Kompromis nakon 10 godina ignorisanja činjeničnog stanja?pasha078 wrote:Mislim da je Puigdemont spreman na kompromis, ali sada mora provesti referendum, tu mu nema nazad. Mislim da mu je plan da ga provede, pa sa rezultatima u dzepu da pregovara o autonomiji, po svoj prilici povratak na plan iz 2006. Isto tako za kolege koji izvlace ankete kao dokaz da je manjina za neovisnost: sve te ankete su radjene prije nego sto je Spanija zapocela sa represivnim akcijama, i mislim, u americkom zargonu, da su sada sve bets off. Niko ne voli da mu se prijeti i mislim da su neodlucni ili oni sto se premisljaju definitivno sada na strani neovisnosti. Puigdemont vjerovatno ima bar 50% za.
Problem je sto je vjerovatno i Rajoy za kompromis, cak mislim da bi se sada rado vratio na dogovor iz 2006, ali jedino ako ne bude referenduma. Ako dopusti referendum pa onda kompromis, politicki je gotov. Dakle obojica su u corsokaku za koji su jednako krivi.
Par stvari su indikativne: U akcijama zadnjih dana ucestvuje samo drzavna spanska policija, a ne i lokalna katalanska. Zbog cega? Da li je Madrid izgubio povjerenje u njih? Ako dodje do lokaliziranih sukoba, na ciju ce stranu stati Mossoss?
Uskoro cemo vidjeti
Kako? Sta da se ponudi? Ko da pregovara?