Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Od tehna i siline slika koje gledam i koje živim..... prešao sam na nešto blaže tonove.... jer u zadnje vrijeme suze same idu....
Fiore

Post by Fiore »

Nemoj plakat,tek tada te ne razumiju :roll:
uvjek dobar gost

Ja neću, al nekad pod težinom slika ... one same teku, ja ih krijem... ali neda se baš sve u životu sakriti... ima nešto što se zove ogledalo duše... gdje nam je to danas... a nisu to silikonska prsa il alu felge... il veliki displej na mobitelu mom novom.... moja duša to sam ja... a naša duša je naša karma... a njeno stanje se vidi u prvom narednom potoku....
Fiore

#254 hi

Post by Fiore »

Vidimo se sutra.. :D
uvjek dobar gost

Naravno u il oko 12h... na starom mjestu
Fiore

Post by Fiore »

Ponesi techna :D
uvjek dobar gost

Kružni tok vode u prirodi je poznat proces, zaslužan za mnoge stvari oko nas ili oko njih... ili bilo gdje na svijetu... mislim taj proces je presudan za fotosintezu....
Sad meni na pamet pada jedan proces koji je simbol nekog novog vremena i nekog života... odnosno nečeg što bi se životom zvati trebalo... ovdje kod nas u BiH... ali slične stvari se zbivaju i u drugim dijelovima svijeta.
To se zove kruženje ljudi ili rapidne demografske promijene...

Situacija je sljedeća.... ljudi iz većih gradova, ponukani ekonomsko-socijalnom situacijom, ali i nizom drugih faktora objektivne i subjektivne prirode se odlučuju da napuste svoje domove i potraže sreću negdje van granica ove naše države.... dok ljudi sa sela il iz manjih sredina popunjavaju njihova mjesta...., pri tome sela i manji gradovi zjape i izgledaju sve sablasnije... a nešto veći gradovi postaju napučeni i na njihovim ulicama je regulara sresti napucanu curu, nanu u dimijama, momka u odijelu i ratara u gumenim čizmama....

Hoću reći da je kod nas od kraja agresije situacija katastrofalna.... obrazovani ljudi odlaze jer se ne mogu bosti sa rogatima, a ovi kvazi obrazovani i podobni osvajaju sve oko nas... ako ne vjerujete... samo otiđite u najbliže ministarstvo ili neku državnu službu.... i vidjet ćete pregršt "rogatih" i kvazi pismenih koji su zaslužni za odliv... ,a isto tako...krivi smo i mi.... jer zanemarujemo svoje rogove...

A znamo kome sve skupa ovo odgovara....kome paše ovo kruženje ljudi u Bosni i Hercegovini....
uvjek dobar gost

Konformizam... i renesansa....

Šuti i uživaj, šta ćeš kad tako je kako je.... neće kod nas nikad biti bolje... nemogu ja ništa... ne možemo mi ništa promijeniti...

Šutnja je zlato u nekim situacijama, neki su ljudi pak pametniji kad šute...

Sad sa obzirom na našu situaciju... jeli šutanje zlato????? Jeli nama toliko dobro kad stalno i bezuvjetno šutimo i nećemo da se zamjerimo nikome...
Jel nam fakat dobro dok gacamo po tranzicijskom blatu i smeću kapitalizma novopečenog....jeli nam dobro dok nam djecu u školama uče nepismeni ali podobni kadrovi, jel nam dobro dok nam mjesnu zajednicu vode likovi koji ni nacrtane ovce čuvat ne bi znali... ma dobro nam je šuti dok nam je gradonačelnik nepismeni vozač kombajna koji je tek skoro sišao u grad.. ili šuti bolan dobro nam je i ne talasaj dok ne radiš i gledaš odakle vedri , a odakle oblači.... il šuti bona i traži čaršaf vezu da ti neko zaposli dijete.. koje će isto tako šutati na poslu jer... za ime boga kako se zamjeriti šefu koji je tek jučer prodao kravu.... da kćerki uzme novi mobitel.... a ta ista kćerka studira u Beču... a šta mi znamo...
Šuti bolan vidi mu auta koliko je...

Konformizam nas je doveo do ove države koju vode nepismeni i kojom rukovodi seoska politika... zato nam danas i jeste ovako kako nam je... , a ako mi šutiti nastavimo... zatvorimo oči i zamislimo kakav svijet, grad, selo, rijeku, planinu, državu, društvo... ostaviti ćemo djeci svojoj....

EEEEE dobro nam je šuti bolan šuti i sisaj motku.....
Fiore

#259 we

Post by Fiore »

Ja trazio Techno.. on meni donio House.. :roll: :?

samo Techno buraz :D nista drugo :D
Rania

Post by Rania »

uvjek dobar gost wrote:
Konformizam nas je doveo do ove države koju vode nepismeni i kojom rukovodi seoska politika... zato nam danas i jeste ovako kako nam je... , a ako mi šutiti nastavimo... zatvorimo oči i zamislimo kakav svijet, grad, selo, rijeku, planinu, državu, društvo... ostaviti ćemo djeci svojoj....

EEEEE dobro nam je šuti bolan šuti i sisaj motku.....
sve si u pravu sto si napisao

samo ja mislim da je ovo seljacka politika
Fiore

#261 we

Post by Fiore »

Eto mi nismo znali cija je politika :lol:
patrius

Post by patrius »

Prosto je nevjerovatno da duramo ovakvu drustveno-politicku konfuziju i besmisao!Ljudi su rusili stoput jace i organizovanije sisteme a mi sutimo i nema nas nigdje pod ovom kvazi-drzavom.A da samo malo povisimo ton srusila bi se k'o kula od karata...Apatija je najgora od svih bolesti...Da li je drzava zaista ogledalo drustva,kao sto su djeca ogledalo roditelja???Svi smo pojedinacno nezadovoljni,i pizdimo na sve strane,ali zaziremo od svake vrste kolektiviteta i udruzene akcije.A nista necemo postici dok ne artikulisemo glas,dok ne zbijemo redove i ne vrisnemo bojni poklic!Moramo napasti,da bi se odbranili...
Fiore

#263 we

Post by Fiore »

sa nam su ljudi koji se ne bore za bolje sutra..

sa nama su ljudi koji profitiraju na kocnici buducnosti ove zemlje..

Bivaju placeni za bas takav posao da to rade..

kome je to u interesu?

mislim da nije tesko zakljuciti..
uvjek dobar gost

Ako je seoska ... samim tim je i seljačka, ja sam napisao seoska jer ima i finih seljaka, ratara, zemljoradnika, ljudi koji su spremni da žive od svog rada, koji su spremni da se oznoje i koji na drugačije nisu ni naučili...

A nasuprot njima su oni seljaci il bolje rečeno papci koji su sljegli sa brda planina i dolina u gradove, da bi u istim kao vodili politiku, to su oni koji se ne pozdravljaju sa vama na ulazu kad im Vi kažete dubar dan.... to su oni koji bez obzira na prihode nose iste ružne mokasine i oblače se bez ukusa i mirisaaa....

E njima hvala za ovakvo stanje , hvala im što osporavaju 6.to aprilsku nagradu Matiću, hvala im što su popljačkali sve iole zdrave i produktivne firme, hvala im za povratak izbjeglica i obnovu njihovih vikend kuća, hvala im što prave od nas masu vjernih i priglupih ovčica....

Sad bih da se zadržim na nečemu konkretnom.....

Karta za učenike u Varešu se kreće od 60km do 120km... mjesečno, naravno ko nema da plati šalje djecu pješke u školu.... u pojedinim mjestima oko Vareša postoje škole do četvrtog osnovne ili čak i cijele osmogodišnje škole... neki roditelji nisu u stanju obući djecu, kupiti im knjige i sveske, opremiti ih za školu, ženska djeca opet se ne šalju u školu... i muška djeca nisu u boljoj situaciji...

Sve se to zbiva dok imamo oko 29% nepismene populacije, oko 3% visokoobrazovanih iako svi moji i Vaši prijatelji studiraju (ko fol)... dok djeca Harisa S, Beriza B, Ive MJ i čija sve ne idu vani i završavaju ugledne fakultete i univerzitete.... , a od nas prave zemlju trećeg svijeta, odnosno mi ta zemlja i jesmo samo imamo sreću da smo u Europi pa se to ne smije reći....

Ako nas ova lopoovsko-jaransko-mafijaška-kvazi vjerska volumenta nastavi voditi perspektiva su nam polja čaja, kafe il izvori vode na kojima ćemo raditi i tješiti se zdravljem i govoriti ćemo jedni drugima ma daće bog... i slične stvari, dok nam vjerske vođe trube iz luksuznih auta , dok političari postaju medijske zvijezde i dok su im zidine oko kuća i vikendica sve visočiji....

Ja sam imao drugi san i volio bih da ova moja Bosna i Hercegovina progovori, zagalami, da se probudi i da više ne bude kameni spavač....

Vrijeme je da se krene... ili smo zakasnili....
Fiore

#265 we

Post by Fiore »

Buraz ponesi Techno-a sutra donijecu ti ovaj House i ostalo.. :D

Vidimo se!
_ambassador

Post by _ambassador »

a od nas prave zemlju trećeg svijeta, odnosno mi ta zemlja i jesmo...
zdravo dobri goste. mislim da si samo ovdje (za)malo pretjerao, hvala bogu nismo jos zemlja treceg svijeta (ili neznam tacnu definiciju jedne takve zemlje)

u biti, slazem se stobom fakticki u svemu (ko ne?), postavljam si ista pitanja i trazim odgovore i zakljucke na sve strane. jedino sto nisam u stanju odgonetnuti jeste kako zavrsiti sve ovo o cemu razgovaramo i zbog ceg je inace nastao ovaj topic? (jer jednog dana MORA doci i ta prelomna tacka o kojoj ovde cesto govorimo).

KAKO?

ja sam cesto na slicnim temama davao svoje najradikalnije snove/iluzije/fantazije i ocekivao sam bar jedan glas podrske ili sloge od strane debatanata (cisto moralne, jer kao jos jedan dobar bosanac trenutno ne planiram preci na radnju). ustvari ono sto sam zamislio vjerovatno necu nikad sprovesti u djelo, ostace kao moj san...

dakle opcija: upasti u parlament "nepozvan" i povesti u pakao sa sobom onoliko gadova koliko pred ocima ih bude dok me ne zaustave - nije izvodljiva, niti adekvatna. niti osjecam da bih to trebao odraditi licno ja u korist svakog pojedinca sto sjedi i ceka od boga bolje dane......... a mislim da je rjesenje ovoj zivotnoj i nedaj boze dozivotnoj krizi upravo smaknuce i redukcija nasih drzavnih uposlenika. (onih sto imaju pare a nemaju ukusa i salju djecu vani).

dakle na pitanje kako zavrsiti sa situacijom, manje vise znamo odgovor. to je odgovor do kojeg sam davno dosao, ali sada nastaje novo "kako?". kako sprovesti? kako se boriti protiv tako jake mafije? kako uciniti da svaki osteceni gradjanin BiH od strane vlade (a to smo svi) ustane sa fotelje i uzvikne: vrijeme je da se krene!?

to jos ne mogu sebi da razjasnim, bas kao pitanja koja bi uslijedila nakon tog strpljivo ocekivanog pokreta. da li su masovne manifestacije rjesenje? strajkovi? masovno neplacanje poreza?????? eeeh, ovo zadnje bi ih oprashilo po guzici, mislim da bi imao jaci efekat od gore navedenih prijedloga. kad fotelja pod debelom guzicom pocinje da gubi svojstva i udobnost koju je imala na pocetku, pa treba nabaviti novu, a nema para!!!!!

ja nisam bio u ratu, zato mnoge stvari i ne razumijem. ali moji roditelji jesu (i citava familija). ja pitam starog zasto se ovo ovako dopusta, zasto sutiti dok te ovako ocigledno krade i pravi budalom? gdje je taj narod koji ce da brani svoja osnovna prava, jer zaduzeni za to ne zele? zasto tako malo manifestacija gledam kod nas imajuci u vidu situaciju, dok npr. jedna spanija ima mjesecno par istih, a u biti su gluposti kad se porede sa nasom problematikom???????

odgovor (vjerovatno i opravdan) jeste da je narod pretucen i dotucen. rat je zavrsen. samo nas ne dirajte, sve ostalo moze..... neki su to izgleda lahko i brzo preboljeli, pa se brzo obogatili. ali to su samo pojedinci, nase kompletno drustvo samo posmatra u tisini i nazor uvjerava/tjesi sebe a i oko sebe kako ce doci bolji dani......... nekada..........
uvjek dobar gost

Sad sam slab sa vremenom, kao i u zadnje vrijeme jer radim kao konj...
Iz tog i sličnih razloga probat ću što kraće moguće iznijeti svoje razmišljanje na zadatu temu..

Prvo mi nismo zemlja trećeg svijeta ... samo zato što smo od Beča odaljeni nešto više od 700km... ili to ti je avionom oko dva sata il malo manje...

Što se tiče statistike .... ona nas u potpunosti svrstava u te zemlje ... mislim procenat nepismenih, nezaposlenih, socijalno nezbrinutih, zdravstveno neosiguranih, raseljenih.....naš GDP... i njegov raspored odnosno raspoređivanje po segmentima, ekonomski rast...

Sad kad je riječ o onom KAKO.... prvo trebaju mediji da odrade svoje i da postanemo jedinstven medijski prostor, poslije toga treba da se smanji strah i pritisak političko-jaransko-maijaških oligarhija.... tad bi već trebalo da se uključe intelektualci, glumci, viđeni ljudi, ljudi koje se još uvijek cijeni.. trebali bi svi skupa početi zvati stvari pravim imenima...

Nakon toga ide masovno okupljanje i bojkot institucija.... sljedeći korak je građanska neposlušnost, odnosno neplaćanje svih mogućih računa....

Preduslov za sve ovo je komunikacija među ljudima, među gradovima... Tuzla, Mostar, Sarajevo, Zenica i Banja Luka za početak recimo... da se predrasude izgube....
Jednostavno mislim da je problem što nismo dorasli problemima i vremenu u kom živimo...,a da su ljudi koji su pregurali agresiju... izgurani na marginu, otjerani, protjerani, sklonjeni... a mi smo zbunjeni jer oteli su nam djetinstvo, a ova "mladost" nam je prošla brže nego smo to mi htjeli...

Sve u svemu.... nove tehnologije nam pružaju mnoge mogućnosti.....,a mi ih koristimo za šupljiranje... i lako odustajemo... valjda smo nesigurni u sebe.....
To je kratko razmišljanje... , a zamisli da sam imao vremena....
_ambassador

Post by _ambassador »

uvjek dobar gost wrote:Sad sam slab sa vremenom, kao i u zadnje vrijeme jer radim kao konj...
ta "metoda" mi je jako poznata i bliska :roll: :(
... političko-jaransko-maFijaških oligarhija....
sjajan opis, slazem se s tvojom inicijativom o djelovanju, ali mi se cini sad za sad kao utopija... (pesimisticno-realisticki gledajuci)

To je kratko razmišljanje... , a zamisli da sam imao vremena....
:D :D ova ti je za okaciti na zid :thumbup:
mozes sastaviti knjigu od ovih postova dosad: "zbirka misli o realnosti i zalosti" ili "dumanje na forumu" :-) :D pa koja ti bolje pashe :D :D
uvjek dobar gost

Nisam pametan... ili se u zadnje vrijeme furam na tu spiku...

Mada ima jedna krilatica koja je aktuelna u ovoj zemlji od kraja agresije....

Glupost je blaženstvo, a znanje prokletstvo...
uvjek dobar gost

Moram prihvatiti prvi posao koji mi se ponudi... pored toga mogu me na istom tom poslu gazati koliko god hoćee...

Mogu raditi prekovremeno, vikendima, ma radim koliko god treba... nikakav problem to nije... jer sam navikao..., čak jedno vrijeme bilo mi je normalno raditi subotama i nedeljama.... cijelo vrijeme sam se tješio da sam zaposlen il uposlen... kako se kome sviđa... , a mnogi nisu...

Sve je to trajalo dok po komšiluku nisu počela da se vozaju skupa auta... a njih su vozali lokalni dileri i polu-kriminalci.... sa njima su se naravni vozale dobre cure iz susjedstva, dobre ali cure sumnjivog morala.... e sad opet na temu... ali ne zbog cura... nego zbog životnog tempa.... ja vala rintačim po cijeli dan... mogu sebi da priuštim većinu stvari... čista obraza jer nisam ništa pronevjeriuo i sve sam pošteno zaradio... no ja rintačim po cijeli dan... i onaj vikend mi proleti a da ne znam jesam li pošao il došao... a oni iz komšiluka... stalno su u autima ili po kafanama... ili oko zgrade....
Sad se ja pitam ko je tu budala.... ja iako sam obraza čista.... ako je to danas neka vrijednost... nikad neću moći... bar do mora otići onim autom... jel to bi mi možda i bio film.... koji nikad pogledati neću...

Ne bih da me nekoo sad shvati ... da kukam što radim ili nešto tome slično.... krivo mi je kad vidim kako se nehljebi bogate...a pošten svijet tone... krivo mi je što nas ovaj kapitalizam gaza nogama... što moramo da duramo sve i svašta... a da nas niko ni za šta nije pitao...., a da kukanje nije zbog onih cura sumnjivog morala......

Znajte da za jedan posao aplicira oko 220. kandidata...i da ako nećete Vi da se saginjete i ginete... ima ko hoće... jer nekom i ne cvijetaju rahatlokumi...
uvjek dobar gost

Ima ovaj novi album Zostera... i na njemu par pjesama... četvrta je meni super , a i peta nije loša... samim tim pjevušim te pjesme danima... jer su mi nekako super.
Ima jedna rečenica koju sstalno ponavljam il pjevušim.... "ako nema hljeba jedite kolače..."..... i ona... druga "ovakvog mladića nećete vidjeti dugo....".....
Nefakat jučer sam bio na onom vodenom ćiri koji fura od Setihova (blizu Rudog)... pa do Strgačine il Ustiprače... ili... gdje već...
Sama ta ideja je super meni, taj brodić spaja ljude i potiče ih na promišljanje o životu, kako pređivjeti od svog sopstvenog rada i od svojih ruku djela.... nekako... medije , pored političara vidim kao najveće krivce... jer upravo oni.. ti suvremeni plaćenici... imaju svoje prste u ovoj čitavoj situaciju.... jer on nikad rekli nisu da recimo taj brodić.... spaja ljude različitih nacionalnosti... da povratnik u Strgačinu prodaje ribu njegovim putnicima, da je kapetan broda pravoslavne vjeroispovjesti... i da uz pomoć tog broda ... ljudi postaju normalniji.... i nekako svjesniji okoline u kojoj žive..., ali sve to ne prodaje novine i ne podiže gledanost emisija.....

Dajmo priliku normanlnom svijetu, izborimno se sa lopovima i mafijašima.... zagalamimo.... dignimo ruku... il dvije... jer definitivno je da će nam naši kvazi zaštitnici... uskoro govoriti da kad nemamo za hljeba... da jedemo kolače....

Živili...
_ambassador

Post by _ambassador »

Poražavajuća je činjenica da bi čovječanstvo do 2100. godine, u skladu sa sadašnjim potrebama trebalo povećati količinu potrošnje energije za čak šest puta, a nijedna svjetska naučna institucija još ne zna kako taj problem riješiti.
citam jednu od vijesti pa se prisjetih ove teme. ono kao glup kontrast, kod tebe je moto "vrijeme je da se krene", a evo naucnici i planeta vec odavno galame u prazno kako je vrijeme da se malo stane. :roll: :roll: :-) :D

niko ni u snu nebi pomislio na neko dobrovoljno (ali i potrebno) stagniranje po pitanju industrije, potrosnje, tehnoloskog boom-a (koji vjerujem na neki nacin takoder ima negativan utjecaj), sve ide naprijed. da li cemo to shvatiti prije nego bude prekasno???

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070420061
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

drustvo me interesuje.
uvjek dobar gost

Društva si dio... ili postao si njegovim dijelom po rođenju...

A što se tiče stagnacije... društva... novih izvora energije... obnovljivih energija... ekonomskog razvoja... fosilnih goriva i svega što nosi .... ovaj novi milenijum... u odnosu na Bosnu i Hercegovinu..... brinem se...

Ne fakat sad već davno pisao sam diplomski na temu "Državni marketing sa osvrtom na našu zemlju".... i još tad sam se zabrinuo... i moram priznati da se do danas nisam oraspoložio kad je riječ o nekim stvarima...

Recimo samo par primjera... zdrava hrana, ekološki ispravna hrana.... obnovljive energije... ekosisitemi... i naš čovjek....

Tad sam rekao , a sad ponavljam.... mi nismo kapaciteti da proizvodimo čipove niti da se bavimo visokom tehnologijom... naši glavni resursi su voda... i potencijal za proizvodnju ekološki zdrave hrane... pored toga kao multiplikator razvoja na raspolaganju nam je turizam....

No neka mi smo bagra koju ništa ne zanima...... samo nase use i podase.... ali nema veze ionako se naši zaštitnici upiru da od nas naprave masu poslušnih vjernika ... bez perspektive... ali sa osmjehom na usnama... i ima ona rečenica... ma dobro je ... može i gore... samo nek je zdravlja.....

Nisam sad sa vremenom baš dobar....,a šteta jer sam inspirisan... gledao sam dokumentaraca nekih i počeo da čitam još jednu knjigu....(koju naravno završiti neću...)....

Živili...
uvjek dobar gost

Dovukli su provincijalce u naše gradove, u mom gradu je isto tako... masa ih je njih koji su zadovoljni jer nisu kaljavi po nogama kad izađu iz kuće, jesu oni su zadovoljni jer imaju uličnu rasvijetu... jer u WC ne moraju ići iza kuće il pored nje... jer u tom istom WC-u ima voda da se pusti... i ne smrdi puno ako se održava... u ulazu lift ima i u njemu ogledalo... ako ga već izvalili nisu.... sve su to samo neke od pogodnosti "gradskog" života....

Na njih su se upecali... još ... ima i prsatih djevojaka i momaka u finim autima.... sa skupim mobitelima i sunčanim naočalima..... ima svega... ima se i za kafu jednu i šetnju uz nju... jest babo prodokravu il stado ovaca i .... banja prava...., to što posla nema za normalan svijet, što se sa štelom fakultet završava.... što nam po opštinama rade neandertalci... što iz grada izlazim il u njega ulazim po dva il tri sata.... koga to zanima....
Koga zanima što umiru mala djeca u Sarajevu od požara i ljudskog nemara.... što u Mostaru umiru od meningitisa... a u Banjoj Luci od trovanja prasećim mesom....

Ma jook koga to još zanima vidi nje... gleda me.... i kad se nasmije nema trice... a i dvica joj je natrula.... i momak je šupalj kao balon... a mudqar kao šina.... koga to briga.... koga briga što je moj stari za to sve na liniji bio tri godine... što je moj rođak za sve ovo život dao.... što je većina moje raje razgulila poslije kraja rata.... koga briga.... jel ovo je postalo normala....
Da svi šutimo, oni kradu , a niko ne robija.... jeste ja nisam Bošnjak... nisam ni Srbin... ni Hrvat... ja sam BOSANAC... a to ne smijem biti... ili ne mogu... i to su mi zabranili....
Dok oni sebi velike ograde prave... mi kupimo mrvice i pravimo se da je sve OK....

Dok srebreničani kampuju... kampuju i poljoprivrednici.... gdje smo mi sad... ovako nepismeni... licemjerni... jesmo li to zaslužili...

Ma jesmo kad šutimo i duramo... kad smo počeli ljude cijeniti prema mobitelu, automobilu... nek nam svira CECARA... nek nam pjeva Džej... i neka plešimo... i nek nas bude stid svih onih koji su život dali za RBiH.... za zemlju zvanu UTOPIJA.....
Nemam pojma.... tjeraju mlade... ubijaju bebe... izgladnjuju penzionere... ovo je voistinu zemlja za njih... i za sve njihove ljude.... a mi ako ne evoluiramo da živimo kao ovce... crno nam se piše....

A u kontekstu.... globalnog zatopljenja... možda je cilj da kod nas nasele... holanđane... il belgijance... jer oni će biti na udaru kad more poraste....

Podvucimo ćizu što prije....... ovako ne može još puno... dignimo glas i ujedinomo se... zaštitimo mi djecu... jer oni definitivno nećee.....

A neće ni nas... oni imaju svoj svijet, a mi se u njega ne uklapamo.....
Post Reply