Šta je to Sarajlija/Sarajka ?
-
nemaveze
Sjedim ja i žena mi u mene, turisti ne-sarajlije, ispred neke slastičarne u SA, jel slatko ćoše ili preko puta nisam siguran (turista).
I fino mi naručimo nešto pa šta donesu donesu.
U tom će ti sjesti jedna k'o familija za susjedni sto. Bili unutra i nešto naručili.
Dođe posluga i donese im nekakve torte i ode nazad u radnju.
Kad prestaše mješati njemački i bosanski, poče majka (najstarija žena), nešto ovako:
"Gledaj kaka him je ova torta k'o da su je miši izjeli, gledaj ovo okomljeno po ivicama! Ovo je nekad bila najslastičarna u gradu. Slijedi okretanje i mahanje djevojci što ih posluži. Donese djevojka drugu tortu pretrpjevši glasne kometare o "Basna o miševima i ivicama torte"
Smiri se to, opet malo razgovora na bosansko-njemačkom bez obzira što mi sjedimo 40cm od njih za svojim stolom i pokušavamo da razgovaramo normalnim glasom a da ne moramo slušati njih.
Onda basna na njemačko-bosanskom o "šljeglom narodu", "nije SA što je nekad bilo", "nemožeš vidjeti sarajlije na kilometar" i sve gore od goreg, halapljivo jedući neokomljenu tortu od 2KM koju u Minhenu sigruno ne mogu naći ispod 4 Eura.
I dan danas ne znam šta da mislim o ovome, ali jedno je sigurno, ako ikad preselim u SA gledaću da budem što dalje od "slatkog ćošeta" i "sarajlija" i svima ću nabiti na nos da nisam sarajlija i da ne želim postati to niti se pretvarati, pa taman se mor'o i šakama ubjeđivati.
I fino mi naručimo nešto pa šta donesu donesu.
U tom će ti sjesti jedna k'o familija za susjedni sto. Bili unutra i nešto naručili.
Dođe posluga i donese im nekakve torte i ode nazad u radnju.
Kad prestaše mješati njemački i bosanski, poče majka (najstarija žena), nešto ovako:
"Gledaj kaka him je ova torta k'o da su je miši izjeli, gledaj ovo okomljeno po ivicama! Ovo je nekad bila najslastičarna u gradu. Slijedi okretanje i mahanje djevojci što ih posluži. Donese djevojka drugu tortu pretrpjevši glasne kometare o "Basna o miševima i ivicama torte"
Smiri se to, opet malo razgovora na bosansko-njemačkom bez obzira što mi sjedimo 40cm od njih za svojim stolom i pokušavamo da razgovaramo normalnim glasom a da ne moramo slušati njih.
Onda basna na njemačko-bosanskom o "šljeglom narodu", "nije SA što je nekad bilo", "nemožeš vidjeti sarajlije na kilometar" i sve gore od goreg, halapljivo jedući neokomljenu tortu od 2KM koju u Minhenu sigruno ne mogu naći ispod 4 Eura.
I dan danas ne znam šta da mislim o ovome, ali jedno je sigurno, ako ikad preselim u SA gledaću da budem što dalje od "slatkog ćošeta" i "sarajlija" i svima ću nabiti na nos da nisam sarajlija i da ne želim postati to niti se pretvarati, pa taman se mor'o i šakama ubjeđivati.
-
mamica papucarka
#252 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?
ja se sve nadam da je ovo nekakva neslana salasarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.
Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.
Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.
Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).
Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.
P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
ne mogu vjerovat da ima i ovakvih razmisljanja
-
mamica papucarka
ja se sjetih da se ovaj tip i ranije javljao sa ovim fix idejama
mislim da je pokrenuo temu o tome kako ne moze naci Sarajku
Ispravite me ako grijesim 
mislim da je pokrenuo temu o tome kako ne moze naci Sarajku
- shana_majka
-
PITARKA_SA
vecina ljudi koji dodju iz manjih mjesta,su prilicno iskompleksirani iz mnogo razloga..
kivni su na to sto su morali prolijevati znoj da bi imali ono sto neki prosjecan sarajlija vec ima..znaci,da bi se docepali asfalta i tranvaja ,moraju zasukat rukave i prihvatit se knjige..
druga stvar ,pricati da su sarajlije glupe ,samo govori o necijem mentalnom sklopu prepunom kompleksa
treca stvar,primjetim svakodnevno,da takvim ljudima smeta kada se u nekom drustvu,za nekoga kaze da je papak,ali sta mi mozemo,kada se svojim izgledom i ponasanjem ne mozete uklopiti u jedan normalan krug gradske raje
uvjek su bili papci,seljaci,malogradjani i uvjek ce i biti
svima je trn u oku sarajevo i sarajlije,i veliki broj takvih pljuje po gradu i sarajlijama a svi noge lome da se docepaju sarajeva..kontradiktorno?
nekome je zivotni cilj,docepati se stana u sarajevu,nekome je zivotni cilj,zivjeti ovdje,nekome je zivotni cilj "postati"sarajlija samo sto nemaju m..to naglas reci ,a nekome je to sve vec priusteno samim cinom rodjenja u ovom gradu!diploma i pare ne kupuju SLIF!!!!!!!!!
veliki poljubac za sve moje sarajlije,ne dam vas nikome
kivni su na to sto su morali prolijevati znoj da bi imali ono sto neki prosjecan sarajlija vec ima..znaci,da bi se docepali asfalta i tranvaja ,moraju zasukat rukave i prihvatit se knjige..
druga stvar ,pricati da su sarajlije glupe ,samo govori o necijem mentalnom sklopu prepunom kompleksa
treca stvar,primjetim svakodnevno,da takvim ljudima smeta kada se u nekom drustvu,za nekoga kaze da je papak,ali sta mi mozemo,kada se svojim izgledom i ponasanjem ne mozete uklopiti u jedan normalan krug gradske raje
svima je trn u oku sarajevo i sarajlije,i veliki broj takvih pljuje po gradu i sarajlijama a svi noge lome da se docepaju sarajeva..kontradiktorno?
nekome je zivotni cilj,docepati se stana u sarajevu,nekome je zivotni cilj,zivjeti ovdje,nekome je zivotni cilj "postati"sarajlija samo sto nemaju m..to naglas reci ,a nekome je to sve vec priusteno samim cinom rodjenja u ovom gradu!diploma i pare ne kupuju SLIF!!!!!!!!!
- Chopper_Horrace
Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!

Amin!
- Chopper_Horrace
Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!

Amin!
- taxi_driver
Chopper_Horrace wrote:Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!
![]()
![]()
![]()
potpisujem.mada ovo shvacam kao provokaciju pitarki.
-
rim-la
#261 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?
sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.
Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.
Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.
Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).
Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.
P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
Ja majmuna.
- uvjek dobar gost
Mimo sve ove priče mene zanima šta mislite jel grad čine zgrade ili ljudi.... Skoro sam tješio djevojku svoju koja tvrdi da ne prepoznaje onaj grad u kome se rodila i u kom je živila...
Nisam pametan i ja se nekad uhvatim sa razmišljanjem da ne prepoznajem ulice po kojim hodim....
Znači čine li grad zgrade ili ljudi ili kombinacija....?????
Nisam pametan i ja se nekad uhvatim sa razmišljanjem da ne prepoznajem ulice po kojim hodim....
-
Sarafcina
#264 Re: tuga
Ahmmed wrote:peerhan wrote:@ sarajlija06
tuzno je to sto pricas,ali ti moras shvatiti da vecina najuspjesnijih ljudi u sarajevu nisu iz sarajeva.
zasto ?
zato sto jedan prosjecni sarajlija po citav dan ide sa kafe na kafu.. fata zjale.. mlati praznu slamu .. a od tog hajra nema ...
zadovoljava se cinjenicom da je iz sarajeva, kontajuci da je to neka plemicka titula il nesto .. tuzno zaista ..
urban, ovo, ono ... a u djepu ima 1 KM .. e to je opis sarajlije ...
Budite svjesni te cinjenice da jedino sto sarajlija zna uraditi dobro je napravit cevape i pitu ...
Pozdrav
Perhane, kao ¹to sam se èudom èudio , kad sam proèitao ¹ta je u svom prvom i svojim narednim postovima napisao pokretaè ove teme i sada se ibretim dok èitam tvoje pisanije.Ne znam otkud ljudima, uopæe, potreba za generaliziranjem? Ne znam otkud potreba potcijenjivanja jednog èitavog kolektiva, zajednice,nazovi to kako hoæe¹.....Ni¹ta Sarajlije i Sarajke nisu drugaèiji od drugih ljudi u ovoj zemlji...Ni bolji ni gori....Ima ih i ovakvih i onakvih....Ima ih koji, zaista, jedino dobro znaju napraviti pite i æevape i takve jako cijenim.Ima ih, koji u d¾epu, zaista, imaju marku, ali ima ih, brate i koji su puni ko brod,¹to zbog "krivudanja", ¹to zbog po¹tenog rada, ¹to zbog èinjenice da im jo¹ "puca prah" predaka.....
Evo, uvijek æu za sebe reæi da sam Sarajlija, ¹to osjeæajem, ¹to dijelom mojih predaka....I nikakve beneficije ne tra¾im za to.....I imam puno vi¹e u d¾epu od jedne marke, a ne znam da pravim ni pitu ni æevape....Niti imam vremena da idem s kafe na kafu...I znam ih jo¹ koliko hoæe¹, ovakvih kao ja, prosjeènih, obiènih Sarajlija i Sarajki....I nikad nisam kukao da mi je neko drugi kriv,nikada nisam odgajan da imam ne¹to protiv "do¹la", naprotiv.....
I svi smo 1992,govorim o svojoj porodici,koja se, eto, mo¾e svrstati u sarajevske,uradili ono ¹to je , s na¹e taèke,gledi¹ta ,ispravno...Branili ono ¹to je na¹e....i le¾e mi sad najmiliji na sarajevskim mezarjima....
Dodu¹e, sretao sam i ja neke, koji vole istaæi kao referencu, da su Sarajlije... i koji to smatraju predno¹æu...Ponavaljam,ima i takvih.... I kad "zagrebe¹" ispod povr¹ine, iskoèi i Istoèna Bosna i Sand¾ak, u liku i djelu oca i majke, dok oni istovremeno najvi¹e drvlja i kamenja bacaju upravo sa "©veðane" i Sand¾e....Valjda,kompleks,¹ta li....No, ponavljam, svi nisu takvi, i hvala Bogu, pa su ovakvi, kao ¹to je pokretaè teme, vrsta u izumiranju.....
neznanje nas ubi....
Ahmede ba
Nije to vrijedno komentara
-
PITARKA_SA
pa eto ja sam ti zivi primjer da nije bas takoChopper_Horrace wrote:Ja mislim da pravi Sarajelija navija za Zelju, a ne za Sarajevo, jer je poznato da se doslajci kace na sve sto ima ime Sarajevo u sebi!
Amin!
![]()
![]()
![]()
- ovo_malo_duse
Potpisujemštzngrm wrote:jebote ljudi već pedeset godina idu na mjesec, a gledaj naše okupacije
- Jimmy_The_Saint
Nešto toplo danas, pravo je prohladno i vlažno a malo i vjetrić.
PS. Nisam ni prav ni kriv, al' sam tu.
PS. Nisam ni prav ni kriv, al' sam tu.
- Rania
Po meni grad cini kombinacija zgrada i ljudi. Nekad se i meni cinilo da ne prepoznajem Sarajevo. S vremenom se covjek na neki nacin navikne i ne primjecuje ono sto nedostaje.uvjek dobar gost wrote:Mimo sve ove priče mene zanima šta mislite jel grad čine zgrade ili ljudi.... Skoro sam tješio djevojku svoju koja tvrdi da ne prepoznaje onaj grad u kome se rodila i u kom je živila...
ali definitivno u Sarajevu (ja mogu samo o tom govoriti) se ne prepozna ona nekadasnja dusa grada..
- Jimmy_The_Saint
Haj' sad malo lirski opišite "onu nekadašnju dušu", al' budite baš uvjerljivi.
Ako može.

Ako može.
-
nemaveze
kad smo kod kompleksa pročitaj ponovo svoju porukuPITARKA_SA wrote:vecina ljudi koji dodju iz manjih mjesta,su prilicno iskompleksirani iz mnogo razloga..
čuj nekom životni cilj "postati sarajlija"
više mi izgledaš ko iskompleksirana mahaluša koja živi u mahali nekoj zvanoj sarajevskoj
- Rania
Recimo, evo jedna moja asocijacija na grad iz perioda kad je imao dusu..Jimmy_The_Saint wrote:Haj' sad malo lirski opišite "onu nekadašnju dušu", al' budite baš uvjerljivi.
Ako može.![]()
![]()
Zima je. Pred Novu Godinu. Spustio se sarajevski smog. Titova se jedva vidi. Grad je okicen onim sijalicama u obliku pahulja. Vecer je. Hladno. Nema snijega. Ulice su pune raje. Dosta ih znas ili iz osnovne ili iz gimnazije, ili iz obdanista cak. Svi su u montovkama raznih boja i svi nekako veseli, bezbrizni. Smjeskaju se i dobacuju jedni drugima dok im para izlazi iz usta. Prolazis Vase Miskina pored jatovog nebodera, tamo uz SDK su neki standovi - prodaju kape, rukavice, dzempere... Kod Svjetlosti se siri miris kestena…
Hajd sad ti skontaj sta je tu dusa grada. I ne nije ovo nostalgija za mladjim danima.
-
aylin
sta li su 'montovke'?... /nijesam iz sarajeva/Rania wrote:Recimo, evo jedna moja asocijacija na grad iz perioda kad je imao dusu..Jimmy_The_Saint wrote:Haj' sad malo lirski opišite "onu nekadašnju dušu", al' budite baš uvjerljivi.
Ako može.![]()
![]()
Zima je. Pred Novu Godinu. Spustio se sarajevski smog. Titova se jedva vidi. Grad je okicen onim sijalicama u obliku pahulja. Vecer je. Hladno. Nema snijega. Ulice su pune raje. Dosta ih znas ili iz osnovne ili iz gimnazije, ili iz obdanista cak. Svi su u montovkama raznih boja i svi nekako veseli, bezbrizni. Smjeskaju se i dobacuju jedni drugima dok im para izlazi iz usta. Prolazis Vase Miskina pored jatovog nebodera, tamo uz SDK su neki standovi - prodaju kape, rukavice, dzempere... Kod Svjetlosti se siri miris kestena…
Hajd sad ti skontaj sta je tu dusa grada. I ne nije ovo nostalgija za mladjim danima.
-
PITARKA_SA
@nemaveze ako nemas nista pametnije reci ,onda radije nemoj ni pisati,molim te
daleko si od istine,kada pokusavas opisati moj profil licnosti ili jos gore "lokaciju".
nemam namjeru,raspravljat se ,ali imam pravo iznjeti svoje misljenje,zar ne?
ako se nekome ne svijda ono sto imam reci,ne mora ni citati sta pisem..ali ja svakako imam svoje misljenje,svidjalo se to tebi ili ne
lijep pozdrav
daleko si od istine,kada pokusavas opisati moj profil licnosti ili jos gore "lokaciju".
nemam namjeru,raspravljat se ,ali imam pravo iznjeti svoje misljenje,zar ne?
ako se nekome ne svijda ono sto imam reci,ne mora ni citati sta pisem..ali ja svakako imam svoje misljenje,svidjalo se to tebi ili ne
lijep pozdrav