Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
MAN-lion's coach

#251 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

daxon wrote:
MAN-lion's coach wrote:A još veća je glupost postojanje istih.
Ne bih se složio, rute omogućavaju korektnost ispita i čine da svi imaju iste uslove.
Npr. zamislite da je kao što je nekad bilo, da se stavi na volju ispitivaču da on odluči gdje će da vodi kojeg kandidata, tada bi nekog mogao samo provozati ulicom Zmaja od Bosne gore, dolje i na polazno, a nekog bi mogao uvlačiti ko zna gdje i kuda.
Dakle, rute nisu prepreka da kandidat pokaže kako je obučen, koliko zna i da li je sposoban samostalno upravljati vozilom.
S tobom ne bi dalje u raspravu,možda i to stoji,ali kolika je korektnost danas?Eto kao ima je.Pa kandidati samo znaju vozati po pomenutim maršutama po kojima su vršilu obuku i primjenjivati saobraćajna pravila dok su na ostatku grada ko zblahnuti.Valjda i ta komisija treba uvesti neke standarde zajedno sa autoškolama,a da ne budu harmonika u koju se često stavi. :skoljka:
_Lady_marmelade_

#252 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by _Lady_marmelade_ »

Mene je ucio Jaha, naucila sam super od njega, priznajem da je bio tezak covjek i uvijek mi je govorio da radim sta hocu jer " znam" bolje od njega ahahahhaahah :D
Lucazode

#253 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Lucazode »

Interesuje me cijena polaganja A kategorije? Testovi, izlazak itd... :)
daxon

#254 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Lucazode wrote:Interesuje me cijena polaganja A kategorije? Testovi, izlazak itd... :)
Imaš temu na moto.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 73&start=0
Zin@

#255 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

Bože dragi, danas zvala autoškolu i kažu da je obaveznih pet dodatnih čaosva prije polaganja 5-ti put, znači prije komisijskog,i ko ovdje da bude pametan :x ..???
donsedin

#256 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by donsedin »

Zin@ wrote:Bože dragi, danas zvala autoškolu i kažu da je obaveznih pet dodatnih čaosva prije polaganja 5-ti put, znači prije komisijskog,i ko ovdje da bude pametan :x ..???
Imas li ti ikog u familiji ko ima vozacku i auto, pa nek ti da par casova idi negdje u okolinu sarajeva i vozajte. Ovako ti se ne isplati samo pare bacas za tih 500 sto si dala za izlaske mogla si se navozat.
daxon

#257 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Zin@ wrote:Bože dragi, danas zvala autoškolu i kažu da je obaveznih pet dodatnih čaosva prije polaganja 5-ti put, znači prije komisijskog,i ko ovdje da bude pametan :x ..???
Ako polažete peti put tada niste obavezni dodatno osposobljavanje, ukoliko vam auto škola i dalje insistira da jeste onda im pod nos servirajte zakon koji sam u prethodnom postu citirao i koji vam opet dajem na uvid, a isti možete pročitati na portalu http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=195
daxon wrote:
Zin@ wrote:Hi, da li je neko upoznat šta se radi kada se padne na ispitu 4 put..? Da li je potrebno uzeti 5 dodatnih časova, ili tek nakon komisijskog ukoliko se padne i peti put? Koliko košta prijava za komisiju tj. dva ispitivača, da li budu blaži ili naprotiv...? Do sada sam vozila 4 časa gratis..
Nakon što ste pali 4 puta, peti put je komisijski, dakle, dva ispitivača, peti put niste dužni dodatno osposobljavanje od 5 časova, a ispit je u pravilu skuplji za dodatnih 15, 00 km.
Ukoliko ne položite iz 5 puta, "dužni" ste se dodatno osposobljavati u trajanju od 5 časova, tj. potrebna vam je potvrda škole o dodatnom osposobljavanju, također, svaki slijedeći put nakon petog biti će vam potrebna potvrda škole o dodatnom osposobljavanju u trajanju od 5 časova.
Članom 42. u st. 3 i 4. Pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila („Službeni glasnik BiH“ broj: 15/07) je propisano slijedeće:
„(3) Kandidat koji ne položi ispit iz upravljanja motornim vozilom nakon četiri pokušaja, polaže ispit pred komisijom od dva ispitivača.
(4) Ukoliko i tada ne položi ispit upućuje se u auto-školu, na dodatno osposobljavanje.“

U vezi sa citiranim članom Pravilnika, obavještavamo kandidate koji iz petog pokušaja ne polože ispit iz upravljanja, da imaju obavezu na dodatno osposobljavanje u auto-školi i to najmanje pet nastavnih časova za kategoriju/potkategoriju koju polaže.
Ukoliko kandidat ni iz petog pokušaja ne položi ispit, obaveza na dodatno osposobljavanje od najmanje pet nastavnih časova se ponavlja za svako naredno polaganje.

Kao dokaz o dodatnom osposobljavnju auto-škola je dužna kandidatu izdati Potvrdu o dodatnom osposobljavanju sa odgovarajućim brojem nastavnih časova (najmanje pet), a koju će kandidat priložiti uz Prijavu prilikom prijavljivanja za polaganje ispita.

Sve ostale informacije možete dobiti putem telefona 033/ 716-985 i 716-986, svakim radnim danom od 11,00 do 13,00 sati.

S poštovanjem,
M I N I S T A R

Mr. Safet Kešo
Dakle, iz gore boldiranog jasno je vidljivo da je tek šesti put kandidatu potrebna potvrda izdata od AŠ o dodatnom osposobljavanju u trajanju od 5 časova.
Također možete nazvati boldirani broj telefona dat u citiranom postu i saznati sve iz prve ruke.
Zin@

#258 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zin@ »

Da, ja sam pročitala zakon i razumjela ga još prije par sedmica, i danas fino nazovem AŠ jer nisam znala koliko tačno košta komisijski, kad ona kaže" 245 KM, 100 KM na obaveznh 5 časova, i 145 KM za prijavu polaganja".
I ja kažem, da sam iz ministarstva dobila dr.informacije jer sam ih zvala, tj. da po Zakonu ne trebaju sada dodatni čaasovi, a dotična gospođa očito uvrijeđena jer sam joj se usprotivila poče pričati da oni imaju protkol koji moraju ispoštovati i da nema veze šta je meni gospođa u min. rekla, i bukvalno mi je poklopila slušalicu.. Eto toliko..
daxon

#259 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Zin@ wrote:Da, ja sam pročitala zakon i razumjela ga još prije par sedmica, i danas fino nazovem AŠ jer nisam znala koliko tačno košta komisijski, kad ona kaže" 245 KM, 100 KM na obaveznh 5 časova, i 145 KM za prijavu polaganja".
I ja kažem, da sam iz ministarstva dobila dr.informacije jer sam ih zvala, tj. da po Zakonu ne trebaju sada dodatni čaasovi, a dotična gospođa očito uvrijeđena jer sam joj se usprotivila poče pričati da oni imaju protkol koji moraju ispoštovati i da nema veze šta je meni gospođa u min. rekla, i bukvalno mi je poklopila slušalicu.. Eto toliko..
Problem mnogih je što se ne informišu dovoljno i detaljno pri upisu i odabiru AŠ, dakle, niko vama ne može spustiti slušalicu jer vi tu uslugu plaćate i imate svoja prava, a škola ima svoje zakonom propisane obaveze, imate pravo čak i zatražiti svoju dokumentaciju i slijedeći izlazak obaviti u nekoj drugoj AŠ, a vaša AŠ vam je dužna to omogućiti.

Ukoliko vam je to peti izlazak na ispit, on je po zakonu samo 15 Km skuplji nego četvrti, konkretno, kod mene peti put bi iznosio (mada nikad nisam imao takav slučaj) 115, 00 km, a što se tiče dodatnih časova za peti put, ti časovi su vaš izbor, hoćete li uzeti 1, 2, 5, 10 ili ni jedan dodatni čas to je samo vaš izbor, vaš instruktor vam može samo sugerisati da li vam je potrebno još vježbe ili ne, međutim, na kraju vi odlučujete.

Dakle, detaljno se upoznajte sa vašim pravima, detaljno se informišite o svemu i ne dozvolite da bilo ko od vas pravi majmune.
Baby Jane

#260 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Baby Jane »

Zanima me koliko kosta vadjenje ljekarskog za vozacki ispit, i gdje je najjeftinije/najbrze?
AS_sa

#261 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by AS_sa »

Baby Jane wrote:Zanima me koliko kosta vadjenje ljekarskog za vozacki ispit, i gdje je najjeftinije/najbrze?
cini mi se 40 KM ... ali je to u vecini auto skola kao "dzaba" uz placenu obuku ...
vanda

#262 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by vanda »

AS_sa wrote:
Baby Jane wrote:Zanima me koliko kosta vadjenje ljekarskog za vozacki ispit, i gdje je najjeftinije/najbrze?
cini mi se 40 KM ... ali je to u vecini auto skola kao "dzaba" uz placenu obuku ...
Ma ništa nije džaba.
daxon

#263 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Ljekarsko uvjerenje za vozačku dozvolu "B" kat. košta 40, 00 km, prema mom dosadašnjem iskustvu najbrže i najjednostavnije se završava u "Mimo medical" u Hrasnom.
Čarobni snijeg

#264 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Čarobni snijeg »

Sve one koji namjeravaju polagati vozački ispit želim upozoriti da u širokom luku izbjegavaju školu MAXLINE.
Dok se ne upiše u njihovu školu rekla bih za njih sve najljepše, fini, ljubazni, čak na kućna vrata dolaze samo da se upišeš kod njih, posebno službenica Fata je sklona raznim lažima samo da te privuče.. Poslije je totalno druga priča, kada nazoveš za informacije, uvijek je zauzeta, nema vremena i sl., kada dođeš da uplatiš ratu ili dr. troškove (koji su u ovoj školi najveći), nikad nemaju sitno, pa moraš sam tražiti..
Na kraju te još zeznu, pa ti pogrešan matični broj upišu, pa moraš još dodatno bezpotrebno hodati da prepraviš nešto što su oni pogriješili- a naravno ne daju pomenuti nešto takvo, i još ti spuste slušalicu jer imaju posla.
I još hrpu sitnica i svega drugog što ti omrzne i auto, i polaganje i život, kakav bezobrazluk..
S toga, nikako ne preporučujem.
AS_sa

#265 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by AS_sa »

Čarobni snijeg wrote:Sve one koji namjeravaju polagati vozački ispit želim upozoriti da u širokom luku izbjegavaju školu MAXLINE.
Dok se ne upiše u njihovu školu rekla bih za njih sve najljepše, fini, ljubazni, čak na kućna vrata dolaze samo da se upišeš kod njih, posebno službenica Fata je sklona raznim lažima samo da te privuče.. Poslije je totalno druga priča, kada nazoveš za informacije, uvijek je zauzeta, nema vremena i sl., kada dođeš da uplatiš ratu ili dr. troškove (koji su u ovoj školi najveći), nikad nemaju sitno, pa moraš sam tražiti..
Na kraju te još zeznu, pa ti pogrešan matični broj upišu, pa moraš još dodatno bezpotrebno hodati da prepraviš nešto što su oni pogriješili- a naravno ne daju pomenuti nešto takvo, i još ti spuste slušalicu jer imaju posla.
I još hrpu sitnica i svega drugog što ti omrzne i auto, i polaganje i život, kakav bezobrazluk..
ma cim im je posao kreno, odmah se uspohasili ... nece dugo ...
takač

#266 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by takač »

daxon wrote:Ljekarsko uvjerenje za vozačku dozvolu "B" kat. košta 40, 00 km, prema mom dosadašnjem iskustvu najbrže i najjednostavnije se završava u "Mimo medical" u Hrasnom.
majke ti mile imaš li ti kandidata ili samo sjediš kući i raspredaš sa ovom rajom. fino je to.
ali ufati se posla a ti ga izgleda nemaš dovoljno a nekad nikako veliki pozdrav dobrom i propalom instruktoru.
daxon

#267 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

takač wrote:
daxon wrote:Ljekarsko uvjerenje za vozačku dozvolu "B" kat. košta 40, 00 km, prema mom dosadašnjem iskustvu najbrže i najjednostavnije se završava u "Mimo medical" u Hrasnom.
majke ti mile imaš li ti kandidata ili samo sjediš kući i raspredaš sa ovom rajom. fino je to.
ali ufati se posla a ti ga izgleda nemaš dovoljno a nekad nikako veliki pozdrav dobrom i propalom instruktoru.
Poštovani kolega, moj post koji si citirao postan je u nedjelju 25. 09. u 00 : 21 sati, moj prethodni post na ovoj temi je postan također u nedjelju 09. 09. u 22 : 39 sati, inače najbolje vrijeme za izvođenje obuke :-)
Dakle, brini svoju brigu, živi svoj život, a za druge se ne sekiraj, dobri moj i uspješni kolega ;-)
velikibrnjo

#268 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by velikibrnjo »

AS_sa wrote:
Čarobni snijeg wrote:Sve one koji namjeravaju polagati vozački ispit želim upozoriti da u širokom luku izbjegavaju školu MAXLINE.
ma cim im je posao kreno, odmah se uspohasili ... nece dugo ...
Ma da im je poso' krenuo ne bi se oni reklamirali toliko, pricali su mi inace da je jedna od najkatastrofalnijih autoskola
I za neke instruktore u dr isto tako, pocnu kandidate vrijedjati i slicno
Ja sam polagao kod jednog starinskog milicajca, sad mu i sin zajedno obucava raju ko god me pita za autoskolu ja preporucim, jer su korektni i maksimalno profesionalni a uz to te super obuce! Cak stavise nije im primarni cilj da raju opeljuse, jer se svakako ubise od posla, ne reklamiraju se uopce
E sad posto ne znam smijem li ih ovdje pomenuti a koga interesuje nek pita na pp :D
LillySwahily

#269 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by LillySwahily »

Pozdrav,

Da li je neko cuo ili imao priliku polagati vozacki u autoskoli code, povoljne cijene i placanje na rate?

http://www.autocode.ba/

Na osnovu prezentiranih informacija, cijene su jako povoljne,nisu losa auta u voznom parku.
Ako je neko imao priliku molim vas da mi napisete svoje utiske.
BoSs88

#270 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by BoSs88 »

Ljudi dragi auto skola je naj manje bitna,bitan je instruktor,ja sam polagao nedavno u Maxline-u i kao i vi naslusao sam se raznih prica blablabla.Obuku sam vrsio na crnoj Seat Ibizi kod jednog mladog instruktora.Nemam sta reci nego da lik ima bogovske zivce,za svih 35 casova nije povisio ton niti jednom,a nemogu reci da sam bio kandidat za pozeliti :lol:
Instruktor Kudra 061/018-768 ;-)
hammers

#271 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hammers »

...
Curiica

Post by Curiica »

koliko vremenski smije proci od polaganja testova do polaganja voznje u Zenici,ako neko zna.
Lucazode

#273 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Lucazode »

Sve sam odjavio, i dobio potvrdu da odnesem u Cips da mi novu vozačku stave i izradu. Zna li neko tacnu cijenu, mislim da se kreće oko 40 ili 50KM, nisam siguran?
Zovem se Zelena

#274 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Zovem se Zelena »

Na šalteru kod onog čikca zatražiš uplatnicu koja je već većim dijelom popunjena, kada upišeš svoje podatke uplatiš. 40 KM plus poštarina 1 KM.
Lucazode

#275 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Lucazode »

Post Reply