Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Locked
Kejn

#251 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Kejn »

tempuser wrote: 17/06/2020 16:57
MorningStar wrote: 17/06/2020 16:54

Nije bitan GDP nego kolko se pitas u svijetu. Rusija ima manji GDP od Njemacke za faktor 4. Ali Njemacka je jevrejski i Americki pijun a Rusija je svjetska sila.
Mozda ovo ?
Image
:lol:
Po ovome će Žabari sve sa peruškama na šepirima za doručak posjet tu strašnu Turku silu! :lol:
[/quote]

Al mi ćemo vam zato i dalje birati predsjednika :D
Zijo77

#252 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Zijo77 »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 16:48
Zijo77 wrote: 17/06/2020 16:44
Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 15:43 Lupetas. Pa naravno da ce zemlja gdje su muslimani vecina morati postovati Islamske moralne principe. Ali Alija je imao kao ideal ensto sto je Turska danas. Sekularna drzava gdje ce vjera imati svoje mjesto u obrazovnom sistemu i biti religija drzave.
Ne znam ko lupeta! Već sam rekao da je Alija prezirao Tursku kao sekularnu državu i u razgovoru sa turskim predsjednikom rekao da je Turska bila najveća dok je bila vjerska država! A koja je to država sa "islamskim vjerskim principima"? Šta ima sekularna država sa vjerom?
Opet lupetas. Znas li recimo da u Njemackoj vlada krscanska demokratska stranka skoro uvijek. Kojoj stranci pripada Merkel. Turska je bila nebitna drzava. Pijun zapada. Sve dok Erdogan nije preuzeo vlast. Nemozes biti uspjesan ako neznas ko si i gdje ti je put. Alija i Erdogan imaju istu ideologiju i velika vecina Turaka to podrzava. Samo sto u Turskoj pored AKP-a (Alijina ideologija) imamo MHP-a (mjesavina alijine i Erdoganove ideologije sa Turskim nacionalizmom).

I eto vidis sada ko vlada u Turskoj i kakva su sila. A dok je vladao CHP bili su kao guske u magli. Drzava sa 70 miliona stanovnika koja je se pitala u svijetu taman koliko i Belgija.

Nisi mi odgovorio na pitanje, ali nema veze. Ti si vjerovatno dijasporac, ja nemam ništa proti dijaspore. Medjutim, ja sam ovdje preko 60 godina. Pamtim socijalizam, rat i ovo poslije rata. Gdje si ti bio prije rata, u ratu i poslije rata? Hoću ti reći da bolje vidim stvari nego ti jer imam pamćenje i iskustvo.
Alija nije volio sekularnu Tursku! Čuješ li što ti govorim! Javno je izjavio da je Turska bila svjetska imperija i sila dok je bila zasnovana na islamskom vjerskom učenju, odnosno kada je bila vjerska država! Erdogan nije sekularista i pokušava ukinuti sekularizam. Možda će i odustati jer je vrlo lukav i pragmatičan. Danas više niko ozbiljan ne razmišlja o nekakvim vjerskim državama. Te težnje su čisti promašaj, a u BiH takve težnje vode najprije raspadu BiH. Možda ti misliš da ću ja ponovo uzeti pušku ili ovi mladji od mene da se borim za muslimansku BiH. Ili bar za muslimansku avliju uz tvoje navijanje iz Frankfurta!
tempuser

#253 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 17:07
tempuser wrote: 17/06/2020 17:03
Zijo77 wrote: 17/06/2020 16:55 Neko bi mogao primjetiti da je Alija bukvalno morao spašavati Bošnjake muslimane i Islam od uništenja u toku agresije 92-95. Naravno, i to je tačno! Ali, teško je ne vidjeti da mu je skriveni cilj bio odstraniti sve ateiste, ograničiti sekularizam i na jednom dijelu BiH stvoriti avliju sa vladavinom mladomuslimaskih porodica, novokomponovanih begovskih porodica i stranačkih poslušnika! Kažem, Alija je vrlo kontraverzna lićnost, a sin mu bakir nikada nije trebao zakoračiti nogom u politiku!
Jel fakat misliš da se muslimanski narod bez Alije i SDA ne bi mogao odbraniti?
Bosnjaci narod mislis. I vi katolici ste bili dio Bosnjackog naroda do 19. vijeka. Procitaj sta vasi franjevci o tome pisu. :)
1992. Alija je sebe i svoj narod deklarisao kao Muslimane, izrak Bošnjak je prisvojen 1993, ali šta ću ja da učim oistoriji njemačkog roba.
Frankfurt05

#254 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Frankfurt05 »

tempuser wrote: 17/06/2020 17:10

Bosnjaci narod mislis. I vi katolici ste bili dio Bosnjackog naroda do 19. vijeka. Procitaj sta vasi franjevci o tome pisu. :)
1992. Alija je sebe i svoj narod deklarisao kao Muslimane, izrak Bošnjak je prisvojen 1993, ali šta ću ja da učim oistoriji njemačkog roba.
Pusti ti Aliju. Ja te pitam kako je se djed tvog djeda nazivao i kojim je jezikom govorio. Otidji do Kraljeve Sutjeske i pitaj franjevce da ti otvore neku staru knjigu iz 17. ili 18. ili 19. vijeka i vidi kako se katolici uredno nazivaju Bosnjacima. Vi ste nas rod uvijek bili. I zato je glupo se prepirati oko vjere. Isti smo mentalitet. Jedan narod dvije vjere.
tempuser

#255 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Kejn wrote: 17/06/2020 17:08 Al mi ćemo vam zato i dalje birati predsjednika :D
Jel to SDA pobjedila u Njemačkoj? :lol:
Frankfurt05

#256 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Frankfurt05 »

Zijo77 wrote: 17/06/2020 17:10
Nisi mi odgovorio na pitanje, ali nema veze. Ti si vjerovatno dijasporac, ja nemam ništa proti dijaspore. Medjutim, ja sam ovdje preko 60 godina. Pamtim socijalizam, rat i ovo poslije rata. Gdje si ti bio prije rata, u ratu i poslije rata? Hoću ti reći da bolje vidim stvari nego ti jer imam pamćenje i iskustvo.
Alija nije volio sekularnu Tursku! Čuješ li što ti govorim! Javno je izjavio da je Turska bila svjetska imperija i sila dok je bila zasnovana na islamskom vjerskom učenju, odnosno kada je bila vjerska država! Erdogan nije sekularista i pokušava ukinuti sekularizam. Možda će i odustati jer je vrlo lukav i pragmatičan. Danas više niko ozbiljan ne razmišlja o nekakvim vjerskim državama. Te težnje su čisti promašaj, a u BiH takve težnje vode najprije raspadu BiH. Možda ti misliš da ću ja ponovo uzeti pušku ili ovi mladji od mene da se borim za muslimansku BiH. Ili bar za muslimansku avliju uz tvoje navijanje iz Frankfurta!
Kakva vjerska drzava. Demokratska sekularna drzava. Bas kao i Turska.
Kejn

#257 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Kejn »

tempuser wrote: 17/06/2020 17:12
Nije, ali je Željko Komšić pobjedio 2018-te ali će i 2022-e :D
tempuser

#258 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Kejn wrote: 17/06/2020 17:15
tempuser wrote: 17/06/2020 17:12
Nije, ali je Željko Komšić pobjedio 2018-te ali će i 2022-e :D
Jel to tvrdiš da su SDA-ovci glasali za Komšića?
Poslije koaliranja sa SDA Komšić može samo kafanu da otvori...
salik79

#259 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by salik79 »

tempuser wrote: 17/06/2020 17:10

Rahmetli Pasaga Mandzic je u svom pismu Rodoljubu Colakovicu govorio i o tome:

Image
Image

sto ga je kostalo glave...
LBVIEW

#260 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

On i jos par likova na temi su toga itekako svjesni, samo se namjerno prave nevjesti.
Zijo77

#261 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Zijo77 »

Neki stalno potežu ovu statistiku sa zadnjeg popisa po kojoj smo mi Bošnjaci većina u BiH. Čini mi se da to naročito rade dijasporci! Šta to ustvari znači u praksi? Bošnjaci se nalaze u centralnoj BiH i dijelu Krajine! Vrlo mali broj je u RS-u i Zapadnoj Hercegovini! Nekada smo (prije rata) bili rašireni na gotovo 85% teritorije BiH! Dakle, danas smo uglavnom u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću itd! Zamislimo situaciju da se kod Bošnjaka drastično poveća natalitet što je malo vjerovatno obzirom na odlaske i ekonomsku situaciju! Ali, da zamislimo! Broj Bošnjka bi se u tom slučaju stalno povećavao na jednom dijelu teritorije BiH. Ako bi došlo do daljne ekspanzije iz Sandžaka na taj dio teritorije i ako bi se desilo da hiljade migranata "zaglavi" na tom dijelu teritorije BiH, šta bi se stvarno desilo? Jednostavno bi dobili jedan veliki muslimanski logor na tom dijelu BiH. To bi mogao biti uzrok konačnog raspada BiH kao države. Neko je to od dušmana želio i želi, ali Boga mi i kod nas je puno onih koji ne razumiju te procese. Zapravo, veze sa vezom nemaju! Kakve ovo ima veze sa Alijom? Alijina politika je direktno pomogla ovakve procese, ali ne mogu sada da to šire elaboriram!
LBVIEW

#262 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by LBVIEW »

Dobro, bolan "Zijo258", zar nisi mogao uzeti manje ofiran nick? :lol:
Point.

#263 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Point. »

tempuser wrote: 17/06/2020 13:26
Point. wrote: 17/06/2020 10:52
tempuser wrote: 17/06/2020 10:19

Ako se vodiš zatucanim rezonom da su svih Hrvati ustaše i svi Srbi četnici, po čemu su onda i svi Muslimani islamski fndamentalisti, onda onda si u pravu!
O čemu ti, za ime Boga, pričaš? Kakve ustaše i četnici, ja ti govorim da je tvoja priča o nekakvoj težnji ka nekakvoj Muslimaniji teška glupost.

Ps. I ne Muslimani, nego Bošnjaci. Nauči već jednom.
1992. kad je Alija krenuo u stvaranje Muslimanije pod krinkom RBiH Bošnjaci nisu postojali.
Ako si već veliki Musliman to bi trebao da znaš!
Nazv Bošnjaci je svojatanje tuđeg, nečeg što je postojalo prije Turaka na balkanu, jednako kao svojatanje liljana
Uh brate kakve gluposti valjaš.

1. Muslimanija postoji samo u tvojoj glavi.
2. To što nisu postojali ili tačnije rečeno što im je zabranjeno da postoje u AU, Kraljevini Jugoslaviji i kasnije SFRJ, ne znači da nisu prije postojali.
3. Prije smo svi bili Bošnjaci, kasnije su se katolici i pravoslavci prešaltali ka Srbi i Hrvati, Bošnjaci islamske vjeroispovijesti su se samo vratili starom imenu.

Ponavljaj ove 3 tačke dok ti ne uđe u vugla.
Zijo77

#264 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Zijo77 »

LBVIEW wrote: 17/06/2020 17:41 Dobro, bolan "Zijo258", zar nisi mogao uzeti manje ofiran nick? :lol:
Ne kontam! Budi malo konkretniji!
tempuser

#265 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Point. wrote: 17/06/2020 17:47
Point. wrote: 17/06/2020 10:52
O čemu ti, za ime Boga, pričaš? Kakve ustaše i četnici, ja ti govorim da je tvoja priča o nekakvoj težnji ka nekakvoj Muslimaniji teška glupost.

Ps. I ne Muslimani, nego Bošnjaci. Nauči već jednom.
1992. kad je Alija krenuo u stvaranje Muslimanije pod krinkom RBiH Bošnjaci nisu postojali.
Nazv Bošnjaci je svojatanje tuđeg, nečeg što je postojalo prije Turaka na balkanu, jednako kao svojatanje liljana

2. To što nisu postojali ili tačnije rečeno što im je zabranjeno da postoje u AU, Kraljevini Jugoslaviji i kasnije SFRJ, ne znači da nisu prije postojali.
3. Prije smo svi bili Bošnjaci, kasnije su se katolici i pravoslavci prešaltali ka Srbi i Hrvati, Bošnjaci islamske vjeroispovijesti su se samo vratili starom imenu.

Pa ti si toliko lijep da ne možeš skontati o ćemu ja pišem, a nastavljaš da palamudiš! :lol: :lol: :lol:
Da ti nacrtam da sljedeći put ne praviš budalu od sebe:
1. Muslimanija postoji na prostorima gdje su Bošnjaci večina. Cinjenica da 50% stanovništva "kontroliše" svega 25% teritorije, dok se 35% Srba "baškari" na 50%, a 15,5% Hrvata na 25% terotirije, je najbolji dokaz postojanja Alijinig konpceta islamske pandržavice za koju je zavalio Bošnjake iz I. Bosne, Krajine I. Hercegovine, C. Bosne, Posavine itd
2. 1992. godine Bošnjaci nisu postojali jer se taj narod 1992. zvanično zvao Muslimani i to nema veze sa glupostima koje pišeš.
3. Naziv Bošnjaci, odnosno Bošnjani potiče iz vremena srednjevjekovne Bosne i vremena prije dolaska Turaka, tako da se Muslimani nisu mogli vratiti na naziv koji je na ovim prostorima postojao prije njih. Taj naziv da naprave distinkciju između vjeroispovjesti i naroda su prisvojili jednako kao i ljiljan.
E sad ti malo ponavljaj...
MorningStar

#266 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

Zijo77 wrote: 17/06/2020 18:11
LBVIEW wrote: 17/06/2020 17:41 Dobro, bolan "Zijo258", zar nisi mogao uzeti manje ofiran nick? :lol:
Ne kontam! Budi malo konkretniji!
Nisi zijo i ti si ustvari prikriveni cetnik zivorad,milorad,milan,vojan,jovan ili nesto tako to oce da ti kaze :D
SmokingMan

#267 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by SmokingMan »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 16:17
Trafalgar Law wrote: 17/06/2020 16:08
Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 14:32 Slika govori vise od 1000 rijeci:

Image
Ali je li ti ikada palo na pamet da je bar 1/3 ljudi iz ove mase danas ima drugačije mišljenje o Aliji? Vjeovatno se pogled na njegovo lik i djelo promjenilo zbog njegove ostavštine u liku i djelu Bakira Izetgegovića, neću reći SDA jer je bakir SDA.
A-ha. I onda je zvizdac zamotao cokoladu. :D
Moguće, ali za jednodmenzionalne bošnje i obožavaoce lika i djela A.I.a, neki soft-pandan homeinizmu.
Frankfurt05

#268 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Frankfurt05 »

tempuser wrote: 17/06/2020 18:18

1. Muslimanija postoji na prostorima gdje su Bošnjaci večina. Cinjenica da 50% stanovništva "kontroliše" svega 25% teritorije, dok se 35% Srba "baškari" na 50%, a 15,5% Hrvata na 25% terotirije, je najbolji dokaz postojanja Alijinig konpceta islamske pandržavice za koju je zavalio Bošnjake iz I. Bosne, Krajine I. Hercegovine, C. Bosne, Posavine itd
70% BiH su pustinje, planine, doline, prasume ili sume. Uvijek je u BiH bilo najvaznije ko ce kontrolisati gradove. Jer izvan par velikih gradova ne postoji nista. Samo polja ili sume. Zato su se uvijek ratovi u BiH vodili oko gradova. Ko njih kontrolise kontrolise sve.

Slicna situacija je u Libiji. Nikoga ne boli briga za pustinjom gdje niko ne zivi vec za gradovima na mediteranskoj obali.
MorningStar

#269 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by MorningStar »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 18:28

70% BiH su pustinje, planine, doline, prasume ili sume. Uvijek je u BiH bilo najvaznije ko ce kontrolisati gradove. Jer izvan par velikih gradova ne postoji nista. Samo polja ili sume. Zato su se uvijek ratovi u BiH vodili oko gradova. Ko njih kontrolise kontrolise sve.

Slicna situacija je u Libiji. Nikoga ne boli briga za pustinjom gdje niko ne zivi vec za gradovima na mediteranskoj obali.
:lol: :lol: :lol: Kakav klovn lebac te :lol: :lol: :lol: :lol:
Kejn

#270 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Kejn »

Pa ti si toliko lijep da ne možeš skontati o ćemu ja pišem, a nastavljaš da palamudiš! :lol: :lol: :lol:
Da ti nacrtam da sljedeći put ne praviš budalu od sebe:
2. 1992. godine Bošnjaci nisu postojali jer se taj narod 1992. zvanično zvao Muslimani i to nema veze sa glupostima koje pišeš.
3. Naziv Bošnjaci, odnosno Bošnjani potiče iz vremena srednjevjekovne Bosne i vremena prije dolaska Turaka, tako da se Muslimani nisu mogli vratiti na naziv koji je na ovim prostorima postojao prije njih. Taj naziv da naprave distinkciju između vjeroispovjesti i naroda su prisvojili jednako kao i ljiljan.
E sad ti malo ponavljaj...
Evo malo Matije Mažuranića za tebe sredina 19 stoljeća za vrijeme Turaka:
U Bosni se Krstjani nesmiu zvati Bošnjaci: kad se reče Bošnjaci: onda Muhamedovci samo sebe razumiu, a Krstjani su samo raja Bošnjačka a drugčije Vlasi;
Toliko o tome ko je kome ukrao naziv. A sad se samoraznesi :D
Frankfurt05

#271 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Frankfurt05 »

MorningStar wrote: 17/06/2020 18:31
Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 18:28

:lol: :lol: :lol: Kakav klovn lebac te :lol: :lol: :lol: :lol:
70% BiH ne zivi niko jer su to planine ili sume. Tek u par gradova imamo organiziran zivot. A i tih par gradova je opkoljen planinama.

Cijela Istocna Bosna danas nema 100.000 ljudi od Bijeline do Trebinja. A od Duvna, Livna do Bosanskog Petrovca imamo par hiljada staraca. Tu je nemoguce organizirati prosperitet. Imamo par industrijskih centara gdje se moze graditi buducnost a tu je u prvom redu Sarajevo koje vise vrijedi od ostatak BiH zajedno.
tempuser

#272 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 18:28 aZto su se uvijek ratovi u BiH vodili oko gradova. Ko njih kontrolise kontrolise sve.
Klasična izjava muslimana na baterije iz dijaspore koji rat ni na TV-u nije vidjeo.
Nemoj slučajno da pokušaš objasniti nekome ko je preživio opsadu Sarajevu kako je on zapravo kontrolisao sve, jer ti ne gine štoc.
tempuser

#273 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Kejn wrote: 17/06/2020 18:33 Evo malo Matije Mažuranića za tebe sredina 19 stoljeća za vrijeme Turaka:
U Bosni se Krstjani nesmiu zvati Bošnjaci: kad se reče Bošnjaci: onda Muhamedovci samo sebe razumiu, a Krstjani su samo raja Bošnjačka a drugčije Vlasi;
Poradi malo na hronlogiji, kad su se pojavili Muhmedanci, a kad Bošnjan, pa onda glumataj stručnjaka sa citatima!
tempuser

#274 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by tempuser »

Frankfurt05 wrote: 17/06/2020 18:33 70% BiH ne zivi niko jer su to planine ili sume. Tek u par gradova imamo organiziran zivot. A i tih par gradova je opkoljen planinama.

Cijela Istocna Bosna danas nema 100.000 ljudi od Bijeline do Trebinja. A od Duvna, Livna do Bosanskog Petrovca imamo par hiljada staraca. Tu je nemoguce organizirati prosperitet. Imamo par industrijskih centara gdje se moze graditi buducnost a tu je u prvom redu Sarajevo koje vise vrijedi od ostatak BiH zajedno.
Super, ali zato na 4 km od industrijskog centra ne smiješ reći kako se zoveš!
Well done Alija i alijiči na baterije! :thumbup: :bih:
Kejn

#275 Re: Alija Izetbegović je li on pravio greške prije rata u ratu i iza rata? 

Post by Kejn »

tempuser wrote: 17/06/2020 18:41
Kejn wrote: 17/06/2020 18:33 Evo malo Matije Mažuranića za tebe sredina 19 stoljeća za vrijeme Turaka:
Poradi malo na hronlogiji, kad su se pojavili Muhmedanci, a kad Bošnjan, pa onda glumataj stručnjaka sa citatima!
Znam da vam u Grudama Historija Bosne nije jača strana. Zato vam lideri piju mišomor pred kamerama po svjetskim kazamatima :lol:
Locked