Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#251 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

forgempp wrote:Zasto nas Bog stvara ako on već zna šta će se desiti. Zasto ce nam slobodna volja ako on zna i prije našeg stvaranja kad cemo se roditi, sta cemo uraditi tog i tog dana, te i te godine, i da li ćemo uci u dzennet ili dzehennem?
Stvara svakog od nas i tacno zna sta cemo uraditi u svakom trenutku našeg zivota?
Zasto nas Bog stvara ako on već zna šta će se desiti.
prvo te pita dok si dusa prije rodjenja, hoces li da budes podvrgnut testu , da imas slobodnu volju i da zasluzis Raj ili ako padnes na testu da ides u Pakao?

Svako ko je pristao , dosao je na ovaj svijet, to jeste rodjen je.
Zasto ce nam slobodna volja ako on zna i prije našeg stvaranja kad cemo se roditi,
bez slobodne volje nema testa.
i da li ćemo uci u dzennet ili dzehennem?
to sto je on sveznajuci pa to zapise sta ce se desiti, ti si to uradio zato iz raznoraznih razloga a nije te Bog natjerao da recimo zlo uradis , nego BOg je samo znao da ces uraditi pa to zapisao.

ON nam sudi i pokaziva nasa djela, iako zna gdje ce ko zavrsiti, to je da bi iz svoje pravednosti samo pokazao sta si zasluzio, a nije to da on sudi kako bi on saznao , nego hoce tebi da pokaze poslije na sudnjem danu na cemu si da nebi rekao, eee jesi neka faca, kazni me sa paklom a neznam ni zasto :-)
Stvara svakog od nas i tacno zna sta cemo uraditi u svakom trenutku našeg zivota?
tacno, zna kada pada svaki list sa grane na zemlju, svako zrno zemlje u tminama zemlje poznaje, gdje sta mokro gdje sta suho, gdje koji atom , neutron proton elektron se nalazi u datum momentu itd zna tvoje misli, sta ti dusa krije, cemu sanjas, sta se bojis, cemu se radujes...itd

sve poznaje.
Smrcak15

#252 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
forgempp wrote:Zasto nas Bog stvara ako on već zna šta će se desiti. Zasto ce nam slobodna volja ako on zna i prije našeg stvaranja kad cemo se roditi, sta cemo uraditi tog i tog dana, te i te godine, i da li ćemo uci u dzennet ili dzehennem?
Because it is fun! :D
Zamisli da si vječno, besmrtno biće...nepojmljivo beskrajno i moćno...
treba ti zabava povremeno :D

evo ti se javlja iz Kurana i odgovara na to tvoje:

Allah kaze:
Mi nismo stvorili nebo i Zemlju, i ono što je između njih, da se zabavljamo(to have fun--kako to ti kazes).
Da smo se htjeli zabavljati(to have fun--kako to ti kazes), zabavljali bismo se onako kako Nama dolikuje, ali Mi to ne činimo,
Nego istinom suzbijamo laž, istina je uguši i laži nestane; a teško vama zbog onoga što o Njemu iznosite!
shbc

#253 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Najjace mi je ovo pita ti dusu prije nego se rodis. To sto je znao tvoj odgovor i ishod svega i prije nego je i tu dusu stvorio to nista :mrgreen:

I ka'e milostiv. Skonto stvoricu dusu shbc-a, pa cu je pitati zeli li da se rodi i testira, reci ce da, pa ce biti ateista, pasti na testu, pa ce u dzehenem na rostiljadu... I koja je poenta svega? Stvorio me da me kazni kasnije. Bas onako milostivo. K'o da je iz Tarantinovog filma ispao.
Smrcak15

#254 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Najjace mi je ovo pita ti dusu prije nego se rodis. To sto je znao tvoj odgovor i ishod svega i prije nego je i tu dusu stvorio to nista :mrgreen:

I ka'e milostiv. Skonto stvoricu dusu shbc-a, pa cu je pitati zeli li da se rodi i testira, reci ce da, pa ce biti ateista, pasti na testu, pa ce u dzehenem na rostiljadu... I koja je poenta svega? Stvorio me da me kazni kasnije. Bas onako milostivo. K'o da je iz Tarantinovog filma ispao.
Najjace mi je ovo pita ti dusu prije nego se rodis. To sto je znao tvoj odgovor i ishod svega i prije nego je i tu dusu stvorio to nista
pitaju se pitanja radi komunikacije sa stvorenjima a ne da bi on nesto novo saznao.
I ka'e milostiv.
pa i jeste, samo sto ti neznas iskoristit tu milost

Skonto stvoricu dusu shbc-a, pa cu je pitati zeli li da se rodi i testira, reci ce da, pa ce biti ateista, pasti na testu, pa ce u dzehenem na rostiljadu... I koja je poenta svega? Stvorio me da me kazni kasnije. Bas onako milostivo. K'o da je iz Tarantinovog filma ispao
On te stvorio da bi ti dao milost, inicijalno sto ga je podstaklo da stvori ljude je iz milosti svoje to uradio, pa je doredio test, da oni koji zasluze milost dobiju nagradu a oni koji odbiju njegovu milost sami sebi spotaknu i padnu , sam pao sam se ubio.

Evo Allah ti pruza ruku milosti, hoces li je ti prihvatit, ama neces covjece, neces i tacka, u tebi je problem nije u Allahu....Jednostavno Allah kaze, budi poslusan dobit ces dzennet, a ti kazes necu... i furas svoj stav, svoju liniji , i mislis da je tako ispravo po svome ,da radis sta hoces i kako hoces a da te nije briga jel itaj tvoj stvoritelj trazi nesto mozda od tebe zauzvrat da bi dobiio taj Raj ???

Nikoga Allaha ne tjera silom da ide u dzehennem, svako izabere taj put u uvjerenju da uopste i nema tog Allaha niti da ima taj dzehennem, pa se prepuste svojim strastima i zeljama da ih oni vode kroz zivot, a to sta je dobro i lose, ma pusti to jarane...zivi dok si mlad a sa onoga svijeta se niko nije vratio :wink:
shbc

#255 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Standardno. Nisam ni ocekivao da si preko noci razvio kapacitet da shvatis upis. Srecom i nije bio upucen tebi, vec ostalima.
Smrcak15

#256 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Standardno. Nisam ni ocekivao da si preko noci razvio kapacitet da shvatis upis. Srecom i nije bio upucen tebi, vec ostalima.
ukazi slobodno na logicke greske, gdje zakrzljalo, da odcepimo to :D
shbc

#257 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

:lol:

Pa imam vise sanse da svom keru objasnim zakone termodinamike, nego tebi logiku
Smrcak15

#258 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold

#259 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

To ti našao oživljavati temu :D
Smrcak15

#260 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Image
Bloo
Globalna šefica

#261 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Pametno Smrle.. :mrgreen:
Smrcak15

#262 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Pametno Smrle.. :mrgreen:
sta je sad pametno tu, jeli sto sam postirao na pravo mjesto ili to je pametno sto stoji u na slici, ko ce ga znati :? :D
Bloo
Globalna šefica

#263 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
sta je sad pametno tu, jeli sto sam postirao na pravo mjesto ili to je pametno sto stoji u na slici, ko ce ga znati :? :D
:lol: Pa ti osim sto si naporan si i duhovit :D

Ako ćemo zakerati...Ja bih otvorila posebnu temu Smrcak i slike...:D

Zapravo ovdje se i ne desava nista uzbudljivo :)
Smrcak15

#264 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
:lol: Pa ti osim sto si naporan si i duhovit :D

Ako ćemo zakerati...Ja bih otvorila posebnu temu Smrcak i slike...:D

Zapravo ovdje se i ne desava nista uzbudljivo :)
...Ja bih otvorila posebnu temu Smrcak i slike...:D
eto ja ne bi bas to, ti izgleda hoces od mene da napravis Picassa :D

ja kad postiram, postiram to mudro, ciljano na odgovarajucu temu, u sklopu dokazivanja, mastovito i bajkotivo :lol: da narodu vizualiziram svoje misli ma koliko one nakaradne bile vama :lol:
Bloo
Globalna šefica

#265 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ja kad postiram, postiram to mudro, ciljano na odgovarajucu temu, u sklopu dokazivanja, mastovito i bajkotivo :lol: da narodu vizualiziram svoje misli ma koliko one nakaradne bile vama :lol:
Tvoje misli nisu nakaradne, već prezentacija istih je, hajmo reći malo neuobičajena :)

Tvoja vizualizacija misli o nekoj temi, nadam se da si svjestan, neće nikoga konvertirati...
Bloo
Globalna šefica

#266 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Naslov ove teme mi prizva scenu borbe izmedu Noćne i Dnevne straže u filmu Noćna straža...
ExNihilo

#267 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

On i ne misli da će nekoga konvertirati. On, jednostavno, vidi to kao svoj zadatak i obavezu.
Smrcak15

#268 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:On i ne misli da će nekoga konvertirati. On, jednostavno, vidi to kao svoj zadatak i obavezu.
to nije moj posao da konvertiram ljude, to je Boziji posao.
ExNihilo

#269 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:On i ne misli da će nekoga konvertirati. On, jednostavno, vidi to kao svoj zadatak i obavezu.
Šta ti onda predstavljaš ovdje?
Bloo
Globalna šefica

#270 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ovo je posebna vrsta prozelitizma?
Ne znam kako bi nazvala ovo što Smrčak radi. Nisam se do sada susretala irl sa ovom kombinacijom verbalnog i vizuelnog...
Interesantno je odsustvo ateističkog pandana Smrčka na ovoj temi, sa istim ili sličnim metodama objašnjavanja...(nije da prizivam, teško bi se bilo izboriti).
Smrcak15

#271 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
nase je da ukazemo a Bozije je cije ce srce okrenuti prema njemu.
sekerbay

#272 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Ili se osjeća dužnim da vam dostavi ono što smatra istinom. More l bit da je oto?
ExNihilo

#273 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
nase je da ukazemo a Bozije je cije ce srce okrenuti prema njemu.
Može Bog ukazati i bez tvojih slika.
Bloo
Globalna šefica

#274 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: nase je da ukazemo a Bozije je cije ce srce okrenuti prema njemu.
Godinama već ukazuješ na svoj osebujan način.
Jedino što se konkretno desilo je da je bog Towelijevo srce okrenuo, ali na drugu stranu :D
ExNihilo

#275 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote: nase je da ukazemo a Bozije je cije ce srce okrenuti prema njemu.
Godinama već ukazuješ na svoj osebujan način.
Jedino što se konkretno desilo je da je bog Towelijevo srce okrenuo, ali na drugu stranu :D
Barem 4-5 forumaša je krenulo Tovelijevim putem.
Locked