Hm...ovo pocinje liciti na igru gluhih telefona. Tulipane ...niko a pogotovo ne ja licno ...nikad nije osporavao...pravo crnogoraca, sumadinaca, pomoravaca, krajisnika iz Timocke krajine, macvanaca , vrcana, banacana, sremaca ...da, ako to vec zele, govore "vidio sam muja Ibrina"....ili ako vec hoces da uplices hrvate u to sve (premda ne znam zasto ali eto moze i to..) "uhapsili su Anta Stipova"...ma more komforno ali tamo daleko.Može i tako jer kada je uhapšen Gotovina u Srbiji su na nekom tv kanalu rekli da su uhapsili Anta a ne Antu. To je prisutno u zapadnoj Srbiji i u Crnoj Gori. To i jeste izvorno crnogorski način jer dobar dio populacije zapadne Srbije su porijeklom Crnogorci književni Srpski jezik se jednim dijelom oslanja i na to područje Šumadije.
Moze cak i u BiH ..ako se covjek smatra sumadincem, crnogorcem ili takvim necim...Ali nemoj naturati sumadijsko-crnogorsko pravilo narodu koji zivi u bosni i hercegovini...i govori drugacije na taj nacin sto ces tvrditi da je to kako oni govore neispravno.
Sandor
E Sandore slazemo se u mnogo cemu ...ali tacka razilazanja nam je to sto ja smatram da to jest strasno i da tu ne treba imati razumjevanja ...jer se pod firmom nekakve lingvisticke logike zeli napraviti ista stvar kao u ranim 60-tim godina proslog milenijuma...Kad je naturan tudji jezik ...a onaj jezik kojim su razno-razne Hame, Ibre, Muje, govorile smatran ruznim neispravnim nazadnim ...itd. Jer vi sto ste malo mladji smatrate da neke stvari zvuce fino a neke ruzno ....temelj tog ukusa i osjecaja za zvucnost je u velikoj mjeri udaren un periodu od 1945-1965 ...i to nasilno....ako si recimo rekao ili napisao rahatluk umjesto ratluk ili promaha umjesto promaja bivao si srusen...Djeca koja su tad kretala u osnovnu skolu su vremenom pocela uzimati to zdravo za gotovo. ...A ucinjena je ...vjeruj mi ...ogromna nepravda bosanskohercegovackom narodu (ili ono bi nacijiMeni Bajrov, Mujov.....para uši. Mnogi to smatraju papanlukom. Ali mislim da to nije tako strašno.
Simptomaticno u cijelom tom procesu je bilo to da su tu uvijek i u svemu neproporcionalno bili zastupljeni bas "kvaziprosvijetni" radnici iz Crne Gore. Ukupan broj crnogoroca nije samo bio neproporcionalan njihovoj zastupljenosti u komandno rukovodecem kadru OS JNA (gdje sam procitao podatak da ih 1991 godinu docekalo 30-tak % crnogoraca u komandnom kadru ...a njih kad ih sve stavis na hrpu nema vise od 700 000 hiljada ) nego ih je bilo i medju uciteljima i univerzitetskim profesorima puno puno vise nego su to oni svojim radom zasluzili.
I nakon svih tih godina ...vidi sta se desava...neki tipovi dodju i tvrde ti da ono kako ti govoris ...nije ispravno samo zato sto se tako ne govori u Crnoj Gori....e pa yebaji ga.