Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post Reply

Vase misljenje: kada ce biti izgradjene i zavrsene ove aktuelne Autoceste u BiH?

2010
12
6%
2015
28
15%
2020
32
17%
2025
9
5%
2030
107
57%

Total votes: 188

Citizen-X

#251 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Citizen-X »

Smatram sa laickog stajalista gdje postoji + i - te zavrsni racun da je notorna glupost praviti autoputeve u BIH uslovima.

Autoput jeste opravdana stvar Hrvatskoj drzavi i Hrvatskim Autecestama sa turizmom koji zaradi 10 milijardi eura godisnje na prilivu turista, medjutim dzaba i gospodi "modernizovanim" autoputasima kad na Macelju provedes 5 sati cekajuci usranu rampu da izvrsi naplatu, jedan apsolutni minus i da sam turista - nikad vise mi ne bi palo na pamet ici i patiti sebe i potencijalno svoju obitelj sa stajanjem u koloni i pisanjem svoje cerke mladje ili starije pred redom "publike" pored ceste - za strahovito visoku cestarinu.

Autoput jeste opravdan u Njemackoj i Holandiji jer ljudi voze sigurno, voze obrazovano, voze dobro i voze (uglavnom) odlicne aute a ne kante pred reciklazom.

Ono sto Bosni i Hercegovini treba su brze ceste sa medjutrakom koja omogucava preticanje te postranicne zaustavne trake posto budi Bog s nama ima maestralno novih auta koji su jedvacekajuci spremni da nabiju 150-200 km/h a starih ko Isusovi magarci - da se ustranu parkiraju i sacekaju 1182 da se pojavi da provjeri "sto je Boze li bibi stao". Kad sam vec kod toga - bio bi strahovito dobar biznis patrolirat autoputevima i cekat da nekom rikne "dizlo" G2 - jelte sto je to nas autonacionale.

Infrastruktura se pravi i mijenja tamo gdje je ona zapravo usko grlo u vidu obilaznica, kanala, depoa, zaustavnih traka, parkinga, pumpi, vodokanala, mostova i slicno. Sta ce ti autoput sa 6 traka (racunajuci i polozen asfalt za zaustavnu) kad ti prodje minimalac auta od kojih ces isplativost autoputa osjetiti kad se on pocne raspadat.

Prica se o autoputevima dok najmanje polovina autobusnog voznog parka BIH saobraca preko makadamskih puteva i lomi lafete da bi koje dijete iz udaljene vukojebine moglo da se azbukira i abecedira kako Bog zapovijeda, ili masovno u desetinama komada izgubit' glavu k'o u Kaknju.

I na kraju - nama ne treba autoput - vidio sam ja za sta je autoput - da bi par degenerika moglo mene sa 180KS dok idem 90-110 obici u 50-60 konja "jakoj" sklopociji i "profurat'" sa 140 ili 150 da izlijeci svoje malopeniske komplekse.

O autoputu se prica dok je u Sarajevu npr a evo i u Zenici saobracaj sve - samo ne saobracaj. Brze dodjes pjeske gdje god pozelis nego sto se udostojis doci u autu - al' jebi ga, prkno pozeljelo dobrog auta pa - nek se vidi da i ja imam bibi.

Zato bi bilo prelijepo da autoput ima U SARAJEVU da stoji na STUBOVIMA koji predstavljaju OBILAZNICU ZA TRNOVO, MOSTAR, ILIDZU i GRAD a ne zapreznom brzinom izgubiti sat vremena samo na iskljucenju ili ti ukljucenju na zapreznokukuruznu magistralu preko koje trce firauni sa parfemima i pljuju u prozor jer im nisi dao marku - jerbo ti to moras inace bi moglo i staklo da leti ili da lete da peru vec cisto staklo blatnjavom vodom.

Za ono para koliko kosta probijanje planine da bi gospoda mogla da "ulete" u tunel i automatski izgube glavu sa 120km/h se mogu poasfaltirat i boguizanogu zaboravljene vukojebine da bi ljudi konacno mogli da nauce nesto prakticno u zivotu a ne da nam pola stanovnista dodje na izbore i glasa za SDA jer je "culo" da je Haris zgodan i ljep a Lagumdzija pametan i fino prica. A bogu mi i da nasi bajni turisti dodju da vide ljepotu svoje drzave koju nikad nisu ni dotakli od puste zelje za Jad(ra)n(sk)im morem.
Drvosjeca iz Dejcica

#252 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Citizen-X wrote:Smatram sa laickog stajalista gdje postoji + i - te zavrsni racun da je notorna glupost praviti autoputeve u BIH uslovima.

Autoput jeste opravdana stvar Hrvatskoj drzavi i Hrvatskim Autecestama sa turizmom koji zaradi 10 milijardi eura godisnje na prilivu turista, medjutim dzaba i gospodi "modernizovanim" autoputasima kad na Macelju provedes 5 sati cekajuci usranu rampu da izvrsi naplatu, jedan apsolutni minus i da sam turista - nikad vise mi ne bi palo na pamet ici i patiti sebe i potencijalno svoju obitelj sa stajanjem u koloni i pisanjem svoje cerke mladje ili starije pred redom "publike" pored ceste - za strahovito visoku cestarinu.

Autoput jeste opravdan u Njemackoj i Holandiji jer ljudi voze sigurno, voze obrazovano, voze dobro i voze (uglavnom) odlicne aute a ne kante pred reciklazom.

Ono sto Bosni i Hercegovini treba su brze ceste sa medjutrakom koja omogucava preticanje te postranicne zaustavne trake posto budi Bog s nama ima maestralno novih auta koji su jedvacekajuci spremni da nabiju 150-200 km/h a starih ko Isusovi magarci - da se ustranu parkiraju i sacekaju 1182 da se pojavi da provjeri "sto je Boze li bibi stao". Kad sam vec kod toga - bio bi strahovito dobar biznis patrolirat autoputevima i cekat da nekom rikne "dizlo" G2 - jelte sto je to nas autonacionale.

Infrastruktura se pravi i mijenja tamo gdje je ona zapravo usko grlo u vidu obilaznica, kanala, depoa, zaustavnih traka, parkinga, pumpi, vodokanala, mostova i slicno. Sta ce ti autoput sa 6 traka (racunajuci i polozen asfalt za zaustavnu) kad ti prodje minimalac auta od kojih ces isplativost autoputa osjetiti kad se on pocne raspadat.

Prica se o autoputevima dok najmanje polovina autobusnog voznog parka BIH saobraca preko makadamskih puteva i lomi lafete da bi koje dijete iz udaljene vukojebine moglo da se azbukira i abecedira kako Bog zapovijeda, ili masovno u desetinama komada izgubit' glavu k'o u Kaknju.

I na kraju - nama ne treba autoput - vidio sam ja za sta je autoput - da bi par degenerika moglo mene sa 180KS dok idem 90-110 obici u 50-60 konja "jakoj" sklopociji i "profurat'" sa 140 ili 150 da izlijeci svoje malopeniske komplekse.

O autoputu se prica dok je u Sarajevu npr a evo i u Zenici saobracaj sve - samo ne saobracaj. Brze dodjes pjeske gdje god pozelis nego sto se udostojis doci u autu - al' jebi ga, prkno pozeljelo dobrog auta pa - nek se vidi da i ja imam bibi.

Zato bi bilo prelijepo da autoput ima U SARAJEVU da stoji na STUBOVIMA koji predstavljaju OBILAZNICU ZA TRNOVO, MOSTAR, ILIDZU i GRAD a ne zapreznom brzinom izgubiti sat vremena samo na iskljucenju ili ti ukljucenju na zapreznokukuruznu magistralu preko koje trce firauni sa parfemima i pljuju u prozor jer im nisi dao marku - jerbo ti to moras inace bi moglo i staklo da leti ili da lete da peru vec cisto staklo blatnjavom vodom.

Za ono para koliko kosta probijanje planine da bi gospoda mogla da "ulete" u tunel i automatski izgube glavu sa 120km/h se mogu poasfaltirat i boguizanogu zaboravljene vukojebine da bi ljudi konacno mogli da nauce nesto prakticno u zivotu a ne da nam pola stanovnista dodje na izbore i glasa za SDA jer je "culo" da je Haris zgodan i ljep a Lagumdzija pametan i fino prica. A bogu mi i da nasi bajni turisti dodju da vide ljepotu svoje drzave koju nikad nisu ni dotakli od puste zelje za Jad(ra)n(sk)im morem.
Stoji dosta toga sto si napisao ali se ne bih slozio oko isplativosti autoputa. Ukoliko sam dobro informisan, a mislim da jesam, ovo malo autoputa od Sarajeva prema Zenici mjesecno donosi cca. 1.000.000 KM. Da li je to u skaldu sa ocekivanjima, malo ili puno, o tome se da raspravljati.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 23/09/2008 12:20, edited 1 time in total.
ins

#254 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by ins »

seln wrote:
ins wrote:
Bumerang wrote:Entitet Fedracija BiH izgradila od 1995-2008 (13 godina) 28 kilometara autoputa na koridoru 5c. Znaci da se gradilo u prosjeku oko 2 kilometra autoputa godisnje. To opet znaci da ako nastave da grade istim tempom da ce da naprave za 165 godina 333 kilometara autoputa. Cestitam! :D :bih:
Kako rekoh na drugoj temi, treba biti dobar govnar pa napisati da je FBiH ili BiH trebala graditi autoputeve 1995., 1996., 1997. itd... :run:
Hajde da napisemo da je trebala od 2000-te...to naravno strasno popravlja rezultat.
Ne popravlja, i dalje ostaje realno otuzna situacija po ovom pitanju sve do 2004 ili 2005., od tada pocinje sve liciti na neki sistemski pristup izgradnji.

Za ovu forumsku pilad samo par informacija :x :

Sve do pocetka 1997. se na M-17 izmedju Sarajeva i Mostara koristio pontonski most Bijela.

Prvi most preko Save prema Hr, u Orasju, je zavrsen 1999. godine, do tada se prelazilo skelom. Bosanski Brod, Bosanski Samac i Bosanska Gradiska su dobili mostove jos kasnije, 2000.-2002.

1996. u BiH nije postojao citav niti jedan 50 kW dalekovod ili veci, o 110 se moglo samo sanjati

Redukcije vode u Sarajevu su ukinute krajem 1997
VjecitiStudent

#255 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by VjecitiStudent »

ins wrote: Ne popravlja, i dalje ostaje realno otuzna situacija po ovom pitanju sve do 2004 ili 2005., od tada pocinje sve liciti na neki sistemski pristup izgradnji.

Sve do pocetka 1997. se na M-17 izmedju Sarajeva i Mostara koristio pontonski most Bijela.

Prvi most preko Save prema Hr, u Orasju, je zavrsen 1999. godine, do tada se prelazilo skelom. Bosanski Brod, Bosanski Samac i Bosanska Gradiska su dobili mostove jos kasnije, 2000.-2002.

1996. u BiH nije postojao citav niti jedan 50 kW dalekovod ili veci, o 110 se moglo samo sanjati

Da medjunarodna zajednica nije napravila te mostove jos bi mi Savu skelom prelazili.
Zaboravio si napisati da je pruga Samac-Sarajevo napravljena 1947. svega dvije godine nakon II svjetskog rata.
Maraschino

#256 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Maraschino »

Ne popravlja, i dalje ostaje realno otuzna situacija po ovom pitanju sve do 2004 ili 2005., od tada pocinje sve liciti na neki sistemski pristup izgradnji.

Za ovu forumsku pilad samo par informacija :

Redukcije vode u Sarajevu su ukinute krajem 1997ins

ins,

sve sam ovo gore nabrojano prezivio ali ovaj auto put, daj boze :-)

ja mislim da se dobar dio prasine nakupio na projektnoj dokumentaciji zbog nesloge, zbog neznanja, zbog inertnosti nasih, kako predsjedavajuceg Vijeca ministara tako mu ministara.

Samo lud covjek moze misliti da mi mozemo vlastitim sredstvima izgraditi taj auto-put. Taman kada budemo dosli do Doboja 2000 i neke godine, masu sredstava morat cemo koristiti za odrzavanje vec postojece dionice tako da cemo biti usporeni sa brzine ''kornjaca'' na brzinu ''puz'' :D i onda nakon godina i godina eksperimentisanja i izgubljenog vremena , doci cemo do zakljucka da to treba uzeti neko ko ima pare i za par godina zavrsiti.
Citizen-X

#257 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Citizen-X »

ins wrote:

Rodi majka kokos svoju - i corava kokos ubode zrno, kazu, a ti od svega ubodes govno.
Sad upregni sve svoje mozdane neurone koliko ih imas, pa se sjeti koliko je poslije rata bilo NOVIH autobusa u Sarajevu - da to nije mozda dajdza Hilmija ili babo Mr Radon kupio? Evo da ti ja kazem svi autobusi su skoro bili novi - dok im je l' nije dohaklo nase "pile". Jodijo ga tatica.

Zutio se i plavio GRASov prevoz od doniranih autobusa a sve u svrhu oporavka "jednog novog trzista" koje se radja.
Sta je poenta ovog tvog posta - da nabrojis kako je bajna vlast napravila sve mostove i infrastrukturu? Nije bolan - to si ti platio dok si chat'o sa curkom ili zenom preko SMS-a pa ti opet onaj ogrankovic duplo naplacuje istu paru i to jos na 28 km. Doduse sreca nije jos skupo marka i po je, al' bice ako bog da dok se vidi da se narod ne buni za marku i po - i 3 - pa kad se opet ne bude bunio bice i petak pa i cener, e onda ces opet zamastit slova ko da ne znamo sta pises da bi nam naglasio kako je Bicakcic podig'o mostove vlastorucno, a Dedo ucio fatihu dok je sijek'o vrpce dok je slobodarski napacenom narodu otvar'o puteve za put pod noge, a svojim pulenima nesumnjive proslosti a sumnjive sadasnjosti omogucavao da prave nebodere i da jednog od njih posadi na mjesto koji ce da odobrava iste operacije.

Nego, jos malo pa ce Sarajevo-mahala bit' k'o Las Vegas svo od staklenih Avaz zgrada, Seljo-seuma i kojecega a na par kilometara dalje ce i dalje ljudi da se prcaju po cesti ko zadnji levati cekajuci da neko mrdne u prometu da bi nastavio put - do mora.

E pa - bogu mi su ti nesto skupi ti mostovi i trafostanice kad cu placeni sa 10 milijardi dojc maraka.

Ali se cifra dobro poklapa sa novoizgradjenom "infrastrukturom" u privatnom vlasnistvu. Tako da ako uzevsi i to u obzir smatram da si 100% u pravu.
ins

#258 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by ins »

Citizen-X wrote:
ins wrote:

Rodi majka kokos svoju - i corava kokos ubode zrno, kazu, a ti od svega ubodes govno.
Sad upregni sve svoje mozdane neurone koliko ih imas, pa se sjeti koliko je poslije rata bilo NOVIH autobusa u Sarajevu - da to nije mozda dajdza Hilmija ili babo Mr Radon kupio? Evo da ti ja kazem svi autobusi su skoro bili novi - dok im je l' nije dohaklo nase "pile". Jodijo ga tatica.

Zutio se i plavio GRASov prevoz od doniranih autobusa a sve u svrhu oporavka "jednog novog trzista" koje se radja.
Sta je poenta ovog tvog posta - da nabrojis kako je bajna vlast napravila sve mostove i infrastrukturu? Nije bolan - to si ti platio dok si chat'o sa curkom ili zenom preko SMS-a pa ti opet onaj ogrankovic duplo naplacuje istu paru i to jos na 28 km. Doduse sreca nije jos skupo marka i po je, al' bice ako bog da dok se vidi da se narod ne buni za marku i po - i 3 - pa kad se opet ne bude bunio bice i petak pa i cener, e onda ces opet zamastit slova ko da ne znamo sta pises da bi nam naglasio kako je Bicakcic podig'o mostove vlastorucno, a Dedo ucio fatihu dok je sijek'o vrpce dok je slobodarski napacenom narodu otvar'o puteve za put pod noge, a svojim pulenima nesumnjive proslosti a sumnjive sadasnjosti omogucavao da prave nebodere i da jednog od njih posadi na mjesto koji ce da odobrava iste operacije.

Nego, jos malo pa ce Sarajevo-mahala bit' k'o Las Vegas svo od staklenih Avaz zgrada, Seljo-seuma i kojecega a na par kilometara dalje ce i dalje ljudi da se prcaju po cesti ko zadnji levati cekajuci da neko mrdne u prometu da bi nastavio put - do mora.

E pa - bogu mi su ti nesto skupi ti mostovi i trafostanice kad cu placeni sa 10 milijardi dojc maraka.

Ali se cifra dobro poklapa sa novoizgradjenom "infrastrukturom" u privatnom vlasnistvu. Tako da ako uzevsi i to u obzir smatram da si 100% u pravu.
Ti bas dobro opterecen tom politikom,a?

Ko majke ti spomenu da je "vlast" napravila ovo sve?
Ja nabrojah cime smo se svi zajedno bavili 1995-1998, a nigdje nisam rekao da je to "vlast" napravila i popravila...

Da ne bi bilo zabune: ja smatram da mi imamo ubjedljivo najnekompetentniju "vlast" od svih za koju sam ikada cuo, koja nas gusi u svom neznanju, nesposobnosti, inertnosti i svemu ostalom, zbog cega nam je zemlja smijesna, glavni grad provincija 20. vijeka, a ostala mjesta kasabe 19. vijeka...

Ali onaj koji napise da smo 1995. trebali praviti autoput, je zapravo jos gori nego ovi spomenuti...
Mx

#259 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Mx »

ins wrote:
Citizen-X wrote:
ins wrote:

Ti bas dobro opterecen tom politikom,a?

Ko majke ti spomenu da je "vlast" napravila ovo sve?
Ja nabrojah cime smo se svi zajedno bavili 1995-1998, a nigdje nisam rekao da je to "vlast" napravila i popravila...

Da ne bi bilo zabune: ja smatram da mi imamo ubjedljivo najnekompetentniju "vlast" od svih za koju sam ikada cuo, koja nas gusi u svom neznanju, nesposobnosti, inertnosti i svemu ostalom, zbog cega nam je zemlja smijesna, glavni grad provincija 20. vijeka, a ostala mjesta kasabe 19. vijeka...

Ali onaj koji napise da smo 1995. trebali praviti autoput, je zapravo jos gori nego ovi spomenuti...
Pa covjece, da li si svjestan sta pises?

Autoput/Autoputevi su se mogli od '95 do danas graditi koncesijom a ne ovih 30 km koji su napravljeni od poreskih obveznika u Federaciji.
ins

#260 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by ins »

Mx wrote: Pa covjece, da li si svjestan sta pises?

Autoput/Autoputevi su se mogli od '95 do danas graditi koncesijom a ne ovih 30 km koji su napravljeni od poreskih obveznika u Federaciji.
Hmmm,
Znaci ti tvrdis da je onog dana kada je snimljena ova fotografija, neki strani koncesionar svojim parama dobijenim putem bankovnih kredita trebao zapoceti izgradnju Koridora Vc?

Image

Sine moj, ko bi vozio tim autoputem? :skoljka:

:run:
Maraschino

#261 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Maraschino »

Sada ozbiljno:

Dokle je i sta uradjeno sa projektnom dokumentacijom, otkupom zemljista, trasama puta (definitivne rute)...
Malo,malo neko spominje da je neka firma, vlada, banka ...zainteresirana za gradnju auto-puta.

Sta je trenutno najveci problem?
Frane-x

#262 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Frane-x »

ins wrote:
Mx wrote: Pa covjece, da li si svjestan sta pises?

Hmmm,
Znaci ti tvrdis da je onog dana kada je snimljena ova fotografija, neki strani koncesionar svojim parama dobijenim putem bankovnih kredita trebao zapoceti izgradnju Koridora Vc?

Image

Sine moj, ko bi vozio tim autoputem? :skoljka:

:run:
U Hrvatskoj je Tuđman naredio početak bušenja tunela Sv. Rok (najveći tunel na autocesti ZG-ST) još dok je s druge strane tunela bila Krajina. :-)
pengpeng

#263 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by pengpeng »

Gradnja autoputeva neposredno posle rata (godinu-dvije) nije bila moguca, medjutim moglo bi se uz postojanje politcke volje doci do izgradnje preko koncesija, kao npr. sto se radi(lo) u Hrvatskoj.
Autoputevi su neophodni za jedno koliko toliko normalno funkcionisanje privrede, ili vi mislite, da je moguce za magistralnim putevima od 2 trake ukupno zadaovoljiti potrebe privrednih grana.
Uostalom i za strane investitore bi bila dobra saobracajna povezanost, koja osim autoputeva podrazumjeva mozerneziciju zeljeznice, kao bitnog nosioca privrednog razvoja.
Maraschino

#264 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Maraschino »

U Hrvatskoj je Tuđman naredio početak bušenja tunela Sv. Rok (najveći tunel na autocesti ZG-ST) još dok je s druge strane tunela bila Krajina.
Frane-x

ma Franjo je bio cudo od covjeka :arrow: :bih:

pricamo o BH putnim problemima :wink:

Licno mislim da je najveci krivac Vijece ministara i njegovi predsjedavajuci sa resornim ministrima ( Terzic - Dokic, Spiric - LJubic ) koji to sve drze po ladicama i s'vremena na vrijeme ili pod nekim pritiskom javnosti objelodane dokle i sta je uradjeno. Kako se organizuju razni protesti po Sarajevu pod prozorima raznih institucija, mislim da bi doticne trebalo svaki dan na ovaj problem podsjecati. Ako se dobro sjecam, raspisan je i konkurs za koncesionara ali dokle je i sta je uradjeno dalje, mislim da ni LJubic ne zna jer se on bavi drugim stvarima.
ins

#265 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by ins »

Frane-x wrote: [
U Hrvatskoj je Tuđman naredio početak bušenja tunela Sv. Rok (najveći tunel na autocesti ZG-ST) još dok je s druge strane tunela bila Krajina. :-)
Aha.
A Mile je ucinio RS novim Hong Kongom, a Sloba je za vrijeme rata imao tajno Teslino oruzje na raspolaganju.... :run:
bijelo_dugme

#266 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by bijelo_dugme »

ins wrote:
Frane-x wrote: [
Aha.
A Mile je ucinio RS novim Hong Kongom, a Sloba je za vrijeme rata imao tajno Teslino oruzje na raspolaganju.... :run:
:lol: :-)

Mile voli disko
Bumerang

#267 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Bumerang »

Sljedeće godine počinje izgradnja 12. transverzale

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48

Piše: Safet HUREMOVIĆ

25/09/08

Uređenje Stupske petlje

Image

Izgradnjom 12. transverzale stvorio bi se brži protok motornih vozila i riješile svakodnevne gužve i kilometarskih kolona na ulasku u glavni grad. Ovaj projekat mogao bi ući u realizaciju već sljedeće godine, a Ministarstvo prometa i komunikacija Kantona Sarajevo apliciralo je za kredit Svjetske banke na koji je prijavilo projekat izgradnje dvije ceste, 12. transverzale i južne longitudinale.

Prema riječima Alme Zilić, stručnog saradnika u Direkciji za ceste Kantona Sarajevo, dužina 12. transverzale je 3,9 kilometara, a vrijednost investicije iznosi oko 25 miliona maraka.

“Bez obzira na kredit, počećemo realizaciju projekta 12. transverzale. Ukoliko kreditna sredstva ne budu odobrena, izgradnja će početi od sredstava budžeta kantonalnog Ministarstva prometa i komunikacija“, istakla je Zilić.

Za razliku od većine drugih planiranih projekata saobraćajne infrastrukture, na koridoru 12. transverzale nema puno neriješenih imovinskopravnih odnosa, što uveliko olakšava samu izgradnju ceste.

“Na dionici gdje će se graditi ova saobraćajnica nemamo prevelikih problema s neriješenim imovinskopravnim odnosima. U toku je dobijanje urbanističke saglasnosti, a projekat je već završen i revidiran“, istakla je Zilić.

Prva faza ovog projekta, prema riječima Zilićeve, trebala bi obuhvatiti izgradnju objekta, odnosno konstrukcije mosta na Stupskoj petlji. Projektom je predviđena i regulacija pješačkog saobraćaja koji bi se trebao odvijati ispod saobraćajnice. U podhodnicima bi se trebao nalaziti cijeli niz prodavnica, čime bi se bolje iskoristio prostor, te spriječile kriminalne radnje.

Groblje u blizini Stupske petlje neće biti izmješteno i ono ne pravi smetnje u realizaciji projekta.
Bumerang

#268 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Bumerang »

Čubrilović: Postignuti najbolji uslovi za RS

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... za-RS.html

Datum: 09.10.2008 19:21

Autor: Rade Šegrt

BANJALUKA - Ugovorom o koncesiji između Vlade RS i austrijske kompanije "Štrabag" postignuti su najbolji uslovi za RS i teško da se može doći do boljeg ugovora, ocijenio je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.
Čubrilović: Postignuti najbolji uslovi za RS

Image

Čubrilović smatra da se ovim ugovorom postiglo to da su rizici Vlade RS da plaća eventualne penale svedeni na najmanju moguću mjeru, a istovremeno garantuje brzu gradnju mreže autoputeva.

On je objasnio da će ključnu ulogu pri odlučivanju o gradnji svake dionice autoputa imati saobraćajna studija (zasnovana na protoku saobraćaja) i studije izvodljivosti, jer će se na osnovu njih donositi odluke o gradnji dionica.

"Vlada RS uvijek može da kaže da neće da gradi određenu dionicu jer joj nije isplativo i to je njeno ekskluzivno pravo", objasnio je Čubrilović i dodao da studije "Štrabag" radi o svom trošku. Ako se pokaže da je izgradnja neke od dionica neisplativa, kazao je Čubrilović, u određenom trenutku Vlada može odustati, prolongirati početak njene gradnje ili promijeniti vrstu puta, a da pritom neće plaćati penale ili troškove izrada studija.

Prema njegovim riječima, cilj Vlade je izgradnja svih pet pravaca, a studije opravdanosti će pokazati da li su u ovom trenutku isplative, na osnovu čega će Vlada odlučiti o njihovoj gradnji.

Čubrilović je podsjetio da već postoje studija za dionicu Banjaluka – Gradiška koja pokazuje veliku isplativost kao i dionice Banjaluka – Doboj i Doboj - Jakeš.

"Ukoliko se bude gradila dionica u kojoj će biti nedostajućeg saobraćaja za njenu punu isplativost, Vlada će taj gubitak moći namiriti iz dobiti koje ostvaruje dionica Banjaluka - Gradiška koja se gradi iz drugih sredstava.

"Sve ostali rizici su na 'Štrabagu'", istakao je ministar Čubrilović.

On je kazao da je bitno istaći da će Vlada i "Štrabag" formirati zajedničko koncesiono preduzeće koje će biti 90 odsto u vlasništvu "Štrabaga", a 10 odsto Vlade, te da će to preduzeće formirati još pet potpreduzeća za svaku dionicu autoputa sa istim odnosom.

"Štrabag' je dužan da u svaku od tih novoformiranih firmi odmah uloži 15 odsto vrijednosti gradnje dionice što će ujedno biti i garant da neće otezati posao gradnje, a ujedno će mu to biti i garant za dobijanje kredita", navodi ministar i dodaje da vrijeme koncesije počinje da teče od trenutka početka gradnje što će ih dodatno motivisati da što brže završavaju radove.

On je objasnio da je ovakva organizacija veoma značajna zbog finansiranja izgradnje, lakšeg praćenja kredita ali i raspodjele sredstava.

Ministar je kazao da će "Štrabag" do otplate svoje investicije uzimati profit od autoputeva, a da će se nakon otplate, do isteka koncesije, dobit dijeliti pola-pola. On je istakao da se po isteku koncesije sve dionice prenose na Vladu i to u stanju kakvom su bile neposredno po izgradnji.

"Rizik Vlade su i posljedice uzrokavane višom silom, koje su standard svuda u svijetu pri izradi ovakvih ugovora", kazao je Čubrilović.

Što se tiče eksproprijacije, ministar je kazao da je taj postupak po sadašnjem zakonu izuzetno spor, ali da će to biti promijenjeno izmjenama i dopunama tog zakona.

"Procjena je da će za eksproprijaciju biti potrebno od tri do pet odsto cijene gradnje", naveo je Čubrilović. Ta sredstva će se, dodao je Čubrilović, najvjerovatnije obezbijediti iz kreditnih sredstava za čije će se što povoljnije uslove založiti i austrijska kompanija.

"Ako ne budemo spremni da uvodimo koncesionare na vrijeme, onda možemo ući u probleme ako imamo sredstva a ne ulazimo u eksproprijaciju, ali isto tako nemamo nikakve obaveze ukoliko to ne uradimo zbog nedostajućeg novca", istakao je Čubrilović.

"Bitno je reći da je ugovorom definisano da je jednom dogovorena cijena za svaku dionicu fiksna i da se može mijenjati", kaže ministar dodajući da će pored ovog osnovnog, postojati još niz ugovora koji definišu razne oblasti gradnje.
Maraschino

#269 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Maraschino »

Neka masala neka grade da se i mi u BiH provozamo auto-putem. :-) :D :bih:
seln

#270 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by seln »

Ako bude....
iako mnogi pricaju o tome, cak i neki privredni casopisi, na Strabagovoj stranici ni rijeci.
Osim toga, u stampi se spominju neki direktori kojih u oficijelnoj hijerarhiji firme uopste nema.
Vodenjak

#271 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Vodenjak »

seln wrote:Ako bude....
iako mnogi pricaju o tome, cak i neki privredni casopisi, na Strabagovoj stranici ni rijeci.
Osim toga, u stampi se spominju neki direktori kojih u oficijelnoj hijerarhiji firme uopste nema.
Iskreno bih volio da je sve istina ali, dragi moji prijatelji...
Sto rekao pokojni i neponovljivi Mladen Delic: "Ljudi, je li to moguuuuce?"
Nekad je bilo sve moguce ali ovo...
HiHi! :D
Frankyee

#272 Re: Izgradnja Autocesti u BiH, sjever - jug i istok - zapad!

Post by Frankyee »

Od Dalmacije do Slavonije autocestom preko Banjaluke
Ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Vlatko Zrilić razgovarao je u Livnu s direktorom tvrtke Alpine bau GmbH za BiH Nikolom Pilipovićem o izgradnji autoceste Banja Luka - Split.

Na sastanku je bilo riječi o tehničkoj i gospodarskoj opravdanosti izgradnje autoceste Banja Luka-Mlinište-Glamoč-Livno-Kamensko-Split u duljini od 85 kilometra koja prolazi kroz Hercegbosansku županiju.

Republika Hrvatska izrazila je ogromno zanimanje za izgradnju te autoceste koja spaja istočni dio Europe i Jadransku obalu. Vrijednost projekta procjenjena je na 850 milijuna KM.

"Sada slijedi izrada dokumentacije i ukoliko sve pripreme budu tekle po predviđenom planu izgradnja autoceste Banja Luka- Split počela bi za godinu i pol dana, a izgradnja bi trajala oko 2 godine", pojasnio je ministar Zrilić.

9.10.2008.
Poslovni porta

Dodik je uspijeva od nicega da pravi ekonomski uspjeh. Evo sad ima dvije firme koje se utrkuju oko gradnje autoputa Split Banjaluka. Nesposobni politicari iz Federacije nisu mogli da urade put Sarajevo - Zenica gdje postoji cista ekonomska opravdanost.

Dodiku svaka cast za ove projekte
Post Reply