@fair life, prenj, i posebno BECHO -- pogodili ste tacno "u sridu"! to je to! 1 moze se sa cetnicima...
2premotajmo jedno 50 godina kasnije, i sta imamo u bosni: ne mozes se mrdnuti ako nisi clan "halke"; umjesto "druze tito ljubicice bijela" pjeva se "da te nije alija"; umjesto cetnika i ustasa (sa kojima su u politickoj koaliciji), 3alija i njegovi se sjetili da kritikuju djeda mraza i djecu iz mjesanih brakova; umjesto tita, ne mozes opsovati aliju; u drzavnim 4skolama sada ima vjeronauk umjesto marksizma (pa se samo usudi da ne posaljes dijete na cas); a uciteljica umjesto na vakcinaciju ili psihologu preporucuje da dijete ode hodzi da mu slije stravu (ovo si mislim ti napisala na drugom postu). umjesto "sposobnih" alija nam je rekao da je bolje uzimati "poslusne" i provjerene. 5 umjesto energoinvesta, hidrogradnje, i slicnih firmi, imamo dzamije svjetskih razmjera. umjesto emerika bluma, gradonacelnik sarajeva je neka polu-pismena hamsa. drzavna administracija je puna fasista svih boja; 6umjesto jedinstvene BiH imamo RS. 1955 (10 godina poslije stravicnog rata) titova jugoslavija je licila na funckionalnu drzavu u svakom pogledu a bosna koju nam je alija ostavio je rezervat. ma napravili smo progres pod alijom, ne mogu ti opisati... pa kako ih porediti?
nisam indoktrinirani titoista, ali nisam ni slijepa da ne vidim kako je obican narod zivio tada a kako zivi sada; da ne vidim sta je ostalo iza titove jugoslavije a sta nam je alija "stvorio" (jos nisu stigli sve ni da popljackaju mili nam vlastodrsci). i tito i alija su bili obicni ljudi i obojica su cinili greske, sa time da nas titove greske kostase ... (jos ne znam, cega tacno nas kostase?)7 a alijine greske nas kostase drzave i normalnog zivota.
wandy wrote:
1 Tito je od cetnika pravio partizane.
tito je drazi spucao metak u celo, i nije rekao 45-e, mogu ja sa njim, kao sto alija moze sa momcilom poslije svih pokolja. mislim da je hipokriticno da kritikujes tita, jer ti je alija svo vrijeme sjedio sa cetnicima u koaliciji, ali shvatam te -- pa i sam si vjerovatno glasao za SDS u paketu sa SDA 1990-e...
wandy wrote:
2 Drugacije bi bilo da Zlatko ima vlast?
ko je spomenuo zlatka? moj argument je; kako je to pod alijom bilo bolje nego pod titom, moras biti "clan" odredjene partije. progres?
wandy wrote:
3 Kad je rahmetli Alija kritikovo djecu iz mjesani brakova?. Nemoj mi sad molim te citirati DANE ili SB
procitaj sta sam napisala: rekla sam alija i njegovi ahbabi. latic je takve bljuzgotine pisao o djeci iz mjesanih brakova, da bi covjek rekao da su mu mrzi oni od cetnika (sto vjerovatno i jesu, jer cetnici su u prijateljskoj koaliciji sa SDA). alija je "savjetovao" da se ne slavi nova godina, ko da nam je nova godina najveci problem.
wandy wrote:
4 Skoro svugdje u Europi imas vjeronauku.Djece idu u crkve.Sta ti je tu cudno?
nije mi nista cudno, mada gdje ja zivim nema vjeronauke u drzavnim skolama. nema je u engleskoj, francuskoj, USA, kanadi, australiji... ali nije bitno: opet pitam kako nam je to bolje pod alijom nego pod titom -- jedna dogma (marksizam) je zamjenenja drugom dogmom (religijom). progres?
wandy wrote:
5 Ako mozda neznas nije isti sistem kosto je bio prije.Sta fali damijama,ako ti smetaju kad prolazis okreni glavu.
dzamijama nista ne fali, ne smetaju mi niti okrecem glavu od njih. ali mi se cini da su nem neke druge stvari malo potrebnije: radna mjesta i bolnice naprimjer? jer cini mi se da je titu bilo prece da nahrani raju, pa im je umjesto dzamija otvarao fabrike i skole.
wandy wrote:
6 Tto nije imao radovana i mladica i veliki broj srpskog stanovnistva iza njihovi leda.
pa da. i sigurno zato nije morao sa njima u koaliciju?
wandy wrote:
7 Tvoje misljene. Da rahmetli Alija nije potpisao nastavio bi se rat.Sa nastavkom rata bilo bi jos zrtava.
a do 95-e nismo imali zrtava? pa mogao je potpisati nesto ranije, da izbjegnemo 250,000 ubijenoh, 1 milion raseljenih, 50,000 silovanih zena, konc-logore... nego potpisa alija kad dodjosmo pred banja luku? zaustavi prodore u hercegovinu?