Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#251 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: A sta je magarac rekao?
kakav ba magarac reko, o cemu ti to :-) on ti moze samo rikati :lol: cuj da ti on nesto kaze
Sta ja znam mozda bilo kakvo cudo, zar to ne ide tako?
prvo je Bog stvorio Uzejra/Ezru i onda mu rekao da gleda kako stvara magarca na njegove oci, kako se kosti skupljaju i sastavljaju i formiraju se organi ponovo.
Bloo
Globalna šefica

#252 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Na to dodaj i one iz SZ koji nisu pobrojani a smatraju se poslanicima/prorocima...i broj bude veći...

Indikativno je možda da su od tog broja samo 2 imala moć da dižu ljude iz mrtvih?
Jedan u SZ poslan svom narodu, drugi u NZ poslan Izraelćanima?
Ništa poslije? A poslan čitavom svijetu kao što piše u tabelici?

Kao čudo nad čudima...oživljavanje mrtvih.

ako cemo o dizanju mrtvih niko se nemoze sporediti sa Ezrom (Uzejrom) covjekom koji je umro, istruhnuo i Bog ga ponovo ozivio zajedno sa njegovim magarcem koji je bio mrtav pored njega 100 godina, kad se stvorio ponovo i dusa mu ponovo udahnuta bio pitan koliko si ostao mrtav kaze dan ili dio dana, mu se cinilo, a bio mrtav 100 godina.
Kakve to veze ima sa ovim što sam napisala?
Ja skrenuh pažnju na to da od tolikog broja poslanika/proroka Bog je samo dvojici dao sposobnost/moć/whatever dizanja ljudi iz mrtvih. I to po jedan primjer u SZ, a drugi u NZ.
Smrcak15

#253 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Na to dodaj i one iz SZ koji nisu pobrojani a smatraju se poslanicima/prorocima...i broj bude veći...

Indikativno je možda da su od tog broja samo 2 imala moć da dižu ljude iz mrtvih?
Jedan u SZ poslan svom narodu, drugi u NZ poslan Izraelćanima?
Ništa poslije? A poslan čitavom svijetu kao što piše u tabelici?

Kao čudo nad čudima...oživljavanje mrtvih.

ako cemo o dizanju mrtvih niko se nemoze sporediti sa Ezrom (Uzejrom) covjekom koji je umro, istruhnuo i Bog ga ponovo ozivio zajedno sa njegovim magarcem koji je bio mrtav pored njega 100 godina, kad se stvorio ponovo i dusa mu ponovo udahnuta bio pitan koliko si ostao mrtav kaze dan ili dio dana, mu se cinilo, a bio mrtav 100 godina.
Kakve to veze ima sa ovim što sam napisala?
Ja skrenuh pažnju na to da od tolikog broja poslanika/proroka Bog je samo dvojici dao sposobnost/moć/whatever dizanja ljudi iz mrtvih. I to po jedan primjer u SZ, a drugi u NZ.

prvo oni nemaju moci, ni jedan poslanik nema moc, jasno ti Isus kaze ja od sebe sam nista nemogu uciniti, i kakav je to moc molim ja tebe de mi reci??

Isus kad uradi cudo, to je poput osobe koja pritsne dugme i upali svjetlo, hocemo li reci ta osoba je napravila svjetlo svojom moci tako sto je pritisnula dugme i upalila svjetlo, ili je svjetlo napravljeno od nekog drugog a mi tu samo dugme pritisnemo.

tako isto i isus i muhamemd i ostali boziji poslanici, samo "dugme" pritisnu pa se cuda desavaju onako kako Bog daje, a nisu to nikakve moci od boziji poslanika.
Bloo
Globalna šefica

#254 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
prvo oni nemaju moci, ni jedan poslanik nema moc, jasno ti Isus kaze ja od sebe sam nista nemogu uciniti, i kakav je to moc molim ja tebe de mi reci??

Isus kad uradi cudo, to je poput osobe koja pritsne dugme i upali svjetlo, hocemo li reci ta osoba je napravila svjetlo svojom moci tako sto je pritisnula dugme i upalila svjetlo, ili je svjetlo napravljeno od nekog drugog a mi tu samo dugme pritisnemo.

tako isto i isus i muhamemd i ostali boziji poslanici, samo "dugme" pritisnu pa se cuda desavaju onako kako Bog daje, a nisu to nikakve moci od boziji poslanika.
Namjerno fulaš poentu. :mrgreen:
A to je da od silnih poslanika/proroka samo su 2 bili "obdareni" tom milošću božjom.
Samo jedna u SZ, u NZ Isa par puta i poslije toga niko...a vala nešto ni prije.
Smrcak15

#255 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Namjerno fulaš poentu. :mrgreen:
A to je da od silnih poslanika/proroka samo su 2 bili "obdareni" tom milošću božjom.
Samo jedna u SZ, u NZ Isa par puta i poslije toga niko...a vala nešto ni prije.
stani malo, sta je to bitno koliko ih je bilo?

evo da ti kazem bilo ih je 5 koji su ozivljavali, bilo ih je 20 , sta to ima veze sad, ne znam??????????
BHCluster

#256 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
Naucnio? Koja je metoda koristena, ko je vrsio reviziju u kojim je naucnim publikacijama objavljen?

Jagodice:
Sta je sa ljudima bez jagodica na prstima?

Kamenje ili gvozde: Sta je sa onima koji nisu fosilizirani?

Izlazak mrtvih iz grobova:
Sta je sa onima koji nisu zakopani?

Kap sjemena: jos ni jedan covjek ili zena nije stvoreno od kapi sjemena potrebno je jos nesto. A ako drvo nije suho vatru sigurno neces dobiti.

On je Taj koji salje vjetrove: Vjetar najjednostavnije možemo opisati kao strujanje zračnih masa koje nastaje uslijed razlike temperatura odnosno tlakova.

"Repnjaca", kost koja netruhne: Apsolutna ne istina, truhnjenje kostiju zavisiti od faktora kao sto su temperatura, vlaga i da li je tijelo zakopano ili izloženo zraku ili vodi.

Sve zajedno = Bog praznina

Naucnio? Koja je metoda koristena, ko je vrsio reviziju u kojim je naucnim publikacijama objavljen?
:eh: druzeee moj vrli

pricamo o buducem sviejtu, svijetu van naseg univerzuma a ti trazis naucne metode koje se baziraju na nasem univerzumu a ne na svjetovima izvan univerzuma.

Jagodice:[/u] Sta je sa ljudima bez jagodica na prstima?
masis poentu druze, masis skroz na skroz.

Allah ti gore kaze, ti sumnjas da mogu stvoriti ponovo tijelo covjeka a u stanju sam stvoriti cak i jagodice prsta ponovo, sto jagodica prste pa zato sto je to indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima.

ne bitno ako neko nema , to uopste nije poenta.

Kamenje ili gvozde: Sta je sa onima koji nisu fosilizirani?
ama iz nista te moze stvoriti ponovo, dovoljno je da uradi sjemenku sa tvojim DNK, zabode u zamlju , pusti kisu, i pocet ce rasti tvoje tijelo iz nje u zemlji, kao sto se prirodnim procesom razvijas u maternici majke, tako isto ce dati prirodne procese koji ce se odvijati na sudnjem danu kako bi ti ponovo bio stvoren.

Kap sjemena: jos ni jedan covjek ili zena nije stvoreno od kapi sjemena potrebno je jos nesto. A ako drvo nije suho vatru sigurno neces dobiti.
ako ja kazem, mlijecna cokolada je stvorena od kakaa, jesam li pogrijesio???

nisam, to sto nisam ostale stvari spomenuo ne znaci i druge stvari nece ucestvovati u stvaranju.

tako isto ako se samo kaze stvoren covjek od spermine celije ne znaci da je samo od toga stvoren a nista drugo vise, kao sto mlijecna cokolada nije stvorena samo od Kakaa.
Izlazak mrtvih iz grobova:[/u] Sta je sa onima koji nisu zakopani?
nema veze, evo da te uniste kiselinom skroz, da ni jedna tvoja celija ne ostane, Allahu je vrlo lahko da te ponovo stvori bez ikakvog zamora i tegobe, ako odredi prirodni proces na sudnjem danu da nakon sto padne kisa na zemlju u kojoj su posadjenje sjemenke sa DNK:a svih ljudi i pocnu da se razvijaju i rastu iz zemlje poput proljetnih biljaka, tako je opisano u Kuranu i hadisu prozivljenje.

Allah kaze:
7:57
On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!

Image
On je Taj koji salje vjetrove: Vjetar najjednostavnije možemo opisati kao strujanje zračnih masa koje nastaje uslijed razlike temperatura odnosno tlakova.
tacno, samo zaboravljas jednu stvar....

Bog je taj koji je konstruisao i programirao strujanja vjetorova, te prirodne procese koje mi izucavamo danas.
Nije to da sad Bog sjedi u oblacima i puse pa nam vjetrovi dolaze, niposto, nego Bog konstruise prirodni proces i ono se odvija onako kako je on konstruisao i programirao.

Isto kao kad programer inzinjer programira robota masinu da radi u industriji.

Pa mi kazemo iniznjer nam je olaksao posao u industriji, svaka mu cast, i hvala mu do nebesa...a ti uskocis i kazes, nemoj te tako ljudi, nama pomaze robot, i mi njega mozemo opisati kao automatiziranu masinu kojem je softwereski dio , tj programiranje radjeni u C++ programu, chipovi su se koristiti od tih i tih materijala, regulacioni sistemi su radjeni u to m i tom programu, ova jedna druga firma je radila konstrukciju, a instaliranje zavrsno su radili jos jedna firma.

eto na tom nivou je tvoj odgovor, opisujuci proces automatizacije ne spominjuci programera inzinjera koji je to sve smislio nacrtao, uradio kod , tako isto i ti gurnes Boga u stranu iako je Bog taj programer koji je urado i proracunao te prirodne procese.
"Repnjaca", kost koja netruhne: Apsolutna ne istina, truhnjenje kostiju zavisiti od faktora kao sto su temperatura, vlaga i da li je tijelo zakopano ili izloženo zraku ili vodi.
ma evo i da istruhne, opet to Bogu nista ne znaci, ne sprijecava da te stvori u orginalu prirodnim procesima koje ce uspostaviti na sudnjem danu.
Ti si za njega jedna obicna biljka koju on posadi sjeme u zemlju , zalije vodom i eto te ubrzo na zemlji , otresas prasinu sa glave i pitas se gdje si sta si.
Svijetu van naseg univerzuma: Pitam te kakvu si naucnu metodoligiju koristio jer tvrdis da naucnim putem objasnjavate ti meni sada govoris o svijetu van naseg universuma kakav naucni dokaz imasa takvo nesto?

Jagodice: indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima samo ako je ta osoba rodjena sa prstima zar ne, a to jeste poenta jer se radi kako ti kazes o nauci.

iz nista te moze stvoriti ponovo: pa kad je tako zasto je onda potrebna sjemenka, voda, zemlja i onda na kraju spominje prirodne proces kako to zar to nije cista kontradikcija?

to sto nisam ostale stvari spomenuo ne znaci i druge stvari nece ucestvovati u stvaranju: ako se pozivas na nauku i na rijec Boziju kao istinu nema tu "to ne znaci" jer to samo pokazuje da se radi o Bogu praznina.

nema veze: ako Allah moze vrlo lahko da stvori iz nicega nesto zasto onda prirodni proces?

Allah kaze:
On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!

Pripisivanje prirodnih procesa Bogovima nije nista novo od vatre, vulkana, kise, poplave itd... tu dolazimo do pameti da kroz naucne metode pokazemo kako se ono sto se pripsuje Bogovima u stvari desava.

Bog taj programer koji je urado i proracunao te prirodne procese: U slucaju robotike proces pravljenja robota je poznat od pocetka do kraja, razlika je u cinjenicama, npr ti citiras sta je Allah rekao i to predstavljas kao naucni rad kad ti postavim jednostavno pitanje tebi ide odgovore nije bitno i krene nesto sto se moze nazvati pusta želja da bi na kraju taj Bog praznine opet morao koristiti prirodne procese a ne mora.
BHCluster

#257 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
prvo je Bog stvorio Uzejra/Ezru i onda mu rekao da gleda kako stvara magarca na njegove oci, kako se kosti skupljaju i sastavljaju i formiraju se organi ponovo.
I kako je to islo sa magarcem, sjemenka, voda, itd ili nekako drugacije ono kostur, pa zivci, krvnisudovi, misici, organi. Ima li detaljan opis negdje?
Smrcak15

#258 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Svijetu van naseg univerzuma: Pitam te kakvu si naucnu metodoligiju koristio jer tvrdis da naucnim putem objasnjavate ti meni sada govoris o svijetu van naseg universuma kakav naucni dokaz imasa takvo nesto?

Jagodice: indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima samo ako je ta osoba rodjena sa prstima zar ne, a to jeste poenta jer se radi kako ti kazes o nauci.

iz nista te moze stvoriti ponovo: pa kad je tako zasto je onda potrebna sjemenka, voda, zemlja i onda na kraju spominje prirodne proces kako to zar to nije cista kontradikcija?

to sto nisam ostale stvari spomenuo ne znaci i druge stvari nece ucestvovati u stvaranju: ako se pozivas na nauku i na rijec Boziju kao istinu nema tu "to ne znaci" jer to samo pokazuje da se radi o Bogu praznina.

nema veze: ako Allah moze vrlo lahko da stvori iz nicega nesto zasto onda prirodni proces?

Allah kaze:

Pripisivanje prirodnih procesa Bogovima nije nista novo od vatre, vulkana, kise, poplave itd... tu dolazimo do pameti da kroz naucne metode pokazemo kako se ono sto se pripsuje Bogovima u stvari desava.

Bog taj programer koji je urado i proracunao te prirodne procese: U slucaju robotike proces pravljenja robota je poznat od pocetka do kraja, razlika je u cinjenicama, npr ti citiras sta je Allah rekao i to predstavljas kao naucni rad kad ti postavim jednostavno pitanje tebi ide odgovore nije bitno i krene nesto sto se moze nazvati pusta želja da bi na kraju taj Bog praznine opet morao koristiti prirodne procese a ne mora.
Svijetu van naseg univerzuma: Pitam te kakvu si naucnu metodoligiju koristio jer tvrdis da naucnim putem objasnjavate ti meni sada govoris o svijetu van naseg universuma kakav naucni dokaz imasa takvo nesto?
evo ti covjek ovdje objasnjava

nekako mi ovo djeluje kao zkrzljala logika, negdje steka, ni sam ne znam gdje.....

znaci ako Bog stvori iz nista cestice, doslovno iz nista, ili recimo ovako, napravi energiju koja ce explodirati i napraviti cestice, a poslije ce se te cestice razvijati po onome kako je kalibrirao i nastimao zakone po kojima ce se odvijati stvari.

to je je poput big banga.
pa kad je tako zasto je onda potrebna sjemenka, voda, zemlja i onda na kraju spominje prirodne proces kako to zar to nije cista kontradikcija?
zato sto Bog radi na taj nacin uzrok i posljedice, a ne hokus pokus da sve stvara odjednom, ne nego Bog postepeno stvara, tako je njegov nacin.
kakvih praznina druze ??? God of the gaps??

A de molim te reci mi je li to Bog trebao detaljan opis dati ljudima iz 7 stoljeca koji se nisu znali ni potpisati??? :-) Da citas Kuran, vidio bi kako Bog komunicirati, to je da kaze onoliko samo koliko je potrebno bez previse otezanja price i nepotrebnih rijeci, samo govori onoliko koliko je potrebno.

prirodni procesi su sad potrebni nama u nauci jer preko prirodnih proces naucimo dosta o nama i okolini, jer da je sve stvoreno hokus pokusa, odjednom ,to bi neshvatljiv svijet bio za zivjeti.

sta mislis da si stvoren odjednom bez da prolazis djetinstvo nego onako samo kao odrasla osoba, bez da si ucio ista o zivotu, samo odjednom otvoris oci i svjestan si sebe a mozda i ne, bez ikakvih iskuistva na zemlji i igdje icega, kako je to samo strasno.

ovako te postepeno uvodi u bistvovanje, to je njegova mudrost da na taj nacin stvara, jer stvaranje cijelog univerzuma kakav je sad odjednom ne bi imao smisla nikako.

Bog kada stvara nesto na hokus pokus nacin, ono bas doslovno da nastane iz nista, su stvari kao reicmo da stvori materiju koja nije bila postojala prije, on stvara cestice iz nista svojom moci, tako sto kaze Budi i ono nastane.

hajmo ovako, daj da se vratimo hipoteticki nazad u vrijeme, i zamisli se ti si covjek iz sedmog stoljeca a ja sam kao eto dosao iz buducnosti i pricam tebi sta ce sve biti u buducnosti.

pa ti kazem letjet ce gomile gvozdja iznad oblaka u kojem ces moci sjediti i pricati direktno sa svojom familijom koja sjedi u kuci na zemlji i jos ces ih moci vidjeti a i oni tebe.

sad ti meni kazes, a kako to?

Ja tebi kazem nije vazno sad jer ionako neces moci razumjeti, (u sebi pomislim da ti objasnjavam nesto sto se zove motor, programiranje chipova
u avionima itd itd je gubljenje vremena ioanko nece razumjeti) , samo ti kaze ugrubo onoliko koliko mozes razumjeti. razumjes sta je gvozdje, sta je oblak, sta je letiti itd

Pa mi ti kazes : Tvoje objasnjenje je praznina :lol:
Smrcak15

#259 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
I kako je to islo sa magarcem, sjemenka, voda, itd ili nekako drugacije ono kostur, pa zivci, krvnisudovi, misici, organi. Ima li detaljan opis negdje?
ne znam kako, ali je u opisu u Kuranu stoji da je mogao gledati kako mu se stvara magarac ponovo iz truhlih kostiju.
BHCluster

#260 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Svijetu van naseg univerzuma: Pitam te kakvu si naucnu metodoligiju koristio jer tvrdis da naucnim putem objasnjavate ti meni sada govoris o svijetu van naseg universuma kakav naucni dokaz imasa takvo nesto?

Allah kaze:

nekako mi ovo djeluje kao zkrzljala logika, negdje steka, ni sam ne znam gdje.....

znaci ako Bog stvori iz nista cestice, doslovno iz nista, ili recimo ovako, napravi energiju koja ce explodirati i napraviti cestice, a poslije ce se te cestice razvijati po onome kako je kalibrirao i nastimao zakone po kojima ce se odvijati stvari.

pa kad je tako zasto je onda potrebna sjemenka, voda, zemlja i onda na kraju spominje prirodne proces kako to zar to nije cista kontradikcija?
zato sto Bog radi na taj nacin uzrok i posljedice, a ne hokus pokus da sve stvara odjednom, ne nego Bog postepeno stvara, tako je njegov nacin.

A de molim te reci mi je li to Bog trebao detaljan opis dati ljudima iz 7 stoljeca koji se nisu znali ni potpisati??? :-) Da citas Kuran, vidio bi kako Bog komunicirati, to je da kaze onoliko samo koliko je potrebno bez previse otezanja price i nepotrebnih rijeci, samo govori onoliko koliko je potrebno.

prirodni procesi su sad potrebni nama u nauci jer preko prirodnih proces naucimo dosta o nama i okolini, jer da je sve stvoreno hokus pokusa, odjednom ,to bi neshvatljiv svijet bio za zivjeti.

sta mislis da si stvoren odjednom bez da prolazis djetinstvo nego onako samo kao odrasla osoba, bez da si ucio ista o zivotu, samo odjednom otvoris oci i svjestan si sebe a mozda i ne, bez ikakvih iskuistva na zemlji i igdje icega, kako je to samo strasno.

ovako te postepeno uvodi u bistvovanje, to je njegova mudrost da na taj nacin stvara, jer stvaranje cijelog univerzuma kakav je sad odjednom ne bi imao smisla nikako.

Bog kada stvara nesto na hokus pokus nacin, ono bas doslovno da nastane iz nista, su stvari kao reicmo da stvori materiju koja nije bila postojala prije, on stvara cestice iz nista svojom moci, tako sto kaze Budi i ono nastane.

hajmo ovako, daj da se vratimo hipoteticki nazad u vrijeme, i zamisli se ti si covjek iz sedmog stoljeca a ja sam kao eto dosao iz buducnosti i pricam tebi sta ce sve biti u buducnosti.

pa ti kazem letjet ce gomile gvozdja iznad oblaka u kojem ces moci sjediti i pricati direktno sa svojom familijom koja sjedi u kuci na zemlji i jos ces ih moci vidjeti a i oni tebe.

Ja tebi kazem nije vazno sad jer ionako neces moci razumjeti, (u sebi pomislim da ti objasnjavam nesto sto se zove motor, programiranje chipova
u avionima itd itd je gubljenje vremena ioanko nece razumjeti) , samo ti kaze ugrubo onoliko koliko mozes razumjeti. razumjes sta je gvozdje, sta je oblak, sta je letiti itd

evo ti covjek ovdje objasnjava: ok koliko je tih univerzuma i ukojem je tacno to o cemu ti govoris i gdje je to opisanou kojoj "svetoj knizi"

Kazes indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima, a ja tebi sa ako je osoba rodjena bez prstiju?

to je je poput big banga: da u nauci a gdje ti to pise i u kojoj "svetoj knizi"? Opet se vracamo na Boga praznine.

tako je njegov nacin: taj njegov nacin je veoma neefikasan za Boga.

dati ljudima iz 7 stoljeca:OK, ali zasto im je onda rekao da je Kur'an je zadnja Božija objava ljudima, upućena je zadnjem poslaniku Muhammedu, a.s., i zadnjoj vjerskoj sljedbi, zadnjem ummetu? Kako to da ljudi u 7. stoljecu razumiju?

prirodni procesi: sad kazes da Bog govori, zasto bi govorio ako je Bog

hajmo ovako: nije potrebno objasnjene jer si iz 7. stoljeca ali moras prihvatiti sve ovo za istinu? Povuci potegni i nikako da navuces, zasto Bog nije sacekao jos jednu 1300 ili 2000 godina jer sta Bogu znaci vrijeme pa da ga onda svi razumiju? Ta praznina upravo postade nepremostiva zato su potrebne apologete. Ne da ti je objasnjenje praznina nego je skup zabluda i projekcije umotano u ograniceno znanje 7 vjekovnog covjeka i prirode sto ga okruzuje.
BHCluster

#261 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
ne znam kako, ali je u opisu u Kuranu stoji da je mogao gledati kako mu se stvara magarac ponovo iz truhlih kostiju.
Steta, zamalo.
Bloo
Globalna šefica

#262 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
stani malo, sta je to bitno koliko ih je bilo?

evo da ti kazem bilo ih je 5 koji su ozivljavali, bilo ih je 20 , sta to ima veze sad, ne znam??????????
Kao kad se skupe mađioničari...ko ima najbolju tačku taj je glavni.
:mrgreen:
Nekako su ti što su dizali iz mrtvih više special...mislim bilo je tu svega...voda iz kamena, dijeljenje mora, umnožavanje hrane et cetera et cetera...al dizanje iz mrtvih...to ti je ultimate coolness
allem_77

#263 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
ne znam kako, ali je u opisu u Kuranu stoji da je mogao gledati kako mu se stvara magarac ponovo iz truhlih kostiju.[/quote]
Steta, zamalo.[/quote]

(Zar nisi čuo) za onoga koji je prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, povikao: "Kako će Allah oživiti ove što su pomrli?" I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživi i zapita: "Koliko si ostao?" - "Dan ili dio dana" - odgovori. "Ne" - reče On - "ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje - nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga - da te učinim dokazom ljudima - a pogledaj i kosti - vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo." I kad njemu bi jasno, on povika: "Ja znam da Allah sve može!" (2:259)

Ne znam šta ovdje nije jasno? Ti možda tražiš da ti neko od forumaša neko čudo ovdje pokaže? :lol:

I vjeruj nikoga ovdje nije briga hoćeš li ti vjerovati ili nećeš.
Bloo
Globalna šefica

#264 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

I hoće li neko napokon povuci kakvu paralelu?
Sličnosti, razlike?

Zamjerke ignorišem, to je Smrčkova budalaština.
MarlboroGold

#265 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

Paralela... isto ponašanje. Kao da mjere čija je ćuna veća.
JVC

#266 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Bloo wrote:I hoće li nekon napokon povuci kakvu paralelu?
Sličnosti, razlike?

Već jesam, strana 6 ali niko nije komentarisao :thumbup:
allem_77

#267 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاء بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللّهَ وَلاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ
Reci: “O, sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko Jedne Riječi, i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo, i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo! (Ali `Imran, 64)

PARALELA
Prva Božija zapovijed
1=1

RAZLIKE
1=3
Smrcak15

#268 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:I hoće li neko napokon povuci kakvu paralelu?
Sličnosti, razlike?

Ja cu povuci slicnosti...
Bloo
Globalna šefica

#269 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:I hoće li neko napokon povuci kakvu paralelu?
Sličnosti, razlike?

Ja cu povuci slicnosti...
JVC wrote:
Bloo wrote:I hoće li nekon napokon povuci kakvu paralelu?
Sličnosti, razlike?
Već jesam, strana 6 ali niko nije komentarisao :thumbup:
JEst Smrčak :mrgreen:
allem_77

#270 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Smrle, objasni kratko i jasno. Nemoj ponjave! :mrgreen:
Humljanin

#271 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Saš vidit gifova i videa :D što ste prizivali ko vam je kriv
Smrcak15

#272 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Smrle, objasni kratko i jasno. Nemoj ponjave! :mrgreen:
Posto nam je izvor isti tj. Bog..imamo slicna vjerovanja i vjerske obrede.

Trazili ste kratko eto vam kratko. :pusi2:
allem_77

#273 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
allem_77 wrote:Smrle, objasni kratko i jasno. Nemoj ponjave! :mrgreen:
Posto nam je izvor isti tj. Bog..imamo slicna vjerovanja i vjerske obrede.

Trazili ste kratko eto vam kratko. :pusi2:
:nevjerujem: ;krtola:
AstorH

#274 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by AstorH »

Smrcak15 wrote:
AstorH wrote:Krscanin sam iz razloga zato sto vjerujem da je Bogu sve moguce, kao i to da posalje na svijet paket cokolada da ih pojedu da se tako spase, ali Bog svemoguci radi nas nevjernih je poslao Sina, i Majku, da bi shvatili bol i poruku kako je tesko gledati patnju i bol nasih bliznjih kada polazu zivot za nevjernike. Isus je put istina i zivot. Izuzimajuci sve, slikovito i najrealnije je Bog poslao svog Sina da tko u njega vjeruje bice spasen. Vrlo mudro, slikovito i napose istinito. Bog je mogao poslati napolitanke u vreci, ali je imao mnogo upecatljiviji plan, poslao je Sina i Majku koja pati, sve to je mudrost smislila da bi sto transparentnije pojasnio ljubav i bol nama koji smo stvoreni u ulozi oca, majke, i sina.
Sve da bi shvatili zrtvu i bol gubitka odnosno patnje necega najmilijeg, a to su nasa djeca.
Zato je svemoguci Bog odabrao takvu strategiju, jer kako bi mi dali zivot za svoje dijete, Otac Svemoguci po svim Sinu, Isusu je predao zrtvu, svog Sina, da tko god u Njega vjeruje, a a on je Njegov poslanik i sin, i nad Njim nema drugoga, spasit ce se. Zato je Issa sin Bozji jedini i nema veceg imena niti bilo tko na zemlji veceg od Njega i samo po Njemu se mozemo spasiti tko god u Njega vjeruje, jer je Isus dao zivot za nas da bi imali zivot vjecni.
Na najbolniji i najtezi nacin. Sve to je Gospodin Bog ucinio da se spusti na level nasih emocija i da na takav nacin pokusa da nam objasni koliku je zrtvu prikazao, jer Bog nas nije Bog neshvacanja i bez emocija, nije netko tko nam nesto krije, niti dirigira, nas Bog, Bog krscana je emotivan i dobrocudan, pun ljubavi i razumjevanja, prizemljen i brizan.
A taj vas Allah je u vasim mozgovima je sasvim nesto suprotno iz razloga sto mislite da Bog nema prvenstveno oprastanja, nego samo drzi bic i kaznjava.
U tome je razlika izmedju Islama i Krscanstva . Nas Bog je pun prastanja i u svakom momentu mozemo da Mu se obratimo za oprostenje. Nas Bog nije Atilla, nas Bog je ljubav, snaga, oprostenje, utjeha i snaga. Zato je poslao Isusa Sina svog da sve sto ne valja i sve preuzme na svoje breme, da bi po tome pravedno i po Njemu mogao da pomogne nama po Njegovoj muci, ukratko, bolno, pravedno i tuzno, ali toliko zahvalno i logicno meni kao stvorenju da sam ponosan sto sam krscanin i sto je moj Bog takav kakav jeste.
Eto zato sam ponosan krscanin, i Bogu hvala na tome, Sinu, i Duhu Svetome.
Sveto Trojstvo je nesto sto samo krscani razumiju, a o tome cu neki drugi put.

ti ces dobiti odgovor na ovo svoje kad stignem, zauzet sam nesto sad... :kiss:

Ne znam da li znas, da me tvoj odgovor apsulotno ne interesira. :)
Smrcak15

#275 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:

Allah kaze:

evo ti covjek ovdje objasnjava: ok koliko je tih univerzuma i ukojem je tacno to o cemu ti govoris i gdje je to opisanou kojoj "svetoj knizi"

Kazes indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima, a ja tebi sa ako je osoba rodjena bez prstiju?

to je je poput big banga: da u nauci a gdje ti to pise i u kojoj "svetoj knizi"? Opet se vracamo na Boga praznine.

dati ljudima iz 7 stoljeca:OK, ali zasto im je onda rekao da je Kur'an je zadnja Božija objava ljudima, upućena je zadnjem poslaniku Muhammedu, a.s., i zadnjoj vjerskoj sljedbi, zadnjem ummetu? Kako to da ljudi u 7. stoljecu razumiju?

prirodni procesi: sad kazes da Bog govori, zasto bi govorio ako je Bog

hajmo ovako: nije potrebno objasnjene jer si iz 7. stoljeca ali moras prihvatiti sve ovo za istinu? Povuci potegni i nikako da navuces, zasto Bog nije sacekao jos jednu 1300 ili 2000 godina jer sta Bogu znaci vrijeme pa da ga onda svi razumiju? Ta praznina upravo postade nepremostiva zato su potrebne apologete. Ne da ti je objasnjenje praznina nego je skup zabluda i projekcije umotano u ograniceno znanje 7 vjekovnog covjeka i prirode sto ga okruzuje.
67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,
zar ne vidis da pucas u prazno ovdje sa ovom recenicom??

stani malo prisaberi se...kakve to veze ima hoce li neko se roditi bez prstiju

Bog ti kaze ja sam u stanju stvoriti cak otiske pristiju koji su unikatni za svakog covjeka a da nemogu stvoriti ponovo truhle kosti.

Ovo je poput osobe koja kaze ako ti kao firma si u stanju napraviti zgradu od 100 metara u visinu, i onda postavis pitanje a da li je firma u stanju uraditi kucu na dva sprata visoku 7m :-) tvoje pitanje je na ovom nivou, ti sjases sa konja na magarca, ma sta na magarca na pile.

Bog ti kaze ako sam u stanju nesto teze uraditi onda s eautomatski podrazumijeva da mogu to manje komplicirano sto ti trazis, razumijes li sad?? ako ne razumijes , pozovi ateiste u pomoc ne ti rastumace.

21:30 Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

neefikasan kazes, cuj to :D

hajmo ovako: nije potrebno objasnjene jer si iz 7. stoljeca ali moras prihvatiti sve ovo za istinu? Povuci potegni i nikako da navuces, zasto Bog nije sacekao jos jednu 1300 ili 2000 godina jer sta Bogu znaci vrijeme pa da ga onda svi razumiju? Ta praznina upravo postade nepremostiva zato su potrebne apologete. Ne da ti je objasnjenje praznina nego je skup zabluda i projekcije umotano u ograniceno znanje 7 vjekovnog covjeka i prirode sto ga okruzuje
ada je cekao, onda oni poslije nas bi pitali a sto nije cekao nas , i tako do smaka svijeta bi ljudi govori a sto ne saceka nas.

Kuran je sastavljen od njima poznatih rijeci, Bog koristi vec poznate rijeci , dok detaljna objasnjenja iziskuju akademski rijecnik i to beduini tog vremena ne bi razumijeli.
Locked