Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Locked
zgembo_sa

#251 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by zgembo_sa »

glog wrote:Ono sto je Izetbegovic bio na politickom, to je Juka bio na vojnom planu, pa vi sad sami skontajte...
Ja umne izjave u pm :lol:
exliberal

#252 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by exliberal »

mIRCerka wrote:
pici wrote:dajte ljudi komentare....nije vam valjda svima net nesto zbog malo kiše ,vjetra i grmljavine. :skoljka:
1. nije ovo blog da molis za komentare
2. tema je Juka
3. Da ti odmah kazem, kad god su krenuli sa juka bomba celo 1 i 2 temama, u roku od par sati dobijem milion PPova i smsova da ukinem temu (i to traze postavljaci teme) jer ih neko locira i malo priprijeti.
Stoga, mani se corava posla i drz se teme.
Hvala na pozornosti
cuj locira i priprijeti...zasto da im prijeti...neotkrivaju toplu vodu....uostalom vjerovatno neznas ni ti....
popajic

#253 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by popajic »

Nista nije nije crno-bijelo,pa tako ni Juka.Vrlo kontraverzna licnost i sve zavisi iz kojeg se ugla gleda na te prve dane rata u Sarajevu.
Juka je bio predratni kriminalac koji se stavio u odbranu grada u momentu kada je Jadovanova armada imala plan da ga za 10-ak dana osvoji.Nije razgulio iz drzave,nije se kao mnogi zavukao kao mis u podrum -cinjenica je da se sa svojim ljudima direktno suprostavio cetnicima.Nema tacnog odgovora zasto je taj pocetni patriotizam prerastao u dejstva koja mirisu na izdaju.Kao sto se ne znamo da li je i sam bio izdan,iskoristen pa bacen u cemu ne bi bio izuzetak.

Od danasnjih politickih gazija (izuzetak Komsic)tada nikome nije palo na pamet da direktno ucestvuje u odbrani grada.Jedni su odmah razgulili u Tursku,drugi u Svajcarsku,Ameriku...Ovi sto su ostali su sve uradili da im rat ne bude maceha,pa su prioritet dali peljusenju svega sto se opeljusiti moglo...za poratne dane sebe i svojih porodica.
Dakle,oni nisu bili,kao Juka,predratni kriminalci,nego su to postali U i nakon rata.I to na puno vecoj skali nego Juka.I jos su nam za vratom i jos nas drsko pljackaju.A heroji nikad nisu ni bili.

Ako je Juka kao kriminalac mnogima spasio zivote,ne dozvolivsi prodor cetnika u grad- zasluzuje bar neki +
Za sve pljacke i ostale kriminalne radnje - .Jedno drugo ne ponistava samo ukazuje na dvodimenzionalnost njegovih akcija.
NKVD

#254 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by NKVD »

To da jedno drugo ne poništava ne pije vode u ovom slučaju! Kao ni maloumne Alijine izjave o "heroju i zločincu". Nema heroj ako si zločinac i ćao. Ne može se biti pozitivac ako se karijera završi na stranputici kao juke i cace, ubijajući i pljačkajući.

Da ne bude zabune, ja sam "jukin bojovnik" sa početka rata jer mi tadašnja jadna SDA vlast nije ponudila nikakvu bolju alternativu da se uključim u odbranu od agresija. Poslije sam, naravno, prešao u regularne jedinice ABiH.

On ako završi kao Mušan na Kovačima zabijamo sebi još jedan efektan autogol...
palermo

#255 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by palermo »

popajic wrote:Nista nije nije crno-bijelo,pa tako ni Juka..
Čovječe, znaš li ti kako je ovo relativizatorska rečenica, na ovaj način sve možeš relativizirati i svakoga opravdati.Laž je da ništa nije crno il bijelo, mnoge stvari nisu, al neke jesu,moraju biti jer u suprotnom sve gubi vrijednost i ne postoji dobro ni loše,ako ništa nije crno il bijelo onda je sve sivo............a sivilo ne donosi sreću............. Juka je crn, mnogo crn
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#256 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by pici »

mIRCerka wrote:
pici wrote:dajte ljudi komentare....nije vam valjda svima net nesto zbog malo kiše ,vjetra i grmljavine. :skoljka:
1. nije ovo blog da molis za komentare
2. tema je Juka
3. Da ti odmah kazem, kad god su krenuli sa juka bomba celo 1 i 2 temama, u roku od par sati dobijem milion PPova i smsova da ukinem temu (i to traze postavljaci teme) jer ih neko locira i malo priprijeti.
Stoga, mani se corava posla i drz se teme.
Hvala na pozornosti
nevjerovatno :shock: :? dokle sve ide opcinjenost mangupima i folirantima,u stvarnosti prdmahovine i jajare......ako mi makar petorica ne zakucaju na vrata nisu niko i nista :mrgreen:
popajic

#257 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by popajic »

Postao/la palermo dana 08/08/2008 20:56

popajic je napisao/la:Nista nije nije crno-bijelo,pa tako ni Juka..

Čovječe, znaš li ti kako je ovo relativizatorska rečenica, na ovaj način sve možeš relativizirati i svakoga opravdati.Laž je da ništa nije crno il bijelo, mnoge stvari nisu, al neke jesu,moraju biti jer u suprotnom sve gubi vrijednost i ne postoji dobro ni loše,ako ništa nije crno il bijelo onda je sve sivo............a sivilo ne donosi sreću............. Juka je crn, mnogo crn
Jasno je,palermo,da je zlocin uvijek crn.Svjesno sam relativizirao kao moguci dio odgovora na pitanje iz ove teme.
Svi znamo da Jukina ni slucajno nije bila za ramazana.Ali znamo i da se latio puske kad Armija BIH jos nije ni postojala.Bi li grad bio odbranjen setnjom i pjesmom po ulicama kao sto nam se savjetovalo? Naravno, o pocetku rata govorim.
Jeste Juka bio crn.
Ali su jos crnji oni (valjda znamo koji?!) koji su maltene goloruke momke slali u akcije dok su oni ko metlom hapali po gradu.Naveliko.A sad mi ti isti jos uvijek kroje sudbinu.I tebi palermo.
Po cemu je Juka od njih crnji? Mozda sto je ,u odnosu na njih,bio nevazan faktor.Globalno gledano.
turban

#258 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by turban »

Sve se kvari i pokvari u zivotu.Juka je zasigurno na pocetku agresije bio heroj.Sta je kasnije usljedilo jeste posledica same agresije te oslobadjanja i izdvajanja vrjenosti ili suprotnog tome kod pojedinaca pa i sveukupnih ljudskih masa.Kakve osobine su kod Juke izasle u prvi plan jeste zanimljivo za neka socioloska istrazivanja?!Gledano iz danasnje perspektive isti je kod pojedinaca heroj dok kod druge skupine ima obiljezje kriminalca.Obadvije skupine tvrdo misle da su u pravu.Neka svako ima svoje misljenje.
Za mene je zasigurno manje ratni zlocinac nego heroj,ali ko zna sta moze jos i kako prevagnuti... 8-)
NKVD

#259 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by NKVD »

turban wrote:Sve se kvari i pokvari u zivotu.Juka je zasigurno na pocetku agresije bio heroj.Sta je kasnije usljedilo jeste posledica same agresije te oslobadjanja i izdvajanja vrjenosti ili suprotnog tome kod pojedinaca pa i sveukupnih ljudskih masa.Kakve osobine su kod Juke izasle u prvi plan jeste zanimljivo za neka socioloska istrazivanja?!Gledano iz danasnje perspektive isti je kod pojedinaca heroj dok kod druge skupine ima obiljezje kriminalca.Obadvije skupine tvrdo misle da su u pravu.Neka svako ima svoje misljenje.
Za mene je zasigurno manje ratni zlocinac nego heroj,ali ko zna sta moze jos i kako prevagnuti... 8-)
Evo ga, pravi primjer šta nam je rat uradio. Bravo sokole. Kulturocid je za urbicid - genocid!

edit - slovo...
palermo

#260 Re: Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Post by palermo »

popajic wrote:
Postao/la palermo dana 08/08/2008 20:56

popajic je napisao/la:Nista nije nije crno-bijelo,pa tako ni Juka..

Jasno je,palermo,da je zlocin uvijek crn.Svjesno sam relativizirao kao moguci dio odgovora na pitanje iz ove teme.
Svi znamo da Jukina ni slucajno nije bila za ramazana.Ali znamo i da se latio puske kad Armija BIH jos nije ni postojala.Bi li grad bio odbranjen setnjom i pjesmom po ulicama kao sto nam se savjetovalo? Naravno, o pocetku rata govorim.
Jeste Juka bio crn.
Ali su jos crnji oni (valjda znamo koji?!) koji su maltene goloruke momke slali u akcije dok su oni ko metlom hapali po gradu.Naveliko.A sad mi ti isti jos uvijek kroje sudbinu.I tebi palermo.
Po cemu je Juka od njih crnji? Mozda sto je ,u odnosu na njih,bio nevazan faktor.Globalno gledano.
Ne bih htio više o ovome,žao mi je što zbog nekih svojih političkih opcija ili razmišljanja jesi spreman i progledati kroz prste i najcrnjem zločincu.Al, ja tu ne mogu ništa, svako ima svoje.A sudbinu sam uvijek sam sebi krojio,koliko sam mogao..........a svako može makar onoliko koliko za to ima hrabrosti.
Locked