Finale: Francuska - Hrvatska

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Ko osvaja?

Poll ended at 16/07/2018 00:27

Francuska
131
53%
Hrvatska
114
47%

Total votes: 245

uglavnomja

#251 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by uglavnomja »

Tromblon wrote:
istra_hr wrote:"Ocekivao Sam I najavio pobjedu susjeda. Cestitke na finalu I nadam se pobjedi I tituli. Mi mozemo samo gledati I uciti kako se to radi.

Sada u finalu nek igraju slobodno her pritiska vise nema. Oni Su vec pobjedili.

I za kraj bez imalo pretjerivanja. Hrvatska Sa nesto preko 4 miliona stanovnika je najsportskija nacija na planeti. Mislim da ne postoji sport u kojem nemaju uspjeh."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hvala, najljepše hvala na ovom komentaru :thumbup:
Nema na cemu. Ja iskreno mislim tako. Nek @Bodkin I istomisljenici nadju manje zemlje Sa vecim sportskim uspjesima. Nema gorih osobina od zavisti I ljubomore.

nesto slicno mi je juce rekao jedan norvezanin. zna za koga navijam od pocetka :D

umjesto zdravo bilo je: fantasticno :thumbup:
i kometar: hrvatska je manja od norveske :shock: (podrazumijeva se i siromasnija)

onda dalje prica u stilu hrvatska je dobra u kosarci, pa rukomet, pa vaterpolo, pa janica i ivica, pa blanka, sandra ... teniseri
stariji covjek, sjeca se juge, dolazio 84. ...

ne kontam sta je problem sa komentarom?

eo norvska je malo veca, o budzetu :zzzz: , imaju vise medalja na zoi, vecina razne varijante hodanja i pucanja na skijama ... plus ski skokovi i u zadnje vrijeme alpsko skoijanje. i to je to.
a da, i zenski fudbal i rukomet su pri vrhu.

sorry za off

bezze mi vrijeme za finale :-?
insomnia78

#252 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by insomnia78 »

Siguran sam da Norvezani pomno prate vaterpolo ma hajte molim vas
LBVIEW

#253 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by LBVIEW »

:lol:
palermo

#254 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by palermo »

U nedelju za Francusku. Kao što sam bio i za Nigeriju, ASrgentinu, Island, Dansku, Rusiju, Englesku......
Jako je teško (gotovo nemoguće), mostarskom Bošnjaku navijati za Hrvatsku, i nema tu (barem kod mene, a i kod dobrog dijela drugih) nekog nacionalizma ili mržnje, jednostavno je tako. Ne možeš.
To opet ne znači da nemam veliki respekt, ćčak i divljenje prema ovoj reprezentaciji Hrvatske, njenom kvalitetu i nacionalnom naboju koji unose u igru, i najviše od svega, prema sportskom mentalitetu koji im omogućava da se ne osjećaju malima nego ravnopravnima svima i svakom.
Juče sam bio u Sarajevu, i mislim da je svatko od njih sa kojima sam pričao navijao za Hrvatsku (naravno, većina su Bošnjaci), čak sam se počeo osjećati i kao krme u Teheranu, svi jedno ja drugo. I nije mi krivo zbog toga, zapravo drago mi je, nekako je ljudskije i za ove prostore produktivnije navijati za susjeda nego protiv. Čak mi je i žao što i ja nemogu....al jebi ga.

Sa fudbalske strane gledajući, Francuska je favorit, ekipa koja jednoatvno dominira ovim prvenstvom....pa opet ne bih stavio pare na Francusku, sa onom vjerom u sebe, neopsornim kvalitetom, fanatizmom Hrvatska ima svoju šansu. Usput, psihološka prednost je na strani Hrvatske, ako izgubi i ovo finale ova generacija francuskih igrača će već steći epitet gubitničke, nije lako sa tim bremenom ući u utakmicu. Meni je jedan od najupečatljivijih stvari sa utakmice Hrvatska-Engleska bio onaj strah u očima engleskih igrača koji se vidio još kod intoniranja himni....strah od odgovornosti, neusjeha

I na kraju samo još jedna opaska, u svoj ovoj priči meni je najtužnije što ove pobjede Hrvatske nas vraćaju ili podjsećaju na naš, prepoznatljivi, gubitnički mentalitet, tako dobro oličen u onim frazama " đeš se ti jado boriti sa ovima, znaš li ti ko su oni" ili "nije to za nas,ne možemo mi to"...a toliko smo se ufurali u taj gubitnički mentalitet da ga čak zovemo i realnost.

I tako mi sa svojom realnošću gledamo svjetsko na tv, a Hrvati sa svojom nadobudnošću, vjerom da mogu sve, u nedelju igraju finale.......
uglavnomja

#255 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:Siguran sam da Norvezani pomno prate vaterpolo ma hajte molim vas
isto k'o i francuzi, rasturali 1924 i 1928. :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#256 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Tomahawk11 »

palermo wrote:U nedelju za Francusku. Kao što sam bio i za Nigeriju, ASrgentinu, Island, Dansku, Rusiju, Englesku......
Jako je teško (gotovo nemoguće), mostarskom Bošnjaku navijati za Hrvatsku, i nema tu (barem kod mene, a i kod dobrog dijela drugih) nekog nacionalizma ili mržnje, jednostavno je tako. Ne možeš.
Ti navijaš protiv zbog hercegovačkih Hrvata, zbog svojih sugrađana iz Mostara koji, hajmo reći, radikalno navijaju za hrvatsku reprezentaciju.
Vidi jednu stvar, imaš kod nas slučajeva koji nose na utakmice zastave drugih zemalja, poput Turske ili čak je bilo i Arabije :-) što proizvodi kontraefekat kod Hrvata ili Srba koji bh reprezentaciju smatraju svojom. Iskreno, i meni je to jedna velika glupost.
Šta znam, moje neko razmišljanje je da ne treba navijati protiv hrvatske reprezentacije zbog tog razloga. Ono, ne kažem da treba ni za, ali ovaj razlog nema pozitivan efekat na tebe konkretno, i koji će ti to klinac onda.
Ja ne navijam za Hrvatsku u finalu, ne vidim što bih navijao. Nisam ni dosad navijao. Ne identificiram se ni na koji način s njima, pa ni na tu foru komšiluka. Bilo mi je drago da su izbacili napuhane Engleze. I eto između Francuske i njih, rekao sam da bi da oni uzmu titulu, iako mislim da će Francuzi. Međutim, to nikako nije navijački, to je ko da u finalu igraju Brazil i Urugvaj, pa bih rekao nek Urugvaj uzme (iako ih ne mirišem, ali bih to rekao iz istog razloga kao za Hrvatsku).
radostan dan

#257 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by radostan dan »

insomnia78 wrote:Samo nije dugo bilo ovoliko euforije prije i poslije uzakmice u Fr ko sad ovo sa Belgijom
ooo, budimodobrekomšije, kako ste? forum bez vas nije isti, samo da primjetim.... :kiss:
imaju li ovi de golovci iz alžira kakvih šansi protiv predziđa kršćanstva?
Fudo387

#258 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
insomnia78 wrote:Samo nije dugo bilo ovoliko euforije prije i poslije uzakmice u Fr ko sad ovo sa Belgijom
ooo, budimodobrekomšije, kako ste? forum bez vas nije isti, samo da primjetim.... :kiss:
Namjerno sebi izganjali banove da se ne pate sa nama, k’o da su znali sta ce se desavati.
Trebalo je izdrzati ovaj mjesec dana. :D
radostan dan

#259 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
radostan dan wrote:
Namjerno sebi izganjali banove da se ne pate sa nama, k’o da su znali sta ce se desavati.
najjači opstaju, sabrate po patnji.... :mrgreen:
Fudo387

#260 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Fudo387 »

Suti, da Saciri bar malo ne olaksa, tacno bi me prIkNlo. :lol:
farisovo

#261 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by farisovo »

Kada smo kod (ne)navijanjanja za Hrvatsku.
Ide na neku stvar što hrvatski mediji nakon svake tekme prenose kako se i za koga navijalo u Sarajevu i BiH, a još nisam vidio prilog ili tekst kako se i za koga navijalo u Ljubljani i Sloveniji. Beogradu, Budimpesti i Rimu, Podgorici?
Nismo im mi jedini susjedi..... i što ja to moram navijati za kockaste?

Idemo Francuska.
Last edited by farisovo on 13/07/2018 09:03, edited 1 time in total.
stakasa

#262 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
palermo wrote:U nedelju za Francusku. Kao što sam bio i za Nigeriju, ASrgentinu, Island, Dansku, Rusiju, Englesku......
Ti navijaš protiv zbog hercegovačkih Hrvata, zbog svojih sugrađana iz Mostara koji, hajmo reći, radikalno navijaju za hrvatsku reprezentaciju.
Vidi jednu stvar, imaš kod nas slučajeva koji nose na utakmice zastave drugih zemalja, poput Turske ili čak je bilo i Arabije :-) što proizvodi kontraefekat kod Hrvata ili Srba koji bh reprezentaciju smatraju svojom. Iskreno, i meni je to jedna velika glupost.
Šta znam, moje neko razmišljanje je da ne treba navijati protiv hrvatske reprezentacije zbog tog razloga. Ono, ne kažem da treba ni za, ali ovaj razlog nema pozitivan efekat na tebe konkretno, i koji će ti to klinac onda.
Ja ne navijam za Hrvatsku u finalu, ne vidim što bih navijao. Nisam ni dosad navijao. Ne identificiram se ni na koji način s njima, pa ni na tu foru komšiluka. Bilo mi je drago da su izbacili napuhane Engleze. I eto između Francuske i njih, rekao sam da bi da oni uzmu titulu, iako mislim da će Francuzi. Međutim, to nikako nije navijački, to je ko da u finalu igraju Brazil i Urugvaj, pa bih rekao nek Urugvaj uzme (iako ih ne mirišem, ali bih to rekao iz istog razloga kao za Hrvatsku).
Meni je najinteresantniji vas otklon prema necemu sto redovno dovede na korak od ratnog stanja u Mostaru. Evo ove godine za divno cudo nije bilo vecih problema, neka tako i ostane i na sljedecim prvenstvima ce i Mostarci, Stocani i ostali hercegovacki Bosnjaci u vecoj mjeri podrzavati reprezentaciju Hrvatske. Ali vas otklon, vas Bosanaca iz krajeva gdje je gro sukoba i rata bilo sa Srbima je frapantan.
radostan dan

#263 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:Suti, da Saciri bar malo ne olaksa, tacno bi me prIkNlo. :lol:
nemoj bolan, taman sam počeo u dnevnu izlaziti, po malo....
Tomahawk11
Globalni moderator

#264 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Tomahawk11 »

farisovo wrote:Kada smo kod (ne)navijanjanja za Hrvatsku.
Ide na neku stvar što hrvatski mediji nakon svake tekme prenose kako se i za koga navijalo u Sarajevu i BiH, a još nisam vidio prilog ili tekst kako se i za koga navijalo u Ljubljani i Sloveniji. Beogradu, Budimpesti i Rimu.

Idemo Francuska.
Valjda upravo iz razloga što je od svih zemalja u okruženju u BiH najviše Hrvata.
Ne moraš, ko kaže da moraš? Međutim, navijati protiv zbog nekog radikalnog Mate iz zapadnog Mostara ili ŠB je trovanje samog sebe.
drndalo

#265 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by drndalo »

uglavnomja wrote:
insomnia78 wrote:Siguran sam da Norvezani pomno prate vaterpolo ma hajte molim vas
isto k'o i francuzi, rasturali 1924 i 1928. :thumbup:
Norvezani su, barem ovi koje znam dosta siroki ljudi, ostalo im od kad su bili sirotinja... Irci i oni = juznjaci sjevera...

Mozda ne prate bas redovno vaterpolo, ali ga sigurno postuju kao i sve druge sportove, i sigurno ga gledaju vise nego sto mi gledam Biatlon, ili stafetu 4x5km u trcanju na skijama... Da ne pricam o nasim vaterpolo uspjesima...

Sad su dosli do para i moze im se placati sportiste da budu bas to, cak i u neisplativim sportovima nao npr. Karling... Ali oni jako postuju to sto je neko odabrao da bude zaposlen od Drzave kao profesionalni sportista...
Fudo387

#266 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Fudo387 »

To opet ne znači da nemam veliki respekt, ćčak i divljenje prema ovoj reprezentaciji Hrvatske, njenom kvalitetu i nacionalnom naboju koji unose u igru, i najviše od svega, prema sportskom mentalitetu koji im omogućava da se ne osjećaju malima nego ravnopravnima svima i svakom.
Juče sam bio u Sarajevu, i mislim da je svatko od njih sa kojima sam pričao navijao za Hrvatsku (naravno, većina su Bošnjaci), čak sam se počeo osjećati i kao krme u Teheranu, svi jedno ja drugo. I nije mi krivo zbog toga, zapravo drago mi je, nekako je ljudskije i za ove prostore produktivnije navijati za susjeda nego protiv. Čak mi je i žao što i ja nemogu....al jebi ga.

Sa fudbalske strane gledajući, Francuska je favorit, ekipa koja jednoatvno dominira ovim prvenstvom....pa opet ne bih stavio pare na Francusku, sa onom vjerom u sebe, neopsornim kvalitetom, fanatizmom Hrvatska ima svoju šansu. Usput, psihološka prednost je na strani Hrvatske, ako izgubi i ovo finale ova generacija francuskih igrača će već steći epitet gubitničke, nije lako sa tim bremenom ući u utakmicu. Meni je jedan od najupečatljivijih stvari sa utakmice Hrvatska-Engleska bio onaj strah u očima engleskih igrača koji se vidio još kod intoniranja himni....strah od odgovornosti, neusjeha

I na kraju samo još jedna opaska, u svoj ovoj priči meni je najtužnije što ove pobjede Hrvatske nas vraćaju ili podjsećaju na naš, prepoznatljivi, gubitnički mentalitet, tako dobro oličen u onim frazama " đeš se ti jado boriti sa ovima, znaš li ti ko su oni" ili "nije to za nas,ne možemo mi to"...a toliko smo se ufurali u taj gubitnički mentalitet da ga čak zovemo i realnost.

I tako mi sa svojom realnošću gledamo svjetsko na tv, a Hrvati sa svojom nadobudnošću, vjerom da mogu sve, u nedelju igraju finale.......
Mozes ti vjerovati u sta hoces, biti nadobudan koliko hoces, djaba ti sve ako ne znas.
MOSALJOZE

#267 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by MOSALJOZE »

Fudo387 wrote:
radostan dan wrote:
Ja bas kazem na onu s engleskom.. sreca da sam banirana sreca!! Dobila bi trajni! (S)
Tomahawk11
Globalni moderator

#268 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: Meni je najinteresantniji vas otklon prema necemu sto redovno dovede na korak od ratnog stanja u Mostaru. Evo ove godine za divno cudo nije bilo vecih problema, neka tako i ostane i na sljedecim prvenstvima ce i Mostarci, Stocani i ostali hercegovacki Bosnjaci u vecoj mjeri podrzavati reprezentaciju Hrvatske. Ali vas otklon, vas Bosanaca iz krajeva gdje je gro sukoba i rata bilo sa Srbima je frapantan.
Nije to ''naš'' otklon, taj je otklon dvosmjerno stanje ;-)
Vidi, stanje je dosta pogoršano onim dešavanjima u ŠB kada je ubijen Vedran.
Mada, ja opet kažem, sve to ne treba nikako vezati za hrvatsku reprezentaciju u fudbalu ili bilo čemu.
stakasa

#269 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
stakasa wrote: Meni je najinteresantniji vas otklon prema necemu sto redovno dovede na korak od ratnog stanja u Mostaru. Evo ove godine za divno cudo nije bilo vecih problema, neka tako i ostane i na sljedecim prvenstvima ce i Mostarci, Stocani i ostali hercegovacki Bosnjaci u vecoj mjeri podrzavati reprezentaciju Hrvatske. Ali vas otklon, vas Bosanaca iz krajeva gdje je gro sukoba i rata bilo sa Srbima je frapantan.
Nije to ''naš'' otklon, taj je otklon dvosmjerno stanje ;-)
Vidi, stanje je dosta pogoršano onim dešavanjima u ŠB kada je ubijen Vedran.
Mada, ja opet kažem, sve to ne treba nikako vezati za hrvatsku reprezentaciju u fudbalu ili bilo čemu.
I to ubistvo i reakcija na njega odlicno oslikava stanje stvari. Ubistvo Vedrana je kap u moru. 1998-e su u Istocnom Mostaru za vrijeme svjetskog u Francuskoj ubijena tri covjeka. Da ne pricamo o onima u ratu
palermo

#270 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by palermo »

Tomahawk11 wrote:
Nisi razumio post i nek ostane na tome
farisovo

#271 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by farisovo »

Tomahawk11 wrote:
farisovo wrote:Kada smo kod (ne)navijanjanja za Hrvatsku.
Ide na neku stvar što hrvatski mediji nakon svake tekme prenose kako se i za koga navijalo u Sarajevu i BiH, a još nisam vidio prilog ili tekst kako se i za koga navijalo u Ljubljani i Sloveniji. Beogradu, Budimpesti i Rimu.

Idemo Francuska.
Valjda upravo iz razloga što je od svih zemalja u okruženju u BiH najviše Hrvata.
Ne moraš, ko kaže da moraš? Međutim, navijati protiv zbog nekog radikalnog Mate iz zapadnog Mostara ili ŠB je trovanje samog sebe.

Rekao sam već.
Mene je privela HRVATSKA policija u Trogiru i transportovala u logor Dretelj. Nakon što je logor morao biti zatvoren.... transportovala su nas u Split, odakle nam nisu dozvolili da se vratimo u BiH, već nas poslali u treće zemlje.
Naravno, da sam se ja nakon 20 i kusur godina u Danskoj vratio, ali u životu veći mi je prijatelj uvijek, i meni i mom narodu, bio Englez i Francuz... nego ijedan Hrvat.
Tomahawk11
Globalni moderator

#272 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: I to ubistvo i reakcija na njega odlicno oslikava stanje stvari. Ubistvo Vedrana je kap u moru. 1998-e su u Istocnom Mostaru za vrijeme svjetskog u Francuskoj ubijena tri covjeka. Da ne pricamo o onima u ratu
Pa to, negativne konotacije su obostrane i kako koje prvenstvo, to sve više buja.
Drago mi je ako je ove godine, za promjenu, bar mirno u gradu, bez nekih belaja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#273 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by Tomahawk11 »

farisovo wrote: Rekao sam već.
Mene je privela HRVATSKA policija u Trogiru i transportovala u logor Dretelj. Nakon što je logor morao biti zatvoren.... transportovala su nas u Split, odakle nam nisu dozvolili da se vratimo u BiH, već nas poslali u treće zemlje.
Naravno, da sam se ja nakon 20 i kusur godina u Danskoj vratio, ali u životu veći mi je prijatelj uvijek, i meni i mom narodu, bio Englez i Francuz... nego ijedan Hrvat.
Razumijem te, imaš negativno iskustvo i otklon prema Hrvatskoj.
Ne pametujem ništa, ali gledaj da to nekako prevaziđeš, mržnja najviše utiče na onog ko mrzi.
Ne volim nikog mrziti, čak i onog koga prekrižim, gledam da postane totalno nebitan.
AmiĐa_Idriz

#274 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by AmiĐa_Idriz »

Tomahawk11 wrote: Razumijem te, imaš negativno iskustvo i otklon prema Hrvatskoj.
Ne pametujem ništa, ali gledaj da to nekako prevaziđeš, mržnja najviše utiče na onog ko mrzi.
Ne volim nikog mrziti, čak i onog koga prekrižim, gledam da postane totalno nebitan.
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#275 Re: Finale: Francuska - Hrvatska

Post by _BataZiv_0809 »

Ta prica se neminovno namece, jbga teski su ovo prostori, gdje god da krenes naici ces na milion rana.

Znam samo da mi primitivci nece zgaditi ovu reprezentaciju i da bi oni vise od svega voljeli da se mi bacamo u ocaj i da smo na aparatima zbog pobjeda hrvatske repreznetacije. Dok to mora slaviti prozivanjem politickih neistomisljenika zna se da tu pameti nema. A Vida je to lijepo personificirao sa Ukrajinom.

Uostalom i sama pjesma "Neka pati koga smeta" je na fonu one ljubomorne duse mogu da ga puse...

Ali ali ali :D sve to na jednu stranu, ova ekipa na drugu. Oni su nevjerovatni i njima svaka cast i zasluzuju barem simpatije ako vec ne navijanje.
Locked