Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
istocnjak

#251 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

Liberalism wrote:Ma u vezi faraona je bio samo primjer.

Dok se pjevaju hvalospjevi o nekoj osobi sve je super. Mene je u pocetku interesovalo sta je to originalno u Bugarijevim pripovjedima obzirom da se stalno potencira kako ima uspijeha u privlacenju mladih. Listajuci malo njegove govore ne nadjoh nista specificno, a usput mi zape za oko njegova ocjena faraona. Zapravo citajuci 4-5 njegovih tekstova to je jedini pasus u kojem on nesto tvrdi a da je vezano za stvarni zivot. Sve ostalo je tipa ''preporodi se dobrim djelom'' sto za mene nije nikakva novina niti neko specijalno otkrovenje. Al eto, pokusacu naci neki drugi primjer kad budem imao vise vremena.[/
:D
Umjesto traženja primjera, možda bi ti bilo bolje da potražiš "kratki spoj" u sebi a ne u hafizu Kur'an-a, jer očito da ti se sve lampice ne pale kako treba. Malo šale.
Last edited by istocnjak on 22/11/2008 12:47, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#252 Re: Sulejman Bugari

Post by Bosanac sa dna kace »

@Liberalism, faraon je sinonim surovosti i okrutnosti, primjer covjeka koji se igrao Boga, nekog ko se pokusavao uzdici iznad ostalih, ali mu nije uspjelo...ubijao je musku novorodjencad, proglasavao se Bogom, trazio da mu se naprave stepenice da se popne ka tom ''Bogu'' da dokaze da je on sam Bog itd....
jel sad shvacas zasto koristi faraona?
i da, jeste faraon Akheneton je pokusao da uvede vjeru u jednog Boga, ali mu nije uspjelo...
jel okej?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#253 Re: Sulejman Bugari

Post by dr.gog »

@lsd obrati pažnju na ovaj dio Pravila--

"Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima."

Postovi koji ne budu u skladu sa ovim pravilom, tj. ako se komentarima na grub način iskazuje netolerancija prema drukčijim stavovima, iznesenim na pristojan način, ide opomena.Ako se ponovi, slijedi isključenje sa Foruma. :kravata: Tema je prečišćena :)
arzuhal

#254 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Ova tema mi je dodala još jednu vrstu viđenja lika i djela hafiza Bugarija. Do sada sam znao slijedeće:
1. jedan broj hodža (u Sarajevu ponajviše) iz zavisti i ljubomore (a zapravo što ne rade istinski predano svoj posao) bio je uvijek i danas je protiv hafiza. Naime, hafiz je u Čaršijskoj džamiji držao kratka predavanja (5 minuta max.) iza s v a k o g akšama i sabaha!To je razlog velikog broja vjernika na tim namazima. Nigdje u BiH, a vjerujem i šire, nijedan imam to ne radi. Predavanja su jasna i sa porukom. Upravo to je i bio razlog da ga se makne iz Čaršijske džamije u Bijelu, na Vratniku. To hafiza nije omelo. Neki ljudi su se bunili zbog takve odluke jer im je baš lijepo bilo otić na akšam u Čaršijsku pa na kahvu. hafiz ih je molio da osabure.
2.selefije ga ne vole jer vele da je sufija. Mada sam hafiz upotrebljava termin "musliman" i "mu'min" za svakoga (a ne sufija, vehabija, ovaj-onaj) i sa svakim je rad da razgovara. Ne sviđa im se što je toliko popularan među omladinom, što ga vole, poštuju, idu za njim gdje god on pođe, ne bi li nešto lijepo čuli, pitali i saznali što ih interesuje. Voljeli bi da oni imaju jednog takvog a pošto nemaju-udri po Bugari kako zavodi omladinu apokrifnim, egzotičnim hadisima, itd.
3. pojedini profesori iz Medrese i sa FIN-a posprdno komentarišu teme njegovih predavanja ("kako se islamski zabavljat/ašikovat", npr), negirajući im ikakavu "akademsku" vrijednost te to smatraju zaglupljivanjem širih masa i odvođenjem od nekih "krucijalnih" pitanja koja su prevažna za muslimane BiH. Ukratko, đe da jedan hafiz Bugari bude poštovaniji od prof.dr.sci, habla-dabla, nakog. Opet zavist i akademski cinizam.
4. Obična raja, većinom mladi, koja konačno vidi nekog ko i zna i hoće da im se približi, da pomogne, makar lijepom riječju, osmijehom. Konačno neko ko nađe vremena i za njih a ne samo da pretrči preko džamijskog praga, žureći za dunjalučkim ukrasima.
5.(nova grupa) jedan broj forumaša dijeli iste osjećaje, ne i stavove, prema hafizu Sulejmanu, baš kao i gore prve tri navedene grupe. Hafiz ne valja, muljator je i plagijator, manipulator, populista, nimalo dubok, stalnoponavljajući, nimalo poseban, itd. iz samo jednog razloga-njihove odvratnosti i odbojnost prema islamu ili vjeri uopće. Neki postovi predstavljaju par exellence, školske primjere, predrasude, donošenja suda o nekome na osnovu čitanja njegovih odštampanih hutbi i par bacanja pogleda na ekran, bez da poznaju čovjeka.
Isto bi bilo kada bi neko, iz nerazumijevanja, odbojnosti, mržnje prema katoličanstvu, pričao o fra. Miletu Babiću kao nekome ko priča poznate stvari, ništa posebno mudro, itd. a uopće ne poznavajući tog vrijednog nam čovjeka, nikad sjeo sa njim i razgovarao, kafu popio.

Ovo što napisah, uradio sam samo iz poštovanja prema dobrima, rijetkim ljudima, kakav je Sulejman Bugari (a ne nakog idolopoklonstva kako to neki, sami sobom nesretni, imputiraju nekim forumašima).
LSD

#255 Re: Sulejman Bugari

Post by LSD »

dr.gog wrote:@lsd obrati pažnju na ovaj dio Pravila--

"Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima."

Postovi koji ne budu u skladu sa ovim pravilom, tj. ako se komentarima na grub način iskazuje netolerancija prema drukčijim stavovima, iznesenim na pristojan način, ide opomena.Ako se ponovi, slijedi isključenje sa Foruma. :kravata: Tema je prečišćena :)
OK buraz..necu više sigurnan budi...nema smisla živcirati se radi nekih forumaša i njihovih stavova i pisanja...pokušao sam skrenuti pažnju,vidim da ne ide i odustajem.
LSD

#256 Re: Sulejman Bugari

Post by LSD »

Samo da još dodam da je Bugari extra covjek,samo što to mnogi ne znaju...nažalost
Ahmmed

#257 Re: Sulejman Bugari

Post by Ahmmed »

LSD wrote:Samo da još dodam da je Bugari extra covjek,samo što to mnogi ne znaju...nažalost

I od njega bi se moglo što-šta naučiti o ophođenju prema drugim ljudima.....Boga mi, LSD, bratski i prijateljski ,želim ti reći: Nemoj,živ bio, prijetiti ljudima, nemoj im za oči skakati, jer šta znače one tvoje riječi, koje si uputio nekolicini forumaša:" Samo pratim šta pišeš o islamu???"Kakav je to način ophođenja, da li shvataš da takve vrste tvojih "upozorenja" nije prijatno čitati....I nema opravdanja za njih, ma čime da su uvjetovane.....

Pretjeramo svi u svojim reakcijama....Lijepo je što, po sopstvenom priznanju, voliš islam, Allaha dž.š., Poslanika.....A Poslanik bi nam trebao biti uzor...i njegove riječi, koje prenosi Aiša r.a. " Zaista Allah voli blagost u svemu" najbolje govore kako se trebamo ophoditi prema ljudima.

Selam alejkum!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#258 Re: Sulejman Bugari

Post by dr.gog »

Molim vas da pažljivije koristite opciju CITIRANJA (QUOTE).Pogrešnim citiranjem tekst može biti pripisan onome ko sa njim nema veze.Prije postanja provjerite tekst opcijom PREGLED(PREVIEW).Citirani tekst mora biti unutar posebno označenog-obojenog polja...
Liberalism

#259 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Bosanac sa dna kace wrote:@Liberalism, faraon je sinonim surovosti i okrutnosti, primjer covjeka koji se igrao Boga, nekog ko se pokusavao uzdici iznad ostalih, ali mu nije uspjelo...ubijao je musku novorodjencad, proglasavao se Bogom, trazio da mu se naprave stepenice da se popne ka tom ''Bogu'' da dokaze da je on sam Bog itd....
jel sad shvacas zasto koristi faraona?
i da, jeste faraon Akheneton je pokusao da uvede vjeru u jednog Boga, ali mu nije uspjelo...
jel okej?
Ok faraon je za Bugarija sinonim surovosti i okrutnosti i to nikada nije bio problem razumjeti iz njegovog govora. Problem je u argumentima koji su prije preuzeti iz nekog holivudskog filma i uopste ne odgovaraju stvarnosti. I upravo je tu moja kritika Bugarija da se on koristi kliseima koji su prestali da vaze prije vise od 80 godina (nakon sto se uspjesno desifrifovalo ogroman broj tekstova ispisanih hjeroglifima. Sa druge strane, tekstovi napisani klinastim babilonskim pismom otkrivaju brutalnost nezamislivih razmjera koji su provodili perzijski kraljevi, a koji su odavno poznati zahvaljujuci tekstovima grckih istoricara. Primjeri okrutnosti osvete kralja su gotovo nezamislive za savremenog covjeka. Ubijanje odredjenog broja djece u selu koji ima odredjeni broj puteva koji vode iz sela ili guljenje koze sudiji koji je pogresno presudio i postavljanje sudijinog sina na njegovo mjesto (i pravljenje stolice za novog sudiju od te koze kako bi sin dobro pazio kako ce suditi) i jos na stotine samo istoriji najpoznatijih slucajeva masakara koji su pravljeni od strane perizjanaca govore da su zapravo perzijanci bili tadasnji sinonim za surovost i okrutnost. Svako ko vidi kako su svi narodi tadasnjeg svijeta dolazili i slobodno zivjeli u Egiptu i da su sa druge strane svi zazirali od pomisli da se nasele u perziji dovoljno je da se zapita zasto je jos uvijek nekima faraon simbol surovosti....

To sto se neko pokusao izdici iznad ostalih je totalno irelevantno kada se uvijek, svako i u svako vrijeme zeli izdici iznad ostalih kako sad tako i uvijek od faraona do Bugarija.

I na argument vezan za njihovu religiju koji si naveo je potpuno suprotan istini. faraona su postovali kao boga na zemlji. Ali isto tako ta religija je propovjedala obrezivanje, maksimalno drzanje cistoce odjece, tijala i duse (i zato su egipatski svecenici bili celavi, a ne da bi bili strasniji), uspostavili su skole koje su mogla pohadjati samo muska djeca gdje se pored religije ucilo pisanje, matematika, aritmetika, astronomija, prinosenje zrtava se sa ljudskih (ljudske zrtve bogovima su nekada biljezene u arhaickom periodu) na zivotinjske zrtve (cak nije bilo rijetko da se ovnovi kolju u znak paznje prema bogovima), politika ne odustajanja od hjeroglifskog pisma u vjerskim svrhama obzirom da je kombinacija hjeroglifa i slova najbolje sluzila za najpreciznije pisanje vjerkih zakona (poznat stav mozda?) itd itd... sa druge strane asirski Magi su iz zabave klali po desetine hiljada djece iz zabave.

Ali rekoh, ne radi se o nekom specifinom pitanju. Ja sam odavno za njega cuo, ali nikada saznao zbog cega je to tako da neki sud o njemu nisam ni donio (osim da je popularan). Ja sam zapravo to i pitao u cemu je Bugarijeva ''tajna''? Prica o faraonu je po meni trebala potaknuti nekog da preprica neki njegov sud ili poruku i da time pokaze sta je razlog njegove popularnosti. Neko napadanje i generalisanje ne doprinosi nicemu.
istocnjak

#260 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

LSD wrote:
dr.gog wrote:@lsd obrati pažnju na ovaj dio Pravila--

OK buraz..necu više sigurnan budi...nema smisla živcirati se radi nekih forumaša i njihovih stavova i pisanja...pokušao sam skrenuti pažnju,vidim da ne ide i odustajem.
Ma samo se ti opusti i pusti ih neka pišu, jer ne upućuju na pravi put ljudi več Allah dž.š. a svakome se pišu njegova djela i nedjela kao i svaka loša misao. Na desnoj i lijevoj strani svakog čovjeka su vjerni pratioci koji ga prate i pišu sve pa če to svima nama biti prikazano na Sudnjem danu. Pročitaj ovaj događaj iz života poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem vezano za objašnjenje vjere Islama:
-----------
Omer, radijallahu anhu, je rekao: "Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog dž.š. poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, došao je nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao: 'Muhammede, obavijesti me o islamu.'
Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Islam je da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.' Na to će onaj nepoznati čovjek: 'Istinu si rekao.' Kaže Omer: 'Mi mu se začudismo, pita ga a zatim veli: 'Istinu govoriš.' Onda taj čovjek reče: 'Obavijesti me o imanu.' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: 'Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u Allahov kader – odredbu dobra i zla.' Na to nepoznati čovjek reče: 'Istinu si rekao, pa obavijesti me o ihsanu.' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Ihsan je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe, zasigurno, vidi.' Zatim nepoznati čovjek reče: 'Obavijesti me o Sudnjem danu (kada će nastupiti).' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to odgovori: 'Upitani o tome ne zna ništa više od onoga koji pita.' 'Pa obavijesti me o njegovim predznacima', reče nepoznati, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Kada robinja rodi svoju gospodaricu i kada vidiš gole, bose, siromašne čobane kako se nadmeću u gradnji.' Zatim taj nepoznati čovjek ode. Nakon nekog vremena Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: 'Omere, znaš li ko je bio onaj što me je pitao?' Ja rekoh: 'Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.' Onda Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'To je Džibril, došao vam je da vas poduči vašoj vjeri.
Liberalism

#261 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

arzuhal wrote: 5.(nova grupa) jedan broj forumaša dijeli iste osjećaje, ne i stavove, prema hafizu Sulejmanu, baš kao i gore prve tri navedene grupe. Hafiz ne valja, muljator je i plagijator, manipulator, populista, nimalo dubok, stalnoponavljajući, nimalo poseban, itd. iz samo jednog razloga-njihove odvratnosti i odbojnost prema islamu ili vjeri uopće. Neki postovi predstavljaju par exellence, školske primjere, predrasude, donošenja suda o nekome na osnovu čitanja njegovih odštampanih hutbi i par bacanja pogleda na ekran, bez da poznaju čovjeka.
Isto bi bilo kada bi neko, iz nerazumijevanja, odbojnosti, mržnje prema katoličanstvu, pričao o fra. Miletu Babiću kao nekome ko priča poznate stvari, ništa posebno mudro, itd. a uopće ne poznavajući tog vrijednog nam čovjeka, nikad sjeo sa njim i razgovarao, kafu popio.

Ovo što napisah, uradio sam samo iz poštovanja prema dobrima, rijetkim ljudima, kakav je Sulejman Bugari (a ne nakog idolopoklonstva kako to neki, sami sobom nesretni, imputiraju nekim forumašima).
Postavljanje pitanja da neko navede neke primjere njegovih poruka vjernicima koje odslikavaju Bugarijevu prirodu jeste sve samo ne zakljucivanje vodjeno predrasudama. Moramo li licno poznavati Dodika pa da o njemu donosimo vlastite sudove? Ako neki smatraju da moramo, to ne znaci da je to jedino ispravan nacin zakljucivanja. Obzirom da niko ne navodi neke njegove karakteristicne poruke, ostaje da se zakljuci da je Bugari dobar pripovjedac i to je to. Makar smo donekle osvjetlili njegov fenomen...
Nekako s proljeća

#262 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Nekoliko dana već je tema zamrla Liberalism, po meni zarad tvojeg insistiranja na formi, a ne na suštini.

Suština se odnosi na djela a ne na riječi prijatelju.Ako pomenuti Bugari, svako jutro pred sabah namaz ( prije svitanja) na putu od svoje kuće do dzamije gdje je imam , pokupi svo izvan korpi rasuto smeće nije li to dobar primjer .Naravno, uvijek ima onih koji će taj primjer slijediti u svojoj sredini i na dionicama svojih puteva.I tako se to širi....

Umjesto da kritikuje komunalce što ga ne pokupe ili neodgovorne pojedince koji prljaju svoju sredinu, ili da bude licemjer pa da ukazuje na to smeče a on sam da pored njega prolazi kao da ga se to ne tiče...

Navedoh ti ovaj jedan primjer, tek da se razumijemo šta mislim pod razlikom ''forma i suština'' ili '' djela i licemjerstvo''

A primjera je more prijatelju, ali valja navratit' ponekad'..

http://img98.imageshack.us/my.php?image=img6267ui0.jpg
Compact

#263 Re: Sulejman Bugari

Post by Compact »

Dani, 06.12.2008.
Islamski misionar, propovjednik, alhemičar, sufijski vođa, šarlatan... postoje svakojake verzije o tome ko je zapravo Sulejman Bugari, imam sarajevske Bijele džamije. No, jedno je sigurno - ne pamti se kada je u Islamskoj zajednici bilo karizmatičnije osobe: džamije u kojima imami već su odavno (pre)tijesne, sala BKC-a je premalena za njegova predavanja, a priča se da bi ga u Zetri dočekalo više fanova negoli Dinu Merlina. Njegova popularnost poredi se sa statusom pop-zvijezde, hutbe i medijski nastupi oblikuju se u publicistička djela - Vratimo se gospodaru i Mi smo jedan drugom najbolji poklon - a za Facebook generaciju je otvorio i stranicu http://www.sulejmanbugari.com. Omladini se sviđa jer im ne prijeti džehenemskom vatrom, agnosticima jer na pitanje o licemjerju onih koji cijele godine, osim za ramazan, piju alkohol, odgovara: "Pa, i duša treba da se odmori katkad", dok je obični puk naprosto zaveden njegovom jednostavnošću. Sulejman Bugari govori za Dane o današnjem prakticiranju islama, reisul-ulemi IZ-a BiH Mustafi Ceriću, vehabijama, politici, svom djetinjstvu, duhovnim uzorima, životu u Medini...

Hafiza Bugarija nije lako oteti na nekoliko sati. Pa čak ni ugovoriti termin - povazdan je s ljudima, neki ga zovu samo da razgovora s njima i da im odgovori na sumnje koje ih tište, a drugi opet traže u njemu pomoć i izbavljenje od duševnih ili fizičkih tegoba. Svi očekuju prosvjetljenje ali on će uvijek reći: "Treba ti samo malo sirupa i sve će biti uredu." Onog duhovnog, naravno. Razgovor s Bugarijem upravo tako i teče: na pitanja odgovara sufijskim izrekama, kritički stav iskazuje mudrostima, a svojim pacifizmom smiruje... Nismo mogli a da ne zaključimo kako ga je, poput gospel propovjednika, mnogo zanimljivije slušati nego čitati - svojom vještinom komunikacije, intonacijama, strašću u govoru, blagošću i neposrednošću, plijeni pažnju i ne ostavlja nimalo prostora dosadi.

DANI: Hafize Bugari, kako se nosite s tim što ste među bosanskim muslimanima, vjernicima, popularniji od reisul-uleme Mustafe Cerića?

BUGARI: Ja upravo mislim da je on popularniji zato što me kao odgovorni institucije - često kažem firme (smijeh) u kojoj radim, odnosno Islamske zajednice - reis sto posto podržava. Svi mi imamo svoje slabosti, ali nismo tu da ih otkrivamo i osuđujemo, nego da pokušamo svojim ponašanjem ponuditi nešto novo, bolje... Ja ne mogu biti popularniji od njega kada on, zahvaljujući svojoj akademskoj naobrazbi, funkciji, svojim susretima, kontaktima s ljudima, ima mnogo veći prostor za djelovanje, mnogo jaču karizmu...

DANI: Činjenice Vas demantiraju: Vaša gostovanja pune sale kao da ste rock-zvijezda, a knjige se prodaju kao bestseleri...

BUGARI: Svako ima nešto čime ga je Gospodar počastio, i svi zajedno sačinjavamo jednu cjelinu. Ja možda jesam popularan među omladinom, jer sam osjetio da je taj segment zapostavljen, da joj nismo dovoljno posvećeni, a ona se danas suočava sa mnogo većim izazovima u društvu nego nekada... Ona nam je najvažnija. Ja sam osjetio kako da dođem do srca mladih ljudi... Oni su danas suočeni s ponižavanjem, mržnjom u okolini, prezirom, to su sve slabosti koje moramo prevazići... Eto, Gospodar je dao što nam je dao, hvala mu na tome, i svakoga je počastio nečim, a ja sam se specijalizirao u onome čime je mene počastio, to je sve.

DANI: Od prije rata je poznat slučaj imama Ahmeda Smajlovića, koji je bio izvrstan orator i radi koga je masa sve češće hrlila u džamije. Međutim, kažu da je na svojevrstan način ekskomuniciran iz Islamske zajednice jer je smatran prijetnjom tadašnjem poretku. Iako je zbog konteksta teško povući paralelu, Vaše kolege nerijetko kažu da ste iz sličnih razloga iz Čaršijske prebačeni u Bijelu džamiju, u "padinski" dio grada, upravo zbog sve veće popularnosti koju stičete unutar Islamske zajednice i konkurencije ulemi. Koliko je to istina?

BUGARI: Ne ulazeći u namjere bilo koje osobe, moram reći da ni trunke nisam osjetio da me neko želi ciljano negdje prebaciti ili smjestiti. Shvatio sam to kao prekomandu. Istina, morao sam tješiti one koji smatraju da sam namjerno prebačen, ali ne treba biti sebičan, biti samo na jednom mjestu i emotivno se vezati za mjesto gdje radimo, haj'mo malo putovati, kretati se - šta fali, meni je svejedno, važno je raditi, djelovati... Ti se oslanjaš, na kraju, na ljude, a ne na Allaha, odnosno oslanjaš se na uspjeh koji dobijaš preko ljudi, a ne preko Allaha, ne smijemo se tako vezati... Meni je jedan kolega rekao: "Zašto dozvoljavaš da te prebacuju, sad tamo sad 'vamo?", a ja ga pitam: "Jel' tebi teško što ja hodam?" Kaže on - nije. "Pa što se ti umjesto mene buniš?" (smijeh)

DANI: Da, ali recimo nikada Vam nije dozvoljeno da održite predavanje u Begovoj džamiji!

BUGARI: Pa, dobro, to je za teologe, osobe koje predaju na većem nivou, s drugog stanovišta... A i trebao sam jednom i tu držati predavanje, međutim, morao sam otputovati u Sjedinjene Američke Države.

DANI: Svojom vještinom govora i načinom propovijedanja prosto upijate pažnju vjernika. Kako ste stekli takvo majstorstvo komunikacije?

BUGARI: Ne bih se složio s vama da sam tako vješt govornik. I nisam nigdje učio, takav sam postao kada sam upoznao dedu Aliju. Radi se o tome da je vjera vrlo jednostavna, i tako je treba i prenositi, mislim da se kod nas možda nekada pretjeruje, vjera se komplikuje i čini nerazumljivom za narod, kompleksnom. Ja se samo držim savjeta poslanika Muhammeda a.s., koji kaže: "Vjera je laka, nemojte je komplikovati." Eh, druga je stvar što pojedini ne slijede ovaj ajet. To je velika šteta jer, nažalost, tako tjeraju ljude od vjere, i ne približavaju je ni drugima ni sebi.

DANI: Maločas ste rekli da je svako ekspert u nečemu. Za šta ste Vi stručnjak, i da li ste zaista, kao što Vas zovu, islamski misionar?

BUGARI: Ja pokušavam samo da razgovaram s ljudima. Govor je posebna vrsta lijeka, ali, naravno, ne svaki, već govor lišen bilo kakvog interesa ili uslovljenosti. Opredijelio sam se za komunikaciju s ljudima onda kada sam bićem osjetio riječi Poslanika. Meni više znači da izađem ususret bratu svom, da mu pomognem, umjesto da ostajem u svojoj džamiji tokom, recimo, dva mjeseca u potpunom posvećivanju. Slušaj šta znači riječ čovjek - najdraže djelo Gospodaru je da oraspoložiš srce čovjeka. Ja sam vidio da je to lako i da samo treba zaboraviti na njegovu prošlost, njegovo prvo poluvrijeme i prići mu kao što želiš sebi pristupiti. Srž vjere je da uspostavljaš komunikaciju s ljudima a to je, zapravo, i definicija umjetnosti, jer je pravi umjetnik onaj koji ima najbolju komunikaciju. Onda sam se ja upitao šta znači umjetnikovo djelo - eh, to je pokušaj da on njime izrazi ono što ne može kazati običnim jezikom. Da im kaže koliko voli prirodu, čovjeka, ljude... Najbolji umjetnik je onaj koji ima najbolju komunikaciju sa svim ljudima, ali sa svim. E, zamislite koliko onda malo umjetnika imamo! Mi moramo postati umjetnici u svom poslu, svako u svom... Ja sam i dan-danas učenik, svaki dan učim. Naprimjer, često sebe poredim s autom. Kako ćeš upoznati kako auto radi? Pročitaj katalog. Ali, to nije dovoljno, pa moraš sjesti u auto i praksom upoznati rad ručne, motora... Haj'mo polagati duhovnu vozačku da ne napravimo sudar u dušama. Nekada treba i deset godina da se položi taj ispit, da se duše spoje bez sudara.

DANI: Diplomirali ste na Univerzitetu islamskih nauka u Medini. Zašto ste se opredijelili za odsjek Kur'an i tefsir? Ovo Vas pitam jer je značenje termina tefsir upoznavanje s nečim, ono putem čega nam nešto postaje jasnije i bliže razumu, a mislim da Vašu vjersku karizmu upravo karakterizira ova namjera - odnosno specifičnost interpretacije vjerskih tekstova.

BUGARI: Ja sebe ne smatram komentatorom Kur'ana, teško je reći takvo što, jer se radi o jednoj zamršenoj nauci. Naime, ja samo pokušavam, dakle, da radim na pokušaju približavanja ljudima značenju svetoga teksta, prateći dokaze učenjaka, ponašanja ashaba, a najviše prateći govor Poslanika jer je njegov govor zapravo komentar Kur'ana, kojega je ponekad teško razumjeti jer se radi o univerzalnom govoru koji nije za sada, nije niti za jedan historijski period specifično, već za sva vremena. Ne može ga svako pojašnjavati i zato Poslanik svojim govorom pojašnjava hadise. Onda, sam Kur'an pojašnjava sebe, dakle, pojedini ajeti određenih sura objašnjavaju neke druge ajete - ako nisi ovaj razumio, onda ti ga drugi pojasni na drugačiji način. Fatiha je, recimo, majka Ku'rana, a ajeti su kao djeca Kur'ana, a kad vidiš dijete, prepoznat ćeš i kakva je njegova mama. Naš zadatak je da naučimo majku Kur'ana. Sav je Kur'an šifrovan u Fatihi. Zato se stalno uči Fatiha, jer njome moliš da te uputi na pravi put, da spoznaš bit svog života, bit na ovom svijetu... Ona ti prva pomaže da saznaš značenje određenog ajeta... Znate koliko je ljudi pokušalo, evo već stoljećima, da komentariše samo jedan ajet!? Recimo, jedan velikan, učenjak, koji je napisao sedamnaest tomova komentara Kur'ana, jedan cijeli tom je posvetio samo Fatihi! A na različita tumačenja i komentare Kur'ana imate različite vrste pristupa - od naučnog, šerijatsko-pravnog, logičkog, medicinskog, ekonomskog, to su tefsiri... Zamislite! Interesantno, svako može naći sebe u tome...

DANI: Pojedini ajeti u Kur'anu upućuju na to da su samo oni koji su doživjeli duhovno sjedinjenje sa svetim tekstom u mogućnosti i da ga ispravno tumače. Za Vas se upravo govori da ste jedan od odabranih, ono što se zove mutahhirun, čisti. Jeste li?

BUGARI: Al Tabari, otac komentara Kur'ana - ja ga zovem babo tefsira - kaže da riječ mutahhirun znači "čist od grijeha". Nije poenta u tome da on ne griješi, već da ne griješi svjesno. Zato u Kur'anu piše: "Kad vi ne biste griješili, ja bih doveo drugi narod umjesto vas da griješi, i da opet od mene traži oprost." Allah ga štiti, dakle, on je toliko uznapredovao u tome da mu Allah ne da griješiti, zbog njegove ljubavi prema drugima, brizi, želji za spoznajom... Ali, zato se kaže: "Moje ajete neće shvatiti onaj ko se oholi na zemlji." To važi i za imame, i učenjake, i one koji su završili najviše škole islamskih nauka, i vjerske poglavare... Ako se oholi, on voli sebe! Može on znati napamet Kur'an, može ti ga savršeno i pravno pojasniti, ali ako on ne živi u skladu sa njegovim načelima, onda ne vrijedi... Kaže se na drugom mjestu: "Moju bit će shvatiti onaj ko u tajnosti pogriješi i u tajnosti se pokaje." Zamislite kako je veliko i hrabro pokajati se za nešto što niste uradili u tajnosti, nešto što ste uradili samo vašom mišlju... Naprimjer, dok pričam s tobom pa nešto ružno pomislim - ti ne znaš šta sam ja pomislio, ali se ipak zna! Nažalost, neke stvari objašnjavaju zašto upravo muslimani griješe i prave probleme više nego drugi - zato što ne poznaju kategorizaciju vjernika. Biti musliman ne znači biti vjernik. Ima pet vrsta vjernika: musliman je onaj koji više želi sebi nego drugom. Mumin je onaj ko želi drugom isto što i sebi. Ovaj je malo bolji. (smijeh) Muhsin želi drugom više nego sebi. Uh, taj je već veći, taj može i diplomirati iz vjere. (smijeh) Mutekija će žrtvovati svoj život da spasi zajednicu. Najbolji je peti - šakir. On je zahvalnik. On je zahvalan Allahu na svakom stanju, imao-nemao, napadali ga-ne napadali, on je oličenje skromnosti i bogobojaznosti, on se ne mijenja nikada, ne mijenja se ovisno od stanja društva.

DANI: To pojašnjava zašto se ovdje svi utrkuju ko je veći musliman!

BUGARI: (smijeh) Jeste! Svi bi da sebi prigrabe nešto! Musliman želi samo dobro sebi i nikome drugom. A kod nas, u BiH, se upravo pokazuje kako su ljudi islamizirali tijelo, odjeću, imovinu, a ne svoje biće...

DANI: Hafize Bugari, Vi ste privukli narod upravo zbog Vaše skromnosti i jednostavnosti, odnosno zbog svega što je u suprotnosti s tipičnim idealom religijskog autoriteta kod nas. Međutim, iako se zalažete za duhovnu dimenziju religije, stiče se dojam da su Vaši govori katkad ispolitizirani. Činjenica da Vas je Dino Konaković, kandidat SDA za načelnika sarajevske Općine Centar, tokom ramazana pratio na svim predavanjama u vrijeme teravije, upućuje da ste se zalagali za određenu političku opciju.

BUGARI: Ja nikoga ne odbijam - ko god da mi priđe, bilo da je političar, bilo da je druge vjere. Kod god hoće da me prati u džamiji, nek' me prati. Ako imaju interes da to rade, onda je to njihov interes, a ne moj. Mogu oni to protumačiti kao da ih ja podržavam, ali ja ću pričom dokazati za šta se ja zalažem. Ne mogu ja ljudima reći ako me slijede: "Nemoj me, molim te, slijediti." Ali ja ću se ponašati isto prema njemu kao i prema njegovom protukandidatu. Recimo, kada se Poslanik sa svojim ashabima vraćao iz jedne bitke i na dar im poklonio ovce, ashab ga pita: "Poslaniče, mogu li ja da zakoljem ovna kada za to dođe vrijeme?" A Poslanik će: "Možeš." Drugi će: "A, mogu li ja da je ogulim kad dođe vrijeme za to?" "Možeš", kaže Poslanik. "A, mogu li je ja isjeći na komadiće onda?", pita treći. Kaže Poslanik: "Može, a kada završite sve to, javite mi." Šta želim reći? Ako neko želi da vlada samo da bi gurao svoje interese, neka to i uradi, ali neka moju podršku ne traži. Neka mi se jave kada to završe, pa da vidimo jesu li zaista i uradili ono što su obećali. Ja gledam na isti način i u onog iz SDP-a i u onog iz SDA. Ne d'o Allah da bilo ko od njih obeća nešto u kampanji što neće ispuniti nakon nje! Začudili bi se da znate za koga sam glasao! Ne mogu vam reći, ali... Ja brzo prepoznam ko gleda svoj interes, a ko interes zajednice. Ja gledam u ljudskost osobe. Allah voli zemlju koja je pravedna i ako njen narod nije u islamu, a ne voli islamsku zemlju koja nije pravedna. Ja glasam za onog ko ima širinu. Kod god potencira svoj nacionalni osjećaj malo više - ne mogu mu se prikloniti. Oni koji više vole naciju nego vjeru, ne mogu dobiti moju podršku. Jer, nacija će učiniti da se kad-tad svađaš s onima koji nisu tvoje nacije, a iskrena vjera ti neće dati da se svađaš, već te tjerati da voliš i pripadnike druge nacije.

(U narednom broju: o Mustafi Ceriću, vehabijama, nacionalizmu, Bošnjacima u dijaspori, iscjeliteljstvu...)

Biografija
Albanac u Medini

DANI: Vaš privatni život je gotovo nepoznat. Možete li nam reći nešto o sebi, gdje ste rođeni, kada ste došli u Sarajevo, kako ste proveli mladost?

BUGARI: Rođen sam u Orahovcu kod Prizrena, to je jedan gradić sa oko 25.000 stanovnika... Odrastao sam u jednoj siromašnoj porodici - mi smo Albanci, i moji su se cijeli život bavili zemljoradnjom. Gospodar me počastio da me roditelji pošalju u mekteb, da idem učiti, i tu sam jako zavolio svog učitelja koji je imao širok pogled na svijet i bio sam svjedok situacije gdje je napadnut zato što je ono što jeste, musliman, Albanac - u to vrijeme je bilo osjetljivo biti oboje - i jako se odmjereno i hrabro odbranio. Zbog njega sam kasnije upisao medresu. Moj otac je bio nesiguran, rekao mu je: "Imam želju, ali nemam sredstava." Moj učitelj je odgovorio: "Dovoljna je želja, mi ćemo se pobrinuti za ostalo." Sarajevo sam odabrao jer je moj učitelj bio jako cijenjen u tadašnjim akademskim islamskim krugovima, viđao se sa pojedinim uglednim profesorima medrese, recimo velikanom Hadžibajrićem (Fejzulah, 1913-1990; op. aut.). Sviđao mu se taj široki način razumijevanja islama koji se ovdje izučuvao i tako smo odabrali Sarajevo. Dakle, 1982. upisujem medresu u Sarajevu. U Orahovcu su tada bila politička previranja, ne u toj mjeri kao u Prištini ili drugim dijelovima s albanskim življem, ali osjećali smo te nejednakosti kroz status, posao... Recimo, Albanci u mojoj porodici nisu mogli raditi neki viši posao, ili imati višu funkciju, administrativne poslove su radili samo Srbi. S druge strane, Albanci se nisu toliko bunili jer su većinom oni imali zemlju, i najviše su voljeli da se bave zemljoradnjom. Ali, uvijek se pravio taj ambijent u kojem je Albanac niža klasa - "ono su naši robovi", često se govorilo. Odmah sam, nakon završene srednje škole, upisao Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. I imao sam želju da odem u Saudijsku Arabiju: smatrao sam da ću, ako odem tamo, bolje razumijevati Kur'an. Smatrao sam da čovjek ne može izučavati ni Kur'an ako ne poznaje arapski jezik. A Medina me je privlačila zbog Poslanika, jer je to grad koji ga je prihvatio nakon što je otjeran iz Meke. I ja sam već, dok sam upisivao fakultet, poslao istovremeno i aplikaciju u Medinu. To je išlo tako što pošalješ dokumente preko nekog studenta koji je već tamo, a onda se sastane komisija, recimo, jednom u godini dana, pogledaju aplikacije i donesu odluku o upisu. Međutim, sada mnogo više naših studenata odlazi tamo nego nekada. Tada sam se zarekao da, ako me prime, makar i nakon što ovdje upišem treću godinu, napustit ću studije i otići tamo. To se i desilo! Upisao sam treću godinu 1990, kad - javljaju mi, primljen sam! Napustim fakultet i odem. Tamo sam učio stalno, i pored predavanja sam išao kod nekih drugih profesora kući, učio sa njima, pričao satima, sav sam se posvetio nauci... Ponekad, kako bi se opustili, izlazili bismo na druženje, putovali na hadž, umre i tako... Prve tri godine sam samo studirao jezik. Kad sam ga dovoljno izučio, upisao sam odsjek Kur'an i tefsir. Uslov da budeš primljen je znanje Kur'ana napamet. Svaki dan učiš po jednu stranicu - za dvije godine naučiš. I onda je krenuo rat. Razmišljao sam tamo o svojim drugovima s kojima sam išao u školu i osjećao sam se grozno, odlučio sam da se vratim, da branim ljudskost. Napustio sam fakultet i u decembru 1992. došao ovdje. Ostao sam dvije i po godine u Bosni. Onda sam se ponovo vratio u Saudijsku Arabiju da završim fakultet. Vratio sam se 1998. i zaposlio u Čaršijskoj džamiji.
Liberalism

#264 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Interesani predbajramski komentari Bugarija ...

BUGARI: (smijeh) Jeste! Svi bi da sebi prigrabe nešto! Musliman želi samo dobro sebi i nikome drugom. A kod nas, u BiH, se upravo pokazuje kako su ljudi islamizirali tijelo, odjeću, imovinu, a ne svoje biće...
Bosanac sa dna kace

#265 Re: Sulejman Bugari

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:Interesani predbajramski komentari Bugarija ...

kolko ga ja shvati covjek kritikuje muslimane zato sto zele dobro samo sebi...
Liberalism

#266 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

hm...

to bi znacilo da su Muslimani zli ljudi i da nanose stetu ljudskoj rasi. Vjerovatno kad ovako nesto izjavi cijeli BKC padne u trans
beautyfool

#267 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

Liberalism wrote:hm...

to bi znacilo da su Muslimani zli ljudi i da nanose stetu ljudskoj rasi. Vjerovatno kad ovako nesto izjavi cijeli BKC padne u trans
aman tumacenja, de ti ponovo procitaj tekst :-)
Liberalism

#268 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

beautyfool wrote:

aman tumacenja, de ti ponovo procitaj tekst :-)
Procitaj ti selektovano. Takvi opisi se koriste (ne za sve) za zivotinje, a ne za ljudska bica. I nije ni malo smjesno vec je zalosno sto ima ljudi koji se tome smiju.
LSD

#269 Re: Sulejman Bugari

Post by LSD »

Šta ti znaš šta bi to znacilo?? odakle ti pravo da donosiš takve zakljucke??jesi li ti tumac (tefsir) Bugarijevih izjava?? ovo su prva pitanja.
Što si ti opterecen (preciznije iskompleksiran) Bugarijem?? ovo je drugo pitanje... redovno citiraš njegove izjave i tražiš dlaku u jajetu...pratim vec neko vrijeme te tvoje tendencije da covjeka omalovažavaš i ocrniš...držim te na oku.
arzuhal

#270 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Hafiz je rekao:"Musliman želi dobro samo sebi i nikome drugom", ne govoreći kako želi zlo drugome.
Također, to što je on rekao, je poznata gradacija u islamskom učenju:
MUSLIMAN (koji se pokorava nekom vjerskom propisu, često i ne razumijevajući zašto)-želi sebi dobro i samo na sebe misli
MU'MIN (vjernik)-želi drugom isto što želi i sebi, i djeluje tako
MUHSIN (dobročinitelj)-želi drugome više nego sebi, i tako se i ponaša
Ovu gradaciju sam upravo čuo od Hafiza. Radi se o kvaliteti vjerovanja i djelovanja.

Međutim, očita je tvoja mržnja i prezir prema islamu i ne treba se zamarat niko oko tebe. Allah kaže "Mržnja izbija iz njihovih usta a ono što im prsa kriju još je gore.."
Molim Allaha da te uputi na pravi put.
istocnjak

#271 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:

Hafiz je rekao:"Musliman želi dobro samo sebi i nikome drugom", ne govoreći kako želi zlo drugome.
Također, to što je on rekao, je poznata gradacija u islamskom učenju:
MUSLIMAN (koji se pokorava nekom vjerskom propisu, često i ne razumijevajući zašto)-želi sebi dobro i samo na sebe misli
MU'MIN (vjernik)-želi drugom isto što želi i sebi, i djeluje tako
MUHSIN (dobročinitelj)-želi drugome više nego sebi, i tako se i ponaša
Ovu gradaciju sam upravo čuo od Hafiza. Radi se o kvaliteti vjerovanja i djelovanja.

Međutim, očita je tvoja mržnja i prezir prema islamu i ne treba se zamarat niko oko tebe. Allah kaže "Mržnja izbija iz njihovih usta a ono što im prsa kriju još je gore.."
Molim Allaha da te uputi na pravi put.
Dobro ... možda se ne radi o mržnji već o površnom čitanju ili nematerijalnoj kopreni pa čovjek ne vidi a to samo
Allah dž.š. zna ... Bugari se ovdje kritički osvrće na pojedine vjernike koji nisu shvatili ''suštinu'' vjerovanja a to je da sve radiš u ime Allaha dž.š. da bi On bio zadovoljan sa tobom, jer neki iz neznanja stavljaju akcent više na ''formu'' nego na "suštinu". U svom hadisu Muhammed s.a.v.s. kaže: "Najdraži ljudi Allahu dž.š. jesu oni koji najviše ljudima koriste, a najdraže djelo Allahu dž.š. jeste radost koju uneseš u srce muslimana. Dakle prvo se spominje "korist ljudima" pa onda "radost muslimanima" znači obostrano. Shodno ovome hadisu nema govora o nekom činjenju zla drugom već se isključivo potencira dobro ali sve u granicama normale dok tu dobrotu neko ne počne zloupotrebljavati.
istocnjak

#272 Re: Sulejman Bugari

Post by istocnjak »

Da bi se shvatila vjera, treba prvo pročitati "Biografiju poslanika Muhammeda s.a.v.s.", pa tek onda čitati pažljivo ajet po ajet iz Kur'an-a i razmišljati o značenju i poruci jer kao što hafiz kaže:
Naime, ja samo pokušavam, dakle, da radim na pokušaju približavanja ljudima značenju svetoga teksta, prateći dokaze učenjaka, ponašanja ashaba, a najviše prateći govor Poslanika jer je njegov govor zapravo komentar Kur'ana, kojega je ponekad teško razumjeti jer se radi o univerzalnom govoru koji nije za sada, nije niti za jedan historijski period specifično, već za sva vremena. Ne može ga svako pojašnjavati i zato Poslanik svojim govorom pojašnjava hadise. Onda, sam Kur'an pojašnjava sebe, dakle, pojedini ajeti određenih sura objašnjavaju neke druge ajete - ako nisi ovaj razumio, onda ti ga drugi pojasni na drugačiji način.
arzuhal

#273 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

istocnjak wrote: Dobro ... možda se ne radi o mržnji već o površnom čitanju ili nematerijalnoj kopreni pa čovjek ne vidi a to samo
Allah dž.š. zna ... Bugari se ovdje kritički osvrće na pojedine vjernike koji nisu shvatili ''suštinu'' vjerovanja a to je da sve radiš u ime Allaha dž.š. da bi On bio zadovoljan sa tobom, jer neki iz neznanja stavljaju akcent više na ''formu'' nego na "suštinu". U svom hadisu Muhammed s.a.v.s. kaže: "Najdraži ljudi Allahu dž.š. jesu oni koji najviše ljudima koriste, a najdraže djelo Allahu dž.š. jeste radost koju uneseš u srce muslimana. Dakle prvo se spominje "korist ljudima" pa onda "radost muslimanima" znači obostrano. Shodno ovome hadisu nema govora o nekom činjenju zla drugom već se isključivo potencira dobro ali sve u granicama normale dok tu dobrotu neko ne počne zloupotrebljavati.
De ba @istocnjak...nije @liberalism glup da površno čita. A koprena koju spominješ je normala, to je bar jasno. On jednostavno, a to se vidi iz njegovog trganja rečenica i misli iz konteksta i potom ciničnog "jel padaju u trans", prezire vjeru. Ne površan nego zlonamjeran.
Ja normalno živim i kahvenišem sa ljudima (često i rodbinom) koji ne vjeruju i nemaju nikakvu religijsku praksu u životu, ali koji nisu apriori namrgođeni, sarkastični i gadljivi prema nečemu što je lijepo a vjersko je. @Liberalism ne spada u takve. Ima dosta forumaša koji ne vjeruju i ne prakticiraju vjeru (prema vlastitom iskazu),itd. ali čije stavove itekako uvažavam. Ima i onih sa kojima je bezvrijedno razgovarati.
@Liberalism želi samo, koliko je to već moguće, da dovede u pitanje, omalovaži i ponizi bilo šta što neki vjernik smatra vrijednim. Npr. vrijednost Hafiza Sulejmana u našem društvu.
@Liberalisma n e z a n i m a istina do koje bi, možda, došao kroz normalan razgovor, neopterećen predrasudama. Jok, on im zabetoniran položaj u Istini i ne razumije kako mi još vjerujemo u bajke koje nam se namjenski pričaju.
piupiu

#274 Re: Sulejman Bugari

Post by piupiu »

Svidja mi se ovaj cika Sulejman jer promovise religiju iz srca i iz pozicije ljubavi prema svakom covjeku. Procitala sam mu knjizice, nikakva remek djela, ali zrace unutarnjom dobrotom. Otici cu i da ga poslusam. Pozdrav od dezurnog ateiste na duznosti, ;-) . :-D
arzuhal

#275 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

piupiu wrote:Svidja mi se ovaj cika Sulejman jer promovise religiju iz srca i iz pozicije ljubavi prema svakom covjeku. Procitala sam mu knjizice, nikakva remek djela, ali zrace unutarnjom dobrotom. Otici cu i da ga poslusam. Pozdrav od dezurnog ateiste na duznosti, ;-) . :-D
ja kontam ona na sabah ustala, a još prije i na sehur, pa sad pod abdestom tipka lijepe postove :) ...a ona tek dežura :(
Post Reply