Hajmo realno - ko je kriv?
- Point.
#251 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Da nema Srba, Bosnjaci nikad ne bi znali za Alijinu islamsku dekleraciju. Ja ne znam ni jednog Bosnjaka, da je znao a kamoli procitao to stivo.
-
daddy-kool
#252 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Čuj ko je kriv? 
Alija Izetbegović, referendum, Islamska deklaracija, nacionalne stranke, ZElena TRAnsferzala, "strano miješanje", Alijino odbijanje Coutillier-ovog plana, "žrtvovaću mir za suverenu Bosnu", islamski radikalizam, mudžahedini, hrvatsko-muslimanski savez, Islamska republika BiH, politički Zagreb, Amerika, CIA, masoni, Vatikan, ubistvo starog svata na čaršiji, ...
Ili samo ukratko - Alija.
Alija Izetbegović, referendum, Islamska deklaracija, nacionalne stranke, ZElena TRAnsferzala, "strano miješanje", Alijino odbijanje Coutillier-ovog plana, "žrtvovaću mir za suverenu Bosnu", islamski radikalizam, mudžahedini, hrvatsko-muslimanski savez, Islamska republika BiH, politički Zagreb, Amerika, CIA, masoni, Vatikan, ubistvo starog svata na čaršiji, ...
Ili samo ukratko - Alija.
- General War
#253 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Je li se ovdje prica o ratu ili posljedicama rata?
- muha_sa
#254 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
o uzrokuGeneral War wrote:Je li se ovdje prica o ratu ili posljedicama rata?
uzrok je iznad pobrojan
daddy-kool pobrojo
- Rampage
#255 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Džaba se izvinjavaš, neće ti Đuro oprostiti:)Alfons Kauders wrote:Ne mogu sad - izvinjavam se Djuri sto me tukaoTomahawk11 wrote:Kriva Nailova materAlfons Kauders wrote:Sunce ti jebem, godina 2017, tribunal u Hagu radio preko 20 godina, osudili stotinu i kusur ljudi, objavili milione dokumenata:
"Hajmo realno, ko je kriv?"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
El_comadante
#256 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
dakle neki ljudi su bili u Bosni prije dolaska Turaka i primili su islam. nisu došli muslimani ovde nego turci i donjeli islam koji su donjeli na ove prostore a ljudi koji su tu vijekovima prije živjeli su ga prihvatili.Duka Dizel wrote:Pa da. Mnogi muslimani iz Bosne su došli od nekud. Recimo, Izetbegovići su došli iz Beograda.Duka Dizel wrote:A muslimani su inače svojevremeno na ove prostore došli sa cvećem i baklavama?El_comadante wrote:ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
Lepo i jasno sam napisao da ni muslimani na Balkan nisu došli sa cvećem i baklavama, pa ni u Bosnu.
Zna se kako Turci došli i sa sobom doneli Islam.
Mislim, bolje da mu nisam ništa ni odgovarao, jer sam njegovom bezveznom postu dao zrno težine.
dalje ja kažem da srbi imaju projekat ili kako se to sada zove memorandum od ranije ne bas od 80tih godina prošlog vijeka. a koji je to projekat? pravljenje države Srbije i tamo gdje nikada nije bila sa omjerom od preko 90% pravoslavnog življa. to je neko i rekao mislim Karadžić. e sad ti meni lijepo reci gdje su mulimani Bošnjaci i Albanci ne Turci napravili zločin nad srbima?
- General War
#257 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
A ha...znaci neka zajebancija za ekipu.muha_sa wrote:o uzrokuGeneral War wrote:Je li se ovdje prica o ratu ili posljedicama rata?
uzrok je iznad pobrojan
daddy-kool pobrojo
- edo_79
#258 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
General War wrote:A ha...znaci neka zajebancija za ekipu.muha_sa wrote:o uzrokuGeneral War wrote:Je li se ovdje prica o ratu ili posljedicama rata?
uzrok je iznad pobrojan
daddy-kool pobrojo

Dindrlaka, dindrlakača ... dindrlaka, dindrlakača
- He1972
#259 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ko su to sve "mi" koji trebaju da prolaze kroz katarzu?Roccohljup wrote:drug nemoj se ljutiti, tema bi bila super za neko normalno okruženja, a sa obzirom da smo mi dio balkanskih barbarskih plemena, nema teeorije da se ista promjeni od one koliko učesnika, toliko i istina o ratu.Nismo mi jos uvijek na tom stepenu civilizacije (kao npr Njemci i Japanci nakon WW2) pa da objektivno sagledamo stvari i prođemo kroz neku kolektivnu katrazu i krenemo naprijed.
- Pokusaj_sa
#260 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Citao sam prvu, desetu i jedanaestu stranicu..
Bosnjak sam, bosanac ili musliman kako god..
Rodio sam se u Sarajevu i jos uvijek sam tu.
Kako sam ja vidio situaciju, imali smo Jugoslaviju i država je kakva-takva funkcionisala (naravno poslije Tita je krenulo nizbrdo). Kad je krenuo raspad, ode Slovenija, ode Hrvatska, onda ih Srbija napada, onda ide BiH i onda ide sranje sirokih razmjera gdje je najvise muslimana nastradalo. Interni dogovori HR-SRB oko podjele, i razne kombinacije tokom rata su se stalno mjenjale.. Ko je kriv... Hag je donekle odgovorio.. UZP hrvati.. mada su i srbi glat trebali dobiti UZP, u sustini svi i znaju da je bilo tako... Sad je pitanje lobija odnosno međunarodnog uticaja na ishod presude.. Poslije rata ide pranje sa svih strana, ne bi li se skrenula paznja na drugu stranu.. Ja mogu za Sarajevo reci da svi i dan danas zivimo zajedno (srbi, hrvati i muslimani). Znaci bilo je srba kao npr moja komsinica ciji je sin otisao da puca sa okolnih brda na Sarajevo pa poslije rata dosao sa BG tablicama u Sarajevo pa mu niko nije nista uradio (iako je bilo itekako opravdanih razloga za to)..
Ako je iko vjerovao u zajednicki zivot onda je to Bosna, jos uvijek raja zajedno zivi.. Sve ostalo je propaganda i huškanje političara da se ljudi opet okrenu jedni protiv drugih jer oni se druze i imaju zajednicke ekonomske interese, da pljackaju i pune svoje racune, a sirotinja nek se prepire ko je poceo rat i ko je kriv..
Bosnjak sam, bosanac ili musliman kako god..
Rodio sam se u Sarajevu i jos uvijek sam tu.
Kako sam ja vidio situaciju, imali smo Jugoslaviju i država je kakva-takva funkcionisala (naravno poslije Tita je krenulo nizbrdo). Kad je krenuo raspad, ode Slovenija, ode Hrvatska, onda ih Srbija napada, onda ide BiH i onda ide sranje sirokih razmjera gdje je najvise muslimana nastradalo. Interni dogovori HR-SRB oko podjele, i razne kombinacije tokom rata su se stalno mjenjale.. Ko je kriv... Hag je donekle odgovorio.. UZP hrvati.. mada su i srbi glat trebali dobiti UZP, u sustini svi i znaju da je bilo tako... Sad je pitanje lobija odnosno međunarodnog uticaja na ishod presude.. Poslije rata ide pranje sa svih strana, ne bi li se skrenula paznja na drugu stranu.. Ja mogu za Sarajevo reci da svi i dan danas zivimo zajedno (srbi, hrvati i muslimani). Znaci bilo je srba kao npr moja komsinica ciji je sin otisao da puca sa okolnih brda na Sarajevo pa poslije rata dosao sa BG tablicama u Sarajevo pa mu niko nije nista uradio (iako je bilo itekako opravdanih razloga za to)..
Ako je iko vjerovao u zajednicki zivot onda je to Bosna, jos uvijek raja zajedno zivi.. Sve ostalo je propaganda i huškanje političara da se ljudi opet okrenu jedni protiv drugih jer oni se druze i imaju zajednicke ekonomske interese, da pljackaju i pune svoje racune, a sirotinja nek se prepire ko je poceo rat i ko je kriv..
-
hAZNADAR
#261 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Pa fino si na svojim dijagramima iznio kako 1% Bosnjaka vidi svoju stranu kao krivca, mali vise Hrvata svoju a skoro trecina Srba priznaje svoju krivicu.cyprus wrote:
Ne, ovim ne tvrdim da Srbi imaju naročito podjeljena mišljenja o krivici... Nego da prosječan Srbin krivicu za zločine otprilike raspodjeljuje ravnomjerno... To je ona priča: "svi su činili zločine"... I još jednom - ne, ne govorim time da su im mišljenja podjeljena, da jedni misle ovako, drugi onako... Javno mnijenje kod bosanskih Srba je prilično homogeno u ovom pogledu... Ovo zaključujem na osnovi stvari koju javno govore i pišu... Da li tako zaista i misle, e to već pouzdano ne znam...hAZNADAR wrote:I srpsku pitu predstavio kao najobjektivniju eto imaju kao podijeljena misljenja o krivici.
A sto se tice bosnjacke koja ti izgleda dosta jednostrana i jednoobrazna - ili si pogrijesio u tome zaboravljajuci na razlike u bosnjackom korpusu koje su najvece. Ili ti jednostavno nedostaje jos jedna pita za sve one koji se ne smatraju dijelom B/H/S korpusa.
I pogotovo mi je nejasno otkud ti zaključak da sam stav prosječnog Srbina predstavio kao najobjektivnijiOtkad je tvrdnja da je krivnja otprilike podjednaka objektivna i jesam li je gdje ja takvom ocijenio?
Ergo - Srbi najobjektivniji.
No nije ni cudo buduci da je u tvojoj raji ovdje Alija zapoceo rat, bosnjacki nacionalizam najopasniji,.... itd.
Ko da gledam da je poenta teme da postoje tri istine o krivici - pa se sve tri moraju eto uvaziti i zakljucak kako smo svi isto krivi.
-
hAZNADAR
#262 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Pa mu Bosnjaci u toj prici dodju nesto kao produkt neke davne okupacije. Mislim kakve veze ima osvajanja i vjere u srednjem vijeku sa danasnjim ljudima molim te? Koji to narod u Evropi nije imao drugu vjeru u svojoj historiji i koja se to vjera u srednjem vijeku miroljubivo sirila i ostala. Pa slika danasnjih vjera u cijeloj Evropi je rezultat davnih rijeka krvi, gradjanskih ratova, osvajanja, naturanja jedne opcije i zabrane druge,...Duka Dizel wrote:
Lepo i jasno sam napisao da ni muslimani na Balkan nisu došli sa cvećem i baklavama, pa ni u Bosnu.
Zna se kako Turci došli i sa sobom doneli Islam.
A Bizant pretpostavljam donio krscanstvo medju Srbe na poziv naroda koji je prethodno referendumom to izabrao?
O da naravno, krscanstvo srednjeg vijeka bilo napredno, tolerantno, civilizovano,... vidi sta turci uradise.
Zali Boze silnih postova potrosenih na tebe. Ljudi poput tebe su toliko zatucani da nikakav normalan odnos nije moguc. I zbog takvih sumnjam da ce ikada postojati normalan odnos izmedju Bosnjaka i Srba, BiH i Srbije,... zapelo na turcima i kroz to degradacija koja je toliko mentalno zabetornirana u takvim tintarama da pet katarzi i pet generacija nebi moglo stvari dovesti u normalu.
Za ove nase sto po inerciji vjeruju u to mozda ima neke nade. Ne mogu iz ove koze u drugu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#263 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
- Tamo su zaista formirane postrojbe narodnih milicija koje odbijaju vojne operacije protiv Donbasa. Smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na tom teritoriju, zato što bi se tamo dogodio pokolj gori nego u Srebrenici - izjavio je Putin. Ruski predsjednik time je potvrdio kako je srebrenički masakr postao simbolom zločina, a upravo je ta činjenica spominjanja Srebrenice u tom kontekstu zbunila srpske rusofile i nacionaliste.
- Challenger__
#264 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
To nije prvi put da Srebrenicu tako kontekstira.
-
detroit-mercy
#265 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Tema kao stvorena za naprdjivanje i iznosenje svojih verzija dogadjaja. Na svu srecu, postoji jedna verzija koja je oficijalna i tu verzija je ispisana u Hagu. Sva vasa naprdjivanja se mogu komotno na belgiju i pronosati okolo. Ono sto je zapisano u Hagu ostace zauvijek kao i ono sto je zapisano u Nurnbergu-u 
- sinuhe
#266 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Bolje bi bilo pitati koliko se ko ostvario... Ali ne bi se imalo sta pisati.
- General War
#267 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Hmm, prije ce biti u Dejtonu, Hag je posljedica.detroit-mercy wrote:Tema kao stvorena za naprdjivanje i iznosenje svojih verzija dogadjaja. Na svu srecu, postoji jedna verzija koja je oficijalna i tu verzija je ispisana u Hagu. Sva vasa naprdjivanja se mogu komotno na belgiju i pronosati okolo. Ono sto je zapisano u Hagu ostace zauvijek kao i ono sto je zapisano u Nurnbergu-u
- muha_sa
#268 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
osnovan zbog nekog uzroka-kojegGeneral War wrote:Hmm, prije ce biti u Dejtonu, Hag je posljedica.detroit-mercy wrote:Tema kao stvorena za naprdjivanje i iznosenje svojih verzija dogadjaja. Na svu srecu, postoji jedna verzija koja je oficijalna i tu verzija je ispisana u Hagu. Sva vasa naprdjivanja se mogu komotno na belgiju i pronosati okolo. Ono sto je zapisano u Hagu ostace zauvijek kao i ono sto je zapisano u Nurnbergu-u
- BHCluster
#269 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Uzmemo u obzir broj poginulih, presude sudova dobijemo realnu sliku kakav se rat vodio i ko je kriv. Znaci rezim Slobodana Milosevica i svi oni koji su ga sluzili/podrzavali i dan danas podrzavaju.
- General War
#270 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
...a u dejtonu su se skupili...da gledaju izlozbu aviona?muha_sa wrote:osnovan zbog nekog uzroka-kojegGeneral War wrote:Hmm, prije ce biti u Dejtonu, Hag je posljedica.detroit-mercy wrote:Tema kao stvorena za naprdjivanje i iznosenje svojih verzija dogadjaja. Na svu srecu, postoji jedna verzija koja je oficijalna i tu verzija je ispisana u Hagu. Sva vasa naprdjivanja se mogu komotno na belgiju i pronosati okolo. Ono sto je zapisano u Hagu ostace zauvijek kao i ono sto je zapisano u Nurnbergu-u
Cini mi se da si ti odgovorio ko je kriv za pocetak rata? Je li to ili ko je najveci zlocinac?
-
Fudo387
#271 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
I sta kaze,
Hajmo realno.

Hajmo realno.
- Maraschino
#272 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
haj potrudi se ali ono realno ''ko je kriv''?Fudo387 wrote:I sta kaze,
Hajmo realno.![]()
![]()
- Streptokok
#273 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ma ovakve teme nije potrebno čitati, odmah u startu možeš napisati Alija, Alija, gdje će ti duša.
-
Fudo387
#274 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Na stranu ovi pokusaji gimnastike sa istorijskim faktima, otvarac teme je provukao jednu opasnu tezu koju je fino kamuflirao.Maraschino wrote:haj potrudi se ali ono realno ''ko je kriv''?Fudo387 wrote:I sta kaze,
Hajmo realno.![]()
![]()
![]()
...i sva prica je nista drugo do "deflection" koji ce kasnije iskoristiti za otvaranje druge teme, kuhanje zabe.cyprus wrote:Bez obzira na aktuelnu ljubav Čovića i Dodika, na koju ih je natjerala zajednička muka, tj. hegemonistička težnja kod Bošnjaka,
Da skratim, klasicni Trumpovac.
- Maraschino
#275 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Bas ih je nuzda natjerala.Fudo387 wrote: Na stranu ovi pokusaji gimnastike sa istorijskim faktima, otvarac teme je provukao jednu opasnu tezu koju je fino kamuflirao.
...i sva prica je nista drugo do "deflection" koji ce kasnije iskoristiti za otvaranje druge teme, kuhanje zabe.cyprus wrote:Bez obzira na aktuelnu ljubav Čovića i Dodika, na koju ih je natjerala zajednička muka, tj. hegemonistička težnja kod Bošnjaka,
Da skratim, klasicni Trumpovac.
Zadali ih unitaristi i velikobosnjaci. Ne daju grama zemlje za opanaka.
Ovakvi ne moraju nista napisati ja znam o cemu razmisljaju.
Moram priznati da me malo pokretac teme iznenadio. Nista nije vjecno pa ni povjerenje.