"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
Fantom2d

#251 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Fantom2d »

Evo post od jednog sto je zbrisao u Decembru 91.Na moj grad pocele su padati granate od 1-5 dnevno jos od oktobra 91.a poceli su da stizu pozivi za rezervu sto je znacilo odlazak na ratiste.Bolnica se pocela puniti ranjenicima sa Slavonskog ratista Znaci nama na granici na Savi nije bilo puno izbora ili u rezervu JNA pa preko(u Hrvatsku) na ratiste iako je Alija rekao da se muslimani ne trebaju odazivati,probaj da se ne odazoves dolazi Vojna policija i svedno te odvedu ili da preplivas Savu a da se docepas Zengi ili da nadzes neku stelu da predzes granicu. U to vrijeme si morao imati odobrenje vojnog odsjeka da nisi vojni obveznik da bi presao granicu a sve su kontrolisali Srbi. Na moju srecu doznao sam da u Sarajevu na aerodromu ne traze to odobrenje pa sam vozom od Banjaluke do Sarajeva i onda avionom za Njemacku najnormalnije redovnom avo linijom .Ta dva tri dana sto sam proveo u Sarajevu su bili kao da sam u drugoj drzavi niko nije znao o cemu govorim samo zajebancija izlasci kafici .Poslje par god cuo sam da su dosta momaka koji nisu izasli bili u vojsci rs bas na Sarajevskom ratistu.E sad vas ja pitam GDJE SAM JA TREBAO BITI 92.?
Connaisseur Karlin

#252 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Connaisseur Karlin »

Fantom2d wrote:Evo post od jednog sto je zbrisao u Decembru 91.Na moj grad pocele su padati granate od 1-5 dnevno jos od oktobra 91.a poceli su da stizu pozivi za rezervu sto je znacilo odlazak na ratiste.Bolnica se pocela puniti ranjenicima sa Slavonskog ratista Znaci nama na granici na Savi nije bilo puno izbora ili u rezervu JNA pa preko(u Hrvatsku) na ratiste iako je Alija rekao da se muslimani ne trebaju odazivati,probaj da se ne odazoves dolazi Vojna policija i svedno te odvedu ili da preplivas Savu a da se docepas Zengi ili da nadzes neku stelu da predzes granicu. U to vrijeme si morao imati odobrenje vojnog odsjeka da nisi vojni obveznik da bi presao granicu a sve su kontrolisali Srbi. Na moju srecu doznao sam da u Sarajevu na aerodromu ne traze to odobrenje pa sam vozom od Banjaluke do Sarajeva i onda avionom za Njemacku najnormalnije redovnom avo linijom .Ta dva tri dana sto sam proveo u Sarajevu su bili kao da sam u drugoj drzavi niko nije znao o cemu govorim samo zajebancija izlasci kafici .Poslje par god cuo sam da su dosta momaka koji nisu izasli bili u vojsci rs bas na Sarajevskom ratistu.E sad vas ja pitam GDJE SAM JA TREBAO BITI 92.?
:thumbup:
racionalista

#253 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by racionalista »

Koji status imaju vojni obveznici koji nisu branili selo Ravno, ili oni koji su u vrijeme napada Bijeljinu, Zvornik i istočnu Bosnu hodali po kojekakvim koncertima za mir ili gledali to sve na TV-u?
Maraschino

#254 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Maraschino »

tandmand wrote:
Otto_13 wrote:Oni su dosli kasnije 1993 godine
Tako nekako, početkom te godine pojavio se i bojovnik HVOa Juka Prazina u Mostaru.
I sve to kada sagledas namece se sam zakljucak, BiH je trebala pasti, Bosnjaci sto pobijeni sto raseljeni i onda se sprdaju sa izjavom ''potpisi Alija pa nek je ko avlija''.
Nama Bosnjacima je bio namijenjen nestanak. Ko nije bio u BiH ili je bio premlad da shvati situaciju pogotovu jesen '93 do proljeca '94 je bio pakao i skoro bezizlazna situacija.
Postojale su samo dvije opcije, ici na istrebljenje Hrvata srednje Bosne a time i sirenje teritorije i probijanje nekog koridora kojega bi neko mozda otvorio(srednja Bosna je prekidala i blokirala dostavu hrane, oruzja, municije, sanitetskog materijala). Bila bi to teska avantura jer bi se Hrvatska otvoreno umijesala u sukob(iako su i do tada bili) ILI bezuslovni sporazum izmedju dvije sukobljene strane koje su zapadu bile neprirodno sukobljene.

Poslije toga sve je bilo lakse.
tandmand

#255 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

racionalista wrote:Koji status imaju vojni obveznici koji nisu branili selo Ravno, ili oni koji su u vrijeme napada Bijeljinu, Zvornik i istočnu Bosnu hodali po kojekakvim koncertima za mir ili gledali to sve na TV-u?
A koji status imaju oni koji su "izganjali" da se tenkovska kolona iz Pologa stacionira na Kupresu? Niko njih ne proziva za greške koje su koštale života.
Connaisseur Karlin

#256 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

santo gral wrote:
Fantom2d wrote:Evo post od jednog sto je zbrisao u Decembru 91.Na moj grad pocele su padati granate od 1-5 dnevno jos od oktobra 91.a poceli su da stizu pozivi za rezervu sto je znacilo odlazak na ratiste.Bolnica se pocela puniti ranjenicima sa Slavonskog ratista Znaci nama na granici na Savi nije bilo puno izbora ili u rezervu JNA pa preko(u Hrvatsku) na ratiste iako je Alija rekao da se muslimani ne trebaju odazivati,probaj da se ne odazoves dolazi Vojna policija i svedno te odvedu ili da preplivas Savu a da se docepas Zengi ili da nadzes neku stelu da predzes granicu. U to vrijeme si morao imati odobrenje vojnog odsjeka da nisi vojni obveznik da bi presao granicu a sve su kontrolisali Srbi. Na moju srecu doznao sam da u Sarajevu na aerodromu ne traze to odobrenje pa sam vozom od Banjaluke do Sarajeva i onda avionom za Njemacku najnormalnije redovnom avo linijom .Ta dva tri dana sto sam proveo u Sarajevu su bili kao da sam u drugoj drzavi niko nije znao o cemu govorim samo zajebancija izlasci kafici .Poslje par god cuo sam da su dosta momaka koji nisu izasli bili u vojsci rs bas na Sarajevskom ratistu.E sad vas ja pitam GDJE SAM JA TREBAO BITI 92.?
Oprostite gdje ste vi zivili ako je na vas grad padalo pet granata dnevno u oktobru 91?
ajme , procitati ovakvo pitanje je doslovno tragican moemenat saznanja da , cak ni danas, mnogi nemaju pojma o cemu je doticni napisao, a napisao je sve doslovno tocno i istinu , Fantom2d BRAVO :thumbup:
racionalista

#257 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by racionalista »

tandmand wrote:
racionalista wrote:Koji status imaju vojni obveznici koji nisu branili selo Ravno, ili oni koji su u vrijeme napada Bijeljinu, Zvornik i istočnu Bosnu hodali po kojekakvim koncertima za mir ili gledali to sve na TV-u?
A koji status imaju oni koji su "izganjali" da se tenkovska kolona iz Pologa stacionira na Kupresu? Niko njih ne proziva za greške koje su koštale života.
Pa realno što bi nečija guzica iz 92 god. bila skuplja nego nečija iz 91 god.
putokaz1

#258 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by putokaz1 »

1992
-Željko Komšić bio u ARBIH ranjen
-Zlatko Lagumdžija bio u Sarajevu ranjen
-Bakir Izetbegović bio u Sefu svog oca ,po Seriji Alija Ranjen?
-Milorad Dodik bio:Švercer,Izbjeglica u Srbiji
-Dragan Čović Šef Aluminijuma
-Krešimir Zubak u ARBIH ranjen
-Davor Dragičević Srpski dobrovoljac
-Čedomir Jovanović vojnik JNA n služenju vojnog roka
-Zvizdić valjda negdje u Njemačkoj
-Slobadan Vasković uz Karadžića negdje
-Vuk Drašković vođa paravojnih formacija
-Edin Delić vojnik ARBIH
Hakiz

#259 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
KatarinaKosaca wrote:Po mom sistemu vrijednosti bitno pitanje. Za vojne obceznike 92, ne djecu. I muskarce i zene. Jedna stvar je cisto legislativna. Dezertirati je bilo prekrsiti zakon. Drugi aspekt je moralna kategorija. Ko izda domovinu, izdace opet svugdje i uvijek. Sadasnje filozofiranje je samo dezerterska isprika.
pa sto nisi isla dobrovljno na prvu liniju u vojnoj uniformi , nitko nije branio zenama da idu na front :-?
gdje sam bila i sta sam radila, po forumu sigurno necu pisati. Svatko je bio tamo gdje je najkorisniji. Hirurg je korisniji u bolnici, nego na liniji itd... (nisam hirurg da opet ne bude licno).
Ali onda drugima nemaš pravo ništa reći.
Hakiz

#260 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:Po mom sistemu vrijednosti bitno pitanje. Za vojne obceznike 92, ne djecu. I muskarce i zene. Jedna stvar je cisto legislativna. Dezertirati je bilo prekrsiti zakon. Drugi aspekt je moralna kategorija. Ko izda domovinu, izdace opet svugdje i uvijek. Sadasnje filozofiranje je samo dezerterska isprika.
pa sto nisi isla dobrovljno na prvu liniju u vojnoj uniformi , nitko nije branio zenama da idu na front :-?
Ti si bila dobrovoljno na prvoj liniji u vojnoj uniformi? Čijoj? :evil:
putokaz1

#261 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by putokaz1 »

Policajac FBIH koji se 1992 rodio šuta na šićkoj petlji kod tuzle dobrovoljca arbih onog koji je omogući tom policajcu zivot
policajac rs kojise rodio 1992 suta na davidovom trgu u banjaluci vojnika rs dobrovoljca koji je ubijajući roditelje policajca iz fbih stvorio taj mup i tog policajca koji ga udara
demagog

#262 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by demagog »

U danasnjem BH politickom kontekstu pitanje o ratnom angazmanu je cisti populizam i licemjerje zato sto se postavlja selektivno tj. prema tome da li je upitani pripadnik “nase” politicke opcije.
Korektno bi bilo postavljati to pitanje svakome ili nikome.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#263 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Hakiz wrote: Ali onda drugima nemaš pravo ništa reći.
Bila u Sarajevu i bila angazirana. Na kojoj "crti" i gdje, sigurno necu njoj po forumu pricati. A, njima sam rekla sta sam imala sa punim pravom. Ne zbog sebe nego zbog mrtvih koje nazivaju budalama.
Hakiz

#264 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:
Hakiz wrote: Ali onda drugima nemaš pravo ništa reći.
Bila u Sarajevu i bila angazirana. Na kojoj "crti" i gdje, sigurno necu njoj po forumu pricati. A, njima sam rekla sta sam imala sa punim pravom. Ne zbog sebe nego zbog mrtvih koje nazivaju budalama.
Dovoljno.

Poštujem. :kakoste:
Ramzess Veliki

#265 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Ramzess Veliki »

santo gral wrote:
Oprostite gdje ste vi zivili ako je na vas grad padalo pet granata dnevno u oktobru 91?
ajme , procitati ovakvo pitanje je doslovno tragican moemenat saznanja da , cak ni danas, mnogi nemaju pojma o cemu je doticni napisao, a napisao je sve doslovno tocno i istinu , Fantom2d BRAVO :thumbup:
Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
I onda slusam ispovijedi neke pickice koja je uz frape gledala vijesti iz sigurnosti Mynchena kako je eto htio ostat jel, ali nije mogo.

A ovaj Forto, otkad se vratio ne trazi posla nego ulaze pare u politicku karijeru, lik je najobicniji ljigavac, znam ga licno. Pred prosle izbore je hodao okolo i prosio glasove, I kukao poslije kako je ulozio pare u kampanju a nije dobro prosao. Nema nikakvih zivotnih rezultata i sad on predvodi vladu ???

Kofer u ruke i bjezite kud koji.
Banksy

#267 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Banksy »

Forto nije dezerter. Rat je proveo radeći za Obala Art Center, Radio ZID, Radio 202 i magazin BH Dani, a Sarajevo napustio tek 1995. Nije nosio uniformu, ali nije ni dezerter. Za razliku od velike većine SDA prvaka kojima se dezerterstva, ratne biografije i ratna profiterstva nikad nisu propitivali. Jer da jesu, kako bi to Zvizdić ikada mogao biti premijer, a bio je, prije desetak godina.

Najsmešnije je što ona tuka propituje biografiju novog kantonalnog premijera, sve sjedeći u klupi pored pobjegulje Čampare.

'Gdje si bio' je relevatno pitanje, ali nakon rata, voljom SDA, zgurano u privatne okvire i četiri oka. Dvadeset pet godina kasnije, zaista, samo populističko pitanje.
Fantom2d

#268 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Fantom2d »

Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
I onda slusam ispovijedi neke pickice koja je uz frape gledala vijesti iz sigurnosti Mynchena kako je eto htio ostat jel, ali nije mogo.

A ovaj Forto, otkad se vratio ne trazi posla nego ulaze pare u politicku karijeru, lik je najobicniji ljigavac, znam ga licno. Pred prosle izbore je hodao okolo i prosio glasove, I kukao poslije kako je ulozio pare u kampanju a nije dobro prosao. Nema nikakvih zivotnih rezultata i sad on predvodi vladu ???

E moj Ramzes očigledno ne znas o cemu govorim GDIE,ZASTO i KAKO da ostanem jer po Sarajlijama rata u to vrijeme nije bilo .Mozda sam trebao kod tebe iznajmiti sobu pa da cekam ako zagusti :-) .Ne mogu da vjerujem da ljudi dan danas razmisljaju da je Sarajevo drzava i da BiH se prostire od Bascarsije do Marin Dvora , pa čovječe sto se ti nisi prijavio negdje 91 ako si mogao pa isao ratovati.Ja sa 19 nisam imao djecu da se vratim po njih kao tvoj otac iz Alzira.Sarajevo jeste glavni grad alil Bosna je malo veca.Pogledaj one koji su dosli za vrijeme rata iz Istocne Bosne masa ih je poginula ranjena ostali invalidi u odbrani Sarajeva a danas ih Sarajlije gledaju podrugljivo kao doslje.
PM72

#269 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

Banksy wrote:Forto nije dezerter. Rat je proveo radeći za Obala Art Center, Radio ZID, Radio 202 i magazin BH Dani, a Sarajevo napustio tek 1995. Nije nosio uniformu, ali nije ni dezerter. Za razliku od velike većine SDA prvaka kojima se dezerterstva, ratne biografije i ratna profiterstva nikad nisu propitivali. Jer da jesu, kako bi to Zvizdić ikada mogao biti premijer, a bio je, prije desetak godina.

Najsmešnije je što ona tuka propituje biografiju novog kantonalnog premijera, sve sjedeći u klupi pored pobjegulje Čampare.

'Gdje si bio' je relevatno pitanje, ali nakon rata, voljom SDA, zgurano u privatne okvire i četiri oka. Dvadeset pet godina kasnije, zaista, samo populističko pitanje.
Ovdje su problem dezerteri koji nisu u SDA jer je njih Alija slao vani po ”zadatku”,poput Hadzibajrica,Cengica,Memica,Zvizdica
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#270 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Nije Zvizdic bio vani. Bio u ministarstvu. U uniformi ne, ali ne ni vani. Ne znam na kojeg Hadzibajrica mislis. Sadasnji nacelnik SG je od 91 angaziran. Kao i pola Starog Grada.
Bodkin

#271 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

Procvjetace sve kad pomru “gdje si bio u ratu prije 25 godina” generacije. Ili nece pa ce ih zahiragici pitati “gdje su ti roditelji u ratu bili”
Connaisseur Karlin

#272 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Ramzess Veliki wrote: Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.

nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !

odlazak nije kukavicluk , jer postoji niz razloga neostajanj u ratnoj BiH!

vi iz Sarajevve nist guzicom mrdnuli kad su doticnom pocele padati grante , a znali ste, gledali ste na TV, znaci, rat u BiH je poceo znatno ranije, a sto ste vi radili u Sarajevu !? taj isit pocetak rata u posavini , izlgeda nij ebio vas pocetak rata !?
Connaisseur Karlin

#273 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Fantom2d wrote:

E moj Ramzes očigledno ne znas o cemu govorim GDIE,ZASTO i KAKO da ostanem jer po Sarajlijama rata u to vrijeme nije bilo .Mozda sam trebao kod tebe iznajmiti sobu pa da cekam ako zagusti :-) .Ne mogu da vjerujem da ljudi dan danas razmisljaju da je Sarajevo drzava i da BiH se prostire od Bascarsije do Marin Dvora , pa čovječe sto se ti nisi prijavio negdje 91 ako si mogao pa isao ratovati.Ja sa 19 nisam imao djecu da se vratim po njih kao tvoj otac iz Alzira.Sarajevo jeste glavni grad alil Bosna je malo veca.Pogledaj one koji su dosli za vrijeme rata iz Istocne Bosne masa ih je poginula ranjena ostali invalidi u odbrani Sarajeva a danas ih Sarajlije gledaju podrugljivo kao doslje.
:thumbup:
tandmand

#274 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

Ramzess Veliki wrote: Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.

nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !

vi iz Sarajevve nist guzicom mrdnuli kad su doticnom pocele padati grante , a znali ste, gledali ste na TV, znaci, rat u BiH je poceo znatno ranije, a sto ste vi radili u Sarajevu !? taj isit pocetak rata u posavini , izlgeda nij ebio vas pocetak rata !?
Rat je počeo kada je domaćica Hanka Paldum ispred kuće izgovorila čuvenu rečenicu "Nedime dragi šta nam ovo rade".
Ono što su radili malo prije po Krajini, Posavini I. Bosni je bilo malo dalje. :oops:
muha_sa

#275 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by muha_sa »

Posavinu je Hrvatska branila a mi u Sarajevu snimali TLN :D

Bjež ba Karlinko--ne zajebavat :-)
Post Reply