Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Da, imaš pravo, ti ne želiš vidjeti suštinu a to je da su sredstva bila odobrena u iznosu od 1 milion Eura koje je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji gasovoda Brod-Zenica. Razlog otkazivanja nisu Bošnjaci, ili kako to BlackSwan želi reći bošnjačka nesposobnost i talovi, već upravo RS koja je otvoreno rekla da ne želi hrvatski plin niti plin od hrvatskih trgovaca.
Dakle o čemu mi to ovdje raspravljamo? Svi redom lupate i trabunjate bez argumenta, onaj tvrdi da je BH Gas d.o.o. privatna firma

, ti tvrdiš da se prvo trebala izraditi studija izvodljivosti jer nismo ozbiljan država a kada ti se podastru dokazi da se prvo išlo upravo na studiju izvodljivosti koja je opstruisana od strane RS-a e onda izvrdavaš, opet bošnjačka nesposobnost što je RS blokirala taj pravac.

Drvosječo, malo sam skrenuo sa teme, namjerno. Ne da ukažem na bošnjačku nesposobnost ili na međunarodni skandal nego da ukažem na institucionalnu neorganizovanost i nemogućnost planiranja vitalnih objekata u ovakvoj atmosferi blokada svega i svačega. Da imamo usvojen Prostorni plan za državu (po Dejtonu samo na nivou entiteta, nažalost) sva saobraćajna, privredna, energetska infrastruktura bi bila ucrtana i dogovorena na papiru sa manjim mogućnostima opstruiranja u praksi. Kako za cestu Sarajevo-Beograd, tako i za gasovod.
Gasovod nije jeftin objekat, a činjenica je da postoji urađen gasovod do Zenice preko Sarajeva kojeg mogu zavrnuti u Srbiji ili u RS. Gasovod iz pravca Broda prema Zenici mogao bi se zavrnuti u Hrvatskoj ili u RS pa ti ga dođe na isto. Isto ili slično bi bilo sa gasovodom iz Ploča do Zenice.
Nije u pitanju bošnjačka nesposobnost nego položaj Bošnjaka unutar BiH kojeg koriste Srbi i Hrvati za blokiranje ili ucjenjivanje. Barem ja tako mislim. Jesi li to htio da čuješ i je li to suština ?
Studija za koju su bila obezbijeđena sredstva je trebala pokazati da bi uložena sredstva u gradnju novog gasovoda, pored postojećeg, bila isplativa na razlici u cijeni plina iz Hrvatske u odnosu na gas iz Srbije. Ja čisto sumnjam u takvu isplativost ali dobro je imati izbor.
Nagledao sam se u životu skupo plaćenih projekata koji su ostali mrtvo slovo na papiru. Klapa se dogovori, nađe pare, isprojektuje i naplati. Zaboli ih hoće li nešto biti realizovano ili neće. Iskreno mislim da BiH i F BiH nema ekonomske snage da pored postojećeg gasovoda gradi drugi. Da smo kakvi, milion eura bi sama firma BH Gas imala da uradi potrebnu studiju gasovoda Brod - Zenica. Samo što bi to bile pare bačene u vjetar.
Realnije je planirati produženje postojećeg gasovoda prema (N.)Travniku i Doboju ili gradnju terminala koji se može nakačiti na ovaj gasovod odnosno njegov federalni dio.