Ti si sebi u glavu utufio da sam ja na socijali. Mora da si ljubomoran zato sto ja imam posao a ti nemas ili sta je reci? Da moji roditelji imaju ranu penziju. Kao vecina nasih u Danskoj. Moje roditelje povukao mentalitet koji ja nemam a ti ga ocigledno imas kao vecina nasih u Danskoj.fidoremilienko wrote:Prvi je tvoj stari otisao u prijevremenu. Dobro pa si priznao neofirno.
A ti si sebi socijalu obezbijedio.
Sunce tuđeg neba...
-
beobasket
#251 Re: Sunce tuđeg neba...
- ibi
#252 Re: Sunce tuđeg neba...
beobasket wrote:Ti si sebi u glavu utufio da sam ja na socijali. Mora da si ljubomoran zato sto ja imam posao a ti nemas ili sta je reci? Da moji roditelji imaju ranu penziju. Kao vecina nasih u Danskoj. Moje roditelje povukao mentalitet koji ja nemam a ti ga ocigledno imas kao vecina nasih u Danskoj.fidoremilienko wrote:Prvi je tvoj stari otisao u prijevremenu. Dobro pa si priznao neofirno.
A ti si sebi socijalu obezbijedio.

- Rockefeller
#253 Re: Sunce tuđeg neba...
Gdje ce normalan covjek, koji moze da radi da bude na socijali, ma sramota.
-
moonca
#254 Re: Sunce tuđeg neba...
Nema normalnog covjeka da je na socijali. Nazalost sve su to bolesne osobe.Nema te zemlje koja ce to dozvoliti
Licno ,poznat mi je slucaj u Kanadi , da je tip (inace zet poznatog prijeratnog politicara) na socijeali od kako je dosao -negdje od '93
.Drugi slucaj ,prijatelj nedavno nakon duge bolesti - uspio dobiti 80 % invalid.( mentalna bolest) i socijaln apomoc oko $ 800. To je zbilja djeparac za tu zemlju. Nemoguce je prezivjeti.
U Americi takodje - ne poznajem niti jednog da je na bilo kojoj pomoci -- to je vrlo tesko dobiti.
Licno ,poznat mi je slucaj u Kanadi , da je tip (inace zet poznatog prijeratnog politicara) na socijeali od kako je dosao -negdje od '93
.Drugi slucaj ,prijatelj nedavno nakon duge bolesti - uspio dobiti 80 % invalid.( mentalna bolest) i socijaln apomoc oko $ 800. To je zbilja djeparac za tu zemlju. Nemoguce je prezivjeti.
U Americi takodje - ne poznajem niti jednog da je na bilo kojoj pomoci -- to je vrlo tesko dobiti.
- Rockefeller
#255 Re: Sunce tuđeg neba...
Ma jes. Imas u DE Hartz IV od 400 eura 
- exliberal-ex
#256 Re: Sunce tuđeg neba...
znam ja tipa koji je isto tako ganjao socijalu...na tu pricu mentalna bolest...I ovi rekli nema problema...kurcio se mjesec dana kad jedan dan koverta....vozacka mu suspendovana, zove osiguranje kazu mi dobili papir da vam je vozacka suspendovana mi vam automatski suspendiramo osigranje...da vidis panike...nije vozio vise od godinu ( a kontao sad cu ja picu razvozit , malo penzija I ljepota)...moonca wrote:Nema normalnog covjeka da je na socijali. Nazalost sve su to bolesne osobe.Nema te zemlje koja ce to dozvoliti
- hrle1976
#257 Re: Sunce tuđeg neba...
Rockefeller wrote:Ma jes. Imas u DE Hartz IV od 400 eura
nasi po dojclandiji se hvale kako imaju preko 500 ojra plus jos neke dodatke. a sto sam cuo za norvesku, svedsku i dansku
-
beobasket
#258 Re: Sunce tuđeg neba...
hrle1976 wrote:Rockefeller wrote:Ma jes. Imas u DE Hartz IV od 400 eura
nasi po dojclandiji se hvale kako imaju preko 500 ojra plus jos neke dodatke. a sto sam cuo za norvesku, svedsku i danskutamo socijala ko akademska plata u dojclandiji
Okaci macku o rep. Prosla su ta vremena kada zivot na socijali je bio profitabilan posao, pogotovo za samohrane roditelje. Nasi su davnih dana odustajali od posla, jer obicno samo jedno je imalo posao, a tada je vazio zakon ako jedno radi drugo nema pravo na socijalu. Kasnje su isti zakon ukinuli pa ga opet vratili na snagu.
Jednostavno su izracunali, kako dvoje na socijali je jednako veci prihod nego da jedno radi. Jer poslove koje su obavljali nisu bili bog zna cemu. Pa tako i plata nije bila od nekog znacaja. Vecina nasih je trazila jednostavan izlaz iz obaveza. Posao, socijala, socijala za bolovanje, penzija. Neko je direkt isao na bolovanje pa trazio penziju.
To sto su rane penzije umanjili prije nekoliko godina a od tada nisu bas puno porasle je jedna cinjenica, koju od nasih niko nije mogao predviditi 2000 godine.
- ibi
#259 Re: Sunce tuđeg neba...
hahahaha evo opet kretenahrle1976 wrote:Rockefeller wrote:Ma jes. Imas u DE Hartz IV od 400 eura
nasi po dojclandiji se hvale kako imaju preko 500 ojra plus jos neke dodatke. a sto sam cuo za norvesku, svedsku i danskutamo socijala ko akademska plata u dojclandiji
- Rockefeller
#260 Re: Sunce tuđeg neba...
Ma ne mislim na "nase" nego uopste, socijala ti je Hartz IV. Postoje stanovi sa WBS, to je za one vjerovatno koji primaju socijalu.
Mislim ne interesuju me. Radim kao konj tokom Ausbildunga plus imam Nebenjob. Nemam kad razmisljat o tome
Mislim ne interesuju me. Radim kao konj tokom Ausbildunga plus imam Nebenjob. Nemam kad razmisljat o tome
- ibi
#261 Re: Sunce tuđeg neba...
Kao i svako normalan.Rockefeller wrote:Ma ne mislim na "nase" nego uopste, socijala ti je Hartz IV. Postoje stanovi sa WBS, to je za one vjerovatno koji primaju socijalu.
Ali ovaj zviz/hrle je na socijali, pa je na forumu 24h dnevno sa 3 nicka, sta drugo da pis osim da su kao i on svi drugi na socijali, i da jedu u narodnim kuhinjama a vozaju novi Audi Q5 na kredit....
- Rockefeller
#262 Re: Sunce tuđeg neba...
ibi wrote:Kao i svako normalan.Rockefeller wrote:Ma ne mislim na "nase" nego uopste, socijala ti je Hartz IV. Postoje stanovi sa WBS, to je za one vjerovatno koji primaju socijalu.
Ali ovaj zviz/hrle je na socijali, pa je na forumu 24h dnevno sa 3 nicka, sta drugo da pis osim da su kao i on svi drugi na socijali, i da jedu u narodnim kuhinjama a vozaju novi Audi Q5 na kredit....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Normalan insan koji moze radit a na socijali, pravi golem grijeh
Lako je kupit Q5 ali kako li ce ga odrzavat
-
beobasket
#263 Re: Sunce tuđeg neba...
Nasi su na socijali 2004 vozali super auta.Rockefeller wrote:ibi wrote:Kao i svako normalan.Rockefeller wrote:Ma ne mislim na "nase" nego uopste, socijala ti je Hartz IV. Postoje stanovi sa WBS, to je za one vjerovatno koji primaju socijalu.
Ali ovaj zviz/hrle je na socijali, pa je na forumu 24h dnevno sa 3 nicka, sta drugo da pis osim da su kao i on svi drugi na socijali, i da jedu u narodnim kuhinjama a vozaju novi Audi Q5 na kredit....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Normalan insan koji moze radit a na socijali, pravi golem grijeh![]()
Lako je kupit Q5 ali kako li ce ga odrzavat
Tada je drzava davala sakom i kapom. Imali sa beneficijom za reziju (kosa se isplati na racun), djecijim dodatkom i socijalom, znaci dvoje odraslih sa dvoje djece u rasponu 7 do 17 godina, skoro 3.274 Eura / mjesecno socijale. Ko je imao troje djece, polagao je pravo na malo vecu beneficiju za stan, ko je imao bar jedno djete mladje od 7 godina je takodje vise, veci djeciji doplatak plus jos par beneficija. Bilo je nasih koji su izlazili sa netto blizu 4.000 Eura socijale / mjesecno.
Last edited by beobasket on 29/07/2017 13:52, edited 1 time in total.
-
paladinka
#264 Re: Sunce tuđeg neba...
Pa ako imas vise djece nomalno da i vise dobijes , ali moraju se djeca i hraniti i oblaciti , neces ih na vodi i hljebu ostaviti . A socijalci i ne smiju imati auto ili smiju imati auto koje je male vrijednosti ( znaci ne neko skupo , zavisi od drzave do drzave kakvi su propisi) , jer se auto gleda kao imovina a imovine isto mozes imati nesto vrlo-vrlo malo ako primas socijalu.
-
beobasket
#265 Re: Sunce tuđeg neba...
Tada 3.500 Eura socijale je znacilo da poslje rezije ostane porodici minimum 2.500 Eura. Na Jyllandu su imali vise, jer kirija je dosta jeftinija na polu otoku nego na otoku gdje je Kopenhagen. Vozali su auto koje su mogli kupiti, jer igra cijene nije znacina lista.paladinka wrote:Pa ako imas vise djece nomalno da i vise dobijes , ali moraju se djeca i hraniti i oblaciti , neces ih na vodi i hljebu ostaviti . A socijalci i ne smiju imati auto ili smiju imati auto koje je male vrijednosti ( znaci ne neko skupo , zavisi od drzave do drzave kakvi su propisi) , jer se auto gleda kao imovina a imovine isto mozes imati nesto vrlo-vrlo malo ako primas socijalu. Kao sto samo
Ja znam nase koji su na socijali 2004, 2005 isi u Sarajevo kupiti stan. Dok je jos bilo dzaba.
Kad su poceli umanjivati socijale tako su nasi postepeno poceli prelaziti u penzije. Mada su prvi otisli u ranu penziju jos 1999 godine.
-
paladinka
#266 Re: Sunce tuđeg neba...
Pa eto ako nije mimo zakona , hvala bogu i neka su.
- ibi
#267 Re: Sunce tuđeg neba...
Ako Bog da da imaju sto vecu socijalu i penzije.beobasket wrote:Tada 3.500 Eura socijale je znacilo da poslje rezije ostane porodici minimum 2.500 Eura. Na Jyllandu su imali vise, jer kirija je dosta jeftinija na polu otoku nego na otoku gdje je Kopenhagen. Vozali su auto koje su mogli kupiti, jer igra cijene nije znacina lista.paladinka wrote:Pa ako imas vise djece nomalno da i vise dobijes , ali moraju se djeca i hraniti i oblaciti , neces ih na vodi i hljebu ostaviti . A socijalci i ne smiju imati auto ili smiju imati auto koje je male vrijednosti ( znaci ne neko skupo , zavisi od drzave do drzave kakvi su propisi) , jer se auto gleda kao imovina a imovine isto mozes imati nesto vrlo-vrlo malo ako primas socijalu. Kao sto samo
Ja znam nase koji su na socijali 2004, 2005 isi u Sarajevo kupiti stan. Dok je jos bilo dzaba.![]()
Kad su poceli umanjivati socijale tako su nasi postepeno poceli prelaziti u penzije. Mada su prvi otisli u ranu penziju jos 1999 godine.
Nadam se da i ti imas dovoljnu socijalu da mozes da zivis od nje.
-
beobasket
#268 Re: Sunce tuđeg neba...
Cekaj, budi malo strpljiva, sad dolazi tek poslastica. Za sve one koji pate od srcanih teskoca neka ne citaju. Ne zajebavam se. Citanje na vlastitu odgovornost.paladinka wrote:Pa eto ako nije mimo zakona , hvala bogu i neka su.
Ko je od nasih tada imao godinu dana rada i odredjen broj sati rada sto nije bilo tesko nabrati u roku jedne kalendarske godine. Taj, odnosno ako je obadvoje slucajno imalo posao i poslje godine stopiralo, obadvoje su polagali pravo na radnickiu kasu. Znaci, radnicka kasa plus djeciji dodatci, nisu imali pravo na beneficije za stanarinu ali zato su imali godisnje oko 2.500 Eura skupa dodatka za godisnji odmor dok sjede kod kuce da se odmore od ne rada.
- ibi
#269 Re: Sunce tuđeg neba...
Da hoce nasi penzioneri i socijalci imat po 10.000 EUR mjesecno a sve u BiH trositbeobasket wrote:Cekaj, budi malo strpljiva, sad dolazi tek poslastica. Za sve one koji pate od srcanih teskoca neka ne citaju. Ne zajebavam se. Citanje na vlastitu odgovornost.paladinka wrote:Pa eto ako nije mimo zakona , hvala bogu i neka su.![]()
Ko je od nasih tada imao godinu dana rada i odredjen broj sati rada sto nije bilo tesko nabrati u roku jedne kalendarske godine. Taj, odnosno ako je obadvoje slucajno imalo posao i poslje godine stopiralo, obadvoje su polagali pravo na radnickiu kasu. Znaci, radnicka kasa plus djeciji dodatci, nisu imali pravo na beneficije za stanarinu ali zato su imali godisnje oko 2.500 Eura skupa dodatka za godisnji odmor dok sjede kod kuce da se odmore od ne rada.Ukupni mjesecni iznos dvoje na radnickoj kasi plus djeciji doplatci je bio 4.600 Eura / mjesecno. Ako padne mjesec sa pet sedmica skoro pa 5.000 Eura / mjesecno na ruke. Nisu imali beneficiju za kiriju, i morali su mjesecno oko 100 Eura po osobi placati u radnicku kasu. Imali su tada pravo do 7 godina biti na radnickoj kasi, a svake godine bi dobili za godisnji odmor bonus od 2.500 Eura na ruke.
-
paladinka
#270 Re: Sunce tuđeg neba...
Bas se radujem , neka , neka 
- hrle1976
#271 Re: Sunce tuđeg neba...
Nasi bi prije uzeli 1.000 ojra socijale nego posao koji se placa 2.000 orica na rucice. Iz kojeg razloga! Menatlaitet balkanski. Nasi razmisljaju bolje hiljadarka na socijali te cu jos malo na crno svercat i tako biti sam svoj gazda. Nasa posla, vazi za 94% nasih!
-
Zoya
#272 Re: Sunce tuđeg neba...
Kakva laž, čovječe! Ljudi nisu htjeli biti na socijali onda kad su došli nego su se odmah uhvatili bilo kakvog posla samo da ne budu na teret državi. Ja stvarno ne znam sa kime se vi družitie i kako vas nije stid razbacivati se sa ovakvim nebulozama.hrle1976 wrote:Nasi bi prije uzeli 1.000 ojra socijale nego posao koji se placa 2.000 orica na rucice. Iz kojeg razloga! Menatlaitet balkanski. Nasi razmisljaju bolje hiljadarka na socijali te cu jos malo na crno svercat i tako biti sam svoj gazda. Nasa posla, vazi za 94% nasih!
- hrle1976
#273 Re: Sunce tuđeg neba...
Nemam blage o kojim ti ljudima pises, i gdje su ti ljudi se tako hvatali za poslove, ja pisem o mentalitetu nasih a ne kako se nasi ponasaju na nekom specificnom mjestu.Zoya wrote:Kakva laž, čovječe! Ljudi nisu htjeli biti na socijali onda kad su došli nego su se odmah uhvatili bilo kakvog posla samo da ne budu na teret državi. Ja stvarno ne znam sa kime se vi družitie i kako vas nije stid razbacivati se sa ovakvim nebulozama.hrle1976 wrote:Nasi bi prije uzeli 1.000 ojra socijale nego posao koji se placa 2.000 orica na rucice. Iz kojeg razloga! Menatlaitet balkanski. Nasi razmisljaju bolje hiljadarka na socijali te cu jos malo na crno svercat i tako biti sam svoj gazda. Nasa posla, vazi za 94% nasih!
- Rockefeller
#274 Re: Sunce tuđeg neba...
94%
Nisi dobro upucen. Ne javljaj se vise.
Nisi dobro upucen. Ne javljaj se vise.
- cehaja
#275 Re: Sunce tuđeg neba...
Ja mogu samo reci da ti 100% nisi normalan covjek.hrle1976 wrote:Nemam blage o kojim ti ljudima pises, i gdje su ti ljudi se tako hvatali za poslove, ja pisem o mentalitetu nasih a ne kako se nasi ponasaju na nekom specificnom mjestu.Zoya wrote:Kakva laž, čovječe! Ljudi nisu htjeli biti na socijali onda kad su došli nego su se odmah uhvatili bilo kakvog posla samo da ne budu na teret državi. Ja stvarno ne znam sa kime se vi družitie i kako vas nije stid razbacivati se sa ovakvim nebulozama.hrle1976 wrote:Nasi bi prije uzeli 1.000 ojra socijale nego posao koji se placa 2.000 orica na rucice. Iz kojeg razloga! Menatlaitet balkanski. Nasi razmisljaju bolje hiljadarka na socijali te cu jos malo na crno svercat i tako biti sam svoj gazda. Nasa posla, vazi za 94% nasih!