Pa sta predlazes? Da opet zazmirimo zarad bratstva i jedinstva? Da i mi ko i TiTo ne mozemo boditi antisprpsku politiku?geralt wrote:Govore nam da se Adilove rijeci koriste u svrhu odredjene ideologije, konkretno handzarovsko/ustaske (tj. fasisticke). Mislim, mene bi zabrinulo da citam tekst sa kamenjar.com i zateknem sebe kako klimam glavom, ali pretpostavljam da nismo svi isti.
Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
- insomnia78
#251 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
- salik79
#252 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
De ti nama samo reci, je li ovo istina sto je Adil pisao, ili nije?geralt wrote:Govore nam da se Adilove rijeci koriste u svrhu odredjene ideologije, konkretno handzarovsko/ustaske (tj. fasisticke). Mislim, mene bi zabrinulo da citam tekst sa kamenjar.com i zateknem sebe kako klimam glavom, ali pretpostavljam da nismo svi isti.
- LBVIEW
#253 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Od Kulen Vakufa do Foce potpuno ista matrica ponasanja ustanika prema Bosnjacima u toku rata, a rezima nakon istog.
A tome nisu pisali samo Adiil ili Max Bergholz - Pasaga Mandzic je zbog toga sto je insistirao na rasvijetljavanju cetnicko - partizanske saradnje izopcen iz javnog zivota, te fasovao kucni pritvor 70-tih.
A tome nisu pisali samo Adiil ili Max Bergholz - Pasaga Mandzic je zbog toga sto je insistirao na rasvijetljavanju cetnicko - partizanske saradnje izopcen iz javnog zivota, te fasovao kucni pritvor 70-tih.
Last edited by LBVIEW on 26/09/2019 15:10, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#254 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
"Zazmirili smo" za vrijeme SFRJ da bi potomci koljaca - ustanika 90-tih ponovili zlocine.insomnia78 wrote:Pa sta predlazes? Da opet zazmirimo zarad bratstva i jedinstva? Da i mi ko i TiTo ne mozemo boditi antisprpsku politiku?geralt wrote:Govore nam da se Adilove rijeci koriste u svrhu odredjene ideologije, konkretno handzarovsko/ustaske (tj. fasisticke). Mislim, mene bi zabrinulo da citam tekst sa kamenjar.com i zateknem sebe kako klimam glavom, ali pretpostavljam da nismo svi isti.
- geralt
#255 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Taj isti Adil kojeg handzarovci citiraju kad im odgovara je ostao vjeran partizanima, prezivio ustasko mucenje i docekao kraj rata kao potpukovnik JNA, sto znaci da nije imao dileme koja je bila ispravna strana u ratu.
Da zna da ga danas sljedbenici ideologije koja ga je mucila koriste da bi stranu za koju se borio izjednacili sa ljudima koji su mu zaklali brata, okretao bi se u mezaru.
Da zna da ga danas sljedbenici ideologije koja ga je mucila koriste da bi stranu za koju se borio izjednacili sa ljudima koji su mu zaklali brata, okretao bi se u mezaru.
- General War
#256 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
...i samo nad muslimanima, jest to...uz aktivno ucesce partizana, to je to...insomnia78 wrote:Doduse zlocin se dogodio samo u Foci. Jel to?
-
The 51st State
#257 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
kako ti nije stid tako nesto reci kad su i u komunistickim izvorima Muslimani statisticki najveci stradalnici drugog svjetskog rataGeneral War wrote:Preko milion zrtava na teritoriji SFRJ, jedva ste iskopali Focu i to redaktirano i jos povezali sa partizanima... i ponavljate ko papagaji...dobro ste, eto vas trojica.The 51st State wrote:nista to nije dovoljno za isprane tekovinama revolucije, jebale ih tekovine.insomnia78 wrote:Ovo je dio Adilove knjige. Istu stvar je napisala i Natasa Zimonjic Cengic koja je tada u svojstvu partizanske bolnicarke boravila u Foci
graha diplomac i cao.
Last edited by The 51st State on 26/09/2019 16:12, edited 1 time in total.
- General War
#258 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.LBVIEW wrote:"Zazmirili smo" za vrijeme SFRJ da bi potomci koljaca - ustanika 90-tih ponovili zlocine.insomnia78 wrote:Pa sta predlazes? Da opet zazmirimo zarad bratstva i jedinstva? Da i mi ko i TiTo ne mozemo boditi antisprpsku politiku?geralt wrote:Govore nam da se Adilove rijeci koriste u svrhu odredjene ideologije, konkretno handzarovsko/ustaske (tj. fasisticke). Mislim, mene bi zabrinulo da citam tekst sa kamenjar.com i zateknem sebe kako klimam glavom, ali pretpostavljam da nismo svi isti.
- General War
#259 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
HA?The 51st State wrote:
kako ti nije stid tako nesto reci kad su i u komunistickim izvorima Muslimani statisticki najveci stradalnici drugog svjetskog rata
Ma gdje to ziv bio pise? Jel opet neki relevantni hanzar forum?
Kako te nije stid lupati javno pa makar i pod nickom.
-
The 51st State
#260 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Procitaj dedijera, a on je pretpostavljam handzarovac. Procentualno najvceci gubici medju civilnim stanovnistvom.General War wrote:HA?The 51st State wrote:
kako ti nije stid tako nesto reci kad su i u komunistickim izvorima Muslimani statisticki najveci stradalnici drugog svjetskog rata![]()
Ma gdje to ziv bio pise? Jel opet neki relevantni hanzar forum?![]()
- insomnia78
#261 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
geralt wrote:Taj isti Adil kojeg handzarovci citiraju kad im odgovara je ostao vjeran partizanima, prezivio ustasko mucenje i docekao kraj rata kao potpukovnik JNA, sto znaci da nije imao dileme koja je bila ispravna strana u ratu.
Tada sam shvatio, da sam nemoćan. Plivati uz bujicu meni samome bilo je nemoguće. To nisu bili dani mojih sumnja, to su bili momenti, kada sam bio na rubu definitivnoga prekida i tada mi je sinula u glavu misao da napustim redove partizana. Ali ja sam znao, ako tu namjeru pokažem, biti ću nemilosrdno srijeljan. Da pobjegnem? Tada se nije moglo birati. Oko mene bili su samo ustaše, četnici i Nijemci.
Možda sam trebao svoj stav zatajiti. Ne protiviti se stavu Vrhovnog štaba i tek sa čvrste pozicije jednog komandnog položaja nastojati učiniti, što se može. Ali ja sam tada smatrao za svoju dužnosti, da upozorim na pogreške pokreta i komande
-
hAZNADAR
#262 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Pa nije mu smetalo da ozeni kcerku ustaskog ministra Ante Nikšića.geralt wrote:Taj isti Adil kojeg handzarovci citiraju kad im odgovara je ostao vjeran partizanima, prezivio ustasko mucenje i docekao kraj rata kao potpukovnik JNA, sto znaci da nije imao dileme koja je bila ispravna strana u ratu.
Adil je jednostavno bio komunista dok nije vidio pravo lice jugoslovenskih komunista.
I ko su ti handzarovci?
- LBVIEW
#263 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Znaci, ja sam glasac SDA samo zato sto se usudjujem dovesti u pitanje "istinu" koji nam je servirao bivsi rezim?General War wrote: ...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.
Sto se tice zlocina ustanika, prezivjeli su, npr. u Kulen Vakufu, poceli obiljezavati iste tek nakon ovog zadnjeg rata. A odgovor na pitanje "sto nisu ranije" dao je M Bergholz.
- scarface32
#264 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
A koja je tvoja istina? Da su tadasnji muslimani vecinom ko i alija 90-tih, "ovo nije nas rat" . Manjina bila za ustase jer su bili cvijece , i pokoji bili u partizanima.LBVIEW wrote:Znaci, ja sam glasac SDA samo zato sto se usudjujem dovesti u pitanje "istinu" koji nam je servirao bivsi rezim?General War wrote: ...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.![]()
Sto se tice zlocina ustanika, prezivjeli su, npr. u Kulen Vakufu, poceli obiljezavati iste tek nakon ovog zadnjeg rata. A odgovor na pitanje "sto nisu ranije" dao je M Bergholz.
- scarface32
#265 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
https://www.imdb.com/title/tt0064529/?r ... lmg_act_69scarface32 wrote:A koja je tvoja istina? Da su tadasnji muslimani vecinom ko i alija 90-tih, "ovo nije nas rat" . Manjina bila za ustase jer su bili cvijece , i pokoji bili u partizanima.LBVIEW wrote:Znaci, ja sam glasac SDA samo zato sto se usudjujem dovesti u pitanje "istinu" koji nam je servirao bivsi rezim?General War wrote: ...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.![]()
-
Haman2
#266 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Miroslav Krleza, Bosanskih muslimana između dva svjetska rata.

"Uzmimo na primjer Muslimane u Bosni i njihov moralno-psihološki profil devet stotina i četrdeset prve godine i njihov moralno-psihološki profil pedeset godina unazad i njihov psihološko-moralni i materijalni profil od 1918. do 1941. Kroz kakvu jezu, kroz kakvu paklenu prašumu prolazi ta muslimanska svijest i gdje taj Musliman 1941. ima da sebe nađe? Na kojoj strani? Od čega da se spasi on, kome da se otme? Što je on? Što je on u Austriji do 1918.? Što je u Kraljevini Jugoslaviji do 1941.? I jasno je da je taj Musliman poslije svega što je preživio i pretrpio mogao 1941. da kaže: ‘Hvala ti, Bože, da se Švabo vratio.’ Oslobađa ga prividno iz teške situacije, daje mu neke kolajne i fes na glavu, pušku u ruku i daje mu slobodu da puca… A hajde ti budi mudar i snađi se! Pitam se, bogati, što je mogao znati taj Musliman u Bosni 1941.? Hajde, burazeru, znaj! Tamo Draža, ovdje Švabo, a mi ti nudimo sve i onda si i vlast, čim imaš pušku ti si vlast, to je psihologija mase. I tko je političar, mora računati sa sviješću masa, inače ne može razumjeti situaciju kakav je!".
"Uzmimo na primjer Muslimane u Bosni i njihov moralno-psihološki profil devet stotina i četrdeset prve godine i njihov moralno-psihološki profil pedeset godina unazad i njihov psihološko-moralni i materijalni profil od 1918. do 1941. Kroz kakvu jezu, kroz kakvu paklenu prašumu prolazi ta muslimanska svijest i gdje taj Musliman 1941. ima da sebe nađe? Na kojoj strani? Od čega da se spasi on, kome da se otme? Što je on? Što je on u Austriji do 1918.? Što je u Kraljevini Jugoslaviji do 1941.? I jasno je da je taj Musliman poslije svega što je preživio i pretrpio mogao 1941. da kaže: ‘Hvala ti, Bože, da se Švabo vratio.’ Oslobađa ga prividno iz teške situacije, daje mu neke kolajne i fes na glavu, pušku u ruku i daje mu slobodu da puca… A hajde ti budi mudar i snađi se! Pitam se, bogati, što je mogao znati taj Musliman u Bosni 1941.? Hajde, burazeru, znaj! Tamo Draža, ovdje Švabo, a mi ti nudimo sve i onda si i vlast, čim imaš pušku ti si vlast, to je psihologija mase. I tko je političar, mora računati sa sviješću masa, inače ne može razumjeti situaciju kakav je!".
- General War
#267 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Ma gdje ba?The 51st State wrote:Procitaj dedijera, a on je pretpostavljam handzarovac. Procentualno najvceci gubici medju civilnim stanovnistvom.General War wrote:HA?The 51st State wrote:
kako ti nije stid tako nesto reci kad su i u komunistickim izvorima Muslimani statisticki najveci stradalnici drugog svjetskog rata![]()
Ma gdje to ziv bio pise? Jel opet neki relevantni hanzar forum?![]()
- General War
#268 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Govoris u mnoziini, ja ti odgovaram u mnozini...ko danas predstavlja bosnjake dijametralno je u suprotnosti sa tvojim tvrdnjama, na to ti skrecem paznju...partizani su glavnog cetu metkom u glavu a male cete na preodgavanje, a sada je obratno...male ribe stradale, a velike u politici.LBVIEW wrote:Znaci, ja sam glasac SDA samo zato sto se usudjujem dovesti u pitanje "istinu" koji nam je servirao bivsi rezim?General War wrote: ...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.![]()
- General War
#269 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Super, muslimani izabrali da ih zastiti one koje je citav svijet osudio i NDH pride...bas se nije imalo sta izabrati...interesantno da se ne spominje NOB u kojeg se srbi masovno ukljucise iako se nad njima i jevrejima upraznjavali rasni zakoni a ne na muslimanima...Haman2 wrote:Miroslav Krleza, Bosanskih muslimana između dva svjetska rata.
-
The 51st State
- LBVIEW
#271 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Znaci, zato sto su "tadasnji Muslimani bili takvi 'kakvim ih smatras, te ostali isti do dana, danasnjeg , zasluzili su to sto ih je snaslo, jel' to?scarface32 wrote:A koja je tvoja istina? Da su tadasnji muslimani vecinom ko i alija 90-tih, "ovo nije nas rat" . Manjina bila za ustase jer su bili cvijece , i pokoji bili u partizanima.LBVIEW wrote:Znaci, ja sam glasac SDA samo zato sto se usudjujem dovesti u pitanje "istinu" koji nam je servirao bivsi rezim?General War wrote: ...evo i sad ste u koaliciji...men'se cini da jos zmirite i to bolje nego prije, ako je tu problem.![]()
I kakve uopce veze ta tvoja prica ima s cinjenicom kako su drugovi generalno "sminkali" historiju, a posebno zataskavali ustanicke zlocine nad Bosnjacima.
- General War
#272 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
The 51st State wrote:General War wrote:wrote: Ma gdje ba?
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... xa3lWRtW2V![]()
...gdje pise to sto tvrdis? Druga recenica pocinje sa genocidom nad bogumilima
- Maraschino
#273 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Je li se to jos uvijek spore muslimanske zrtve iz II s.r.?
- General War
#274 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
...da, od strane "partizana".Maraschino wrote:Je li se to jos uvijek spore muslimanske zrtve iz II s.r.?
- Maraschino
#275 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
pa nisu tada bili partizani, poslije ce postatiGeneral War wrote:...da, od strane "partizana".Maraschino wrote:Je li se to jos uvijek spore muslimanske zrtve iz II s.r.?