Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
andrija2007

#251 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by andrija2007 »

ikrime

#252 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

pure_love wrote:

Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.

i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini,a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.

Tako da na tvoju zalost,nije tako ;)

Kako?

Šiitski "mezheb" nije od tih!
pure_love

#253 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

ikrime wrote:
pure_love wrote:

Joooj kad mi ovako pocnu moralisati a ne mogu jedan pored drugog ni u safu stajati . Jedan drzi ruke ovako, drugi drzi onako, jedan razmakeo a drugi skupio noge a 2000km odnjih zbog ste te iste stvari se vodi rat, na hiljade mrtvih (suniti i siije). Docicemo do toga da ce svaki musliman morati imati drzavu za samog sebe , toliko se vole i postuju.

i pored razlika ipak smo braca i volimo se i branimo kada treba,pogledaj Iran...i ako je siitski najvise se bori za prava muslimanskih sunnija u Palestini,a tako je bilo i sa sunnitima bosnjacima u Bosni.Dakle smanji to,kako ko klanja to je manje vazno jer u islamu postoje 4 priznata mezheba.

Tako da na tvoju zalost,nije tako ;)

Kako?

Šiitski "mezheb" nije od tih!

pa nisu ni vehabije
pure_love

#254 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

zonbirile wrote:pure love samo za Irance i islam,malo pretjeruješ i neistina je Bogu mrsko djelo.

u cemu pretjerujem?
ikrime

#255 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Ne reče ti meni kako se Iran bori za Palestinu, da viđimo?
pa nisu ni vehabije
ejh. Zar pretenduju da budu mezheb?!
pure_love

#256 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

ikrime wrote:Ne reče ti meni kako se Iran bori za Palestinu, da viđimo?
pa nisu ni vehabije
ejh. Zar pretenduju da budu mezheb?!
ne pretenduju ni sijje,oni su samo drugi pravac islama ;) inace obicnim sunnijama su puno drazi oni nego te famozne vehabije

Iran ne radi doboljno ali vise od svih ostalih arapskih zemalja
BHF_Manijak

#257 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /091209109

Imal ovo kakve veze s temom?
Nema!! :wink: To poletio na svaku temu postaviti link ili?! :mrgreen: 8-)
ikrime

#258 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

ne pretenduju ni sijje,oni su samo drugi pravac islama
Drugi pravac islama označava šta? Dal ti uopšte znaš išta o šiizmu, akidi i sl?

inace obicnim sunnijama su puno drazi oni nego te famozne vehabije
uuu, jesil bio ti gdje na Bliskom istoku ikad. Hajd' recimo u Egiptu spomeni šiizam, pogotovo dvanestoimamce iranske :D

Iran ne radi doboljno ali vise od svih ostalih arapskih zemalja
Sve je to u 5 deka. mada će opet Gazu izgraditi arapske pare. No kakogod. Palestina ej pokazatelj stanja ummeta, naše nemoći i jada.
pure_love

#259 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

[
Drugi pravac islama označava šta? Dal ti uopšte znaš išta o šiizmu, akidi i sl?
jesam,sto?

uuu, jesil bio ti gdje na Bliskom istoku ikad. Hajd' recimo u Egiptu spomeni šiizam, pogotovo dvanestoimamce iranske :D
ne vole ih ali ni blizu kao vehabije,spomeni vehabije u Egiptu ako mozes...bila grupa mladih arapa u Sarajevu i vidjeli bradonje,ibrete se i kazu "pa zar ih ima i u Bosni,pa nema gdje ih nema,pazite se njih" :D :lol:

Sve je to u 5 deka. mada će opet Gazu izgraditi arapske pare. No kakogod. Palestina ej pokazatelj stanja ummeta, naše nemoći i jada.
[/quote]

ne znam nesto da je to tako,uostalom do sada se pokazalo cije pare palestinci vecinom koriste
andrija2007

#260 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:

Fala manijak, odma mi je lakše!
ikrime

#261 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

jesam,sto?
Pa čudno mi da u isti koš stavljaš "vehabije" i šijje. Da znaš ne bi to radio!
ne vole ih ali ni blizu kao vehabije,spomeni vehabije u Egiptu ako mozes...bila grupa mladih arapa u Sarajevu i vidjeli bradonje,ibrete se i kazu "pa zar ih ima i u Bosni,pa nema gdje ih nema,pazite se njih"
ja,ja... znam :D

Nego, maloprije prosipaš toleranciju, bratsvo,jedinstvo vako,nako, a gle ti ba komentara. U pravu bijahu kafiri, šupljiraš samo.
ne znam nesto da je to tako,uostalom do sada se pokazalo cije pare palestinci vecinom koriste
Do dolaska Hamasa na vlast i sankcija Saudija, UAE, Kuvajt su bili i najveći donori. Nakon Hamasove pobjede i sankcija koje su im uvedene, isti su zavrnuli pipu zbog pritiska amerike, mada nešto novca idalje dolazi tajnim kanalima. Tek tada Iranska novčana pomoć je nadmašila gore pomenute. Iran nije ništa više uradio za Palestinu od recolucije od pomenutih arapskih zemalja. Samo što iranci svoju pomoć dobro reklamiraju sve u cilju širenja revolucije. Heh.
BHF_Manijak

#262 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:
BHF_Manijak wrote:

Fala manijak, odma mi je lakše!
Sta bi ti bez mene :mrgreen: Ti haman ne mozes bez tog svog sarkazma i cinizma,ili mi se cini?! :skoljka: :mrgreen:
pure_love

#263 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

Nego, maloprije prosipaš toleranciju, bratsvo,jedinstvo vako,nako, a gle ti ba komentara. U pravu bijahu kafiri, šupljiraš samo
tolerancija je za onog ko je i sam tolerantan,ti si od pocetka pokazao da ti ne valjaju sijje muslimani,i ne zasluzujes tu toleranciju
andrija2007

#264 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by andrija2007 »

:-D ...tulipan, jorgovan, to su cvijeta dva
voljelo se dvoje mladih ko dva goluba.... :-D
ikrime

#265 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

pure_love wrote:
Nego, maloprije prosipaš toleranciju, bratsvo,jedinstvo vako,nako, a gle ti ba komentara. U pravu bijahu kafiri, šupljiraš samo
tolerancija je za onog ko je i sam tolerantan,ti si od pocetka pokazao da ti ne valjaju sijje muslimani,i ne zasluzujes tu toleranciju

Naravno! Onaj ko laže na Poslanika s.a.v.s., na Allaha swt ne može mi valjat. Onaj ko potvara moju majku Aišu r.a. i najbolje od ashaba ne može mi valjati! Da ne duljim više, dovoljno je...
pure_love

#266 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

ikrime wrote:
pure_love wrote:

Naravno! Onaj ko laže na Poslanika s.a.v.s., na Allaha swt ne može mi valjat. Onaj ko potvara moju majku Aišu r.a. i najbolje od ashaba ne može mi valjati! Da ne duljim više, dovoljno je...
pa dobro to je druga tema,ni ja ne volim sta pricaju o ashabima r.a ali ovdje govorimo o ummetu i jedinstvu,valjda postoje i stvari u kojima se slazemo,,,jadno je da smo ujedinjeni samo kada nas neka jaca nevolja strefi
ikrime

#267 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

pure_love wrote:[

pa dobro to je druga tema,ni ja ne volim sta pricaju o ashabima r.a ali ovdje govorimo o ummetu i jedinstvu,valjda postoje i stvari u kojima se slazemo,,,jadno je da smo ujedinjeni samo kada nas neka jaca nevolja strefi

Moj Ummet se neće složiti na zabludi.
Sa šijjama (Iranom) mi se na osnovu Vjere nikad nećemo ujediniti, niti trebamo. Jedino što je moguće jeste neka vrsta saradnje; političke,ekonomske, na obostranu korist, kao i sa bilo kojom drugom državom.

Svaki dijalog koji je bio pokrenut je bio jalov, ili su šijje izigrale dogovor, naravno, ni prvo ni zadnje licemjerstvo sa njihove strane. Jedan od prvih koji je se zalagao za dijalog sa šijjama je bio šejh Kardavi. Evo šta je on o tome rekao : "U izvjesnoj mjeri, islamsko-kršćanski dijalog se može uporediti sa sunijsko-šiijskim dijalogom od kojeg je šiijska strana imala veću korist otvorivši svoje centre i škole u zemljama u kojima su većina sunije. Kada smo ih upitali i zatražili obrazloženje, rekli su nam: Pa tako smo se dogovorili, kazali smo da su šiije i sunije dio ummeta i da su jedno. Dok, s druge strane, nije mi poznato da su sunije otvorile ijedan centar ili svoju školu u sredinama u kojima žive šiije!" ( novihorizonti.ba )

Ne moram napominjati da su, nedugo nakon što ej ukazao na njihovo licemjerstvo i na opasnost od širenja šiizma najprije u MAroku, iranske mule pozvale na njegovo ubistvo.

Prioritet treba da bude naše muslimansko (sunnijasko) približavanje, koje i ima čvrstog oslonca, akida nam je u suštini jedna, ehli sunnetska.
Macak U Cizmama

#268 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Macak U Cizmama »

A sto se"braca" siije i suniti nebi malo dislocilari iz Bosne. Recimo kojih 2-3000 km istocnije, tamo gdje su i nastali, pa se tamo krhajte, tucite, vadite oci jedni drugima, rusite dzamije, sudite serijatski, da vas negledamo ovdje u Bosni.? Sto se svadjate u nasoj kuci? Mi , kao fini domacini, vas ugostili a vi se makljate izmedju sebe i prznite nam avlije. Sta Bosna ima koristi od vaseg naprdjivanja i vase svadje, oko toga ko je koga prevario prije 1500 g. ? Ko je kome ukro dvije deve i deset koza u nekoj arapskoj pustinji ? Da li nasljednik Muhameda treba biti iz Mrdjuse Dodnje iz plemena Kukuriku ili iz familije sa kosim ocima ? ... :mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#269 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Bosanac sa dna kace »

evo ga, vhbija made in BiH, elektromehanicar iz okoline Varesa hoce da spaljuje ljude na lomaci:oops:
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/091209091
pure_love

#270 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

Macak U Cizmama wrote:A sto se"braca" siije i suniti nebi malo dislocilari iz Bosne. Recimo kojih 2-3000 km istocnije, tamo gdje su i nastali, pa se tamo krhajte, tucite, vadite oci jedni drugima, rusite dzamije, sudite serijatski, da vas negledamo ovdje u Bosni.? Sto se svadjate u nasoj kuci? Mi , kao fini domacini, vas ugostili a vi se makljate izmedju sebe i prznite nam avlije. Sta Bosna ima koristi od vaseg naprdjivanja i vase svadje, oko toga ko je koga prevario prije 1500 g. ? Ko je kome ukro dvije deve i deset koza u nekoj arapskoj pustinji ? Da li nasljednik Muhameda treba biti iz Mrdjuse Dodnje iz plemena Kukuriku ili iz familije sa kosim ocima ? ... :mrgreen:

ne znam za tebe ja sam svoj na svome,kao i ostatak sunnita bosnjaka...ajd caoo
Macak U Cizmama

#271 Re: Vehabizam - Selefizam

pure_love wrote:
Macak U Cizmama wrote:A sto se"braca" siije i suniti nebi malo dislocilari iz Bosne. Recimo kojih 2-3000 km istocnije, tamo gdje su i nastali, pa se tamo krhajte, tucite, vadite oci jedni drugima, rusite dzamije, sudite serijatski, da vas negledamo ovdje u Bosni.? Sto se svadjate u nasoj kuci? Mi , kao fini domacini, vas ugostili a vi se makljate izmedju sebe i prznite nam avlije. Sta Bosna ima koristi od vaseg naprdjivanja i vase svadje, oko toga ko je koga prevario prije 1500 g. ? Ko je kome ukro dvije deve i deset koza u nekoj arapskoj pustinji ? Da li nasljednik Muhameda treba biti iz Mrdjuse Dodnje iz plemena Kukuriku ili iz familije sa kosim ocima ? ... :mrgreen:

Otkud sad odjednom bosnjaci postadose suniti ??? zar muslimani nisu suniti ?

Pitam fino otkud vam pravo da se kao siiti i suniti svadjate na bosanskom tlu, u Bosni ? Sta to nasa drzava ima sa vasim unutarnjim muslimanskim konfliktima ?
pure_love

#272 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by pure_love »

:-) :-) :-) :-)

Pitam fino otkud vam pravo da se kao siiti i suniti svadjate na bosanskom tlu, u Bosni ?

zato sto je to nasa drzava i ne treba nam tvoja dozvola

kuzis,NASA drzavs takodjer

takvi kao ti su pokusali u ratu ali nisu uspjei,branili smo mi,bosnjaci,i opet cemo ;)
ikrime

#273 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ikrime »

Vašoj kući?! Ko ste to vi, a ko smo to mi? Ti nas ugostio :lol:

A bogme ćete muslimane gledati ( ko god da ste to vi ), sahvu ne možete zaustaviti.
Macak U Cizmama

#274 Re: Vehabizam - Selefizam

ikrime wrote:

Vašoj kući?! Ko ste to vi, a ko smo to mi? Ti nas ugostio :lol:

A bogme ćete muslimane gledati ( ko god da ste to vi ), sahvu ne možete zaustaviti.
Da, u nasoj bosanskoj kuci, u nasoj drzavi Bosni !

Sve religije su samo gosti u nasoj drzavi. Zar to nisi znao ? Bosna je svojim Ustavom dozvolila da na njenom tlu djeluju religiozne institucije svih vrsta pod odredjenim propisima i zakonima ( procitaj Ustav). U Ustavu ne pise da se religije ili frakcije imaju pravo razracunavati, boriti jedna protiv druge . Zato sam i postavio ona gornja pitanja ?
I pitam ponovno, ko vam daje pravo da se razracunavate izmedju samih sebe , islam izmedju krscanstva, ortodoksi izmedju katolicanstva, suniti sa siitima na nasoj teritoriji ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#275 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Chmoljo »

pure_love wrote:

šta? ti iz istočne Bosne? pa nije ni čudo što vas zovu "šveđani" :roll:
Locked