Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
danas wrote:PS ako treba, mogu i prevesti na bosanski.
ako ikako mozes de prevedi sav tekst.
mislim da sam prevela skoro citav tekst (u nekoliko postova, onako kao u nastavcima jer nisam stigla sve odjednom) osim mozda jednog ili dva pasusa iz sredine...
PS i mene zanima, sta je to tako uvrjedljivo u onome sto ja kazujem? kako ja to vrijedjam boga, i hocel' to sad skociti "branitelji vjere" da me raznoraznim metodicama uvjere da sam u krivu? jel' uvrijedljivo i kad pitam kako i zasto to da se neko treba uciti moralnosti od bica koje "nema moral"?
U kojem se ajetu Bog dž.š. poredi sa musicom ? Navedi broj sure i broj ajeta, necemo se igrati rekla - kazala
haqqani,
pogresno sam se izrazio, ali koliko se sjecam postoji u kuranu ajet u kojemu allah dz.s. koristi musicu kao primjer svoga stvaranja... naravno da je ogromna razlika izmedju ovoga i onoga sto sam napisao, zahvaljujem na ispravci
uzdam se u allahovu milost ako sam rekao nesto sto nije tacno, a pozivam one koji znaju bolje od mene da pojasne o cemu se radi...
danas wrote:evo ukratko; na brzaka je, pa ne zamjerite...
slavoj zizek za NY Times...
stoljecima nam je govoreno da bez religije, mi smo nista vise nego egoisticne zivotinje koje se bore samo za svoj dio, da je nas moral isti kao kod copora vukova: samo religija, receno je, nas moze dici na visi duhovni nivo. danas, kada religija izrasta kao izvor ubilackog nasilja sirom svijeta, ta uvjeravanja da Hriscanski ili Muslimanski ili Hindu fundamentalisti samo zloupotrebljavaju i izvrcu plemenite duhovne poruke svojih vjera zvuce sve suplje i suplje. sta je sa ponovnim uspostavljanjem ateizma, jedne od evropskih najvecih nasljedja, kao nase mozda jedine sanse za mir?
Odlican tekst. No izrazavam opravdanu sumnju, da ce ovo od strane onih koji se drze za vjernike biti shvaceno kao bogohulno trabunjanje xy bezboznika, jer religija je danas sve osim onog sto bi trebala biti, a u prvom redu je ideologija. I kao takva muti vidik na danasnju jako slozenu drustveno-politicku situaciju i neophodno vodi do krivih zakljucaka, tj. u konkretnom slucaju na sadrzaj i smisao ovog posve plemenitog stajalista. I AKO je ateizam u prethodnim decenijama bio utociste onim kojima je sve dozvoljeno jer Boga nema, danas je ono utociste svim onim koji vjeruju u praiskrenu plemenitost homo sapiensa i kontinuiranost dostojanstva individue kao najveceg blaga civilizacijske bastine. Sto je i logican slijed, jer ateizam nije vezan za dogme i jedini razumije zivost ljudskog duha i za razliku od konzervatizma on tu zivost ne sputava nego je stimulise liberalnim stavom sto je i jedino ispravno ukoliko sutra zelimo svijet koji ne stoji u kontraverzi sa tom istom zivoscu, jer ta borba uvijek nanovo poradja bespotrebne konflikte
Danas,kad religija sve vise postaje nadahnucem za ubojstva i nasilje diljem svijeta, .........
...........................
...............................