Pozdrav iz Republike Srpske!
-
murti439
Ne da mi se čitati sve što je ovdje nabrljano, ali mi je jedna stvar zapela za oko:
u RS-u se, NAVODNO, ogromna većina stanovništva počinje ograđivati od smRadovana, te naš vrli prijatelj koji je započeo ovu temu to poredi sa kritičkim odnosom jednog (velikog ili malog, nije bitno) dijela Bošnjaka prema Izetbegoviću.
Interesuje me:
DA LI JE IKO IKADA IGDJE VIDIO BOŠNJAKA KOJI NOSI MAJICU SA ALIJINIM LIKOM
(da ne govorimo o svoj sili adolescenata u najfrekventnijim gradskim ulicama)
i da li bi takvo što trebalo predstavljati znak odricanja i odstupanja od lika i djela "umajičenog" ili nešto sasvim drugo?
By the way, ostane čovjek skoro dirnut kad pročita uvodne komentare našeg branioca tekovina genocida i etničkog čišćenja - delegat k'o da govori o Luxemburgu, a ne o... uh!
Zajebi, gora, burazeru! '92. je daleko iza nas i ne bu se više ponavljala...
u RS-u se, NAVODNO, ogromna većina stanovništva počinje ograđivati od smRadovana, te naš vrli prijatelj koji je započeo ovu temu to poredi sa kritičkim odnosom jednog (velikog ili malog, nije bitno) dijela Bošnjaka prema Izetbegoviću.
Interesuje me:
DA LI JE IKO IKADA IGDJE VIDIO BOŠNJAKA KOJI NOSI MAJICU SA ALIJINIM LIKOM
(da ne govorimo o svoj sili adolescenata u najfrekventnijim gradskim ulicama)
i da li bi takvo što trebalo predstavljati znak odricanja i odstupanja od lika i djela "umajičenog" ili nešto sasvim drugo?
By the way, ostane čovjek skoro dirnut kad pročita uvodne komentare našeg branioca tekovina genocida i etničkog čišćenja - delegat k'o da govori o Luxemburgu, a ne o... uh!
Zajebi, gora, burazeru! '92. je daleko iza nas i ne bu se više ponavljala...
Last edited by murti439 on 31/01/2006 01:12, edited 1 time in total.
- selena84
gora wrote:Srbi u Srbiji,a ne u BiH?!!!!!selena84 wrote:Zdravo svima,
prije svega da Vam kazem da ovaj komentar ne pise Selena84, nego Dario. Da, Dario je moje pravo ime.
Ja sam dijete ''mijesanog'' braka, cijim venama tece vecina ''hrvatske'' krvi i tu se ulilo i 25% ''srpske'' krvi ciji se jedan dio, moj otac, borio u Armiji Bosne i Hercegovine, i opet bi, kao i ja...
Ponukan glupostima koje su napisane na ovom forumu, rijesih da se i sam oglasim. Nisam mogao cekati registraciju, pa sam iskoristio tudji nik da kazem sto ja mislim:):) bezze, ali eto, registrovacu se cim zavrim ovaj komantar. Da mi misao ne utekne...
Pod broj jedan, zelim da kazem Goranu i ''goranima'' da, ukoliko ovu Drzavu ne smatraju svojom, iz iste odjebu i ostanu tamo gdje se osjecaju onako fino i rahat, i gdje im srce kuca brze i sretnije!!!! Vase gluposti mi je puna vreca (da ne kazem k...., nije fino, mada sam stvarno nervozan). Budite Srbi u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Albanci u Albaniji, Slovenci u Sloveniji, Lihtenstajnci u Lihtenstajnu, budite sta god hocete, ali sve dok ste u Bosni i Hercegovini ne sijte svoje sjeme mrznje i primitivizma, nego odjebite lagano.....
Bas dobro sto si pomenuo mrznju i primitivizam...
Ko o cemu:ona o postenju...
oci moje lijepe, u Bosni i Hercegovini su svi dobrodosli,ali ako hoces da te neko nesto i pita ovdje moras biti Bosanac ili Hercegovac, a Srbin budi u Srbiji. pa-pa
nesto mi se i svidja kod tebe, ta zelja da budes Srbin u nekoj svojoj drzavi koju bi pravio sa svojim ''goranima'', nece moci sad, mozda nikad, ali ti deri svoje, ko te j***. da je Bosancima takvih fightera kao sto si ti, bilo bi mi drago.
ipak ti si Srbin, prije svega, ja ti to ne zelim osporavati, ali nemoj meni i nemoj ovdje.... idi u Srbiju. U BIH mozes biti samo BIH-ovac, ostali su tu samo na privremenom radu. pa uhvati se motike, tipkanje ti i nije bas jaca strana...
ako nemas posla, a zelio bi da radis, javi se, probacu nesto da smislim... ali ako mislis da radis pod srpskom zastavom, trebace ti radna dozvola, a tu ne mogu i ne zelim da ti pomazem...
P.S. Dodji na jahorinu da skijas, super je ovih dana....
sto nas ima mashalah
-
tiha_noc
Pa, blizu si. Samo uopste nisi u pravu.Rekla sam da to vidimo iz primjera SFRJ, jer su to UN, EU i ostale velike sile dozvolile. Nisam rekla da to vidimo iz ustava SFRJ.danas wrote:pa prvo kazes da ustav SFRJ nije davao republikama pravo na otcjepljenje (citiram "pravo na samoopredjeljenje su imali narodi, ako i oni, republike nikako"), a onda u zadnjoj recenici, kazes da ustav jeste davao pravo republikama da se otcijepe.tiha_noc wrote:Zadivljena sam tvojom zadivljenoscu, a sad mi reci u cemu se ogleda ta kontradiktornost.
de se usaglasi sam sa sobom...
mada kontam ja tvoju logiku, koja se svodi na ovo: ako su to bili hrvati, slovenci, muslimani... koji su htjeli nezavisnost -- to NE MOZE (iako imaju republicko pravo na to)... ako su to srbi koji hoce da se odvoje (iako na to nemaju pravo), e -- onda MOZE....
Ako su to bili Hrvati, Slovenci, muslimani... koji su htjeli nezavisnost, i to moze. Onda moze i kad Srbi hoce to isto.
Ako Hrvati, Slovenci, muslimani... ne mogu. Onda se slazem da ni Srbi ne mogu. Biraj.
- danas
republike se mogu otcijepiti -- narodi ne. to je osnova SFRJ ustava; iz SFRJ su su mogle izdvojiti samo federalne jedinice, koje su sve (osim u slucaju bosne) bile maticne drzave svojih naroda.
a "narod" se mogao izdvojiti samo po principu "kofer u ruke pa preko drine" sto vama naravno nije odgovaralo. pa ste poceli da kasapite rodjenu drzavu...
a "narod" se mogao izdvojiti samo po principu "kofer u ruke pa preko drine" sto vama naravno nije odgovaralo. pa ste poceli da kasapite rodjenu drzavu...
-
tiha_noc
Oci moje lijepe, mozda u tvojim snovima.selena84 wrote: oci moje lijepe, u Bosni i Hercegovini su svi dobrodosli,ali ako hoces da te neko nesto i pita ovdje moras biti Bosanac ili Hercegovac, a Srbin budi u Srbiji. pa-pa
U ustavu i zakonima BiH i RS, u Bosni i Hercegovini se pitaju Hrvati, Srbi i Bosnjaci.
Ajde da se nadjemo na sudu i suprotstavimo tvoje snove ustavu, da vidimo sta je jace.
- danas
ma bogati...tiha_noc wrote:
Oci moje lijepe, mozda u tvojim snovima.
U ustavu i zakonima BiH i RS, u Bosni i Hercegovini se pitaju Hrvati, Srbi i Bosnjaci.
Ajde da se nadjemo na sudu i suprotstavimo tvoje snove ustavu, da vidimo sta je jace.
po kojem se to RS zakonu pitaju hrvati i bosnjaci?
oni koji su bili vecina u banja luci pa ih danas tamo nema... kao sto ih nema ni u himni, ni zastavi, ni RS ustavu kao "konstitutivnih naroda"...
Last edited by danas on 31/01/2006 01:13, edited 1 time in total.
-
tiha_noc
S tim da je ustavima pojedinih republika bilo dodatno precizirano koji narodi su konstitutivni u toj republici, sto sam i citirala, procitaj opet, i vidjeces da ovo tvoje ne stoji.zavrzlama wrote: Narodi imali pravo na samoopredjeljenje a ne republike?
Po tome ispada da recimo slovenci kao narod imaju pravo ,kad su napustali SFRJ uzeti sve svoje gdje su zivjeli slovenci,hrvati isto tako,srbi isto tako i kako bi to danas izgledala recimo jedna hrvatska ili srbija.
Pa ovako izgleda: srbija-500 kuca i 1000 stanova u sloveniji,20 gradova i 100 sela u hrvatskoj,30 gradova i 1000 sela u BIH,5 sela i 1000 kuca i 1000stanova u makedoniji....i tako isto hrvati i slovenci i crnogorci i makedoncijedino muslimani,romi i siptari bi visili u zraku
![]()
Pa rekosmo narodi imaju pravo na samoopredjeljenje
Jos kad bi mi citirala gdje se vidi da je to "osnova SFRJ ustava", pa bih ti mozda i vjerovala. Posebno mi citiraj dio ustava u kom pise ovo o koferu preko Drine.danas wrote:republike se mogu otcijepiti -- narodi ne. to je osnova SFRJ ustava; iz SFRJ su su mogle izdvojiti samo federalne jedinice, koje su sve (osim u slucaju bosne) bile maticne drzave svojih naroda.
Koju drzavu, SFRJ? Pa cekaj, ko je ono poceo da je kasapi...
- Bosanac_21
Kad su Bonjaci rekli da je Bosna 100% samo njihova?gora wrote:Otkud 44 % Bosnjaka imaju pravo na 100 % BiH ?2. I jos za mene. Otkud da 33% Srba ima pravo na 49% Bosne?
Samo ste "vi" (nezasluzujete to vi, al hajde), rekli da je to navodno sve
"srpska zemlja" to nemoze nikad biti, cak i poslije rata po rs narod je vratio svoja imanja jer samo njihova i Bozija.
- danas
bas zato sto bi "kofer pa preko drine" scenario uzeo mjesto, narodi NISU imali pravo na otcjepljenje, vec samo federalne jedinice. to izgleda zna svako, osim djecice poput tebe. zato su albanci na kosovu tezili republici -- da bi se onda LEGALNO mogli otcijepiti...tiha_noc wrote:Jos kad bi mi citirala gdje se vidi da je to "osnova SFRJ ustava", pa bih ti mozda i vjerovala. Posebno mi citiraj dio ustava u kom pise ovo o koferu preko Drine.danas wrote:republike se mogu otcijepiti -- narodi ne. to je osnova SFRJ ustava; iz SFRJ su su mogle izdvojiti samo federalne jedinice, koje su sve (osim u slucaju bosne) bile maticne drzave svojih naroda.
Koju drzavu, SFRJ? Pa cekaj, ko je ono poceo da je kasapi...
a kasapiti -- znamo i to ko je poceo...
Last edited by danas on 31/01/2006 04:09, edited 1 time in total.
-
tiha_noc
Kao sto nema ni Srba u himni ni zastavi BiH.Po istom po kom se u FBiH pitaju Srbi.danas wrote:ma bogati...tiha_noc wrote:
Oci moje lijepe, mozda u tvojim snovima.
55% Srba, 15% Bosnjaka, 15% Hrvata...oni koji su bili vecina u banja luci pa ih danas tamo nema...
Kao sto je bilo 150.000 Srba u sarajevskim opstinama, pa ih danas tamo nema, 90+% u Drvaru, Grahovu, Petrovcu...
kao sto ih nema ni u himni, ni zastavi, ni RS ustavu kao "konstitutivnih naroda"...
U ustavu RS ih ima kao konstitutivnih naroda.
Mislim, prvo ovo o ustavu, pa onda ono o vecini u Banjaluci, daj probaj bar nekad da saznas cinjenice pa se onda svadjaj...
- danas
pa hajmo ovako... kao prvo, srbi su i dalje konstitutivan narod u federaciji, a hrvati i muslimani (tj. bosnjaci) nisu u RS. koja je sada etnicki cista. te brojke gore mozda uzimaju u obzir sve srpske selendre oko banja luke, a zna se ko je zivio u gradu. a ne sjecam se da sam ja nozem ganjala moje prijatelje i rodjake srbe iz sarajeva, kao sto su iz banjaluke prognani moji prijatelji i rodjaci hrvati i muslimani.tiha_noc wrote:Po istom po kom se u FBiH pitaju Srbi.danas wrote: ma bogati...
55% Srba, 15% Bosnjaka, 15% Hrvata...oni koji su bili vecina u banja luci pa ih danas tamo nema...
Kao sto je bilo 150.000 Srba u sarajevskim opstinama, pa ih danas tamo nema, 90+% u Drvaru, Grahovu, Petrovcu...
Kao sto nema ni Srba u himni ni zastavi BiH.kao sto ih nema ni u himni, ni zastavi, ni RS ustavu kao "konstitutivnih naroda"...
U ustavu RS ih ima kao konstitutivnih naroda.
Mislim, prvo ovo o ustavu, pa onda ono o vecini u Banjaluci, daj probaj bar nekad da saznas cinjenice pa se onda svadjaj...
cinjenica je cinjenica, a ti -- prije nego dodjes ovdje da "diskutujes" -- bi mozda mogla poci od cinjenice da sve sto ti SDS servira nije istina.
- daduli_sa
Selena, znamo li se mi?! Kao da ti krivulju pisanja prepoznajem...selena84 wrote:gora wrote:Srbi u Srbiji,a ne u BiH?!!!!!selena84 wrote:Zdravo svima,
prije svega da Vam kazem da ovaj komentar ne pise Selena84, nego Dario. Da, Dario je moje pravo ime.
Ja sam dijete ''mijesanog'' braka, cijim venama tece vecina ''hrvatske'' krvi i tu se ulilo i 25% ''srpske'' krvi ciji se jedan dio, moj otac, borio u Armiji Bosne i Hercegovine, i opet bi, kao i ja...
Ponukan glupostima koje su napisane na ovom forumu, rijesih da se i sam oglasim. Nisam mogao cekati registraciju, pa sam iskoristio tudji nik da kazem sto ja mislim:):) bezze, ali eto, registrovacu se cim zavrim ovaj komantar. Da mi misao ne utekne...
Pod broj jedan, zelim da kazem Goranu i ''goranima'' da, ukoliko ovu Drzavu ne smatraju svojom, iz iste odjebu i ostanu tamo gdje se osjecaju onako fino i rahat, i gdje im srce kuca brze i sretnije!!!! Vase gluposti mi je puna vreca (da ne kazem k...., nije fino, mada sam stvarno nervozan). Budite Srbi u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, Albanci u Albaniji, Slovenci u Sloveniji, Lihtenstajnci u Lihtenstajnu, budite sta god hocete, ali sve dok ste u Bosni i Hercegovini ne sijte svoje sjeme mrznje i primitivizma, nego odjebite lagano.....
Bas dobro sto si pomenuo mrznju i primitivizam...
Ko o cemu:ona o postenju...
oci moje lijepe, u Bosni i Hercegovini su svi dobrodosli,ali ako hoces da te neko nesto i pita ovdje moras biti Bosanac ili Hercegovac, a Srbin budi u Srbiji. pa-pa
nesto mi se i svidja kod tebe, ta zelja da budes Srbin u nekoj svojoj drzavi koju bi pravio sa svojim ''goranima'', nece moci sad, mozda nikad, ali ti deri svoje, ko te j***. da je Bosancima takvih fightera kao sto si ti, bilo bi mi drago.
ipak ti si Srbin, prije svega, ja ti to ne zelim osporavati, ali nemoj meni i nemoj ovdje.... idi u Srbiju. U BIH mozes biti samo BIH-ovac, ostali su tu samo na privremenom radu. pa uhvati se motike, tipkanje ti i nije bas jaca strana...
ako nemas posla, a zelio bi da radis, javi se, probacu nesto da smislim... ali ako mislis da radis pod srpskom zastavom, trebace ti radna dozvola, a tu ne mogu i ne zelim da ti pomazem...
P.S. Dodji na jahorinu da skijas, super je ovih dana....
![]()
sto nas ima mashalah
Nego, ako se znamo javni PM jer mi se ne prati ova tema, nisam ni skontao da je jos aktivna.. bas ovi neki gorani sve dok ne pa'ne mrak nemaju sta da rade... a kad pa'ne.. e onda se primire da ih vukovi ne cuju
-
zavrzlama
S tim da je ustavima pojedinih republika bilo dodatno precizirano koji narodi su konstitutivni u toj republici, sto sam i citirala, procitaj opet, i vidjeces da ovo tvoje ne stoji.
-----------------------------------------------------------------------------------
Pa zasto su hrvati i srbi ginuli u hrvatskoj.
-----------------------------------------------------------------------------------
Pa zasto su hrvati i srbi ginuli u hrvatskoj.
-
NNneko
Zbog stalnog izmisljanja od strane Srba da je iz Sarajeva protjerano 150.000 Srba, zelim da dokazem neke cinjenice koje pokazuju znatno manji broj, bar sto se 1992 do 1995 tice. Srbi su sami napustili svoje domove poslije Daytona.
Ovo je popis iz 1991 godine.
Popis stanovnistva u Bosni i Hercegovini koji je izvrsen 31. marta 1991. godine ima visestruku vaznost za gradjane BiH. Neprijetelju bi bilo daleko lakse umanjiti razmjere etnickog ciscenje i ubijanje bosnjackog stanovnistva da ovaj popis nije izvrsen. Tek prilikom slijedeceg popisa ce se vidjeti faksticko stanje na terenu te rezultati i posljedice rata. Naravno da bi cifre pokazele jos katastrofalniju situaciju da je popis izvrsen neposredno poslije zavrsetka rata.
Opcina Ukupno Hrvati Bosnjaci Srbi Jugosloveni Ostali
Sarajevo 527.049 34.873 259.470 157.143 56.470 19.093
- Centar 79.286 5.428 39.761 16.631 13.030 4.436
- Hadzici 24.200 746 15.392 6.392 841 859
- Ilidza 67.937 6.934 29.337 25.029 5.181 1.456
- Ilijas 25.184 1.736 10.585 11.325 1.167 371
- Novi Grad 136.616 8.889 69.430 37.591 15.580 5.126
- Novo Sarajevo 95.089 8.798 33.902 32.899 15.090 4.391
- Pale 16.355 129 4.364 11.284 396 182
- Stari Grad 50.744 1.126 39.410 5.150 3.374 1.684
- Trnovo 6.991 16 4.790 2.059 72 54
- Vogosca 24.647 1.071 12.499 8.813 1.730 534
S obzirom da su Srbi kontrolisali opcine Hadzici, Ilidza, Ilijas, veci dio novog Sarajeva, jedan dio Novog grada (jedan dio Dobrinje i Nedzarica), Pale, Trnovo i Vogoscu dolazimo do broja od nekih 60.000 Srba koji su prije rata zivjeli na dijelu grada Sarajeva pod kontrolom ARBIH.
Ne znam koliko je Srba ostalo u tom dijelu grada, ali recimo da je to negdje od 10.000 do 15.000. Koliko je Srba otislo za trece zemlje ili u Srbiju u toku rata kao sto su i ostali odlazili. Recimo da je otprilike nekih 30.000 do 40.000 Srba napustilo dio grada koji je bio pod kontolom ARBIH i otisao na drugu stranu. Kad pogledate ovaj popis iz 1991 godine mozete zakljuciti da je broj nesrba koji su protjerani iz podrucja pod kontrolom Srba u sarajevskim opcinama znatno veci nego broj Srba koji su otisli na drugu stranu.
Ovo je popis iz 1991 godine.
Popis stanovnistva u Bosni i Hercegovini koji je izvrsen 31. marta 1991. godine ima visestruku vaznost za gradjane BiH. Neprijetelju bi bilo daleko lakse umanjiti razmjere etnickog ciscenje i ubijanje bosnjackog stanovnistva da ovaj popis nije izvrsen. Tek prilikom slijedeceg popisa ce se vidjeti faksticko stanje na terenu te rezultati i posljedice rata. Naravno da bi cifre pokazele jos katastrofalniju situaciju da je popis izvrsen neposredno poslije zavrsetka rata.
Opcina Ukupno Hrvati Bosnjaci Srbi Jugosloveni Ostali
Sarajevo 527.049 34.873 259.470 157.143 56.470 19.093
- Centar 79.286 5.428 39.761 16.631 13.030 4.436
- Hadzici 24.200 746 15.392 6.392 841 859
- Ilidza 67.937 6.934 29.337 25.029 5.181 1.456
- Ilijas 25.184 1.736 10.585 11.325 1.167 371
- Novi Grad 136.616 8.889 69.430 37.591 15.580 5.126
- Novo Sarajevo 95.089 8.798 33.902 32.899 15.090 4.391
- Pale 16.355 129 4.364 11.284 396 182
- Stari Grad 50.744 1.126 39.410 5.150 3.374 1.684
- Trnovo 6.991 16 4.790 2.059 72 54
- Vogosca 24.647 1.071 12.499 8.813 1.730 534
S obzirom da su Srbi kontrolisali opcine Hadzici, Ilidza, Ilijas, veci dio novog Sarajeva, jedan dio Novog grada (jedan dio Dobrinje i Nedzarica), Pale, Trnovo i Vogoscu dolazimo do broja od nekih 60.000 Srba koji su prije rata zivjeli na dijelu grada Sarajeva pod kontrolom ARBIH.
Ne znam koliko je Srba ostalo u tom dijelu grada, ali recimo da je to negdje od 10.000 do 15.000. Koliko je Srba otislo za trece zemlje ili u Srbiju u toku rata kao sto su i ostali odlazili. Recimo da je otprilike nekih 30.000 do 40.000 Srba napustilo dio grada koji je bio pod kontolom ARBIH i otisao na drugu stranu. Kad pogledate ovaj popis iz 1991 godine mozete zakljuciti da je broj nesrba koji su protjerani iz podrucja pod kontrolom Srba u sarajevskim opcinama znatno veci nego broj Srba koji su otisli na drugu stranu.
-
Zadig
Prvo da vas pohvalim, tema je vrlo osjetljiva, i evo vec 12 strana a niko nije banovan.
CESTITAM na dijalogu, kakav god da je, za nase uslove je epitaf norme ponasanja (ups, omace se tudjica). Samo tako.
Drugo, bez obzira na vjeciti argument ko ima pravo na odcjepljenje i pod kojim uslovima nesmijemo zaboraviti da je bosna TREBALA BITI RASPARCANA NA 2 DIJELA izmedju slobe i franje, i da samim tim ono sto je zapad pustio da se desi kod nas, nam samo govori da sve povelje, ustavi i ostale gluposti ne vrijede ni pet pisljivih maraka.
Sve nase medjusubno raspravljanje je relativno konstruktivno, svejedno ce medjunarodna zajednica odluciti o sudbnini bosne, sa nama ili bez nas, ali sigurno sa nasim politicarima koji ce gledati u tom momentu da spase svoje fotelje, a ko jebe povelje, deklaracije ili ustav (tesko ga promjeniti).
Konacno uredjenje bosne ce donjeti stranac, ili grupa stranaca. Eto, ti stranci isti su srbima dali RS i to pod istim imenom, zastavom i malte ne istim granicama kao i za vrijeme rata. I to van svake pameti ili logike (moglo je sve to drugacije, ali eto, zahvalimo se izmedju ostalog i rahmetli A. ali to je druga tema).
Prema tome, sve je to uzalud....I da preko noci nestane RS, nece se puno stvari promjeniti, ljudi su kljuc drzave, a ne kako je ona uredjena (u ovom slucaju prepolovljena). Na tome treba da se radi. Srbi moraju da shvate da im MZ nece dati ono zasto su se eto ispade i borili (ups), a to je nezavisna RS ili pripojena Srbiji. Ostali bi trebali manje da rade na iskljucivom i momentalnom ukidanju RS, a vise na stvaranju politicki zdravije atmosfere gdje se animozitet smanjuje, apovecava trgovina, obrazovanje, rad policije i socijalnih sluzbi, zaposlenost, proizvodnja (poceti sa promjenom vlasti). A sudbina RS (koliko god da to s pravom boli mnoge zrtve genocida), ce se onda rijesiti nekako...tj nestace, istopice se u jednoj atmosferi prosperiteta i socijalnog blagostanja. Nece nikome onda vise ni stati da se zucno bori za njen opstanak. Kada bi se svi vise bavili redom i radom, nebi ostalo vremena da se misli ili prica o ugrozenosti (ovo vazi i za jedne i za druge)..
PEACE
CESTITAM na dijalogu, kakav god da je, za nase uslove je epitaf norme ponasanja (ups, omace se tudjica). Samo tako.
Drugo, bez obzira na vjeciti argument ko ima pravo na odcjepljenje i pod kojim uslovima nesmijemo zaboraviti da je bosna TREBALA BITI RASPARCANA NA 2 DIJELA izmedju slobe i franje, i da samim tim ono sto je zapad pustio da se desi kod nas, nam samo govori da sve povelje, ustavi i ostale gluposti ne vrijede ni pet pisljivih maraka.
Sve nase medjusubno raspravljanje je relativno konstruktivno, svejedno ce medjunarodna zajednica odluciti o sudbnini bosne, sa nama ili bez nas, ali sigurno sa nasim politicarima koji ce gledati u tom momentu da spase svoje fotelje, a ko jebe povelje, deklaracije ili ustav (tesko ga promjeniti).
Konacno uredjenje bosne ce donjeti stranac, ili grupa stranaca. Eto, ti stranci isti su srbima dali RS i to pod istim imenom, zastavom i malte ne istim granicama kao i za vrijeme rata. I to van svake pameti ili logike (moglo je sve to drugacije, ali eto, zahvalimo se izmedju ostalog i rahmetli A. ali to je druga tema).
Prema tome, sve je to uzalud....I da preko noci nestane RS, nece se puno stvari promjeniti, ljudi su kljuc drzave, a ne kako je ona uredjena (u ovom slucaju prepolovljena). Na tome treba da se radi. Srbi moraju da shvate da im MZ nece dati ono zasto su se eto ispade i borili (ups), a to je nezavisna RS ili pripojena Srbiji. Ostali bi trebali manje da rade na iskljucivom i momentalnom ukidanju RS, a vise na stvaranju politicki zdravije atmosfere gdje se animozitet smanjuje, apovecava trgovina, obrazovanje, rad policije i socijalnih sluzbi, zaposlenost, proizvodnja (poceti sa promjenom vlasti). A sudbina RS (koliko god da to s pravom boli mnoge zrtve genocida), ce se onda rijesiti nekako...tj nestace, istopice se u jednoj atmosferi prosperiteta i socijalnog blagostanja. Nece nikome onda vise ni stati da se zucno bori za njen opstanak. Kada bi se svi vise bavili redom i radom, nebi ostalo vremena da se misli ili prica o ugrozenosti (ovo vazi i za jedne i za druge)..
PEACE
-
forUMASH
....ovaj link nije validan....The page cannot be displayed....mozel' link sa kojeg si kopirala citat....tiha_noc wrote: http://www.ustav.sfrj
Bujrum citiraj.
ps- jos nisam cuo za .sfrj domenu....znas' ti Žela Zaima....
-
ding-dong
tiha_noc wrote:
http://www.ustav.sfrj
Bujrum citiraj.
Dokazuje se da je ustav SFRJ govorio o pravu naroda, a ne pravu republika, a preambula je takodje dio ustava.ding-dong wrote:@tiha noc
Ovo sto citiras je preambula Ustava SFRJ i njome se nista ne dokazuje.
I od republika i od naroda, a pravo na samoopredjeljenje su imali narodi, ako i oni, republike nikako.SFRJ je bila sastavljena od REPUBLIKA, ne naroda.
Ni blizu. Albanci u SAP Kosovo su bili nacionalna manjina odnosno prema terminologiji komunistickih ustavotvoraca - narodnost.Jer su po tvojoj logici ALbanci u SAP Kosovo imali pravo kad su trazili republiku. A to su radili i rade istim nacinom na koji to cine Srbi u RS...
Srbi u BiH su bili i ostali konstitutivni narod. Kao sto su bili i u SR Hrvatskoj.
Kao sto su to bili i Hrvati i muslimani u BiH.
Kao sto su to bili Slovenci u Sloveniji, Hrvati u Hrvatskoj, Crnogorci u Crnoj Gori, Srbi u Srbiji i Makedonci u Makedoniji.
Pa citiraj mu ti, ne mogu ja sve.Inace, ako vec postiras dokumente dobro bi bilo da gori predocis Helsinsku deklaraciju iz 1975 o lokalnoj samoupravi. Onda ce mu biti jasno zasto se RS ne moze otcijepiti ni da ima sve uslove...
Mada ne znam kakve veze ima RS sa lokalnom samoupravom, jer RS nije jedinica lokalne samouptave vec federalna jedinica, a kao sto smo vidjeli iz primjera SFRJ, federalne jedinice se mogu otcjepljivati.
link koji si mi dala ne valja. daj mi jedan link pls koji vrijedi sa bivsim ustavom SFRJ iz 1974.
dakle u nemogucnosti da dodjem do teksta Ustava iz 1974 na koji se pozivas mogu ti samo citirati neka objasnjenja:
"U tada još centraliziranoj zemlji, i državno upravljanoj ekonomiji, takvom konceptu usprotivili su se pobornici postojeće, tzv. Treća Jugoslavija, u prvom redu politička elita SR Srbije pod vodstvom Aleksandra Rankovića, tada jednako utjecajnog kao i Kardelj. Ranković je u toj borbi i politički i fizički eliminiran, te je pobijedila Kardeljeva koncepcija.
Usprkos događajima Hrvatskog proljeća 1971., gdje se radilo o zahtjevima za više samostalnosti SR Hrvatske u odnosu za federaciju, Kardeljev koncept tzv. Četvrte Jugoslavije, kulminirao je donošenjem Ustava iz 1974. godine.
Ironično je da je ponudio puno više samostalnosti republikama nego što su Hrvatski proljećari tražili, iako je sam pokret prethodno bio brutalno ugušen.
Ustav iz 1974. omogučio je pojedinim republikama samoodređenje, što će se kasnije pokazati ključnim.
Tim ustavom uspostavljene su Organizacije Udruženog rada (OUR), kao temeljne društvene zajednice u opreci sa državnim aparatom, kroz koje su radnici trebali ostvariti svoja demokratska i proizvođačka prava.
Međutim, taj sustav je doveo do posvemašnje birokratizacije, decentralizacija je dovela do gotovo potpuno samostalnog djelovanja republika, a ono što je bio temeljni problem je odvajanje dviju Samostalnih autonomnih pokrajina (SAP), Vojvodine i Kosova, iz okvira SR Srbije.
Ta činjenica bila je trn u oku srpske političke elite, te je razvojem događaja dovela do nacionalističkih tenzija u društvu.
Ustav iz 1974. oslabio je državni aparat Jugoslavije do krajnjih granica, pogotovo nakon smrti Kardelja (1979) i Tita (1980), tako da su na kraju Jugoslavije postojali samo odvojeni i suprotstavljeni republički državni aparati, bez dovoljno jakog centralnog državnog aparata koji bi proveo mirnu dezintegraciju Jugoslavije (što se naprimjer dogodilo u Čehoslovačkoj)."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Domovinski_rat
SFRJ je nastala udruzivanjem republika. odnosno kako pise u optuznici Slobi u haaskom tribunalu:"Novi Ustav SFRJ iz 1974. godine obezbedio je prenos vlasti sa centralne vlade na šest konstitutivnih republika u zemlji. U okviru Srbije, Kosovu i Vojvodini data je znatna autonomija, uključujući kontrolu nad obrazovnim sistemom, sudstvom i policijom. Takođe su dobili vlastite pokrajinske skupštine i bili su zastupljeni u Skupštini, Ustavnom sudu i Predsedništvu SFRJ."
http://www.un.org/icty/bhs/cases/milose ... 90522b.htm
Hrvatski Ustavni sud na svom site-u kaze:"Novi (posljednji) Ustav bivše SFRJ i ustavi bivših socijalističkih republika kao federalnih jedinica u njezinom sastavu doneseni su 1974. godine."
http://www.usud.hr/htdocs/hr/povijestsuda.htm
Srbi nesto ne gotive taj Ustav iz 1974 koji si ti citirala i evo kako ga spominju:"1974.
Donet novi Ustav SFRJ koji je izazvao niz negativnih posledica po srpsko nacionalno pitanje"
http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1239
SFRJ nije bila Kraljevina SHS. Mislim ja sam za neku gradjansku opciju u svemu ali mi nije jasno jer sam dosad citajuci te uprati da po tvojoj logici su samo narodi nosioci suvereniteta. E onda niko ne bi priznavao republike/drzave nastale raspadom bivse drzave nego bi priznavali narode. Jer ako narodi imaju pravo na samoopredjeljenje ali republike nemaju...gdje je institucionalni okvir naroda za samoopredjeljenje? mislim u cemu je fol: narod stvara republiku, ona se udruzuje sa drugim republikama, stvara drzavu. ako neka republika hoce izaci iz tog saveza ona ne moze iako to zeli...zasto zato sto nije nosilac nicega. pa zasto bi onda postojale republike ako nisu nosioci nicega pobogu? inace, mislim da je prva Srbija pocela sa rusenjem bivse SRFJ ukidanjem autonimoja u Vojvodini i Kosovu, cime je sebi u kolektivnom Predsjednistvu dobila tri glasa.
nego kad smo kod Ustava RS nije nikakva federalna jedinica jer BiH nije nastala udruzivanje Federacije BiH i RS ili kako stoji u nasem Ustavu:"
1. Kontinuitet
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.
2. Demokratska načela
Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora.
3. Sastav
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu "entiteti")."
http://www.ustavnisud.ba/?lang=bs&page= ... /article01
Po tebi je i Kanton Sarajevo federacija jer se sastoji od opstina.
Inace sto se tice konstitutivnosti mozes li mi pokazati neki tekst zakona iz bivse SFRJ koji govori o konsitutivnosti Srba u SRH ili SRBiH ili Bosnjaka u SRS? Sumnjam da ces ga naci jer smo mi jedini koji imaju pojam konstitutivnost u zakonima.
Kad budes imala vremena procitas Helsinsku deklaraciju iz 1975. Onda ce ti biti jasno sto RS nece nigdje, niti moze. Izvinjavam se sto sam pogrijesio govoreci o toj Deklaraciji navodeci da je rijec o lokalnoj samoupravi jer nije. Stoga sorry. Ipak dajem ti link da procitas sta pise i zasto je dokument bitan za suradnju u Evropi.
http://www.hri.org/docs/Helsinki75.html
Nadam se da cu dobiti link sa ustavom bivse SFRJ uskoro.
pozdrav
-
vesela
nisam nikada zavirila na neku njihovu stranu i ne znam kako se zovu...dajte mi jos koji naziv...registrovacu se i javiti sa pozdravom iz sarajeva...hocu, majke mi...necu biti provokativna, ali me bas zanima kako izgleda njihov forum...Lucy01 wrote:Gde god je ijedan srbin, to je bre vekovna srpska zemljadanas wrote:zaboravio si -- to je izraz "vekovne" teznje![]()
![]()
![]()
Nesto kontam, kad bih ja sad otisla na Srbian Cafe i postavila temu, nesto kao, suzivot, pomirenje, valja nama zajedno i ta komercijala....sta mislite koliko bi trajala bez da me neko nazove smrdljiva balinkura, ustasku mi mamu i ostale vrle "epitete" susjedne nam i "prijateljske" zemlje
![]()
-
vesela
#270 Re: Pozdrav iz Republike Srpske!
ovo je jasno ka'o dan...on vrlo otvoreno pokazuje i govori da nece ni sa kim u zajednicu...da mozemo zivjeti samo jedni pored drugih...i naravno, pripajanje srbiji kad-tad...zajedno sa ostalim dijelovima bivse YU gdje ima i jedan, makar samo jedan srbin...a srbijanci ih ocima ne mogu vidjeti...sjebase im srbiju...denga wrote:OK, pokretacu teme...
Hajd ti meni reci sta je to uspjeh ove diskusije...
Kakva to treba da bude ova diskusija...
Koji je to ishod koji bi tebe zadovoljio...
Izvoli...
-
vesela
@selena84
ZA DARIO
kako si samo smio reci da si dijete iz mijesanog braka?
ja jednom rekla da zivim u mijesanom braku...ma covjece, ne da su me iznapadali...to sto su mi rekli ne bi pas s maslom pojeo...ali polako...javice se njih jos...i daria i veselih...
@danas
na ovoj temi mi fali rei...sta bi sa njom?...da nije opet promijenila nick?
ZA DARIO
kako si samo smio reci da si dijete iz mijesanog braka?
ja jednom rekla da zivim u mijesanom braku...ma covjece, ne da su me iznapadali...to sto su mi rekli ne bi pas s maslom pojeo...ali polako...javice se njih jos...i daria i veselih...
@danas
na ovoj temi mi fali rei...sta bi sa njom?...da nije opet promijenila nick?
-
da pamtis
vesela wrote:dje si fair, kuco stara!?
Državni udar: Srbi pripremali odcjepljenje RS-a
Srpske vlasti u Bosni i Hercegovini mjesecima su pripremale pričuvnu varijantu koja bi dovela do odcjepljenja u slučaju da se ustavnim promjenama naruši opstojnost Republike Srpske, potvrdili su za Večernjak obavještajni izvori bliski međunarodnim krugovima u BiH.
Takvim obavijestima raspolaže i državna Obavještajna agencija u BiH (OSA) koja za sada nije poduzimala dodatne korake.
Prema tim navodima u cijelosti je bio razrađen scenarij podizanja tenzija koje bi kulminirale raspisivanjem referenduma o odcjepljenju teritorija Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.
Kako tvrdi Večernjakov izvor, u takvu su organizaciju bili uključeni svi ključni srpski kadrovi u državi, počevši od predsjednika RS Dragana Čavića do člana BiH Predsjedništva Borislava Paravca.
Prema drugim navodima iz obavještajnih krugova u BiH, u razradi tog scenarija bili su uključene i srpske kolege iz OSA-e, napose ispostava u Banja Luci.
Stanje se trebalo radikalizirati poznatim događanjem naroda u slučaju da se u neuspjelim političkim pregovorima otvorila rasprava o prekrajanju sadašnjih granica Republike Srpske koje su inače nastale kao rezultat ratnoga osvajanja u BiH.
Nakon toga bi se srpski političari povukli iz svih institucija a vlasti Republike Srpske raspisale referendum o odcjepljenju.
Da takva koncepcija nije posve isključena ni u skoroj budućnosti nakon otvaranja pitanja statusa Kosova svjedoči zauzimanje srpskih političara u pregovorima osam stranaka koji su željeli još dodatno ojačati entitete i neizravno ratificirati Daytonski Ustav.
Koliko su ozbiljno shvatili proces ustavnih promjena, svjedoči nastup srpskih političara na političkim pregovorima osam stranaka. Srpski su dužnosnici imali zajedničke zakonske prijedloge i amandmane na Ustav o preinakama u državnim institucijama.
Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović ustvrdio je upravo kako se ustavnim preinakama nastojalo stvoriti dodatni manevarski prostor za srpsku stranu. Tako je Halilović za sarajevski press ustvrdio da su Srbi insistirali da se Ustav BiH dogradi odredbama koji bi pomogle jačanju suverenosti Republike Srpske i stvaranju pretpostavki za njezino konačno odcjepljenje, zaključuje Večernjak.
-
senada
... ev si otvorio temu u temi...da pamtis wrote:samo se vi zaHebajie
hocel neko biti ljubazan da otvori novu temu
![]()
![]()
Državni udar: Srbi pripremali odcjepljenje RS-a
Srpske vlasti u Bosni i Hercegovini mjesecima su pripremale pričuvnu varijantu koja bi dovela do odcjepljenja u slučaju da se ustavnim promjenama naruši opstojnost Republike Srpske, potvrdili su za Večernjak obavještajni izvori bliski međunarodnim krugovima u BiH.
Takvim obavijestima raspolaže i državna Obavještajna agencija u BiH (OSA) koja za sada nije poduzimala dodatne korake.
Prema tim navodima u cijelosti je bio razrađen scenarij podizanja tenzija koje bi kulminirale raspisivanjem referenduma o odcjepljenju teritorija Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.
Kako tvrdi Večernjakov izvor, u takvu su organizaciju bili uključeni svi ključni srpski kadrovi u državi, počevši od predsjednika RS Dragana Čavića do člana BiH Predsjedništva Borislava Paravca.
Prema drugim navodima iz obavještajnih krugova u BiH, u razradi tog scenarija bili su uključene i srpske kolege iz OSA-e, napose ispostava u Banja Luci.
Stanje se trebalo radikalizirati poznatim događanjem naroda u slučaju da se u neuspjelim političkim pregovorima otvorila rasprava o prekrajanju sadašnjih granica Republike Srpske koje su inače nastale kao rezultat ratnoga osvajanja u BiH.
Nakon toga bi se srpski političari povukli iz svih institucija a vlasti Republike Srpske raspisale referendum o odcjepljenju.
Da takva koncepcija nije posve isključena ni u skoroj budućnosti nakon otvaranja pitanja statusa Kosova svjedoči zauzimanje srpskih političara u pregovorima osam stranaka koji su željeli još dodatno ojačati entitete i neizravno ratificirati Daytonski Ustav.
Koliko su ozbiljno shvatili proces ustavnih promjena, svjedoči nastup srpskih političara na političkim pregovorima osam stranaka. Srpski su dužnosnici imali zajedničke zakonske prijedloge i amandmane na Ustav o preinakama u državnim institucijama.
Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović ustvrdio je upravo kako se ustavnim preinakama nastojalo stvoriti dodatni manevarski prostor za srpsku stranu. Tako je Halilović za sarajevski press ustvrdio da su Srbi insistirali da se Ustav BiH dogradi odredbama koji bi pomogle jačanju suverenosti Republike Srpske i stvaranju pretpostavki za njezino konačno odcjepljenje, zaključuje Večernjak.
-
da pamtis
"bilo i bice"Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva Stranke za BiH
Dobro je da su pregovori propali
Dodik najveći krivac za neuspjeh razgovora * Tihić i Lagumdžija su pristali na sve * Mora se pisati novi Ustav BiH
Prvi čovjek Stranke za BiH dr. Safet Halilović nije baš nesretan zbog propasti pregovora o promjeni Ustava BiH. On ističe da je pitanje da li se uopće razgovoralo o promjeni Ustava ili zapravo o modalitetima za održavanje postojećeg ustavnog stanja.