Liska wrote:Sinoc upratih kraj 60 minuta i najavu dokumentarca generali. Pustise par isjecaka i u jednom general Seferovic izjavi da Hrvatska skoro citavu 1992. godinu nije uopce sprecavala uvoz i provoz oruzja za BiH (sto je stvarno cudno od nekoga koji je agresor), pa onda rece kako se Alija s Tudjmanom nije dogovorio samo zato jer je imao raniji dogovor sa Srbima o podjeli zemlje. Dodao je da je njegov utisak kako su se Alija, Franjo i Slobo jos prije rata dogovorili o podjeli zemlje. Pa onda malo o tome kako je Alija isti dan znao za Grabovicu ali nikada nista nije uradio da se krivci pronadju i kazne i da istina izadje na vidjelo. Onda general Siber koji je Aliju nazvao neznalicom u vojnim naukama. General je par puta ponovio kako njega i Divjaka nitko nije pitao ni za sta. Dalje je rekao kako je Kordic obicni idiot, s cime se u potpunosti slazem. Biti ce veoma zanimljiv serijal o generalima.
Utisci pojedinaca ne mijenjaju cinjenice. Odjednom je Alija bio kriv sto je rekao rata nece biti, pa je onda kriv sto je kao odgovoran za rat (kontradikcija), pa onda su ga cetnici 2.maja zarobili, a kao eto dogovorio se s cetnicima (sta je onda radio Babo u TV studio, valjda se on dogovorio i zasto je alija zarobljen?), ako se dogovorio, zasto se ratovalo?! itd. itd.
e upravo zato je potreban sud, koji odvoji utisak od cinjenice.
A sto se tice Izjava Sefera Halilovica, evo citiram:
Svaki pokušaj će završiti neuspješno. Konačno, mislim da je tu floskulu dijelom nosila i glavna tužiteljica, pa je otprilike optuživanjem nekih ljudi, koji su na kraju dobili neke simbolične kazne u Haškom tribunalu, da li svjesno ili nesvjesno, išla na tu matricu koju zagovaraju. Zločin se svaki mora istražiti, zločin se svaki mora kazniti, svi moraju da odgovaraju za ono šta su činili. Ja sam vrlo ponosan na period u kome sam rukovodio Armijom, jer sam braneći sebe branio i Armiju - i odbranio sebe i Armiju u tom najtežem periodu. A na kraju će se, ipak, ispostaviti da je Armija učinila pojedinačne zločine, koje ne može niko osporiti, ni demantovati i koji moraju biti kažnjeni, a da su agresorske snage činile plansko uništavanje jednog naroda, jedne države na ovom prostoru - i to dvoje ne može nikako biti u istoj ravni." (O pokušaju izjednačavanja zločina od nekih medija i karakteru zločina na zaraćenim stranama; Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Za pokolj u Grabovici su odgovorni pojedinačni izvršioci, jer zločin nikada nije bio projekat ARBiH." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Hrvatska vojska je, koliko mi je poznato, bez odobrenja Predsjedništva RBiH, na početku rata bila prisutna u BiH i to na teritoriji Hercegovine i Posavine. Nakon dogovora Tuđman – Milošević u Karađorđevu i kao dio operacionalizacije tog dogovora u proljeće 1992. Hrvatska vojska se po naređenju Franje Tuđmana povukla iz Bosanskog Broda, a jedinice VRS su ušle u Posavinu. Koliko mi je poznato ARBiH nije bila prisutna ni na prostoru Srbije, ni na prostoru Hrvatske." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
Nikada nisam napadao Aliju Izetbegovića, samo sam se suprotstavljao politici koju je on vodio i tražio sam da se ARBiH naoruža od donacija koje su bile, navodno, skupljene za potrebe odbrane, a zapravo su bile stavljene na privatne račune. Pripadnici Armije BiH nisu primali plate...Nisam nikada SDA nazvao fašističkom strankom" (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)
A evo sta je izjavio Divjak:
"Ostvaruju se moja predviđanja o eskaliranju sukoba unutar sastavnog dijela oružanih snaga. Sukobi u Vakufu najbolje kazuju što može prouzročiti politika interesa koju ostvaruje Milošević preko Karadžića a, nažalost, ovaj put i Tuđman preko Bobana po konceptu velike Srbije, odnosno, velike Hrvatske. Po prvi put tako govorim jer mi je žao našeg stanovništva, a plašim se i moguće eskalacije na drugim prostorima... A sve je eskaliralo zbog želje za podjelom BiH na etničkoj, nacionalnoj osnovi, što se pokazuje necivilizacijskim. Ženeva je ta koja je dovela do ovakvih sukoba jer, da se nije raspravljalo o podjelama na deset provincija, tada bi lojalni Srbi, ali i Hrvati i Muslimani, imali samo jednog protivnika - četnike, dočim sada tražimo neprijatelje u našim redovima." (januar 1993.)
"Nema razlike između nacionalista - nacionalista je nacionalista. Za mene, nacionalista je pozitivna ličnost ukoliko se on zalaže za zaštitu prava svoga naroda, ali ne na uštrb drugog naroda. Ovde se radi o nacional-šovinistima koji su otpočinjali i vodili rat da ugroze druge narode. To Alija Izetbegović nije radio." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje jednog slušaoca: Ko je najgori od tri nacionalista: Alija, Tuđman ili Karadžić?)
"Za mene je Alija Izetbegović pošten i moralan čovjek. Propustio je šansu, to je isključivo moje mišljenje, da bude svjetska historijska ličnost. Da je bio predstavnik svih građana BiH, a ne samo svog naroda, i BiH bi bila u boljoj poziciji nego danas. BiH sa 14 ustava, sa dva entiteta, sa tri vojske, tri policije ne može opstati." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, o Aliji Izetbegoviću)