Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
King Theoden

#251 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Mnogi uceni ljudi su potvrdili ispravnost tih hadisa.
Tačno.
Ali, ima i onih koji nisu. Iskren da budem, drago mi je što ima jer mi se ono napisano u tim hadisima ne slaže sa ahlakom božijeg poslanika.
exampLe. wrote:Uostalom, ja se trudim da citam Bukharijeve hadise koji su, kao sto i sam znas oznaceni kao “Sahih”
Da, nažalost. Hvala Bogu pa su sve glasniji ljudi koji traže reformu. Svaka čast buhariji, ali njegov "sahih" ima podosta grešaka. Al haj ti to reci jednom kuduzoviću. Ili jednom smrletu na forumu.
exampLe.

#252 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
Tačno.
Ali, ima i onih koji nisu. Iskren da budem, drago mi je što ima jer mi se ono napisano u tim hadisima ne slaže sa ahlakom božijeg poslanika.
exampLe. wrote:Uostalom, ja se trudim da citam Bukharijeve hadise koji su, kao sto i sam znas oznaceni kao “Sahih”
Da, nažalost. Hvala Bogu pa su sve glasniji ljudi koji traže reformu. Svaka čast buhariji, ali njegov "sahih" ima podosta grešaka. Al haj ti to reci jednom kuduzoviću. Ili jednom smrletu na forumu.
Ne slaze se ni meni, zato sam i poceo sumnjati.

Editovah prethodni post ali nema veze, prekopirat’ cu ovdje:

Cak i ti ucenjaci koji govore da je hadis o smrtnoj kazni za osobe koje napuste islam netacan govore o tome da se sva dobra djela te osobe brisu i buduca ne pisu, sto se opet kosi sa stavovima da je Allah milostan i da prisile u vjeri nema.

Takodjer, nigdje nisam nasao da je neko od ucenjaka rekao kako ce nemuslimani, koji su culi za Allaha, Muhammeda a.s i Kur’an a koji su cinili dobra djela ici u Dzennet, sto opet nije posteno.
Hakiz

#253 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Dino34 wrote:
Tačno.
Dok se prema islamu ne bude moglo odnositi kao na donjem videu a da niko zbog toga ne izgubi glavu, ništa od reformi:

asurbanipal

#254 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by asurbanipal »

Najbolji mentor :mrgreen:

Image
King Theoden

#255 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Cak i ti ucenjaci koji govore da je hadis o smrtnoj kazni za osobe koje napuste islam netacan govore o tome da se sva dobra djela te osobe brisu i buduca ne pisu, sto se opet kosi sa stavovima da je Allah milostan i da prisile u vjeri nema.
Da, u vjeri nema prisile, ali se pravi put jasno razlikuje od zablude.
Dakle, kome pravi put bude u potpunosti jasan, a ako si srcem prihvatio islam, Allah će učiniti da ti pravi put postane u potpunosti jasan, pa onda insan zbog permanentnog ponavljanja grijeha potisne iman, onda se to gore pomenuto odnosi na njega.
exampLe. wrote:Takodjer, nigdje nisam nasao da je neko od ucenjaka rekao kako ce nemuslimani, koji su culi za Allaha, Muhammeda a.s i Kur’an a koji su cinili dobra djela ici u Dzennet, sto opet nije posteno.
Ako uistinu postoji Onaj što je stvorio svijet, ne može biti da je nepošten.
Taj hadis ima svoje značenje. Dakle, ne uzima se bukvalno. Dolazi u značenju da se čovjek u potpunosti upozna sa islamom.
Recimo, ako neki amer ili evropljanin vidi par snimaka koje je pravio isis, pa upozna njihov "islam" onda se pravilo ne odnosi na njih.
Isto tako, itekako imamo hadise koji kažu da će Allah spasiti od džehenema puno ljudi koji nisu imali ni trun imana.
Imana u smislu da su upoznali tevhid.
Moje mišljenje je da se tu radi o dobrim ljudima među svim religijama, pa čak i ateistima kojima naš argument nije bio dovoljan. Nebitno da li zbog slabih prijevoda ili mnoštva slabih hadisa koje su pojedinci učinili jakima iz samo njima znanih razloga.
Samo, na svakome je da se zapita pripada li toj kategoriji. Jer, kao što napisah, Allah će istinu pokazati kao takvu.
apsidejzi

#256 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:
Tačno.
Meni je upravo ova situacija smetala u islamu jer apsolutno pokriva svaku alternativu i SVE ali apsolutno SVE ovisi od posmatraca tj MENE. Ne postoji nista u islamu sto ne moze biti i ovako i onako. Za svako pravilo postoji izuzetak koji se ovisno o situacijama uzima i kao pravilo i kao izuzetak. Po svakom pitanju ces naci nekoga na svakom spektru odgovora i sve ovisi od toga sta ces filtrirati a sta fokusirati.

Kada sam otisao u svijet i upoznao razne narode izmedju ostalog i arape (mnogo arapa) uvidio sam da je i njihovo ponasanje upravo takvo i shvatio sam da ono sto mi smatramo islamom i nekom svetinjom u Bosni, je zapravo njihova kultura. Nemas pojma koliko puta sam nakon kontakta sa arapom sjetio se nadrealista i njihovog: "more bit bidne, more bit ne bidne". Onda nakon toga uzmem neku islamsku tematiku i opet nadodje to more bit bidne more bit ne bidne. To je zapravo kultura arapa pretocena u religiju.

Nema nista konkretno. Nema nista stabilno. Sve ovisi o stihiji i kako te ponese. To nije od boga, to je od ljudi. To se zove psihologija grupe i to je zapravo Islam.
exampLe.

#257 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Donekle sam zadovoljan posljednjim odgovorom koji me je, priznajem mozda malo “omeksao”.

Samo je problem sto mi opet bode oci “to se ne shvata bukvalno”.

Neki ajeti i hadisi se kao trebaju shvatiti bukvalno, a neki ne sto me zaista buni i tu sam vidio da, gdje god neki ajet ili hadis ide “protiv” Islama tu se kaze “to je receno figurativno”, a kad ide u korist Islama onda se kaze “da, taj ajet/hadis bukvalno znaci to”.

Kao sto rece kolega iznad, to “more bit bidne, more bit nebidne” se pojavljuje previse puta u jednoj knjizi koja bi trebala biti posljednje upozorenje, zakon i vodilja covjecanstvu.

Zato i izmedju ostalog imamo mali milion ucenjaka i tumaca Kur’ana gdje jedan kaze jedno, a drugi drugo sto se ne bi smjelo desiti jednoj takvoj knjizi gdje bi sve trebalo biti jasno i precizno navedeno.

EDIT: Također, "prijevod ne valja" i "to se neshvata bukvalno" nije argument.

Primjer: Ja znam veoma dobro engleski jezik. Nađem u nekom postu na ovom forumu da je neko "energy" preveo kao "snaga".
Pošto znam engleski, odmah ga ispravim i kažem mu da "energy" nije snaga u tom kontekstu u kojem je on to rekao, nego se u toj rečenici "energy" prevodi kao energija, te mu zalijepim link kao dokaz:

https://hr.glosbe.com/en/hr/energy

Ovdje je navedeno gdje se "energy" prevodi kao "energija", a u kojim slučajevima se prevodi kao "snaga".

To isto očekujem od osobe koja kaže da je prijevod u tom i tom hadisu loš. Napišeš hadis, objasniš gdje je greška u prijevodu i navedeš dokaz da je to tako.

To je argument. Nije dovoljno reći "taj hadis se ne shvata bukvalno" ili "taj hadis nije dobro preveden" i očekivati da neko kaže "ahaaa hvala ti brate, vjerujem ti".
zagortenej

#258 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

apsidejzi wrote:
Dino34 wrote:
Tačno.
Meni je upravo ova situacija smetala u islamu jer apsolutno pokriva svaku alternativu i SVE ali apsolutno SVE ovisi od posmatraca tj MENE. Ne postoji nista u islamu sto ne moze biti i ovako i onako. Za svako pravilo postoji izuzetak koji se ovisno o situacijama uzima i kao pravilo i kao izuzetak. Po svakom pitanju ces naci nekoga na svakom spektru odgovora i sve ovisi od toga sta ces filtrirati a sta fokusirati.

Kada sam otisao u svijet i upoznao razne narode izmedju ostalog i arape (mnogo arapa) uvidio sam da je i njihovo ponasanje upravo takvo i shvatio sam da ono sto mi smatramo islamom i nekom svetinjom u Bosni, je zapravo njihova kultura. Nemas pojma koliko puta sam nakon kontakta sa arapom sjetio se nadrealista i njihovog: "more bit bidne, more bit ne bidne". Onda nakon toga uzmem neku islamsku tematiku i opet nadodje to more bit bidne more bit ne bidne. To je zapravo kultura arapa pretocena u religiju.

Nema nista konkretno. Nema nista stabilno. Sve ovisi o stihiji i kako te ponese. To nije od boga, to je od ljudi. To se zove psihologija grupe i to je zapravo Islam.
:thumbup:
To je zato što su kreatori islamske dogme umislili da islam ima odgovore na sva pitanja, što uopšte nije tačno.
Nihe slučajno da je islamsko zlatno doba baš bilo za vrijeme mutazilija koji su vjeru smjestili u džamije i ograničili uticaj klera.
Zato se taj kler poslije potrudio da zatre svaki trag njihovog postojanja i učenja.
King Theoden

#259 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Razumijem ja vas, al možete li vi barem pokušati da razumijete mene?
"problem" je što je nas preko 7 milijardi a ne postoje dva identična insana. Šerijat je jedan okvir kojeg se insan pridržava KOLIKO MOŽE. Da, upravo tako. Samo, ne treba zaboraviti da Allah zna tvoje granice.
Evo jedan primjer. Mišljenja sam da insan najbolje uči kroz primjere.
Recimo, izaberem dvije od svojih radnica i zadam im identičan zadatak.
Na kraju dana, jedna završi 40% a druga 80%
Ja nagradim prvu koja je završila 40, a ukorim onu koja je odradila duplo. Zašto?
Zato što je prva dala sve od sebe, trudila se i radila na granicama svojih kapaciteta.
Druga, iako mašina za posao, taj dan joj je bilo mrsko, išla je na kafu, pisala po forumu i pred kraj posla zasukala rukave i navalila na posao.
Prva je dala sve od sebe, a druga samo djelić.

Isto tako, ne možeš jednako tretirati insana koji živi na sj polu i onoga koji je odrastao kraj harema kabe u kući vjerskog učenjaka.
Sve u svemu, najbolje da sud prepustimo Allahu. Jer ako postoji Bog, onda je pravedan. Jer da nije, ne bi bio Bog.
Brinuti se o sebi tj voditi najveći dzihad.
Nema potrebe gledati arape, azijate ili crnce.
U ovom vaktu, kur'an je za svakoga ponaosob. Ako mu priđeš otvorenog srca tj bez predrasuda, garantujem ti da će ti se otvoriti kao božija knjiga.
exampLe.

#260 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Pokušavam da te razumijem i donekle shvatam šta želiš reći, samo što opet ostajem bez odgovora i dokaza da su moje sumnje pogrešne i lažne, a da je Kur'an istinit.

Ako pod "otvori srce i priđi bez predrasuda" misliš da čitam Kur'an i slijepo vjerujem u sve što piše i slušam ljude iz svoje okoline koji mi govore "to što radiš je grijeh, pitanja ne smiješ postavljati i ne smiješ sumnjati" onda od toga nema ništa.

Čim mi neko kaže "ne izazivaj nevolju, ne pitaj previše, ne sumnjaj, ne istražuj nego vjeruj šta piše" to odma znači da sve nije tako bajno kao što se predstavlja.

Pogledaj npr. maskiranog arapa (The Masked Arab kanal na YouTubeu). Za svaku tvrdnju i zaključak postavi dokaz i objašnjenje kao što sam ja to uradio za riječ "energy".

Kome da vjerujem, njemu koji za sve što tvrdi postavi dokaz i izvore informacija gdje svako može provjeriti istinitost njegove priče ili onome koji na skoro svako moje pitanje odgovori sa "to se ne shvata bukvalno", "to nije dobro prevedeno", "taj izvor nije relevantan" ili (onaj najbolji dio svega) "Allah zna najbolje" ?
King Theoden

#261 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

zagortenej wrote:umislili da islam ima odgovore na sva pitanja, što uopšte nije tačno
Zar postoje neka pitanja na koja islam nema odgovor?
Daj 10.
exampLe. wrote:Ako pod "otvori srce i priđi bez predrasuda" misliš da čitam Kur'an i slijepo vjerujem
Ne, ne mislim. Ono, ljudi pričaju da je ovo božija knjiga, hajde da vidim je li tako.
To je sve.
exampLe. wrote:Kome da vjerujem, njemu koji za sve što tvrdi postavi dokaz i izvore informacija
Šta očekuješ, možda da rovim po knjigama i tebi lijepim citate? Ili da ti prevodim video uratke pojedinih islamskih učenjaka?
Ako već ganjaš taj YouTube, na njemu imaš adnana ibrahima. Što se mene tiče, jedan od najucenijih islamskih teologa današnjice.
On ide tako argumentovano.
Za nas "obične smrtnike" koji imamo ppso, kuću, planove... ne očekuj da ću se sad zadati i tražiti. Ono, imam 200 knjiga. Kad malo razmislim, odgovor na njegovo pitanje je u jednoj od pet. Sad, knjigu u šake i traži.
Jok brato. Dam ti hint, a tebe ako zanima, slobodno traži.
Isto kao što si našao ono u vezi smrtne kazne.
exampLe.

#262 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Tako sam i prišao Kur'anu, zato mi i jeste "šuhveli".

Ne, ne očekujem to. Pogledat' ću tog Adnana Ibrahima danas.
vatrogasac

#263 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote: Nema nista konkretno. Nema nista stabilno. Sve ovisi o stihiji i kako te ponese. To nije od boga, to je od ljudi. To se zove psihologija grupe i to je zapravo Islam.
A koja to religija ili ideologija je prošla drugačije? Iz perspektive islama i ateizam i agnosticizam i panteizam i antiteizam su kufr pa ti to tamo tefsiri kako nije isto.
apsidejzi

#264 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

zagortenej wrote:To je zato što su kreatori islamske dogme umislili da islam ima odgovore na sva pitanja, što uopšte nije tačno.
Nihe slučajno da je islamsko zlatno doba baš bilo za vrijeme mutazilija koji su vjeru smjestili u džamije i ograničili uticaj klera.
Zato se taj kler poslije potrudio da zatre svaki trag njihovog postojanja i učenja.
Da.

Znas kako sam se ja iznenadio kada sam saznao da je ovaj danasnji islam zapravo filtriarni islam iz 13 stoljeca. Prije jedno 1000 godina islam je bio potpuno drugaciji. Bila je cak i velika teoloska rasprava izmedju tradicionalista i filozofa koja se ogledala kroz Ibn Sinu i Gazalija. Nakon prolaska mongola i spaljivanja vecine zaostavstine iz tog perioda, kler se potrudio da obnovi samo ono sto je njima odgovaralo. Tek su nedavno pronadjene neke knjige od Ibn Sine. Lik je u potpunosti gurnut u kraj a svojevremeno je predstavljao maltene 50% islamske misli. Kler je bukvalno isfiltrirao "znanje" tako sto je placao ljude koji su znali te knjige napamet da ih ponovo napisu. Tako je Gazalijevo ucenje prezivilo a Ibn Sina u potpunosti zamro i tek danas se pronalaze njegove knjige. Historicari su prije toga pokusavali skontati Ibn Sininu filozofiju tako sto bi deduktivno analizirali Gazalija i njegove argumente protiv Ibn Sine. A Gazali je prvi uveo da otpadnika od vjere treba ubiti.

Kako je samo bogata islamska historijska misao a kako je samo isfiltrirana nakon mongolske paljevine...

Evolucija je jedna stvar koja je brutalno isfiltrirana. Nesto sto se smatralo sasvim normalnim medju tadasnjim muslimanima, danas je bauk. Citao sam knjgu Muqaddimah od Ibn Halduna i u njoj covjek opisuje da je proces evolucije bozije davanje gdje je covjek samo jedna etapa u tom procesu. To nije bila njegova ideja jer on nije bio teolog. On je bio sociolog i biljezio je stanje drustva u svom dobu, a on je zivio taman nakon one velike debate filozofa i klera i taman nakon sto su mongoli posustali. Kler jos uvijek nije stigao sve isfiltrirati. Znaci, prije 700 godina tj 500 godina prije Darwina, evolucija je bila normalna ideja medju tadasnjim muslimanima. Ne svim naravno, ali medju mnogima. On bukvalno opisuje kako minerali i prasina "ozive" pa onda napreduju i razvijaju se kompleksniji oblici intelekta koji na kraju rezultiraju ljudskim intelektom koji je posljednja stepenica prije "sjedinjenja" tj razumjevanja Boga. Ljudski intelekt je sposoban da dokuci tu stepenicu ako se potrudi.

Za mene je ovakvo razmisljanje sasvim logicno i prihvatljivo, ali svako ko je imalo imao dodira sa islamom razumije da je brutalno isfiltrirano. Ove stvari i saznanja su mene udaljila od danasnje verzije islama.
apsidejzi

#265 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:
zagortenej wrote:umislili da islam ima odgovore na sva pitanja, što uopšte nije tačno
Zar postoje neka pitanja na koja islam nema odgovor?
Daj 10.
Mogu li ja samo jedno pitanje postaviti ali da dobijem odgovor koji nece biti ovisi o situaciji jer "ovisi o situaciji" vise nije Boziji odgovor nego moj odgovor posto ja moram tumaciti situaciju:

1) Jel dozvoljeno podici stambeni kamatni kredit.
apsidejzi

#266 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

vatrogasac wrote:
apsidejzi wrote: Nema nista konkretno. Nema nista stabilno. Sve ovisi o stihiji i kako te ponese. To nije od boga, to je od ljudi. To se zove psihologija grupe i to je zapravo Islam.
A koja to religija ili ideologija je prošla drugačije? Iz perspektive islama i ateizam i agnosticizam i panteizam i antiteizam su kufr pa ti to tamo tefsiri kako nije isto.
Pa kakva je onda razlika islama od ateizma, agnosticizma, panteizma i ostalih? Ovi "ostali" su produkt ljudi?
zagortenej

#267 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

apsidejzi wrote:
zagortenej wrote:To je zato što su kreatori islamske dogme umislili da islam ima odgovore na sva pitanja, što uopšte nije tačno.
Da.

Znas kako sam se ja iznenadio kada sam saznao da je ovaj danasnji islam zapravo filtriarni islam iz 13 stoljeca. Prije jedno 1000 godina islam je bio potpuno drugaciji. Bila je cak i velika teoloska rasprava izmedju tradicionalista i filozofa koja se ogledala kroz Ibn Sinu i Gazalija. Nakon prolaska mongola i spaljivanja vecine zaostavstine iz tog perioda, kler se potrudio da obnovi samo ono sto je njima odgovaralo. Tek su nedavno pronadjene neke knjige od Ibn Sine. Lik je u potpunosti gurnut u kraj a svojevremeno je predstavljao maltene 50% islamske misli. Kler je bukvalno isfiltrirao "znanje" tako sto je placao ljude koji su znali te knjige napamet da ih ponovo napisu. Tako je Gazalijevo ucenje prezivilo a Ibn Sina u potpunosti zamro i tek danas se pronalaze njegove knjige. Historicari su prije toga pokusavali skontati Ibn Sininu filozofiju tako sto bi deduktivno analizirali Gazalija i njegove argumente protiv Ibn Sine. A Gazali je prvi uveo da otpadnika od vjere treba ubiti.

Kako je samo bogata islamska historijska misao a kako je samo isfiltrirana nakon mongolske paljevine...

Evolucija je jedna stvar koja je brutalno isfiltrirana. Nesto sto se smatralo sasvim normalnim medju tadasnjim muslimanima, danas je bauk. Citao sam knjgu Muqaddimah od Ibn Halduna i u njoj covjek opisuje da je proces evolucije bozije davanje gdje je covjek samo jedna etapa u tom procesu. To nije bila njegova ideja jer on nije bio teolog. On je bio sociolog i biljezio je stanje drustva u svom dobu, a on je zivio taman nakon one velike debate filozofa i klera i taman nakon sto su mongoli posustali. Kler jos uvijek nije stigao sve isfiltrirati. Znaci, prije 700 godina tj 500 godina prije Darwina, evolucija je bila normalna ideja medju tadasnjim muslimanima. Ne svim naravno, ali medju mnogima. On bukvalno opisuje kako minerali i prasina "ozive" pa onda napreduju i razvijaju se kompleksniji oblici intelekta koji na kraju rezultiraju ljudskim intelektom koji je posljednja stepenica prije "sjedinjenja" tj razumjevanja Boga. Ljudski intelekt je sposoban da dokuci tu stepenicu ako se potrudi.

Za mene je ovakvo razmisljanje sasvim logicno i prihvatljivo, ali svako ko je imalo imao dodira sa islamom razumije da je brutalno isfiltrirano. Ove stvari i saznanja su mene udaljila od danasnje verzije islama.
mutazilije su jedni od rijetkih koji su shvatili prirodu Kur'ana i način njegove objave, zato su propagirali stav da je Kur'an stvoren, i na taj način otvorili put za razvoj društva bez velikog uplitanja vjere u svakom segmentu društva i nisu tražili odgovore u toj knjizi.
Oni su smatrali da je Muhamed bio nadahnut, a produkt toga je objava Kur'ana, koji je on interpretirao na svoj način i pretočio ga na arapski jezik i samim tim Kur'an ne može biti Allahov govor.
U Kur'anu se na dosta mjesta spominje Kitab-Knjiga, ali to nije Kur'an, jer on nije bio u formi knjige u to doba.
Last edited by zagortenej on 12/07/2019 13:05, edited 1 time in total.
exampLe.

#268 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Na osnovu toga svega, može se reći da Bog možda i postoji, ali ne onako kako ga bilo koja religija predstavlja. :lol:
King Theoden

#269 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote:Mogu li ja samo jedno pitanje postaviti ali da dobijem odgovor koji nece biti ovisi o situaciji jer "ovisi o situaciji" vise nije Boziji odgovor nego moj odgovor posto ja moram tumaciti situaciju:
Izgleda da nikada nisi pročitao kur'an. Da si barem pročitao moj prethodni post.
Pa Allah nas je postavio sudijama i dao nam pravo da sudimo. Dao nam slobode i okvir kojeg se treba držati.
Pa kaže na primjer, davud nije pogodio, a sulejman jeste.

I Davudu i Sulejmanu, kada su sudili o usjevu što su ga noću ovce nečije opasle – i Mi smo bili svjedoci suđenju njihovu - i učinismo da Sulejman pronikne u to, a obojici smo mudrost i znanje dali.

Ako ćeš razmišljati, dovoljan ti je ovaj ajet da shvatiš zašto smo podijeljeni na rase i nacije.
apsidejzi wrote:Jel dozvoljeno podici stambeni kamatni kredit.
Dakle, samo ako bi prijetila opasnost da bez tog kredita završiš na cesti.

Sad ti meni reci kada uzimanje više od posuđenog postaje kamata?
zagortenej

#270 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

Zelenaštvo je zabranjeno, ali kamata nije.
Neko je pobrkao stvari.
Kao što je zabranjeno opijanje, ali alkohol nije.
ExNihilo

#271 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by ExNihilo »

zagortenej wrote:
apsidejzi wrote:
Da.

mutazilije su jedni od rijetkih koji su shvatili prirodu Kur'ana i način njegove objave, zato su propagirali stav da je Kur'an stvoren, i na taj način otvorili put za razvoj društva bez velikog uplitanja vjere u svakom segmentu društva i nisu tražili odgovore u toj knjizi.
Oni su smatrali da je Muhamed bio nadahnut, a produkt toga je objava Kur'ana, koji je on interpretirao na svoj način i pretočio ga na arapski jezik i samim tim Kur'an može biti Allahov govor.
U Kur'anu se na dosta mjesta spominje Kitab-Knjiga, ali to nije Kur'an, jer on nije bio u formi knjige u to doba.
Ovo je pogrešna interpretacija. Stav o nadahnuću uopće nije bio dio učenja mu'tezilla, nego se povremeno sreće danas kod određenih autora, a radi se o ideji da je Kur'an nije doslovna riječ Boga, nego Muhammedova interpretacija, ili svojevrstan "prevod" nadahnuća Svevišnjeg.

Međutim, klasična rasprava o prirodi Kur'ana, u kojoj su učestvovale mu'tezille, nije išla u tom pravcu. Rasprava se svodila na pitanje da li je Ku'ran stvoren ili je vječan, nešto slično raspravi da li je univerzum imao početak među astrofizičarima iz 20. stoljeća :D , dok je sama božanska priroda Kur'ana ostala neupitna.

Naime, mu'tezille su držale stav da je Kur'an govor Boga, a pošto Bog prethodi vlastitom govoru, onda je govor stvoren. Ali je još uvijek stvoren od samog Boga, a ne Muhameda. Naročito su isticali praksu derogacije određenih ajeta, te zamjenu istih novim ajetima, što implicira nastanak i razvoj Kur'ana. Druga strana se zalagala za ideju da je Allahov govor neraskidivi atribut samog Boga, pa je kao takav govor = Bog, vječan.
exampLe.

#272 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

A kako to da su se u Kur'an "ubacivali" ajeti u ovisnosti od toga kako je tekao Muhammedov život, gdje su bukvalno njegove privatne odnosno vlastite želje i ideje završavale u svetoj knjizi koja je Božija riječ?
zagortenej

#273 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

exampLe. wrote:A kako to da su se u Kur'an "ubacivali" ajeti u ovisnosti od toga kako je tekao Muhammedov život, gdje su bukvalno njegove privatne odnosno vlastite želje i ideje završavale u svetoj knjizi koja je Božija riječ?
Dobro pitanje.
Ti slučajevi ne idu u prilog da je Kur'an vječiti Allahov govor.
vatrogasac

#274 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote:
vatrogasac wrote:
Pa kakva je onda razlika islama od ateizma, agnosticizma, panteizma i ostalih? Ovi "ostali" su produkt ljudi?
Kur'an je Božija knjiga koja je različito tumačena od Muhammeda a.s. i četvorice halifa pa preko Umajada, Abasida, Persijanaca, Turaka, a unutar njih opet niz drugih kako onda tako i danas. Priroda Kur'ana i hadisa je da je ostavio tu slobodu i ta sloboda meni lično nije problem. Nekada sam se time opterećavao istražujući ko je bliži srednjem putu dok nisam shvatio da su mi 33 šarta sasvim dovoljna do Božije milosti i ko poštuje te šarte pripada ummetu pa bio selefija, sufija, hanbelija, šiija.....

Image

Nisam jednom klanjao džumu u tom šarenilu i stigli smo bez problema do selama džumanskog farza. Tako je i na hadždžu i u ramazanu na zajedničkim iftarima. To što neko sluša ilahije uz muziku, a neko ne, baš me briga. Što neko uči mevlud u kući, a neko ne...i to me baš briga.
Hakiz

#275 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Evo ga.

Pjesma:

Vratia se Smrle, di je bia...
Post Reply