Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
Hafis

#251 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Hafis »

zavrzlama wrote:@hafise pitas se kako je sda sa alijom pobijedila markoviceve reformiste sa nijazom i bogijem...pa jednostavno...samo su bosnjaci nosali titine slike i glasali za sdp i reformiste,dok je 99% srba i hrvata za sds i hdz u tih 1% su bili gromade kao Bogicevic,Mijatovic,Lazovic,Markovic i ostali da ih ne nabrajam..i dan danas sda nema vecu oodrsku od max 30% bosnjaka...zapitaj se dokle su stigli srbi i hrtvati...
To je druga strana medalje. Dalo bi se i o tome mnogo štošta pričati.
Srbi danas žive u bipolarnom političkom svijetu, Bošnjaci pogotovo. Hrvati su u takvom položaju da im je politička homogenost sudbina, i ne mogu sebi dopustiuti takav luksuz kao Srbi (imaju svoj entitet u kojem mogu sebi dopustiti političku višepolarnost) i Bošnjaci (imaju više nego prekomotnu većinu u drugom entitetu i također mogu dopustiti sebi višepolarnost)
Otićemo s teme.
zavrzlama

#252 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by zavrzlama »

Hafis wrote:
zavrzlama wrote:@hafise pitas se kako je sda sa alijom pobijedila markoviceve reformiste sa nijazom i bogijem...pa jednostavno...samo su bosnjaci nosali titine slike i glasali za sdp i reformiste,dok je 99% srba i hrvata za sds i hdz u tih 1% su bili gromade kao Bogicevic,Mijatovic,Lazovic,Markovic i ostali da ih ne nabrajam..i dan danas sda nema vecu oodrsku od max 30% bosnjaka...zapitaj se dokle su stigli srbi i hrtvati...
To je druga strana medalje. Dalo bi se i o tome mnogo štošta pričati.
Srbi danas žive u bipolarnom političkom svijetu, Bošnjaci pogotovo. Hrvati su u takvom položaju da im je politička homogenost sudbina, i ne mogu sebi dopustiuti takav luksuz kao Srbi (imaju svoj entitet u kojem mogu sebi dopustiti političku višepolarnost) i Bošnjaci (imaju više nego prekomotnu većinu u drugom entitetu i također mogu dopustiti sebi višepolarnost)
Otićemo s teme.
Po tebi bosnjaci trebaju isto uraditi hrvatimai(pobiti i etnicki ocistiti hrvate u federaciji i stvoriti za sebe entitet po uzoru na rs) zar nije moralnije sa bosnjacima ukinut rs i napraviti drzavu ravnopravnih naroda i gradjana.

Ebiga ti stvarno neznas nimalo sakrit svoje prljave namjere :D ..vidi nesto,svijetu se zgadila srpska demokratija(pobi.etnicki ocisti i u masovne grobnice zatrpaj) pa zato su ukinuli hrvatsku samoupravu,pa neki dan presudili o UZP,bas iz razloga da sprijece ozivljavanje te ideje.. a ti navalio da opravdavas istu...sam pao,sam se ubio.
fakat

#253 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by fakat »

Connaisseur Karlin wrote:
Novak20 wrote:misliš da si popila svu svijetsku pamet ako se na ovaj način uvlačiš većem dijelu forumskog puka. Fuj.
:D
Bilo je tema gdje su je optuzivali da mrzi Bosnjake i da je izrazito antibosanska, antiislamska, da trola, da joj je bolje se drzi kuhinje (bilo je toga i ovdje) i svasta jos nesto.

Nije problem priznati pogresne ljude i njihove poteze i kod Bosnjaka, barem meni, problem je sto ima ekipa koja to odmah prebacuje na visi nivo gdje time zeli dokazati nesto sasvim drugo.
Connaisseur Karlin

#254 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

fakat wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Novak20 wrote:misliš da si popila svu svijetsku pamet ako se na ovaj način uvlačiš većem dijelu forumskog puka. Fuj.
:D
Bilo je tema gdje su je optuzivali da mrzi Bosnjake i da je izrazito antibosanska, antiislamska, da trola, da joj je bolje se drzi kuhinje (bilo je toga i ovdje) i svasta jos nesto.

Nije problem priznati pogresne ljude i njihove poteze i kod Bosnjaka, barem meni, problem je sto ima ekipa koja to odmah prebacuje na visi nivo gdje time zeli dokazati nesto sasvim drugo.
ja nemam problema kritikovati Bosnjake, ja i dalje imam idenitacan stav o svima, o Bosnjacima, o Hrvatima i Srbima u BiH :thumbup:

ali mi smeta kad se napadju Bosnjaci koji su docekali rat bez zrna motiva za rat, a to ne mozemo reci za hrvate i srbe koji su bili motivirani ustaskim i cetnickim propagadnama :)

Bosanjaci sau danas podjeljeni na dvije grupe, a trebaju postati jedinstveni i prestati imitirati hrvatsku i spsku politiku, to je moje opazanje :-D
adelkam

#255 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by adelkam »

Hafis wrote:Ja samo znam da su Alija i Young Muslims, bez ikakvih problema satrali na izborima Nijaza + reformiste, da ne spominjem Adila i druge ekipe. Što je najinteresantnije - s mjesta, bez zatrke...hoću reći s pola godine predizborne kampanje.
Ne vjerujem da bi tako pobijedio da je autor neke knjige...recimo ''Raja Derve Ćibića'' . Imao je određenu ''jačinu''...bolje reći auru u očima glasačkog tijela. Malo je tomu doprinjela ID, malo robijanje ''za našu stvar'' ....
Ja bih to ovako rekao...Mi smo odbacili Nijaza i reformske snage. Dakle svi mi a tu mislim na sve narode u BiH, ali ludo vrijeme i ludi mi. Opredijelili smo se za to sto smo se opredijelili i na kraju dobili to sto smo dolili. Previse je tu i vanjskih uticaja bilo koji su sasijecali Nijaza i lijevo orjenitarane opcije, ali to ne umanjuje nasu krivicu.
Hafis wrote:Sjećam se jednog predizbornog skupa SDA 1990....negdje Istočna Bosna...možda malo niže Foča, Goražde, ne sjećam se sad točno koji grad (tada je prije Dnevnika išla jedna otprilike polusatna emisija o dnevnim aktivnostima stranaka i reportažama s predizbornih skupova
Masa ga očekuje, i kad se on pojavi oni počnu klicati ''islamska država, islamska, država, islamska država...
Što jest jest, odmah ih je prekinuo jednim odrečnim pokretom ruke....: I ja bih volio da može islamska država, ali morate shvatiti da je ovo zemlja i drugih, i Srba, i Hrvata i ostalih, i moramo graditi zajedničku državu i bla bla.
Mozete vi njega napadati ali ovo je 100% tacno :-D

Puno je Alija imao svojih gresaka i puno nekih izjava koje sebi nije smio dozvoliti. Sjecam se jedne gdje kaze da "prije podne mislim jedno a poslije podne sasvim drugo"
Kao kandidat za predsjednika multietnicke republike nije smio ni po koju cijenu ni razmisljati o tome a kamoli izjaviti da su to njegove zelje. :-D i to u vrijeme jacih nacionalistickih napetosti ovdje.
Medjutim, Bosnjaci muslimani sta god uzvikivali na tim predizbornim skupovima nikada nebi prihvatili serijatski zakon ovdje niti neku drugu islamizaciju, ali ja mislim da ti to znas dobro ali neces da priznas ali nema veze. :D Svi mi smo autohtoni evropski narodi i nebi se adaptirali na tako nesto. I na fudbalskim utakmicama se svasta urlice ali nije to to ;) . Ovo ti je naravno odgovor i za tu famoznu ID i takozvanu nasu stvar. :D
Nije Alija bio mnogo poznat lik, nego se pojavila nacionalna opcija u doba raspirivanja nacionalizma u Jugoslaviji koji je prije svega krenuo iz Beograda i zahvatio sve ostale republike.
Last edited by adelkam on 05/01/2018 08:12, edited 2 times in total.
vivaldi

#256 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by vivaldi »

al mozete naprdjivat o nebitnim stvarima cudo jedno...
Duka Dizel

#257 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:
Za razliku od Memoranduma cija slova u praksi mozes vidjeti vise od dvije decenije - ID moras lupom traziti.

Alija je imao mnogo vise gresaka nego pametnuh poteza - ali spominjati serijat, islamsku drzavu, diktaturu,... moze samo haza budala.
Izvoli nadji bar jedan primjer gdje je Alija bio protiv demokratije, izbora, slobode misli, slobode oblacenja, zivljenja,...
Pa u Islamskoj deklaraciji on je jasno proklamovao svoje ideje i uverenja.
Ja bih voleo reci da je Alija bio bosanski Ataturk, ali nije...On je u deklaraciji otvoreno kritikovao kemalizam i sekularnu Tursku, a velicao recimo Islamsku Republiku Pakistan.
Ako kazemo da je Alija bio islamski fundamentalista, to ne znaci da je bio fanatik i budala koja ce se razneti eksplozivom u srcu Evrope.
Njegovo delovanje je bilo ograniceno drustveno-politickim okolnostima, mestom i okruzenjem. I njegova deklaracija je tipoloski zanimljiva s obzirom na vreme i mesto nastanka. To i deklaraciji i samom Aliji daje ogroman znacaj u islamskim krugovima.
Nisu njemu Saudijci dodelili nagradu zbog ljiljana.

Povrsno je za polemiku da ja sad tebi navodim neke primere koji raskrinkavaju Alijin fundamentalizam. To bi se svelo na postrojavanje mudzahedina, otvaranje vrata vehabizmu, veze sa Al Kaidom...
To je nesto sto se uvek moze pravdati teskim okolnostima, bas kao sto se i njegovo šatro multietnicko, demokratsko i gradjansko opredeljenje moze objasniti potrebom da se ne zameri kljucnim faktorima u medjunarodnoj zajednici sto bi znatno otezalo postizanje ciljeva proklamovanih u Islamskoj Deklaraciji.
Last edited by Duka Dizel on 04/01/2018 23:43, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#258 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote:
Dobro cetnik-dizelas, ako je Allija "zrtvovao mir za nezaviznost", a Srbi jadni "ni mrava ne bi zgazili", kako to da ste ratovali, odnosno napali sve koji su posla s vama imali? Da nije Alija i za to kriv?
Pa dobro...i vi ste ratovali sa svakim s kim ste posla imali. Ratovali sa Srbima, ratovali sa Hrvatima, ratovali cak i izmedju sebe.

Molim da mi ne imputiras nesto sto nisam rekao, tipa " Srbi nista nisu krivi, Srbi ne bi mrava zgazili" i napokon napises nesto ozbiljno.
General War

#259 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

vivaldi wrote:al mozete naprdjivat o nebitnim stvarima cudo jedno...
:lol: :thumbup:
Jos kad ovako (ne) namjerno postave premise
Last edited by General War on 05/01/2018 00:10, edited 1 time in total.
kiligonzales

#260 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

Islamska deklaracija je Alijino promisljanje o drustvenim sistemima i muslimanima tada. Ono sto je interesantno to malo dijelo najvise se bavi stanjem muslimana globalno, kojima pripisuje nepismenost, industrijsku nerazvijenost, lose ekonomsko stanje i losu buducnost za mlade, koje ce njihove zemlje odvesti u nesigurno buducnost. Tim dijelom ko da je naslutio sadasnjicu mnogih muslimana treceg svijeta, revolucije, nove ratove.

Razumljivo je sto je pisao tada tako jer je Jugoslavija bila dio europskog kontinenta, koji je industrijski odskocio davno od mnogih zemalja treceg svijeta, imala je dobar obrazovni sistem, pa i jaku drzavu i progres, u doba kada je sama knjiga nastajala.

Memorandum se bavi buducnoscu Balkana i vitalnim srpskim interesima u Srbiji i oko Srbije, te je plan politickih akcija srpske mislilacke elite.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 22:17, edited 1 time in total.
kiligonzales

#262 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Za razliku od Memoranduma cija slova u praksi mozes vidjeti vise od dvije decenije - ID moras lupom traziti.

Alija je imao mnogo vise gresaka nego pametnuh poteza - ali spominjati serijat, islamsku drzavu, diktaturu,... moze samo haza budala.
Izvoli nadji bar jedan primjer gdje je Alija bio protiv demokratije, izbora, slobode misli, slobode oblacenja, zivljenja,...
Pa u Islamskoj deklaraciji on je jasno proklamovao svoje ideje i uverenja.
Ja bih voleo reci da je Alija bio bosanski Ataturk, ali nije...On je u deklaraciji otvoreno kritikovao kemalizam i sekularnu Tursku, a velicao recimo Islamsku Republiku Pakistan.
Ako kazemo da je Alija bio islamski fundamentalista, to ne znaci da je bio fanatik i budala koja ce se razneti eksplozivom u srcu Evrope.
Njegovo delovanje je bilo ograniceno drustveno-politickim okolnostima, mestom i okruzenjem. I njegova deklaracija je tipoloski zanimljiva s obzirom na vreme i mesto nastanka. To i deklaraciji i samom Aliji daje ogroman znacaj u islamskim krugovima.
Nisu njemu Saudijci dodelili nagradu zbog ljiljana.

Povrsno je za polemiku da ja sad tebi navodim neke primere koji raskrinkavaju Alijin fundamentalizam. To bi se svelo na postrojavanje mudzahedina, otvaranje vrata vehabizmu, veze sa Al Kaidom...
To je nesto sto se uvek moze pravdati teskim okolnostima, bas kao sto se i njegovo šatro multietnicko, demokratsko i gradjansko opredeljenje moze objasniti potrebom da se ne zameri kljucnim faktorima u medjunarodnoj zajednici sto bi znatno otezalo postizanje ciljeva proklamovanih u Islamskoj Deklaraciji.
Pises li o muslimanima globalno i njihovoj stvarnosti tesko je iste odvojiti od serijata, serijat tretiraj kao cijelokupni zakonodavni sistem, koji oblikuje zivote pojedinaca kao i zivote masa, na koji se oslanja svaki musliman praktikant na individualnom i pojedinacnom nivou, bez obzira na adresu stanovanja. Serijat kao islamsko pravo ima podijelu na vise dijelova, obredoslavlje (cistoca, namaz, post, zekat, hadz), kupoprodajno, bracno, nasljedno i kazneno pravo, koncept islamske vlasti i pravo rata. Tu su jos dvije pojedinosti koje su bitne za serijatsko pravo, koje se ticu medjuljudskih odnosa, te samog pojedinca njegovog karaktera i ponasanja, a to su ahlak i edeb ili moral i lijepo ponasanje. Kako to odvojiti od muslimana? Logicno je da musliman u Njemackoj ne moze pozivati na serijatsko kazneno pravo, islamski koncept vlasti ili pravo ratovanja, ali svoje ce obrede obavljati svugdje jednako, svoje medjuljudske odnose graditi prema tome pravu koje je u mnogocemu slicno i ima dodirnih tacaka sa svim zakonima svijeta odnoseci se odgovorno, moralno i lijepo prema sebi i drugima.

ID nastala je 70-tih, u muslimanskom svijetu tada, mnoge zemlje nisu obecavale progres, a sama Jugoslavija koja je imala vlastitu muslimansku populaciju, bila je progresivna sredina sa jakim obrazovnim sistemom, pa i industrijom, tako da su muslimani u njoj jednako sa ostalima uzivali benefite toga drustvenoga uredjenja. Dovoljno je spomenuti cinjenicu da je pomenutim zemljama Jugoslavija prodavala znanje i usluge. Alija je sam tu studirao i zavrsio pravo, tako da ID mozes smatrati raspravom i pravnim poretcima.

Trebas pogledati okolnosti toga vremena, Turska je bila sekularna sredina, nedovoljno razvijena u pravom poretku, a bome i industrijski sa cestim nestabilnostima, volja naroda se sustinski se razlikovala od volje sekularnog rezima i vojske koja ga je osiguravala, sto je samu Tursku cinilo slabom zemljom, dok je jedan Pakistan zacinjao svoju islamsku demokratiju i bio u sukobu sa vojnom huntom sto se smatralo progresom u odnosu na diktaturu prije.

Ako Aliju smatras islamskim fundamentalistom jer se koristio islamom kao sredstvom promisljanja i njegovom bazom tj. osnovom, to onda stoji, ali ako ga dovodiš u kontekst današnjih fundamentalista koji se suviše rigidno, često fašistički i ideološki bijedno, čak autodestruktivno odnose prema samoj prirodi islama i moralno-kulturnom-civilizacijskom naslijeđu koje islamska civilizacija nosi, onda to ne stoji.
exliberal-ex

#263 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

izgubih se citajuci sve ove komentare :-) ....par forumasa me prozvalo ili spomenulo ali da nebi zacatavao necu zasad odgovarat

nego da vas nesto pitam, svi pominjete famozni memorandum i kako je napisan jos '86, koje su sanse da je taj memorandum napisan kao odgovor na dogadjaje koji su se desili ranije?
dogadjaji kao prve demonstracije na kosovu ('81) ili jos ranije kao odgovor na hrvatsko proljece ('60) ?
kiligonzales

#264 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

jOFLA wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Šta je veći politički i društveni uticaj (negativan i pozitivan) imalo na BiH i bivšu SFRJ, Islamska deklaracija Alije Izetbegovića ili Memorandum Srpske akademije nauka? Po meni puno veći uticaj je imao SANU Memorandum jer je to dokument pisan unutar jedne institucije iako SANU nikada nije priznao da je to zvaničan dokument. Islamska deklaracija je pisana u doba kada je Alija Izetbegović bio anonimus, da bi tek dvadeset i nešto godina postao ličnost od političkog uticaja, za razliku od SANU akadamije koja je zvanična institucija tadašnje Srbije u okviru Jugoslavije.
Potpuno nebitno je li u vrijeme pisanja ID bio anonimac, i je li MS službeno priznala ova ili ona institucija. Zato što su jedno i drugo imali veliku podršku u narodu. Jedno i drugo su iz usta naroda.
Nije nebitno, ID je nastala 1970-te, a proces protiv Alije i mladomuslimana poveden je 83 godine, knjiga je prelezala dobru deceniju u ladicama SDB, da bi je prva stampala izavacka kuca Srpska Matica kada se protiv ovih poveo sarajevski proces. Iz ovoga se da prozreti cijoj politici je trebao alibi tada, vec tada se pakovalo politicki Pozdercima s ciljem sklanjanja njih sa cela BiH tada i uvodjenja srpske dominacije u BiH. U dosta tekstova o tome periodu, upravo se govori da je sarajevski proces bio svojevrsni ispit Pozdercima kako ce se ponasati u osudi ljudi koji pripadaju njihovom narodu.

Nemojmo preuvelicavati uticaj ID na bosnjacki narod jer malo je onih koji su uopste tih 60 strana knjige procitali.
Kejn

#265 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Kejn »

Da nije bilo Islamske deklaracije bila bi neka druga Islamska deklaracija. Možda su mogli uzeti i Kamenog Spavača kao dokaz o Bosanskon nacionalizmu koji bi da razbija lepu Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo.
¤ jelena ¤

#266 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ¤ jelena ¤ »

Povraća mi se od ove zloupotrebe kulturne baštine u političke i ideološke svrhe....i ko fol nekakve argumentacije za i protiv nečega.

Čuj molim te Kameni spavač, heeej!

Sikter...

Image

Image
jao_situacije

#267 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by jao_situacije »

exliberal-ex wrote:izgubih se citajuci sve ove komentare :-) ....par forumasa me prozvalo ili spomenulo ali da nebi zacatavao necu zasad odgovarat

nego da vas nesto pitam, svi pominjete famozni memorandum i kako je napisan jos '86, koje su sanse da je taj memorandum napisan kao odgovor na dogadjaje koji su se desili ranije?
dogadjaji kao prve demonstracije na kosovu ('81) ili jos ranije kao odgovor na hrvatsko proljece ('60) ?
možemo se tako vraćati u historiju i doći do načertanja i onda tu završava priča
u suštini srbi su prvi počeli sa svojim idejama o nebeskom narodu srbima na cijelom balkanu i ostale bajke u koje vjeruju

evo sad je aktualna deklaracija o srpskom opstanku ili tako nešto
kakav opstanak ?
ko ih ugrožava, gdje, zašto, kako, čime ?

sve to nije bitno, bitno je izmišljati lagati i održavati mitove o ugroženosti a u isto vrijeme praviti genocide i etnička čišćenja

srbe u ovom trenutku najviše ugrožava predsjednik srbije svojom politikom ali oni su ga izabrali i nek ih ugrožava.
ali naravno da priča u toj deklaraciji ne ide u tom pravcu nego da ih bošnjaci hrvati albanci mongoli bantu crnci i ostali ugrožavaju i da oni moraju preventivno napraviti genocid da bi se spasili od nepostojećeg ugrožavanja
Mirza007

#268 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:

Da dizelasa nema ovdje trebalo bi ga izmisliti.
Tipicni velikosrpski ublehas.
Pitas ga za argumente da potkrijepi svoje tvrdnje, kaze ...."povrsno je za polemiku". Ma maestralno! Sta drugo reci?
U medjuvremenu, s druge strane napravise pravoslavnu dzamahiriju gdje i policija ima svoju slavu, molebane, osvjestavanja, fuziju crkve i drzave da ni ne spominjemo. Ali eto, bitna su Alijina uvjerenja a ne konkretno djelovanje i otjelovljenje kroz zakone, procedure itd.
Naivan covjek bi pomislio da nije jadan ni svjestan sta predstavlja islamska drzava da se ne radi o tipskom ponasanju velikosrpskih propagandista. Ubio se za alternative facts.
Haris.ba

#269 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Haris.ba »

exliberal-ex wrote:izgubih se citajuci sve ove komentare :-) ....par forumasa me prozvalo ili spomenulo ali da nebi zacatavao necu zasad odgovarat

Sve je srpska politika radila samo kao odgovori na radnje drugih. Naravno.

Nego, valja opet ponoviti.
Rat u BiH po Dodiku je počeo zbog nastojanja Muslimana da "majorizuju" ostale narode i proglase nezavisnu državu. U tome su im, priznaje, pomogli Hrvati, ali tvrdi da mu danas govore da su pogrešili i da nikada ne bi ponovili istu grešku. Muslimani su, po njemu, krivi za pokušaj uspostavljanja dominacije, samovolju u parlamentu, zloupotrebu javnih funkcija, formiranje Patriotske lige i, generalno, sve loše što se u javnoj sferi dešavalo uoči sukoba. Optužio ih je i za direktan povod za rat – ubistvo srpskog svata u Sarajevu 1. marta 1992. Po inerciji, rekao je da je Patriotska liga odgovorna i za zločin nad srpskim civilima u Sijekovcu krajem marta 1992, mada se u sudnicama Tribunala mnogo puta čulo da su to počinile hrvatske oružane snage.

Mada je i ranije, naročito nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, kroz pitanja Mladićevih branilaca i iskaze drugih svedoka odbrane sugerisana "bliskost" političkog pokreta bosanskih Muslimana 90-ih godina i radikalnih islamskih grupa današnjice, Dodik je prvi otvoreno ukazao na navodnu vezu među njima. Tvrdio je da je Alija Izetbegović "preteča sadašnjih ideologija radikalnog islama", a kao ključni dokaz navodi da je bivši predsednik BiH autor "Islamske deklaracije" iz 1970. godine u kojoj se, kako je rekao, zagovara uređenje države na šerijatskom pravu.

Ako je "Islamska deklaracija" zaista bila takav trn u oku bosanskih Srbima, to bi, ukazao je tužilac u unakrsnom ispitivanju, značilo da je morala biti "vruća tema" na skupštinskim zasedanjima bosanskih Srba. Bivši narodnih poslanik se sa takvom ocenom složio, navodeći da je bila često pominjana i da se redovno govorilo: "Kako je navedeno u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića..." Tim optužbe je, međutim, pretražio transkripte svih zasedanja, a tužilac Tiger/Tieger je saopštio rezultat – Islamska deklaracija pominje se prvi put na 35. skupštinskom zasedanju održanom 2. oktobra 1993. godine. Dodik se tu korigovao, rekavši da se o tome razgovaralo van sale, a da se na sednicama koristio sinonim "Alijina politika".

Tužilac je u nastavku ispitivanja pokazao da je čak i Radovan Karadžić uoči rata bio manje neprijateljski nastrojen prema Bošnjacima nego Dodik danas. Karadžić je, naime, u jednom intervjuu iz 1990. godine rekao da islamski fundamentalizam dolazi sa ljudima druge rase i drugog jezika, a ne od domaćih Muslimana, "slovenskog naroda, ljudi naše krvi koji su se opredelili za evropski kvalitet života uz očuvanje islamske vere". Upitan da li je to još jedan pokazatelj "široko poznate činjenice" da su bosanski muslimani "evropeiziran narod", svedok je odgovorio kontrapitanjem: "Hoćete da kažete da Srbi nisu?" Mada se najčešće ne osvrće na komentare svedoka o svom radu, tužilac je rekao da Dodikovu sugestiju "izričito odbacuje". Dodik je, na kraju, priznao da su Bošnjaci "najsekularniji muslimani u Evropi", ali uz ukazivanje da su 90-ih podržali ekstremne stavove Alije Izetbegovića.

Suprotno sugestiji Dodika da su potezi srpskog rukovodstva u BiH bili reakcija na muslimanski radikalizam, tužilac je ukazao da su Srbi zapravo imali unapred razrađen plan za ostvarenje svojih strateških ciljeva, koji su podrazumevali teritorijalno razdvajanje od druga dva naroda. Predočio je zapisnik sa sednice Predsedništva SFRJ iz decembra 1991. godine na kojoj se tom, tada već krnjem telu, obraća Radovan Karadžić. Rekao je da njegovo rukovodstvo ima "unapred spremljene poteze" koje će povlačiti "tek kad Alija neštozabrlja".

Na zasedanju skupštine Republike Srpske u Bijeljini iz januara 1993. godine odlučeno da "Muslimani nisu nacija", a Dodik se ne seća da li je bio prisutan. Ako jeste, glasao je "za", jer je odluka doneta jednoglasno. Njegov iskaz nastavlja se sutra.
https://www.youtube.com/watch?v=CWoq1qevOiI
Duka Dizel

#270 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

kiligonzales wrote: Nije nebitno, ID je nastala 1970-te, a proces protiv Alije i mladomuslimana poveden je 83 godine, knjiga je prelezala dobru deceniju u ladicama SDB, da bi je prva stampala izavacka kuca Srpska Matica kada se protiv ovih poveo sarajevski proces. Iz ovoga se da prozreti cijoj politici je trebao alibi tada, vec tada se pakovalo politicki Pozdercima s ciljem sklanjanja njih sa cela BiH tada i uvodjenja srpske dominacije u BiH. U dosta tekstova o tome periodu, upravo se govori da je sarajevski proces bio svojevrsni ispit Pozdercima kako ce se ponasati u osudi ljudi koji pripadaju njihovom narodu.

Nemojmo preuvelicavati uticaj ID na bosnjacki narod jer malo je onih koji su uopste tih 60 strana knjige procitali.
Odakle ovo boldovano, molim lepo?
Odakle?
Ko je to planirao da uvede srpsku dominaciju u BiH? Zašto se to tako tumači?
Po istoj tački optužnice kao i Alija tih godina je osudjen recimo i Vojislav Šešelj, koji je javno istupao u odbranu Alije Izetbegovića. A najglasniji u zalaganju za oslobadjanje optuženih Mladih Muslimana je bio zanimljivo Dobrica Ćosić, koji će kasnije biti prozivan da je pod njegovim uticajem sastavljen Memorandum SANU, kao navodno strateški dokument za ostvarivanje srpske dominacije.
Nešto tu ne štima u tvojim tvrdnjama.

Ni Islamska deklaracija ni Memorandum SANU nisu imali krucijalni značaj za dogadjaje koji će uslediti kasnije. SFRJ je imala svoje probleme politčke i ekonomske prirode. Neki su se gurali pod tepih, neki nisu...ali nema sumnje da bi djavo kad tad došao po svoje, sve i da nije bilo ovih dokumenata.
Oni nisu bili uzroci problema.
Ako ćemo tražiti dokument koji utro put raspadu Jugoslavije, onda je to Ustav iz 1974 godine. On je donet izmedju ostalog da bi smirio nacionalističke strasti sa jedne strane, ali je posadio klicu nezadovoljstva koja će kasnije raspiriti iste takve strasti sa druge strane.

A MS i ID su samo u datom momentu bili nekakva jeres na koju jugoslovenska javnost nije bila navikla. Navikla se javnost bila na slovenački nacionalizam i njihovo naglašavanje posebnosti koja se ogledala najviše u privrednoj razvijenosti, progutala je javnost svojevremeno i hrvatski MASPOK i hrvatske nacionalističke zahteve, navikla se javnost i na stalno albansko nacionalno talasanje i "Kosovo Republjik"...ali da Srbi kao najveći narod u SFRJ budu nezadovoljni i imaju neke nacionalne aspiracije...to je smatrano za jako opasno.

Sa druge strane, ne treba ni naglašavati kako je za to vreme "neobičan" bio Alijin religiozni islamski manifest, nastao na periferiji islamskog sveta, u srcu hrišćanske Evrope, u komunističkoj zemlji sa naučnim ateizmom kao vladajućom ideologijom.

Ono što čini razliku sem sadržinske forme je činjenica da je Islamska deklaracija puštena u svet 1970 godine, pa posle publikovana kao neki disidentski samizdat 1983 godine, a onda ju je Alija zvanično objavio i u Sarajevu 1990 godine.
Tako da ne može stojati priča da Islamsku deklaraciju valja posmatrati samo u kontekstu vremena kad je prvi put objavljena, jer taj neki kontinuitet objavljivanja dokazuje da je manifest imao trajniji karakter.
Valjda bi u suprotnom Alija 1990 godine bar nešto ispravio ili doradio originalno izdanje i prilagodio ga aktuelnom vremenskom trenutku.

S druge strane Memorandum SANU je dokument koji zvanično nikad i nigde nije objavljen. Njene neodvršene radne verzije se dokopao novinar Večernjih Novosti i objavio neke delove u novinama, prateći njen tekst negativnim kritičkim osvrtima. Sama činjenica da je dokument na taj način dospeo u javnost, dovoljno govori o poverljivosti i strateškom značaju.
GeeTnT

#271 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

Kejn wrote:Da nije bilo Islamske deklaracije bila bi neka druga Islamska deklaracija. Možda su mogli uzeti i Kamenog Spavača kao dokaz o Bosanskon nacionalizmu koji bi da razbija lepu Jugoslaviju i bratstvo i jedinstvo.
¤ jelena ¤ wrote:Povraća mi se od ove zloupotrebe kulturne baštine u političke i ideološke svrhe....i ko fol nekakve argumentacije za i protiv nečega.

Čuj molim te Kameni spavač, heeej!

Sikter...

Steta je da neko ko staje u odbranu kulturne bastine :thumbup: tumaci komentare pogresno..ID je tema, a staviti je u ravan sa „memorandumom“ je upravo namjerno nametnuta vecini danasnjih Bosnjaka. Kamo srece da su postovi na pocetku ove teme bili pisani u zastitu Bosnjaka, ali neeee... oplelo se sa identifikacijom svega sa ID u negativnom kontekstu i nastavila viktimizacija i iskoristavanje. Zna se jako dobro ko je palio kulturnu bastinu BiH i kome je ona smetala...ID je u tome svemu bio nebitan dokument kao uostalom i ova tema...
Duka Dizel

#272 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Mirza007 wrote:Ali eto, bitna su Alijina uvjerenja a ne konkretno djelovanje i otjelovljenje kroz zakone, procedure itd.
Ako nisi zadovoljan sa Alijinim konkretnim delovanjem, moraš se vratiti na deo Islamske deklaracije u kojoj Alija kaže:
Moramo, dakle, biti prvo propovjednici, a zatim vojnici. Naša prva sredstva su lični primjer, knjiga, riječ. Kada će se ovim sredstvima pridružiti i sila?
Izbor ovog trenutka uvijek je konrektno pitanje i zavisi o nizu faktora. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast. Ovo razlikovanje je važno, jer rušenje i građenje nezahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti. Preuraniti ovdje je jednako opasno kao i zakasniti.
hizo ramidovic

#273 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Legendarna prica o ugrozenosti srpskog naroda...arlaukanje za ljudske prototipove i propagandom isprane mozgove.
Bezbroj je primjera od prije rata u kojima se moze prepoznati srpska teznja za dominacijom na cijelom podrucju Jugoslavije. Uzmite samo nacionalne sastave vojske, policije, drzavnih organa i sl i sve ce vam se samo kazati.
Isticanje i problematiziranje nekakve ID nije nista drugo vec sizofrenicno trazenje bilo kakvog opravdanja za velikosrpsku politiku 'krvi i tla' koja je unesrecila trajno milione ljudi na Balkanu. Ustvari, ovo oko ID nije nista drugo do paranoicno trazenje, medju bosnjackim politickim idejama, ekvivalenta za krilatice "svi srbi u jednoj drzavi" ili "100 muslimana za jednog srbina". Zagovornici takve politike itekako su bili svjesni sta ona znaci. Cak im je i ratni zlocinac Mladic kazao kako se to zove. Uzalud.
Nazalost, zagovornici te politike i danas zive i rado bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika. Pitanje je samo koja bi sad "islamska deklaracija" bila opravdanje za to...
Duka Dizel

#274 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

hizo ramidovic wrote:Uzmite samo nacionalne sastave vojske, policije, drzavnih organa i sl.
Imas li ti te podatke?
LBVIEW

#275 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by LBVIEW »

"Svi Srbi u jednoj drzavi" i "gdje je srpski grob tu je i srpska zemlja" su ipak malcice stariji, Memorandum ih je samo malo "podgrijao".
E sad da li je Memorandum, Nacertanije ili neko drugo velikosrpsko stivo skoristeno kao podloga za ono sto ce zapoceti polovinom 80-tih, je od sekundarnog znacaja u svijetlu desavanja na terenu, a koja nedvosmileno ukazuju na plansko djelovanje srpskog vodjstva.
Borba protiv "nepravde" nad srpskim narodom krsenjem Ustava drzave za koju se kao bore(ukidanje AP uz istovremeno zadrzavanje predstavnika u Predsjednistvu),
proglasenje suvenosti Srbije prije ostalih, prekrajanje vojnih oblasti u duhu RAM-a, "desavanja naroda" tj. izvoz nacionalizma u druge republike, huskanje Srba u istima, naoruzavanje, balvan-revolucija, SAO Krajina u Hrvatskoj, te SAO u BiH, i na kraju otvoreni rat i agresija, sve je radjeno planski.
Post Reply