(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
osa

#251 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

tiv wrote:[

znam, znam, dapače roštiljali smo par puta kod njegove vikendice, čuj milošević pristao da se srbi isele, da li bi se ti iselio da sada tihić "pristane", da se iseliš.
He he, cuj rostiljali. A sta? Cini se da postajes ocajan u namjeri da nekoga ubijedis u svoju velicinu, obavijestenost, epohalnu ulogu. Zajebaniji si ti i od James Bond-a.[/quote]

uglavnom svinjski vrat ili vratić kako mi to kažemo, to ti je najbolje za roštilj, a što se tiče očaja, rekoh, ne daj da te emocije ponesu internet je razbibriga, pusti velike riječi.
osa

#252 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

tiv wrote:
osa wrote:
tiv wrote:Ne laze Stipetic, lazes ti. Popricaj onda sa njim znam ga i ja, odnosno sretao sam se sa njim. Seljak svakako nisam, a na forum se nejavljam cesto upravo zbog takvih kao sto si ti. Ne da me nerviras nego iz iskustva znam da se sa idiotima ne treba naduravati jer to nuzno zahtjeva spustanje na nivo idiota.Selfrespect.
čuj ne laže stipetić, ja to niti ne rekoh, rekoh da ti lažeš, da se stipetić nije bavio takvim stvarima, a dijalog uglavnom živcira one koji slabo barataju riječima i argumentima, pa ih ponesu emocije,a tada uglavnom njihova prava priroda ispliva na površinu.

Ne mogu da se ne sjetim svog velikog prijatelja(Hrvata): "Ja sam u zivotu samo dva puta lagao.U skoli kad sam dizao ruku ko fol da znam, i kad sam u ratu govorio da volim muslimane". Ovo svakako nemozes skontati al dumaj ako hoces.
taj tvoj prijatelj je izgleda na tvom nivou, otprilike, čuj voljeti ili ne voljeti muslimane, širok pojam za riječ ljubav, voli se roditelji, žena , djeca a ostalo....
tiv

#253 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

[quote="osa"]to što ti napisa svoje mišljenje, daleko je od toga da bi se to moglo nazvati argumentima.[/quote
..........................
Last edited by tiv on 26/08/2009 22:04, edited 2 times in total.
tiv

#254 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

Ne mogu da se ne sjetim svog velikog prijatelja(Hrvata): "Ja sam u zivotu samo dva puta lagao.U skoli kad sam dizao ruku ko fol da znam, i kad sam u ratu govorio da volim muslimane". Ovo svakako nemozes skontati al dumaj ako hoces.[/quote]

taj tvoj prijatelj je izgleda na tvom nivou, otprilike, čuj voljeti ili ne voljeti muslimane, širok pojam za riječ ljubav, voli se roditelji, žena , djeca a ostalo....[/quote]

..............
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:56, edited 1 time in total.
osa

#255 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

tiv

kad pročitam ova zadnja dva posta, i malo ih proanaliziram onako s psihološke strane( doduše površno, kratko je vrijeme) rekao bi da ti jarane imaš jako malo godina ili ako i imaš koji više od malo mentalno si na prvom rezultatu analize, zato bez ljutnje, prekidam ovu prepisku, jer se oduvijek držaš one stare" tko s djecom spava,popišan se budi".
tiv

#256 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

osa wrote:
tiv wrote:[

znam, znam, dapače roštiljali smo par puta kod njegove vikendice, čuj milošević pristao da se srbi isele, da li bi se ti iselio da sada tihić "pristane", da se iseliš.
He he, cuj rostiljali. A sta? Cini se da postajes ocajan u namjeri da nekoga ubijedis u svoju velicinu, obavijestenost, epohalnu ulogu. Zajebaniji si ti i od James Bond-a.
uglavnom svinjski vrat ili vratić kako mi to kažemo, to ti je najbolje za roštilj, a što se tiče očaja, rekoh, ne daj da te emocije ponesu internet je razbibriga, pusti velike riječi.[/quote]

..................
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:57, edited 1 time in total.
tiv

#257 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

osa wrote:tiv

kad pročitam ova zadnja dva posta, i malo ih proanaliziram onako s psihološke strane( doduše površno, kratko je vrijeme) rekao bi da ti jarane imaš jako malo godina ili ako i imaš koji više od malo mentalno si na prvom rezultatu analize, zato bez ljutnje, prekidam ovu prepisku, jer se oduvijek držaš one stare" tko s djecom spava,popišan se budi".
...........
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:58, edited 1 time in total.
tiv

#258 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

..............
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:53, edited 1 time in total.
tuzlak-x

#259 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tuzlak-x »

znam, znam, dapače roštiljali smo par puta kod njegove vikendice, čuj milošević pristao da se srbi isele, da li bi se ti iselio da sada tihić "pristane", da se iseliš.[/quote]

rostiljali smo husein obama i ja govedje kotlete kad jednom eto ti klintona, hahahahaaha!
toliko je jaka tvoja prica....
revolver amidza

#260 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by revolver amidza »

@osa,ja ne sporim kao niti većina bošnjaka značaj i ulogu "oluje" generalno za pozitivan tok događaja u bih,
međutim iritantno mi je kao bivšem pripadniku armije bih čitati tvoje postove gdje na svaki mogući način minimiziraš odn,nipodaštavaš uspjehe i borbu armije bih,..nerealno je i uspoređivati odbrambeno-oslobodilačke akcije armije bih (posebno 5.K) sa HV-om,..
to da je čitava srpska krajina legla za 3 dana dovoljno govori o činjenici da je zaista od strane beograda bila predata hrvatskoj , jer iako inferiorna u odnosu na hv,ta je vojska imala i vlastitu avijajciju,jaču nego vaša (oborili su vam 2 mig-a 21 kioliko se sjećama) i bez problema i za vrijeme "oluje" su vam mogli bombardovati zagreb,a nisu,nego su se na mahovljane iz udbina prebacili,.sila tenkova i artiljerije je prešla ovamo u bosnu,nešto ih se vama i predalo,..dakle da su se ozbiljno mislili braniti trebala bi vama 3 mjeseca a ne 3 dana da je zauzmete,s toga nemoj mi tih priča,.

kao drugo,hv je napala kninnsku krajinu sa više vojske negoli je ova imala svog stnovništva,
3 godine je hv imala vremena da se vojnički i logistički sprema da ih otrese a bez da ih neko na granicama bunari za oružje koje su kupovali,.sve u svemu kad se sve sabere i odzme,.bilo bi i sramota da "oluja" nije odrađena

ako misliš da ćemo mi možda na ovom forumu doživljavati višestruke orgazme na tvoje postove kojima nipodaštavaš jedan 5.K kojeg vi jeste deblokirali,ali zaboravljaš da je taj isti 5.K izdržao 3 godine blokade i konstantnih borbi da bi vas dočekao (usput ne znam ijedan slučaj u hrvatskoj koji je imao šta slično??),i na hvalospjeve za hv (što je sasvim u redu kada si ti u pitanju,i ja bih na tvom mjestu),onda se varaš,jer ima nas ovde koji smo čitav rat bili non-stop angažovani u borbi, i znamo cijeniti svoju prolivenu krv i borbu a tvoje nas se percepcije naše borbe nimalo ne tiču.
mayab

#261 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by mayab »

Pogledajte dokumentarac "Pad Krajine" !
osa

#262 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

revolver amidza wrote:@osa,ja ne sporim kao niti većina bošnjaka značaj i ulogu "oluje" generalno za pozitivan tok događaja u bih,
međutim iritantno mi je kao bivšem pripadniku armije bih čitati tvoje postove gdje na svaki mogući način minimiziraš odn,nipodaštavaš uspjehe i borbu armije bih,..nerealno je i uspoređivati odbrambeno-oslobodilačke akcije armije bih (posebno 5.K) sa HV-om,..
to da je čitava srpska krajina legla za 3 dana dovoljno govori o činjenici da je zaista od strane beograda bila predata hrvatskoj , jer iako inferiorna u odnosu na hv,ta je vojska imala i vlastitu avijajciju,jaču nego vaša (oborili su vam 2 mig-a 21 kioliko se sjećama) i bez problema i za vrijeme "oluje" su vam mogli bombardovati zagreb,a nisu,nego su se na mahovljane iz udbina prebacili,.sila tenkova i artiljerije je prešla ovamo u bosnu,nešto ih se vama i predalo,..dakle da su se ozbiljno mislili braniti trebala bi vama 3 mjeseca a ne 3 dana da je zauzmete,s toga nemoj mi tih priča,.

kao drugo,hv je napala kninnsku krajinu sa više vojske negoli je ova imala svog stnovništva,
3 godine je hv imala vremena da se vojnički i logistički sprema da ih otrese a bez da ih neko na granicama bunari za oružje koje su kupovali,.sve u svemu kad se sve sabere i odzme,.bilo bi i sramota da "oluja" nije odrađena

ako misliš da ćemo mi možda na ovom forumu doživljavati višestruke orgazme na tvoje postove kojima nipodaštavaš jedan 5.K kojeg vi jeste deblokirali,ali zaboravljaš da je taj isti 5.K izdržao 3 godine blokade i konstantnih borbi da bi vas dočekao (usput ne znam ijedan slučaj u hrvatskoj koji je imao šta slično??),i na hvalospjeve za hv (što je sasvim u redu kada si ti u pitanju,i ja bih na tvom mjestu),onda se varaš,jer ima nas ovde koji smo čitav rat bili non-stop angažovani u borbi, i znamo cijeniti svoju prolivenu krv i borbu a tvoje nas se percepcije naše borbe nimalo ne tiču.
ne podcjenjujem ja armiju bih, ali niti ne precjenjujem, nego pokušavam biti realan, dosta sam o tome pisao na forumu, recimo napišem da armija nije bila u stanju izvoditi operacije na taktičkoj i strateškoj razini, naravno odmah me napadnu kao i ti , za potcjenjivanje, a to je istina, ne ulazim u uzroke, nedostatak oružja, tehnike, logistike, pa i kvalitetnog zapovjednog kadra, nego čisto konstatiram.

što se tiče silnih priča o dogovorima, ne znam možda ih je i bilo, pregovora svakako, recimo par postova prije netko napisa kako koridor nije presječen zbog šuška, ja pitam, pa štoga nije tuzlanski korpus presjekao nije njima šušak zapovjedao, izgleda da je onda i alija učestvovao u tim dogovorima, naravno odgovora bez.
osa

#263 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

mayab wrote:Pogledajte dokumentarac "Pad Krajine" !
učestvovao sam u padu krajine i to vrlo aktivno, ako je i bilo dogovora onda lički korpus krajinske vojske nije znao za njih, viteški su se branili i izginuli po vrletima velebita.
revolver amidza

#264 Re: Oluja 1995.-2009.

@osa,e ne možeš na takav način biti realan,ne možeš pisati,iole ozbiljnije,o takvoj kompleksnoj stvari kao što su ratne operacije a ne uzimaš u obzir geostrateški (ne)položaj,logitističku situaciju itd.,..svako zato ima i svoje zašto,..
slično bi bilo da ja pitam zašto zng nije deblokirao vukovar,zašto su i 95 im četnici bili u pregrađu osijeka,zašto nisu recimo 92 preko slunja i gline se spojili sa 5.K onako čisto na strateškoj razini te rascijepili krajinu na 2 dijela,??

2.K armije nije imao mts-a niti ljudstva za jednu takvu operaciju kao što je presijecanje koridora naspram tehnički mnogo superiornijih srba koji su pored sarajeva baš tu bili najutvrđeniji,takva jedna akcija bi bila velika budalaština i ništa se time ne b uradilo,od 2K. je sasvim dovoljno što je uspio odbraniti gradačac i održati usko grlo koridora,više jednostavno nije mogao
osa

#265 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

revolver amidza wrote:@osa,e ne možeš na takav način biti realan,ne možeš pisati,iole ozbiljnije,o takvoj kompleksnoj stvari kao što su ratne operacije a ne uzimaš u obzir geostrateški (ne)položaj,logitističku situaciju itd.,..svako zato ima i svoje zašto,..
slično bi bilo da ja pitam zašto zng nije deblokirao vukovar,zašto su i 95 im četnici bili u pregrađu osijeka,zašto nisu recimo 92 preko slunja i gline se spojili sa 5.K onako čisto na strateškoj razini te rascijepili krajinu na 2 dijela,??

2.K armije nije imao mts-a niti ljudstva za jednu takvu operaciju kao što je presijecanje koridora naspram tehnički mnogo supernijih srba koji su pored sarajeva baš tu bili najutvrđeniji,takva jedna akcija bi bila velika budalaština i ništa se time ne b uradilo,od 2K. je sasvim dovoljno što je uspio odbraniti gradačac i održati usko grlo koridora,više jednostavno nije mogao
sve stoji što pišeš, 92. hv nije bila u stanju izvoditi takve operacije, i svjestan sam ja toga da 2. korpus to nije mogao napraviti, nego to napisah u kontekstu napisa" šušak nije dao da se presječe koridor".
revolver amidza

#266 Re: Oluja 1995.-2009.

osa wrote:
revolver amidza wrote:@osa,e ne možeš na takav način biti realan,ne možeš pisati,iole ozbiljnije,o takvoj kompleksnoj stvari kao što su ratne operacije a ne uzimaš u obzir geostrateški (ne)položaj,logitističku situaciju itd.,..svako zato ima i svoje zašto,..

2.K armije nije imao mts-a niti ljudstva za jednu takvu operaciju kao što je presijecanje koridora naspram tehnički mnogo supernijih srba koji su pored sarajeva baš tu bili najutvrđeniji,takva jedna akcija bi bila velika budalaština i ništa se time ne b uradilo,od 2K. je sasvim dovoljno što je uspio odbraniti gradačac i održati usko grlo koridora,više jednostavno nije mogao
sve stoji što pišeš, 92. hv nije bila u stanju izvoditi takve operacije, i svjestan sam ja toga da 2. korpus to nije mogao napraviti, nego to napisah u kontekstu napisa" šušak nije dao da se presječe koridor".
to ne znam,rekao bih da su to kuloarske priče,mislim da šušak kao šušak kao izrazito antisrspki nastrojen ne bi imao ništa protiv toga,ako je toga možda i bilo,više liči na tuđmana,..ustalom sve i da je tako,stvar se svejedno odnosi na hv,niti jedan niti drgi nisu zapovijedali 2.K armije bih,..uglavnom ja o tome ne znam ništa,samo moje viđenje te rečenice.
zemo_online

#267 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by zemo_online »

-Sam Stipetic je izjavio da su postojale 2 linije zapovjedanja u Hv i da je on imao namjeru da presjece koridor i rijesi problem, ali da to Suskova linija nije dozvoljavala.
Jos 1 odlican primjer je posavina gdje su snage hvo-a navrat-nanos povukle da bi sa hrvatske strane bio miniran most.
Oni koji se nisu uspjeli na vrijeme povuci morali su plivati preko Save da bi se spasili.
tiv

#268 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

osa wrote:
.................................
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:49, edited 1 time in total.
osa

#269 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

test01 wrote:-Sam Stipetic je izjavio da su postojale 2 linije zapovjedanja u Hv i da je on imao namjeru da presjece koridor i rijesi problem, ali da to Suskova linija nije dozvoljavala.
Jos 1 odlican primjer je posavina gdje su snage hvo-a navrat-nanos povukle da bi sa hrvatske strane bio miniran most.
Oni koji se nisu uspjeli na vrijeme povuci morali su plivati preko Save da bi se spasili.
točno stipetić je to izjavio, a i vjerujem mu, jer ga poznam, međutim pitanje je zašto bi to hrvatska odradila, kažeš bio bi rješen problem, čiji problem.
tiv

#270 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by tiv »

................
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:48, edited 1 time in total.
zemo_online

#271 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by zemo_online »

Postojala je i opcija da se i Orasje preda kao Derventa i Brod,pa se nakon prijetnje da ce sravniti Zupanju sa zemljom odustalo od toga.

-Evo jos 1 pikanterija koju malo ko zna. Par dana prije pada posavine, rahmetli Alija je bio u Sl. Brodu i dogovarao slanje jos vojske preko Sl. Broda kako bi se pojacala obrana. Medjutim, bilo je kasno, Franjo je sve bio dogovorio.
zemo_online

#272 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by zemo_online »

osa wrote:
test01 wrote:-Sam Stipetic je izjavio da su postojale 2 linije zapovjedanja u Hv i da je on imao namjeru da presjece koridor i rijesi problem, ali da to Suskova linija nije dozvoljavala.
točno stipetić je to izjavio, a i vjerujem mu, jer ga poznam, međutim pitanje je zašto bi to hrvatska odradila, kažeš bio bi rješen problem, čiji problem.

u tome i je sustina. hrvatska nije htjela da bih postoji u skladu sa dogovorom u karadjordjevu.
osa

#273 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

tiv wrote:
osa wrote:
učestvovao sam u padu krajine i to vrlo aktivno, ako je i bilo dogovora onda lički korpus krajinske vojske nije znao za njih, viteški su se branili i izginuli po vrletima velebita.
Izazivas ozbiljne sumnje u svoje ucesce.To sto je izginulo po "vrletima Velebita"(kako dramaticno i poeticno) je borba za SV. Rok. Izginulo toliko koliko je znalo u zescem danu na bihackom ratistu, sa jedne ili druge strane.Puno bolje su se branili na Kordunu i Baniji,sto ne pitas Stipetica svog rostilj sugovornika? Sto je dogovorio predaju na kraju da ne bi 5. korpus dosao do svog onog naoruzanja i tehnike zaglavljene u Dvoru na Uni.Sjecas se, Duche je cekao Marekovica na mostu u T Rasteli dva dana nakon povlacenja 5. korpusa sa hrvatske teritorije. "Nesto ste zakasnili" kaze Duche.
Ah da ti ono ne diskutiras sa lazovima i slabo intelektualnim.
rekoh već da s likovima poput tebe ne kontaktiram, ali ajde da ti malo pojasnim, spec. policija je u oluji napadala područje od medka do gračaca( zauzeli ga 5.8. ujutro, mogli smo i četvrtog, ali u gradu je bilo previše civila, a takvo stanje nosi određene rizike opisane u međunarodnom ratnom pravu), prvi dan smo napredovcali 18 km u dubinu i zarobili 5 tenkova u sv. roku,drugi dan smo napravili blokove prema ljubovu da osiguramo bokove 9. gardijskoj i prema kninu te zauzeli otrić preko koga se izvlačila vojska iz benkovca, drniša i obrovca, treći dan smo napali na pravcu prema udbini i donjem lapcu, 4 dan smo bili u kulen vakufu u bih hladili noge u uni.

što se tiče banije tu sam kod kuće, naime iz siska sam, tu je operacija prvi dan imala problema, prvenstveno zbog lošeg odabira glavnog pravca napada, ali je to dolaskom pere popravljeno i treći dan se zauzela petrinja i krenulo prema dvoru. tehnika nije zaglavljena u dvoru nego kod gline, ako misliš na kordunski korpus, tako da 5. korpus do toga nije mogao doći ni u mislima, a banijski korpus je tenkove izvukao preko šamarice, te su od sela rujevac do dvora izgazili kolonu svojih izbjeglica, pri bjegu prema bos. novom.

a sada s tobom konverzacija završava, jer rekoh, barataš poluinformacijama, a neda mi se takvima pojašnjavati neke događaje.
osa

#274 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by osa »

test01 wrote:
osa wrote:

u tome i je sustina. hrvatska nije htjela da bih postoji u skladu sa dogovorom u karadjordjevu.
ne misliš li da se za postojanje bosne trebao brinuti netko drugi, a to što je hrvatska htjela ili ne je za bih irelevantno.
zemo_online

#275 Re: Oluja 1995.-2009.

Post by zemo_online »

Ja samo kazem da je Hrvatska u to vrijeme zeljela opstanak Bih, da mi danas ne bi imali dejtonski sporazum i ovoga politickog dinosaurusa RS.
Post Reply