UN DIJETA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
akyx

Post by akyx »

nelo

Post by nelo »

za 30 dana 7 kg manje i nadam se da cu izdrzat 90 dana.
Vodeni dan sam izdrzao fino, al uz jake psihicke pripreme :-)
eh jos da sam se vise pridrzavao otislo bi i 10 kg za ovih 30 dana..... :shock:
bedifferent12

Post by bedifferent12 »

i kod mene danas grah :) sa salatom i crnim hljebom :)

danas je sesti dan... ide dobro..

juce za rucak omlet s povrcem, salatom i hljebom..

ma pravo se fino najedem... inace se brzo obeshrabrim kad ne vidim pomaka na vagi... (iako znam da to ne mora biti realan pokazatelj promjena)...tako da sam obecala sebi da cu se tek nakon 30 dana vagati... ovo ide tako dobro da ne zelim nista rizikovati... osim toga sam izmjerila i obim struka, kukova itd.
to bolje mjerilo nego kilaza (pogotovo ako se uz dijetu jos bavis sportom)...

sok: otkako sam se prestala baviti sportom, dobila sam 20cm na kukovima!!!! (moj muz se kile nije udebljao nakon sto je zavrsio svoji sportsku karijeru! nije fer! :(

kilaza ima veze s individualnim metabolizmom... zato me nerviraju ljudi koji pocnu supljirati o tome kako treba manje jesti, vise se kretati i sve ce biti u redu... to su obicno ljudi koji nikad nisu imali problema sa kilazom..
imam jednog takvog kod kuce, samo hvala Bogu pa on nema portebe da pametuje...

ja sam se prestala baviti sportom prije otprilike 2,5 godine.. nek sam u prosjeku mjesecno dobila pola kile.. to je 15 kila koje su se neprimjetno lijepile na mene... nisam jela nezdravo, niti sam jela svasta, niti sam jela puno... nego je bila greska sto sam jela kao i dok sam intenzivno trenirala... naravno, pola kile mjesecno iz mjeseca u mjesec se ne primijeti, jer se tijelo prilagodi novoj kilazi (a naravno, i odjeca se postepeno prilagodjava)... znala sam ja da sam se udebljala, ali tek kad sam probala svoje stare pantole, shvatila sam sta se dogodilo!

zato molim sve pametnjakovice kojima padne na pamet da daju savjete ljudima s prekomjernom tezinom, prvo sebi postave pitanje: da li sam ikad imao/la problema s kilazom? da li iza sebe imam uspjeh da sam ulaganjem napora i truda postigao/la svoj sadasnji izgled? neka sebi ne umisljaju da je njihov izgled rezultat njihove, aman, zdrave prehrane...
sad bi se moj muz trebao poceti diciti time kako se on, kobajagi, zdravo hrani i puno krece... hahaah... ja kuham, isto jedemo, vise se krecem od njega... samo se njegovo tijelo automatski prilagodilo promjeni... instinktivno... moje nije...
(informacije radi: da se dobije 0,5 kg potrebno je pojesti 3500 vise kalorija nego sto tijelu potrebno... sto je oko 120kal po danu x 30 dana... to nije puno.. casa mlijeka dnevno...dakle...par godina tako... i belaj!...)

pitanje: smijem li jesti ketchup (ili paradajz sos) na proteinski dan?

akyx, prava si inspiracija!
amalka

Post by amalka »

Nije valjda da svi forumashi moraju na dijetu :shock: :lol: :lol:

Ja imam viska 5 - 7 kg, sto znaci da mi ne treba nista preradikalno. Kako da to ukombiniram u UN dijetu? Moze li se dijeta prekinuti, i na koji nacin to ide, odnosno moram li biti na dijeti svih 90 dana?
debela

Post by debela »

bedifferent12 wrote:kilaza ima veze s individualnim metabolizmom... zato me nerviraju ljudi koji pocnu supljirati o tome kako treba manje jesti, vise se kretati i sve ce biti u redu... to su obicno ljudi koji nikad nisu imali problema sa kilazom..
bedifferent12 wrote:ja sam se prestala baviti sportom prije otprilike 2,5 godine.. nek sam u prosjeku mjesecno dobila pola kile.. to je 15 kila koje su se neprimjetno lijepile na mene... nisam jela nezdravo, niti sam jela svasta, niti sam jela puno... nego je bila greska sto sam jela kao i dok sam intenzivno trenirala...
a ti upravo rece ono isto kao i ti 'pametnjakovici' koji te nerviraju :D
bedifferent12

Post by bedifferent12 »

jah...

samo sam ja mislila na samoregulacioni mehanizam tijela... kod nekih automatski (bez ulaganja napora, truda i rada) dodje do promjena u tijelu (samo regulise tezinu)... nekad se takvi udebljaju par kila, nekad smrsaju, ali je im je kilaza uglavnom konstantna..

pametnjakovici, koje sam ja oslovila, su upravo ove sorte... oni, koji sebi daju za pravo da pricaju ljudima bez ikakvog licnog iskustva... (takvi me nerviraju... "samo manje jedi i vise se kreci"... jah... eki to... heureka!)... pricaju, a nemaju pojma ni sami sta to znaci... kad bi im postavio pitanje sta zapravo misle, ne bi znali odgovor... svi znamo par ovakvih...

ljudi koji se zaista interesuju za zdravu ishranu i sport, koji su se time ozbiljno pozabavili bar jednom u zivotu, dace obicno konkrtne prijedloge..
niko od ovih ti nece reci da je smrsati ili udebljati se lako (samo pitaj sportiste...)... na kraju se, kao sto sam rekla, sve svede na racunicu 3500kal=pola kile gore/dole... smijesno reci samo: manje jesti, vise se kretati... to je isto ko kad bi general naredio vojnicima: samo vi malo vise pucajte, malo manje metaka nek vas pogodi... bez konkretne strategije i taktike iza toga...

ova moja "greska" je bila inercija, a ne nesto sto sam ja svjesno uradila! isto kao sto moj muz nije svjesno odlucio da ce ostati na istoj kilazi..

dakle, kad ljudi odluce da pricaju o nekoj temi, neka prvo razmisle da li imaju licnog iskustva ili znanja...

thnx
pisala sam na brzinu, mislim da nije bilo sasvim razumljivo sta sam htjela reci....
debela

Post by debela »

ja zagovaram recept 'manje jedi i vise se kreci' i pod tim mislim upravo ovo napisano.
i da, imam licno iskustvo. i ne, ne kazem da je smrsati lako.

ovu pricu meni ne mozes plasirati jer sve i jedna osoba za koju znam da se zali na visak kila ne radi nista i ne mijenja nista u svom nacinu zivota i ishrane. samo pricaju bezze, kukaju, prezderavaju se i ocekuju da ce nesto pasti s neba.

manje jedi i vise se kreci - konkretno da ne moze biti konkretnije.
tempora

Post by tempora »

debela wrote:ja zagovaram recept 'manje jedi i vise se kreci' i pod tim mislim upravo ovo napisano.
i da, imam licno iskustvo. i ne, ne kazem da je smrsati lako.

ovu pricu meni ne mozes plasirati jer sve i jedna osoba za koju znam da se zali na visak kila ne radi nista i ne mijenja nista u svom nacinu zivota i ishrane. samo pricaju bezze, kukaju, prezderavaju se i ocekuju da ce nesto pasti s neba.

manje jedi i vise se kreci - konkretno da ne moze biti konkretnije.
Ta teorija je mozda uredu kada se radi o zdravom, neostecenom organizmu.
debela

Post by debela »

pa tempora, ovdje se i prica o zdravim ljudima koji su, jednostavno, debeli. sve i da su bolesni ljekari ce im prepisati novi rezim ishrane i zivota. pisao je vec jofla o tome.
Ali_G

Post by Ali_G »

Mrsko mi je sad traziti da citiram direktno nick bediferent, al zapalo mi je za oci da prvo kazes da ne jedes previse, a par recenica ispod kazes da jedes kao kad si intenzivno trenirala.

Konkretno primjer: od mozda sredine januara sam skoro potpuno izbacio slatkise i veceru, uveo trcanje, teretana, pjeske vracanje kuci, izbacio sve ove przene specijalitete. Ako mi je cejf da pojedem hamburger, pizzu, slatko, pojescu. Smanjio kolicinu hljeba, za 99% smanjio konzumiranje gaziranih prica. Rezultat je oko 10kg manje.
I da mi je vidjeti samo te sto NORMALNO jedu, imaju REDOVITU fiziku aktivnost a kile im se lijepe,a da nije bas poremecaj organizma.
akyx

Post by akyx »

bedifferent12

smijes i ketchup i paradaiz sos.
generalno, svaki dan smijete jesti povrce i povrtne sosove....

znaci uz proteine, ...mozete spremiti povrce (samoi ne skrobno) na neki drugi nacin, skuhati....napraviti sataras.....
isto tako i na skrobni dan mozete smiksat i svo ostalo povrce, kao i uz spagete npr, il na pizzu.....
ja svaki dan skoro jedem tikvice, gljive, patljidzan, papriku, paradaiz..itd...
dakle......moze se svasta smislit.. meso nije samo meso....nego tona povrca uz njega kao prilog..
Flex

Post by Flex »

ne znam dal je netko spominjao, ali ta dijeta nema veze s Ujedinjenim narodima vec se zove UNdiet kao NEdijeta....

ja sam na 5 danu i jos nisam nista skinuo...:)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:14, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 15:14, edited 1 time in total.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Flex wrote:ne znam dal je netko spominjao, ali ta dijeta nema veze s Ujedinjenim narodima vec se zove UNdiet kao NEdijeta....

ja sam na 5 danu i jos nisam nista skinuo...:)
Ja ovog jofle andola, a covjek ti napisao lijepo iznad...
Hendrix

Post by Hendrix »

Ne razumijem zašto ljudi daju pare na knjige i nekakve kurseve o mršanju kada je to najednostavnija stvar na svijetu ako se radi kako treba a ne nazor.
Svi imate viška kilograma jer jedete više nego što vam je tijelu potrebno i ne znam zašto je to tako teško prihvatiti kao i činjenicu da ako to prekomjerno jelo smanjimo, tijelo mora da se vrati u normalu jer ne postoji način da ono to nadoknadi iz "have".Po meni čitav problem mršanja je nedisciplina i želja za rezultatima "10 dana prije mora" kada čovjek sebe gladuje i izgubi par kila koje su ustvari izgubljena voda , i onda konta evo mene za 15 dana ću 10kg dole.E ne može tako.Ne treba vam nikakav "stručnjak" da skontate kako smanjiti hranu , jednostavno smanjite , ne prepoloviti jer to je gladovanje nego malo po malo , i nakon 15-20 dana rezultati će se pokazati.Preporučujem prvih 15 dana vagu i ne gledati jer ona je najgori pokazatelj ispočetka , čovjek vidi samo 1kg izgubio , raočara se i ode opet se nakrhat ćevapa pa će sutra nastaviti dijetu.
Ako ćete me napasti da nemam iskustva,imam,i to vjerovatno najviše od svih vas.U 4. srednje sam imao preko 95kg i prekipilo mi je više biti dežurni deba u životu i jednostavno sam smanjio ishranu.Nikakve knjige nisam čitao niti na kurseve išao.Jednostavno umjesto 3 jeo sam 2 kriške , umjesto 15 ćevapa ja jedem 10 ili manje i tako redom.Uopšte nisam izbacio nijednu namirnicu iz prehrane niti sam imao nekakve voćne i vodene dane,jeo sam i kolače i pite ali "umjereno".Izbacio sam sve grickalice između obroka koje sam praktikovao.Jednostavno , redukovana ishrana.Ali poenta je redukovana ishrana pola godine a ne 2 dana u sedmici pa se trećeg nakrhaš nečega pa sutra ne jedeš ništa.To samo poremeti organizam koji više ne zna šta da radi , naravno kile odu preko noći ali se i vrate sutra čim pojedete nešto.Ja sam stvarno bio odlučan da skinem kile i jeo sam manje , uopšte nisam praktikovo neke dodatne sportove nego inače i za pola godine sam došao na 75kg i još uvijek sam tu nakon skoro 10 godina.
Zato govorim vam stvarno iz ličnog iskustva , ne dajite pare nekakvim stručnjacima koji obećavaju brda i doline a ustvari vas lijepom pričom natjeraju da smanjite ishranu što znate i sami uraditi , pogotovo ne mijenjati način ishrane kao dosada što imate , jer kako ćete poslije dijete opet na isto?Totalna promijena i eto opet kila ko iz vedra neba.
Toliko :)
*mima*

Post by *mima* »

Jeli iko smrsao ovdje? :)
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Jesam ja! Imam jos malo vise od mjesec dana dijete,ali sam izgubila do sad 10 kg...Jah milineeee
cnermina

Post by cnermina »

grafo art na bistriku mozete kupiti obje knjige za 13 KM. super stvar. recepti za svaki dan. pomaze stvarno da ne morate izmisljati sta cete jesti svaki dan

sretno i hvala alyx za inspiraciju kao i svi ostali

n
Hendrix

Post by Hendrix »

Sretno u bacanju para :)
pesak

Post by pesak »

ja sam skinula pre nekoliko godina 30 kila, pa sam se malo ugojila, pa sam skinula tih deset kila i sad moram da skinem jos 10 i onda cu se valjda smiriti. malo mi je nezgodno, jer sam imala koksaki virus, pa ne smem bas suvise da se krecem, a tako se najbolje gubi kilaza...i treba smanjiti stresove ... :)
Grof

Post by Grof »

Pitanje za akyx:

Je li se mora obavezno vecerati? Ja prilicno kasno rucam (oko 17 h), ne veceram vec dugo vremena, pa ne znam je li vecera po un dijeti obavezna?

Moze li se za vrijeme proteinskog dana jesti samo sir i mlijeko, ili proizvodi nacinjeni od mlijeka (npr. cokolino)? Ili za rucak meso, za veceru cokolino? :D

Kako to da se za veceru ugljikohidratnog dana moze jesti npr. sladoled kad se on pravi od mlijeka ili pak kolaci?

Hvala na odgovoru!
akyx

Post by akyx »

ma o kakvom vi trosenju novca pricate......i glupostima
kakvo kupovanje knjiga
ja sam knjige skinula s neta prije 7 mjeseci koji cu ih k kupovat.....
ma tipicni bosanski zadrti mentalitet.
ne mzoe covjek nista ucnit za sebe jer ce ga okolina odmah osuditi.
ebes okolinu...
mene je ovaj nacin ishrane osvijestio hvala Bogu i puno vise poznajem sebe i svoje tijelo, tocno zanm sta mu treba i sta mi godi.
skinula visak, super se osjecam
a svi drugi nacini na koje sam pokusavala skinuti visak nisu uspjevali
trenirala godinama...jela ko pticica sve i svasta, raznoliko....NIKAD PREVISE NEGO U NORMALNIM KOLICINIMA, al dzaba, nesto nije bilo ok.
Upravo ovo mi ej trebalo, is vaka cast onome tko je skontao ovaj fol i prenio nam ga.
eto
sad vozdra, ako me ko treba za neki normalan savjet, il bilo koje pitanje, nek mi posalje poruku.
a mozete me i ovdje naci...a i sebe;)
http://www.coolinarika.com/forum/viewto ... 987#p83987
sretno svima
papa
Tesssa

Post by Tesssa »

Bila sam nekoliko dana na ovoj dijeti (trebam skinuti 6-7 kila) i odustala zbog slijedecih razloga:

1.Dorucak, koji je toliko bitan i za koji su mi svi doktori s kojima sam razgovarala rekli da ne treba preskakati, niti se ogranicavati...
2.Od dorucka do rucka se bukvalno patim, jer sam u tom periodu uglavnom na nogama, a onda mi poslije rucka redovno bude lose.
3.Veceru pojedem prije 8, bukvalno na silu, jer uopste nisam gladna, i onda me glad uhvati oko 23, a redovno sam budna do 2-3 ujutro.
4.Trebala bi mi kucna pomocnica da mi pravi rucak u odredjeno vrijeme, nabavlja namirnice i kuha cajeve, ja za to jednostavno nemam vremena.

Imam prijateljicu koja je vec mjesec dana na dijeti i hvali se s tim, iako nije izgubila skoro nista kila, jer se ne pridrzava pravila.I cemu to?

Ja sam shvatila da je sasvim dovoljno trcati svaki dan pola sata, smanjiti hljeb i slatko i za isti period ce se garantovano izgubiti isti broj kila.

Osim toga cuh neki dan da su ljudi masovno dobili secer od ove dijete i zgrozih se, cuvajte se.
idic

Post by idic »

Ja se slažem da je ova dijeta komplikovana jer onaj ko radi nema jednostavno uslova da je se može redovno pridržavati. Ja ima jednu dijetu koja je bar za mene vrlo djelotvorna traje 4 sedmice i lagana je iz razloga što ne moraš jesti određene stvari u određeno vrijeme.

DIJETA

OSNOVNA PRAVILA:

- Trajanje 4 sedmice
- Ne smije se biti gladan – čim se osjeti glad, odmah jesti;
- Ne smije se uzimati ništa što sadrži ŠEĆER (uključujući alkohol, sokove i sl. );
- Ne smije se jesti ništa što sadrži BRAŠNO (uključujući tjesteninu );
- RIŽA i KROMPIR se smiju jesti samo u sedmicama kaad je to propisano;
- VODU piti UVIJEK 1 sat poslije jela.

1. SEDMICA MESO I VOĆE

- Meso (kuhano, pečno) sve vrste
- Mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sir )
- Tvrdo kuhana jaja
- Voće ( naročito kivi, jabuke, ananas, narandže, grejpfrut – NE JESTI BANANE )

2. SEDMICA POVRĆE I VOĆE

- Umjesto mesa jesti sve vrste povrća (Kuhano i svježe )
- Sve ostalo kao u prvoj sedmici + banane + jedan kuhani krompir dnevno

3. SEDMICA MESO I VOĆE

- Sve isto kao u prvoj sedmici + jadan dan malo povrća + jedan dan malo riže

4. SEDMICA SVE KOMBINOVANO

- Meso
- Povrće ( uključujući kuhani krompir )
- Voće
- Tvrdo kuhana jaja
- Mliječni proivodi
- Hljeb – najviše pola kriške dnevno
- Jedan do dva dana može se uzeti manji kolačić

Nakon dijete, jedan dan u mjesecu jesti ono što je određeno u prvoj ili drugoj sedmici, dakle mesno – voćni ili povrćno – voćni dan.
Post Reply