Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seln

#251 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

muzicar_iz_parka wrote:
seln wrote:
Fudo387 wrote: Porodici koja zaradi 3000 mjesecno, i ima dvoje djece, ostane -12 feninga na kraju mjeseca, i to su dobro prosli ako se vise nisu uvalili.
O izlasku u restoran mogu sanjati, u Minhenu nemeres pisat bez 100 eura. :D
:thumbup:

Balkanac odmah pocne kalkulisati koliko mu ostane"nacisto".
Tako i mene rodjaci pitaju... i kad im kazem "ne znam", onda je ono "nece da kaze, boji se zaiskacu".
Kako da mu pojasnim da mi jedan mjesec ostane recimo 500 eura... a sljedeci mjesec mi treba 700 vise nego sto sam dobio.
Evo, sad pocinje skola... dok opremis dijete, ode 500 ko nista.

Ali ,ne... balkanezi odmah racunaju koliko mjeseci im treba da bi kupili BMW peticu.
Vrati se ti obavezno nazad, niti guziš Švabice niti voziš 5icu BMW niti štekaš pare, kakav smisao života tamo onda. :D
Kakav je smisao?
Da zaradim penziju koju u Bosni ne bih zaradio.
Da mi djeca imaju sansu da postignu nesto bez clanstva u partiji.
Da sacekam da sto vise ljudi iz BiH od eu Njemacku, pa da se vratim i rahat zivim.

A ovi sto sanjaju platu od 4000 i veliki stan u centru... neka sanjaju, doci ce vrijeme budjenja.
Nece im biti lose, vec ce se navici, i bez 4000 i bez stana u centru.
Za utjehu vam mogu reci, i ja sam sanjao iste snove.
muzicar_iz_parka

#252 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by muzicar_iz_parka »

animals wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
animals wrote:Evo sad cu vam ukratko objasniti sistem zapada..
on zavrsio fakultet, radi u novomaticu..
ona knjigovodja..oboje oko 30 god..
kupili kucu u okolini Beca, tocnije 40 km udaljeno..
na kredit..kuca kosta 300 tisuca eura..vratice vise od 400 tisuca..
kreditna rata 1300 eura..
to ti je prosjek zivota na zapadu..
znaci za sve one koji idu na zapad..
ne ocekujte cuda..vec sasvim normalan zivot..
Bolje otplaćivati svoje nego biti podstanar u tuđem. Ipak negdje moraš živjeti.
Neka imaju istu vrijednost kuće kada otplate i odbiješ kamate kao gubitak, opet su nešto postigli nakon 20-30 godina, mogu sebi kupiti manji stan ili manju kucu, pa im za razliku od drugih penzija cijela ostane za život.
Ma nek svako radi onako kako misli da je najbolje..
ja sam samo naveo kako se zivi na zapadu..
normalan prosjecni zivot..
nekretnine u Becu npr, su dostigle astronomske cijene..
za nas obicne smrtnike, postaju nedostizne..
za obicnu kucu od 100 m2, moras citav zivot robijati..
pa vecina zivi u unajmljenim stanovima, za koje placas uredno kiriju..
ne vjerujem da je u Njemackoj nesto drugacije..
Beč je proglašen za najbolji grad na svijetu za živjeti, ne moRe to đaba :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#253 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by un1ted »

Thorgerson wrote:
Pa ko ce sad penzionerima isplacivati penziju? Ko ce onima za godinu - dvije - pet? Ko ce ti punit budzet drzavi?
Iskreno da ti kazem, boli me kurac. Ja ne razisljam o penziji, iako firma placa evo 10tak godina. Zasto? Jer sam siguran da ovakav penzioni sistem nece postojati kada dodje do mene. Ne samo penzioni, ni za drzavu nisam sigruan. Kako drzava drka kurac i onda da se ja brinem o penzijama?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#254 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:Pa ja, primis platu, platis stan i jedes. :D ostalo ustekas. :lol:
A da ta djeca mozda ne trebaju odjecu, igracke, kino, tobogan, ps4 i igrice od 70 dolara? :D
I to auto ne ide na vazduh, a nema ni besplatnog osiguranja, a ni registracije, i besplatni su dijelovi kad se pokvari...odes kod svabe i on kaze, Mujo, ko tebi sve je djaba, i popravak.

Porodici koja zaradi 3000 mjesecno, i ima dvoje djece, ostane -12 feninga na kraju mjeseca, i to su dobro prosli ako se vise nisu uvalili.
O izlasku u restoran mogu sanjati, u Minhenu nemeres pisat bez 100 eura. :D
Vala bas donzefu ti ovdje jedini normalan ne hvalec ti vjere :D

Sta ovdje pisu ozbiljni odrasli ljudi, tacno me stid :lol:
radostan dan

#255 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by radostan dan »

seln wrote: Kakav je smisao?
Da sacekam da sto vise ljudi iz BiH od eu Njemacku, pa da se vratim i rahat zivim.
NEMOJTE IĆI, MAJKE VAM.
muzicar_iz_parka

#256 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Fudo387 wrote:Otplatice qrac prije,
Hoce ako dobije na lotu. :D
Niske su kamate u EU za izgradnju i nekretnine zadnjih godina, nije tako ni nemoguće isplatiti za 30ak godina, jer su trenutno niske kamate za kupovinu nekretnina.
seln

#257 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

muzicar_iz_parka wrote:
Niske su kamate u EU za izgradnju i nekretnine zadnjih godina, nije tako ni nemoguće isplatiti za 30ak godina, jer su trenutno niske kamate za kupovinu nekretnina.
Sta imas od niske kamate ako ti je glavnica 300 000?
Moze biti niska koliko hoce, na 30 godina ces platiti 30-40% vise.
seln

#258 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

radostan dan wrote:
seln wrote: Kakav je smisao?
NEMOJTE IĆI, MAJKE VAM.
:D
Polahko, sve cu vas ispratiti iz Bosne... neke na istok, neke na zapad.
Kejn

#259 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kejn »

Ima li iko link na njemačkom o ovom tzv. novom zakonu o pristupu radnom tržištu? Ja ne mogu ništa da nađem.
tandmand

#260 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by tandmand »

radostan dan wrote:
tandmand wrote:
radostan dan wrote:ko će bosnu braniti, ako svi odete, sunce vam jebem...
glaj kako su fudo i insomnija zapeli da odvraćaju narod da odlazi....ostadoše bez vojske.
čime će komandovati iz detroita i pariza?
Imaju Nato vojnici koji će da ostave kosti u Bosni.
Zauzvrat, naši će da ostave kosti na zapadu.
animals

#261 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by animals »

muzicar_iz_parka wrote:
Beč je proglašen za najbolji grad na svijetu za živjeti, ne moRe to đaba :mrgreen:
Ne znam jel najbolji, ali ima sve sto jedan normalan covjek pozeli za zivot..
od jeftinog zivota do najskupljeg..
sve to funkcionise zajedno, kao nigdje drugdje..
ja se ne bi mjenjao ni za jedan drugi..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#262 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by _BataZiv_0809 »

Beč je baš džiberski, gdje god se okreneš neki šabani u airmaxicama pričaju na našem :D
muzicar_iz_parka

#263 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

seln wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
Sta imas od niske kamate ako ti je glavnica 300 000?
Moze biti niska koliko hoce, na 30 godina ces platiti 30-40% vise.
Ako je kamata 2-3% može se poprilično dosta otplatiti u periodu od 30 godina, mrzi me računati koliko, ali po toj rati od 1200-1300 eura, može se dosta više isplatiti od tih 30-40%.
Opet imaš više koristi nego od kirije, a može se uvijek neka kombinacija napraviti.
insomnia78

#264 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by insomnia78 »

Znas li ti kolko je 30-40 godina i sta se sve u tom periodu moze dogoditi a rata mora biti
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#265 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by japin_mutapi »

kralju jesi ti svjestan šta si napisao

znači uzeli kredit i vratiće 400.000 eura tj. 800.000 maraka - slovima osamstotina hiljada/tisuća maraka
i vratiće znači poenta je na VRATIĆE te pare bez velikih naprezanja i kriza - uz to fino žive, hrane se i oblače, voze solidno auto

tolike pare u bosni ne možeš zaraditi za cijeli život a i ono što zaradiš pojedeš i to najjeftinije iz binga
iz bosanske perpektive sama činjenica da imaš ratu od 1000eura i da vraćaš bez problema je ravna čudu a prije toga se dogodilo čudo kada si dobio tolike pare na kredit
ovdje ljudi uzimaju "kredit" od mikrokreditnih organizacija od 600-700 stoja za registraciju i da kupe drva za zimu

naravno manja primanja = manji krediti, manji stan ili kuća, starije auto, kraći odmori i putovanja ali ne može se sve imati
Kikibombona

#266 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kikibombona »

animals wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
Bolje otplaćivati svoje nego biti podstanar u tuđem. Ipak negdje moraš živjeti.
Neka imaju istu vrijednost kuće kada otplate i odbiješ kamate kao gubitak, opet su nešto postigli nakon 20-30 godina, mogu sebi kupiti manji stan ili manju kucu, pa im za razliku od drugih penzija cijela ostane za život.
Ma nek svako radi onako kako misli da je najbolje..
ja sam samo naveo kako se zivi na zapadu..
normalan prosjecni zivot..
nekretnine u Becu npr, su dostigle astronomske cijene..
za nas obicne smrtnike, postaju nedostizne..
za obicnu kucu od 100 m2, moras citav zivot robijati..
pa vecina zivi u unajmljenim stanovima, za koje placas uredno kiriju..
ne vjerujem da je u Njemackoj nesto drugacije..
U Njemackoj je sve drugacije!

NJ E M A C KA :kiselavoda: :kiss:

:izet: :D
animals

#267 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by animals »

japin_mutapi wrote:
kralju jesi ti svjestan šta si napisao

znači uzeli kredit i vratiće 400.000 eura tj. 800.000 maraka - slovima osamstotina hiljada/tisuća maraka
i vratiće znači poenta je na VRATIĆE te pare bez velikih naprezanja i kriza - uz to fino žive, hrane se i oblače, voze solidno auto

tolike pare u bosni ne možeš zaraditi za cijeli život a i ono što zaradiš pojedeš i to najjeftinije iz binga
iz bosanske perpektive sama činjenica da imaš ratu od 1000eura i da vraćaš bez problema je ravna čudu a prije toga se dogodilo čudo kada si dobio tolike pare na kredit
ovdje ljudi uzimaju "kredit" od mikrokreditnih organizacija od 600-700 stoja za registraciju i da kupe drva za zimu

naravno manja primanja = manji krediti, manji stan ili kuća, starije auto, kraći odmori i putovanja ali ne može se sve imati
Kako nisam svjestan..mladi obrazovani ljudi mogu puno..
srednje obrazovani, mogu manje..
prosjecan solidan zivot..
sve zavisi sta se podrazumijeva pod to zivot..
Fudo387

#268 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

muzicar_iz_parka wrote:
Pa nije moguce, vec mora.
Ako je uzeo na 30 godina, otplatice je za 30 godina.
Ne moze jedan mjesec hocu, drugi necu i natanane.
Ovo pod uslovom da se ne sjebe i ne mogne placat, onda nista, haj u stan i banka je uzme nazad, i proda drugom robu. :lol:
Kikibombona

#269 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Kikibombona »

Najvise mi zao Fude, Insomnie i Selna

Jebite mi sve ako se ne vrate u domovinu do nove godine. :oops:

Jesu se zajebali kada su otisli, napatise se gore nego Isus na Golgoti. Lijepa Bosna. :kiss:

Hocemo u Njemacku, nema druge drzave na planeti ovoj. Pohotne plavuse, dobre pive i kobe, mercedes i audi, pos'o lagan - para dobra, sve na tacni srevirano :izet:

Kada cujem rijec 'njemacka', neka toplina obuzme u predjelu grdi. Prva asocijacija 'raj na zemlji'. :-D
tandmand

#270 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by tandmand »

Na truhlom zapadu ne smiješ biti malo više mjeseci na leru, npr. da se razboliš a kamo li sa kreditom na leđima ...
Fudo387

#271 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Fudo387 »

Kikibombona wrote:Najvise mi zao Fude, Insomnie i Selna

Jesu se zajebali kada su otisli, napatise se gore Isus na Golgoti. Lijepa Bosna. :kiss:

Hocemo u Njemacku, nema druge drzave na planeti ovoj. Pohotne plavuse, dobre pive i kobe, mercedes i audi, pos'o lagan - para dobra, sve na tacni srevirano :izet:

Kada cujem rijec 'njemacka', neka toplina obuzme u predjelu grdi. Raj na zemlji. :-D
Ne znam za njih, al ja cu se vratit do nove godine,
Al nako, da vas sve vidim, izgrlim, napijem...i eto, vi’cemo se opet. :lol:
Nedajte se, borimo se. :bih: :D
Matzan

#272 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by Matzan »

Može li mi neko objasniti kako 550.000 nezaposlenih ljudi doprinosi rastu BDP-a, prosječne plate i prosječne penzije?
muzicar_iz_parka

#274 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Fudo je meni najjači lik na forumu. :mrgreen:
seln

#275 Re: Nova liberalizacija pristupa radnom tržištu Njemačke = Novi egzodus ljudi?

Post by seln »

Kikibombona wrote:Najvise mi zao Fude, Insomnie i Selna

Jesu se zajebali kada su otisli, napatise se gore nego Isus na Golgoti. Lijepa Bosna. :kiss:

Kada cujem rijec 'njemacka', neka toplina obuzme u predjelu grdi. Prva asocijacija 'raj na zemlji'. :-D
Tebi neko stavio drogu u Kurdistan?
Gdje sam rekao da sam se zajebao?
Samo, kako je bilo krenulo, vec bi neko izlicitirao pocetnu platu 10 000, a veliki stan u centru 20 000.
Post Reply