Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
TheGodfather001
#251 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Moze li meni neko objasniti ekonomičnost razlike od 7000 KM odnosa benzin vs hybrid? Evo Gray navede da je ca 7000 KM razlika, a godišnja ušteda 1000KM u korist hybrida.
Gledao sam Corrolu - 1.6 b Luna, 132 KS - 33.900 KM /EXPO auto Tuzla/ a Hybrid 1.8 SOL 122 KS, 45.900 /EXPO auto Tz/, razlika 12.000KM, pa ako može pojašnjenje isplativosti te razlike u cijeni.
2 hybrida vozim za službovanje, što se tiče potrošnje benzin vs hybrid - razlika je 0.9 do 1.5 l benzina u odnosu na ne-hybride benzince.
Zato sam stava da je ovo ubleha za BiH jer država ne prepoznaje subvencije za hybride (novčane ili nenovčane), a razlika u cijeni je pozamašna i izgleda kao rasipanje novca i pomodarstvo.
Gledao sam Corrolu - 1.6 b Luna, 132 KS - 33.900 KM /EXPO auto Tuzla/ a Hybrid 1.8 SOL 122 KS, 45.900 /EXPO auto Tz/, razlika 12.000KM, pa ako može pojašnjenje isplativosti te razlike u cijeni.
2 hybrida vozim za službovanje, što se tiče potrošnje benzin vs hybrid - razlika je 0.9 do 1.5 l benzina u odnosu na ne-hybride benzince.
Zato sam stava da je ovo ubleha za BiH jer država ne prepoznaje subvencije za hybride (novčane ili nenovčane), a razlika u cijeni je pozamašna i izgleda kao rasipanje novca i pomodarstvo.
-
sitni svercer
#252 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
pomjeso si ti ovde i to podobro...sampionu, postoje razlicite vrste baterija...toyotina baterija je protocna baterija a to je puno drugacije od baterije na tvom mobilnom telefonu...protocna baterija ili radi ili ne radi nema tu kapaciteta...ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Upravo to, pricamo o trzistu gdje ljudi prave problem od dvomasenog zamajca, EGRa, DPFa, a zamisli auto sa skupom baterijom koja ako zakaze ne mozes upaliti, da ne govorim da samo ime hibrid automatski bi odbilo ljude ("ko zna sta ce tu moze pokvariti").
Btw 70% kapaciteta vec svi proizvodjaci koje ja pratim preporucuju zamjenu baterije. A garancija koliko znam ide do 70% kapaciteta, znaci ako ima vise od 70% ispravna je.
To samo novo, ali nazalost strasan je potencijal da izgubis jako puno para na postprodaji u odnosu na slicno auto s konvencionalnim pogonom. U BiH pricamo.
- bushido
#253 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Puno je ovdje "pomjesanih" informacijasitni svercer wrote:pomjeso si ti ovde i to podobro...sampionu, postoje razlicite vrste baterija...toyotina baterija je protocna baterija a to je puno drugacije od baterije na tvom mobilnom telefonu...protocna baterija ili radi ili ne radi nema tu kapaciteta...ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Upravo to, pricamo o trzistu gdje ljudi prave problem od dvomasenog zamajca, EGRa, DPFa, a zamisli auto sa skupom baterijom koja ako zakaze ne mozes upaliti, da ne govorim da samo ime hibrid automatski bi odbilo ljude ("ko zna sta ce tu moze pokvariti").
Btw 70% kapaciteta vec svi proizvodjaci koje ja pratim preporucuju zamjenu baterije. A garancija koliko znam ide do 70% kapaciteta, znaci ako ima vise od 70% ispravna je.
To samo novo, ali nazalost strasan je potencijal da izgubis jako puno para na postprodaji u odnosu na slicno auto s konvencionalnim pogonom. U BiH pricamo.
-
emko1234
#254 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Pitanje za tebe @gray.Gray wrote:ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Zavisi koliko je kome strašno puno para. A svaka roba ima mušteriju, samo ovisi od cijene. Ako ode baterija daš 2000 maraka pa je zamijeniš ili spustiš 2000 maraka cijenu da je mijenja kupac. A salon će ti uvijek uzeti svako auto, pitanje je samo za koliko para. Ali opet, tih 2000-3000 maraka nije nešto oko čega ću se brinuti.
A evo čitam da se Priusi voze najnormalnije oko 20 godina, tako da vjerujem da se mogu ovi hibridi voziti i kod nas bar 15-ak.
Kažeš automatik karavan 140ks. Godišnje štediš 1000 na gorivu. Za 7 godina uštediš 7000 plus odrzavanje.
Evo je gledam na toyota.ba, osnovna corolla sedan je 46xxx km. Necu je porediti sa švabama. Megane karavan sličnih karakteristika (1.4tce 140ks) grandtour je prema renault.ba 36xxx. 10 000km razlike. Haj mi objasni uštedu.
Toyota deklarisala za tu corollu po gradu 3.8-4.8 litara. Renault za Megana kaze 6.8-7.5.
Haj da se držimo fabričkih podataka. Razlika na 100km je 3-4 litra. U markama cca 7.5-8.5. Na 10 000km štedis 7500-8500 maraka. Znaci Megana vozis 10 godina x 10 000km i opet nisi dosao na 10 000 maraka razlike u cijeni. I šta si tačno uštedio, tj na čemu si uštedio? Na održavanju? Ok. Održavaš Megana 10 godina, moraš i Toyotu odrzavati. Manje love daješ ali daješ, onda za 10 godina dođe na red baterija koja košta ko održavanje Megana za 50 godina. I šta si uštedio?
Daj ba nemojte me zajebavati.
- Bakir1
#255 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
ima hibrid smisla u njemackoj po emisiji co2, po umwelt zonama, po osiguranju po svacemu necemu, u bosni nema, jel pomodarstvo ili ne smisla nema
-
sitni svercer
#256 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
jel renault megane 1.4 tce automat??/emko1234 wrote:Pitanje za tebe @gray.Gray wrote:ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Zavisi koliko je kome strašno puno para. A svaka roba ima mušteriju, samo ovisi od cijene. Ako ode baterija daš 2000 maraka pa je zamijeniš ili spustiš 2000 maraka cijenu da je mijenja kupac. A salon će ti uvijek uzeti svako auto, pitanje je samo za koliko para. Ali opet, tih 2000-3000 maraka nije nešto oko čega ću se brinuti.
A evo čitam da se Priusi voze najnormalnije oko 20 godina, tako da vjerujem da se mogu ovi hibridi voziti i kod nas bar 15-ak.
Kažeš automatik karavan 140ks. Godišnje štediš 1000 na gorivu. Za 7 godina uštediš 7000 plus odrzavanje.
Evo je gledam na toyota.ba, osnovna corolla sedan je 46xxx km. Necu je porediti sa švabama. Megane karavan sličnih karakteristika (1.4tce 140ks) grandtour je prema renault.ba 36xxx. 10 000km razlike. Haj mi objasni uštedu.
Toyota deklarisala za tu corollu po gradu 3.8-4.8 litara. Renault za Megana kaze 6.8-7.5.
Haj da se držimo fabričkih podataka. Razlika na 100km je 3-4 litra. U markama cca 7.5-8.5. Na 10 000km štedis 7500-8500 maraka. Znaci Megana vozis 10 godina x 10 000km i opet nisi dosao na 10 000 maraka razlike u cijeni. I šta si tačno uštedio, tj na čemu si uštedio? Na održavanju? Ok. Održavaš Megana 10 godina, moraš i Toyotu odrzavati. Manje love daješ ali daješ, onda za 10 godina dođe na red baterija koja košta ko održavanje Megana za 50 godina. I šta si uštedio?
Daj ba nemojte me zajebavati.
1.4 tce te svake subote vozi u garazu na jutanju kaficu...haha
-
emko1234
#257 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Nije. Automat doplata je cca 2k km.
Eto, renoa vozis svake subote na popravak a toyota je bozansko auto.
-
Gray
#258 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Nije sve u uštedi, nisam to nikada ni rekao. Uštedu u gorivu sam gledao u odnosu na moj trenutni auto.
Jeste Corolla skuplja od nekih sličnih modela (ne svih), skuplja je i obična verzija a posebno hibrid, ali je fazon što mi se Megane ne sviđa. Stariji je model, nema svu ovu tehnologiju koju ima Corolla.
U toj klasi (kompakt karavan) mi se sviđa Kia Proceed (koje nema kod nas) i Corolla, naravno premiumi su extra ali ne bih nikada dao te pare i ne volim njemce.
Dakle, ja ako bih uzeo Corollu to nije samo zbog uštede nego zato što mi se sviđa dizajnom, tehnologijom i ukupno, a ušteda je bonus na to. I ne mislim je voziti više od 7 godina.
Jeste Corolla skuplja od nekih sličnih modela (ne svih), skuplja je i obična verzija a posebno hibrid, ali je fazon što mi se Megane ne sviđa. Stariji je model, nema svu ovu tehnologiju koju ima Corolla.
U toj klasi (kompakt karavan) mi se sviđa Kia Proceed (koje nema kod nas) i Corolla, naravno premiumi su extra ali ne bih nikada dao te pare i ne volim njemce.
Dakle, ja ako bih uzeo Corollu to nije samo zbog uštede nego zato što mi se sviđa dizajnom, tehnologijom i ukupno, a ušteda je bonus na to. I ne mislim je voziti više od 7 godina.
-
emko1234
#259 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Da ne pricamo o konfiguraciji terena u Bosni. Volio bih da vidim koliko ta kombinacije ice motora i hibrida ustedi goriva u Sarajevu mimo glavne dzade. Jebo me svako ako ustedi litar kad se krenes penjati po nasim mahalama.Bakir1 wrote:ima hibrid smisla u njemackoj po emisiji co2, po umwelt zonama, po osiguranju po svacemu necemu, u bosni nema, jel pomodarstvo ili ne smisla nema
- Bakir1
#260 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
o ukusima ne vrijedi raspravljati.
ponavljam se, u mome zivotu hibrid dugo nece imati nikakvog smisla, izuzev mild hibrida
ponavljam se, u mome zivotu hibrid dugo nece imati nikakvog smisla, izuzev mild hibrida
- basicm
#261 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Kakav je milf hibrid?Bakir1 wrote:o ukusima ne vrijedi raspravljati.
- Bakir1
#262 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
star a dobar 
-
sitni svercer
#263 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
sa toyotom ides u garazu da vidis jel majstor ziv i zdrav...hahahaemko1234 wrote:Nije. Automat doplata je cca 2k km.
salu na stranu ali toyota vec odavno nije u kategoriji jeftinih auta i auta sa nekom osrednjom cijenom...sto ce cijene tice nesto su malo jeftiniji od primijum marki i to je to...
-
sitni svercer
#264 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
to je ùkratko kukuruz na sjediste pa ti na kukuruz sve radi udobnije i stedljivije voznje...basicm wrote:Kakav je milf hibrid?Bakir1 wrote:o ukusima ne vrijedi raspravljati.
-
emko1234
#265 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Uzeo sam za primjer megana jer ima modernog turbobenzinca kojeg je Ado spominjao u komparaciji. Imaš ti tu još super auta. O dizelima da ne pričam. Da se ne lazemo, taj pogosnki sklop u corolli je star ko Isusovo magare. 1.8 osnovni s elektromotorom ima ukupno 122ks - što na papiru nije malo, ali je za današnje standarde presmijesno pogotovo ako se uzme u obzir corollina veća težina zbog baterija.Gray wrote:Nije sve u uštedi, nisam to nikada ni rekao. Uštedu u gorivu sam gledao u odnosu na moj trenutni auto.
Svejedno, Bakir je u pravu. O ukusima se ne raspravlja. Što se mene tiče svako električno vozilo mimo onog električnog romobila još zadugo neće vidjeti ni moje garaže ni moje guzice na sicu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#266 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Misljenja sam da bi bas po nasim mahalama i brdima u Sarajevu hybrid jos vise dosao do izražaja. Kad se spustas punis bateriju, a kad se penjes postoji mogućnost da laganom vožnjom sve odradis na struju i da ne potroši nista ili neki minimum.emko1234 wrote:Da ne pricamo o konfiguraciji terena u Bosni. Volio bih da vidim koliko ta kombinacije ice motora i hibrida ustedi goriva u Sarajevu mimo glavne dzade. Jebo me svako ako ustedi litar kad se krenes penjati po nasim mahalama.Bakir1 wrote:ima hibrid smisla u njemackoj po emisiji co2, po umwelt zonama, po osiguranju po svacemu necemu, u bosni nema, jel pomodarstvo ili ne smisla nema
Na stranu sve, stara tehnologija benzinca, CVT mjenjač, tezina i ostalo. U gradu hybrid Toyota tesko da ce preci 5lit. Takvih dizela skoro da i ne postoji.
O benzincima da i ne govorim.
Pogotovo auta slicne veličine kao Corolla.
- Rockefeller
#267 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Samo levat vozi dizela u gradu.
-
Throttle
#268 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
1,8 nije klasicni otto motor nego atkinson gdje je snaga smanjena radi efikasnosti, zato ni nema nesto puno snage na papiruemko1234 wrote: Da se ne lazemo, taj pogosnki sklop u corolli je star ko Isusovo magare. 1.8 osnovni s elektromotorom ima ukupno 122ks - što na papiru nije malo, ali je za današnje standarde presmijesno pogotovo ako se uzme u obzir corollina veća težina zbog baterija.
Poredjenja radi, toyotin 1,6 vvt ima 132KS
-
emko1234
#269 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Nebitno, ugrađuje se zadnjih 15 godina.Throttle wrote:1,8 nije klasicni otto motor nego atkinson gdje je snaga smanjena radi efikasnosti, zato ni nema nesto puno snage na papiruemko1234 wrote: Da se ne lazemo, taj pogosnki sklop u corolli je star ko Isusovo magare. 1.8 osnovni s elektromotorom ima ukupno 122ks - što na papiru nije malo, ali je za današnje standarde presmijesno pogotovo ako se uzme u obzir corollina veća težina zbog baterija.
Poredjenja radi, toyotin 1,6 vvt ima 132KS
-
ado-šampion
#270 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ja nigdje nisam naveo da gledam Toyotu, dapace.sitni svercer wrote:pomjeso si ti ovde i to podobro...sampionu, postoje razlicite vrste baterija...toyotina baterija je protocna baterija a to je puno drugacije od baterije na tvom mobilnom telefonu...protocna baterija ili radi ili ne radi nema tu kapaciteta...ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
https://www.bmw.co.uk/bmw-ownership/ser ... guidelines
Should a capacity check at a BMW Service Authorised Workshop within the warranty period mentioned above show that the net battery capacity has dropped below 70% of its original value at delivery of the new BMW PHEV, the portion below 70% will be regarded as excessive capacity loss. This excessive capacity loss will be repaired free of charge under the terms of the BMW PHEV Battery Warranty.
-
Gray
#271 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ovo je plug-in hybrid kod BMW, te baterije imaju puno veći kapacitet i mislim da drugačije i rade.
-
ado-šampion
#272 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Da to prvo nije stara Corolla? Koliko ja vidim ova nova se ne nudi s 1.6 132 KS, vani ima 1.6 sa 122 KS, a kod nas se ni taj ne nudiTheGodfather001 wrote:Moze li meni neko objasniti ekonomičnost razlike od 7000 KM odnosa benzin vs hybrid? Evo Gray navede da je ca 7000 KM razlika, a godišnja ušteda 1000KM u korist hybrida.
Evo ovdje cijene za karavan: https://www.toyota.ba/new-cars/corolla- ... tions.json
Opet po meni ko zeli za nepune 4 hiljade nije velika razlika, ko to zeli.
Nemojte ljudi siriti dezinformacije, Toyota skupa, malo jeftinija od premiuma, besmislica. Golf je skuplji osnovni od osnovne Corolle 1000 eura, P 308 ista cijena. A3 je skuplji preko 5 hiljada eura, osnovni model. To je prosjek cijena za tu klasu, plus model je nov a svi nabrojanji su stari 5 i vise godina. Mozda su u BiH skuplje, koliko opravdano pitanje je.
Grey hoce Corollu preko 150 KS, takva kod nas postoji samo u ovoj hibridnoj varijanti. Ja bih se ovdje zadrzao na temi hibrida, ali nekom drugom prilikom bih bas volio znati sta ova nova Corolla ima posebno, a da drugi nemaju.
-
Gray
#273 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
ado-šampion wrote:Da to prvo nije stara Corolla? Koliko ja vidim ova nova se ne nudi s 1.6 132 KS, vani ima 1.6 sa 122 KS, a kod nas se ni taj ne nudiTheGodfather001 wrote:Moze li meni neko objasniti ekonomičnost razlike od 7000 KM odnosa benzin vs hybrid? Evo Gray navede da je ca 7000 KM razlika, a godišnja ušteda 1000KM u korist hybrida.
Evo ovdje cijene za karavan: https://www.toyota.ba/new-cars/corolla- ... tions.json
Opet po meni ko zeli za nepune 4 hiljade nije velika razlika, ko to zeli.
Nemojte ljudi siriti dezinformacije, Toyota skupa, malo jeftinija od premiuma, besmislica. Golf je skuplji osnovni od osnovne Corolle 1000 eura, P 308 ista cijena. A3 je skuplji preko 5 hiljada eura, osnovni model. To je prosjek cijena za tu klasu, plus model je nov a svi nabrojanji su stari 5 i vise godina. Mozda su u BiH skuplje, koliko opravdano pitanje je.
Grey hoce Corollu preko 150 KS, takva kod nas postoji samo u ovoj hibridnoj varijanti. Ja bih se ovdje zadrzao na temi hibrida, ali nekom drugom prilikom bih bas volio znati sta ova nova Corolla ima posebno, a da drugi nemaju.
evo, odmah ću ti odgovoriti, dok sam tu
Meni se sviđa prvenstveno zbog dizajna. Htio bih neki ljepši karavan. Više mi se sviđa Kia Proceed, ali se ona još ne nudi kod nas i ne zna se kad će, a nije baš ni jeftina, model sa 1.4 140 ks će vjerovatno biti oko 50 hiljada km. Megane je lijep izvana, ali mi je iznutra ružan, P308 je star, Astra mi je dizajnom ok ali malo izgleda klasičniji karavan, malo je "debela".
Corolla je najnoviji od ovih modela (zajedno sa KIA-om), i ima sve ove nove thenologije, automatsko kočenje, autonomna vožnja na autocesti, adaptivni tempomat, itd, što koliko sam vidio ostali (Megane, Astra, P308) nemaju, tj. nemaju sve, uglavnom ovaj sistem za automatsku vožnju nemaju.
-
530i
#274 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ima gradova, u EU, gdje hibrid ili elektro auto imaju besplatan parking i uvijek ima mjesta....jer poticaji zbog zagađenja i ostalo. Sa običnim autom sat vremena kružiš da nađeš parking koji onda platiš par sati 20-30 marakaBakir1 wrote:ima hibrid smisla u njemackoj po emisiji co2, po umwelt zonama, po osiguranju po svacemu necemu, u bosni nema, jel pomodarstvo ili ne smisla nema
- Bakir1
#275 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ali u Bosni od svega toga imas naljepnicu hibrid, vanzemaljsku tehnologiju i vjenčanicu za života...