Kako skupiti pare za Hadz?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Fudo Bosna

#251 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Fudo Bosna »

Bloo wrote:
Fudo Bosna wrote: I koliko se to cesto desava, i je li se trose milioni, svake godine?

Ne podrzavam to kao praksu ali ako se i desilo jednom ne vidim razloga za "dramu" .

Milone trose politicari i to protiv interesa drzave i protiv nje, ili za promociju paradrzava,ali ne to , ovaj , izolovani slucaj je "veliki " problem?

Drago mi je da imamo takve strucnjake za propise iz drugih religija,ono, tek toliko, za nas neupucene...

Sve je to problem. Manji problem je dio veceg problema.
A tvoje dovodenje u istu ravan te dvije pojave, samo jos vise naglasava apsurdnost istog, ocito nesvjestan toga.

Ne moramo svi biti strucnjaci, ali mozemo pokazati barem elementarno znanje..tu je blizu...klik daleko.
Pojasnio sam vec, u gornjem postu, nisam uzeo kao pandam, nego kao slicnu mogucnost, a ima i pravoslavni obilazak Jerusalima, kao, uslovni, "hadziluk", ne trebamo se vrijedjati...

Ne podrzavam to kao stalnu praksu, ali to nije sigurno neki veliki problem, niti nesto sto je praksa, nevidim zasto dramiti zbog iznimke, kad politicari i milone trose na lobiranja protiv BIH i to stalno, stalno im se placaju skolovanja ili odlasci u druge zemlje radi turizma , a ne prezentiranja Domovine,nasim, " uvazenim", politicarima i to iz sva tri naroda i na drzavnom i entitetskom nivou !

:bih:
Last edited by Fudo Bosna on 02/05/2018 14:10, edited 1 time in total.
choxnox

#252 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by choxnox »

djkurt wrote:Mene interesuje zašto mi je otrebna islamska zajednica da bih otišao na Hadž. Mislim zar si ne mogu sam organizovati putovanje?
Ne mozes zato sto Saudijska Arabija izdaje vize za Hadzdz i Umru samo preko IZ. Dakle, cak i Relax Tours koji sada organizuje Umru mora ganjati vize putem IZ. Osim toga, mozes ti sam sebi organizovati odlazak na Umru (ali ne i na Hadzdz), samo moras od IZ zatraziti vizu i mislim da taj pothvat kosta negdje oko 200 KM. Jos ti je potrebno prije toga rezervirati smjestaj i dokaz priloziti zajedno sa ostalom dokumentacijom kada predajes zahtjev za umransku vizu. Umranka viza se izdaje na mjesec dana.
HardcoreMX

#253 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by HardcoreMX »

komercijalizacija vjere, komercijalizacija straha....davno ljudi rekose...
djkurt

#254 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by djkurt »

choxnox wrote:
djkurt wrote:Mene interesuje zašto mi je otrebna islamska zajednica da bih otišao na Hadž. Mislim zar si ne mogu sam organizovati putovanje?
Ne mozes zato sto Saudijska Arabija izdaje vize za Hadzdz i Umru samo preko IZ. Dakle, cak i Relax Tours koji sada organizuje Umru mora ganjati vize putem IZ. Osim toga, mozes ti sam sebi organizovati odlazak na Umru (ali ne i na Hadzdz), samo moras od IZ zatraziti vizu i mislim da taj pothvat kosta negdje oko 200 KM. Jos ti je potrebno prije toga rezervirati smjestaj i dokaz priloziti zajedno sa ostalom dokumentacijom kada predajes zahtjev za umransku vizu. Umranka viza se izdaje na mjesec dana.
Ajde da mi neko opravda ove uslove, mislim ono saudijksa arabija može ograničiti ko može a ko ne doći na hadž.
Neregistrirani

#255 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Neregistrirani »

Upravo to!

Bloo wrote:
Za vjerske potrebe vojnika OS su zaduzene IZ i Crkve. Isto je regulisano u ugovorima izmedu drzave i njih (inshallah ce se potpisati i sa IZ). Tom logikom bi onda te institucije trebale da snose troskove vojnika.
Budzet pune GRADANI BiH, a ne vjernici.
Budzeti se planiraju na godisnjem nivou. Ko je planirao ili odobrio ovu budzetsku stavku? Ili je pak neplanirana? Ako jeste, od kojih sredstava je namaknuta?

Za neplanirano i nesavjesno trosenje budzeta od strane politicara (i ostalih unutar drzave, a koji su birani na te.pozicije) gradani ulazu prigovore, te imaju pravo da.javno prozivaju. U normalnim drzavama takvi politicari dobiju otkaz.

Sredstva.koja se odvajaju od gradana, a idu u budzet, te bivaju alocirana za funkcionisanje vojske su sredstva za hranu, uniforme, smjestaj, obucu....ne za ispunjavanje vjerskih potreba odnosno propisa hadza.

Pripadnik OS BiH je prvenstveno vojnik u sluzbi drzave i njenih gradana. A ne vjernik.

Medu gradanima ima i ateista. Da li je njih iko pitao oko nenamjenskog trosenja sredstava?

Pripadnik OS Armije BiH moze i treba i mora da ako zeli da ide na hadz, da kao i ostali smrtnici vjernici sam skuplja pare i o vlastitom trosku ode na isti.

Ovo je sekularna drzava ili barem pokusava da bude.

Paralele sa posjetom Vatikanu su ti neutemeljene i izraz tvog vlastitog nepoznavanja drugih religija i propisa.
choxnox

#256 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by choxnox »

djkurt wrote:
choxnox wrote:
Ajde da mi neko opravda ove uslove, mislim ono saudijksa arabija može ograničiti ko može a ko ne doći na hadž.
Ocito nisi razumio. Ne radi se tu o tome da SA bira ko moze ici na Hadzdz, a ko ne, nego ko moze organizovati odlazak, a ko ne. S obzirom da nas je kao naroda malo, donosimo neznatan profit SA i pogotovo sto nam je organizacija u svemu apsolutno katastrofalna (od politike, ekonomije, pa evo i to religije) onda je SA lakse komunicirati i zezati se samo sa jednom lokalnom institucijom vezano za izdavanje hadzskih i umranskih viza (dakle IZBIH) nego sa njih vise.

Druga je stvar npr. Turska koja ima desetine agencija koje organizuju odlazak na Hadzdz (znam posto sam sigurno vidio vise od deset raznih imena organizacija na prslucima/ruksacima turskih hadzija) jer iz je Turske prosle godine na Hadzdz otislo oko 79.000 hadzija (iz BIH i dijaspore preko IZBIH je bilo oko 1.800 hadzija).
choxnox

#257 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by choxnox »

Zaboravih jos reci da je BIH jedna od rijetkih zemalja kojima SA nije uvela kvote na broj hadzija sto znaci da na Hadzdz moze otici onoliko ljudi koliko se prijavi sto to nije slucaj sa vecim drzavama/nacijama. Npr. u Egiptu ljudi cekaju po 20-30-40 godina na listama cekanja da bi nekada u stare dane dobili priliku otici na Hadzdz. Druga je stvar sto konkretno u Egiptu, kojim vlada diktatura vec vise od pola stoljeca, postoji lista cekanja za elitu/privilegovane koji mogu vise platiti za odlazak bez nekog znacajnijeg cekanja.

Dakle, ovih 79.000 turskih hadzija od prosle godine su oni koji su bili sljedeci na listi cekanja.
mali jomu

#258 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

choxnox wrote:
mali jomu wrote:
choxnox wrote: Evo racunica za nekoga ko dnevno popusi dvije kutije cigara, a "nema" za Hadzdza:

3 KM kutija cigara (ako nije i skuplja sada, ne znam jer nisam pusac) * 2 kutije dnevno = 6 KM dnevno * 365 dana u godini = 2.190 KM godisnje

Ako je cijena Hadzdza za ovu godinu 8.150 KM znaci da je dovoljno ne pusiti 3 godine i 8 i po mjeseci da bi se skupio iznos za Hadzdz.

Postavlja se pitanje za takvog: jel mu vaznije otici na Hadzdz (pod uslovom da je vjernik, naravno) ili popusiti 2.190 KM godisnje?
Mogu i jesti jednom u tri dana supe i komad hljeba pa cu za koju godinu skupit za Hadza.

Moze svako skupiti na svakakve nacine..... ima racunica za sve, jelde?
Svako zna, pa cak i forumski troll kao sto si ti, da za razliku od hljeba cigara nije zivotno vazna namirnica usljed cijeg odricanja ces krepati. Pitao si kako skupiti novac, ja sam ti dao jedan od nacina da to uradis. Eh sad druga je stvar sto ti nisi pitao kako skupiti zasto sto te stvarno interesuje nego da bi u vjestackom zivotu drzao diskusiju na topicu koji si otvorio.

Hadz je za zivot vazan isto kao i hljeb i voda i vazduh.....

a ne kao cigare, putovanja i razna auta i kuce.......
seno_bh

#259 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by seno_bh »

Pratim temu..
Blago onom ko je počastvovan da ode na hadzdz, kao što ljudi kažu, a vjerujem da je tako, neopisivi su osjećaji koji se ponesu iz Mekke i Medine
Moj babo je nekoliko puta sanjao da boravi tamo, i nadam se da će bit nafake da mu sakupim sredstva i da obavi hadzdz ako Bog da
vazi

#260 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by vazi »

seno_bh wrote:Pratim temu..
Blago onom ko je počastvovan da ode na hadzdz, kao što ljudi kažu, a vjerujem da je tako, neopisivi su osjećaji koji se ponesu iz Mekke i Medine
Moj babo je nekoliko puta sanjao da boravi tamo, i nadam se da će bit nafake da mu sakupim sredstva i da obavi hadzdz ako Bog da
Hoce aBd.
Uzviseni dzs pozove na hadz , putevi se otvore...
mali jomu

#261 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

Allah dz. je preko Muhammeda s.a.v.s. davno pozvao sve muslimane i muslimanke na Hadz, otvorio puteve, dao i olakasao svakom mogucnosti za dolazak.

Svima....... a ne samo odabranima.

(slobodan prevod Kurana)

" Pozovi, dolazit ce ljudi iz svih krajeva......."

Hocu da obavim Hadz, kao sto i mnogi muslimani i muslimanke hoce da obave Hadz, skupljam pare na svakakve dozvoljene nacine i ne mogu ih nikako skupit na nikakve dozvoljene nacine. Skupim nekako nesto ono poskupi.... skupim opet nesto opet poskupi, skupim opet nesto opet poskupi....

Ne mogu nikako skontat kako to vi idete na Hadz?

U cemu je fora pa ste toliko privilegovani da niko drugi ne moze otici osim vas, a svi smo pozvani?

Ljubomora.... jest kurac ljubomora,

mogucnosti da skupim pare.... jest kurac do mogucnost skupljanja para kad je nemoguce skupiti pare radi stalnih poskupljenja,

snalazenje..... jest kurac do snalazenja kad te strah od Boga sahvata sa svih strana kad upadnes u monopol,

ne znanje....... jest kurac do ne znanja kad se peres min pet puta i vise na dan.

Kako cu skupiti pare i otici na Hadz kad me sjebajeta svake godine?

Nemojte mi samo suplje o Umri...... bez Umre mozes bez Hadza ne mozes, umjesto da Umra poskupi Hadz poskupio......

Boze sve sacuvaj..... svega sto je naopako.
insomnia78

#262 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

Nr hi ja reko da tebi hadz treba
mali jomu

#263 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

insomnia78 wrote: A ti piši saudijskom kralju :-D

E to bi bilo bas ono..... ode i ja sve u helac.
mali jomu

#264 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

insomnia78 wrote: Nr hi ja reko da tebi hadz treba
Ne bih ni ja svasta rekao ni upitao, pa rekoh i upitah...... i evo me, tu sam, i kako stvari sad stoje ne mogu nigdje kao ni masa drugih koji ne mogu nigdje.....
triconja

#265 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by triconja »

insomnia78 wrote:A ti piši saudijskom kralju :-D
Haj ba, mojne srat. Bolja bi fajda bila da pise titi :lol: :lol: :lol:
mali jomu

#266 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

triconja wrote:
insomnia78 wrote: A ti piši saudijskom kralju :-D
Haj ba, mojne srat. Bolja bi fajda bila da pise titi :lol: :lol: :lol:

Ma gdje ces ba to, ne mogu ja to tako..... nikad to tako ne bih uradio, niti ista slicno....... nikad.

Boze sve sacuvaj....... svakave katasrofe.
HAVANA

#267 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by HAVANA »

Ama kupe konja pa polahko kako se nekad islo, pa kad se namuce bit ce prave hadzije.
insomnia78

#268 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Ama kupe konja pa polahko kako se nekad islo, pa kad se namuce bit ce prave hadzije.
Isp je onaj pjeske prije koju godinu. Al nemeres sad kroz Siriju
arzuhal

#269 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:Ama kupe konja pa polahko kako se nekad islo, pa kad se namuce bit ce prave hadzije.
Isp je onaj pjeske prije koju godinu. Al nemeres sad kroz Siriju
E aferim! Njih dvojica ne mogu dobro spavat, prevrću se i jedva čekaju da se probude, da dođu na temu o hadždžu i napišu prije 7 sati ono što ih je tištilo, kopkalo i to... :lol: :mrgreen:
dadinjo33

#270 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by dadinjo33 »

Bitno je da hodzice iz IZ-a mogu mirno i vrlo zadovoljno spavati dok stado pise o njihovoj sistematskoj pljacki :lol:

Lako je njima zaspati. Prije spavanja prebroje ovce, pa pomnoze ovce i novce i san pravednika je tu :lol:
mali jomu

#271 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

arzuhal wrote: E aferim! Njih dvojica ne mogu dobro spavat, prevrću se i jedva čekaju da se probude, da dođu na temu o hadždžu i napišu prije 7 sati ono što ih je tištilo, kopkalo i to... :lol: :mrgreen:

Aferim i tebi, nasmijao si me..... :lol:

Jedva se ceka da se zakacimo izmedju sebe....... da se nasladjuju. :mrgreen:

(ali kako god odlazak na Hadz opet ostaje preskup za dobru vecinu.....)
arzuhal

#272 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

mali jomu wrote:
arzuhal wrote: E aferim! Njih dvojica ne mogu dobro spavat, prevrću se i jedva čekaju da se probude, da dođu na temu o hadždžu i napišu prije 7 sati ono što ih je tištilo, kopkalo i to... :lol: :mrgreen:

Aferim i tebi, nasmijao si me..... :lol:

Jedva se ceka da se zakacimo izmedju sebe....... da se nasladjuju. :mrgreen:
Nećemo ih ba dirat, dobri su oni, a u pravu su za pješice i konje. Jes' da se napatiš s putem, ali u najvećem broju slučajeva možeš izabrati s kime putuješ na hadždž...Koliko sam čuo, najveća patnja, muka i iskušenje današnjim hadžijama nije umor i težina puta, nego težina saputnika koji vrijeme ne provode u zikru i salavatima nego gibetu, nemimetu, prigovaranjima, provokacijama, svađama, izvoljevanjima, itd. I sve moraš slušat, tako ti Allah narikta...Pa saburi, majčin sine...
arzuhal

#273 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by arzuhal »

Kada je u pitanju društvo, ima ćafira s kojima bih rado išao na hadždž i vjernika za koje bih volio da, kada ja krenem od kuće prema Bejtu-l-haramu, da oni krenu od Bejtu-l-harama svojoj kući...

:mrgreen:
mali jomu

#274 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by mali jomu »

arzuhal wrote: Nećemo ih ba dirat, dobri su oni, a u pravu su za pješice i konje. Jes' da se napatiš s putem, ali u najvećem broju slučajeva možeš izabrati s kime putuješ na hadždž...Koliko sam čuo, najveća patnja, muka i iskušenje današnjim hadžijama nije umor i težina puta, nego težina saputnika koji vrijeme ne provode u zikru i salavatima nego gibetu, nemimetu, prigovaranjima, provokacijama, svađama, izvoljevanjima, itd. I sve moraš slušat, tako ti Allah narikta...Pa saburi, majčin sine...
arzuhal wrote: Kada je u pitanju društvo, ima ćafira s kojima bih rado išao na hadždž i vjernika za koje bih volio da, kada ja krenem od kuće prema Bejtu-l-haramu, da oni krenu od Bejtu-l-harama svojoj kući...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zejnep

#275 Re: Kako skupiti pare za Hadz?

Post by Zejnep »

arzuhal wrote:Kada je u pitanju društvo, ima ćafira s kojima bih rado išao na hadždž i vjernika za koje bih volio da, kada ja krenem od kuće prema Bejtu-l-haramu, da oni krenu od Bejtu-l-harama svojoj kući...

Mogul ja s tobom na hadždž? :eh:
Post Reply