ko je bio bolji za Bosnu i narod,Tito ili Alija?

Post Reply
zlochin i kazna

Post by zlochin i kazna »

@nendertalac
za ono doba i za one uslove, mislim da je tito napravio dosta, a za ovo doba i za ove uslove, mislim da je alija dokusurio ono sto nam je ostalo iza tita (mislim u materijalnom smislu).
pokrivash pitanje upuceno Vodenjaku?
kazesh da - mislish- a jesi li ti siguran da znash da mislish?i znash li razliku izmedju mishljenja i sigurnog stava sa argumentima?
ja vidish vishe ne mislim.sigurna sam. argumenti su u Hagu. ima ih i po shumama i gorama , po cijeloj Srbiji - ili to ja samo - mozda krivo mislim?
i gdje vam je Alija? da te podsjetim kako je - mislim - mrtav.

Alija dokusurio sve bosanskohercegovacke firme?

posebno u vrijeme bijega srpskoga zivlja sa Grbavice, iz Vogoshche , Nedjaricha, Dobrinje itd. koji su za sobom rushili i palili sve shto nisu mogli odnijeti u RS da bi se vrnuo i dobio odshtetu zagarantovanu Dejtonom?
i ti to mirne dushe i mirne savjesti iznosis ovako u javnost?
razumijem da imaju krivicu pojedinci, grupacije ili chak velika vechina SDA stranachkog chlanstva ali nije to Alijina ideologija ni njegovo djelo.

grijeshim li ja ili ti?
zzzzz

Post by zzzzz »

Za nastavak rata nisu postojali nikakvi preduslovi i upitno je sta bi se time postiglo.

Da bi se uopste realno pokusao predviditi ishod eventualnog nastavka rata treba u obzir uzeti sve faktore koji bi uticali na to... pozicija medjunarodne zajednice sa Clintonom i USA na celu, pozicije Hrvatske i Tudjmana nakon sto su ostvarili svoje ciljeve i interese, Milosevicev stav nakon prodaje Krajine, snaga i eventualni zamor Armije BiH cetverogodisnjim ratom (nazalost najbolji ginu i nemoguce ih je nadomjestiti), tehnicka opremljenost Armije BiH za samostalno oslobadjanje gradova strateski vaznih za ishod rata (Sarajevo, Prijedor, Doboj i Brcko)

Ovo bi licilo na slogan Hordi Zla "SAMI PROTIV SVIH"
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:@nendertalac:
ne sumnjam da je tako bilo, jer znam dosta slicnih prica, cak i u sopstvenoj porodici. evo reci cu da su mi starije amizde sve bili u partizanima od 1941 (zato su cetnici non-stop palili selo i otac mi se rodio u zbijegu jer je nena u 9-om mjesecu morala u brda da se krije), ali da su i oni propatili poslije rata jer su komunisti masovno "oduzimali", nisu bas trpjeli ikakvo neslaganje i slicno... ali prezivjelo se, napredovalo se, i najvaznije, svima je bilo nekako isto. i strah me je da posmislim sta bi se desilo da je u II ratu nadvladao neko drugi osim tita, i kako bi i tvoj dedo i moj dedo zivjeli tada i da li bi im ikako i ostala glava na ramenima.

sta hocu da kazem -- niko nije pod titom zivio kao bubreg u loju, ali vecina naroda je bila zbrinuta -- imalo se za osnovne potrebe. ja ne sumnjam da je tvoja mama platila 2000 KM da joj zaposle brata, ali ne vidim da je sada neko poboljsanje. ljudi prezimljavaju u kokosinjicma; nemaju ljekara, stuje, vode; moras svakoga da podmicujes, siromastvo je jos gore, ne vidim nadu u buducnost - i to hocu da kazem kada kazem da je bio tito bolji za narod nego alija. sto je najgore, u titovo doba su svi bili "jednako" siromasni, a danasnji kontrast je ocajan: sa jedne strane imas siromastvo srceparajucih razmjera, a sa druge strane kojekakve turbo-bogatase koji iz rata (kako li boze) izadjose sa firmama i posjedima... i kao sto nisma mogla da zamislim da je iko drugi vladao osim tita, tako mogu da zamislim da bi nam bilo bolje da je recimo, rahmetli hakija turajlic; rusmir mahmutcehajic, ili neko slican vladao i donosio odluke umjesto alije...

za ono doba i za one uslove, mislim da je tito napravio dosta, a za ovo doba i za ove uslove, mislim da je alija dokusurio ono sto nam je ostalo iza tita (mislim u materijalnom smislu).
kontam i ja tebe. za mene sigurno niko ne moze reci da sam obozavaoc Alije. I svakako se slazem da je danas situacija uzasna. ali danas imamo aparate da to mjenjamo - ali to ne radimo. danas imamo pravo da kazemo sto mislimo - ali danas vise niko ne zna sta da misli. za vrijeme tita dosta se izgradilo ali dosta se i propustilo. dosta je i nepravde bilo i kaznjavanja za nepostojeci zlocin. Kazes da su cetnici palili sela za koja se znalo da je iz njih izniklo dosta partizana. Tito to nije radio, ali je radio nesto drugo. poslije rata su se citave bivse cetnicke i ustaske regije jednostavno zakocile u razvoju. citavi gradovi. i sta se time dobilo? dobio se bjes hiljada i hiljada ljudi koji nisu bili ni za sta krivi a ispastali su.

sto se tice toga sta bi bilo da je neko drugi dobio vlast umjesto tita - obzirom da su hrvati direktno radili sa njemcima a drazo bio vojnik kralja - to bi bio izbor cetnici ili tito. jugoslavija bi se vjerovatno tada vec raspala a muslimani i u bosni i u hrvatskoj i u srbiji i crnoj gori - bi najebali. titova vojska jeste bila jedina vojska koja nije palila sela jer su srpska, muslimanska ili hrvatska. za titom stvarno jesu mogli poci svi. ali sistem koji su komunisti izgradili nije bas bio najpravedniji sistem koji se mogao zamisliti. moglo je mnogo mnogo bolje. moj stric se bio u uclanio u savez komunista i nudili su mu kucu i zemlju u posavini - kucu iz koje su komunisti istjerali njemce - pa mu je otac rekao da se na tudjoj muci ne smije graditi sreca.

problem je sto kod nas malo ima takvog morala. odjednom je "protiv neprijatelja" sve dozvoljeno. iskoristi rat da opljackas nekog ko je "neprijatelj" i onda odjednom imamo gomile neprijatelja i gomile pljackasa koji nas hrane mrznjom. sad neko da pokrene pitanje ratnog profiterstva - ovjde bi bio ponovo rat. ne zato sto narod hoce da ratuje - nego zato sto su oni koji su se obogatili na tudjoj muci nece lako predat svoj ratni plijen. i radije ce da se mi opet jedni s drugima bijemo za njihovo dobro. i nemaju ni morala ni granica. a stite se tzv. velikim imenima jer - ko je lopov i kriminalac sa alijinom (titinom) slikom u kancelariji - napad na njega je napad na male velike bogove.

a taj kontrast koji sad imas i koji ti se gadi je kontrast koji dolazi sa zapada. mislis da na zapadu nema bjede? samo sto je bjeda na zapadu navikla na te razlike i znaju da su fukara i niko i nista i da nikad drukcije nece ni biti. a mi smo navikli da razmisljamo kako smo svi isti i kako je nepravda losa pa sad te razlike i nepravde ne mozemo da svarimo.
nendertalac

Post by nendertalac »

zlochin i kazna wrote:@nendertalac
kazesh da - mislish- a jesi li ti siguran da znash da mislish?i znash li razliku izmedju mishljenja i sigurnog stava sa argumentima?
ja vidish vishe ne mislim.sigurna sam. argumenti su u Hagu. ima ih i po shumama i gorama , po cijeloj Srbiji - ili to ja samo - mozda krivo mislim?

posebno u vrijeme bijega srpskoga zivlja sa Grbavice, iz Vogoshche , Nedjaricha, Dobrinje itd. koji su za sobom rushili i palili sve shto nisu mogli odnijeti u RS da bi se vrnuo i dobio odshtetu zagarantovanu Dejtonom?
razumijem da imaju krivicu pojedinci, grupacije ili chak velika vechina SDA stranachkog chlanstva ali nije to Alijina ideologija ni njegovo djelo.

grijeshim li ja ili ti?
jesi li siguran da se meni obracas?
danas

Post by danas »

@fair life, prenj, i posebno BECHO -- pogodili ste tacno "u sridu"! to je to! 1 moze se sa cetnicima...
2premotajmo jedno 50 godina kasnije, i sta imamo u bosni: ne mozes se mrdnuti ako nisi clan "halke"; umjesto "druze tito ljubicice bijela" pjeva se "da te nije alija"; umjesto cetnika i ustasa (sa kojima su u politickoj koaliciji), 3alija i njegovi se sjetili da kritikuju djeda mraza i djecu iz mjesanih brakova; umjesto tita, ne mozes opsovati aliju; u drzavnim 4skolama sada ima vjeronauk umjesto marksizma (pa se samo usudi da ne posaljes dijete na cas); a uciteljica umjesto na vakcinaciju ili psihologu preporucuje da dijete ode hodzi da mu slije stravu (ovo si mislim ti napisala na drugom postu). umjesto "sposobnih" alija nam je rekao da je bolje uzimati "poslusne" i provjerene. 5 umjesto energoinvesta, hidrogradnje, i slicnih firmi, imamo dzamije svjetskih razmjera. umjesto emerika bluma, gradonacelnik sarajeva je neka polu-pismena hamsa. drzavna administracija je puna fasista svih boja; 6umjesto jedinstvene BiH imamo RS. 1955 (10 godina poslije stravicnog rata) titova jugoslavija je licila na funckionalnu drzavu u svakom pogledu a bosna koju nam je alija ostavio je rezervat. ma napravili smo progres pod alijom, ne mogu ti opisati... pa kako ih porediti?

nisam indoktrinirani titoista, ali nisam ni slijepa da ne vidim kako je obican narod zivio tada a kako zivi sada; da ne vidim sta je ostalo iza titove jugoslavije a sta nam je alija "stvorio" (jos nisu stigli sve ni da popljackaju mili nam vlastodrsci). i tito i alija su bili obicni ljudi i obojica su cinili greske, sa time da nas titove greske kostase ... (jos ne znam, cega tacno nas kostase?)7 a alijine greske nas kostase drzave i normalnog zivota.

wandy wrote: 1 Tito je od cetnika pravio partizane.
tito je drazi spucao metak u celo, i nije rekao 45-e, mogu ja sa njim, kao sto alija moze sa momcilom poslije svih pokolja. mislim da je hipokriticno da kritikujes tita, jer ti je alija svo vrijeme sjedio sa cetnicima u koaliciji, ali shvatam te -- pa i sam si vjerovatno glasao za SDS u paketu sa SDA 1990-e...
wandy wrote: 2 Drugacije bi bilo da Zlatko ima vlast?
ko je spomenuo zlatka? moj argument je; kako je to pod alijom bilo bolje nego pod titom, moras biti "clan" odredjene partije. progres?
wandy wrote: 3 Kad je rahmetli Alija kritikovo djecu iz mjesani brakova?. Nemoj mi sad molim te citirati DANE ili SB
procitaj sta sam napisala: rekla sam alija i njegovi ahbabi. latic je takve bljuzgotine pisao o djeci iz mjesanih brakova, da bi covjek rekao da su mu mrzi oni od cetnika (sto vjerovatno i jesu, jer cetnici su u prijateljskoj koaliciji sa SDA). alija je "savjetovao" da se ne slavi nova godina, ko da nam je nova godina najveci problem.
wandy wrote: 4 Skoro svugdje u Europi imas vjeronauku.Djece idu u crkve.Sta ti je tu cudno?
nije mi nista cudno, mada gdje ja zivim nema vjeronauke u drzavnim skolama. nema je u engleskoj, francuskoj, USA, kanadi, australiji... ali nije bitno: opet pitam kako nam je to bolje pod alijom nego pod titom -- jedna dogma (marksizam) je zamjenenja drugom dogmom (religijom). progres?
wandy wrote: 5 Ako mozda neznas nije isti sistem kosto je bio prije.Sta fali damijama,ako ti smetaju kad prolazis okreni glavu.
dzamijama nista ne fali, ne smetaju mi niti okrecem glavu od njih. ali mi se cini da su nem neke druge stvari malo potrebnije: radna mjesta i bolnice naprimjer? jer cini mi se da je titu bilo prece da nahrani raju, pa im je umjesto dzamija otvarao fabrike i skole.
wandy wrote: 6 Tto nije imao radovana i mladica i veliki broj srpskog stanovnistva iza njihovi leda.
pa da. i sigurno zato nije morao sa njima u koaliciju?
wandy wrote: 7 Tvoje misljene. Da rahmetli Alija nije potpisao nastavio bi se rat.Sa nastavkom rata bilo bi jos zrtava.
a do 95-e nismo imali zrtava? pa mogao je potpisati nesto ranije, da izbjegnemo 250,000 ubijenoh, 1 milion raseljenih, 50,000 silovanih zena, konc-logore... nego potpisa alija kad dodjosmo pred banja luku? zaustavi prodore u hercegovinu?
Televizione

Post by Televizione »

Autor: nendertalac Poslano: 03/07/2005 15:07
danas (citat):
@nendertalac:
ne sumnjam da je tako bilo, jer znam dosta slicnih prica, cak i u sopstvenoj porodici. evo reci cu da su mi starije amizde sve bili u partizanima od 1941 (zato su cetnici non-stop palili selo i otac mi se rodio u zbijegu jer je nena u 9-om mjesecu morala u brda da se krije), ali da su i oni propatili poslije rata jer su komunisti masovno "oduzimali", nisu bas trpjeli ikakvo neslaganje i slicno... ali prezivjelo se, napredovalo se, i najvaznije, svima je bilo nekako isto. i strah me je da posmislim sta bi se desilo da je u II ratu nadvladao neko drugi osim tita, i kako bi i tvoj dedo i moj dedo zivjeli tada i da li bi im ikako i ostala glava na ramenima.

sta hocu da kazem -- niko nije pod titom zivio kao bubreg u loju, ali vecina naroda je bila zbrinuta -- imalo se za osnovne potrebe. ja ne sumnjam da je tvoja mama platila 2000 KM da joj zaposle brata, ali ne vidim da je sada neko poboljsanje. ljudi prezimljavaju u kokosinjicma; nemaju ljekara, stuje, vode; moras svakoga da podmicujes, siromastvo je jos gore, ne vidim nadu u buducnost - i to hocu da kazem kada kazem da je bio tito bolji za narod nego alija. sto je najgore, u titovo doba su svi bili "jednako" siromasni, a danasnji kontrast je ocajan: sa jedne strane imas siromastvo srceparajucih razmjera, a sa druge strane kojekakve turbo-bogatase koji iz rata (kako li boze) izadjose sa firmama i posjedima... i kao sto nisma mogla da zamislim da je iko drugi vladao osim tita, tako mogu da zamislim da bi nam bilo bolje da je recimo, rahmetli hakija turajlic; rusmir mahmutcehajic, ili neko slican vladao i donosio odluke umjesto alije...

kontam i ja tebe. za mene sigurno niko ne moze reci da sam obozavaoc Alije. I svakako se slazem da je danas situacija uzasna. ali danas imamo aparate da to mjenjamo - ali to ne radimo. danas imamo pravo da kazemo sto mislimo - ali danas vise niko ne zna sta da misli. za vrijeme tita dosta se izgradilo ali dosta se i propustilo. dosta je i nepravde bilo i kaznjavanja za nepostojeci zlocin. Kazes da su cetnici palili sela za koja se znalo da je iz njih izniklo dosta partizana. Tito to nije radio, ali je radio nesto drugo. poslije rata su se citave bivse cetnicke i ustaske regije jednostavno zakocile u razvoju. citavi gradovi. i sta se time dobilo? dobio se bjes hiljada i hiljada ljudi koji nisu bili ni za sta krivi a ispastali su.

sto se tice toga sta bi bilo da je neko drugi dobio vlast umjesto tita - obzirom da su hrvati direktno radili sa njemcima a drazo bio vojnik kralja - to bi bio izbor cetnici ili tito. jugoslavija bi se vjerovatno tada vec raspala a muslimani i u bosni i u hrvatskoj i u srbiji i crnoj gori - bi najebali. titova vojska jeste bila jedina vojska koja nije palila sela jer su srpska, muslimanska ili hrvatska. za titom stvarno jesu mogli poci svi. ali sistem koji su komunisti izgradili nije bas bio najpravedniji sistem koji se mogao zamisliti. moglo je mnogo mnogo bolje. moj stric se bio u uclanio u savez komunista i nudili su mu kucu i zemlju u posavini - kucu iz koje su komunisti istjerali njemce - pa mu je otac rekao da se na tudjoj muci ne smije graditi sreca.

problem je sto kod nas malo ima takvog morala. odjednom je "protiv neprijatelja" sve dozvoljeno. iskoristi rat da opljackas nekog ko je "neprijatelj" i onda odjednom imamo gomile neprijatelja i gomile pljackasa koji nas hrane mrznjom. sad neko da pokrene pitanje ratnog profiterstva - ovjde bi bio ponovo rat. ne zato sto narod hoce da ratuje - nego zato sto su oni koji su se obogatili na tudjoj muci nece lako predat svoj ratni plijen. i radije ce da se mi opet jedni s drugima bijemo za njihovo dobro. i nemaju ni morala ni granica. a stite se tzv. velikim imenima jer - ko je lopov i kriminalac sa alijinom (titinom) slikom u kancelariji - napad na njega je napad na male velike bogove.

a taj kontrast koji sad imas i koji ti se gadi je kontrast koji dolazi sa zapada. mislis da na zapadu nema bjede? samo sto je bjeda na zapadu navikla na te razlike i znaju da su fukara i niko i nista i da nikad drukcije nece ni biti. a mi smo navikli da razmisljamo kako smo svi isti i kako je nepravda losa pa sad te razlike i nepravde ne mozemo da svarimo.
Podpisujem sve, do do zadnjeg komentara. Narvno da i na Zapadu ima bijede, ali ne u tim razmjerima. Na Zapadu ili onome sto zamisljamo da je Zapad postoji vec 1.000 godina zakon, istina danas nenapisan - sto bi za fukare sa Balkana - bio izazov da ga pogaze svim sredstvima. U prijevodu taj zakon glasi nenako jednostavno: "imanje obavezuje".
Pod imanjem s epodrazumijeva imetak, funkcija, funkcija u vojsci, u civilnom drustvu, u sudstvu u admnistraciji. "Obavezuje" znaci doticna jedinka snosi drustvenu i socijalnu obavezu za njoj podredjena lica: radnike, sluzbenike, najamne radnike, penzionere, vojnika ili oficira njemu podrijedjenom, okrivljenog ili samo osumnjicenog itd.

- O devijacijama necemo jer i izuzetaka i devijacija ima i mora biti. Nismo valjda u "raju" da je sve uredjeno. Mnogi postovi govore "nema morala". naravno da ga nema - NEMA OSNOVNE SOCIJALNE KOMPONENTE ni osnovne predstave koje su obaveze doticnog sluzbenika, direktora ili politicara. -

Fukara izrasla fukara se docepala vlastri (cast izuzecima). A ta fukara jos i zna kako s enarod .ajebava. Prodji Zapadnom Hercegovinom, vidi kako se gradi, pa ces shvatit sa socijalnom naobrazbom raste i briga za komsiju, susjeda, za njemu "pripadajuci" narod. Kod drugih ili onih pravih pravcatih fukara nemas te komponennte. Njima se cijela intelektulana i socijlna snaga sastoji u tome da napune piiiizzzdu ili isprazne ono sto bi o drvo mogli da omlate, intelektualni nivo na nivou trogodisnjeg djecaka primata iz predkamenog doba.

E sad ko ceka da ga ta ista fukara izvede iz bijede moze teferec vec da pripremi

Alija nije imao tu komponentnu uz sebe, Tito je imao druge uslove i osnovnu ideologiju za narod. Koliko je to dobro funkcionisalo ovisilo je kod obojice koliko su imali dobre saradnike ili manijake oko sebe.

Alija je mozda i naivno vjerovao u tzv. "vjersku" komponentru, da ce se covjek vjernik sam brinuti za kvalitet socijalne komponennte, previdjujuci ili ne znajuci da najvecih fukara upravo medju "vjernicima" ima. A najveci broj tih fukara je dosao iz "komunizma" gdje su vjerno i odano sluzili a preko noci postali vjernici da ih nema boljih. Oni kjoji to nisu bili nisu imali ni nikakvog znanja kako se vodi ni drzava ni mjesna zajednica. Ho-ruk drkackih slaboumnika zavladao, dobili jos bolju komponentnu nego u tadansja vremena - od manijaka postali preko noci "demokrate". Kakve su to demokrate vidis na socijalnim razlikama.

Dok te fukare ne pomeces na vjesalicu ili u zapecak nema nista bez nasilja. Nasilje se ogleda na svakom koraku. Najbolje se vidi u "cuvenoj" hajatovoj emisiji - diskusiji . toga ne vidjeh u kameno doba. Dakle Blakan ostaje Blakan, sta mozemo. "Civilizacija prosla mimo" kako navede Oslobodjenje. Vec da mi to objasnimo i medjunarodnoj zajednici da se ne zamaraju nekakvim reformama, ovdje i tu medju nekima treba jedno par hiljada tisuca godina da predjemo u pismenu civilizaciju.

Amen.
nendertalac

Post by nendertalac »

Televizione wrote:

Koliko je to dobro funkcionisalo ovisilo je kod obojice koliko su imali dobre saradnike ili manijake oko sebe.

Alija je mozda i naivno vjerovao u tzv. "vjersku" komponentru, da ce se covjek vjernik sam brinuti za kvalitet socijalne komponennte, previdjujuci ili ne znajuci da najvecih fukara upravo medju "vjernicima" ima. A najveci broj tih fukara je dosao iz "komunizma" gdje su vjerno i odano sluzili a preko noci postali vjernici da ih nema boljih. Oni kjoji to nisu bili nisu imali ni nikakvog znanja kako se vodi ni drzava ni mjesna zajednica. Ho-ruk drkackih slaboumnika zavladao, dobili jos bolju komponentnu nego u tadansja vremena - od manijaka postali preko noci "demokrate". Kakve su to demokrate vidis na socijalnim razlikama.

Dok te fukare ne pomeces na vjesalicu ili u zapecak nema nista bez nasilja. Nasilje se ogleda na svakom koraku. Najbolje se vidi u "cuvenoj" hajatovoj emisiji - diskusiji . toga ne vidjeh u kameno doba. Dakle Blakan ostaje Blakan, sta mozemo. "Civilizacija prosla mimo" kako navede Oslobodjenje. Vec da mi to objasnimo i medjunarodnoj zajednici da se ne zamaraju nekakvim reformama, ovdje i tu medju nekima treba jedno par hiljada tisuca godina da predjemo u pismenu civilizaciju.

Amen.
neces ti vjesanjem nista dobiti. samo ces dobiti da i buducim generacijama ostavis krvne neprijatelje. i to je to. Edukacijom mozes - ali mislim da nekima to jednostavno ne odogovara.

sta kosta recimo da se kupe autobusi koji bi svako jutro pokupili djecu iz tih nedodjija, odvezli ih u najblizi grad u skolu i popodne vratili nazad? sigurno bi kostalo manje nego seoske skole od 100 kvadrata u kojoj su zajedno i sa jednom uciteljicom (koju jedva da mozes naci jer ko je budala da se skoluje za ucitelja i ode negdje gdje je bog rekao laku noc) u istoj ucionici svi od prvog do osmog razreda i ... sta onda? sta ih se pod takvim uslovima moze nauciti? kakva im je konkurencija medju ucenicima koji su do skole isli za 5 minuta i imali obrazovane i ucitelje i nastavnike? zdravo djaci. naucio si koliko je jedna motika plus jos jedna motika minus traktor. ti mislis da su seljaci i neobrazovani ljudi slijepi? da ne pokusavaju da napreduju? da ne vide probleme na koje nailaze u tim pokusajima?

nemoj mi molim te samo pricat o vjesanju. po tome bi trebalo sve siromasne ljude povjesat. ne znam samo ko bi ti ostao da ore i kopa i zemlju i rudnike. ko bi drva sjeko? ko bi cistio ulice?
zlochin i kazna

nendertalac wrote:

grijeshim li ja ili ti?
jesi li siguran da se meni obracas?
jesi li ti siguran da sam samo mislila ili sam pogrijeshila - mislechi - da sam sigurno - tebe citirala?
Televizione

Post by Televizione »

sta kosta recimo da se kupe autobusi koji bi svako jutro pokupili djecu iz tih nedodjija, odvezli ih u najblizi grad u skolu i popodne vratili nazad? sigurno bi kostalo manje nego seoske skole od 100 kvadrata u kojoj su zajedno i sa jednom uciteljicom (koju jedva da mozes naci jer ko je budala da se skoluje za ucitelja i ode negdje gdje je bog rekao laku noc) u istoj ucionici svi od prvog do osmog razreda i ... sta onda? sta ih se pod takvim uslovima moze nauciti? kakva im je konkurencija medju ucenicima koji su do skole isli za 5 minuta i imali obrazovane i ucitelje i nastavnike? zdravo djaci. naucio si koliko je jedna motika plus jos jedna motika minus traktor. ti mislis da su seljaci i neobrazovani ljudi slijepi? da ne pokusavaju da napreduju? da ne vide probleme na koje nailaze u tim pokusajima?

nemoj mi molim te samo pricat o vjesanju. po tome bi trebalo sve siromasne ljude povjesat. ne znam samo ko bi ti ostao da ore i kopa i zemlju i rudnike. ko bi drva sjeko? ko bi cistio ulice
?
Super! Kosta malo truda i mnogo pokreta u glavi.

Nije bilo receno nista o siromasnima, vec o siromasnima duhom i idejom, ali i provedbom. Ili drugacije: te fukare sjede u foteljama.

"Vjesanje" je misljeno na vjesalice: u penziju, zapecak, daj im koliko hoce samo da ne rade nista vise, jer i ne rade.

Na univerzitetu podijeljeno nesto oko 2.500 diploma. Mladi ljudi (do 40, najvise do - 50 godina) su bez posla. Na pocasnim, uglednim funkcija sto se mene tice moze ostati tko hoce.
nendertalac

Post by nendertalac »

zlochin i kazna wrote:
nendertalac wrote:
zlochin i kazna wrote:@nendertalac jesi li siguran da se meni obracas?
jesi li ti siguran da sam samo mislila ili sam pogrijeshila - mislechi - da sam sigurno - tebe citirala?
[/quote]

pa mislim sigurno da je doslo do zabune, pa ako sam ja ta koja je zbunjena molim te objasni mi to pa mozda da ti i odgovorim.

ne volim da iko izdvaja nesto sto je neko drugi rekao a sto nema nikakve veze s mojim misljenjem, cak je mozda i oprecno onome sto ja mislim - i onda se jos suprotstavlja meni stavljajuci mi u usta tudje rijeci. ako ja tu nesto ne kontam - molim te objasni.

ovo gore sto citiras - nisam ja rekla.

ali ako hoces da ti odgovorim na ovo sto ti govoris - mogu, samo trazi.
zlochin i kazna

@nandertalac - do mene je.
nechu se povuchi pred svojom pogreshkom - izdvojila sam dio citata od "danas" koji je poceo sa tobom a zavrshio sa sobom.
hvala ti na ponudi i toleranciji ali pitanje sam postavila Vodenjaku.
nendertalac

Post by nendertalac »

Televizione wrote:

nemoj mi molim te samo pricat o vjesanju. po tome bi trebalo sve siromasne ljude povjesat. ne znam samo ko bi ti ostao da ore i kopa i zemlju i rudnike. ko bi drva sjeko? ko bi cistio ulice
?
Super! Kosta malo truda i mnogo pokreta u glavi.

Nije bilo receno nista o siromasnima, vec o siromasnima duhom i idejom, ali i provedbom. Ili drugacije: te fukare sjede u foteljama.

"Vjesanje" je misljeno na vjesalice: u penziju, zapecak, daj im koliko hoce samo da ne rade nista vise, jer i ne rade.

Na univerzitetu podijeljeno nesto oko 2.500 diploma. Mladi ljudi (do 40, najvise do - 50 godina) su bez posla. Na pocasnim, uglednim funkcija sto se mene tice moze ostati tko hoce.
Ovo sa vjesanjem sam te pogresno razumjela. To je tacno. Potpuno se slazem. Ali ih ne mozes i ne trebas skinuti ideoloski nego zakonski. i ne trebas ga vjesat, nego postavi standardne testove i uslove koje moraju zadovoljiti da bi bili na funkcijama na kojima jesu.

Zato opet mogu reci, kult bilo koje licnosti je opasan. Ne smije se niko ko je nesposoban za funkciju koju obavlja i ko je zeljan i voljan da je zloupotrebljava - kriti iza slike alija i tita. cim se neko usudi da se zali protiv institucioniranih - to se karakterise kao napad na kultne licnosti. i sta imas od toga - imas da oni za sobom vuku narod i da se bore protiv tebe u ime kulta i naroda. a ne bore se ni za sta drugo osim za "svete stolice".

Evo neko je spomenuo studentske nemire 68. sta bi se recimo trebalo desiti da danas izbiju stuentski nemiri. nece se niko sam skinuti sa vlasti. morate to pogurat.

moram ti reci da sam imala kontakta sa "studentima" i "svjezim diplomcima" u sarajevu. toliko je lijenosti u njima da je to za nepovjerovat. do 12 sati pricaju kako nece da rade jer bosna treba da bude i ostane bosna. a poslije 12 - jebu mater bosni i pricaju kako treba ici vani - jer naidju na problem necijeg drugog nerada na drugom dijelu lanca - institucioniranih i inspirisanih potpuno istim metodama i bezobrazlucima
zlochin i kazna

nendertalac wrote:Zato opet mogu reci, kult bilo koje licnosti je opasan. Ne smije se niko ko je nesposoban za funkciju koju obavlja i ko je zeljan i voljan da je zloupotrebljava - kriti iza slike alija i tita. cim se neko usudi da se zali protiv institucioniranih - to se karakterise kao napad na kultne licnosti. i sta imas od toga - imas da oni za sobom vuku narod i da se bore protiv tebe u ime kulta i naroda. a ne bore se ni za sta drugo osim za "svete stolice".

Evo neko je spomenuo studentske nemire 68. sta bi se recimo trebalo desiti da danas izbiju stuentski nemiri. nece se niko sam skinuti sa vlasti. morate to pogurat.

moram ti reci da sam imala kontakta sa "studentima" i "svjezim diplomcima" u sarajevu. toliko je lijenosti u njima da je to za nepovjerovat. do 12 sati pricaju kako nece da rade jer bosna treba da bude i ostane bosna. a poslije 12 - jebu mater bosni i pricaju kako treba ici vani - jer naidju na problem necijeg drugog nerada na drugom dijelu lanca - institucioniranih i inspirisanih potpuno istim metodama i bezobrazlucima
voljela bih da pored tachnih konstatacija josh samo ako mozesh dati
svoj stav - barem hipotetichki - kako osloboditi narodne mase od kulta lichnosti?

jedno je definisati tacno i decidno stanje u drushtvu ali sasvim je drugo izachi sa prezentacijom - legalnog , zakonskog pravnog - lijeka - kako opasno oboljelo drushtvo izlijechiti?

dakle imamo tachno definisanu dijagnozu bolesti ali koje metode lijechenja poduzeti?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

maggie, maggie.....
ne bi se ni pozdravila.... :(
zlochin i kazna

@nendertalac
Zato opet mogu reci, kult bilo koje licnosti je opasan. Ne smije se niko ko je nesposoban za funkciju koju obavlja i ko je zeljan i voljan da je zloupotrebljava - kriti iza slike alija i tita. cim se neko usudi da se zali protiv institucioniranih - to se karakterise kao napad na kultne licnosti. i sta imas od toga - imas da oni za sobom vuku narod i da se bore protiv tebe u ime kulta i naroda. a ne bore se ni za sta drugo osim za "svete stolice".

svoj stav - barem hipotetichki - kako osloboditi narodne mase od kulta lichnosti?

jedno je definisati tacno i decidno stanje u drushtvu ali sasvim je drugo izachi sa prezentacijom - legalnog , zakonskog pravnog - lijeka - kako opasno oboljelo drushtvo izlijechiti?

dakle imamo tachno definisanu dijagnozu bolesti ali koje metode lijechenja poduzeti?

@nendertalac -
molim te da mi odgovorish jer kao shto vidish da mi NEKO spochitava NESHTO shto bi trebalo stostruko ichi na jednu desetu IP adresu koja sama sa sobom razgovara pod stotinu naziva. kao shto vidish ako i sama nisi u igri - ovdje mozes rechi sve shto se kosi sa istinom i osnovnim moralnim (ili profesionalnim?) kodexom.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

e yebi ga maggie, ako je dotle doshlo da sam ja NEKO.....

a da ti ja odgovorim na pitanje o lijecenju:

narod ne mozes izlijeciti od kulta licnosti...

iako se ovdje vecina ljudi busa u prsa da su vjernici, opet im je potreban NEKO ko ce im biti neka vrsta UZORA u zivotu...da ne kazem idola...
zasto petljam vjeru u sve to? pa vjerujemo u Boga, ali ga ne vidimo....
ovako, sa Titom, Alijom, Zlatkom, Radovanom , Franjom, Nebitno-Kime, imamo nekoga koga pratimo i koga se drzimo...

znaci...TERAPIJE nema....

lijep pozdrav...
Last edited by mIRCerka on 03/07/2005 19:43, edited 1 time in total.
nendertalac

Post by nendertalac »

zlochin i kazna wrote:
nendertalac wrote:Zato opet mogu reci, kult bilo koje licnosti je opasan. Ne smije se niko ko je nesposoban za funkciju koju obavlja i ko je zeljan i voljan da je zloupotrebljava - kriti iza slike alija i tita. cim se neko usudi da se zali protiv institucioniranih - to se karakterise kao napad na kultne licnosti. i sta imas od toga - imas da oni za sobom vuku narod i da se bore protiv tebe u ime kulta i naroda. a ne bore se ni za sta drugo osim za "svete stolice".

prvo ne mislim da treba narod i narodne mase oslobadjati od kultova licnosti nego ideologiju i kultove treba izbaciti iz svih drzavnih i javnih organizacija i institucija. narodne mase ce se onda oslobodit same.

zakonski i konkretno - trebaju nam dobri pravnici koji nisu zamazani raznoraznim ideologijama i - gradi pravnu drzavu.

jedan primjer - zasto kod nas ne placanje radnika ne bi bilo zakonski regulisano tako da ostecenom ne treba 10 000 maraka da plati advokata da uopste pokrene postupak, vec da ga zastupa drzavni tuzilac?

drugi primjer - zasto se ne postavi zakon po kom se mjeri efektivnost profesora po rezultatima koje ucenici postizu? zar je moguce da se za odredjeni studij planira 4 godine a mnogima u prosjeku treba 10 godina da ga zavrse? postoje li standardni testovi po kojima profesori i ne znaju imena studenata kad ocjenjuju radove - vec rade pod siframa? postoji li zakon o tome koliko vremena profesor mora predavati, koliko vremena mora sjediti u kancelariji i biti na raspolaganju studentima za konsultacije?

eto ti par konkretnih - i to sve od jednog nendertalca - zamisli sta bi ti mogao reci posten pravnik?
nendertalac

Post by nendertalac »

zlochin i kazna wrote:
@nendertalac -
molim te da mi odgovorish jer kao shto vidish da mi NEKO spochitava NESHTO shto bi trebalo stostruko ichi na jednu desetu IP adresu koja sama sa sobom razgovara pod stotinu naziva. kao shto vidish ako i sama nisi u igri - ovdje mozes rechi sve shto se kosi sa istinom i osnovnim moralnim (ili profesionalnim?) kodexom.
ma nisam ni u kakvoj igri - ne kontam ni sta ti ko spochitava ni nekakvu pricu sama sa sobom ni desete IP adrese. ako mislis da sam upetljana u nekakvu zavjeru - reci na sta mislis jer nemam stvarno pojma o cemu pricas.

a to sta ko moze reci i protiv koga i sta se sa cime kosi i sta se sve moze reci - ja govorim ono sto mislim da znam a ako neko misli da je to neispravno - nek me ispravi. ne znam sta bih ti drugo rekla. za mene bez istine i kodeksa nema ni morala ni profesionalca.
danas

Post by danas »

grijeshim li ja ili ti?
@zlocin i kazna:

mislim da se meni obracas -- zao mi je sto se ne slazes sa mojim misljenjem, jer ako si ona osoba za koju mislim da jesi, ja se uglavnom slazem sa tvojim misljenjem. zao mi je sto vidis moj post kao nesto sto ne kritikuje cetnicka razaranja -- ako procitas sta sam ranije pisala, vidjeces sta o njima mislim i da sam svjesna svega sto su napravili. moj problem je izgleda sto im to ne halaljujem, kao neki sto rade ili misle da treba.

elem, ovo je bila poenta moga posta: za titom je dosta toga ostalo, 99% su razrusili cetnici. to znam i to stoji. ali sta se desilo sa onim sto nije palo njima u sake? na koji se nacin to privatizovalo? da li je iza te privatizacije stajao interes za obicnog radnika ili neciji drugi interes? ko je vlasnik kompanija koje su preostale, recimo, u sarajevu? evo, ko je vlasnik i na koji nacin se domogao bivseg PTT-a (a da ne spominjem, u koja doba i za cije vlasti se izgradio taj PTT)? takva je situacija sa svim preduzecima -- izgradjena za titovog vakta, sad se kamce budzasto. dosta je donirano za obnovu bosne, a dosta se i pozajmilo -- gdje su rezultati, gdje su otisle te pare? ja ih ne vidim, a imam pravo da postavljam pitanja. a ti reci da li grijesim? tema ovog topika je ko je bio bolji za narod, a ja samo mogu da konstatujem razlike koje su svima vidljive; kako je bilo za titovog doba a kako za alijinog; sta je tito izgradio i napravi a sta alija.

za kraj, da rezimiram: moja najveca kritika alijine politike, njegovog lika i djela je to sto je koalirao sa SDS-om cijelo vrijeme, jer bi raskid te koalicije znacio i kraj njegove sopstvene politicke pozicije (na koju nije dosao legalno, da ponovim jos jednom). ja ne mogu da imam postovanja za covjeka koji je poslije najgore klaonice "mogao" sa krajisnikom i potpisao RS poslije sve bosanske krvi prolivene za slobodnu i jednistvenu BiH. dalje, ono bosne sto nisu cetnici razrusili u ratu, dokusurili su kojekakvi piljari i dosljaci koji aliji izgleda nisu nimalo smetali, te je i sam rekao da su bolji "poslusni i podobni" od sposobnih. zato je bosna danas gdje jeste. ovo je moj stav i smatram da je potkrepljen konkretnim cinjenicama.

@nendertalac:
zivim u inostranstvu i dobro znam sta je kapitalizam i koliko bijede u njemu ima. zato sve vise postujem ono sto smo imali pod titom -- tek sada shvatam kolika je vizija i hrabrost trebala za takvo nesto. tacno je, neki su dobro popu*ili pod titom, ali su narod i drzava kao cjelina ipak isli naprijed i razvijali se -- dosta se izgradilo i napravilo od jedne u sustini zaostale seljacke zemlje. danas samo "odredjeni" pojedinci idu naprijed, a drzava i narod su ga dobrano popu*sili.

ti i televizzione imate dobre ideje, obrazovanje je bitno, i sve je to tacno. ali evo da pitam -- zar tito nije imao u biti iste ideje? da li mislis da ces skolovanjem nekoga bitno promijeniti, napraviti ga manje radikalnim, napraviti ga boljim covjekom? kao argument, navodim da su pod titom kojekakvi radovani, biljane, milosevici, cosici, seselji, koljevici itd. pozavrsavali najvece moguce skole i stekli dipolome, a ostali su fasisti u dusi -- to se izgleda nije moglo iskorijeniti obrazovanjem i doktoratima. pa ako tito nije mogao da napravi progres i da ih urazumi i upristoji, da li mislis da ce tvoj autobus to biti u stanju da ucini? ovo ne shvataj kao kritiku, ovo je dobronamjerna napomena da obrazovanje samo po sebi ne rjesava neke stvari.

pozdrav.
nendertalac

Post by nendertalac »

danas wrote:
@nendertalac:
zivim u inostranstvu i dobro znam sta je kapitalizam i koliko bijede u njemu ima. zato sve vise postujem ono sto smo imali pod titom -- tek sada shvatam kolika je vizija i hrabrost trebala za takvo nesto. tacno je, neki su dobro popu*ili pod titom, ali su narod i drzava kao cjelina ipak isli naprijed i razvijali se -- dosta se izgradilo i napravilo od jedne u sustini zaostale seljacke zemlje. danas samo "odredjeni" pojedinci idu naprijed, a drzava i narod su ga dobrano popu*sili.

ti i televizzione imate dobre ideje, obrazovanje je bitno, i sve je to tacno. ali evo da pitam -- zar tito nije imao u biti iste ideje? da li mislis da ces skolovanjem nekoga bitno promijeniti, napraviti ga manje radikalnim, napraviti ga boljim covjekom? kao argument, navodim da su pod titom kojekakvi radovani, biljane, milosevici, cosici, seselji, koljevici itd. pozavrsavali najvece moguce skole i stekli dipolome, a ostali su fasisti u dusi -- to se izgleda nije moglo iskorijeniti obrazovanjem i doktoratima. pa ako tito nije mogao da napravi progres i da ih urazumi i upristoji, da li mislis da ce tvoj autobus to biti u stanju da ucini? ovo ne shvataj kao kritiku, ovo je dobronamjerna napomena da obrazovanje samo po sebi ne rjesava neke stvari.

pozdrav.
ma ja sam ti rekla i opet ti kazem isto - tebi ako se svidja - svidja - ako se ne svidja - sta cu ti ja - NIJE SVIMA BILO DOBRO KO TEBI ILI MOZDA I MENI.

Obrazovanje - naravno da ne moze samo sebe ispraviti i sve nase muke i probleme rjesiti. ali moras priznati da je obrazovanje kolijevka svakog drustva i ako tu pravimo velike greske - te ce nam se greske vratiti u svim porama drustva i svi cemo to prije ili kasnije "posteno" platiti.
zlochin i kazna

@neandertalac
prvo ne mislim da treba narod i narodne mase oslobadjati od kultova licnosti nego ideologiju i kultove treba izbaciti iz svih drzavnih i javnih organizacija i institucija. narodne mase ce se onda oslobodit same.

hvala ti @neandertalac na odgovoru koji je zapravo opet konstatacija jer i pored truda nisam uspjela pronachi zakoniti lijek tipa - recept kako kultove izbaciti iz svih institucija vlasti......
u mojoj slobodnoj interpretaciji tvoga odgovora - vlast sama sebe treba osloboditi kulta/ova lichnosti a narod eto mozda moze i dobre, neiskorumpirane pravnike angazovati itd.

@neandertalko pogledaj koliko preobilja inih kultova lichnosti je ispisano samo za jedan dan, na samo jednom forumu.

graditi kuchu na rushevinama i rovitom terenu - sklonom klizishtima - ponekad je teshko, skoro neizvodivo. shto smo trazili to smo i dobili.

mi smo u ovoj drugoj tezoj varijanti koju smo sami odabrali.najlakshe je rechi da nas niko nishta ne pita.ortodoxna samoobmana i laz. klizimo li - klizimo.....svakoga dana u svakome pogledu sve vishe ka dnu....

Post by bosan »

za Danas

Alija nije rekao da su bolji "poslusni i podobni" od sposobnih, nego je rekao da su bolji "manje sposobni a posteni " od "sposobnih a nepostenih"

Sto je za mene isti k.... samo drugo pakovanje ali samo da se zna kako je doslovce rekao.
nendertalac

Post by nendertalac »

zlochin i kazna wrote:@neandertalac

hvala ti @neandertalac na odgovoru koji je zapravo opet konstatacija jer i pored truda nisam uspjela pronachi zakoniti lijek tipa - recept kako kultove izbaciti iz svih institucija vlasti......
u mojoj slobodnoj interpretaciji tvoga odgovora - vlast sama sebe treba osloboditi kulta/ova lichnosti a narod eto mozda moze i dobre, neiskorumpirane pravnike angazovati itd.

@neandertalko pogledaj koliko preobilja inih kultova lichnosti je ispisano samo za jedan dan, na samo jednom forumu.

graditi kuchu na rushevinama i rovitom terenu - sklonom klizishtima - ponekad je teshko, skoro neizvodivo. shto smo trazili to smo i dobili.

mi smo u ovoj drugoj tezoj varijanti koju smo sami odabrali.najlakshe je rechi da nas niko nishta ne pita.ortodoxna samoobmana i laz. klizimo li - klizimo.....svakoga dana u svakome pogledu sve vishe ka dnu....

imas konkretan problem - definisi ga. trazi odgovore na konkretna pitanja. religija je jedno - drzavna institucija je drugo. trazi prava tamo gdje se traze. pod sudovima, po skupstinama. zali se. organizuj se. zahtjevaj. grupisi se. izadji na ulicu. uradi sve sto mozes.

ja sam isla od opstine do opstine po sarajevu i svadjala se s kim sam stigla. al sam covjek ne moze nista.

snimaj filmove. pisi knjige. strajkuj. stani na put. bori se!
Uh

Post by Uh »

Ko bi mogao biti bolji to je bez konkurencije Tito.

evo nesto zanimljivohttp://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=30180
SD-6

Post by SD-6 »

Prenj wrote:
danas wrote:SD-6 i wandy:

de se usaglasite -- jel' tito masovno streljao cetnike ili ih je sve ostavio u zivotu i preobratio u partizane? nije mi bas jasno... :-)
More bit da im je zao sto nije i Tito rekao "Mogu ja sa Drazom" 1945., kao sto je Alija rekao "Mogu ja sa Momcilom" 1995.
...more bit da tito nije htio djelit vlast s drazom poslije rata :wink:
Post Reply