Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
radostan dan

#251 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by radostan dan »

stakasa wrote:Puno je ovo sto ste nabrojali.
Prije rata ja nisam imao nikoga u mojoj okolini kome je neko iz familije bio gastarbajter. Nema ni sada nesto aman puno raje iz Mostara da su otisli u zadnje nekolike godine (kao npr Livno ili Slavonija), zahmet je to, ali cujem, i to sve vise i vise
šta jadan više dilemišeš, napisao sam ti davno u kom smjeru plovi brod...
Sanjarko

#252 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Pun Fejsbuk onih koji su otisli, jos ga ja ni ne koristim. Ne sjecam se ko je sve i otisao jer slabo i tesko imena itd., pamtim. Ali puno ih je otislo. Kao sto se vidi iz moje porodice, pola otislo. Od Amerike i Kanade do Australije. Neki su cak u Kinu i Rusiju otisli. Ozenili se tamo sa njihovim zenama.
Cak i u Tursku. Nisam siguran za neke druge drzave. Ne sjecam se i imam lose pamcenje. Ali eto opet se sjecam koliko toliko necega.
PM72

#253 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by PM72 »

Moj drug se naložio da ide raditi u Njemačku.Ima haman petobanku.Ovdje ima dobar posao ali mu "malo".Napalio ga brat koji je otišao prije godinu,linafo nešto radi a nakon godinu došao u istim tenama i majici. :lol: veli njegov brat (neradnik prve klase ali imaju hrvatske pasoše) - samo prijaviš djecu na neki dodatak i eto ti po djetetu par stotina eura...

Ovom mom odmah zasijale oči pa pomnožio troje djece sa nekim imaginarnim stojama evrića...

Kaže,ima obezbjeđen posao u nekakvoj brzoj pošti.Ne zna njemački ali ima navigacija pa konta zaduži pisma i pakete,daju mu adrese i on to razveze ko pice blejeći u ekran navigacije...

Pitam ti ja njega,šta ćeš ako ti švabo šef kaže da paket za gospođu Helgu Šmit ostaviš na drugom spratu u susjednoj zgradi :lol: a ti ni merhaba na njemačkom ne znaš...

dobro se sjećam anegdote sa jednim svojim jaranom koji je u ratu zdušio u Njemačku.Ima ga šta- pogolema mrcina bio.Radnik samo takav a glup ko štokla.Doveo ga švabo pred zgradu i pogodio s njim da za 300 DEM snese sav namještaj sa drugog sprata i da ga utovari kad dođe kamion za selidbu.ovom se nameračilo i samo zamišljao kako će za par sati uzeti 300 DEM a švabo i dalje nešto palamudi...

Ode švabo a moj jaran se zaprtio.Za dva - tri sata rasklopio i iznio skoro sav namještaj.Dok je iznosio stigla policija, komunalna i ona "prava".Jebe se njemu,on imao regularne izbjegličke papire i ne gleda ih nego prti i dalje...

Dođe i onaj švabo pa nešto zagrana,galami i gestikulira.Ovaj gleda i blene i samo "niks feršten".a švabo mu objašnjavao da je radni dan i da samo vikendom može iznositi stvari i to iza 12 da ne smeta drugim stanarima.Ovaj blećak do džume sve iznio :lol:

da ne plati kaznu sve je morao ponovo unjeti u stan pa sutra opet iznjeti da bi mu švabo umjesto obećanih 300 dao samo 100 jer je navodno morao platiti kaznu...ovaj bolovao čitavu sljedeću heftu...

Naši su ubjeđeni da tamo rastu euri na granama i da samo tebe čekaju...
Sanjarko

#254 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

radostan dan wrote:
stakasa wrote:Puno je ovo sto ste nabrojali.
Prije rata ja nisam imao nikoga u mojoj okolini kome je neko iz familije bio gastarbajter. Nema ni sada nesto aman puno raje iz Mostara da su otisli u zadnje nekolike godine (kao npr Livno ili Slavonija), zahmet je to, ali cujem, i to sve vise i vise
šta jadan više dilemišeš, napisao sam ti davno u kom smjeru plovi brod...
Pa dobro je napisao. Nikoga ni ja nisam skoro znao da je bio dijasporas prije rata. Samo mi pratetak bio jedno vrijeme prije rata i u ratu. Ostali otisli nakon rata i sve je mislim pocelo oko 98 godine mozda 96, ali bas krenulo odmah nakon ove zadnje krize 2012/13 ili kad je izbila 2008.

Rat nas unistio. I Bosnu i Hrvatsku i Srbiju. I neki bi opet novu rundu.
meteorit135531

#255 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by meteorit135531 »

detroit-mercy wrote:
meteorit135531 wrote:Ono sto je porazno je cinjenica da se nista bitno nije promijenilo u smislu mogucnosti odlaska za EU za BIH drzavljane osim sto su Njemacka i Slovenija nedavno potpisale ugovor sa BIH drzavnom agencijom za zaposljavanje onog profila radne snage koja njima treba. :izet:
Uvedene su vizne olaksice i skracena je procedura priznavanja kvalifikacija za ona deficitarna zanimanja za koja se izdaje radna viza.
I gledaj sta se desava...
Ode jedan zanatlija, vodoinstalater u Njemacku, zena mu onda podnese zahtjev za spajanje porodice i ode i ona sa djetetom gore.
I tako se citave porodice iseljavaju.. 8)
Medijima to ocito mnogo pogoduje , pa onda namjerno potpiruju vatru i odasilju pogresnu sliku o tom nekom novom trendu iseljavanja na zapad.
Je li potrebno da se dize panika medju narodom ili su bitni klikovi, ja ne znam.

A u sustini, nista se godinama unazad znacajno nije desilo u smislu liberalizacije radnih dozvola za bilo koju razvijenu zemlju EU, Ameriku, Australiju ili Kanadu.. Za svaku zemlju EU ti treba radna viza, za svaku zemlju EU postoje jako restriktivne mjere i uslovi koje neko iz BIH treba ispuniti da bi uopste bio u situaciji da se zaposli i dobije dozvolu boravka.

Osim sto su Slovenija i Njemacka malo oskrinule vrata, pa za pojedina zanimanja odobravaju doseljavanje.
I onda se narod nalozi, i krene prditi po forumu da je lako otici. Nije nimalo lako.
Je li vi znate da se obrada vize u njemackoj ambasadi ceka po 10 mjeseci? :-)

E onda dolazis do druge krajnosti. Ovdje na forumu su svi haman eksperti u svom polju interesovanja i djelovanja, i svi sjede na rukovodecim pozicijama u svojim firmama i maheri su svog posla, tako da ispada da mogu birati , zahvaljujuci svojim ekspertizama i vjestinama, drzavu u koju zele otici.. :lol:
Znas, mozda bi trebalo otvoriti temu : "Po svom cejfu, u koju bi zemlju emigrirali?'
Pa onda ispod napisati spisak zelja sta zelite da vam se ispuni po dolasku.
Podsjecate me na ove camuge iz Afrike sto zbunjeno gledaju kamermana u Berlinu i govore da ocekuju puno para i puno seksa od njemacke drzave. :roll:

Ono sto je jos zbunjujuce je to sto niko od nas koji pisemo po forumu, a vjerujem da je tako i u realnom zivotu u svojoj struci nije toliko kompetativan da misli da je nezamjenjiv i da je najbolji i da se bez njega ne moze.
U Njemackoj postoji hrpa Indijaca koji studiraju, rade kao programirane masine 24 sata na dan i kao roboti i zive na svom Naan hljebu i na dvije kasike rize, toliko se trudeci da poslije trajno ostanu tu gdje jesu.
Je li vi stvarno mislite da jedan Bosanac moze biti konkurentan na trzistu rada samo zato jer je zavrsio neki fakultet u Bosni, pa ce neki poslodavac u EU pohrliti da za njega sredjuje papire?
Ako je taj isti Bosanac samo jedan u nizu stotina hiljada studentata koji zive u EU i svake godine zavrsavaju neki od prestiznih fakulteta u EU?

Jer sjetite se, a to vam i stoji u zvanicnom saopstenju njemacke ambasade.. :arrow:

Covjek koji ima iste kvalifikacije, a drzavljanin je Njemacke ili EU, je u prednosti sto se tice zaposlenja u Njemackoj.
Tek ukoliko ne postoji nijedna osoba na trzistu EU koja bi odgovorala kriterijima koja je postavila ambasada, tek onda poslodavac moze zaposliti radnu snagu van EU , za koga ce ambasada izdati radnu vizu.

Svi vi koji pisete ovdje , i koji se svojski trudite da dokazete da se moze otici, i da ste otisli, zapitajte se kako ste otisli i je li vam zanimanje na listi onih 50 deficitarnih za koje je moguce ishoditi vizu.
I zapitajte sebe zasto je potrebno da nekome dajete laznu nadu? :zzzz:

Nije pametno vjerovati svemu o cemu dokona raja po fejs grupama pise..

-pa tako cete svojom pricom da se moze naloziti nekog tek svrsenog studenta ekonomije sa prosjekom 8.2 koji je tek poceo skupljati staz na birou, da poslodavci u Njemackoj jedva cekaju da mu ponude ugovor o radu u dva primjerka, naliv pero sa posvetom i ugraviranim incijalima , buket crvenih mirisnih ruza , i svecani orkestar za docek koji ce mu na zeljeznickoj stanici u Minhenu odsvirati omiljenu muzicku numeru pritom mu sa velikim iskrenim osmijehom uruciti mirisne ruze , toplo ga pozdravivsi rijecima:

"Ma ti si ta karika koja nedostaje." :run:

Ovakvi svrseni studenti ekonomije na kraju zavrse kao pomocni radnici u McDonaldsu vozeci potrosene flase kecapa do kante i nazad all day long, pritom proklinjuci pasos koji posjeduju. :bih:

Ne lozite raju bezveze. I uozbiljite se konacno. :kiss:
Ti dok prednjas ovdje po formumu raja polako odlazi. Ljudi ti pisu koliko on primjete iz komsiluka, familije, uzeg ili sireg kruga ljudi da se je vec ispalilo ili se sprema a ti pises o tome kako se ne moze otici. Onaj ko je nanijetio, on ce i otici, ovi sto im i dlaka smeta oni ce pricati kako ne moze.
Pogledaj rast ekonomija pojedinih zemalja, Poljska, velik izvor radnika za EU ostvaruje konstantan rast ekonomije od nekih 5-6% na godisnjem nivou i zbog toga sve manje Poljaka ide na Zapad jer i tamo se vec moze solidno zivjeti. Rumunija se stabilizuje isto tako i Bugraska a Zap. Evropske ekonomije nastavljaju rast i potraznju za random snagom.
Ja bih prvi otisao, i idem uskoro. Ali ako nekako uspijes da privolis njemacku ambasadu da ubrza proceduru , bio bih ti vjecno zahvalan. :thumbup: Idu ljudi, naravno da idu. Ali idu na nacin kako sam ja opisao u predhodnom postu i nikako drugacije, ali bas nikako.
Treba biti ipak realan i pogledati cinjenicama u oci.
Nema potrebe da se zavaravamo i da zivimo u nekoj imaginarnoj masti pritom puseci pricu medija od kolonama ljudi koji napustaju BIH sa BH pasosem u rukama.
Daj ba , pa nije niko dijete da ne moze vidjeti zvanicne pokazatelje i statistiku i uslove pod kojima se moze otici. :bih:
Max Bunker

#256 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Max Bunker »

Ma ja počeo čitati ovu temu i kontam koja sam ja budala i koliko sam se ja napatio da odem vani.
Pa onda kontam, opet čitajući ovu temu, malo li sam vani zarađivao i malo li sam uštedio pa onda kontam, što li se vratih.
Pa opet kontam, što li se sada trudim da ostvarim neke veze i da imam što bolji CV ako opet odlučim vani.

Kako ja skontah po ovim forumima, najbitnije je sjesti na autobus i izaći u Štutgartu.
Na stanici te odmah dočeka specijalni predstavnik Angele Merkel, koji ti izrazi dobrodošlicu u njeno ime i kaže ti da prva ekonomija svijeta i tržište rada od 80 000 000+ miliona ljudi je čekalo samo tebe iz Bosne. Odmah dobiješ stan, auto, švalerku i 5 000 eura neto platu.

Tačno imam osjećaj da pojedini forumaši namjerno furaju raju na forumu, dok drugi namjerno bacaju raju u depresiju.
Pa ako ne vjerujete šta vam se piše, pogledajte dokumentarac/intervju sa onim Borisom iz Sarajeva što je bogotac u svijetu telekomunikacija. Kako je počeo i kako je postao ovo što je postao (a pazite, frajer je još kao student bio van serijski talenat).

Da stanje u zemli nije bajno-nije. Da ljudi idu-idu ali Boga vam, malo dignite ručnu i stavite prst na ćelo pa se zapitajte o nekim stvarima.
Bluemore

#257 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
12 ljudi mi odmah padaju na pamet, evo dok ovo pisem dodajem jos kojih se sjetim i to iz Sarajeva nisu bili besposleni
Last edited by Bluemore on 31/10/2017 21:25, edited 1 time in total.
Vidal89

#258 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Vidal89 »

Brat ode u Germany
Jaran otisao u Usa udao se
Sad ved bivsa otisla u Norvesku

Mnogi neki poznanici i dobri prijatelji su otisli, jave se ponekad snalaze se ali kazu bolje je nasli makar posao, rade ne zaradjuju puno ali nisu roditeljima na grbaci i mogu osnovati porodicu, kupiti neke stvari svojim novcem. Pristojan zivot voditi.

Ovdje svaki javni konkurs namjesten za clanstvo sda, hdz. U privatnom sektoru plate 500-600KM radi se po 9-10h 6 ili 7 dana u sedmici, infuzija.

Meni 32 godine jarani isto, neozenjeni, propadamo, zajedno imamo 7,5 god radnog staza samo :lol: kako da razmisljamo mi sada, ganjamo neke cure vani s EU pasosom jer drugacije vanj ne mozemo s jebenim bosanskim koji vrijedi koliko i clanska u nekoj videoteci :mrgreen:
nema me tamo

#259 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by nema me tamo »

Vidal89 wrote:Brat ode u Germany
Jaran otisao u Usa udao se
Sad ved bivsa otisla u Norvesku

Mnogi neki poznanici i dobri prijatelji su otisli, jave se ponekad snalaze se ali kazu bolje je nasli makar posao, rade ne zaradjuju puno ali nisu roditeljima na grbaci i mogu osnovati porodicu, kupiti neke stvari svojim novcem. Pristojan zivot voditi.

Ovdje svaki javni konkurs namjesten za clanstvo sda, hdz. U privatnom sektoru plate 500-600KM radi se po 9-10h 6 ili 7 dana u sedmici, infuzija.

Meni 32 godine jarani isto, neozenjeni, propadamo, zajedno imamo 7,5 god radnog staza samo :lol: kako da razmisljamo mi sada, ganjamo neke cure vani s EU pasosom jer drugacije vanj ne mozemo s jebenim bosanskim koji vrijedi koliko i clanska u nekoj videoteci :mrgreen:
Drugu stari oisao u Njemacku..
Drug ovaj drugi otisao za Austriju 24 godine...
Ja stvarno imam priliku da odem kad god i ko zna 50-50 je,,

Taj sto je u Austriji upravo zbog Austrijanke kojoj je dijete napravio i dobice drzavljanstvo i tako..

150 hiljada je baš drama puno, al' ne cudi me toliko..
krater

#260 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by krater »

Vidal89 wrote: Meni 32 godine jarani isto, neozenjeni, propadamo, zajedno imamo 7,5 god radnog staza samo :lol:
:lol: :lol:
nema me tamo

#261 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by nema me tamo »

90 posto foruma je isto. :lol:
palestinka

#262 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by palestinka »

@muhafuca slažemo se :thumbup: :sax: . I ja mislim da su cifre puno veće od ovih.
TRANCE

#263 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by TRANCE »

meteorit135531 wrote:Ono sto je porazno je cinjenica da se nista bitno nije promijenilo u smislu mogucnosti odlaska za EU za BIH drzavljane osim sto su Njemacka i Slovenija nedavno potpisale ugovor sa BIH drzavnom agencijom za zaposljavanje onog profila radne snage koja njima treba. :izet:
Uvedene su vizne olaksice i skracena je procedura priznavanja kvalifikacija za ona deficitarna zanimanja za koja se izdaje radna viza.
Ode jedan zanatlija, vodoinstalater u Njemacku, zena mu onda podnese zahtjev za spajanje porodice i ode i ona sa djetetom gore.
Medijima to ocito mnogo pogoduje , pa onda namjerno potpiruju vatru i odasilju pogresnu sliku o tom nekom novom trendu iseljavanja na zapad.
Je li potrebno da se dize panika medju narodom ili su bitni klikovi, ja ne znam.

A u sustini, nista se godinama unazad znacajno nije desilo u smislu liberalizacije radnih dozvola za bilo koju razvijenu zemlju EU, Ameriku, Australiju ili Kanadu.. Za svaku zemlju EU ti treba radna viza, za svaku zemlju EU postoje jako restriktivne mjere i uslovi koje neko iz BIH treba ispuniti da bi uopste bio u situaciji da se zaposli i dobije dozvolu boravka.

Osim sto su Slovenija i Njemacka malo oskrinule vrata, pa za pojedina zanimanja odobravaju doseljavanje.
I onda se narod nalozi, i krene prditi po forumu da je lako otici. Nije nimalo lako.

E onda dolazis do druge krajnosti. Ovdje na forumu su svi haman eksperti u svom polju interesovanja i djelovanja, i svi sjede na rukovodecim pozicijama u svojim firmama i maheri su svog posla, tako da ispada da mogu birati , zahvaljujuci svojim ekspertizama i vjestinama, drzavu u koju zele otici.. :lol:
Znas, mozda bi trebalo otvoriti temu : "Po svom cejfu, u koju bi zemlju emigrirali?'
Podsjecate me na ove camuge iz Afrike sto zbunjeno gledaju kamermana u Berlinu i govore da ocekuju puno para i puno seksa od njemacke drzave. :roll:

Ono sto je jos zbunjujuce je to sto niko od nas koji pisemo po forumu, a vjerujem da je tako i u realnom zivotu u svojoj struci nije toliko kompetativan da misli da je nezamjenjiv i da je najbolji i da se bez njega ne moze.
U Njemackoj postoji hrpa Indijaca koji studiraju, rade kao programirane masine 24 sata na dan i kao roboti i zive na svom Naan hljebu i na dvije kasike rize, toliko se trudeci da poslije trajno ostanu tu gdje jesu.
Je li vi stvarno mislite da jedan Bosanac moze biti konkurentan na trzistu rada samo zato jer je zavrsio neki fakultet u Bosni, pa ce neki poslodavac u EU pohrliti da za njega sredjuje papire?
Ako je taj isti Bosanac samo jedan u nizu stotina hiljada studentata koji zive u EU i svake godine zavrsavaju neki od prestiznih fakulteta u EU?

Jer sjetite se, a to vam i stoji u zvanicnom saopstenju njemacke ambasade.. :arrow:

Covjek koji ima iste kvalifikacije, a drzavljanin je Njemacke ili EU, je u prednosti sto se tice zaposlenja u Njemackoj.
Tek ukoliko ne postoji nijedna osoba na trzistu EU koja bi odgovorala kriterijima koja je postavila ambasada, tek onda poslodavac moze zaposliti radnu snagu van EU , za koga ce ambasada izdati radnu vizu.

Svi vi koji pisete ovdje , i koji se svojski trudite da dokazete da se moze otici, i da ste otisli, zapitajte se kako ste otisli i je li vam zanimanje na listi onih 50 deficitarnih za koje je moguce ishoditi vizu.

-pa tako cete svojom pricom da se moze naloziti nekog tek svrsenog studenta ekonomije sa prosjekom 8.2 koji je tek poceo skupljati staz na birou, da poslodavci u Njemackoj jedva cekaju da mu ponude ugovor o radu u dva primjerka, naliv pero sa posvetom i ugraviranim incijalima , buket crvenih mirisnih ruza , i svecani orkestar za docek koji ce mu na zeljeznickoj stanici u Minhenu odsvirati omiljenu muzicku numeru pritom mu sa velikim iskrenim osmijehom uruciti mirisne ruze , toplo ga pozdravivsi rijecima:

Ovakvi svrseni studenti ekonomije na kraju zavrse kao pomocni radnici u McDonaldsu vozeci potrosene flase kecapa do kante i nazad all day long, pritom proklinjuci pasos koji posjeduju. :bih:

Njemačka prema zadnjim podacima Eurostata ima stopu nezaposlenosti od 3,6%. Shvatate li vi da je sve ispod 5% puna zaposlenost kada kompanije teško dolaze do slobodnih radnika, pa zapošljavaju imigrante, ljude od 75 godina, bivše zatvorenike i sl.? Ne znam konkretno za Njemačku koja se zanimanja traže, ali evo npr. u jednu Poljsku je od početka rata u Ukrajini imigriralo 1,3 miliona Ukrajinaca, većinom regularno, potrebna im bila samo ponuda za posao i potvrda da nema slobodnih poljskih/EU radnika, što im nije bilo teško dobiti, jer im je nezaposlenost 4,6%. Nije ni ta potvrda da nema slobodnih domaćih radnika bauk ako je mala nezaposlenost. Vlasnici poljskih tvornica bukvalno mole ljude da dođu raditi. Al' ne može Bošnjo pojmiti da negdje fali slobodnih radnika, kad je u BiH nezaposlenost 25%. Taj koncept pune zaposlenosti gdje se poslodavci međusobno natječu za malo slobodnih radnika je za njega utopija i urbana legenda. Odatle i priča "ne može se, samo tebe iz Bosne čekaju" itd.
mirsek

#264 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mirsek »

TRANCE wrote:

Njemačka prema zadnjim podacima Eurostata ima stopu nezaposlenosti od 3,6%. Shvatate li vi da je sve ispod 5% puna zaposlenost kada kompanije teško dolaze do slobodnih radnika, pa zapošljavaju imigrante, ljude od 75 godina, bivše zatvorenike i sl.? Ne znam konkretno za Njemačku koja se zanimanja traže, ali evo npr. u jednu Poljsku je od početka rata u Ukrajini imigriralo 1,3 miliona Ukrajinaca, većinom regularno, potrebna im bila samo ponuda za posao i potvrda da nema slobodnih poljskih/EU radnika, što im nije bilo teško dobiti, jer im je nezaposlenost 4,6%. Nije ni ta potvrda da nema slobodnih domaćih radnika bauk ako je mala nezaposlenost. Vlasnici poljskih tvornica bukvalno mole ljude da dođu raditi. Al' ne može Bošnjo pojmiti da negdje fali slobodnih radnika, kad je u BiH nezaposlenost 25%. Taj koncept pune zaposlenosti gdje se poslodavci međusobno natječu za malo slobodnih radnika je za njega utopija i urbana legenda. Odatle i priča "ne može se, samo tebe iz Bosne čekaju" itd.
:thumbup:
@TRANCE, sta si po struci, zvucis mi "ekonomski" ?
Bluemore

#265 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Bluemore »

TRANCE wrote: Njemačka prema zadnjim podacima Eurostata ima stopu nezaposlenosti od 3,6%. Shvatate li vi da je sve ispod 5% puna zaposlenost kada kompanije teško dolaze do slobodnih radnika, pa zapošljavaju imigrante, ljude od 75 godina, bivše zatvorenike i sl.? Ne znam konkretno za Njemačku koja se zanimanja traže, ali evo npr. u jednu Poljsku je od početka rata u Ukrajini imigriralo 1,3 miliona Ukrajinaca, većinom regularno, potrebna im bila samo ponuda za posao i potvrda da nema slobodnih poljskih/EU radnika, što im nije bilo teško dobiti, jer im je nezaposlenost 4,6%. Nije ni ta potvrda da nema slobodnih domaćih radnika bauk ako je mala nezaposlenost. Vlasnici poljskih tvornica bukvalno mole ljude da dođu raditi. Al' ne može Bošnjo pojmiti da negdje fali slobodnih radnika, kad je u BiH nezaposlenost 25%. Taj koncept pune zaposlenosti gdje se poslodavci međusobno natječu za malo slobodnih radnika je za njega utopija i urbana legenda. Odatle i priča "ne može se, samo tebe iz Bosne čekaju" itd.
Ovo gore navedeno stoji
Znaci na socijalu se ne moze doci, a postoji nacin da se dobije viza kako je gore opisano
I upravo tako odlaze ljudi koji su dio te statistike
:thumbup:
HAVANA

#266 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by HAVANA »

stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
Hm,cerkin profesor sa fakulteta,jedan poznanik kojem je propao privatni biznis,sa foruma znam jedno 4 ,5 forumasa i dobar drug koji je i ovde bio jako uspjesan,al kod njega je bas poslovna prica,dobro jaka pozicija na jednom dijelu facebooka...Od moje generacije niko,nit kome naumpada... :D Znam i muhu,bio 10 dana.
muha_sa

#267 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:
Hm,cerkin profesor sa fakulteta,jedan poznanik kojem je propao privatni biznis,sa foruma znam jedno 4 ,5 forumasa i dobar drug koji je i ovde bio jako uspjesan,al kod njega je bas poslovna prica,dobro jaka pozicija na jednom dijelu facebooka...Od moje generacije niko,nit kome naumpada... :D Znam i muhu,bio 10 dana.
okruglo 14 :D
Gojeni H

#268 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

mehoxy wrote:Koji komunisticki mentalitet ? Zadnjih barem desetak godina odlaze mladi ljudi koji nisu upamtili ni komunizam ni bivsu drzavu. Pisete gluposti.
Jesu zato njihovi roditelji. :wink:
Gojeni H

#269 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

purgatorio wrote:Mislim da se s područja USK-a iselilo bar 30k u zdanjih par godina. Kada vidim Bihać sad i prije 10 godina, to je ogromna tuga. A da ne pričamo o manjim mjestima u USK. U krajini svatko ima nekoga iz porodice vani, tako da se lakše snaći vani.

Lično poznajem vlasnike nekoliko automehaničarskih radnji i raznih drugih zanatskih firmi koji su primorani prekinuti poslovanje jer jednostavno ne mogu naći kvalificiranu radnu snagu. Nekada su imali velik izbor ljudi koji su bili spremni za 500km raditi sada nema ni za 1000....
Ovo je dobra strana Velike seobe. Cijena rada za kvalifikovane ljude se povecava.
Gojeni H

#270 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:Ne baratam nikakvim ciframa, nikakvim statistickim podacima ali se to u Svedskoj vidi golim okom - u prodavnici, trznom centru, kaficu. Prepoznaju se ljudi koji su tek dosli, hodaju u trenerkama i da ne ulazim u detalje, i puno ih je vise u zadnje vrijeme. Pogotovo Srbijanaca.
A vidi se i po cjeni zenidbe za papire, skoro se je uduplala.
Ovo su trendovi gdje jedno drugo vuce. Na kraju BiH napusti i onaj ko nije imao namjere - otisla mu raja. Uhvati covjeka panika jednostavno
Postoji i trend, brato. Roditelji se uspanice, njihovo dijete ce ostati, propasti :-) ... znam 2 slucaja gdje guraju djecu da upisu ne fakultet vec srednju skolu negdje u Austriji ili Njemackoj.
Velika seoba je nastupila prije jedno dvije godine. Mozda je vrijeme za promjenu stanovnistva ili okupaciju. :D
Dobra strana je sto se smanjuje nezaposlenost i sto ce rasti cijena rada. Ostace onoliko koliko ekonomija moze podrzati.
Ili cemo uvoziti Bangladesije i Filipince ... zavrnut' ih na foru o drzavljanstvu za 7 godina. :D
orinoco

#271 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by orinoco »

Gojeni H wrote:
mehoxy wrote:Koji komunisticki mentalitet ? Zadnjih barem desetak godina odlaze mladi ljudi koji nisu upamtili ni komunizam ni bivsu drzavu. Pisete gluposti.
Ali nisu im komunisti bili djedovi, pradjedovi... Shvataš li besmisao svog namigivanja :-)
Amaryl

#272 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Amaryl »

Gdje ces dalje kad ljudi i iz "europskog Tesnja" :lol: idu kao na traci...Iz prosle firme od nekih 150 ljudi vec ih je najmanje 20 u Slo i Njem. od toga pola ih vec povuklo zene i djecu...

sad u ovoj gdje sam radio i iz koje sam i sam razgulio tetki Angeli od 30 radnika ja dok sam cekao termin dvojica otisla ja treci, a jos cetvorica cekaju vize za Slo i Njem plus jos jedan inzinjer...U rodjaka u firmi od njih 10 prije dva mjeseca trojica otisli jedan Svedska dvojica Njem...

Prije nekih 4 ili pet godina nekih 20ak ljudi iz mjesta ovdje su iz Italije se prebacili u njem. U zadnje dvije godine pola ih je sinove diglo gore...

Jos je otislo ovako najmanje desetak mi poznanika u zadnje dvije godine..
stakasa

#273 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:Ne baratam nikakvim ciframa, nikakvim statistickim podacima ali se to u Svedskoj vidi golim okom - u prodavnici, trznom centru, kaficu. Prepoznaju se ljudi koji su tek dosli, hodaju u trenerkama i da ne ulazim u detalje, i puno ih je vise u zadnje vrijeme. Pogotovo Srbijanaca.
Ovo su trendovi gdje jedno drugo vuce. Na kraju BiH napusti i onaj ko nije imao namjere - otisla mu raja. Uhvati covjeka panika jednostavno
Postoji i trend, brato. Roditelji se uspanice, njihovo dijete ce ostati, propasti :-) ... znam 2 slucaja gdje guraju djecu da upisu ne fakultet vec srednju skolu negdje u Austriji ili Njemackoj.
Velika seoba je nastupila prije jedno dvije godine. Mozda je vrijeme za promjenu stanovnistva ili okupaciju. :D
Dobra strana je sto se smanjuje nezaposlenost i sto ce rasti cijena rada. Ostace onoliko koliko ekonomija moze podrzati.
Ili cemo uvoziti Bangladesije i Filipince ... zavrnut' ih na foru o drzavljanstvu za 7 godina. :D
Pa na trend i aludiram, trend je tu, uhvatio je korjenje i trendovi se tesko mjenjaju. A da ce trziste izlevelisat i da ovi odlasci impliciraju i neke dobre stvari - apsolutno. Najgori je strah. Odlazak je alternativa, kad postoji mogucnost da se ode ljudi se osjecaju manje ucjenjeni (od poslodavca, politicke partije, lokalnog siledije, posesivnog roditelja itd)
stakasa

#274 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Maverick78 wrote:
Haha, nasmija me ovo za trenerke :lol:

A nose i one torbice preko tijela :D

Po onome nekako sam siguran da su naši ljudi u pitanju, jer ovdje niko ne nosi one torbice osim naših što su friško odozdo :D

Što se tiče dolaska, vjerovatno ili ženidba, pa sad za pravo ili za papire, ko zna. Na osnovu posla, što se Švedske tiče, to u devedeset posto slučajeva jedino ovi sa visokim obrazovanjem. Btw. Ima sigurno jedan broj što dolazi na tri mjeseca i radi na crno nešto. Mada to zna biti muka... Jer na crno se jedino može raditi kod nekih naših ili tako, građevina ili slično... S tim, čim radiš na crno moraš računati da možeš naletiti na prevarante od kojih ćeš teško naplatiti... Ali eto, ljudi se bore, razumijem ih.
U originalnom postu su torbice spomenute odmah nakon trenerki (prvo pamucna udobna pa onda kada misli da je problem u kvalitetu komocija se zamjenjuje Kappa/Nike svilenom) ali sam prebrisao, nije mi namjera da vrijedam. A jesu li ko uniformisani prvu godinu dvije - dasta su.
Jebo to. Bore se ljudi. I mahom uspiju, stanu na noge nakon tri cetiri godine. Dobiju stalno zaposlenje, dovedu zenu i djecu... Respect!
Gojeni H

#275 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

orinoco wrote:
Gojeni H wrote:
Ali nisu im komunisti bili djedovi, pradjedovi... Shvataš li besmisao svog namigivanja :-)

Ne, prosvijetli me. Hvala
Post Reply