju da je Bosna i Hercegovina: i srpska, i hrvatska i bošnjačka sretan naš veliki praznik - 25 novembar - DAN DRŽAVNOSTI BiH.![]()
Ali, prije nego sto se neko drugi dosjeti, ja bih napisao i ovo:
Da Broz ne uradi ono sto je uradio na danasnji dan 1943, ne bi bilo ni rata u devedesetima ni 200000 zrtava koje je svojim potezom u Mrkonjicu jos tad planirao!
Fair, imas li mi preporuciti kakvu poemu, novelu, pjesmicu, makar i u desetercu, o Alji, Sulji, a (uskoro vjerovatno) i Haretu? Ne merem ti ja bez likova, a tek djela, posebno kad ih opisuju Sidrani...Fair Life wrote:Fair Life wrote:Dzaba...SherlockHolmes wrote:Moze, malo nas je sto ne bi na Brione/Brijune, pa na Sofiju Loren, pa na Lovcen.
Da li si znao da je Abdulah Sidran onovremeno napisao pjesmu "Govori Broz"?
Za pocetak...
Potrazi "Knjigu o Titu" od Franca Bevka. Nekad je bila obavezna skolska lektira za ucenike IV razreda osnovne skole.
Pa polaHko...
"...za vsaku dobru rec kaj reci si mi znao,
za vsaki pogled tvoj velika tebi fala!!!"
Dugacak je put do Vladimira Dedijera, onovremenog disidenta Predraga Matvejevica i... ostalih.
Dezze wrote:Sta ces kad je covjek bio lafac! Za razliku od Alje.... A koliko znam kriminal nije cvjetao u vrijeme Tite, za razliku (opet!) od Aljinog vakta...cak su nam i jezik promijenili...SherlockHolmes wrote:Moze, malo nas je sto ne bi na Brione/Brijune, pa na Sofiju Loren, pa na Lovcen.valterbranisarajevo wrote:Dodao bih jos nesto: