halo ba dijaspora

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Bosnian_spring wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote:
Bosnian_spring wrote: Cisto da se informises, ocito nisi upucen.....

a) Mnoge zemlje priznaju nase diplome, ukljucivsi giganta svjetske ekonomije kao sto je SAD-e.

b) Uspjeh u zivotu nije zagrantovan diplomom nego svojim rukama i pamecu....Ako imas diplomu ne znaci da si direktor, pasha i najpametniji na svijetu i da svi ti trebaju da ti lovu bacaju u njedra.

c) Nasa vozacka je priznata u svim zemljama svijeta koje su potpisale konvenciju o medjunarodnim vozackim dozvolama (otprilike 99.99% svijeta). Ta konvencija kaze da moras nabaviti medjunarodnu vozacku dozvolu na osnovu svoje lokalne dozvole ako hoces da vozis kroz iste zemlje.

d) Prema toj istoj konvenciji nijedna drzava na svijetu ne dozvoljava da vozis automobil za stalno na njenoj teritoriji sa stranom dozvolom uz medjunarodnu dozvolu. Mehanizam medjunarodne dozvole je namijenjen za krace posjete do nekoliko mjeseci. Preko toga, naravno moras da izvadis nacionalnu dozvolu drzave u kojoj zivis prema pravilima te drzave. Neke drzave zahtjevaju ponovno uzimanje testa, neke ne, sve zavisi od zakona istih.

e) Odredjene drzave imaju bilateralne sporazume prema kojima regulisu direktno priznavanje vozackih dozvola bez upotrebe medjunarodne dozvole.
dobro...probaj onda u holandiji promjeniti bosansku vozacku za holandsku.... ljudi probali pa ne ide...
Kako rekoh pod d), ako hoces da zivis u drzavi za stalno i hoces njihovu vozacku, tj. ako nisi turista i privremeno ne vozis par mjeseci, onda naravno da svaka drzava ima svoje zakone i to je posebna prica. To je sasvim normalno i u redu.

Ne poznajem holandske zakone, a ne bi me cudilo da traze ponovno polaganje ne samo za BiH vozace vec mnoge druge ako hoces trajnu holandsku dozvolu. Pa sta? Privilegija je automatsko mijenjanje vozacke kad ti padne na pamet. Evo npr. Svicarska iako ima strasno liberalne zakone da privuce strane investitore i poslovne ljude, daje veoma ogranicen rok amerikancima da svoje dozvole promjene u Svicine bez polaganja ispita.

da, da, da...u holandiji je ista stvar..amerikanac, nijemac, austrijanac, svedjanin itd mjenja svoju vozacku za holandsku a bosanac mora ponovo polagati... znaci bosanska vozacka dozvola nije priznata..ponavljam sa razlogom nije priznata....bosanska vozacka dozvola je obican papir... bosanska vozacka dozvola ne podrazumijeva da covjek zna voziti auto...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne bih rekao da amerikanciu mogu tek tako promijeniti dozvolu u holandiji. Ili japanci npr...iako se radi o najrazvijenijim drzavama svijeta.

Lako je pricati svakome o ovome i onome ali kad malo dublje udjemo u problematiku...cesto se otkrije da stvari nisu onakve kako smo prije mislili.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Salko sto je u vodu skako wrote: da, da, da...u holandiji je ista stvar..amerikanac, nijemac, austrijanac, svedjanin itd mjenja svoju vozacku za holandsku a bosanac mora ponovo polagati...
Kako sam rekao ne poznajem zakone Holandije da znam koje nacije u toj zemlji mogu STALNU vozacku dobiti bez ponovnog polaganja. Kao TURISTA, moze bez problema.

Ne vidim nikakvu diskriminaciju Bosanaca i sve da je ama zaman tako ko' sto ti pricas...jer ima more zemalja (velika vecina) koja ne dozvoljava automatsko prebacivanje STALNIH vozackih.

Pa sto bi se onda mi cudili Holandiji? Ne kontam ti poantu....

A sa druge strane, kako rece Svemirski, u tim stvarima ima more detalja i ko zna o cemu je tacno rijec i na kraju kad ih pogledas postane ti mnogo jasnije. Mozda su vremenski rokovi zamjene istekli...mozda trebaju nove BH vozacke (stare ne vaze)...ko zna sta sve nije ili jeste u pitanju...mozda taj koji je htio da mijenja dozvolu je imao neke prekrsaje...ima tu cijela nauka....nije to tako crno/bijelo. ok?
Salko sto je u vodu skako wrote: znaci bosanska vozacka dozvola nije priznata..ponavljam sa razlogom nije priznata....bosanska vozacka dozvola je obican papir...
To jedostavno nije tacno. Opasno mijesas neke stvari

Kao turista, sa Bosanskom vozackom i medjunardnom vozackom mozes voziti po Holandiji kako ti je drago i milo. I ne samo tu nego u gotovo 99% drzava na svijetu BEZ IKAKVIH PROBLEMA.

Da je dozvola ne priznata, onda to se ne bi moglo raditi.

Jer po tvojoj logici, ako bosanska dozvola je nista, onda kako bi drzave svijeta dozvoljavale bosanskim vozacima "kamikazama" i "smotama" da voze po njihovim teritorijama u bilo kakvom kapacitetu, a pogotvo kao turista.
Salko sto je u vodu skako wrote: bosanska vozacka dozvola ne podrazumijeva da covjek zna voziti auto...
Pa zato mozes sa njom u srcu npr. New Yorka ili Ciriha ili Praga ili Zagreba ili Frankfurta da vozis onako kako sam opisao kao turista?

Takodje, ocito nisi bas puno putovao svijetom...jer da jesi znao bi da Amerikanci polazu vozacki za bukvalno 15min i mogu ti reci da isti kad dodju na puteve koji nisu "ravni" i "ogromni" su opasnost na putu prve vrste :)

U prosjeku, nasa raja mnogo dobro vozi auta......drugo je sto nas policijski sistem omogucava da kriminalci prave kretenstine po putu bez ikakvih kazni, a kaznjava za najmanje sitnice ili nista potpuno nevine gradjane.

To nije od vozaca...nego sistema
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

Bosnian_spring wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote: da, da, da...u holandiji je ista stvar..amerikanac, nijemac, austrijanac, svedjanin itd mjenja svoju vozacku za holandsku a bosanac mora ponovo polagati...
Kako sam rekao ne poznajem zakone Holandije da znam koje nacije u toj zemlji mogu STALNU vozacku dobiti bez ponovnog polaganja. Kao TURISTA, moze bez problema.

Ne vidim nikakvu diskriminaciju Bosanaca i sve da je ama zaman tako ko' sto ti pricas...jer ima more zemalja (velika vecina) koja ne dozvoljava automatsko prebacivanje STALNIH vozackih.

Pa sto bi se onda mi cudili Holandiji? Ne kontam ti poantu....

A sa druge strane, kako rece Svemirski, u tim stvarima ima more detalja i ko zna o cemu je tacno rijec i na kraju kad ih pogledas postane ti mnogo jasnije. Mozda su vremenski rokovi zamjene istekli...mozda trebaju nove BH vozacke (stare ne vaze)...ko zna sta sve nije ili jeste u pitanju...mozda taj koji je htio da mijenja dozvolu je imao neke prekrsaje...ima tu cijela nauka....nije to tako crno/bijelo. ok?
Salko sto je u vodu skako wrote: znaci bosanska vozacka dozvola nije priznata..ponavljam sa razlogom nije priznata....bosanska vozacka dozvola je obican papir...
To jedostavno nije tacno. Opasno mijesas neke stvari

Kao turista, sa Bosanskom vozackom i medjunardnom vozackom mozes voziti po Holandiji kako ti je drago i milo. I ne samo tu nego u gotovo 99% drzava na svijetu BEZ IKAKVIH PROBLEMA.

Da je dozvola ne priznata, onda to se ne bi moglo raditi.

Jer po tvojoj logici, ako bosanska dozvola je nista, onda kako bi drzave svijeta dozvoljavale bosanskim vozacima "kamikazama" i "smotama" da voze po njihovim teritorijama u bilo kakvom kapacitetu, a pogotvo kao turista.
Salko sto je u vodu skako wrote: bosanska vozacka dozvola ne podrazumijeva da covjek zna voziti auto...
Pa zato mozes sa njom u srcu npr. New Yorka ili Ciriha ili Praga ili Zagreba ili Frankfurta da vozis onako kako sam opisao kao turista?

Takodje, ocito nisi bas puno putovao svijetom...jer da jesi znao bi da Amerikanci polazu vozacki za bukvalno 15min i mogu ti reci da isti kad dodju na puteve koji nisu "ravni" i "ogromni" su opasnost na putu prve vrste :)

U prosjeku, nasa raja mnogo dobro vozi auta......drugo je sto nas policijski sistem omogucava da kriminalci prave kretenstine po putu bez ikakvih kazni, a kaznjava za najmanje sitnice ili nista potpuno nevine gradjane.

To nije od vozaca...nego sistema

Ja u Danskoj vec 5 i nesto godina vozim sa Bosanskom vozackom....Na pocetku sa onom starom preklapacom...i sad sa novom cipsovom...nikad nisam imao problema .....zaustavljala me policija 10_ak puta ...NO PROBLEM..(kulturno mi ukazu na to ako zelim zivjeti u Danskoj da bi bilo prakticno da Bosansku zamjenim za Dansku)

I jos raspitao sam se u uredu za izdavanje dokumenata i kazu mi treba da donesem dvije slike i Bosansku vozacku i za ...sedmicu dvije dobijem ...Dansku.....
Nisam to jos uradio....nisam odlucio dali cu da ostanem ili da se vratim....

Toliko o tome kako Bosanska vozacka ne vazi u Europi....
sarayewo

Post by sarayewo »

Da malo ovu temu okrenem sa supljiranja na nesto konkretno... :)

Interesuje me ima li jos neko iskustava sa nostrifikacijom americke diplome kod nas..?

Namjeravam se uskoro vratiti kuci, imam diplomu iz Finansija (Finance) i uskoro postajem magistar Biznis Administracije (MBA).

E sad, volio bih znati koja je procedura, preko koga se to ganja (suda ili fakulteta direktno), koliko je para, itd.

Hvala :D
Svemirski_Jebach

masters onako posteno i nije bas pravi nivo magistarskog nego nesto malo ispod...
Tandzika

Post by Tandzika »

Svemirski_Jebach wrote:masters onako posteno i nije bas pravi nivo magistarskog nego nesto malo ispod...
Ma jeste Masters magistarski, ali ne mozes porediti nase obrazovanje i ovo ,mislim americko..
Svemirski_Jebach

sto to? Kao nase jel'de bolje? :roll:
pitt

Post by pitt »

Svemirski_Jebach wrote:sto to? Kao nase jel'de bolje? :roll:
jok, svugdje priznato :D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Svemirski_Jebach wrote:sto to? Kao nase jel'de bolje? :roll:
Nisu bolje a garant nisu ni gore. Tu teoriju sto smo ti i ja a i mnogi drugi nabubali na fakultetu, to ne pije vode. Zavrni rukave i dokazi se u praksi pa nam javi za nekih 10 godina dokle si doguro :zzzz:
Tandzika

Post by Tandzika »

A u pravu ste..i ja pricam kojesta..magistarski je magistarski..(dotlEN jos dogurala nisam :D)
pitt

Post by pitt »

ma oba sistema imaju kvaliteta a i mana. Pametan ce nauciti u bilo kojem a budala ce se vazda na nesto vaditi :D
sarayewo

Post by sarayewo »

Svemirski_Jebach wrote:masters onako posteno i nije bas pravi nivo magistarskog nego nesto malo ispod...
Americki Masters = nasem magistarskom, bar na papiru.

E sad, sasvim je druga prica to sto se ovdje (u Americi) masters moze odraditi za intenzivnih godinu dana, dok je kod nas magistarski poprilicno peglanje.

Da ne budem pogresno shvacen, americki masters nije nista losiji niti bi trebao biti obezvrijedjen, samo je mnogo mnogo prakticniji i konkretniji od naseg. Na kraju krajeva, i dodiplomski studij je takav - laksi jeste, ali samo zato sto je prakticniji i sto te uce onome sto ti fakat treba i od cega ces imati koristi a ne moras provoditi dane uceci knjige i knjige teorije, da bi na kraju izasao pred nadrkanog profesora i opet pao samo zato jer je on mahmuran.

I opet, da ne bi bio pogresno shvacen, preko bare sam otisao prije 3 i po godine upravo radi studija, nakon sto sam se kuci napatio sa par profesora cije ime nije vrijedno pomena - a sve zato sto nisam imao kovertu za njih.

Elem, da se vratim na temu, ima li iko da je radio nostrifikaciju americke diplome, ko bi me mogao uputiti u proces: gdje, sta, kako i koliko...
Svemirski_Jebach

Tandzika wrote:A u pravu ste..i ja pricam kojesta..magistarski je magistarski..(dotlEN jos dogurala nisam :D)

ja idem na Masters of Laws ali to je vrlo specifican nivo obrazovanja. Ogromna razlika je u tome sto su ovdasnje skole "graduate" za razliku od nasih. A na mom "magistarskom" ja ucim isto sto i oni koji idu na Juris Doctor sto je americki oblik diplomiranog pravnika...za razlikom da u USA prije Law School moras imati univerzitetski college degree.

Dakle, nije bas isto al hajd...vidis jebo te, ja sam onda uskoro ako bog da magistar, a nisam ni znao :D
danas

Post by danas »

de nam bogati ono jos jednom reci gdje studiras :D nisi odavno :D :oops:
freak_with_a_laptop

danas wrote:de nam bogati ono jos jednom reci gdje studiras :D nisi odavno :D :oops:
ote mi rijec iz usta :D dok procitam jos jednom, nauicit cu i ja napamet :lol:
Pearl

Post by Pearl »

danas wrote:de nam bogati ono jos jednom reci gdje studiras :D nisi odavno :D :oops:
nije da se hvali.. nego ono, da nam ukaze na razlike ... sarajevskog univerziteta i npr Columbia, gdje je on sad :D:D

Pearl wrote:
nije da se hvali.. nego ono, da nam ukaze na razlike ... sarajevskog univerziteta i npr Columbia, gdje je on sad :D:D
razlike u kvaliteti...mislis...
Pearl

Post by Pearl »

Pearl wrote:
nije ni bitno... moze sad u kvaliteti.. a na nekoj drugoj temi ce o tome kako Columbia, gdje je on sad, mozda i nije tako dobra :D :D

moze li to biti uopste ? :D

Pearl wrote:
Pearl wrote: nije da se hvali.. nego ono, da nam ukaze na razlike ... sarajevskog univerziteta i npr Columbia, gdje je on sad :D:D
nije ni bitno... moze sad u kvaliteti.. a na nekoj drugoj temi ce o tome kako Columbia, gdje je on sad, mozda i nije tako dobra :D :D

e pa ne moze biti... :lol:
Pearl

Post by Pearl »

Pearl wrote:
Salko sto je u vodu skako wrote: razlike u kvaliteti...mislis...

ma ja... ipak je to Columbia... :D

Pearl wrote:
Pearl wrote: nije ni bitno... moze sad u kvaliteti.. a na nekoj drugoj temi ce o tome kako Columbia, gdje je on sad, mozda i nije tako dobra :D :D

ma ja... ipak je to Columbia... :D
jedna je COLUBIA!!!!! :lol:
freak_with_a_laptop

Jebach for president!

Kad moze Arnie-Austrijanac ... a zasto nebi mogo Bosanac :bih:

freak_with_a_laptop wrote:Jebach for president!

i to sa COLUMBIE....
freak_with_a_laptop

freak_with_a_laptop wrote:Jebach for president!

i to sa COLUMBIE....
jah, zamisli to ... Arnie polago u teretani, a nas doguro do Columbia ...

Jebach for master of the Universe!
Post Reply