Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
- arzuhal
- tranquil
#252 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Ovo mi se zapravo sviđaarzuhal wrote:Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
Iz tog prvog prastarog naroda su nastali brojni drugi narodi koju su sebi uzimali neka druga imena, a ime Bošnjaci se vijekovima zadržalo samo još u dolinama i planinama koje omeđuju rijeke Unus i Drinus, na Balkanu...
Ima dobar fantasy potencijal.
Ono, mogu zamisliti priču o bitci u kojoj su na jednoj strani Vilenjaci, Božnjaci, Dwarfovi i čestiti Hobiti protiv Morgothovih orka, trollova, Shelobe i hobitskih kvislinga. I mogu zamisliti da priča sadrži rečenicu: Hasagorn je izvadio mač i uzviknuo "pokažimo im kako Božnjaci pripremaju mezu", na šta je božnjačka vojska istovremeno izvadila svoje mačeve i u jedan glas povikala "Režemo nakoso!".
Ionako je Tolkien, kao pobožan katolik, furao da su njegova djela "zaboravljena historija" koja se desila nekad između prvog izgovaranja rečenice "neka bude svjetlo" i Mojsijevih vremena.
- Sara03
#253 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Da li se tu radi o pokušaju asimilacije Gorana u Bošnjake? Doduše, ako sam dobro shvatila i drugi narodi ih svojataju.zlata wrote:Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima...
No, zanima me samo gdje nestade ono: "Nećete vi nama govoriti, kako da se izjašnjavamo", u slučaju kada su uloge zamijenjene.
-
Hafis
#254 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Hoće se usrećiti i jedni i drugi.
Da ih bogdo hoće svojatati Ameri
Da ih bogdo hoće svojatati Ameri
-
zlata
#255 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Pa nema tu nikakve strategije goranske asimilacije, nego, to je narod na rubu asimilacije u "nesto", i najlogicnije je da se prikljuce najvecem, najslicnijem coporu na ovim prostorima (koji ih prihvata kao sebi JEDNAKE), a to je bosnjacki. Ipak jezik im je slavenski, dok su Pomaci u Grckoj (Trakiji) skolovani na turskom, slabo im ide knjizevni bugarski, a Bugari su vec nekoliko puta dokazali i pokazali sta bi s njima.Sara03 wrote:Da li se tu radi o pokušaju asimilacije Gorana u Bošnjake? Doduše, ako sam dobro shvatila i drugi narodi ih svojataju.zlata wrote:Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima...
No, zanima me samo gdje nestade ono: "Nećete vi nama govoriti, kako da se izjašnjavamo", u slučaju kada su uloge zamijenjene.
Last edited by zlata on 24/09/2017 20:33, edited 1 time in total.
-
kockakockica
#256 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
zlata wrote:Pa nema tu nikakve strategije goranske asimilacije, nego, to je narod na rubu asimilacije u "nesto", i najlogicnije je da se prikljuce najvecem, najslicnijem coporu na ovim prostorima (koji ih prihvata kao sebi JEDNAKE), a to je bosnjacki. Ipak jezik im je slavenski, dok su Pomaci u Grckoj (Trakiji) skolovani na turskom, slabo im ide knjizevni bugarski, a Bugari su vec nekoliko puta dokazali i pokazali sta bi s njima.Sara03 wrote:Da li se tu radi o pokušaju asimilacije Gorana u Bošnjake? Doduše, ako sam dobro shvatila i drugi narodi ih svojataju.zlata wrote:Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima...
No, zanima me samo gdje nestade ono: "Nećete vi nama govoriti, kako da se izjašnjavamo", u slučaju kada su uloge zamijenjene.Tako da im je asimilacija u Turke isto prirodna. A turska strana Trakije je puna potomaka identicnog naroda, koji pomalo govore isto slavenske govore, il se sjecaju istih. Kad si manjina medju manjinama, prikljucis se najslicnijoj manjini, koja govori najslicniji jezik, ili vjeruje u najslicnijeg Boga, ili ti najvise lici. Tako to biva. I takav je slucaj sa Pomacima i Goranima. Iako su jedni drugima najprisniji, najslicniji, udeljeni su jedni od drugih. Cesto zive u zabitima, u kojima nema puno posla, osim poljoprivrede itd. Bugarski Pomaci se bore, pa zapocinju obrte sa sitnom industrijom, tekstil itd, ali i tu je konkurencija velika.
Srbi su kidisali na Gorance da ih prevedu na pravoslavlje. Oni nisu zaboravili te agresivne metode, pa se zadnjih godina dobar dio njih izjasnjava Bosnjacima. Sto se tice mene oni su dobrodosli, ko god se tako osjeca, bujrum. Ima i Pomaka koji se sad izjasnjavaju Bosnjacima, a ja licno sam imao najzanimljiviji susret sa Torbešima. Malo sam se zezao sa njima da oni nisu Bosnjaci, kasnije sam prestao kad sam vidio da se ljudi ljute zbog toga i da su se uvrijedili. Jako ponosno isticu to, i onda imaju spremne desetine prica o njihovom porijeklu iz Bosne.
Po jednoj studiji Pomaci, Goranci i Torbeši poticu sa istog izvora. Oni sad masovno tvrde da je taj izvor Bosna, cak za primjere daju Bogumile i vezu sa herezom. Ima jako zanimljivih prica. Uglavnom, svake godine broj njih koji se izjasnjavaju Bosnjacima raste. U njihovim ocima gori zar kad pricaju o Bosni i Bosnjacima
-
zlata
#257 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Pomaci (Gorani, Torbesi) imaju prebogatu narodnu kulturu, zasebne, nevjerojatne, carobne obicaje, i bilo bi zalosno da to sve nestane..... iako modernizacija, i asimilacija u nesto (drugo, trece,....peto) "prijeti" svim kulturama, jezicima i tradicijama. Ne radi se samo o islamskoj komponenti njihovog identiteta, nego bas onoj zasebno njihovoj, koju su oni na svoj nacin spojili s osmanskim, izvornim i islamskim. Lahko je bit turbo Bosnjak, al' od malih se nogu uce jezik i obicaji, tradicija itd. To je malo usavrsenije znanje. Oni su svoje folklorno bogatstvo jos ocuvali.https://www.youtube.com/watch?v=77D3PGKQw5Y&t=105s
-
kockakockica
#258 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Nastav na bosanskom jeziku u OŠ "Lek Dukagjini" u Prizrenu

Sadržaj nastavnih planova i programa te udžbenika - drastično izmijenjen u korist učenja i spoznaje bošnjačke kulture i historije. Bošnjačko nastavno osoblje na Kosovu danas ima pravo da uređuju sadržaje četiri predmeta iz nacionalne grupe predmeta,maternjeg jezika, historije, muzičke i likovne kulture. U ovom pravcu, Bošnjaci, kao i Turci, odnedavno i oficijelno imaju pravo na uvoz nedostajuće školske literatute iz BiH, odnosno Turske, zbog nemogućnosti izrade svih udžbenika na Kosovu. Inače, ova mogućnost je prvi put promovisana neposredno poslije rata na Kosovu, školske 1999/2000. godine, uvozom udžbenika iz BiH, poslije odluke bošnjačkih roditelja za tranziciju nastave na bosanskom jeziku i odobrenja Privremene kosovske vlade.
Također, Bošnjaci imaju pravo da koriste svoj maternji jezik i u službenoj komunikaciji. Svakako je potrebno spomenuti da bošnjačka zajednica po ustavu ima tri garantirana mjesta u Parlamentu Kosova, koji ima 120 poslanika, od kojih su 20 njih iz manjinskih zajednica, te ima svoje predstavnike i u izvršnoj vlasti na centralnom i lokalnim nivoima u nekoliko opština u Republici Kosova.
U Hrvatskoj Bosnjaci nemaju garantirano mjesto u Parlamentu (Sabor). Blizu 1200 Bosnjaka je polozilo svoj zivot za Hrvatsku, a nemaju ni jedno mjesto gdje mogu izraziti svoje stavove. Dobar primjer demokratije, napretka i drustvenog razvoja. Kosovo-Hrvatska

Sadržaj nastavnih planova i programa te udžbenika - drastično izmijenjen u korist učenja i spoznaje bošnjačke kulture i historije. Bošnjačko nastavno osoblje na Kosovu danas ima pravo da uređuju sadržaje četiri predmeta iz nacionalne grupe predmeta,maternjeg jezika, historije, muzičke i likovne kulture. U ovom pravcu, Bošnjaci, kao i Turci, odnedavno i oficijelno imaju pravo na uvoz nedostajuće školske literatute iz BiH, odnosno Turske, zbog nemogućnosti izrade svih udžbenika na Kosovu. Inače, ova mogućnost je prvi put promovisana neposredno poslije rata na Kosovu, školske 1999/2000. godine, uvozom udžbenika iz BiH, poslije odluke bošnjačkih roditelja za tranziciju nastave na bosanskom jeziku i odobrenja Privremene kosovske vlade.
Također, Bošnjaci imaju pravo da koriste svoj maternji jezik i u službenoj komunikaciji. Svakako je potrebno spomenuti da bošnjačka zajednica po ustavu ima tri garantirana mjesta u Parlamentu Kosova, koji ima 120 poslanika, od kojih su 20 njih iz manjinskih zajednica, te ima svoje predstavnike i u izvršnoj vlasti na centralnom i lokalnim nivoima u nekoliko opština u Republici Kosova.
U Hrvatskoj Bosnjaci nemaju garantirano mjesto u Parlamentu (Sabor). Blizu 1200 Bosnjaka je polozilo svoj zivot za Hrvatsku, a nemaju ni jedno mjesto gdje mogu izraziti svoje stavove. Dobar primjer demokratije, napretka i drustvenog razvoja. Kosovo-Hrvatska
-
aratet
- Connaisseur Karlin
#260 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
ortodoksna glupostzlata wrote:Pa nema tu nikakve strategije goranske asimilacije, nego, to je narod na rubu asimilacije u "nesto", i najlogicnije je da se prikljuce najvecem, najslicnijem coporu na ovim prostorima (koji ih prihvata kao sebi JEDNAKE), a to je bosnjacki. Ipak jezik im je slavenski, dok su Pomaci u Grckoj (Trakiji) skolovani na turskom, slabo im ide knjizevni bugarski, a Bugari su vec nekoliko puta dokazali i pokazali sta bi s njima.Sara03 wrote:Da li se tu radi o pokušaju asimilacije Gorana u Bošnjake? Doduše, ako sam dobro shvatila i drugi narodi ih svojataju.zlata wrote:Ali ono pocetno "saranje mlade", na pocetku teme, nema veze sa Bosnjacima. Radi se o Goranima...
No, zanima me samo gdje nestade ono: "Nećete vi nama govoriti, kako da se izjašnjavamo", u slučaju kada su uloge zamijenjene.Tako da im je asimilacija u Turke isto prirodna. A turska strana Trakije je puna potomaka identicnog naroda, koji pomalo govore isto slavenske govore, il se sjecaju istih. Kad si manjina medju manjinama, prikljucis se najslicnijoj manjini, koja govori najslicniji jezik, ili vjeruje u najslicnijeg Boga, ili ti najvise lici. Tako to biva. Najbitnije je da si prihvace, kol'ko tol'ko kao jednak vecini copora u koji se asimiliras. Iako su jedni drugima najprisniji, najslicniji, Pomaci, Torbesi i Gorani, zive udeljeni su jedni od drugih. Cesto u zabitima, u kojima nema puno posla, osim poljoprivrede itd. Bugarski Pomaci se bore, pa zapocinju obrte sa sitnom industrijom, tekstil itd, ali i tu je konkurencija velika.
- Connaisseur Karlin
#261 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
logicno, tadasnji Bosnjaci su danasnji Bosanci , ali doticni katolici se ne izjasvnjavjau kao etnicki Bosnjaci iz BiHkockakockica wrote:Bošnjaci katolici u Mađarskoj
Bošnjaci katolici u Mađarskoj još uvijek čuvaju svoje narodno ime
Bošnjakuša, profesore, Bošnjakuša! A ne Šokica!
Baranjski Bošnjaci žive u Baranji, u gradu Pečuhu, i u selima Kukinju, Semelju, Udvaru, u Salanti (gdje su došli u 18. stoljeću, a danas čine 32% sela), te Nijemetu, Poganu itd... Došli su iz Bosne u Baranju, velikim dijelom u 16. i 17. stoljeću, kada je taj kraj bio pod upravom Osmanskog carstva, ali i u znatnijem broju već u 14. stoljeću... Današnji građani BiH su rasuti po cijelom svijetu i u gotovo svim zemljama imaju svoje male zajednice unutar kojih djeluju i oživljavaju svoju tradiciju...
U Mađarskoj tako djeluje zajednica građana porijeklom iz BiH - katolika - koji sami sebe nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose stare bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. U BiH se o bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj ne zna gotovo ništa. Tek nedavno, boravkom jednog od članova zajednice u Tuzli, saznali su se neki vrijedniji detalji. Na čelu bošnjačke zajednice je univerzitetski profesor i sociolog Ivica Đurok iz Mađarske. Kaže da u nekim naseljima u okolini Pečuha ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva:
- "Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim sličnim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu."...
I dok se neki bh. državljani danas odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti - jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju - kaže profesor Đurok:
- "U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici iz Bosne - i pitaju:
- Imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje netko treba da nam odgovori - a mi znamo odgovor. Ima li BiH neku obavezu brinuti se o nama? Ne financijski, to nam ne treba, nego u moralnom smislu - ima li Sarajevo, Tuzla, općenito BiH, neke obaveze da se brine o nama?"
Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH - pa i onu moralnu - bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost - u nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:
- Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: - Šokica?
A ona kaže:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Ja opet kažem:
- Ne, Vi ste Šokica!
A ona opet:
- Ne, ja sam Bošnjakuša!
Da li trebam išta osim toga kazati?
http://www.hrvatiizvanrh.hr/en/hmiu/cro ... -hungary/9According to estimates by the Croatian local self-governing authorities in Hungary there are approximately between 40,000 and 50,000 Croats living in Hungary; in the Baranja and Podravina region (Pécs, Mohács, Siklós), in the Bačka region (Baja, Aljmaš, Kalac), along the Hungarian-Austrian border (Sopron, Jur, Szombathely , Kiseg), in the vicinity of Kaniža, and in Budapest itself. The Bunjevci, Šokci, Raci Croats, the Dalmatian and the Burgenland Croats, the Pomurski Croats, the Podravina Croats, as well as the Bosnian Croats have, over the long centuries, enriched not only their own culture, but also the cultural heritage of Hungary.
a migracija Etnickih Bosnjaka je prilicno novijeg datuma , i iskljucivo vezanza za muslimane iz BiH
- Connaisseur Karlin
#262 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
arzuhal wrote:Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
Iz tog prvog prastarog naroda su nastali brojni drugi narodi koju su sebi uzimali neka druga imena, a ime Bošnjaci se vijekovima zadržalo samo još u dolinama i planinama koje omeđuju rijeke Unus i Drinus, na Balkanu...
- Connaisseur Karlin
#263 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
kockakockica wrote: Po jednoj studiji Pomaci, Goranci i Torbeši poticu sa istog izvora. Oni sad masovno tvrde da je taj izvor Bosna, cak za primjere daju Bogumile i vezu sa herezom. Ima jako zanimljivih prica. Uglavnom, svake godine broj njih koji se izjasnjavaju Bosnjacima raste. U njihovim ocima gori zar kad pricaju o Bosni i Bosnjacima
-
Hafis
#264 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Tanko će ti ga ovi išta ovdje naučiti od bosanskog jezika ako im ne pošalji kakve knjige.kockakockica wrote:Nastav na bosanskom jeziku u OŠ "Lek Dukagjini" u Prizrenu
A nešto mi i šuhveli ova slika....jesi li ti siguran da je ovo Prizren?
- BHCluster
#265 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Kontam ja tebe neJma svako teksturu lica tamnu kao ti pa ti cudno.
Histerija na 1000%. 
- orinoco
#266 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Hafis wrote:Tanko će ti ga ovi išta ovdje naučiti od bosanskog jezika ako im ne pošalji kakve knjige.kockakockica wrote:Nastav na bosanskom jeziku u OŠ "Lek Dukagjini" u Prizrenu
Gasi li se nastava na bosanskom u Ljubiždi!?
U Ljubiždi, najvećem selu u Podgoru, ujedno prigradskom naselju Prizrena, živi oko 6.000 stanovnika, koji bez obzira na nacionalno izjašnjavanje, da li su Albanci ili Bošnjaci, oko 90 posto njih govori bosanskim jezikom. Međutim, u jedinoj osnovnoj školi "Ekrem Rexha Drini", nastava na bosanskom jeziku je pred gašenjem. Već tri godine nema ni upisanih prvaka, dok trenutno nastavu pohađaju samo 10 učenika.
Pročitajte više na: http://www.info-ks.net/bosnjaci/aktualn ... u-ljubizdi
- Bloo
- Globalna šefica
#267 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Uranusarzuhal wrote:Bošnjaci su prvotni ljudi koje je Bog stvorio, odatle njihovo ime: Božiji ljudi, Božnjaci. To se vremenom, glasovnom promjenom jednačenja po zvučnosti, promijenilo u Bošnjaci.
- General War
#268 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Kosovo jeste najvjerovatnije ali "bosnjacka djeca" nisu jer se ista slika pojavljuje u vise nevezanih clanakaHafis wrote:Tanko će ti ga ovi išta ovdje naučiti od bosanskog jezika ako im ne pošalji kakve knjige.kockakockica wrote:Nastav na bosanskom jeziku u OŠ "Lek Dukagjini" u Prizrenu
http://www.info-ks.net/clanak/47520/evo ... ili-8-sati
Inace na ova kockica lijepo postavlja slike koje blage veze nemaju sa sadrzajem texta
-
kockakockica
#269 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Koji bolesnici
Dolaze na temu u talasima da pljuju po Bosnjacima, negiraju Bosnjake, da negiraju bosanski jezik sad, danas, u 2017. godini. Mozete samo zamisliti kakav pritisak, teror, agresiju, manipalacije, lazi, podmetanja i ostale igre su Bosnjaci morali izdurati, pregurati i prezivjeti za vrijeme Jugoslavije, SHS i ranije od strane velikosrpskog i velikohrvastkog fasizma. Svakodnevno se mozemo uvjeriti u "dobre namjere" nasih dragih susjeda iz Hrvatske i komsija iz Srbije. Kako su ti jadni ljudi prezivjeli u ta vremena kad je sve medije, pisane i ostale, knjige, javni zivot, skolstvo i vjerski zivot kontrolisao drzavni aparat- velikosrspki i velikohrvatski. Nasi stari dobri Bosnjaci zasluzuju ogromno postovanje, respect u pravom smislu rijeci.
Pa kad mi neko dodje, pocne pametovati i roniti suze za Jugoslavijom
Polomise se guglajuci samo da nadju neki zarez, rijec ili slovo na pogresnom mjestu i to koriste kao "kljucni dokaz" za njihove tvrdnje u rangu djeteta od 5 godina. Ahahaa
No, nece me pokolebati forumska saka jada u radu na ovoj plemenitoj temi
Dolaze na temu u talasima da pljuju po Bosnjacima, negiraju Bosnjake, da negiraju bosanski jezik sad, danas, u 2017. godini. Mozete samo zamisliti kakav pritisak, teror, agresiju, manipalacije, lazi, podmetanja i ostale igre su Bosnjaci morali izdurati, pregurati i prezivjeti za vrijeme Jugoslavije, SHS i ranije od strane velikosrpskog i velikohrvastkog fasizma. Svakodnevno se mozemo uvjeriti u "dobre namjere" nasih dragih susjeda iz Hrvatske i komsija iz Srbije. Kako su ti jadni ljudi prezivjeli u ta vremena kad je sve medije, pisane i ostale, knjige, javni zivot, skolstvo i vjerski zivot kontrolisao drzavni aparat- velikosrspki i velikohrvatski. Nasi stari dobri Bosnjaci zasluzuju ogromno postovanje, respect u pravom smislu rijeci.
Pa kad mi neko dodje, pocne pametovati i roniti suze za Jugoslavijom
Polomise se guglajuci samo da nadju neki zarez, rijec ili slovo na pogresnom mjestu i to koriste kao "kljucni dokaz" za njihove tvrdnje u rangu djeteta od 5 godina. Ahahaa
No, nece me pokolebati forumska saka jada u radu na ovoj plemenitoj temi
- General War
#270 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Koji bolesnik, stavlja slike neke djece po skolama, fotografije nekog hrvatskog KUD pod bosnjacke manjine da bi dokazao sta? Da postane predmet sprdnje 
-
aratet
#271 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka
Sta reci za lika koji nas ovdje uvjerava kako je Bugarska puna Bosnjaka? :smijeh:General War wrote:Koji bolesnik, stavlja slike neke djece po skolama, fotografije nekog hrvatskog KUD pod bosnjacke manjine da bi dokazao sta? Da postane predmet sprdnje
-
kockakockica
-
kockakockica
#273 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli na Svečanoj akademiji u Prizrenu povodom Dana Bošnjaka Kosova.

U POVODU DANA BOŠNJAKA, UČENICI I NASTAVNICI BOŠNJACI U POSJETI SKUPŠTINI REPUBLIKE KOSOVA
-
kockakockica
#274 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

U banket sali “Edi Imperial” u Prizrenu, održana je svečana akademija posvećena najvećem nacionalnom prazniku 28. septembru - Danu Bošnjaka Kosova .
-
kockakockica
#275 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Kasnije cemo se naravno baviti i drugim drzavama Balkana, pa i svijeta. Sto ne znaci da cemo zaboraviti Bosnjake katolike i ostale Bosnjake koji nisu islamske vjere. Na kraju krajeva, danas imamo vise od 5 miliona ljudi u svijetu koji govore bosanski jezik, a blizu 9 miliona koji imaju bosnjacko porijeklo