Real Khan wrote:rodman wrote:dobro ljudi,
ova prica je strasna, naravno ako je i istinita, nemojte me pogresno shvatiti, ali ljudi danas rade sve i svasta da dodju do novaca, iskreno ja licno sam spreman donirati i novce i garderobu za ovu zenu, ali ovaj vid pomoci nije dugotrajan, treba vidjeti kako se ovoj zeni moze naci neki posao ako moze da radi, radim na TV, novinar sam, mogu pomoci koliko mogu, ali mislim da treba malo ozbiljnije pristupiti pruzanju pomoci ovoj zeni! a licno cu se potruditi da ova zena dobije neku finansijsku pomoc!
Apsolutno se slazem sa ovim postom... Odmah da kazem da je ova ista prica procirkulirala kroz moju firmu nedavno i naravno izazvala masovnu solidarnost. Hmm, moram odmah da kazem da su pojedine osobe, rukovodjene prethodnim negativnim iskustvima, pored davanja novcanog priloga, ipak malo provjerili gorenavedenu pricu. Provjera u nadleznoj sluzbi Kantona Sarajevo je donijela sljedeci rezultat: Asmira je sada socijalno zbrinuta osoba jer spada u kategoriju civilnih zrtava rata i prima sva prava u skladu s tim zakonom. Znam da cete reci da nije dovoljno nekih 550 KM mjesecno, ali imajte u vidu koliko stotina hiljada penzionera prezivljava u BiH sa mnogo manje novaca. Kako vidim, ova prica se vec pomalo zloupotrebljava...nazalost. Kako god hocete, mozete me smatrati bezosjecajnim gadom, ali ipak mislim da Asmiri vishe ne treba neka dodatna pomoc. Smatram da bi se taj novac mnogo bolje iskoristio ako bi se uputio nekom djetetu kome je potrebna hitna i veoma skupa operacija vani...
A sada, kako je doslo do provjere ove price: Prvo, znamo da u BiH postoji mnogo humanitarnih organizacija koje obnavljaju kuce, ali niti jedna nije obnovila kucu nekome ko nije aplicirao za tako nesto. Znaci, ako Asmira i njena porodica ne zeli da se vrati, kako joj je onda kuca renovirana?!
Ne mislim da si bezosjecajni gad... svako ima pravo da provjeri gdje daje svoj novac. Ja sam sretna kada se podaci provjere, jer tako novac koji dajemo ima svrhu...i nismo na meti prevaranata.
Asmira se ne zeli vratiti u Bijeljinu, iz svojih razloga. Kuca joj nije renovirana, jer je ona i njen muz nisu ni imali, vec su zivjeli u kuci njegovih roditelja. Kuca u kojoj jesu zivjeli jeste renovirana, ali ona ne pripada njima. Cak i da jeste, oni ne zele zivjeti u Bijeljini. Razloge za to ne treba crtati. Njeno je pravo da izabere da tamo ne zivi.
Asmira ima dvoje djece i nezaposlenog muza. Novac koji pominjes, a to bi trebalo biti lahko provjeriti... njima ce biti isplacen od dana kada je predala za reviziju (januar), a josh nije... taj zakon je donesen u septembru...
Oni koji mogu i zele, biti tu da se Asmira smjesti u neki "svoj" prostor...mogu pomoci, a ukoliko smatraju da svoj novac daju negdje drugdje... neka ga daju...jer ima i tezih slucajeva od nje, sigurno.. No, to je stvar nasih izbora...gdje, kad i kome...
Svi oni koji su dali novac Asmiri preko nas, objasnjeno im je stanje u kojem se nalazi...
Posljednja osoba koja je meni dala novac 200 KM, ce se sjetiti nasega razgovora...
Nemojmo dozvoliti da nam prevaranti, koji koriste neciju dobrotu, stanu na put dobra...
Pomozite nam, da se price poput ove ne zloupotrebljavaju...
Gdje god povedete akciju, mi cemo pokusati da pomognemo...
Nemojmo bjezati od nasih sugrađana koji tesko zive...
Svako dobro.
p.s.
Asmira je zasticeno ime, i zasticeni svjedok. Vise me brine, kako su mogli biti provjereni podaci koji se ticu bash nje i ove njene price... Na koji nacin ste dobili podatke o njoj?