Nije Amerika obećana zemlja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
water

Post by water »

array wrote:
DONY wrote:array ,nikada ne generaliziraj stanje u Americi,jer u Americi je 300 miliona stanovnika iz svih djelova svijeta,svih religija itd.svi zive svoj zivot.
Ne generaliziram, samo sam se osvrnuo na onaj domijev koment o kršćanstvu. I meni i većini drugih Bosanaca vrlo dobro ide u USA, ne žalim se. U pravu si za ono da bosanska djeca ovdje praktično obiđu pola svijeta a da im babo ne kupuje karte. Velika je to stvar u poređenju sa depresivnim stanjem u Bosni. Ovaj kvazi doktor što je ušao u srpsku vladu je šarlatan.
pazi onda sta pises. samo si se osvrnuo?
BHG

Post by BHG »

neka hvala...
pitanje jedno za nase sugradjane koji zive u americi...sta se desi kad je masovni lay-off u firmi za koju radite (zbog, recimo, lose ekonemske situacije) i ostanete bez posla sa kreditima za kuce i auta na ledjima (koji vrlo lako dostizu do pola miliona dolara, naravno u zavisnosti gdje zive)...koliko kreditori dozvoljavaju kasne uplate...i sta se desi kad osoba nemoze da placa te kredite vise...ili recimo ako nemas medical insurance preko firme a razbolis se....kakav tretman dobijes???
edvin

Post by edvin »

BHG wrote:neka hvala...
pitanje jedno za nase sugradjane koji zive u americi...sta se desi kad je masovni lay-off u firmi za koju radite (zbog, recimo, lose ekonemske situacije) i ostanete bez posla sa kreditima za kuce i auta na ledjima (koji vrlo lako dostizu do pola miliona dolara, naravno u zavisnosti gdje zive)...koliko kreditori dozvoljavaju kasne uplate...i sta se desi kad osoba nemoze da placa te kredite vise...ili recimo ako nemas medical insurance preko firme a razbolis se....kakav tretman dobijes???
Dobijes opet bolji tretman nego u SA sa svim pripadajucim osiguranjima :lol:
edvin

Post by edvin »

A i pored tih osiguranja sam moro da pripazim doktore i babice sa "nekoliko" BAM-ovcica kad mi se zena porodila. Da bi oni malo bolje nju pripazili... :-x
neupucena

Post by neupucena »

DONY wrote:Zivim u Bostonu,vecina Bosanaca je veoma uspjesna,rade poslove za koje su kvalifikovani,djeca zavrsavaju najbolje fakultete,itd.ovo malo generalno.Ja sam magistar sa priznatom Bosanskom diplomom,Radim na jednom od najboljih fakulteta u USA.Moja djeca su zavrsila,kcerka magistrirala sa 22 godine na jednom najboljih fakulteta u USA,sin iduce godine zavrasava isto.Ovakvih slucajeva ima samo Bostonu na stotine.Djeca su vec vidjela veliki dio svijeta.Nije im babo platio karte.Viska je ovom bolesnim ljudima pricati.
Mozda vecina Bosanaca s kojima ti dolazis u kontakt. Veliki broj ljudi koji su protjerani iz BiH, narocito iz ruralnih podrucja, je izgubljen i nista im ne predstavljaju silne mogucnosti koje si ti sposoban prepoznati. Nestvarno je koliko ima ljudi koji su u SAD-u od 1992 godine a da se jos nisu potrudili ni da nauce jezik, dobiju zeleni karton, nista. Naravno u tu grupu ne spada gospodin Ajanovic. On se bavi vlastitom propagandom.

Znam puno nasih uspjesnih ljudi koji zive bas u tom dijelu SAD-a i
uglavnom su to ljudi koji bi bili uspjesni i ovde i bilo gdje da odu jer su sposobni, nauceni da rade na sebi, da rade uopste i da se bore za sebe. Za onoga ko ima poriv da se bori i da radi tu ima milion mogucnosti.
Glupo je generalizovati i da je idealno i da je lose jer je do pojedinca kako ce iskoristiti sve to sto mu se pruza. Upoznala sam bracu iz Srbije koji u Camebridge-u uspjesno vode vlastitu pekaru sa zanimljivim asortimanom proizvoda i imaju svoje osvojeno trziste.
S druge strane, u jednom od njihovih pogona, upoznala sam mladica mojih godina, koji je prije 10 godina otisao iz Olova u potrazi za boljim zivotom i cijelih 10 godina radi u tom pogonu. Kada sam ga, odusevljena mogucnostima koje se tu pruzaju u smislu obrazovanja, upitala zasto se ne skoluje, zasto se ne izbori za nesto bolje, rekao je da nema volje. Mislim da mu ne bi bilo nista gore da je ostao u Olovu.
BHG

Post by BHG »

edvin wrote:
Dobijes opet bolji tretman nego u SA sa svim pripadajucim osiguranjima :lol:
drug moj...neporedim ja sarajevo i ameriku...ili bosnu i ameriku...svi znaju da se nemoze ni porediti...to nije nista novo...tema je da li je amerika obecana zemlja...ja samo kazem da nije...iz mnogo razloga...kao sto nije ni jedna zemlja na nasoj planeti...recimo u americi imas trenutno "fasisticki" rezim...ko kaze da nije pravo se vara ili dijeli njihovo misljenje...PATRIOT ACT...ako neznas sta je potrazi na internetu...sve ce ti biti jasno...koje humano drustvo moze imati takav zakon u svom ustavu?
seha

Post by seha »

Pa izgubis sve to sto imas. Objavis bankrot i onda moras prodati svu imovinu, manje vise. Nisi krivicno gonjen i zakonom si zasticen. Dodatno to znaci da u slijedecih nekoliko godina neces moci dobiti nove kredite, kreditne kartice i sl. Sve to pod uslovom da u razumnom roku ne nadjes novi posao i ne nastavis otplacivati te iste kredite.

Kasnjenje sa placanjem je prilicno tolerisano. Vlasnistvo se oduzima samo u krajnjem slucaju jer u sustini banka nema koristi od te imovine koju ti eventualno otudji i ucinice sve da ti ostavi to vlasnistvo koje ces ti otplacivati jer je to nacin na koji oni zaradjuju novac.

Sto se tice medicinskog osiguranja ima ga svaka iole pristojna firma. Ja jos nisam cuo za slucaj da radis puno radno vrijeme (35-40 sati sedmicno) a da nemas medicinsko osiguranje. Jedino ako radis negdje na crno ali onda je to isto kao i svuda na svijetu.

Ono sto ja ne razumijem je kako se ova situacija ovdje moze porediti sa Bosanskom gdje nema apsolutno nikakve sigurnosti u poslu ako radis za privatne firme a ako budes dovoljno sretan da radis za neke strance onda radis na kratkorocne ugovore na 6 mjeseci ili godinu. Gdje je tu sigurnost? O kakvoj medicinskoj sigurnosti govorimo u Bosni kada moras zakititi sve od doktora preko sestre do apotekara? Mislim meni je apsurdno uopste porediti bilo sta...
domi

Post by domi »

array wrote:

Ono što ti neznaš domi je da u kršćanstvu možeš uraditi sve ovo što sam nabrojao a sutra otići u crkvu pa se pokajati i onda će Isus sve to oprostiti. Teoretski, čak i Adolf Hitler može biti u raju jer ako se i on istinski pokajao onda može da ide u raj. U isto vrijeme, nijedan Židov nema ni teoretske šanse da bude u raju jer, opet tumačim bibliju, samo preko Isusa možeš otići u raj. 90% ubica koji čekaju na izvođenje smrtne kazne istinski vjeruje u Isusa i da će im on oprostiti grijehove pa tako će otići u raj. Bush je ubijeđen da će ići u raj iako je direktno odgovoran za smrt blizu 100000 ljudi. Čak šta više, on (i mnogi drugi) tvrde da komuniciraju s Bogom dok se mole. Evo samnom u kancelariji radi jedna djevojka koja takođe tvrdi da regularno komunicira s Bogom dok se moli. :?

Welcome to the beautiful world of christianity.
Ja znam mali milion Amera, koji kao sto rekoh, idu u crkvu samo reda radi. Ne kazem da nema i onih koji bi kad bi mogli i spavali u crkvi. Takodje, dosta onih sto tvrde da su vjernici misle da ih moljenje Bogu pred jelo ili pred spavanje cini istim, sto je cisti apsurd o kojem sam se ja prestao raspravljati sa njima odavno vec.

Opet kazem, postoji fanatika...koje mozemo vecinom naci u starcima ili kod Evangelista itd.
Iako su Founding Fathers pokusali da distanciraju crkvu od drzave, cime se Ameri donekle hvale, drzavni sistem u Americi je zasnovan na vjerovanjima crkve...do kojeg zakljucka se dolazi nakon krace analize sistema. Banalan primjer...stav Administracije ( bar ove ), a time i samih biraca - brak izmedju homosexualaca ili abortacija.

Ali, to na stranu....interesuje me ovaj bosanski fenomen ili ti sindrom kako god vec. Naime, dolaskom u Ameriku, te pricajuci sa nasim ljudima o situaciji u Bosni i kako se dole zivjelo prije rata, dosao sam bio do zakljucka da kod nas nije bilo sirotinje. Svi su imali i para i poslove i auta, kuce, vikendice itd. ili drugim rijecima materijalno situirani.
Ja konto, pa gdje sam ja onda zivio u pm, jer pamtim i sirotinju i konjska kola u po carsije itd. da ne nabrajam vise.

Pitam se sada, citajuci ove postove, da li mi se ponavlja ista stvar....jer vecina je na ovom forumu zavrsila fakultete, ne radi skoro nikako, ovaj jedan na odmoru svakog quartera :D ( masalna ), obilazi se svijet...
Nista licno, samo eto zakljucujem.

Ima li ovdje neko da je cistac, obicni radnik u fabrici - linijas, kamiondzija, neko ko je u kreditima do grla pa jedva sastavlja kraj s krajem, te mora raditi ona dva posla sto sam ja nabrojao gore....ima li omladine sto se odala raznim vrstama droge, prostituciji, kriminalu?

Da zakljucim, iako ima raje koja je uspjela ( sad opet, uspjeh je sirok pojam ), dosta naseg svijeta rade poslove sa minimalnom zaradom, otplacujuci kredite u koje su se utrpali, kao sto rekoh prije svega da bi sebi i svojoj djeci obezbijedili bolje sutra a dijelom i iz neznanja kako krediti mogu utjecati na njihov sveopsti zivot.

Welcome to America - World of Oppotunity awaits you :?
DONY

Post by DONY »

Za deset godina boravka u Americi(2 godine Atlanta i 8 godina Boston)radio sam u 5 firmi.Nisam nikada dobio lay-off,niti sam bio bez zdravstvenog osiguranja.U vecini velikih firmi to se zna dosta unaprijed i uglavnom otkaz dobiju oni koji su zadnji dosli u firmu.U manjim firmama je situacija obrnuta,medjutim,u manjim firmama je uglavnom plata veca.Vrlo je tesko za kratko vrijeme i na malo prostora ovo objasniti.Nisam bez razloga rekao ARRAY-u rekao da netreba generalisati.U vecini firmi svako moze imati zdravstveno osiguranje.Na primjer;Ja koristim zdravstveno osiguranje preko firme moje zene jer je jeftinije nego preko moje firme,a dental osiguranje imamo preko moje firme jer je povoljnije.Razlog zasto sam rekao da je veoma tesko odgovroti kratko i brzo na ova pitanja.U jednom od mojih ranijh postova sam rekao da je Amerika izuzetno komplikovana da bi se objasnila u par recenica i jednostavna da bi se shvatila.
DONY

Post by DONY »

domi,ja sam Sarajevsko dijete,da sam sada u Sarajevu imao bi dovoljno za normalan zivot.U Sarajevu sam prije rata u prosjeku iamo dva nova auta bez kredita,jer sam puno radio ali i putovao. U Americi imam isto dva ali polovna auta kupljena gotovinom.Pokusaj citati izmedju redova.Da sam u Sarajevu moja djeca ne bi uzimala drogu,kao sto je ne uzimaju niti ovdje.Kao sto rekoh ovakvih i mnogo uspjesnijih od mene ima dosta u Americi,jer sa takvim uglavnom kontaktiram.
neupucena

Post by neupucena »

DONY wrote:domi,ja sam Sarajevsko dijete,da sam sada u Sarajevu imao bi dovoljno za normalan zivot.U Sarajevu sam prije rata u prosjeku iamo dva nova auta bez kredita,jer sam puno radio ali i putovao. U Americi imam isto dva ali polovna auta kupljena gotovinom.Pokusaj citati izmedju redova.Da sam u Sarajevu moja djeca ne bi uzimala drogu,kao sto je ne uzimaju niti ovdje.Kao sto rekoh ovakvih i mnogo uspjesnijih od mene ima dosta u Americi,jer sa takvim uglavnom kontaktiram.
To sam upravo pokusala reci.
DONY

Post by DONY »

Moja plata je u Bostonu prosjecna,ali je san za Atlantu.Moj prijatelj Bosanac ima tri puta vecu platu od mene i vozi polovnog Volvoa kupljenog gotovinom.Moj poznanik Bosanac ima trecinu moje plate i vozi novog Mecedesa kupljenog na kredit....radi dva posla itd......Vjerovatno je tebi Domi i slicnim tesko shvatiti sve ovo.,ali to su Bosanci i ovo je samo dio Amerike....
array

Post by array »

Evo da ti odgovorim jedno po jedno:

1. Ako se desi masovno otpuštanje nađes sebi fino drugi posao a drugih poslova ima dovoljno. Nezaposlenost u USA se vrti oko 5% što je daleko manje od Evropskog prosjeka.

2. Niko nikoga ne tjera da uzme kredit. Pametniji će uzeti onoliko kredita koliko mogu otplaćivati bez velikog pritiska. Oni koji neznaju matematiku pa se prezaduže nije im Amerika kriva neko njihova glupost.

3. Što se zdravstvenog osiguranja tiče, velika većina firmi ima osiguranje. Siromašni, oni koji žive od socijale i nesposobni mogu dobiti medicaid (besplatno osiguranje). Čak i da nemaš nikakvo osiguranje, svaki doktor ili bolnica je zakonski obavezna da ti pruži pomoć ako se radi o po život opasnim bolestima ili povredama.
array

Post by array »

DONY wrote:Moja plata je u Bostonu prosjecna,ali je san za Atlantu.
Ovo ti je poređenje malo abstraktno pa ispade da se u Atlanti malo zarađuje. Ja sam u Atlanti i ja i većina drugih koje poznajem zarađujemo vrlo dobro, čak i više od mnogih koje poznajem a žive u Bostonu ili New Yorku na primjer. Ti možda nisi imao dobro plaćen posao u Atlanti pa praviš takvo poređenje.
Iako je prosječna zarada u Bostonu nešto veća nego u Atlanti, život je daleko skuplji pa to dođe opet na približno isto.
domi

Post by domi »

DONY wrote:domi,ja sam Sarajevsko dijete,da sam sada u Sarajevu imao bi dovoljno za normalan zivot.U Sarajevu sam prije rata u prosjeku iamo dva nova auta bez kredita,jer sam puno radio ali i putovao. U Americi imam isto dva ali polovna auta kupljena gotovinom.Pokusaj citati izmedju redova.Da sam u Sarajevu moja djeca ne bi uzimala drogu,kao sto je ne uzimaju niti ovdje.Kao sto rekoh ovakvih i mnogo uspjesnijih od mene ima dosta u Americi,jer sa takvim uglavnom kontaktiram.
Razumijem ja tebe DONY, medjutim sta ja pokusavam reci je da postoji i druga strana medalje....ona o kojoj se ovdje ne prica, odnosno ne pise, a trebalo bi, ako ni zbog cega drugog ono bar reda radi.

Ja licno kontaktiram s kim prije stignem, i sa fakultetski obrazovanim ljudima, koji imaju nekakav kancelarijski posao, preko obicnih radnika u fabrici, gradjevinaca do kamiondzija, te privatnih poduzetnika i upucen sam koliko toliko sta se desava, onako od oka.

Super je stvar da ti imas vremena, te na kraju znas kako odgojiti svoju djecu, ali ako cemo predstaviti pravu sliku stanja u nasoj zajednici ( u citavoj Americi ) ti bi bio 1:5, ako ne i 1:10.
DONY

Post by DONY »

U pravu si array, nema generalisanja ,medjutim,mislio sam za posao koji ja obavljam.
DONY

Post by DONY »

Domi,vjeruj mi da mnogi Bosanci daleko bolje zive nego sto su ikada zivjeli u Bosni.Ne znaci da ja bolje zivim.Ja finansijski daleko slabije stojim ovdje nego sto sam bio u Bosni jer kako Array rece Boston je veoma skup, ali sam psiholoski mirniji jer moja djeca zive daleko bolje nego mnoga djeca u bilo koje dijelu svijeta.To je poenta svega.....
array

Post by array »

Nego dony, možeš li mi dati odgovor na nekoliko pitanja o Bostonu ili okolini pošto i ja razmišljam da selim tamo negdje. Ova klima ovdje mi ide na živce. Ako ti nije problem možemo se prebaciti na private messages.
domi

Post by domi »

array wrote:
Evo da ti odgovorim jedno po jedno:

1. Ako se desi masovno otpuštanje nađes sebi fino drugi posao a drugih poslova ima dovoljno. Nezaposlenost u USA se vrti oko 5% što je daleko manje od Evropskog prosjeka.

U ovom slucaju potencijalni problem moze nastati ukoliko kao nekvalifikovan radnik dobijes otkaz iz firme nakon nekih 5-10 godina rada. Naime, za tih 5-10 godina plata ce normalno rasti, sto ce takodje utjecati na tvoj stil zivota. Tako da recimo ti naucio zivjeti sa nekih $15-$20 po satu, pa kupio sebi autice i slicne gluposti ( sve na kredit ) i onda odjednom kao nk radnik se nadjes na ulici, pa ti valja opet sve ispocetka negdje drugdje....gdje je pocetna nazalost mozda $10. Tako da ukoliko ne usetedis nesto za crne dane.....moglo bi biti malo guravo.

2. Niko nikoga ne tjera da uzme kredit. Pametniji će uzeti onoliko kredita koliko mogu otplaćivati bez velikog pritiska. Oni koji neznaju matematiku pa se prezaduže nije im Amerika kriva neko njihova glupost.

Ovdje se nema sta reci.

3. Što se zdravstvenog osiguranja tiče, velika većina firmi ima osiguranje. Siromašni, oni koji žive od socijale i nesposobni mogu dobiti medicaid (besplatno osiguranje). Čak i da nemaš nikakvo osiguranje, svaki doktor ili bolnica je zakonski obavezna da ti pruži pomoć ako se radi o po život opasnim bolestima ili povredama.
Problem je u tome sto socijalu, a tako ni medicaid ne mozes dobiti ukoliko imas bilo kakav posao ( pa bar onaj sa minimalnom zaradom ) i ako si radno sposoban nema sanse da ga dobijes, osim ako si crn.
Istina je da ti moraju obezbijediti tretman, bez obzira imao ili nemao osiguranje, ali je takodje istina da ces ti biti odgovoran za placanje racuna medicinskih troskova po zavrsetku tretmana i izlasku iz bolnice
.
DONY

Post by DONY »

Moji razlozi za preselenje su bili klima,malo sansi za dobar posao ,nacin zivota na jugu je potpuno drugaciji itd..Bio je rizik,ali sam zadovoljan.
DONY

Post by DONY »

domi,ima dosta razlike i od drzave do drzave.Massachusetts je jedna od najbojih drzava vezano za zdravstvo i te benefits.
domi

Post by domi »

DONY wrote:Domi,vjeruj mi da mnogi Bosanci daleko bolje zive nego sto su ikada zivjeli u Bosni.Ne znaci da ja bolje zivim.Ja finansijski daleko slabije stojim ovdje nego sto sam bio u Bosni jer kako Array rece Boston je veoma skup, ali sam psiholoski mirniji jer moja djeca zive daleko bolje nego mnoga djeca u bilo koje dijelu svijeta.To je poenta svega.....
Slazem se u potpunosti s tobom, ja sam samo pokusao predociti problem nase zajednice u Americi, s kojim se nazalost mnogi susrecu.
Opet, uvijek mi je drago cuti nekog poput tebe ko je sretan sa svojim zivotom.

Pozdrav.
DONY

Post by DONY »

array,ja cu ti dati moj telefon i nazovi danas po podne i mozemo dugo ragovarat,jer ovako uzima previse vremena.
domi

Post by domi »

DONY wrote:domi,ima dosta razlike i od drzave do drzave.Massachusetts je jedna od najbojih drzava vezano za zdravstvo i te benefits.
Citao sam negdje da je Governor MA, predstavio nekakav novi program za zdravstvo, gdje bi svaki gradjanin bio pokriven, nebitno radio ili ne....cini mi se da je to bilo prosle godine, ne mogu se sjetiti tacno detalja plana, ali se pricalo da bi ukoliko plan/program bude dobro testirao, postajala mogucnost da se prosiri na citavu zemlju. Jedini problem koji su oni predvidjeli su bila osiguravajuca drustva, cini mi se da bi ovaj plan utjecao na njihove zarade.
array

Post by array »

DONY wrote:array,ja cu ti dati moj telefon i nazovi danas po podne i mozemo dugo ragovarat,jer ovako uzima previse vremena.
Nema problema, mogu te nazvati i sada s posla ako ti odgovara.
Locked