Jos jedan dokaz hrvatske agresije i podjele BiH

Post Reply
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Liska wrote:Ajvaz Dedo, jesi li ti bio na sastanku? Ako jesi , onda bi znao tko je bio i ne bi pisao da je Stojic bio navodno. Jednostavno bi znao. Dalje, nema mi logike da traze tjeranje Bosnjaka iz HOS-a i da ih zbog toga ubiju, a u isto vrijeme zadrzavaju Bosnjake u HVO-u. Realno, veca opasnost u HVO su bili Bosnjaci iz HVO-a, nego oni iz HOS-a. Samo logicki razmisljam, nista vise. Jer ijedni i drugi imamo vrlo malo izvora koji bi mogli podrzati nasu pricu. I zasto bi cekali tri mjeseca poslije proglasa? Zasto ga ne bi ubili odmah ili zasto mu ne bi namjestili neko slucajno stradanje na liniji? Sigurno da je Kraljevic nekome smetao, ali je pitanje je li to bas bilo iskljucivo radi Bosnjaka i Alije.
Ocigledno je ovako bilo efikasniije. Pobili su kompletnu komandu HOS-a.

Nije HOS smetao radi Alija. Mozda i radi toga jednim djelom. Smetao je primarno zbog toga sto je smetao dogovoru Tudjman-Milosevic o vec zacrtanim granicama.

Sto se tice Bosnjaka u HVO, svi koji su ostali su otjerani u logore, ali i nije ih bio veliki broj u HVO-u, jer je vec dobar dio kada je Armija formirana otisao u Armiju. Dakle, do januara 93. bili su od Dretelja, Vojnog, Gabele, Heliodroma, pa do Kostane bolnice...a spaseni su oni koji su na vrijeme presli u Armiju.
Grom iz vedra neba

Liska wrote:
Grom iz vedra neba wrote:
Liska wrote:Grome, mene cudi da takav znalac ne zna o suradnji Armije BiH i VRS oko Mostara. Dalje, nista nije verifikovano kao ni za Zepce, ali ne znaci da nije bilo. U Oslobodjenju je prije dvije godien objavljen feljton Sefke Hodzica koji, izmedju ostalog, detaljno govori o ovoj suradnji. Imas podatke, imena, datume, fotografije, sve sto te interesira. Cudi me da ti je tako nesto promaklo. Sto se tice rata Kraljevica sa Srbima, smijesna stvar. HVO je u Mostaru i oko Mostara izgubio preko 600 vojnika u ratu sa JNA, u samo tri mjeseca. HOS nije imao ni 50 poginulih u tim borbama. Vidio sam to i znam sta govorim. I jos jednom da ti ponovim, to je u vezi druge teme, HOS nije nikad stigao do Trebinja nego HV (i jedan manji dio HOS-a u HV-u koji nema nikakve veze sa Kraljevicem) onaj isti koji je dogovorio da se ne ukljucuje u borbe sa Srbima.
Saradnja oko Zepca je verifikovana u dokumentima tribunala, 1/1. To ni Srbi ni Hrvati nikad nisu dovodili u pitanje. Evo ovdje imas i detaljnije podatke sa datumima: http://www.vojska.net/eng/armed-forces/ ... ntain/319/
24th June 1993 was beginning of battle between Army of B&H and HVO in Zepce, 319th Mountain Brigade which was located in the city found itself surrounded... After six days of fighting for Zepce and after HVO 'borrowed' several tanks from Bosnian Serb army, on 30 June Galib Dervisevic agrees to surrender of 305th and 319th Brigade after which brigades ceases to exist.
Dakle, HVO je da bi ovladao Zepcem posudio tenkove od Srba.

Sto se tice navodnog dogadja u Mostaru, u saradnji Armije BiH i VRS, nedostaju barem dvije stvari. Prva je motiv. Zasto bi Srbi saradjivala sa slabo naoruzanom Armijom BiH koja je tek bila u nastajanju? Drugo, sto nedostaje su datumi i precizno definisam slijed dogadjaja? Ako imas kakav dokument o ovome rado bih ga procitao, pa da onda to prokomentarisemo.

Sto se tice HOS-a, ja sam htio da stavim poentu u prvi plan, a to je da je HOS poremetio dogovoreni plan o nediranju vec iscrtanih granica. HOS-ovci bili oni iz HR ili BiH krenuli su da ratuju sa Srbima, a to se nije svidjalo hrvatskom vrhu. Pa pogledaj samo datume. 9. maja Kraljevic izdaje proglas da je dogovorena podjela, dakle raskrinka tadasnju hrvatsku politiku, samo tri mjeseca poslije toga, dogovoren je sastanak na kojem ga pozivaju (Mate Boban) tacnije na koji ga navlace u kojem bi navodno pomirili stavove, i pozivaju ga sa ostalim komandantima HOS-a, nakon cega ih sve poubijaju. Samo desetak dana nakon ovog masakra, Ante Prkacin, nacelnik glavnog staba HOS-a (kojeg "igrom slucaja" nisu zvali na onaj kobni sastanak) dolazi na sastanak sa HVO-om u kojem potpisuje raspustanje HOS-a.

Liska, hajde sad mi reci iskreno, ali fakat iskreno, jer evo diskutujemo vrlo otvoreno i tolerantno sto je pohvalno bez obzira na suprotstavljene stavove, da li bi ti vise volio da je napravljena Banovina Hrvatska i da je Tudjman pripojio Hercegovinu Hrvatskoj? Dakle, ti kao Hrvat iz Hercegovine, sta mislis o tome?
Suradnja oko Mostara je poznata stvar i mene cudi da to ne znas. Novinar Sefko Hodzic je napisao knjigu i o tome. U Oslobodenju je bio feljton o tome. Iskreno, nisam nikada bio ni za Banovinu ni za otcjepljenje Hercegovine. Sto opet ne znaci da sam bio za Aliju i da vjerujem kako je Alija bio borac za nezavisnu BiH ravnopravnih naroda i gradjana. Da sam bio za otcjepljenje Hercegovine, zivot bi mi danas bio laksi. Niti sam bio, niti sam ikada vjerovao da je to moguce.
Ja stvarno nista ne znam o saradnji. Ako je u pitanju sverc, to je bila normalna pojava na svim ratistima, ali o vojnoj saradnji nema govora. Zapravo ne postoji nikakav dokumentovan trag o tome. Ako ti imas neke konkretne podatke sa datumima, imenima rado bih to procitao.
Grom iz vedra neba

Sto se tice ovih smaknuca, postojalo je pored slucaja HOS jos nekoliko primjera u dijelovima BiH gdje je vladala probosanska struja unutar Hrvata.

Jos jedan takav slucaj je bio polovinom 92. ili pocetkom 93. godine na planini Radusi, kada je jedan od zapovjednika HVO-a sa jos nekoliko oficira, Zvonko Fontana ubijen od strane bugojanske jedinice HVO-a, Garavi.

U to vrijeme HVO je svalio krivicu na Srbe koji uopste nisu bili na tom terenu, jedino sto su mogli je da dobace haubicom.

Kasnije se naravno saznalo i ime ubice i jedinica Garavi, jedino je ostalo nejasno ko je to naredio, a ako poredimo taj slucaj sa Kraljevicem onda je valjda jasno.

Sljedeci slucaj je pokusaj atentata na Tomislava Dretara zapovjednika HVO-a iz Bihaca koji je takodjer pripadao probosanskoj struju. Srecom on je prezivio. Prema njegovim rjecima, Mate Boban je naredio taj atentat.

Potom politicka eliminacija trovanjem Stjepana Kljujica itd.
Liska

Post by Liska »

Ukratko cu, jer nemam materijal kod sebe. Radilo se izmedju ostaloga i o vojnoj suradnji. U vise navrata, cetnici iz Nevesinja su nudili vojnu pomoc u smislu opceg napada na jedinice HVO-a u Mostaru. Ono sto je Armija dobijala od VRS-a je bilo visestruko djelovanje njihove artiljerije po polozajima HVO-a u i oko Mostara, i po samo Mostaru. Ako imas nekoga u Oslobodjenju, nadji feljton Sefke Hodzica iz 2004. godine, ako se dobro sjecam.
Liska

Post by Liska »

Grom iz vedra neba wrote:Sto se tice ovih smaknuca, postojalo je pored slucaja HOS jos nekoliko primjera u dijelovima BiH gdje je vladala probosanska struja unutar Hrvata.

Jos jedan takav slucaj je bio polovinom 92. ili pocetkom 93. godine na planini Radusi, kada je jedan od zapovjednika HVO-a sa jos nekoliko oficira, Zvonko Fontana ubijen od strane bugojanske jedinice HVO-a, Garavi.

U to vrijeme HVO je svalio krivicu na Srbe koji uopste nisu bili na tom terenu, jedino sto su mogli je da dobace haubicom.

Kasnije se naravno saznalo i ime ubice i jedinica Garavi, jedino je ostalo nejasno ko je to naredio, a ako poredimo taj slucaj sa Kraljevicem onda je valjda jasno.

Sljedeci slucaj je pokusaj atentata na Tomislava Dretara zapovjednika HVO-a iz Bihaca koji je takodjer pripadao probosanskoj struju. Srecom on je prezivio. Prema njegovim rjecima, Mate Boban je naredio taj atentat.

Grome, imao si jos vise slicnih slucajeva u Armiji. Veliko je pitanje jesu li ubojstva ili pokusaji bili zbog politike, sverca ili zbog oba razloga. Npr. nikada nije razjasnjeno ubojstvo, cini mi se 9 pripadnika Armije, u Repovcima. I tu bi sada mogao reci da su ubijeni ljudi jer su bili za suradnju sa HVO-om, a ne za politiku sukoba. Dosada je vladalo opce misljenje da HVO ima 100 % krivicu za pocetak sukoba sa Armijom BiH, ali Ivo Komsic iznosi drugu stranu medalje. Ako vise nismo sigurni za Kiseljak, Fojnicu i Kresevo, mozemo i ostalo staviti pod lupu i provjeriti.
Grom iz vedra neba

Liska wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Sto se tice ovih smaknuca, postojalo je pored slucaja HOS jos nekoliko primjera u dijelovima BiH gdje je vladala probosanska struja unutar Hrvata.

Grome, imao si jos vise slicnih slucajeva u Armiji. Veliko je pitanje jesu li ubojstva ili pokusaji bili zbog politike, sverca ili zbog oba razloga. Npr. nikada nije razjasnjeno ubojstvo, cini mi se 9 pripadnika Armije, u Repovcima. I tu bi sada mogao reci da su ubijeni ljudi jer su bili za suradnju sa HVO-om, a ne za politiku sukoba. Dosada je vladalo opce misljenje da HVO ima 100 % krivicu za pocetak sukoba sa Armijom BiH, ali Ivo Komsic iznosi drugu stranu medalje. Ako vise nismo sigurni za Kiseljak, Fojnicu i Kresevo, mozemo i ostalo staviti pod lupu i provjeriti.
Sto se tice Repovaca, znam covjeka po imenu i prezimenu koji je prezivio taj napad tacnije paraleni napad na njega (udaljen od par stotina metara od mjesta gdje su ostali pobijeni) i jednog njegovog kolegu. Napao ga je pripadnik HVO-a. Zna ga po imenu i prezimenu. Ne bih da iznosim imena, ali bilo je na sudu.

Sto se tice Komsica, za pocetak sukoba niko, pa ni on, ne dovodi upitanje ko je poceo taj sukob. Pocela ga je Republika Hrvatska. HVO je bio samo implementator politike Hrvatske. Evo ako si pratio zahtjev Hrvatske da budu prijatelji suda, taj zahtjev je odbacen, a to znaci da ranije donesi sud o tom ratu ostaje. Dakle, na sudu postoji optuzba i odbrana. Odbrana iznosi naravno drugacije misljenje, pisanja pojedinih ljudi, komentare, memoare izvucene iz konteksta i itd. A sud onda to procjeni i sagleda kompletnu sliku. Sud je to potvrdio u pet-sest presuda. I za Kiseljak, i za Fojnicu i za Kresevo i za ostala mjesta. Komsic u svojim memoarima upravo okrivljuje Hrvatsku za taj rat, ali naravno daje svoja vidjenja o tome da li je bilo pametno uzvratiti napade na pojedinim mjestima. Ako cemo o Komsicu, upravo je on svjedocio o tome kako mu je Mate Boban rekao svoju genocidnu namjeru da zbrise Bosnjake sa teritorije Herceg-Bosne.
Grom iz vedra neba

Viza vi Komsica. Procitaj molim te jos jedom od pocetka feljton koji je postavio ZZZZ. Njegovo svjedocenje se razlikuje od ovoga sto ja ovdje govorim u 5 deka. Upravo Komsic okrivljuje HVO u Kiseljaku koji je blokirao dotok pomoci za Sarajevo...Da ne govorim o svim detaljima dogovora Tudjman-Milosvic, Kordicevo izazivanje rata u Srednjoj Bosni i Bobanovu politiku.
Grom iz vedra neba

"JAMES DEAN" U GORNJEM VAKUFU

http://www.sense-agency.com/ba/stream.p ... 8662&kat=6

HAG/DEN HAAG, 17.10.2006.

U nastavku svjedočenja britanski obavještajac Endrju Vilijams svjedočio je o grupisanju hrvatskih postrojbi oko Gornjeg Vakufa krajem 1992. i potvrdio je tezu tužilaštva da je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) glavni krivac za sukobe na tom području u januaru 1993. godine

Britanski obavještajac Endrju Vilijams/Andrew Williams je u nastavku svog svjedočenja na suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne potvrdio stav tužilaštva da je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) glavni krivac za izbijanje sukoba u Gornjem Vakufu početkom 1993. godine. Svjedok je naveo da je prije sukoba primijetio da se hrvatske snage grupišu oko Gornjeg Vakufa. Pored ostalog, raspolagale su i sa dva tenka: na jednom je pisalo "Tvigi"/Twiggy a na drugom "Džems Din"/James Dean.

Vilijams je svjedočio o napadima HVO na sela Bistrica, Uzričje, Duša, Ždrinjci i Hrasnica kod Gornjeg Vakufa. Sela su, kako je opisao, prvo nasumično granatirana kako bi se zajedno sa pripadnicima Armije BiH istjeralo i civilno stanovništvo, a nakon toga je ulazila pješadija koja je palila muslimanske kuće.

U jednom od izvještaja Britanskog bataljona UN koji su uvedeni u dokaze zapisano je i kako Hrvati vrše etničko čišćenje u muslimanskom sela Bistrica nadomak Gornjeg Vakufa. Svjedok je opisao kako su pripadnici UNPROFOR nakon borbi ušli u selo i ubijali pse lutalice koji su jeli tijela nastradalih. Vojna policija HVO se, tvrdi svjedok, u vrijeme sukoba brinula uglavnom za zaštitu hrvatskog stanovništva.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju dokazivala da je ta ista vojna policija privela Vlatka Rajića, pripadnika HVO koji je mučki ubio mentalno retardiranu osobu muslimanske nacionalnosti u Gornjem Vakufu što je, kako je Vilijems ranije svjedočio, jedan od incidenata koji su pred izbijanje sukoba povećali napetost između dvije strane.

Advokat Jadranka Prilića, Majkl Karnavas/Michael Karnavas, je svjedoku prebacio da je u svom glavnom iskazu uglavnom govorio o tome šta su činili Hrvati dok je vrlo malo rečeno o tome šta su istovremeno radili Muslimani. Svjedok je na to odgovorio da su 99 posto problema pravili Hrvati.

Optuženi Slobodan Praljak je svoje vrijeme za ispitivanje svjedoka posvetio dokazivanju da je Armija BiH ta koja je zapravo napala Gornji Vakuf.

Odbrana se u više navrata pozivala na Vilijamsovo svjedočenje sa suđenja Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu iz 1999. godine kada je britanski obavještajac prvi put dao iskaz pred Haškim tribunalom.
Liska

Post by Liska »

Sinoc upratih kraj 60 minuta i najavu dokumentarca generali. Pustise par isjecaka i u jednom general Seferovic izjavi da Hrvatska skoro citavu 1992. godinu nije uopce sprecavala uvoz i provoz oruzja za BiH (sto je stvarno cudno od nekoga koji je agresor), pa onda rece kako se Alija s Tudjmanom nije dogovorio samo zato jer je imao raniji dogovor sa Srbima o podjeli zemlje. Dodao je da je njegov utisak kako su se Alija, Franjo i Slobo jos prije rata dogovorili o podjeli zemlje. Pa onda malo o tome kako je Alija isti dan znao za Grabovicu ali nikada nista nije uradio da se krivci pronadju i kazne i da istina izadje na vidjelo. Onda general Siber koji je Aliju nazvao neznalicom u vojnim naukama. General je par puta ponovio kako njega i Divjaka nitko nije pitao ni za sta. Dalje je rekao kako je Kordic obicni idiot, s cime se u potpunosti slazem. Biti ce veoma zanimljiv serijal o generalima.
Grom iz vedra neba

Liska wrote:Sinoc upratih kraj 60 minuta i najavu dokumentarca generali. Pustise par isjecaka i u jednom general Seferovic izjavi da Hrvatska skoro citavu 1992. godinu nije uopce sprecavala uvoz i provoz oruzja za BiH (sto je stvarno cudno od nekoga koji je agresor), pa onda rece kako se Alija s Tudjmanom nije dogovorio samo zato jer je imao raniji dogovor sa Srbima o podjeli zemlje. Dodao je da je njegov utisak kako su se Alija, Franjo i Slobo jos prije rata dogovorili o podjeli zemlje. Pa onda malo o tome kako je Alija isti dan znao za Grabovicu ali nikada nista nije uradio da se krivci pronadju i kazne i da istina izadje na vidjelo. Onda general Siber koji je Aliju nazvao neznalicom u vojnim naukama. General je par puta ponovio kako njega i Divjaka nitko nije pitao ni za sta. Dalje je rekao kako je Kordic obicni idiot, s cime se u potpunosti slazem. Biti ce veoma zanimljiv serijal o generalima.
Utisci pojedinaca ne mijenjaju cinjenice. Odjednom je Alija bio kriv sto je rekao rata nece biti, pa je onda kriv sto je kao odgovoran za rat (kontradikcija), pa onda su ga cetnici 2.maja zarobili, a kao eto dogovorio se s cetnicima (sta je onda radio Babo u TV studio, valjda se on dogovorio i zasto je alija zarobljen?), ako se dogovorio, zasto se ratovalo?! itd. itd.

e upravo zato je potreban sud, koji odvoji utisak od cinjenice.

A sto se tice Izjava Sefera Halilovica, evo citiram:
Svaki pokušaj će završiti neuspješno. Konačno, mislim da je tu floskulu dijelom nosila i glavna tužiteljica, pa je otprilike optuživanjem nekih ljudi, koji su na kraju dobili neke simbolične kazne u Haškom tribunalu, da li svjesno ili nesvjesno, išla na tu matricu koju zagovaraju. Zločin se svaki mora istražiti, zločin se svaki mora kazniti, svi moraju da odgovaraju za ono šta su činili. Ja sam vrlo ponosan na period u kome sam rukovodio Armijom, jer sam braneći sebe branio i Armiju - i odbranio sebe i Armiju u tom najtežem periodu. A na kraju će se, ipak, ispostaviti da je Armija učinila pojedinačne zločine, koje ne može niko osporiti, ni demantovati i koji moraju biti kažnjeni, a da su agresorske snage činile plansko uništavanje jednog naroda, jedne države na ovom prostoru - i to dvoje ne može nikako biti u istoj ravni." (O pokušaju izjednačavanja zločina od nekih medija i karakteru zločina na zaraćenim stranama; Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Za pokolj u Grabovici su odgovorni pojedinačni izvršioci, jer zločin nikada nije bio projekat ARBiH." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Hrvatska vojska je, koliko mi je poznato, bez odobrenja Predsjedništva RBiH, na početku rata bila prisutna u BiH i to na teritoriji Hercegovine i Posavine. Nakon dogovora Tuđman – Milošević u Karađorđevu i kao dio operacionalizacije tog dogovora u proljeće 1992. Hrvatska vojska se po naređenju Franje Tuđmana povukla iz Bosanskog Broda, a jedinice VRS su ušle u Posavinu. Koliko mi je poznato ARBiH nije bila prisutna ni na prostoru Srbije, ni na prostoru Hrvatske." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Nikada nisam napadao Aliju Izetbegovića, samo sam se suprotstavljao politici koju je on vodio i tražio sam da se ARBiH naoruža od donacija koje su bile, navodno, skupljene za potrebe odbrane, a zapravo su bile stavljene na privatne račune. Pripadnici Armije BiH nisu primali plate...Nisam nikada SDA nazvao fašističkom strankom" (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
A evo sta je izjavio Divjak:

"Ostvaruju se moja predviđanja o eskaliranju sukoba unutar sastavnog dijela oružanih snaga. Sukobi u Vakufu najbolje kazuju što može prouzročiti politika interesa koju ostvaruje Milošević preko Karadžića a, nažalost, ovaj put i Tuđman preko Bobana po konceptu velike Srbije, odnosno, velike Hrvatske. Po prvi put tako govorim jer mi je žao našeg stanovništva, a plašim se i moguće eskalacije na drugim prostorima... A sve je eskaliralo zbog želje za podjelom BiH na etničkoj, nacionalnoj osnovi, što se pokazuje necivilizacijskim. Ženeva je ta koja je dovela do ovakvih sukoba jer, da se nije raspravljalo o podjelama na deset provincija, tada bi lojalni Srbi, ali i Hrvati i Muslimani, imali samo jednog protivnika - četnike, dočim sada tražimo neprijatelje u našim redovima." (januar 1993.)
"Nema razlike između nacionalista - nacionalista je nacionalista. Za mene, nacionalista je pozitivna ličnost ukoliko se on zalaže za zaštitu prava svoga naroda, ali ne na uštrb drugog naroda. Ovde se radi o nacional-šovinistima koji su otpočinjali i vodili rat da ugroze druge narode. To Alija Izetbegović nije radio." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje jednog slušaoca: Ko je najgori od tri nacionalista: Alija, Tuđman ili Karadžić?)
"Za mene je Alija Izetbegović pošten i moralan čovjek. Propustio je šansu, to je isključivo moje mišljenje, da bude svjetska historijska ličnost. Da je bio predstavnik svih građana BiH, a ne samo svog naroda, i BiH bi bila u boljoj poziciji nego danas. BiH sa 14 ustava, sa dva entiteta, sa tri vojske, tri policije ne može opstati." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, o Aliji Izetbegoviću)
Liska

Post by Liska »

Ipak cu sacekati Seferove najsvjezije izjave. Mozda je general evoluirao u nekim stavovima, jer deset godina nakon rata ti mogu biti poznate cinjenice koje tada nisi znao. Npr. uspjeli ste me ubijediti da je Hrvatska na sve nacine sprecavala doturanje naoruzanja Armiji BiH, sto je i logicno jer je agresor i u interesu joj je da neprijatelj kojeg planira napasti bude sto slabiji. Na kraju ispade da i nije bas tako, da je Hrvatska sve pustala a da je Armija sama kriva sto se nije jos bolje naoruzala. Pa onda teza o tome da se Alija nije dogovorio sa Tudjmanom samo zato jer je vec imao potpisan dogovor sa Cosicem. Te nove cinjenice mogu utjecati na drugacije gledanje nekih dogadjaja. Divjak govori ono sto i ja, a to je da su stranci krenuli sa dijeljenjem zemlje jos sa Lisabonskim sporazumom i da je Vence-Owenov plan najodgovorniji za sukob HVO-a i Armije BiH.
Liska

Post by Liska »

Liska wrote:

Sto se tice Repovaca, znam covjeka po imenu i prezimenu koji je prezivio taj napad tacnije paraleni napad na njega (udaljen od par stotina metara od mjesta gdje su ostali pobijeni) i jednog njegovog kolegu. Napao ga je pripadnik HVO-a. Zna ga po imenu i prezimenu. Ne bih da iznosim imena, ali bilo je na sudu.

Sto se tice Komsica, za pocetak sukoba niko, pa ni on, ne dovodi upitanje ko je poceo taj sukob. Pocela ga je Republika Hrvatska. HVO je bio samo implementator politike Hrvatske. Evo ako si pratio zahtjev Hrvatske da budu prijatelji suda, taj zahtjev je odbacen, a to znaci da ranije donesi sud o tom ratu ostaje. Dakle, na sudu postoji optuzba i odbrana. Odbrana iznosi naravno drugacije misljenje, pisanja pojedinih ljudi, komentare, memoare izvucene iz konteksta i itd. A sud onda to procjeni i sagleda kompletnu sliku. Sud je to potvrdio u pet-sest presuda. I za Kiseljak, i za Fojnicu i za Kresevo i za ostala mjesta. Komsic u svojim memoarima upravo okrivljuje Hrvatsku za taj rat, ali naravno daje svoja vidjenja o tome da li je bilo pametno uzvratiti napade na pojedinim mjestima. Ako cemo o Komsicu, upravo je on svjedocio o tome kako mu je Mate Boban rekao svoju genocidnu namjeru da zbrise Bosnjake sa teritorije Herceg-Bosne.
Grome, jesi li bas siguran za Repovce? Da je bilo do HVO, dosada bi se i pisalo i grmilo o tome. A u Konjicu se uporno suti o tome. Nije bilo nikakvog sudskog procesa u vezi toga osim ako ne smatras procesom sudjenje jednom rodjaku nastradalih u Repovcima jer je ubio osobu koju je smatrao odgovornom za stradanje u Repovcu. Sve sto sam dosada procitao i cuo nije ukazivalo na bilo kakvu ulogu HVO-a. Jer i da je bilo takve uloge, dosada bi se raskrinkala u Konjicu.
Kefallo

Post by Kefallo »

Liska wrote:
Liska wrote: Grome, imao si jos vise slicnih slucajeva u Armiji. Veliko je pitanje jesu li ubojstva ili pokusaji bili zbog politike, sverca ili zbog oba razloga. Npr. nikada nije razjasnjeno ubojstvo, cini mi se 9 pripadnika Armije, u Repovcima. I tu bi sada mogao reci da su ubijeni ljudi jer su bili za suradnju sa HVO-om, a ne za politiku sukoba. Dosada je vladalo opce misljenje da HVO ima 100 % krivicu za pocetak sukoba sa Armijom BiH, ali Ivo Komsic iznosi drugu stranu medalje. Ako vise nismo sigurni za Kiseljak, Fojnicu i Kresevo, mozemo i ostalo staviti pod lupu i provjeriti.

Grome, jesi li bas siguran za Repovce? Da je bilo do HVO, dosada bi se i pisalo i grmilo o tome. A u Konjicu se uporno suti o tome. Nije bilo nikakvog sudskog procesa u vezi toga osim ako ne smatras procesom sudjenje jednom rodjaku nastradalih u Repovcima jer je ubio osobu koju je smatrao odgovornom za stradanje u Repovcu. Sve sto sam dosada procitao i cuo nije ukazivalo na bilo kakvu ulogu HVO-a. Jer i da je bilo takve uloge, dosada bi se raskrinkala u Konjicu.
Grome jarane stvarno me interesuje zasto se trudis vise. Pa pogledaj malo sta covjek radi ... Kad god ga opalis vjerodostojnim argumentom(a to si ucinio u gotovo svakom postu) on promjeni vrijeme i mjesto dogadzaja i ujede na nekom novom mjestu. Natrenutak poprimi onaj pomirljivi lukavi ton "latina" na kji su nas dede davno upozorile i izbjegne na taj nacin da bude posten i potvrdi istinu. I u produzetku skoci na neko novo mjesto neki drugi dogadzaj o kom je samo nacuo i proba da afirmise nesto tu. Zato stvarno nevidim vise svrhu da mu bilo sto pojasnjavs vise...

@ vizavi Repovaca Neznam ko je taj covjek kojeg ti poznajes mozda ga i ja znam i volio bih da znam ko je? Ja nisam cuo da je takav iko postojao ili da je iko bio napadnut paralelno ali moguce je. Ja nemam takvih saznanja ali da ti kazem da poznajem ljude koji su medzu prvima stigli na mjesto dogadzaja mozda 1 sat nakon ubistava. To je grupa ljudi koja je stigla na mjesto dogadzaja i vidjela ubijene ali se odmah i povukla zbog uzasne slike i zbog straha da i sami ne nalete na zasjedu. Zato bih volio da znam ko je taj covjek i kakva je njegova prica?
Liska

Post by Liska »

Ti se od pocetka bavis psihoanalizom. Nego, kad ne odgovorim na nesto onda to znaci da se s necim slazem ili mislim da nemam potrebe komentirati. I svi to rade, ali ti se se dopovezao samo mene. Posto slusas dede, ne znam zasto uopce ulazis u diskusiju sa jednim latinom kao ja. A i nase dede su imale par mudrosti o vama. Moja sreca je sto ne slusam takve mudrace, nego zakljucak donosim sam. I jos veca sreca je pa ti nisi reprezentativni primjerak Bosnjaka, jer bih onda bio u problemima. Izvini sto te ovako analiziram, ali si prvi poceo pa je krajnje vrijeme da i ja nesto kazem. Eto, ipak je Bog bio milostiv, pa ces morati do Sudnjeg dana dijeliti ovu zemlju sa bar jednim Latinom.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Liska wrote:Ti se od pocetka bavis psihoanalizom. Nego, kad ne odgovorim na nesto onda to znaci da se s necim slazem ili mislim da nemam potrebe komentirati. I svi to rade, ali ti se se dopovezao samo mene. Posto slusas dede, ne znam zasto uopce ulazis u diskusiju sa jednim latinom kao ja. A i nase dede su imale par mudrosti o vama. Moja sreca je sto ne slusam takve mudrace, nego zakljucak donosim sam. I jos veca sreca je pa ti nisi reprezentativni primjerak Bosnjaka, jer bih onda bio u problemima. Izvini sto te ovako analiziram, ali si prvi poceo pa je krajnje vrijeme da i ja nesto kazem. Eto, ipak je Bog bio milostiv, pa ces morati do Sudnjeg dana dijeliti ovu zemlju sa bar jednim Latinom.
Kakve mudrosti? Bas me interesuje
Liska

Post by Liska »

Od mene ih neces cuti, jer su ksenofobicne kao ove o prevrtljivim Latinima. Nisam obozavatelj narodnih predanja i mudrosti, pogotovo kad se doticu neke grupe ljudi ili citavih naroda.
Grom iz vedra neba

Stvarno ne bih javno prozivao covjeka po imenu sto se tice Repovaca, ali znam njegovu pricu...taj put je bio mjesto na kojem je HVO postavljao zasjede...ako se neko vise interesuje neka pogleda sudske spise sa sudjenja za ovaj slucaj...toliko sto se tice repovaca...u svakom slucaju u repovcima se desilo ubistvo, i ne moze se ni u kom slucaju praviti paralela sa atentatima na visoke vojne i politicke funkcionere koji su smetali hrvatskoj politici u ostvarivanju dogovora sa milosevicem. eto kada sam naveo silne "eliminacije" pocevsi od HOS-a do trovanja stjepana kljujica, liska je pomenuo repovce koji se ne mogu ni u cemo porediti. cak i da HVO nije pobio te ljude, ne radi si o politickim motivima, jer ti ljudi nisu bili politicari niti su imali bilo kakvu ulogu.

a rekao bih jos samo nesto sto Liska potencira, govoreci da je hrvatska bila agresor godinu dana, a kao eto saveznik ostatak rata i da je pustala oruzje armiji, zbrinjavala izbjeglice...

pitanje je bilo kako je tudjman bio agresor i ujedno pomagao...odgovor je isti kao i u slucaju staljina, koji je s hitlerom potpisivao tajni sporazum, a pomagao je partizanske pokrete po evropi....dakle sotonski lukavo vodjenje politike...drugim rijecima u haagu za ovaj termin kazu dvostruka politika...
Liska

Post by Liska »

Grome, normalno je da neces spominjati imena. Ali bih molio malo vise detalja, onih koji se mogu dati, npr. kad je bio taj sudski proces i gdje. Jer ono sto ja znam, cujem i vidim, jos uvijek nije bilo nikakvog sudskog procesa zbog Repovaca. A pogotovo nigdje nisam cuo nesto u direktnoj ulozi HVO-a. Nesto pretpostavljam da je HVO tu stvarno nesto uradio, dosada bi citava stvar bila zavrsena jero od 1993. godine HVO ne igra nikakvu ulogu u Konjicu niti moze praviti pritisak na sudsko vijece. Mislim da je ipak nesto drugo u pitanju, vjerojatno veliko cim se ovoliko suti o tome. Ono objasnjenje o Staljinu i Tudjmanu je poprilicno blizu istine. Jer bez Staljina Hitler ne bi bio porazen, a bez Tudjmana BiH ne bi bila nezavisna i u sastavu u kojem je danas. Jer ako vec govorimo o principima, onda je Tudjmanu trebalo reci tamo negdje 1994. ne trebas nam i mi cemo sami osloboditi BiH od svih okupatora. Svidjalo se to nekome ili ne. Dvostruke politike su vodjene na svim stranama. Trebam li te podsjetiti kako su Saveznici vodili dvostruku politiku oko Ceske prije II svjetskog rata. Trebam li te podsjetiti da postoje svjedoci koji govore o sporazumu izmedju Izetbegovica i Cosica o podjeli BiH?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sta su Repovci? :? Sta se tamo desilo? :?:
BackSeatDriver81

Post by BackSeatDriver81 »

mr__bosnjak wrote:Hvala Grom! Ovi dokazi su toliko jasni da i mala djeca znaju!

A za ovog Lisku, vise neko je rekao, on, zico, i jos neki tipovi samo se pojavljuju kad se radi o hrvatskoj agresiji a na drugim temama nema im ni glasa ako se ne prica o Hrvatima. Jebote koda po zadatku rade. I onda kad ne mogu ovo porec pocinju sa detaljima i drugim pricama kao Srednja Bosna, kakve to veze ima? Ostala bi bez Hrvata? Jeste a otkud Hrvati u Sarajevu, Tuzli, Visokom, Zenici? Sve gradovi koje HVO nije uzeo. Oni vareski i viteski hrvati vecinom su bili lojalni HVO-u dakle ustasama pa je logicno da su bjezali sa dolaskom A-BiH iako nije bilo potrebe. Vares su npr. napustili zdruzeno. Ali to je vec druga tema. Ova se radi o hrvatskoj agresiji i ovo je jos jedan dokument sto je dokazuje i inshalla upotrijebit cemo ga u tuzbi protiv Hrvatske za agresiju i genocid!

Baš si se ti našao nekoga kritikovati! Pogledaj sebe malo u ogledalu?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ko je tebe sta pit´o?
black

Post by black »

momci koji su ubijeni u repovcima tj na putu prema repovcima su vojni policajci koji su isli u repovce da uhapse nekog...na povratku su ubijeni jer nije smjelo biti svjedoka...lik koga su uhapsili nekome je smetao..zasjeda je bila isplanirana puno prije jer tim momcima (rahmet im dushi) je prije vec su krenuli na zadatak neko povadio udarne igle iz pusaka...u kombi u kojem su bili je prvo ispaljena zolja da bi svi potom bili ubijeni iz neposredne blizine bez tragova borbe....
Kefallo

Post by Kefallo »

[quote="Grom iz vedra neba"]Stvarno ne bih javno prozivao covjeka po imenu sto se tice Repovaca, ali znam njegovu pricu...taj put je bio mjesto na kojem je HVO postavljao zasjede...ako se neko vise interesuje neka pogleda sudske spise sa sudjenja za ovaj slucaj...toliko sto se tice repovaca...quote]

Imas li neki link na kome se ovo moze naci???

@liska
Pa naravno da cemo zivjeti zajedno...Ali moracemo da se gledamo u oci prika moj ï ti i takvi kao ti ce morati da stave na prvo mjesto drzavu u kojoj zive i da je gledaju kao svoju domovinu, navijaju za reprezentaciju iste nam domovine i da traze svoja prava unutar iste..Morace da pogledaju istini u oci da ce Velez igrati pod bjelim brijegom(kad tad) i da ce se ezani oriti Banjalukom, Stocem Visegradom i Livnom isto kao sto zvone zvona Sarajevom, Zenicom Konjicom i Bugojnom.
Moja ruka a mislim 90 % Bosnjaka, pa bio ja reprezentativni primjerak ili ne biti pruzena takvima....
Grom iz vedra neba

Ovako. Prije godinu dana ubica Alije Avdibegovica, komandanta Repovaca, je pronadjen i osudjen. Njega su skrivali Hrvati i dali su mu novi identitet, inace bio je pripadnik Kaznjenicke bojne Mladena Naletelica Tute.

Trenutno se u Tuzilastvu BiH vodi istraga protiv Mithata Novalića, pripadnika HVO-a koji je nakon ubistva imenovan za zamjenika komadanta sektora, a 1993. godine uz odobrenje HVO-a, napustio je BiH i otišao u Njemačku.
black

Post by black »

Grom iz vedra neba wrote:Ovako. Prije godinu dana ubica Alije Avdibegovica, komandanta Repovaca, je pronadjen i osudjen. Njega su skrivali Hrvati i dali su mu novi identitet, inace bio je pripadnik Kaznjenicke bojne Mladena Naletelica Tute.

Trenutno se u Tuzilastvu BiH vodi istraga protiv Mithata Novalića, pripadnika HVO-a koji je nakon ubistva imenovan za zamjenika komadanta sektora, a 1993. godine uz odobrenje HVO-a, napustio je BiH i otišao u Njemačku.
ma jok...pusten je taj novalic...uhapsen jeste bio al' izgleda da covjek nikakve veze nema sa ovim slucajem...
Post Reply