ioannes wrote:IPCC je u prvom slučaju politički motivirana organizacija koja lobira biznis sa CO2 certifikatima... to sam u jednom postu pokušao pojasniti.
Taj IPCC je u zadnjih 30 godina više puta korigirao svoje rezultate na prema dole.... toliko o njihovim "kompjuterskim modelima".... to nije nikakav dokaz niti može trenutno biti naučno dokazan
IPCC ne vrsi nikakva istrazivanja niti ima "svoje" modele. IPCC je formiran iskljucivo da sakupi i procijeni postojecu naucnu literaturu i da je predstavi uz preporuke djelovanja nadleznim organima, tj. UN-u. Koji ti je ovo put da lazes ili pricas gluposti, prestao sam brojati? Imas li ti srama
ioannes wrote: CO2 nivo je prije 100 000 godina uveliko bio veći nego danas ali danas se stvara slika da će zemlja propasti ako se globalna temperatura sa 14.6 stepeni pomjeri na 14.8.
(što sugerira korelaciju između CO2 i temperature, koje nema}
Nemoj vise ziv bio, nisu korelacije i brojevi za tebe.
ioannes wrote:"97 % naučnika" je propagandna mantra koja je nastala
iz studije John Cook fakulteta University of Queensland.
Pod pokroviteljstvom Cook-a su naučnici 2012 godine analizirali 11.994 naučnih radova između 1991 i 2011 godine po temi "globalno zagrijavanje" i "globalna promjena klime"
od tih 12.000 naučnih radova je 32,6 % došlo do zaključka da je globalno zagrijavanje jednim djelom prouzrokovano ljudima. 66, 4 % naučnika uopće nije uzelo poziciju u vezi anthropogenic global warming.
97% od ovih 32,6 % je došlo do zaključka da je globalno zagrijavanje isključivo prouzrokovano ljudskom rukom.
istog dana kad je to došlo u javnost, Barack Obama je twitterovo sljedeće:
"Ninety-seven percent of scientists agree: #climate change is real, man-made and dangerous. Read more: OFA. BO/gJsdFp"
od tada se ta brojka od 97% ponavlja kao mantra dan danas. Tako funkcionira propaganda.
Opet malo lagimo ha? Evo ti link jedne od tih studija o kojima pricas na koji, smijem se zivotom kladiti, nisi ni kliknuo kada sam postavio:
https://iopscience.iop.org/article/10.1 ... 1/4/048002
Nemoj se bojati citanja, probaj ponekad, dobro je za tebe.
Idemo direktno na izvor, sad ovdje javno pred svima!. Nadji mi taj broj o kojem pricas pa da prodiskutujemo. Kako te nije sramota ovako drsko i bezocno lagati?