Lajavikrelac wrote:
A de mi reči šta se to može sagledati u BIH? Napucanih treba i auta nema ni po Minhenu koliko ih ima po SA i BL jel to mjerilo blagostanja i napretka? Onda su Bakir i Dodo u pravu bolji smo od Švice jebeš mu mater....Ovdje ako nisi rođak nekoga na vlasti ili uhljeb na dobroj poziciji nema te nigdje, svi poslovi i karijere su od danas do sutra. Gore ako i ostaneš bez posla u roku od nekoliko dana naći ćeš novi, šta možeš ovdje kada dobiješ otkaz? Tamo su ljudi u tridesetim i četrdesetim najbrojnija radna snaga, ovdje čim zagaziš u tridesete već ne možeš naći posla jer gazde hoće mladu kljusinu do 25 godina koja ima VSS i veliko iskustvo da mu bude hamal po 12 sati za siću. O ljudima koji pređu 40 ne treba ni govoriti....Pokušati svoj biznis neko kaže, hajde majstore probaj u maloj bari punoj krokodila! Dok je nama inspekcija kolo igrala ispred firme, Bog nam nije mogao para i papira nanijeti, sa druge strane lola drži noćni klub NA CRNO nikakvih papira nema, al zato ima leđa....i onda vidiš kako je mlad i sposoban može se....Tamo ne cvjetaju ruže ali si bar čovjek pred zakonom i kad toj istoj državi plaćaš porez i davanja dobijaš nešto za uzvrat, dok ovdje plaćaš komunalno a deset centi snijega parališe saobraćaj jer ih uvijek isti iznenadi u decembru/januaru, a kad ideš u bolnicu moraš ponijeti sve od posteljine do zavoja i infuzije jer oni nemaju a imaš najveće namete u Evropi na platu. Toliko od mene, kome je dobro ovdje, super! Meni nije...
.
Ja pojma nemam o cemu ti pricas...
napisao sam odgovor Fudi da vecina nema pravu predstavu o zivotu vani (kao sto ni ja nisam imao), nisam tvrdio da je u Bosni bolje.
Moj licni utisak je da vecina ovih koji namjeravaju otici (ukljucujuci i tebe i konjislava) nema jasnu predstavu o zivotu vani.
To jos uvijek ne znaci da je u Bosni bolje. Naravno da ces vise zaraditi i bolje zivjeti... ali ti si na osnovu kratke posjete Njemackoj opisao neki raj, koji ne postoji nigdje.
I opet, cak i pored razocarenja koje ces dozivjeti (plata, cijene, zakonske poteskoce) tamo je jos uvijek bolje.