***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#251 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

LG ThermaV je ok rješenje.

Mitsubishi Zubadan je tatamata.

Ima u Peru u Zenici na akciji. Samo ne znam koliko kW.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#252 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

otacxxl wrote: 29/07/2023 11:10 Pozdrav,

Uradio sam energetski pregled objekta te shodno tome bih trebao toplotnu pumpu od nekih 16kw.
I šta kaže proračun?
otacxxl

#253 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

Nisam jos dobio gotov elaborat, ali osoba koja je radila energetski pregled objekta mi je rekla da će vrlo vjerovatno trebati TP od 16kw. Nemam nekih dodatnih informacija.
piplica

#254 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

Eto nas me zanima kako je "osoba" to računala.

Nije gotov, ali ti treba 16kw, onda ti i ne treba gotov elaborat.
Alex1991

#255 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Alex1991 »

Pozdrav za sve
Pročitali smo forum uz duž i poprijeko, ali nam ipak treba vaša pomoć.

Kuća prizemnica, 100m2, od toga grije se 80 m2, u 55 m2 podno grijanje, dvije spavaće sobe sa radijatorom, zidano termo blokom i vanjski stiropor 10cm, gornja ploča nema izolaciju.

Dobili smo par ponuda:

TP MIDEA 9 mono blok - 5.500 KM + kotlovnica i montaža - 2.500 KM

TP MIDEA 10 split sistem - 7.500 KM + kotlovnica i montaža - 1.600 KM

TP FUJITSU 10 - 10.000 KM + kotlovnica i montaža - 1.700 KM

TP MITSHUBISHI 8 - 13.700 KM + kotlovnica i montaža - 2.000 KM
piplica

#256 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

Vidis, ako bu uradio izolaciju ploce onda bi ti vjernovatno 6Kw bilo dovoljno, cak i previse.

Gore ti odlazi preko 40+% energije.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#257 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Zakalwe »

Ja grijem 180 kvadrata (dva sprata) sa 8kW (toplotne snage, 1.4kW struje) na -20 stepeni ovdje u Svedskoj. Kuca iz 70-ih. Standard izolacije u Bosni je ocaj...kad se struja bude placala po trzisnoj cijeni, bice kuknjave.

Prvo izolacija, onda toplota.
otacxxl

#258 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

Da li neko ima iskustva sa Lafat toplotnim pumpama?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#259 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by mk ultra »

lafat, termoflux
je gore od midea pumpi
otacxxl

#260 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

Danas sam bio u Lafatu i oni mi nude neku njihovu pumpu od 20kw za moj objekat. Cijena sa nekih 15% popusta nesto ispod 10k.
Moje je neko misljenje da pored brenda treba da bude i kvalitetna servisna mreza i dostupnost rezervnih dijelova.
otacxxl

#261 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

Tačno mi se zgadilo licitiranje razno raznih majstora koji rade ugradnju toplotnih pumpi. Uzmi ovaj ili onaj model, potreban ti je bufer ove ili one veličine bez da znaju objasniti na osnovu čega iznose te podatke. Čekam još uvijem i taj elaborat energetskog pregleda objekta. Juče čovjek javlja biće u toku sedmice kao trebaće mi pumpa između 16kw i 18kw.
Kazem uredu, bio sam neki dan u Lafatu oni mi nude neku njihovu od 20kw, kaze lik super može i ta. Pa sad je li 16kw do 18kw ili može i 20kw. Ko se sve bavi ovim poslom prosto je nevjerovatno. Najradije bih odustao od svega.

Ima li neko ovdje preporuku za ozbiljnu firmu na području Tuzle koju mogu kontaktirati da mi na osnovu činjenica da ponudu za ugradnu TP?

Hvala
piplica

#262 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by piplica »

Imaš i modele od 40kw, jesi njih razmotrio?
_Reds_

#263 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by _Reds_ »

otacxxl wrote: 09/08/2023 07:38 Tačno mi se zgadilo licitiranje razno raznih majstora koji rade ugradnju toplotnih pumpi. Uzmi ovaj ili onaj model, potreban ti je bufer ove ili one veličine bez da znaju objasniti na osnovu čega iznose te podatke. Čekam još uvijem i taj elaborat energetskog pregleda objekta. Juče čovjek javlja biće u toku sedmice kao trebaće mi pumpa između 16kw i 18kw.
Kazem uredu, bio sam neki dan u Lafatu oni mi nude neku njihovu od 20kw, kaze lik super može i ta. Pa sad je li 16kw do 18kw ili može i 20kw. Ko se sve bavi ovim poslom prosto je nevjerovatno. Najradije bih odustao od svega.

Ima li neko ovdje preporuku za ozbiljnu firmu na području Tuzle koju mogu kontaktirati da mi na osnovu činjenica da ponudu za ugradnu TP?

Hvala
Koliko para taj elaborat i koliko kvadrata, da li je to i projekat grijanja ?
MaestroEdin

#264 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

Zdravo.
Kuca 10x10, prizemlje, sprat, potkrovlje. Siporex 25cm, stiropor 10cm, fasada, krov takodje plus vuna. Herceg stolarija 2 stakla, ne znam koliko komora. Grije se nekih 250kvm. Jutros bila ekipa na procjeni pa ce u toku sedmice da urade 'elaborat' jel. Kaze covjek, odokativno 16-18kw.
Ako pumpa radi 2.2-5.0 recimo u rasponu od -25c + 30c zar 16kw nije previse za ovakav objekat?

Gdje god sad sta procitao od Engleske pa do Kine, za 250kvm dovoljno je nekih 10kw cak i u ovim uslovima jako niske temperature. Koliko shvatam, ukoliko se ugradi prevelika pumpa, moze doci do raznoraznih sranja, tipa brze se pokvari kompresor, bojler, moze biti vlage u objektu itd.

Oni ce da daju preporuku a da li ja moram da kupujem po njihovoj preporuci, kako to ide ako moze neki savjet?
Kako i da li se uopste moguce ograditi od toga?

Hvala unaprijed i LP
otacxxl

#265 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by otacxxl »

MaestroEdin wrote: 14/08/2023 01:57 Zdravo.
Kuca 10x10, prizemlje, sprat, potkrovlje. Siporex 25cm, stiropor 10cm, fasada, krov takodje plus vuna. Herceg stolarija 2 stakla, ne znam koliko komora. Grije se nekih 250kvm. Jutros bila ekipa na procjeni pa ce u toku sedmice da urade 'elaborat' jel. Kaze covjek, odokativno 16-18kw.
Ako pumpa radi 2.2-5.0 recimo u rasponu od -25c + 30c zar 16kw nije previse za ovakav objekat?

Gdje god sad sta procitao od Engleske pa do Kine, za 250kvm dovoljno je nekih 10kw cak i u ovim uslovima jako niske temperature. Koliko shvatam, ukoliko se ugradi prevelika pumpa, moze doci do raznoraznih sranja, tipa brze se pokvari kompresor, bojler, moze biti vlage u objektu itd.

Oni ce da daju preporuku a da li ja moram da kupujem po njihovoj preporuci, kako to ide ako moze neki savjet?
Kako i da li se uopste moguce ograditi od toga?

Hvala unaprijed i LP
E moj drug u istoj sam dilemi i jos nisam skontao sta uzeti. Svi daju neka proizvoljna idejna rijesenja. Na kraju mi dodje da kupim Mitsubisi.
ZoomZoomKiwi

#266 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Javite se Ezi u LUK firmu. On makar zna šta priča.

Ako nemate za Mitsubishi, oni nude i Vaillant.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#267 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by mk ultra »

Hisense pakuje za Vaillant

Ja bih iskreno ostao dalje od ovih domacih

Barem ima opcija :skoljka:

Ako bude para idu za grijanje 2x panasonic t cap u kuću
12kW i 9kW :skoljka:
Grb1

#268 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by Grb1 »

otacxxl wrote: 09/08/2023 07:38 Tačno mi se zgadilo licitiranje razno raznih majstora koji rade ugradnju toplotnih pumpi. Uzmi ovaj ili onaj model, potreban ti je bufer ove ili one veličine bez da znaju objasniti na osnovu čega iznose te podatke. Čekam još uvijem i taj elaborat energetskog pregleda objekta. Juče čovjek javlja biće u toku sedmice kao trebaće mi pumpa između 16kw i 18kw.

Hvala
Zasto jednostavno ne kontaktirate nekog kgh ing za konsultacije i tjt, iskr ,,majstori,, jos nemaju toliko iskustava sa topl pumpama ako ti je neko iz neke firme tipa termoflux preporucio 20 uzmi 20...
_Reds_

#269 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by _Reds_ »

EFD22 wrote: 17/08/2023 21:40 Javite se Ezi u LUK firmu. On makar zna šta priča.

Ako nemate za Mitsubishi, oni nude i Vaillant.
Koliko košta porjekat grijanja ?

Zna li neko koliko inače kostaju projekti grijanja po kvadratu ?
ZoomZoomKiwi

#270 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by ZoomZoomKiwi »

Iskreno, nemam pojma.

Ali slobodno se obratite gore navedenom, vjerujem da će biti od pomoći.
_Reds_

#271 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by _Reds_ »

Veze nemaju ni oni. Daju predemzionisane ponude, isto kao da neko para ima na bacanje.

Zna li neko ozbioljnu firmu da uradi procjenu potrebne snage i da ponudu.

Btw, da li je split sistem bolji da cijenu koji je skuplji ?
arminicos

#272 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by arminicos »

Ako kome bude trebao savjet pomoc oko TP neka pise privatnom porukom. :thumbup: tu sam da pomognem. Sto se tice TP najbolji efekat imate ako radite sve na novo od pocetka i ubacite cijevi za podno grijanje u kombinaciji sa plocicama i tarketom. Nemojte pretjerivati sa snagama TP. Ljudi griju 160-180 m2 sa 8-10 kW TP split verzija sve podno bez problema. Ako hocete da znate kolika vam jacina TP treba za stan/kucu/prostor uzmete broj kvadrata pomnozite sa 0.08. Sto se tice TP i hladjenja ljeti na to zaboravite. Za hladjenje ljeti ubacujte klime! Temperatura TP ljeti mora biti od 9 do 12°C cijevi bakarne rose stvara se kondez ogroman i nemoguce je koristiti. Neko je govorio ubacuj cijevnu izolaciju armaflex. Ljudi stave i to ali kondez sebi nadje izlaz. Drugi problem su fancoil-i smece koje vise ne radi nego radi..
MaestroEdin

#273 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MaestroEdin »

Jedno pitanje za sve. Zna li neko koje sve banke trenutno imaju akciju kredita za toplotne pumpe? Od mikrokreditnih upratio sam Partner i Mikrofin. Od banaka samo ProCredit.. mozda neko zna vise?

Edit: evo ovde ako nekome jos treba https://ebrdgeff.com/ba/bs/the-programme/stakeholders/
_Reds_

#274 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by _Reds_ »

arminicos wrote: 24/08/2023 20:48 Ako kome bude trebao savjet pomoc oko TP neka pise privatnom porukom. :thumbup: tu sam da pomognem. Sto se tice TP najbolji efekat imate ako radite sve na novo od pocetka i ubacite cijevi za podno grijanje u kombinaciji sa plocicama i tarketom. Nemojte pretjerivati sa snagama TP. Ljudi griju 160-180 m2 sa 8-10 kW TP split verzija sve podno bez problema. Ako hocete da znate kolika vam jacina TP treba za stan/kucu/prostor uzmete broj kvadrata pomnozite sa 0.08. Sto se tice TP i hladjenja ljeti na to zaboravite. Za hladjenje ljeti ubacujte klime! Temperatura TP ljeti mora biti od 9 do 12°C cijevi bakarne rose stvara se kondez ogroman i nemoguce je koristiti. Neko je govorio ubacuj cijevnu izolaciju armaflex. Ljudi stave i to ali kondez sebi nadje izlaz. Drugi problem su fancoil-i smece koje vise ne radi nego radi..
Računica ti u startu nevalja, govoriš o 160 kvadrata sa 10KW (za novogradnju sa dobrom stolarijom i izolacijom od 15 cm, mislim da ne treba više, mada meni "stručnjaci" predlažu 14kw), pa kad ti mnozis sa tvojih 80w po kvadratu je oko 13 kw.

Dobro izolovana kuća ne bi trebala da ima gubitke veće od 60wW a možda i manje. Zadnjih mjesec sam dosta isčitavao, i onda odeš kod "stručnjaka" i oni ti lupe po 40-60% više nego što realno treba, eto nek se nađe.

Govorim o niskotemperaturnoj pumpi sa podnim grijanje i grijanjem sanitarne vode.
MAha

#275 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)

Post by MAha »

Ja sam pocetnik totalni u ovome, tek sam poceo razmisljati o ugradnji TP, i pomalo citam. Kuca, sad ide zamjena prozora i dodatna izolacija vanjska (trenutno perlit ali mislim to "podebljat" i to je sad prica za sebe ali nije ovo ta tema). Grijanje je centralno (radijatori), i dvije su vrste energenata (lozista), na cumur i na plin. Cumur sam davno izbacio, sad koristim uglavnom plin, te imam i peci na drva u sobama. Nemam klime za hladjenje.
E sad, zanima me argumentivano misljenje, da li bolje ici sa TP zrak-zrak, sa unutarnjom jedinicom u 4 sobe i banji (ovo zbog toga sto bih dobio i grijanje zimi i hladnjenje ljeti) ili je pametnije ici zrak-voda jer vec imam radijatore (gusane) a posebno instalirati klime ("obicne" ili mozda cak inverterske za svaki slucaj). Hvala svakom ko se potrudi da podijeli sa mnom (i ostalim) svoja iskustva odnosno saznanja i misljenje o gore navedenom.
EDIT: sta sa grijanjem vode, jel treba nesto jos instalirati/uraditi, u ova oba sistema, da bi se imala i topla voda?
Post Reply