Glasajmo za Komšića!

Post Reply
Liska

Post by Liska »

Meni se nesto cini da u Ustavu pise drugacije, npr. clan Predsjednistva iz reda hrvatskog, bosnjackog ili srpskog naroda.
dripac

Post by dripac »

Hrvati, Srbi i Bošnjaci smrde.
mostarac

Post by mostarac »

Liska wrote:Meni se nesto cini da u Ustavu pise drugacije, npr. clan Predsjednistva iz reda hrvatskog, bosnjackog ili srpskog naroda.
ali ne pise sasvim sigurno: Clan Predsjednistva predstavnik samo hrvatskog, srpskog ili bosnjackog naroda ;)

On je samo iz reda tog naroda, a njegova duznost je da predstavlja sve gradjane, jer ko onda predstavlja ostale.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Liska wrote:Meni se nesto cini da u Ustavu pise drugacije, npr. clan Predsjednistva iz reda hrvatskog, bosnjackog ili srpskog naroda.
obzirom da su bosnjaci, hrvati i srbi tri , kako rece jedan od politicara, konsekutivna naroda :lol: , zato imamo prestavnike tih...mi OSTALI nismo konstitutivni ali i nas predstavljaju sva trojica....
Liska

Post by Liska »

mostarac wrote:
ali ne pise sasvim sigurno: Clan Predsjednistva predstavnik samo hrvatskog, srpskog ili bosnjackog naroda ;)

On je samo iz reda tog naroda, a njegova duznost je da predstavlja sve gradjane, jer ko onda predstavlja ostale.
To im je duznost, ali isto tako da su stvoreni predstavljati sve gradjanje, onda ih ne bi zvali clanom Predsjednistva iz reda hrvatskog ili nekog drugog naroda. Ova drzava ce jos dugo funkcionirati po nacionalnom kljucu. Tako je na kraju krajeva bilo i prije rata. Savez komunista je isto tako funkcionirao po nacionalnom kljucu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

A wrote: Samo mora dolaziti iz tog naroda, a brani interese svih.
i tu lezi sva mudrost!!!!!!!!!! ali A, probaj u paintu nacrtati pa okachiti ne bi li neki skontali to :D
mostarac

Post by mostarac »

A wrote:
Liska wrote:
mostarac wrote: ali ne pise sasvim sigurno: Clan Predsjednistva predstavnik samo hrvatskog, srpskog ili bosnjackog naroda ;)

To im je duznost, ali isto tako da su stvoreni predstavljati sve gradjanje, onda ih ne bi zvali clanom Predsjednistva iz reda hrvatskog ili nekog drugog naroda. Ova drzava ce jos dugo funkcionirati po nacionalnom kljucu. Tako je na kraju krajeva bilo i prije rata. Savez komunista je isto tako funkcionirao po nacionalnom kljucu.
Uvijek je postojao "kljuc" - rektor Univerziteta je morao biti jednom Srbin, jednom.... ostali konsekutivni :D. Sta to po tvojoj logici znaci? Da je rektor bio samo za studente svoje narodnosti? Ili da na ostalim funkcijama koje idu po kljucu ministar u jednom mandatu brani interese Bosnjaka, u drugom Srba, u trecem Hrvata, jer se smjenjuju na jednom mjestu? Glupost. Samo mora dolaziti iz tog naroda, a brani interese svih.
da ali funkcioneri nisu predstavljali samo eskime, busmane, komance ovisno iz kojeg plemena dolaze nego su radili za sve gradjane bez obzira koje nacije bili, a u nas dakle clan predsjednistva treba da predstavlja samo jedan narod, a za drzavu da ga boli neka stvar. E to ne moze tako.
Ovde je jedno jedino rjesenje moguce,a to je JEDAN PREDSJEDNIK. Na taj nacin bi bilo onemoguceno da kandidat SDA, HDZ, SDS ili neke druge fasisticke tvorevine bude predsjednik BiH, jer ne bi dobio iznad 50% i predsjednik bi bio biran glasovima svih gradjana na izborima i bio bi onaj lik kojeg podrzavaju svi gradjani ove zemlje, ali tu vec nacionalisti gube dio kolaca, jer onda ni Tihic, ni Silajdzic, ni Paravac ni Jovic ni Ljubic ne bi imali apsolutno nikakve sanse da budu predsjednici jer ne bi dobili glasove druga dva naroda. Dakle predsjednik bi mogao biti samo onaj koji bi dobio glasove sva 3 naroda.
Zeljko ovako ili onako ce biti clan predsjednistva i ne razumijem zasto Hrvati, tj. njihov ekstremni hercegvacki dio, ne vjeruju tom covjeku. Valjda zbog toga sto ce raditi za interese BiH, a ne Hrvatske i sto nece ici po misljenje u Zagreb a on je zaboga Hrvat. Neka mu i dalje ne vjeruju ali taj covjek ce sjediti u predsjednistvu i predstavljace BiH, njene interese i interese svih gradjana, a nece sigurno predstavljati interese Hrvatske i onog dijela Hrvata u BiH koji stavljaju Hrvatsku ispred Bosne i hercegovine. Zeljko misljenje takvih sigurno nece zastupati, a hercegovacke vukojebine nek cupaju sebi kosu.
mostarac

Post by mostarac »

mIRCerka wrote:
A wrote: Samo mora dolaziti iz tog naroda, a brani interese svih.
i tu lezi sva mudrost!!!!!!!!!! ali A, probaj u paintu nacrtati pa okachiti ne bi li neki skontali to :D
ama oni to savrseno kontaju, ali im se ne svidja jer vecini hercegovackih Hrvata BiH kao normalna i snazna drzava ne odgovara. Oni je zele vidjeti sto nize, sto mi je apsurdno i za dobrog psiholoskog ispitivanje, obzirom da su i oni dio te BiH.
Liska

Post by Liska »

O tome bi mogli nadugacko i nasiroko. Koliko ti hercegovackih Hrvata uopce poznajes? Jesi li im ikada bio u kuci, pricao sa njima o necemu sem o vremenu? Dok su ti god bosanske vukojebine ispred hercegovackih, imaces ovakvu situaciju kao sada. Kako uopce mislis praviti drzavu s nekim koga i ne poznajes, ali si ipak dozvoljavas slobodu da mu kazes kako zivi u vukojebini?! Ili kako zamisljas da taj netko pravi s tobom i najmanju supu, ako tako mislis o njemu? Hercegovci Hrvati nisu nevinasca, ali nisu ni glupi da bi vjerovali kako ce im neki nadnacionalni Bosanci biti imalo bolji od ovih njihovih lopova. A nijedan pametan Hrvat iz Hercegovine ti nece reci kako zbilja vjeruje da ce Hercegovina nekada postati dio Hrvatske. O tome je bespredmetno raspravljati. Budala koji u to vjeruju ima, ali imas i budala koji vjeruju u uspostavu serijatske drzave. Najbolje bi mozda bilo da mozda preokrenemo situaciju na nacin da nitko ne bira svog predstavnika, nego da ga drugi biraju. Npr. Hrvati i Bosnjaci biraju srpskog clana Predsjednistva, a Srbi i Bosnjaci hrvatskog i slicno.
bleka

Post by bleka »

Smijesno. Gospodin KOmsic ce ga debelo ispusiti i onda vjerovatno izaci iz SDP-a. :roll:
mostarac

Post by mostarac »

Liska wrote:O tome bi mogli nadugacko i nasiroko. Koliko ti hercegovackih Hrvata uopce poznajes? Jesi li im ikada bio u kuci, pricao sa njima o necemu sem o vremenu? Dok su ti god bosanske vukojebine ispred hercegovackih, imaces ovakvu situaciju kao sada. Kako uopce mislis praviti drzavu s nekim koga i ne poznajes, ali si ipak dozvoljavas slobodu da mu kazes kako zivi u vukojebini?! Ili kako zamisljas da taj netko pravi s tobom i najmanju supu, ako tako mislis o njemu? Hercegovci Hrvati nisu nevinasca, ali nisu ni glupi da bi vjerovali kako ce im neki nadnacionalni Bosanci biti imalo bolji od ovih njihovih lopova. A nijedan pametan Hrvat iz Hercegovine ti nece reci kako zbilja vjeruje da ce Hercegovina nekada postati dio Hrvatske. O tome je bespredmetno raspravljati. Budala koji u to vjeruju ima, ali imas i budala koji vjeruju u uspostavu serijatske drzave. Najbolje bi mozda bilo da mozda preokrenemo situaciju na nacin da nitko ne bira svog predstavnika, nego da ga drugi biraju. Npr. Hrvati i Bosnjaci biraju srpskog clana Predsjednistva, a Srbi i Bosnjaci hrvatskog i slicno.
Ti vrlo dobro znas da ja poznajem veoma veliki broj hercegovackih hrvata i da sa njima nisam pricao o vremenu nego o politici i njihovim stajalistima i isto tako vrlo dobro znas da su ljudi koji razmisljaju ko ti medju hercegovackim hrvatima debela manjina.

Isto tako znas da moje razmisljanje nije plod predrasuda nego stvarnog stanja, a isto tako znas sta mislim i o bagri s druge strane rijeke ;)
jusuff

Post by jusuff »

Liska wrote:... Najbolje bi mozda bilo da mozda preokrenemo situaciju na nacin da nitko ne bira svog predstavnika, nego da ga drugi biraju. Npr. Hrvati i Bosnjaci biraju srpskog clana Predsjednistva, a Srbi i Bosnjaci hrvatskog i slicno.
vjeruj mi da o ovome stalno razmisljam... ehhh
Liska

Post by Liska »

mostarac wrote:
Liska wrote:O tome bi mogli nadugacko i nasiroko. Koliko ti hercegovackih Hrvata uopce poznajes? Jesi li im ikada bio u kuci, pricao sa njima o necemu sem o vremenu? Dok su ti god bosanske vukojebine ispred hercegovackih, imaces ovakvu situaciju kao sada. Kako uopce mislis praviti drzavu s nekim koga i ne poznajes, ali si ipak dozvoljavas slobodu da mu kazes kako zivi u vukojebini?! Ili kako zamisljas da taj netko pravi s tobom i najmanju supu, ako tako mislis o njemu? Hercegovci Hrvati nisu nevinasca, ali nisu ni glupi da bi vjerovali kako ce im neki nadnacionalni Bosanci biti imalo bolji od ovih njihovih lopova. A nijedan pametan Hrvat iz Hercegovine ti nece reci kako zbilja vjeruje da ce Hercegovina nekada postati dio Hrvatske. O tome je bespredmetno raspravljati. Budala koji u to vjeruju ima, ali imas i budala koji vjeruju u uspostavu serijatske drzave. Najbolje bi mozda bilo da mozda preokrenemo situaciju na nacin da nitko ne bira svog predstavnika, nego da ga drugi biraju. Npr. Hrvati i Bosnjaci biraju srpskog clana Predsjednistva, a Srbi i Bosnjaci hrvatskog i slicno.
Ti vrlo dobro znas da ja poznajem veoma veliki broj hercegovackih hrvata i da sa njima nisam pricao o vremenu nego o politici i njihovim stajalistima i isto tako vrlo dobro znas da su ljudi koji razmisljaju ko ti medju hercegovackim hrvatima debela manjina.

Isto tako znas da moje razmisljanje nije plod predrasuda nego stvarnog stanja, a isto tako znas sta mislim i o bagri s druge strane rijeke ;)
Jebi ga, zaboravio sam da si ti pod tim nickom. Gledaj jednu stvar. U drzavi kao sto je ova, Hrvati ne cine nikakvu prevagu. Nista se bitno ne bi promjenilo da su svi Hrvati sutra za BiH na nacin kao Bosnjaci (ako uzmemo da je stav Bosnjaka iskren u potpunosti). Znaci najbitnije je urediti odnose izmedju Bosnjaka i Srba. Koliko ja vidim broj Hrvata koji su za BiH bez entiteta, uz formiranje nekoliko ekonomskih regija raste polako, ali sigurno. Hrvati su ti u ovoj drzavi kao Slovenci u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Znaci, bez neke konzistentne politike ili vodstva. Njihov broj im jednostavno diktira i politiku. A pravljenje BiH na nacin da netko misli kako ce BiH odjednom krenuti naprijed jer ce Bosnjaci izglasati Komsica i na taj nacin za vijeke vjekova prekinuti nacionalizam u Hrvata ce dovesti do politickog konflikta. Svi bi se pobunili da su u situaciji da u BiH ima 500 000 Bosnjaka i da im onda Dodik predlozi nekog kandidata za bosnjacko clana Predsjednistva. Sve je moguce, moze se i nametnuti nesto na silu, ali u konacnici nece biti rezultata, a nepovjerenje ce biti jos i vise nego ranije. Kad se urede odnosti Bosnjaka i Srba, Hrvati ce se lako i bezbolno uklopiti u takvo rjesenje. I da zavrsim, ako Hrvati u BiH izglasaju Komsica, svaka cast. Ali Hrvati su kao i ostali ovdje, vrlo rijetko uspjevali izglasati nekoga tko je nesto vrijedio. Npr. u hrvatskoj historiji jedino je Stjepan Radic bio politicar za koga se tesko moze reci da nije radio u interesu naroda, ili da nije znao politicki razmisljati ili da mu je vlastiti probitak bio ispred naroda. To je ipak premalo u preko 200 godina politickog zivota jednog naroda.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Smijesno. Gospodin KOmsic ce ga debelo ispusiti i onda vjerovatno izaci iz SDP-a. :roll:
hajd da ne dobije izbore, ali sto bi izlazio iz SDPa? i sta je to tebi SDP uradio pa se stalno bacas na njih kao kamikaza? :D
sabanss

Post by sabanss »

Liska wrote:Najbolje bi mozda bilo da mozda preokrenemo situaciju na nacin da nitko ne bira svog predstavnika, nego da ga drugi biraju. Npr. Hrvati i Bosnjaci biraju srpskog clana Predsjednistva, a Srbi i Bosnjaci hrvatskog i slicno.
Ova drzava bi jako krenula naprijed kad bi se mogao uvesti neki slican sistem. Ili mozda nesto poput preferencija, tako da svi narodi mogu imati utjecaj na sve predlozene kandidate...
bleka

Post by bleka »

mIRCerka wrote:
bleka wrote:Smijesno. Gospodin KOmsic ce ga debelo ispusiti i onda vjerovatno izaci iz SDP-a. :roll:
hajd da ne dobije izbore, ali sto bi izlazio iz SDPa? i sta je to tebi SDP uradio pa se stalno bacas na njih kao kamikaza? :D
PA upravo zato sto je zavaljen ko Sehid, radi usko stranackih interesa.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:
mIRCerka wrote:
PA upravo zato sto je zavaljen ko Sehid, radi usko stranackih interesa.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nisi ti dobro...
bleka

Post by bleka »

ne ti si :zzzz:
Jasho

Post by Jasho »

Bleka, ti si jedan bolesni nacionalista, koji ne vidi dalje od svog nosa!
mala-i

Post by mala-i »

može li mi neko potvrditi da sam pročitala rečenicu da je Željko komšić zavaljen ko šehid?
:? jer ne vjerujem svojim očima...
bleka

Post by bleka »

Stvarno i u Sarajvu centru shege i zajebancije, vise niko nema smisla za humor.
De vi tabirite sta je ko kome ... JA cu vamo na druge teme ...
Ako banuju javite mi :D
slimmersex

Post by slimmersex »

Klesar Tadija Tegoba wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote:tipičan primjer kako se gazi ravnopravnost naroda u BiH.
bOŠNJACI ĆE DA BIRAJU HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA?
Slažem se 100%.
Ali opet priželjkujem Komšića za člana predsjedništva.
Zašto...
Zato što je to jedan od demokratskih načina da se pokaže da je politički koncept savremene BiH apsurdan.
Kao - demokratija je - i svi imaju pravo izbora svakoga - ali se opet bira u prvom redu nacionalnost. I tako, dosjetili se Bošnjaci da i sa 30% svog biračkog kapaciteta mogu preglasati Hrvate. Hrvati se neće smjeti raslojavati i glasati za različite ljude nego će pokušati svi k'o jedan glasati za jednog kandidata. Vidjećemo rezultat, sve je moguće.

Izborom Komšića će se ere s'ovog svijeta nabrijati da se konačno i neopozivo preformuliše ustavno uređenje.

Ja sanjam da će takav incident pokrenuti raspravu u smjeru redefinisanja BiH kao države gdje će biti birani ljudi i nenacionalne stranke - jer samo tako možemo dobiti stabilnu državu u kojoj ćemo imati 4 godine jednu partiju sa 60% zastupnika u parlamentu. A svi izbori bi trebali postojati zbog potrebe da u naredne 4 godine građani dobiju lidere koji će zastupati želju svih ljudi u BiH za prosperitetom, a ne za medijskim prepucavanjima o referendumima i sličnim nebulozama.

Siguran sam da ćeš se složiti da nacionalno prebrojavanje na izborima ne može odgovarati Hrvatima kao najmanje brojnom narodu. Zbog toga se nadam da priželjkuješ sličnu BiH kao i ja.

Zbog naše šarolike strukture, nacionalne i vjerske interesi se ne smiju zastupati kroz parlament već kroz kulturno umjetnička društva, školstvo i vjerske institucije . Ako treba, eto i školama i crkvama i IZ, pa i KUD-ovima pravo veta na odluke koje utiču na nacionalnu i vjersku ravnopravnost. Bitno je postići da se izbori konačno prestanu svoditi na nacionalno prebrojavanje.
heh to je nemoguce u bosni. zelje su ti utopijske, prije svega zato sto je grpisanje na nacionalnoj osnovi uzrok, a ne posljedica takvog glasanje.

realnije rjesenje za bih su tri nacionalna entiteta i ako je izvodljivo sarajevo kao distrikt. onda da svaki nacionalni entited kandiduje svog clana za predsjednistvo. tako bi uvijek bio izabran srbin-hrvat-musliman od srbina-hrvata-muslimana. i mozes ocekivati da ce hrvati upravo to i traziti, pogotovo ako komsic bude izabran.
slimmersex

Post by slimmersex »

ero_sa_onog_svijeta wrote:tipičan primjer kako se gazi ravnopravnost naroda u BiH.
Slažem se 100%.
Zašto...
Zato što je to jedan od demokratskih načina da se pokaže da je politički koncept savremene BiH apsurdan.
Kao - demokratija je - i svi imaju pravo izbora svakoga - ali se opet bira u prvom redu nacionalnost. I tako, dosjetili se Bošnjaci da i sa 30% svog biračkog kapaciteta mogu preglasati Hrvate. Hrvati se neće smjeti raslojavati i glasati za različite ljude nego će pokušati svi k'o jedan glasati za jednog kandidata. Vidjećemo rezultat, sve je moguće.

Izborom Komšića će se ere s'ovog svijeta nabrijati da se konačno i neopozivo preformuliše ustavno uređenje.

Ja sanjam da će takav incident pokrenuti raspravu u smjeru redefinisanja BiH kao države gdje će biti birani ljudi i nenacionalne stranke - jer samo tako možemo dobiti stabilnu državu u kojoj ćemo imati 4 godine jednu partiju sa 60% zastupnika u parlamentu. A svi izbori bi trebali postojati zbog potrebe da u naredne 4 godine građani dobiju lidere koji će zastupati želju svih ljudi u BiH za prosperitetom, a ne za medijskim prepucavanjima o referendumima i sličnim nebulozama.

Siguran sam da ćeš se složiti da nacionalno prebrojavanje na izborima ne može odgovarati Hrvatima kao najmanje brojnom narodu. Zbog toga se nadam da priželjkuješ sličnu BiH kao i ja.

Zbog naše šarolike strukture, nacionalne i vjerske interesi se ne smiju zastupati kroz parlament već kroz kulturno umjetnička društva, školstvo i vjerske institucije . Ako treba, eto i školama i crkvama i IZ, pa i KUD-ovima pravo veta na odluke koje utiču na nacionalnu i vjersku ravnopravnost. Bitno je postići da se izbori konačno prestanu svoditi na nacionalno prebrojavanje.
heh to je nemoguce u bosni. zelje su ti utopijske, prije svega zato sto je gurpisanje na nacionalnoj osnovi uzrok, a ne posljedica takvog glasanje.

realnije rjesenje za bih su tri nacionalna entiteta i ako je izvodljivo sarajevo kao distrikt. onda da svaki nacionalni entited kandiduje svog clana za predsjednistvo. tako bi uvijek bio izabran srbin-hrvat-musliman od srbina-hrvata-muslimana. i mozes ocekivati da ce hrvati upravo to i traziti, pogotovo ako komsic bude izabran.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Stvarno i u Sarajvu centru shege i zajebancije, vise niko nema smisla za humor.
De vi tabirite sta je ko kome ... JA cu vamo na druge teme ...
Ako banuju javite mi :D
bleka, izbori bas i nisu tema za shegu i shalu... jer tebe u Svici boli peta sta ce biti s nama koji smo ovdje... a ti ljudi UPRAVLJAJU nasim zivotima, htjeli mi to ili ne...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

slimmersex wrote:
Slažem se 100%.
Zašto...

heh to je nemoguce u bosni. zelje su ti utopijske, prije svega zato sto je gurpisanje na nacionalnoj osnovi uzrok, a ne posljedica takvog glasanje.

O cemu ti?

I kako kontas ovo izvesti, opet ljude raseljavati, praviti egzodus, kako bi se procistila pojedina podrucja? Odnosno opet ne dozvoliti dobrom dijelu ljudi da glasa za koga hoce?

Nego, ako cemo vec u kost... Zasto onda uopste postoje gradjanske stranke? Zasto ih ne zabraniti pa uvesti samo i strogo nacionalne?
Post Reply