Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?

Post Reply
supercali

#251 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

Maraschino wrote: Caritas kao Caritas je mozda pomagao recimo bolnice ali paket u Tuzli od Caritasa nisi mogao dobiti jer su pravili svoje spiskove i pozivali nocu da se ujutro dodje po paket.
To mi pricao jaran Hrvat.
Ja mogu pricati za sarajevo
Nije to sad bila pomoc svake sedmice al se pomagalo
Za tuzlu i ostala mjesta ne mogu reci sto sam i rekao u postu
Maraschino

#252 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:za vrijeme opsade NIKAD ni od kog ni grama dobio nisam--a vala nisam ni tražio

ono što smo u haustoru redovno dobijali to je to

mene nešto drugo zanima :-D sve ove zemlje koje su prihvacale izbjeglice iliti protjerane iz BiH jesu li dobijali neku lovu od ostalih zemalja svijeta :? valjda je bio neki fonda za te svrhe
+1

Nije da nisam trazio. Ono da mi savjest bude cista pred djecom koja su gladovala.

Muha moj dobri, za smjestaj izbjeglica svaka zemlja je dobijala naknade(UNHCR, Komiteti za izbjeglice, razne humanitarne organizacije, pojedine zemlje donatori...) i od toga se pravio biznis. Drzave su dobijale a krajnji korisnik ne smije za to ni pitati.
bingov buraz

#253 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by bingov buraz »

Karitas banjalucke regije je organizacija koja je Bosnjacima valjala ako ne vise onda i jednako kao Merhamet.
Treba priznati i sto valja i sto ne valja.
horkesh

#254 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by horkesh »

Karitas je dijelio i čokolade, dok se od Merhameta moglo samo dobiti ulje u teglicu :thumbup:
SaraFina

#255 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

supercali wrote:
SaraFina wrote:

Pazi nešto respo u vezi i Hrvata u HR sad. Nisu Bošnjaci okupirali im komad kifle i pravili neke RSK, kao Srbi što su. A vidjećeš komentara dosta iz tih slavonskih krajeva na naš račun.
Ja recimo iz Sarajeva, uvjek sam blagonaklono gledala na njih, Vukovar i Skabrnja su mi bili u rangu Srebrenice po stradanju.
Zadar ili Dubrovnik i ona granatiranja...
Dakle, ovim medijskim spinovima i politikom njihovih političara, te optužbama na račun Bošnjaka ispinali su ljude koji su stradali od Srba da im Bošnjaci budu neprijatelji isto ako ne i gore rangirani.
U tome je bit.
Ja bi lično opet ponavljam prije ovu presudu Srbiji željela, ali nikakav bošnjački lobi ni politika nisu učestvovali u kreiranju klasifikacije UZP i Hrvatskoj.
To treba razgraničiti svaki iole dobronamjeran čovjek. Bošnjak ili Hrvat. Nevažno.
Pa o cemu ja pisem
Vidis da krivim politiku za sve jer obicni narod na svim stranama je najmanje kriv
Sad mozemo diskutovati koliko su ljudi podlozni medijskoj propagandi pa i onaj koji ne misli uslovno zlo drugoj strani prica tako jer je cuo to u medijima

Za to sto govoris nismo mi uzeli ni pedalj
Naravno da nismo al ja cu to dokazivati cinjenicama i istinom a ne pljuvanjem
Prvo se mi moramo sami ocistiti od huskaca i sl a na stol staviti cinjenice pa kad ti ovaj iz slavonije kaze vi ste ubijali hrvate uzimali teritorije ti mu dokaze pod nos

A šta imam dokazivati molim te kad su oni osobno nastradali od Srba. Svakom ponaosob dokazivati prirodu i tijek m - h sukoba? Izvinjavati se?
To su gluposti. Za vrijeme Josipovica i Tadica lizali su se medjusobno, nastavili bi vjerovatno da ovaj obrijani četnik nije u Srbiji na vlasti. Nakon znači rata i upada Srbije na njihovu teritoriju. Toliko ubijenih.... od Srba, da ja nekome ili nebitno bilo ko iz BiH u HR budem u rangu dobrovoljca iz Šumadije zbog presude.
Pa polovina tih koja im okupirala HR ili je oslobodjena ili nije ni procesuirana.
Srbi iz Vukovara i tkz Krajine koji su zivjeli u HR gule i dan danas tu zemlju koristeći beneficije preko fiktivnih prebivališta a ja da im se poltronski uvlačim jer je Hag presudio UZP. Daj BA. ...
supercali

#256 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

SaraFina wrote:
supercali wrote:
SaraFina wrote:

Pazi nešto respo u vezi i Hrvata u HR sad. Nisu Bošnjaci okupirali im komad kifle i pravili neke RSK, kao Srbi što su. A vidjećeš komentara dosta iz tih slavonskih krajeva na naš račun.
Ja recimo iz Sarajeva, uvjek sam blagonaklono gledala na njih, Vukovar i Skabrnja su mi bili u rangu Srebrenice po stradanju.
Zadar ili Dubrovnik i ona granatiranja...
Dakle, ovim medijskim spinovima i politikom njihovih političara, te optužbama na račun Bošnjaka ispinali su ljude koji su stradali od Srba da im Bošnjaci budu neprijatelji isto ako ne i gore rangirani.
U tome je bit.
Ja bi lično opet ponavljam prije ovu presudu Srbiji željela, ali nikakav bošnjački lobi ni politika nisu učestvovali u kreiranju klasifikacije UZP i Hrvatskoj.
To treba razgraničiti svaki iole dobronamjeran čovjek. Bošnjak ili Hrvat. Nevažno.
Pa o cemu ja pisem
Vidis da krivim politiku za sve jer obicni narod na svim stranama je najmanje kriv
Sad mozemo diskutovati koliko su ljudi podlozni medijskoj propagandi pa i onaj koji ne misli uslovno zlo drugoj strani prica tako jer je cuo to u medijima

Za to sto govoris nismo mi uzeli ni pedalj
Naravno da nismo al ja cu to dokazivati cinjenicama i istinom a ne pljuvanjem
Prvo se mi moramo sami ocistiti od huskaca i sl a na stol staviti cinjenice pa kad ti ovaj iz slavonije kaze vi ste ubijali hrvate uzimali teritorije ti mu dokaze pod nos

A šta imam dokazivati molim te kad su oni osobno nastradali od Srba. Svakom ponaosob dokazivati prirodu i tijek m - h sukoba? Izvinjavati se?
To su gluposti. Za vrijeme Josipovica i Tadica lizali su se medjusobno, nastavili bi vjerovatno da ovaj obrijani četnik nije u Srbiji na vlasti. Nakon znači rata i upada Srbije na njihovu teritoriju. Toliko ubijenih.... od Srba, da ja nekome ili nebitno bilo ko iz BiH u HR budem u rangu dobrovoljca iz Šumadije zbog presude.
Pa polovina tih koja im okupirala HR ili je oslobodjena ili nije ni procesuirana.
Srbi iz Vukovara i tkz Krajine koji su zivjeli u HR gule i dan danas tu zemlju koristeći beneficije preko fiktivnih prebivališta a ja da im se poltronski uvlačim jer je Hag presudio UZP. Daj BA. ...
Vidis ti si shvatila sto si shvatila a ja napisao ono sto sam napisao

Nemas ti sta dokazivati kad su dokazi tu
Ti mi kazes respo sto si to i to
Ja samo pokazem dokaze pa ti razmisljaj dalje ako si imalo pametna (da ne bude zabune samo si primjer)
Znaci nema to nikakvog dokazivanja ponaosob niti izvinjavanja
Ja svojim postupcima sam vec dokazao sta se treba dokazati a isto tako izvinuo kome se treba izvinuti i to ostaje cinjenica za vjekove
Mene ne zanima sta drugi rade i kako s kim i sl
To je na njima da gledaju
Gledam sebe i kako ja postupam s drugima
To je bit
archi_a

#257 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by archi_a »

Ali gospodo dokazi su tu. Pročitajte tekstove presuda Međunarodnog suda, suda Ujedinjenih nacija. Dokazi su vam pred nosom. :-D
Ah da, nema se tu šta pročitati, to ćemo izignorisati. Hajmo o nečemu drugom. Avlija, ovo ono.... Svi smo isti, "tamo vamo".
I nije samo politika kriva, kriv je i svaki pripadnik tog naroda i mediji koji nastavljaju tu politiku da opravdavaju, podržavaju ili sprovode.
I ta priča, dobro, eto priznajemo osuđujuću presudu i UZP. Ništa to "jaraniko", ništa deklarativno priznavanje. Ima da ima posljedica. Ima da se pokaže da će biti sankcionisani oni koji nastavljaju da podržavaju i brane. Ima da bude posljedica. Ima da se uči o tome kao o nečemu lošem i nečemu što ne treba da se radi. E tek tad možeš reći da nismo kao oni "prošli".
hizo ramidovic

#258 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hizo ramidovic »

supercali wrote: Nema tu pretjerivanja jer je tako za mene
Ti mozes u sebi misliti sta hoces al ne mozes javno pricati bas kako zelis
Ustvari mozes al onda budi spreman snositi posljedice
I ja sam za to da se do zadnjeg pljuvaca rijesi to
Onda bilo ko sa druge strane ne moze ti prigovarati kao sto prigovaraju sada
Ti pomenes zlocine hrvatskih postrojbi nad muslimanima ili kime vec a oni odmah a sta je sa zlocinima nad hrvatina i sl
ne mozes, bola, zabraniti ljudima da misle i govore sta zele, dok je u granicama dozvoljenog. svaki pojedinac je prica za sebe. neko ima pozitivna neko negativna iskustva, neko ih nema nikako, i to je sve normalno
treba se boriti da se zakonski regulise kaznjavanje uvreda putem drustvenih mreza.
ali, ovdje nije u pitanju samo pojedinac vec se i svekolika hrvatska javnost, ukljucujuci politicare, okomila na izbjeglice u hrvatskoj, trazeci u njihovom prihvatu iskupljenje za kasnije zlocine. to je van pameti.
sa druge strane, nisam upratio niti jednu izjavu politicara sa bosanske strane kojom se osuda sestorki smatra osudom hrvatskog naroda. cak i ogromna vecina javnosti tj. pojedinaca to ne cini. a sad, da postignes da svaki pojedinac misli i pise isto, pa to ni u kuci ne mozes...
supercali

#259 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

hizo ramidovic wrote:
Ti pomenes zlocine hrvatskih postrojbi nad muslimanima ili kime vec a oni odmah a sta je sa zlocinima nad hrvatina i sl
ne mozes, bola, zabraniti ljudima da misle i govore sta zele, dok je u granicama dozvoljenog. svaki pojedinac je prica za sebe. neko ima pozitivna neko negativna iskustva, neko ih nema nikako, i to je sve normalno
treba se boriti da se zakonski regulise kaznjavanje uvreda putem drustvenih mreza.
ali, ovdje nije u pitanju samo pojedinac vec se i svekolika hrvatska javnost, ukljucujuci politicare, okomila na izbjeglice u hrvatskoj, trazeci u njihovom prihvatu iskupljenje za kasnije zlocine. to je van pameti.
sa druge strane, nisam upratio niti jednu izjavu politicara sa bosanske strane kojom se osuda sestorki smatra osudom hrvatskog naroda. cak i ogromna vecina javnosti tj. pojedinaca to ne cini. a sad, da postignes da svaki pojedinac misli i pise isto, pa to ni u kuci ne mozes...
Nisi ti mene shvatio
Naravno da ne mozes zabraniti nekome da misli i da prica nego je poenta da ja kazem hizo misli protiv hrvata zbog toga i toga njegovo pravo al to nije stav cijele bih prema hr
Bilo je i naravno i negativnih iskustava bh izbjeglica u hr to niko ne moze poreci
Al se onda fino kaze mato matic maltretirao izbjeglice i sl

Vidis upravo sto kazes niko sa bh strane nije optuzio citavu hr sto mi je drago i na tome treba i da se ustraje svi koji budu okrivljavali hr citavu ograditi se od njega javno da ivan iz zagreba procita da ne misle svi isto

Mi imamo dokaze i to je bitno u svemu
Sta god kaze kolinda samo joj pokazes dokaze pa neka ona dokazuje suprotno ako moze
supercali

#260 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

archi_a wrote:Ali gospodo dokazi su tu. Pročitajte tekstove presuda Međunarodnog suda, suda Ujedinjenih nacija. Dokazi su vam pred nosom. :-D
Ah da, nema se tu šta pročitati, to ćemo izignorisati. Hajmo o nečemu drugom. Avlija, ovo ono.... Svi smo isti, "tamo vamo".
I nije samo politika kriva, kriv je i svaki pripadnik tog naroda i mediji koji nastavljaju tu politiku da opravdavaju, podržavaju ili sprovode.
I ta priča, dobro, eto priznajemo osuđujuću presudu i UZP. Ništa to "jaraniko", ništa deklarativno priznavanje. Ima da ima posljedica. Ima da se pokaže da će biti sankcionisani oni koji nastavljaju da podržavaju i brane. Ima da bude posljedica. Ima da se uči o tome kao o nečemu lošem i nečemu što ne treba da se radi. E tek tad možeš reći da nismo kao oni "prošli".
Ja nigdje nisam napisao da smo svi isti nego da se sve gleda kako jeste
Ako je jedan u ime abih napravio zlocin neka se kazni
To je samo dokaz da mi nase greske priznajemo a nikako da izjednacavam jednog u redu abih sa njih 10 u hrv i njih 100 u vrs

Kad kazem da je politika kriva mislim na sve one koju su glasali pa izabrali i podrzali tu politiku ne strkitno sam9 na celnike
Al ni jedna politika nije odabrana sa 100% podrskom i to je ono sto ja govorim

A sto se tice priznanja prvo treba im pokazati da prihvate da su krivi za nesto pa tek onda da plate to sto su uradili jer nigdje nisam napisao da je poenta samo priznanja krivice
SaraFina

#261 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

Respo, niko Hrvatsku i Hrvate tuto kompleto ne okrivljuje ovdje. Shvataš?
Problem je što je veliki dio HR javnosti počeo da okrivljuje i sotonizira bošnjački narod.

Ovom presudom otvorila se pandorina kutija. I odjednom ljudi iz HR insistiraju na korištenju džokera " pomoć bosnjacima devedesetih" da presudu ne samo negiraju i ponište nego sotoniziraju nas kao narod namećući kolektivnu krivnju.
hizo ramidovic

#262 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by hizo ramidovic »

supercali wrote: Nisi ti mene shvatio
Naravno da ne mozes zabraniti nekome da misli i da prica nego je poenta da ja kazem hizo misli protiv hrvata zbog toga i toga njegovo pravo al to nije stav cijele bih prema hr
Bilo je i naravno i negativnih iskustava bh izbjeglica u hr to niko ne moze poreci
Al se onda fino kaze mato matic maltretirao izbjeglice i sl

Vidis upravo sto kazes niko sa bh strane nije optuzio citavu hr sto mi je drago i na tome treba i da se ustraje svi koji budu okrivljavali hr citavu ograditi se od njega javno da ivan iz zagreba procita da ne misle svi isto

Mi imamo dokaze i to je bitno u svemu
Sta god kaze kolinda samo joj pokazes dokaze pa neka ona dokazuje suprotno ako moze
pa opet se vracas na ono koliko je ljudi tamo i ovamo koji misle tako kako misle. i naravno, sta kazu zvanicnici sa obje stane.
procesljaj malo forume i drustvene mreze u hr i bih pa ces vidjeti u cemu je razlika.
supercali

#263 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

SaraFina wrote:Respo, niko Hrvatsku i Hrvate tuto kompleto ne okrivljuje ovdje. Shvataš?
Problem je što je veliki dio HR javnosti počeo da okrivljuje i sotonizira bošnjački narod.

Ovom presudom otvorila se pandorina kutija. I odjednom ljudi iz HR insistiraju na korištenju džokera " pomoć bosnjacima devedesetih" da presudu ne samo negiraju i ponište nego sotoniziraju nas kao narod namećući kolektivnu krivnju.
Sad da niko hrvate i hrvatsku ne osudjuje tuto kompleto ne bi se kladio jer znam par osoba da ih tako gleda nema veze je li se on zove praljak ili mesic jednostavno mrzi hrvatsku i hrvate
Ok njegov izbor al ne treba da kazemo ma neka ga nego se ograditi od toga to je ono sto ja govorim
Tako isto sto kazes veliki dio
A sta je sa onim malim dijelom sto ne osudjuje? Njih ko jebe njih cemo ignorisati kao sto hrvati ignorisu ove sto u bosni ne misle da su svi hrvati krivi

Ne pratim toliko pokitike pa ne znam sve detalje nego pricam cisto logicki razmisljajuci
Dasi

#264 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Dasi »

supercali wrote:
hizo ramidovic wrote:
supercali wrote: Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svi
Ja sam za to da se prvo cisti svoja avlija pa tek tudja jer ne ciscenjem svoje avlija druga strana uvijek ima argument e vidite sta pricaju na vasoj strani bez obzira na brojnost
e jebiga, jaro, sad ga bas precera...
Nema tu pretjerivanja jer je tako za mene
Cim postoji jedan u "njihovom" narodu koji podrzava zlocince i UZP za mene je isto kao da podrzavaju svi.
heb ga, ne moze tako drug. u postovima prije si govorio da ne treba sve u HR izjednacavati zbog pojedinaca i sad izjavis “Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svi”.
supercali

#265 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

Dasi wrote:
Cim postoji jedan u "njihovom" narodu koji podrzava zlocince i UZP za mene je isto kao da podrzavaju svi.
heb ga, ne moze tako drug. u postovima prije si govorio da ne treba sve u HR izjednacavati zbog pojedinaca i sad izjavis “Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svi”.
Pazi moj rezon je ovakav ne zelim ni na koji nacin da moja strana ima bilo kakvih mrlja na sebi bez obzira koja sam ja strana a da se zakljuciti koja sam

Ja idem na to da sa moje strane bude cisto ako je moguce 100% a drugu stranu vagam nema veze je li to hrvatska srbija azerbejdzan ili japan
Zasto?
Zato jer ja svojim postupkom pokazujem svima sta mislim o njima i koliko ih postujem
Ako to neko ne zeli ili nece da prepozna govori o njemu a ne o meni
A siguran sam da medju ljudima u hr ima ljudi koji bi to prepoznali
Opet ovo je moje misljenje i stav koji ne mora biti tacan 100%
Ustvari ja sam siguran da nekad ovakvim stavom "popusim" foru al to sam ja
Posto sam jedinka koja nije u politici to se ne moze doticati nas kao naroda bez obzira na konfesiju
Lincoln-Burrows

#266 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Lincoln-Burrows »

supercali wrote: Pazi moj rezon je ovakav ne zelim ni na koji nacin da moja strana ima bilo kakvih mrlja na sebi bez obzira koja sam ja strana a da se zakljuciti koja sam

Ja idem na to da sa moje strane bude cisto ako je moguce 100% a drugu stranu vagam nema veze je li to hrvatska srbija azerbejdzan ili japan
Zasto?
Zato jer ja svojim postupkom pokazujem svima sta mislim o njima i koliko ih postujem
Posto sam jedinka koja nije u politici to se ne moze doticati nas kao naroda bez obzira na konfesiju
Potpuno te razumijem i znam da predstavljaš tešku manjinu u svom narodu,
mene pljuju i ovdje i tamo, to je zato što si od manjinske hebene sorte.
supercali

#267 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by supercali »

Lincoln-Burrows wrote:
supercali wrote: Pazi moj rezon je ovakav ne zelim ni na koji nacin da moja strana ima bilo kakvih mrlja na sebi bez obzira koja sam ja strana a da se zakljuciti koja sam

Zasto?
Da predstavljam tesku manjinu ne bih se slozio jer ipak sudeci po onone sto vidim ajmo reci da je tu pola pola
Kod hrvata je to suprotno izgleda pa su oni koji razumiju u manjini necu reci teskoj
Al to nije ni bitno jer meni licno je dovoljno da bar 1% hrvata shvata i prihvata da je hr kriva u nekim stvarima meni je dovoljno za nadu da sutra ne ratujemo sa hrvatima
SaraFina

#268 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

Lincoln-Burrows wrote:

Zasto?

Nije tačno. Ti si ok forumaš većini. Ja te poznajem s oba mjesta i mogu to potvrditi.
Meni je sporan recimo odnos one pahuljice s foruma. Ona mi je neki presjek osobito napravila kad su ova dogadjanja nakon presude u pitanju..Žena u nekom crnjaku i prepuna negativnog naboja, tragedije i plača....Rodjena Hrvatica bez ikakvih veza sa BiH piše o "nemogućnosti oprosta i pomirenja", vraćanju na 93' te neprijateljstvu prema Bošnjacima. Postovi su joj poput vapaja očajnice. Plač za Praljkom i totalna blokada u glavi.
Jesi čitao?

Ona žena nije nikakva poluobrazovana budala, to se vidi godinama po upisima, troll i sl. Pahuljica dolazi na forum u informativno - edukativnoj misiji isključivo.
Ako ona onako razmišlja. .... u banani ste, i mi skupa s vama. Vjeruj mi. Njeno razmišljanje kao osobe čiji intelekt ne možeš osporiti ima tezinu.
Čak ni ona u tom očaju ne može realno da sagleda makar dio činjenica. Bošnjaci nemaju veza s negativnom presudom. I razumijem solidarnost s vama Hrvatima u BiH, ali oni upisi nisu solidarnost nego poziv na mržnju. Intelektualno uobličen i relativno kulturan ali bez sumnje s mržnjom nastrojen.

A ja ljetos pozivala na kaVu narod po Zegeju s foruma. :D
Zamisli osjećaja.
Lincoln-Burrows

#269 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by Lincoln-Burrows »

SaraFina wrote: Jesi čitao?
Misliš na snowflake vjerojatno, pa čitam je tu i tamo nisam primjetio nešto posebno,
vjerojatno kao i ovdje 90% postova propustim. Ljudima treba pokazati da je sigurnost na
prvom mjestu nakon svega i onda će se stanje stabilizirati samo od sebe.
SaraFina

#270 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by SaraFina »

Lincoln-Burrows wrote:
SaraFina wrote: Jesi čitao?
Misliš na snowflake vjerojatno, pa čitam je tu i tamo nisam primjetio nešto posebno,
vjerojatno kao i ovdje 90% postova propustim. Ljudima treba pokazati da je sigurnost na
prvom mjestu nakon svega i onda će se stanje stabilizirati samo od sebe.
Pa nju treba pročitati definitivno. Ako nisi, proprati ono obavezno. Žena je intelektualno iznadprosječna forumska populacija.
Zato me i iznenadila.
Bukvalno treba cijeli bošnjački narod otpisati zarad nepravde presudom i "ispričati "se još za Heliodrom, Dretelj i šestorku i kaznu.

Nidje veze!
I ja se odmah solidarišem sa onim iz Stoca, Ljubuskog i bošnjački Mostarcima. Nema druge. Patetika radja patetiku.
maher

#271 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by maher »

zbog onih mladjih koji se ne sjecaju devedestih treba argumentima reagovati na selektivno sjećanje na 90-te koje dolazi iz hrvatske ... kljucni događaji na koje ih neko mora podsjetiti su:

- sprijecavanje mobilizacije za rat u hrvatskoj tokom 1991 kada se nije dozvolilo uzimanje dokumentacije i opštinskih sekretarijata za odbranu ... da je bih podrzala mobilizaciju rat bi imao skroz drugi karakter ... vjerovatno bi se u hagu sudilo za opsadu splita, osijeka i zagreba, a ne sarajeva ili bihaća ... i vjerovatno bi veliki broj optuženih bili bosnjaci ...
- sto se tice naoruzavanja trecinu svakog transporta za armiju bih je uzimala hrvatska, trecinu hvo, a trecina armiji bih kada budu htjeli da isporuce ... znamo da je sukob u prozoru poceo oktobra 1992 oko nedozvoljavanja prolaska konvoja oruzja za istocnu bosnu odnosno srebrenicu koja je tada imala veliku slobodnu teritoriju od cerske do zepe ...
- svaki mudzahedin koji je stigao u bih stigao je preko zagreba ... to oni bolje znaju od nas ko je, kako i zasto dolazio ... da nisu htjeli da dolaze mogli su ih sprijeciti ...
- bihac je cetiri godine imao dvije ofanzive godisnje koje je licno mladic vodio ili njegov zamjenik ... oluja jeste pomogla bihacu, ali da bihac nije izdrzao do 1995 ni oluja ne bi bila moguca ... dok su najelitnije jednice iz kninske krajine ginule na bihacu hrvatska vojska se 3 godine spremala za oluju i napad na knin...
- oluja jeste pomogla bihacu, ali akcija hrvatske vojske bljesak u maju 1995 je dala mladicu alibi za srebrenicu u julu 1995, jer je hrvatska vojska prekrsila un zasticene zone u istocnoj slavoniji ... i zbog toga ni mladic nije postovao srebrenicu kao zasticenu zonu ...
- i opet kljucno stenogrami franje tudjmana gdje se vidi ono sto je stvarno namjeravao drzavni vrh hrvatske bez obzira na sve dobre stvari i veliki broj hrvata koji su generalno imali dobre namjere prema bih ...ako procitate njegov prvi intervju 1989 u cuvenom poletu dok jos nije bio predsjednik bilo cega vidjecete njegovo misljenje o bosni ...stenogrami su samo nastavak tog intervjua ...
- kada su poceli napadi na dubrovnik i vukovar, i u sarajevu i drugim gradovima bih je bilo dosta izbjeglica iz dubrovnika i vukovara ...
- oko 25000 bosnjaka je bilo u hrvatskoj vojsci, a oko 1200 ih je poginulo ... to samo rijetki spomenu ...
kockakockica

#272 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by kockakockica »

Totalno nepotrebna rasprava.
Da Franjo i Sloba nisu napravili plan cijepanja BH, ne bi bilo ni izbjeglica, ni zrtava, ni ovoga danas sto imamo u BH. Najkrvaviji rat je bio bas tamo gdje su zivjeli Bosnjaci, rata nije bilo u Grudama i Banjaluci.
Nas narod je iseljavan planski. Pobij, protjeraj, asimiliraj, to je bio princip. To je bio pakleni plan poremecenih umova visoke inteligencije, nesto sto normalan mozak ne moze smisliti.
Sve frustracije, zlo, najgori sljam iz ex-Yu se svalio na Bosnu. Ostaci zlocinackih umova zive i danas kroz fasisticke stranke kao sto je HDZ, pljuju, vrijedjaju i prijete kao i '91.
Najbolji dokaz naivnih Bosnjaka su oni antiratni protesti u Sarajevu, pjevanje o bratstvu i jedinstvu, grljenje, nosanje Titovih fotografija dok u isto vrijeme HVO, VRS i ostala zgadija naoruzana do zuba kopa rovove.

Agresija na BH se morala desiti, jer da nije, danas bi imali 65% Bosnjaka skoro po svim vecim gradovima bi bili vecina.
Treba li kriviti sve Hrvate i Srbe? Naravno da ne, jer da ih je samo 1000 postenih zasluzuju da se ih spomene. Ponavljam, nicega ne bi bilo da nisu udarili na Bosnu. Krivi su dok je dunjaluka.
Zato treba graditi drzavu na nacin da se svi koji vole Bosnu ne dijele po strankama, vec po onima koji je vole i ne vole. Razvijati ekonomiju, poslovne veze i sa nekadasnjim agresorima, ali nikada, vise nikada ne vjerovati u njihove dobre namjere. Svaku banku ulagati u namjensku industriju, svaku.
horkesh

#274 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by horkesh »

maher wrote:
- sprijecavanje mobilizacije za rat u hrvatskoj tokom 1991 kada se nije dozvolilo uzimanje dokumentacije i opštinskih sekretarijata za odbranu ... da je bih podrzala mobilizaciju rat bi imao skroz drugi karakter ... vjerovatno bi se u hagu sudilo za opsadu splita, osijeka i zagreba, a ne sarajeva ili bihaća ... i vjerovatno bi veliki broj optuženih bili bosnjaci ...
Sve tačno, a samo da se nadovežem za ovo.

Tada se desilo ono Alijino čuveno "Ovo nije naš rat". Hrvati i danas često vole to da spočitaju Bošnjacima i da optuže da su se Bošnjaci tako ogradili od rata u Hrvatskoj.

Istina je da je Alija pozvao bh. regrute da se ne odazivaju na pozive u JNA, a koja bi ih slala u rat u Hrvatskoj s riječima "Ovo nije naš rat", misleći da bh. građani ne trebaju ići tamo da ginu u redovima JNA.
mehoxy

#275 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:08, edited 1 time in total.
Post Reply