Pitanje za vjernike
- harač
#251 Re: Pitanje za vjernike
kad smo vec na temi autenticnog serijata i islama, na SFF-u jedna autentična (i nadasve tragična) slika jednog islama: "O očevima i sinovima". na žalost danas jedina projekcija, ali vjerovatno će se uskoro moći skinuti. prije par godina bio je i dokumentarac "Among the Believers" o medresama u pakistanu. u kurikulumu nemaju baš "vatikanske ubice", ali blizu su. to su neka svjedočanstva nekakvih islama, iz nekakvih, samoproglašenih islamskih republika

- I naravno Dzej
#252 Re: Pitanje za vjernike
Pogledah ovaj dokumentarac "Among the Believers" . Vehabije ko vehabije, Maoča ko Maoča, Bilal Bosnić ko Bilal Bosnić...Ista matrica , druga drzava, ništa novo...Izmanipulisana sirotinja.
-
r_faruk
#253 Re: Pitanje za vjernike
ne govorim o diktatorskim zemljama..... jesi li ikada bio u zemlji u kojoj je seriat na snazi? planiras li posjetiti neku zemlju gdje je serijat na snazi?Smrcak15 wrote:nema potrebe da idem u diktatorske zemlje koje djelimicno nesto imaju od serijata..r_faruk wrote:@smrle,
Nemaju djelimican serijat no pravi pravcati. Razumijem ja da muslimane puca demokratija i sloboda po europi, nazalost malo je drugacije u muslimanskim zemljama. Ti to naravno ne znas jer nisi niti jednu posjetio kako bi ih uputio na pravi put. Nije valjda da ne smijes otici, ne vjerujes da ce te bog zastititi? Zasto zbilja ne posjetis neku od tih zemalja u kojima je serijat?
vidi jednu stvar, ja tebvi kazem kako je bilo za vrijeme poslanika a tio meni opet nakardne diktatorske arapske zemlje spominje, svasta.
- Smrcak15
#254 Re: Pitanje za vjernike
ama gdje mozda saudija serijat, pa i tamo je nakaradno diktatrosko drustvo, sve je to lazni serijat.r_faruk wrote:ne govorim o diktatorskim zemljama..... jesi li ikada bio u zemlji u kojoj je seriat na snazi? planiras li posjetiti neku zemlju gdje je serijat na snazi?Smrcak15 wrote:nema potrebe da idem u diktatorske zemlje koje djelimicno nesto imaju od serijata..r_faruk wrote:@smrle,
Nemaju djelimican serijat no pravi pravcati. Razumijem ja da muslimane puca demokratija i sloboda po europi, nazalost malo je drugacije u muslimanskim zemljama. Ti to naravno ne znas jer nisi niti jednu posjetio kako bi ih uputio na pravi put. Nije valjda da ne smijes otici, ne vjerujes da ce te bog zastititi? Zasto zbilja ne posjetis neku od tih zemalja u kojima je serijat?
vidi jednu stvar, ja tebvi kazem kako je bilo za vrijeme poslanika a tio meni opet nakardne diktatorske arapske zemlje spominje, svasta.
- славянин
#255 Re: Pitanje za vjernike
Smrle objasni im iz Dojclanda sta je pravi serijat-sta oni dole znaju (stalno se prica da bi se dobro razumio Kuran moras znati Arapski a evo Smrki je i arape prevazisao izgleda u istom) reci da ces lobirati za sankcije ako ne uvedu pravi

-
r_faruk
#256 Re: Pitanje za vjernike
ma jasta, sta oni znaju sta je serijat..... lazni serijati svuda po muslimanskim zemljama... pa sto im ne pojasnis?
- zforumas
#257 Re: Pitanje za vjernike
Smrle je prevazisao Dojcland, on je u naprednoj Svedskoj. Cak mu se kralj na diplomu potpisao, kao istaknutom clanu drustva.славянин wrote:Smrle objasni im iz Dojclanda sta je pravi serijat-sta oni dole znaju (stalno se prica da bi se dobro razumio Kuran moras znati Arapski a evo Smrki je i arape prevazisao izgleda u istom) reci da ces lobirati za sankcije ako ne uvedu pravi![]()
- славянин
#258 Re: Pitanje za vjernike
Pih sta je kralj... da je neki uvazen seik profesor sa nekog velikog islamskog univerziteta... a ovako kralj nista to... kafirska poslazforumas wrote:Smrle je prevazisao Dojcland, on je u naprednoj Svedskoj. Cak mu se kralj na diplomu potpisao, kao istaknutom clanu drustva.славянин wrote:Smrle objasni im iz Dojclanda sta je pravi serijat-sta oni dole znaju (stalno se prica da bi se dobro razumio Kuran moras znati Arapski a evo Smrki je i arape prevazisao izgleda u istom) reci da ces lobirati za sankcije ako ne uvedu pravi![]()
- shbc
#259 Re: Pitanje za vjernike
Jedini problem sto mu se Dekan nije potpisao 
- ultrasarajevo87
#260 Re: Pitanje za vjernike
Hvala svima na odgovorima, nisam bio aktivan neki vremenski period!
Čitam sad upravo ovu raspravu u vezi braka i sl. u Islamu...
Ja nisam religiozan, ali sam siguran da je Islam savršena i čista religija, te da postoji i način za moralno sklapanje veze, odnosno braka u budućnosti. Ja tako ne postupam u vlastitom životu, ali pojedinci umjesto da Islam štite i prilagode ga sferama života, podneblju gdje se nalazimo (da odmah budem jasan - ne postoji BOSANSKI ISLAM, Islam je jedan!) totalno vrše demoralizaciju i onih koji vjeruju i trude se da budu muslimani kako treba.
Ne vidim ništa loše u tome da musliman muslimanki pošalje koju poruku, da se čuju na Facebooku ili sl.
Ako je Poslanik koji bi trebao biti uzor muslimanima na svijetu mogao imati par žena, ne vidim razlog da Bošnjak,Arap,Turčin,Indonežanin ili bilo koji drugi musliman ne može naći sebi djevojku i na kraju je oženiti.
Da podvučem crtu, Islam nije divlja religija, prilagodljiv je svim sferama društva. Islam nije arapska nacionalna religija, niti afganska, već univerzalna religija objavljena čitavom svijetu. Arapi ako imaju neka svoja pravila NE ZNAČI da su to islamska pravila. Toliko od mene.
LAKU NOĆ I POZDRAV.
Čitam sad upravo ovu raspravu u vezi braka i sl. u Islamu...
Ja nisam religiozan, ali sam siguran da je Islam savršena i čista religija, te da postoji i način za moralno sklapanje veze, odnosno braka u budućnosti. Ja tako ne postupam u vlastitom životu, ali pojedinci umjesto da Islam štite i prilagode ga sferama života, podneblju gdje se nalazimo (da odmah budem jasan - ne postoji BOSANSKI ISLAM, Islam je jedan!) totalno vrše demoralizaciju i onih koji vjeruju i trude se da budu muslimani kako treba.
Ne vidim ništa loše u tome da musliman muslimanki pošalje koju poruku, da se čuju na Facebooku ili sl.
Ako je Poslanik koji bi trebao biti uzor muslimanima na svijetu mogao imati par žena, ne vidim razlog da Bošnjak,Arap,Turčin,Indonežanin ili bilo koji drugi musliman ne može naći sebi djevojku i na kraju je oženiti.
Da podvučem crtu, Islam nije divlja religija, prilagodljiv je svim sferama društva. Islam nije arapska nacionalna religija, niti afganska, već univerzalna religija objavljena čitavom svijetu. Arapi ako imaju neka svoja pravila NE ZNAČI da su to islamska pravila. Toliko od mene.
- S4mpion
#261 Re: Pitanje za vjernike
Očuvanje čistoće bilo kakvog ideala počinje od nas samih. Nažalost, mnogi nisu sposobni svoje ideale zaštititi od samog sebe, a upravo to je najvažnije-zaštititi ideale od samog sebe, kad znaš progutat' svoj ego, kad si spreman sam sebi priznat' da griješiš i da odstupaš od ideala, kad si sposoban svoj ideal ogradit' od dijela koja nisu u skladu s istim, tada si sposoban sagledati svijet iz uglova koji su za druge ljude nevidljivi i, kao takvi, nejasni.
- Irsar
#262 Re: Pitanje za vjernike
Svako ko dobrovoljno i dragovoljno čini stvari suprotno Islamu, a istovremeno vjeruje u Allaha i Islam kao Njegovu Objavu i način života, u praksi vrši promociju neposlušnosti Allahu i promociju uništenja vjere objavljene od Onoga u koga, navodno, vjeruje. Pozivati "pojedince" da štite Islam, dok se sam nije voljno da ga štiti i promoviše, je u najboljem slučaju ignorancija u vezi toga kako život i ovaj svijet funkcioniše.ultrasarajevo87 wrote:Ja nisam religiozan, ali sam siguran da je Islam savršena i čista religija, te da postoji i način za moralno sklapanje veze, odnosno braka u budućnosti. Ja tako ne postupam u vlastitom životu, ali pojedinci umjesto da Islam štite i prilagode ga sferama života, podneblju gdje se nalazimo (da odmah budem jasan - ne postoji BOSANSKI ISLAM, Islam je jedan!) totalno vrše demoralizaciju i onih koji vjeruju i trude se da budu muslimani kako treba.
- ultrasarajevo87
#263 Re: Pitanje za vjernike
Naveo sam da dolazim iz nereligiozne porodice, pojma nisam imao o Islamu dok nisam sam uzeo stvari u svoje ruke. Tevbu čovjek može izvršiti dok god je živ. Potrebni su mi odgovori na neka pitanja da bih formirao sebe kao čovjeka. Griješim, DA! Ne bježim od toga, jer za mene je samo jedan Sudija, Stvoritelj!Irsar wrote:Svako ko dobrovoljno i dragovoljno čini stvari suprotno Islamu, a istovremeno vjeruje u Allaha i Islam kao Njegovu Objavu i način života, u praksi vrši promociju neposlušnosti Allahu i promociju uništenja vjere objavljene od Onoga u koga, navodno, vjeruje. Pozivati "pojedince" da štite Islam, dok se sam nije voljno da ga štiti i promoviše, je u najboljem slučaju ignorancija u vezi toga kako život i ovaj svijet funkcioniše.ultrasarajevo87 wrote:Ja nisam religiozan, ali sam siguran da je Islam savršena i čista religija, te da postoji i način za moralno sklapanje veze, odnosno braka u budućnosti. Ja tako ne postupam u vlastitom životu, ali pojedinci umjesto da Islam štite i prilagode ga sferama života, podneblju gdje se nalazimo (da odmah budem jasan - ne postoji BOSANSKI ISLAM, Islam je jedan!) totalno vrše demoralizaciju i onih koji vjeruju i trude se da budu muslimani kako treba.
- Irsar
#264 Re: Pitanje za vjernike
Pošteno. Samo sam rekao da se poziv u dobro i istinu ne može usmjeriti ka drugima, a da sebe čovjek "izuzme" od toga. Da ti Allah pomogne na povratku Njemu.ultrasarajevo87 wrote:Naveo sam da dolazim iz nereligiozne porodice, pojma nisam imao o Islamu dok nisam sam uzeo stvari u svoje ruke. Tevbu čovjek može izvršiti dok god je živ. Potrebni su mi odgovori na neka pitanja da bih formirao sebe kao čovjeka. Griješim, DA! Ne bježim od toga, jer za mene je samo jedan Sudija, Stvoritelj!Irsar wrote:Svako ko dobrovoljno i dragovoljno čini stvari suprotno Islamu, a istovremeno vjeruje u Allaha i Islam kao Njegovu Objavu i način života, u praksi vrši promociju neposlušnosti Allahu i promociju uništenja vjere objavljene od Onoga u koga, navodno, vjeruje. Pozivati "pojedince" da štite Islam, dok se sam nije voljno da ga štiti i promoviše, je u najboljem slučaju ignorancija u vezi toga kako život i ovaj svijet funkcioniše.ultrasarajevo87 wrote:Ja nisam religiozan, ali sam siguran da je Islam savršena i čista religija, te da postoji i način za moralno sklapanje veze, odnosno braka u budućnosti. Ja tako ne postupam u vlastitom životu, ali pojedinci umjesto da Islam štite i prilagode ga sferama života, podneblju gdje se nalazimo (da odmah budem jasan - ne postoji BOSANSKI ISLAM, Islam je jedan!) totalno vrše demoralizaciju i onih koji vjeruju i trude se da budu muslimani kako treba.
- korektno
#265 Re: Pitanje za vjernike
https://islamqa.info/en/123973oksi wrote:Krscani, muslimani jevreji......svi vi vjerujete da Bog sve zna i da je sve znao prije nego nas stvorio. Zasto je Bog stvorio ljude za koje je znao da ce biti nevjernici ili gresnici i da ce u vatru?
- Pryda
#266 Re: Pitanje za vjernike
Imam pitanje u vezi hadisa i molim da mi neko odgovori lijepo. Da naglasim nije mi cilj bilo koga provocirati i vrijedjati.
Imao sam priliku da citam Buharijevu zbirku hadisa, ono sto mi upada u oci je da prije svakog hadisa ide lista prenosilaca. Sada karikiram: "Hasan je cuo od poslanika i to rekao Fatimi koja je prenijela Osmanu, a Osman svome sinu Ramizu koji je to rekao Amaru, a Amar meni". I ako sam dobro shvatio ovi hadisi su prikupljeni oko 200 godina nakon poslanikove smrti. Kako nesto ovakvo uopste moze biti vjerodostojno? U 200 godina se prica izmijeni drasticno. Ako ste ikad igrali kao djeca igru gluhih telefona znate kako ide sa prenosenjem. Takodje poznato je da ljudi (ne mora biti iz lose namjere) oduzimaju i dodaju prici i na kraju ta prica izgubi prvobitnu poentu sto je u necemu kao religija vrlo vazno.
Moje licno misljenje je da hadisi i shvatanje hadisa prave ogromnu pometnju u Islamskom svijetu, a nikako se ne moze tvrditi da su vjerodostojni jer kako i sam Kur'an govori to je jedina knjiga koja je zasticena od bilo kakvih promjena i manipulacija.
Ako neko ima malo bolje upucen bio bih vrlo zahvalan na odgovoru.
Imao sam priliku da citam Buharijevu zbirku hadisa, ono sto mi upada u oci je da prije svakog hadisa ide lista prenosilaca. Sada karikiram: "Hasan je cuo od poslanika i to rekao Fatimi koja je prenijela Osmanu, a Osman svome sinu Ramizu koji je to rekao Amaru, a Amar meni". I ako sam dobro shvatio ovi hadisi su prikupljeni oko 200 godina nakon poslanikove smrti. Kako nesto ovakvo uopste moze biti vjerodostojno? U 200 godina se prica izmijeni drasticno. Ako ste ikad igrali kao djeca igru gluhih telefona znate kako ide sa prenosenjem. Takodje poznato je da ljudi (ne mora biti iz lose namjere) oduzimaju i dodaju prici i na kraju ta prica izgubi prvobitnu poentu sto je u necemu kao religija vrlo vazno.
Moje licno misljenje je da hadisi i shvatanje hadisa prave ogromnu pometnju u Islamskom svijetu, a nikako se ne moze tvrditi da su vjerodostojni jer kako i sam Kur'an govori to je jedina knjiga koja je zasticena od bilo kakvih promjena i manipulacija.
- Idemedosumom
#267 Re: Pitanje za vjernike
Koji si ti ćafir, ako te ufatim, pojest' ću ti jetru 
- ExNihilo
#268 Re: Pitanje za vjernike
Ovo je ono k'o kad je Džibril došao Muhamedu. Lafo postavlja pitanje, ali će on tebi dati odgovore. 
- Pryda
#269 Re: Pitanje za vjernike
Evo grohotom se smijemExNihilo wrote:Ovo je ono k'o kad je Džibril došao Muhamedu. Lafo postavlja pitanje, ali će on tebi dati odgovore.
U skladu s pitanjem gore evo i adekvatna slika. Ja ovu prvu recenicu kad procitam sve u meni se bori protiv daljnjeg citanja, jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno

- ExNihilo
#270 Re: Pitanje za vjernike
Tako ba, reci odmah šta ti je na duši. Nemoj uvijeno i tobože radi želje da shvatiš. 
- Pryda
#271 Re: Pitanje za vjernike
Ne znam odakle proizilazi tvoja zelja da me ismijavas, ali ja ovdje nista ne uvrcem. Recimo da sam u godinama u kojim trazim sebe i Boga. Dok Kur'an prihvatam u potpunosti i vjerujem istinski da je bez greske, ovi hadisi me muce i zelim to znati. Jel to nesto pogresno i vrijedno ismijavanja?ExNihilo wrote:Tako ba, reci odmah šta ti je na duši. Nemoj uvijeno i tobože radi želje da shvatiš.
- ExNihilo
#272 Re: Pitanje za vjernike
Jeste.Pryda wrote:Ne znam odakle proizilazi tvoja zelja da me ismijavas, ali ja ovdje nista ne uvrcem. Recimo da sam u godinama u kojim trazim sebe i Boga. Dok Kur'an prihvatam u potpunosti i vjerujem istinski da je bez greske, ovi hadisi me muce i zelim to znati. Jel to nesto pogresno i vrijedno ismijavanja?ExNihilo wrote:Tako ba, reci odmah šta ti je na duši. Nemoj uvijeno i tobože radi želje da shvatiš.
-
mali jomu
#273 Re: Pitanje za vjernike
Pryda wrote: Imam pitanje u vezi hadisa i molim da mi neko odgovori lijepo. Da naglasim nije mi cilj bilo koga provocirati i vrijedjati.
Odmah da ti kazem je, da je pogresno prevedeno....... i inace, necu da kazem da je 100% kod nas i negdje drugo sve pogresno prevedeno, ali jeste 99.97,9999999% sve pogresno prevedeno...... zato i ne moze niko skontat
ovdje u ovoj uvaljotki koju cemo nazvati "hadis" se radi o iskustvenoj snagi majke prema svom djetetu, koju svaka majka ima...... Ko nije majka ovo ne moze nikako ni imati ni znati. Svi koji imaju iskustvenog dodira sa tim..... i sa bilo icim, znaju o cemu se radi, tako znaju razumjeti i Hadise i "hadise", sto u ovom slucaju znaci da je majkina snaga koju ima prema svome djetetu nista u odnosu Bozije snage prema svim ljudima.
(snagu prevedi kako god hoces..... sve obuhvata)
- Pryda
#274 Re: Pitanje za vjernike
Nemam ja nikakvu zamjerku na sadrzaj ovog odredjenog hadisa. Postavio sam sliku radi slikovitog objasnjavanja oko prenosenja SVIH hadisa.. ovaj cuo od ovog, ovaj rekao ovome a sto se nalazi na pocetku svakog hadisa.mali jomu wrote:
Odmah da ti kazem je, da je pogresno prevedeno....... i inace, necu da kazem da je 100% kod nas i negdje drugo sve pogresno prevedeno, ali jeste 99.97,9999999% sve pogresno prevedeno...... zato i ne moze niko skontat
ovdje u ovoj uvaljotki koju cemo nazvati "hadis" se radi o iskustvenoj snagi majke prema svom djetetu, koju svaka majka ima...... Ko nije majka ovo ne moze nikako ni imati ni znati. Svi koji imaju iskustvenog dodira sa tim..... i sa bilo icim, znaju o cemu se radi, tako znaju razumjeti i Hadise i "hadise", sto u ovom slucaju znaci da je majkina snaga koju ima prema svome djetetu nista u odnosu Bozije snage prema svim ljudima.
(snagu prevedi kako god hoces..... sve obuhvata)
-
mali jomu
#275 Re: Pitanje za vjernike
Pryda wrote:
Nemam ja nikakvu zamjerku na sadrzaj ovog odredjenog hadisa. Postavio sam sliku radi slikovitog objasnjavanja oko prenosenja SVIH hadisa.. ovaj cuo od ovog, ovaj rekao ovome a sto se nalazi na pocetku svakog hadisa.
Ne mogu ti tu pomoci.
Iskustveno nesto dozivjeti zahtjeva dozivljeno iskustvo bilo cega sto je dozivljeno..... snadji se