BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ExNihilo

#251 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:Vjerovatno je i taj član posljedica masovnog isljevanja iz zemlje.
Onda osiguraš kredit nekim osiguranjem. Recimo, meni bi norma koja kaže da ako se napušta BiH (A šta znači napuštanje? Odricanje državljanjstva, ili napuštanje prebivališta?) obavezno se osigurava preostali iznos kredita hipotekom ili jemcem bila u redu.

Ako se ne obezbjedi kredit, onda nastupa dospjelost.

Jer ako se rata redovno plaća, nema razloga za dospjelost.
Gdje god mogu osigurati hipotekom, banke će to uraditi i bez napuštanja države. Tamo gdje ne mogu, vjerovatno nastupaju ovakve vratolomije.
Haris.ba

#252 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

ExNihilo wrote:Gdje god mogu osigurati hipotekom, banke će to uraditi i bez napuštanja države. Tamo gdje ne mogu, vjerovatno nastupaju ovakve vratolomije.
Pa ne baš. Banke hoće da posluju, pa se desi da daju kredit bez osiguranja u velikom iznosu stanovništvu. Što i nije neki problem. Jer veoma je teško naći jemca.

Ali, meni je smiješno dati ovoliki nenamjenski kredit. Banka je ovo trebala pratiti obavezom da se na kupljenu nekretninu korisnik kredita upiše ko vlasnik/suvlasnik. Da pojednostavim, nije mi jasno kako je mogao dobiti ovoliki nenamjenski kredit.
ExNihilo

#253 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Haris.ba wrote:
ExNihilo wrote:Gdje god mogu osigurati hipotekom, banke će to uraditi i bez napuštanja države. Tamo gdje ne mogu, vjerovatno nastupaju ovakve vratolomije.
Pa ne baš. Banke hoće da posluju, pa se desi da daju kredit bez osiguranja u velikom iznosu stanovništvu. Što i nije neki problem. Jer veoma je teško naći jemca.

Ali, meni je smiješno dati ovoliki nenamjenski kredit. Banka je ovo trebala pratiti obavezom da se na kupljenu nekretninu korisnik kredita upiše ko vlasnik/suvlasnik. Da pojednostavim, nije mi jasno kako je mogao dobiti ovoliki nenamjenski kredit.
Nisam ni rekao da neće dati kredit bez kolaterala. Rekao sam da će uvijek, ama baš uvijek, ako je to moguće, pokriti kredit kolateralom. Zašto i ne bi?

S obzirom da to, u slučaju našeg forumskog kolege, očigledno nije bio slučaj, vjerujem da su se pokušali zaštiti ovakvom nesretnom klauzulom.
hadzinicasa

#254 Re: Banke All about

Post by hadzinicasa »

ne vidim sliku a bas me interesuje kako izgleda i taj nesretni clan ugovora
ExNihilo

#255 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

hadzinicasa wrote:ne vidim sliku a bas me interesuje kako izgleda i taj nesretni clan ugovora
Kad dođeš kući. :P
hadzinicasa

#256 Re: Banke All about

Post by hadzinicasa »

ExNihilo wrote:
hadzinicasa wrote:ne vidim sliku a bas me interesuje kako izgleda i taj nesretni clan ugovora
Kad dođeš kući. :P
drop dead! :twisted:
nedo_a

#257 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Haris.ba wrote:

Recimo da sam u tom trenutno znao dobro da pregovaram sa bankom. Naravno nisam ih lagao ili nesto preuvelicavao. Takodjer na osnovu firme u kojoj sam radio imao sam odredjene pogodnosti.
nedo_a

#258 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Haris.ba wrote:
nedo_a wrote:Pokusacu poslati upit i u Agenciju za bankarstvo, pa cu vidjeti kakav ce odgovor biti.
Clan 10 ne spominje ako neko ide vani a ne izvrsava obaveze, nego ako banka procjeni da je prevelik rizik po njih da traze dodatno osiguranje po kreditu.
Ne bitno idem li vani ili ne, ali mi nije jasno da isto po clanu 11 ne smijem prodati ili pokloniti nikakvu svoju imovinu.
Upravo član 10. rješava tvoju situaciju. Npr. "bitna negativna promjena u finansijskom položaju Korisnika kredita".

A drugi dio člana 11. je nešta sasvim normalno. Tj. ne smiješ ugovorima o poklonu pokoniti svoju imovinu da bi izbjegao vraćanje kredita.

Razumijem ja banku da ne želi slučaj da se uzimaju krediti, i onda pobjegne u drugu zemlju i smije banci. Ali, jednostavno nema smisla imati normu kakva je u prvom dijelu člana 11.

Mada, kod nas je sve moguće.
Ok, ali meni barem jos uvijek nisu trazili dodatno osiguranje po kreditu.
Ok ne smijem pokloniti, razumijem, ali zbog cega onda ne smijem prodati? Zar me time ne ogranicavaju sa raspolaganjem imovine? Da napomenem jos jednom, nikakvu hipoteku nemam vezano za ovaj kredit, osim osiguranja po krediti i to je sve
statixx

#259 Re: Banke All about

Post by statixx »

Koliko znam to notari kod prodaje stana ne traze.

Traze ti potvrdu iz Porezne uprave i ZK na kojem se vidi ako je stan pod hipotekom.
kuli1961

#260 Re: Banke All about

Post by kuli1961 »

prema mom skromnom misljenju, prvi dio odredbe člana 11. ugovora- da neces napustati zemlju- je nistav. Kredit je obezbijedjen mjenicom (vjerovatno bez protesta). Kako god banka tumacila član 10. ugovora, ne moze ga tumaciti tako da te ogranici u pravu i slobodi kretanja.
Ti si slobodan da ides gdje zelis, to je tvoje pravo zagarantovano Ustavom BiH i Ustavom entiteta. Prema tome, ti gledaj svoja posla , tj. idi u inostranstvo, nastavi uredno placati rate (tehnika- kako placati- nebitna- ti iz inostranstva, ili poslajes novac rodbini, bliskom prijatelju, pa on/ona uplati na bankovni racun..), a banci reci- rate kredita cete dobijati uredno i blagovremeno i tacka.
Ovom odredbom iz člana 11. banka se VRLO GLUPO I NEZNALACKI nastoji osigurati, jer je svjesna da u slucaju da ti iz BILO KOG razloga prestanes placati rate, ostaje im da mjenicu uvale na naplatu (protestiraju je ili ne, svejedno, a to je sasvim druga prica- sa i bez protesta), dignu izvrsenje na osnovu mjenice i dobiju EINE GROSSE NISTA :) tj. samo suvlasnicki dio na spomenutoj zemlji, a od dlaje prodaje te zemlje, nakon dugostrajnog postupka, ne mogu se naplatiti ni 20% od preostalog duga.
Zato, "putuj igumane, za manastir ne pitaj" i sretan ti zivot tamo negdje, gdje god ides!
(Čuj, molim te, Vakufska banka ce ti zagorčatio život tamo - vani???? HAHAHHAHA, Pa sta misle, da su neki bitan faktor u inostranstvu....)
ExNihilo

#261 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

I za tu prijetnju se treba obratiti FBA.
kuli1961

#262 Re: Banke All about

Post by kuli1961 »

Mislim... Vakufska banka ti moze zagorcati zivot u inostranstvu samo pod uslovom da je monsieur/herr/Mr Junkers vecinski vlasnik banke.... i da nema druga posla nego da se bavi ostatkom tvog kreditnog duga, koji se svakog mjeseca smanjuje urednim otplacivanjem rate... jaooooo, djubrad jedna iz te nazovi banke- e sto bih volio da ovo citaju te barabe iz VB, kako bih ih nalijepio!!!!!!
Bluemore

#263 Re: Banke All about

Post by Bluemore »

nedo_a wrote:Evo clana ugovora vezano za napustanje BiH.

Image
Problem je kod tebe osiguranje kredita
Kazes mjenica
I sad Kad te Firma prijavila da ne radis racunaju da se sa mjenicom mogu slikati jer ides iz zenlje
Racun otvaras u drugoj itd

Otidji do kakvih sefa i spusti lopticu
Pokazi im ugovor Ako Imas novi
Bluemore

#264 Re: Banke All about

Post by Bluemore »

nedo_a wrote:Pokusacu poslati upit i u Agenciju za bankarstvo, pa cu vidjeti kakav ce odgovor biti.
Clan 10 ne spominje ako neko ide vani a ne izvrsava obaveze, nego ako banka procjeni da je prevelik rizik po njih da traze dodatno osiguranje po kreditu.
Ne bitno idem li vani ili ne, ali mi nije jasno da isto po clanu 11 ne smijem prodati ili pokloniti nikakvu svoju imovinu.
Ili nadji neko drugo osiguranje po kreditu
nedo_a

#265 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Bluemore wrote:
nedo_a wrote:Evo clana ugovora vezano za napustanje BiH.

Image
Problem je kod tebe osiguranje kredita
Kazes mjenica
I sad Kad te Firma prijavila da ne radis racunaju da se sa mjenicom mogu slikati jer ides iz zenlje
Racun otvaras u drugoj itd

Otidji do kakvih sefa i spusti lopticu
Pokazi im ugovor Ako Imas novi
Racun u ovoj Banci nisam ni imao namjeru zavtvarati, a u drugoj Banci u BiH imam. Vezano za racun u inostranstvu, naravno da cu ga imati i preko njega sam mislio vrsiti otplatu kredita.
Danas sam bio u njihovoj centrali, i ista je prica bila. Bukvalno ne zele da cuju nista osim sto su mi rekli kada napustim drzavu da ce da mi kredit dospije u cjelosti. Ne znam samo kako ce znati da sam napustio drzavu, ali to nije ni bitno.
Takodjer sam im rekao ako zele da nastavimo normalnu saradnju i da uredno izmirujem svoje obaveze onda nece proglasiti kredit dospjelim, a ako ne zele, onda cim dospije kredit na naplatu, ja cu prestati da placam rate i da cemo onda razgovarati iskljucivo preko advokata.
Da potpisao sam mjenicu, i svjestan sam da je mogu pustiti na naplatu...samo meni nije jasno sta ce naplatiti? To sam i njima rekao, ako vam je cilj da imate 1/3 zemljista koje cete mozda prodati po nekoj cijeni, a koja opet nece namiriti kompletan iznos duga, slobodno radite tako.
Ugovor sa novom firmom imam, ali ne znam da li u Banci imaju prevodioca za Slovenacki jezik da mogu da razumiju, a na kraju krajeva ne pada mi napamet da im nosim ugovor o radu.
Takodjer su opet ponovili ( opet usmeno ) svoje pretnje da ce da mi zagoracaju zivot vani, i da ce me na kraju deportovati nazad u BiH. Nisam vise zelio da polemisem sa njima pa na to nisam ni reagovao, jer bi se sva prica vrtila u krug.
Pokusao sam da na fin, razuman i normalan nacin nadjemo rjesenje koje bi zadovoljilo obje strane. Banku, da joj se vrsi redovna otplata kredita, i mene da izvrsavam svoju obavezu koju imam prema Banci, ali sve su prilike da od te price nece biti nista.
Pokusacu jos koji put da fino razgovaramo, i ako ne uspijem :run:
kuli1961

#266 Re: Banke All about

Post by kuli1961 »

Uradi kako god hoces, no meni je najbitniji član 10. -uslovi za proglasenje kreidta dospjelim. Interesanto je koliko je ta VB aljkava- uslovi za proglasenje kredite dospjelim, su dati u formi alineja, zatim u istoj ugovonroj odredbi slijedi novi stav koji pocinje tekstom "U sličaju nastupanja nekog od slučajeva iz prethodnog člana"...(ovo je sAmo primjer "KVALITETE" banke)
E sad, ako dobro vidim te uslove, ako banka smatra da je naplata kredita postala nesigurna, ONA TEBE treba da pozovoe da pruzis dodatna obezbjedjenja! (vidi trecu alineju odozdo), a NE DA TI NJOJ IDES NA NOGE!

Ja ne bih vise nista sa bankom razgovarao, nego put pod noge i nastavio placati rate. Ako i kada te pozovu, znaces koja to druga ili dodatna obezbjedjenja traze, pa ces lako znati sta ces. Mislim da te nece ni zvati, cim vide da se kredit uredno otplacuje.

I sve se opet vraca na njihovu prijetnju da ce ti zagorcati zivot u inostranstvu. To je besmisleno i neizvrsivo, potpuno.
Ne vidim vise razloga za bilo kakvu diskusiju, osim da ponovim- sretno ti bilo tamo gdje stvaras novi zivot, trajno ili privremeno!
nedo_a

#267 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Bluemore wrote:
Ili nadji neko drugo osiguranje po kreditu
Kakvo drugo osiguranje?
Ja osim te zemlje nemam nista na svoje ime. Stan koji sam finansirao iz ovih sredstava je na majci jer je ona jednim djelom ucestvovala sa novcem i bilo mi je logicno da bude na njoj. Takodjer nisam ja kriv, sto Banka nije trazila prilikom odobravanja kredita osiguranje u vidu neke hipoteke, nego su trazili administrativnu zabranu, mjenicu i osiguranje po kreditu
nedo_a

#268 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

kuli1961 wrote:Uradi kako god hoces, no meni je najbitniji član 10. -uslovi za proglasenje kreidta dospjelim. Interesanto je koliko je ta VB aljkava- uslovi za proglasenje kredite dospjelim, su dati u formi alineja, zatim u istoj ugovonroj odredbi slijedi novi stav koji pocinje tekstom "U sličaju nastupanja nekog od slučajeva iz prethodnog člana"...(ovo je sAmo primjer "KVALITETE" banke)
E sad, ako dobro vidim te uslove, ako banka smatra da je naplata kredita postala nesigurna, ONA TEBE treba da pozovoe da pruzis dodatna obezbjedjenja! (vidi trecu alineju odozdo), a NE DA TI NJOJ IDES NA NOGE!

Ja ne bih vise nista sa bankom razgovarao, nego put pod noge i nastavio placati rate. Ako i kada te pozovu, znaces koja to druga ili dodatna obezbjedjenja traze, pa ces lako znati sta ces. Mislim da te nece ni zvati, cim vide da se kredit uredno otplacuje.

I sve se opet vraca na njihovu prijetnju da ce ti zagorcati zivot u inostranstvu. To je besmisleno i neizvrsivo, potpuno.
Ne vidim vise razloga za bilo kakvu diskusiju, osim da ponovim- sretno ti bilo tamo gdje stvaras novi zivot, trajno ili privremeno!
Hvala na lijepim zeljama. Dugorocni plan je trajno da odem, ali nikada se ne zna.
U postu iznad sam napisao vezano za dodatna osiguranja kredita :)
Haris.ba

#269 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

De stavi čitav ugovor sa zatamljenim dijelovima tipa broj ugovora, datum, ime, iznos...bilo šta što bi te moglo identifikovati.
nedo_a

#270 Re: Banke All about

Post by nedo_a »

Haris.ba wrote:De stavi čitav ugovor sa zatamljenim dijelovima tipa broj ugovora, datum, ime, iznos...bilo šta što bi te moglo identifikovati.
Evo ugovora

Image
Image
Image
Image
Haris.ba

#271 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

Moraju ti poslati pisanu obavijest da smatraju kredit dospjelim. Ti se imaš pravo parničiti je li kredit dospjeo. Jeste da ćeš imati troškove advokata, ali ako redovno izmiruješ rate, na kraju će oni snositi troškove parnice.
kuli1961

#272 Re: Banke All about

Post by kuli1961 »

Ajmo malo analizirati ugovor:
član 9 stav 1. alineja 1- obavezan si obavijestiti banku o svim promjenama- adresa, zaposlenje itd, KOJE MOGU UTICATI NA USPJESNO IZVRSAVANJE UGOVORNIH OBAVEZA; -ostale alineje su nebitne;
član 10. stav 1. alineja 3- banka moze proglasiti kredit dospjelim u cjelosti ako banku pismeno ne obavijestis o promjeni adrese, promjeni poslodavca, gubitku posla, A NEUREDNO IZVRSAVAS OBAVEZE;- ostale alineje ovog člana- supsdijarne, nisu nebitne, ali posljedice mogu nastupiti samo podredno, zato ih smatram manje bitnim od ove naglasene;
alineja 6- na poziv banke, duzan si dostaviti druga ili dodatna sredstva obezbjedjenja;
član 11- vec smo ga uzeli u obzir u prethodnim postovima;
član 20- uzajamno obavjestavanje- banka.- korisinik- dio ovgo člana koji se odnosi na valjanost slanja prpeorucene posiljke tebi kako korisniku je suprotan zakonskim odredbama o dostavljanju (Zakon o parnicnom postupku FBIH, Zakon o upravnom postupku FBIH i stoga je nistav).

Obrati paznju na dio koji sam pisao VELIKIM SLOVIMA: to su tzv. kumulativno postavljeni uslovi koji se moraju ispunuti ZAJEDNO I ISTOVREMENO sa prethodnim uslovima, pisani malim slovima (član 9. st.1 al. 1 i čl.10.st. 1. al3): Promjene koje su nastale kod tebe NE UTICU na "uspjesnost" izrsavanja obaveza", jer ti nastavljas placati rate po ugovorneoj dinamici, tj otplatnom planu, pa zato NISI duzan da u smislu člana 9. banku obavjestavas o promjeni, jer, eto, nije ispunjen kumulativno odredjeni uslov- da te promjene uticu na izvrsavanje obaveza iz ugovora.
Takodje,banka NE MOZE proglasiti kredit trenutno dospjelim, u smislu člana 10/1/3, jer ti i dalje UREDNO izvrsavas obaveze. Istina, posto vec znaju da odlazis, mogu od tebe traziti druga ili dodatna obezbjedjenja. E sad sta mogu traziti? Hipoteku? Ok, daj im. Dodatnu mjenicu? Sumnjam. Mogu traziti neko obezbjedjenje koje ti objektivno ne mozes ispuniti i tako pokusati da vjestacku iskonstruisu sumnju u mogucnosti izvrsenja obaveza. Medjutim, od ovoga, pa na kraju krajeva i od proglasenja kredita dospjelim, lako se branis time sto uredno izmirujes oabveze.
Kljucno je dakle, da nisu ostvareni kumulativno odredjeni uslovi iz članova 9 i 10, jer ti nastavljas sa urednom otplatom kredita, i tim placanjem otpada im argument da je uredna otplata ugrozena.
Niposto im ne dostavlja nikakav dokument, ispravu, ugovor sa SLO poslodavcem! NEMAJU pravo da ti to traze! Takodje, ne obavjestavaj ih da ti majka ima imovinu- stan ( u sta je kredit utrosen, to se njih ne tice!!!), jer nemaju pravo da ti traze te podatke. U sustini, ti imas dobar ugovor, za njih los, nastavi sa otplatom. Ja ne bih vise nikako sa njima komunicirao, vec gledao sovja posla i ,naravno, nastavio sa urednom otplatom kredita.
Takodje, prema pravnom shvatanju Vrhovnog suda F BiH, mjenica bez protesta NIJE izvrsna isprava, sto znaci da NE MOGU ICI ODMAH NA IZVRSENJE, vec te prethodno moraju tuziti u parnici, tako sto ce morati od suda traziti utvrdjenje valjanosti proglasenja ugovora dospjelim i da si duzan da platis sve preostalo odjednom. A ako takvu parnicu i pokrenu, u sto sumnjam, lako se branis jednim jedinim a DOVOLJNIM argumentom- uredno si nastavio sa placanjem rata..(nikome, pa ni sudu nisi duzan reci, obavjestavati gdje ides!) Za banku i sud- ti nigdje ne ides, ili se malo nasali sa njima- da idem u Norversku/Aljasku(North Pole, tamo sam dobio posao da pingvine cesljam i vodim ih na jogging...
ExNihilo

#273 Re: Banke All about

Post by ExNihilo »

Reci da si odlučio kako nećeš napuštati zemlju. Potom napusti i nastavi uredno plaćati. :D
zrakomlat

#274 Re: Banke All about

Post by zrakomlat »

Reci im da ćeš napustiti zemlju u petak, ovaj što dolazi, ali nemoj tad napustiti. Nek ti pošalju prijevremeno dospjeće, pa onda ti njih tuži i zahtjevaj da ti otplate kredit o svom trošku jer su ti proglasili kredit prijevremeno dospjelim zbog odlaska iz zemlje, a ti uopšte nisi otišao, a još ih tuži i za duševnu bol, pa da nešto i zaradiš.

:D
hadzinicasa

#275 Re: Banke All about

Post by hadzinicasa »

procitah.
moje misljenje je, dok god ne odjavis prebivaliste (nisam sigurna da se ovo odnosi i na boraviste) nisi formalno napustio BiH. Napustiti se u ovom smislu moze razlicito tumaciti je ne pise na koliko (hocu reci, mozes napustiti BiH na mjesec dana za vrijeme trajanja godisnjeg odmora - racuna li se i to u napustanje?)
neko je gore napisao da ti banka ne moze ogranicti pravo kretanja - po meni to je tacno, ali banka to nije ni u radila vec si se ti potpisom svojevoljno na to obavezao.
mozemo secirati ugovor ali ne vidim da to vodi icemu ili da bi koristilo tebi, osim u parnici. mislim da nije u interesu banke da istu pokrene vec da ti nastavis otplacivati kredit. prestankom radnog odnosa, eventualno je moguce da se rizicnost tvog kredita, odnosno tebe kao nosioca povecala povecavajuci troskove banke, medjutim ukoliko si nastavio oplacivati kredit - ne bi trebalo da su preracunavali kreditni rizik. ukoliko nisi, onda je moguce.
elem, pitanje je da li je tvoj kredit i dalje u "redovnom" (da ne kompliciram) kreditnom portfoliu ili su ga prebacili u sanaciju (ukoliko nisi otplacivao odredjeni broj rata) u ovisnosti od toga moj savjet je da odes do banke i razgovaras s nekim ko je nadlezan.
obecanje da ces nastaviti ptplacivati kredit, na rijec, svaka cast tebi, ali za banku nije nikakva garancija. eventualno mogu traziti novu mjeru osiguranja. otidji, razgovaraj pa onda vidi kako dalje. ukoliko mozes, kao znak "dobre volje" uplati koliko mozes ako ne sve, mozda dio zaostalih rata. ako budu insistirali na dospjelosti, a ne mozes da platis, nastavi placati, a oni neka pokrenu parnicu.
Post Reply