Izborna kradja?

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
djkurt

#251 Re: Izborna kradja?

Post by djkurt »

biglebovski wrote:Bio sa stranim posmatračima, opština u centralnoj BiH. Obilazili glasačka mjesta, od otvaranja i brojanja listića ujutro, preko obilaska nekoliko drugih glasačkih mjesta u istoj opštini te ostali na jednom da ispratimo brojanje. Usporedio sam podatke sa tog glasačkog mjesta sa podacima na izbori.ba i isti se poklapaju.
Ruralna sredina, bošnjačko biračko tijelo, očekivao sam dominaciju sda, ukupno 184 glasalo (oko 70% izlaznost). Rezultat: Džaferović 55 glasova, Bečirović 45, Komšić 33, Jerlagić 29, Šepić 6, Radončić 4, Hadžikadić 4, Falatar 1. Iznenadio me Jerlagić ali ispade da je iz tog sela neki jak SBiH-ovac pa eto. Nevažećih bilo 7 za predsjedništvo, 3 prazna, 1 napisao lopovi (isto se ponovilo i na listićima za tri ostala nivoa), tri pogrešno zaokružena (ovo uredno javljeno OIK-u, dakle javljeno je da je sedam nevažećih od kojih 3 prazna i četiri ostalo).
Tri člana biračkog odbora, 3 posmatraća ispred SDA, SBB i SDP, te 1 Pod lupom.
Broj potpisa se poklopio sa brojem iskorištenih i neiskorištenih listića, uredno evidentirano, javljeno telefonom OIK-u. Dečko predsjednik biračkog odbora fino organizovan, zna šta gdje ide, očigledno shvata proceduru pa je sve bilo fino uhodano i pored očiglednog manjka koncentracije i umora kod svih prisutnih.
Glasaća svakakvih, nepismenih, čoravih, traže se viška dioptrijske naočale, bilo je familijarnog glasanja ali se sve uredno registrovalo, nije se dopuštalo da se glasa za nekoga npr. osobu sa invalidetom, postoje mobilni timovi za to samo se trebalo registrovati za mobilni tim. Standardni problemi sa spiskovima, ko je na kojem glasačkom mjestu, gdje sam ja, prošli put sam ovdje glasao i tako, uglavnom se fino riješavale takve situacije.
Očigledno je bilo propitivanje svih prisutnih, članova biračkog odbora te posmatraća, oko isplativosti njihovog rada. Isto tako, očigledna je kompleksnost administrativnog sistema u BiH sa svim tim nivoima, teško je ljudima shvatiti sve te parlamente i skupštine i parlamentarne skupštine i predsjednike predsjedništva, kantone i liste sa po četrdeset kandidata.
Postoji redosljed brojanja, prvo predsjedništvo, odmah se javlja telefonom u OIK preliminarni rezultat, posmatraći javljaju svojim štabovima, pa se onda upisuje u te neke knjižurine, pa se mota po 25 listića, pa se ubacuje u kesu te i te boje pa se stavlja onaj pečat, pa se i broj pečata upisuje i tako za sve četiri kategorije.
Pa onda ide parlament BiH, pa Fbih, pa kanton, pa se prvo broje ukupni glasovi po strankama pa se broje po kandidatima, pa onaj jedan zaokružio svih četrdeset sa liste, pa i to upisuj, pa nikad.
Za vrijeme brojanja, policija navraćala 7-8 puta, dođu, okrenu se ispred objekta, pogledaju, mahnu, kontrola. Na udaljenijim glasačkim mjestima policajac zadužen cijeli dan, stoje na nekoj udaljenosti i tako.
Brojanje završilo, popakovano, zove se policija, šalju auto, prate ih do opštine a u opštini izborna groznica doživljava kulminaciju. Unose se vreće, razdužuje se, provjeravaju se brojevi, vatrogasci nose materijal, kamara ljudi, posmatraća i tu završava rad biračkih odbora. Službeni podaci su u kovertama, ćini mi se, nose se u operativni centar sa nekih 10ak ljudi i pet-šest računara i onda se službeno unose podaci u softver i ako se ti podaci ne slažu sa onim javljenim telefonom, baza podataka ne dopušta dalje unošenje dok se to ne uskladi, a to znaći ponovno pozivanje glasačkog odbora i ponovno brojanje.
Uglavnom, festival demokratije na BiH naćin. Mogučnost za krađu postoji, ali vjerujem da jedna stranka sama to ne može izvesti. Desne stranke pronalaze način da mobiliziraju glasače, nije im mrsko kombijem iz pizdića dovukljat ljude da glasaju, lijevi su razjedinjeni i bez nekog plana, dobro i njima valjda, dosta ljudi u inostranstvu a najviše onih koji palamude a mrsko im otići na glasanje.
Potpisujem i nadodajem, bez prave socijalne politike i prisutpa 1 na 1 sa ljudima, istrajnosti na provođenju socijalnih politika, te okrupnjavanja lijevog spektra SDA će vladati ovim prostorima još dugo.
daddy-kool

#252 Re: Izborna kradja?

Post by daddy-kool »

biglebovski wrote:Bio sa stranim posmatračima, opština u centralnoj BiH. Obilazili glasačka mjesta, od otvaranja i brojanja listića ujutro, preko obilaska nekoliko drugih glasačkih mjesta u istoj opštini te ostali na jednom da ispratimo brojanje. Usporedio sam podatke sa tog glasačkog mjesta sa podacima na izbori.ba i isti se poklapaju.
Ruralna sredina, bošnjačko biračko tijelo, očekivao sam dominaciju sda, ukupno 184 glasalo (oko 70% izlaznost). Rezultat: Džaferović 55 glasova, Bečirović 45, Komšić 33, Jerlagić 29, Šepić 6, Radončić 4, Hadžikadić 4, Falatar 1. Iznenadio me Jerlagić ali ispade da je iz tog sela neki jak SBiH-ovac pa eto. Nevažećih bilo 7 za predsjedništvo, 3 prazna, 1 napisao lopovi (isto se ponovilo i na listićima za tri ostala nivoa), tri pogrešno zaokružena (ovo uredno javljeno OIK-u, dakle javljeno je da je sedam nevažećih od kojih 3 prazna i četiri ostalo).
Tri člana biračkog odbora, 3 posmatraća ispred SDA, SBB i SDP, te 1 Pod lupom.
Broj potpisa se poklopio sa brojem iskorištenih i neiskorištenih listića, uredno evidentirano, javljeno telefonom OIK-u. Dečko predsjednik biračkog odbora fino organizovan, zna šta gdje ide, očigledno shvata proceduru pa je sve bilo fino uhodano i pored očiglednog manjka koncentracije i umora kod svih prisutnih.
Glasaća svakakvih, nepismenih, čoravih, traže se viška dioptrijske naočale, bilo je familijarnog glasanja ali se sve uredno registrovalo, nije se dopuštalo da se glasa za nekoga npr. osobu sa invalidetom, postoje mobilni timovi za to samo se trebalo registrovati za mobilni tim. Standardni problemi sa spiskovima, ko je na kojem glasačkom mjestu, gdje sam ja, prošli put sam ovdje glasao i tako, uglavnom se fino riješavale takve situacije.
Očigledno je bilo propitivanje svih prisutnih, članova biračkog odbora te posmatraća, oko isplativosti njihovog rada. Isto tako, očigledna je kompleksnost administrativnog sistema u BiH sa svim tim nivoima, teško je ljudima shvatiti sve te parlamente i skupštine i parlamentarne skupštine i predsjednike predsjedništva, kantone i liste sa po četrdeset kandidata.
Postoji redosljed brojanja, prvo predsjedništvo, odmah se javlja telefonom u OIK preliminarni rezultat, posmatraći javljaju svojim štabovima, pa se onda upisuje u te neke knjižurine, pa se mota po 25 listića, pa se ubacuje u kesu te i te boje pa se stavlja onaj pečat, pa se i broj pečata upisuje i tako za sve četiri kategorije.
Pa onda ide parlament BiH, pa Fbih, pa kanton, pa se prvo broje ukupni glasovi po strankama pa se broje po kandidatima, pa onaj jedan zaokružio svih četrdeset sa liste, pa i to upisuj, pa nikad.
Za vrijeme brojanja, policija navraćala 7-8 puta, dođu, okrenu se ispred objekta, pogledaju, mahnu, kontrola. Na udaljenijim glasačkim mjestima policajac zadužen cijeli dan, stoje na nekoj udaljenosti i tako.
Brojanje završilo, popakovano, zove se policija, šalju auto, prate ih do opštine a u opštini izborna groznica doživljava kulminaciju. Unose se vreće, razdužuje se, provjeravaju se brojevi, vatrogasci nose materijal, kamara ljudi, posmatraća i tu završava rad biračkih odbora. Službeni podaci su u kovertama, ćini mi se, nose se u operativni centar sa nekih 10ak ljudi i pet-šest računara i onda se službeno unose podaci u softver i ako se ti podaci ne slažu sa onim javljenim telefonom, baza podataka ne dopušta dalje unošenje dok se to ne uskladi, a to znaći ponovno pozivanje glasačkog odbora i ponovno brojanje.
Uglavnom, festival demokratije na BiH naćin. Mogučnost za krađu postoji, ali vjerujem da jedna stranka sama to ne može izvesti. Desne stranke pronalaze način da mobiliziraju glasače, nije im mrsko kombijem iz pizdića dovukljat ljude da glasaju, lijevi su razjedinjeni i bez nekog plana, dobro i njima valjda, dosta ljudi u inostranstvu a najviše onih koji palamude a mrsko im otići na glasanje.
:thumbup:
Zahvaljujem na opisu.
biglebovski

#253 Re: Izborna kradja?

Post by biglebovski »

djkurt wrote: Potpisujem i nadodajem, bez prave socijalne politike i prisutpa 1 na 1 sa ljudima, istrajnosti na provođenju socijalnih politika, te okrupnjavanja lijevog spektra SDA će vladati ovim prostorima još dugo.
Mora se raditi, što jest jest. Eno ga onaj mladac iz BL što je mjerio asfalt za primjer, pa i Trump sa predizbornom kampanjom i komunikacijom. Što se nevažećih tiće, izmjeniti zakon i dodati rubriku nemam za koga glasati, pa ako je takvih 20-30% neka se ponove izbori pa neće biti razloga za poništavanje listića, uz obavezno pooštrenje krivičnih sankcija za izborne prevare, iako i sada taj zakon nije loš, al ga još više pooštriti pa kad strpaš selju u zatvor na sedam godina zbog izborne manipluacije, drugi će dobro razmisliti.
Ci-Nick

#254 Re: Izborna kradja?

Post by Ci-Nick »

U RS-a miriše na "Srpsko proljeće",.. :roll:
muzicar_iz_parka

#255 Re: Izborna kradja?

Post by muzicar_iz_parka »

Ci-Nick wrote:U RS-a miriše na "Srpsko proljeće",.. :roll:
Ne bih rekao, opozicija se raspala, Dodiku se priklonio dio SDSa.
Dodik je nakon dva izborna cilkusa uspio uništiti opoziciju.
megaman4

#256 Re: Izborna kradja?

Post by megaman4 »

muzicar_iz_parka wrote:
Ci-Nick wrote:U RS-a miriše na "Srpsko proljeće",.. :roll:
Ne bih rekao, opozicija se raspala, Dodiku se priklonio dio SDSa.
Dodik je nakon dva izborna cilkusa uspio uništiti opoziciju.
Bit ce belaja. Nece se ovo olako smiriti. Puca sve po savovima. Opozicija nece olako prihvatiti poraz. Blokada ce biti vise nego ikad i samo dragi Bog zna kud ovo vodi?

Isto vazi i za HDZ koji ce iz inata raditi na svim blokadama gdje im se ukaze za to prilika. Covic je najveci dobitnik izbora jer sada ima argumente za blokadu. Ljevica je ici da formira vlast gdje god moze bez SDA, a vec ima takvih najava.

Prema tome, postoji velika mogucnost da ovaj mandat nove vlasti bude citavo vrijeme obiljezen vd-ovima i tehnickim vladama, sto bi znacilo katastrofu za sve gradjane.

Ovaj sunovrat jedino stranci mogu zaustaviti. Samo je pitanje da li im je u interesu da se ova drzava spssi sunovrata?
Max Bunker

#257 Re: Izborna kradja?

Post by Max Bunker »

Postoje ljudi koji ne znaju pravilno glasati. Evo recimo samo za Predsjedništvo postoje ljudi koji su glasali za dva kandidata :D
Samo ja znam dvoje takvih (Komšić i Bečirović) :D
Da vam ne govorim da je dok sam čekao u redu da glasam, nastala rasprava među pojedincima kako se glasa i za koga se može glasati. Pa je bilo da možeš glasati za tri kandidata sa tri različite liste, pa da možeš glasati za jednu stranku i jednog kandidata iz druge stranke. Na kraju im je neka cura počela objašnjavati šta piše na plakatima (ja nisam imao živaca). A pišem o glasanju u opštini Centar gdje na izbore izlazi kao "pismena" raja.
E sada zamislite šta je bilo u nekim drugim sredinama :D

Naravno, ovo što sam napisao ne umanjuje činjenicu da tu i tamo i nije bilo hapanja ali ne mislim u onolikoj mjeri u kolikoj se misli.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#258 Re: Izborna kradja?

Post by japin_mutapi »

vi ste ove izbore dozivjeli kao vrlo zanimljiv dogadjaj
:thumbup: :-D
Roccohljup

#259 Re: Izborna kradja?

Post by Roccohljup »

Treba ovaj cirkus svake godine.....pa nek gori i hala i radnja :D
putokaz1

#260 Re: Izborna kradja?

Post by putokaz1 »

Završava se brojanje za stranke kanton
Iskusni član zaključava vrata
Predstvavnik jedne stranke,velike:
Pošto smo svi naši predlažem da dopišemo našima kandidatima po 50/100 glasova,do 100% unutar stranačke liste
Mnogi šute
Tzv Opozicija:Dok pitamo šefa
Stiže potvrdan odgovor
Predstavni male stranke:Ne nemože tako
Dvije velike:Šuti dobio si dva glasa,nezaposlen si ako odbiješ nikad poso na općini nećeš dobit
I dopišu
Naravno ostala biračka mjesta su objavila rezultate u 00,00 a ovi čekaju do prekosutra
I tako Naš kandidat preleti 20% unutarstranački prag i prođe
CIK potvrdi
Tako se PONOVILO u Lukavcu i ovaj put
Control panel

#261 Re: Izborna kradja?

Post by Control panel »

Ja jos ne vidim da su sdp, ns, df, nip i ostali stisnuli muda i da pozovu gradjane na masovne proteste.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#262 Re: Izborna kradja?

Post by KatarinaKosaca »

Mirnes je podnio krivicnu prijavu :D
Leverage

#264 Re: Izborna kradja?

Post by Leverage »

putokaz1 wrote:Završava se brojanje za stranke kanton
Iskusni član zaključava vrata
Predstvavnik jedne stranke,velike:
Pošto smo svi naši predlažem da dopišemo našima kandidatima po 50/100 glasova,do 100% unutar stranačke liste
Mnogi šute
Tzv Opozicija:Dok pitamo šefa
Stiže potvrdan odgovor
Predstavni male stranke:Ne nemože tako
Dvije velike:Šuti dobio si dva glasa,nezaposlen si ako odbiješ nikad poso na općini nećeš dobit
I dopišu
Naravno ostala biračka mjesta su objavila rezultate u 00,00 a ovi čekaju do prekosutra
I tako Naš kandidat preleti 20% unutarstranački prag i prođe
CIK potvrdi
Tako se PONOVILO u Lukavcu i ovaj put
Što nisi odgovorio na pitanje?

Pokušao si da provučeš potpunu laž i kad sam te razotkrio ušutio si se na toj temi a sad petljaš ovdje.

Podvala.
shake69

#265 Re: Izborna kradja?

Post by shake69 »

Sta radi 450 ljudi u Zetri? Treba im za 88000 koverti iz dijaspore izmedju 10-15 dana, a rade u tri smjene!? :shock: :?
Pa kakva je to efektibnost u poslu, koliko im to po jednom djelatniku treba vremena da razvrstaju jednu kovertu? :?
Leverage

#266 Re: Izborna kradja?

Post by Leverage »

shake69 wrote:Sta radi 450 ljudi u Zetri? Treba im za 88000 koverti iz dijaspore izmedju 10-15 dana, a rade u tri smjene!? :shock: :?
Pa kakva je to efektibnost u poslu, koliko im to po jednom djelatniku treba vremena da razvrstaju jednu kovertu? :?
Danas je bio prilog na N1, samo sjede i piju kafu, niko se nije mašio posla.
sadie_forever

#267 Re: Izborna kradja?

Post by sadie_forever »

Control panel wrote:Ja jos ne vidim da su sdp, ns, df, nip i ostali stisnuli muda i da pozovu gradjane na masovne proteste.
a zasto bogati? jer im je krivo sto su izgubili? dont be a bad looser
bersK

#268 Re: Izborna kradja?

Post by bersK »

2 i po dana, razlika između Paradentoze i Denka ista - 16k glasova i 3,1%. 3 dana ni gore ni dole.

Slučajnost?
bersK

#269 Re: Izborna kradja?

Post by bersK »

2 i po dana, razlika između Paradentoze i Denka ista - 16k glasova i 3,1%. Ni gore ni dole.

Slučajnost?
Control panel

#270 Re: Izborna kradja?

Post by Control panel »

KatarinaKosaca wrote:Mirnes je podnio krivicnu prijavu :D
Moze sa njom...
karanana

#271 Re: Izborna kradja?

Post by karanana »

nisam pobornik zavjera ni plakanja nakon jebanja, ali meni ovdje nesto ne stima i definitivno mi ne izgleda kao jednostavna racunica gdje su 2 i 2 = 5.

ali ti ovdje nista ne mozes kad te kadija i tuzi i sudi ti.
Last edited by karanana on 10/10/2018 20:52, edited 1 time in total.
Control panel

#272 Re: Izborna kradja?

Post by Control panel »

sadie_forever wrote:
Control panel wrote:Ja jos ne vidim da su sdp, ns, df, nip i ostali stisnuli muda i da pozovu gradjane na masovne proteste.
Jedno ke izgubiti a drugo je biti pokraden.
AmiĐa_Idriz

#273 Re: Izborna kradja?

Post by AmiĐa_Idriz »

Ovo je smiješno.
Control panel

#274 Re: Izborna kradja?

Post by Control panel »

Neka mi neko objasni kako mogu biti ovakvi rezultati kad je:
1. Dzafer najlosiji bosnjacki kandidat do sada
2. Sda nsjlosija do sada a najbolji rezultat
3. Iz SDA fotmirane 4 nove stranke, te strankr dobro prosle a Sda poderala
4. U drzavi nikad gore stanje, direktno odgovorna sda, a oni poderali na izborima
5. Sda nista nije uradila za 4 godine, a nagradjeninsunkao da su napravili med i mlijeko
6. Dinastija izetbegovic privatizirala drzavu a oni poderali
7. Zbog glupog izetbegovica ispusili reviziju tuzbe protov srbije i glasaci ga nagrade

Kako?
Last edited by Control panel on 10/10/2018 20:59, edited 1 time in total.
sadie_forever

#275 Re: Izborna kradja?

Post by sadie_forever »

Control panel wrote:
sadie_forever wrote:
Jedno ke izgubiti a drugo je biti pokraden.

a ko je dokazao da si pokraden? zasto si mislio da ce ljevica dobit vise? kad je to ljevica uopste bila jaka u BIH? da nije bilo te podjela izmedju pda ,konakovica od sda bili bi jos jaci,ovako su prosli knap(dzafrovic)
Locked