Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
- bingov buraz
#251 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Zasto bi drzava trebala sufinancirati necije poslovne promasaje?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#252 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Srbija prizvodt malinu več 50 godina a nisu mnogo odmakli od nas.seoBIH wrote:
Pa Srbija je vrh za nas, prvo trebamo nju dostici, pa onda gledati Europu, ili RusijuTamo se bore za minimalnu cijenu od 3.60-4KM dok je dobrom bosnji dosta 1.5KM i komentar "Prezasitli ste trziste".
Jbga, ko onda moze reci da zasuluzujemo bolje?
- Haris.ba
#253 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Kako?seoBIH wrote:
Ucinili su to da ce minimalna cijena biti iznad 3.5KM.
-
almir90
#254 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ovo sranje su napravili oni koji vole da fušere u poslu, kao što sam ja pisao već. A, uvijek isposte i oni koji su pošteni radi levata.
Evo nađoh ova dva članka koji upozoravaju vezano za srmznutu malinu iz Poljske, a vjerovatno tu ima i ostalih država odakle su uvožene.
Koristio sam Google Translate, pa možete i vi.
https://www.produktwarnung.eu/2017/05/0 ... polen/5688
http://www.augsburger-allgemeine.de/wis ... 08716.html
Dakle, podvaljivanjem ljudima je dovelo da Evropska Unija ne želi više malina. Nije to samo stvar odluke, to je vjerovatno i stvar kupaca, oni koji su imali problema radi loših malina, neće sigurno kupovati. No, povuklo je to i ogroman broj onih koji ne žele da rizikuju.
I opet se svodi na ono što sam ja pisao već, pored toga što dođe do prezasićenja, gdje nemaš kome da prodaš svoj proizvod, stvori se i problem ljudi koji su skloni prevarama i podvalama unište sve.
Sam pad potražnje doveo je i do pada cijene tog proizvoda.
Evo nađoh ova dva članka koji upozoravaju vezano za srmznutu malinu iz Poljske, a vjerovatno tu ima i ostalih država odakle su uvožene.
Koristio sam Google Translate, pa možete i vi.
https://www.produktwarnung.eu/2017/05/0 ... polen/5688
http://www.augsburger-allgemeine.de/wis ... 08716.html
Dakle, podvaljivanjem ljudima je dovelo da Evropska Unija ne želi više malina. Nije to samo stvar odluke, to je vjerovatno i stvar kupaca, oni koji su imali problema radi loših malina, neće sigurno kupovati. No, povuklo je to i ogroman broj onih koji ne žele da rizikuju.
I opet se svodi na ono što sam ja pisao već, pored toga što dođe do prezasićenja, gdje nemaš kome da prodaš svoj proizvod, stvori se i problem ljudi koji su skloni prevarama i podvalama unište sve.
Sam pad potražnje doveo je i do pada cijene tog proizvoda.
- seoBIH
#255 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Znas li sta je poticaj. Jos je taj pticaj 20 jbenih kf, pa na tonu dobijes 200KM, sto nije dovoljni ni berace da platis?bingov buraz wrote:Zasto bi drzava trebala sufinancirati necije poslovne promasaje?
Ne finansira nista, vec dopusta da veliki jebu male. Ako je fakturna cijena pri izvozu 4e, ne moze biti otkupna 80 centi da ga jebes.
- bingov buraz
#256 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Komsija mi zatvorio trgovinu ubili ga ovi trzni centri,trebala ga je drzava svaki mjesec sa hiljadom pogurati tom logikom.I cuj drzava da pritisne otkupljivace pa nije Sjeverna Koreja,organizujte se sami,kupite hladniace,ganjajte kredite radite ono sto i ostatak proizvodjaca u ovoj drzavi.seoBIH wrote:Znas li sta je poticaj. Jos je taj pticaj 20 jbenih kf, pa na tonu dobijes 200KM, sto nije dovoljni ni berace da platis?bingov buraz wrote:Zasto bi drzava trebala sufinancirati necije poslovne promasaje?
Ne finansira nista, vec dopusta da veliki jebu male. Ako je fakturna cijena pri izvozu 4e, ne moze biti otkupna 80 centi da ga jebes.
-
almir90
#257 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Komšija je propao, jer je nebitan u cijeloj priči, i nije kakav značajan faktor po državu. Vlada itekako gura ove velike trgovce i proizvođače sa raznim vidovima poticaja, s kojima im se omogućuje manipulacija cijenama i uništavanje konkurencije. Potrošač to sada ne shvaća, ali hoće za nekih pet godina kad dođe do drastično većeg monopola nad tržištem od ovih velikih koji sada vladaju.bingov buraz wrote: Komsija mi zatvorio trgovinu ubili ga ovi trzni centri,trebala ga je drzava svaki mjesec sa hiljadom pogurati tom logikom.I cuj drzava da pritisne otkupljivace pa nije Sjeverna Koreja,organizujte se sami,kupite hladniace,ganjajte kredite radite ono sto i ostatak proizvodjaca u ovoj drzavi.
- seoBIH
#258 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
bingov buraz wrote:Komsija mi zatvorio trgovinu ubili ga ovi trzni centri,trebala ga je drzava svaki mjesec sa hiljadom pogurati tom logikom.I cuj drzava da pritisne otkupljivace pa nije Sjeverna Koreja,organizujte se sami,kupite hladniace,ganjajte kredite radite ono sto i ostatak proizvodjaca u ovoj drzavi.seoBIH wrote:Znas li sta je poticaj. Jos je taj pticaj 20 jbenih kf, pa na tonu dobijes 200KM, sto nije dovoljni ni berace da platis?bingov buraz wrote:Zasto bi drzava trebala sufinancirati necije poslovne promasaje?
jebena bosna i hercegovina. Zalim sto nas nisu sravnili kad su imali priliku. Dzabe bosnji objasnjavati. On se uhljebi a ostali ga ne interesuju.
- Haris.ba
#259 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Poljoprivreda nije ko svaka druga grana privrede. Jer ne možeš se dogovoriti hoćeš li ili nećeš jesti.bingov buraz wrote:Komsija mi zatvorio trgovinu ubili ga ovi trzni centri,trebala ga je drzava svaki mjesec sa hiljadom pogurati tom logikom.I cuj drzava da pritisne otkupljivace pa nije Sjeverna Koreja,organizujte se sami,kupite hladniace,ganjajte kredite radite ono sto i ostatak proizvodjaca u ovoj drzavi.
To je teško subvencionirana grana privrede u Evropi. I veoma regulisana. Veća ti je sloboda u proizvodnji oružja nego u poljoprivredi.
Kolika je u Srbiji subvencija? Koliko je subvencija u Poljskoj?seoBIH wrote:Znas li sta je poticaj. Jos je taj pticaj 20 jbenih kf, pa na tonu dobijes 200KM, sto nije dovoljni ni berace da platis?
- bingov buraz
#260 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
U USK je poticaj na malinu 20kf,malo jeste ali ima poljoprivrednih kultura koje nemaju poticaja nikako.U malinu je udario svako,tajkuni poceli saditi ogromne povrsine,bez strategije i plana,kazu podbacio rod u Poljskoj pa nije problem za plasman,ok sta ce biti dogodine kad rodi u Poljskoj?
Kazu bogate se hladnjacari i izvoznici,moguce ali im niko ne brani da osnuju zadruge pribave certifikate i sami izvoze.
Ono sto bih ja laicki uradio,dao bih jos 10 kf poticaja i zabranio dizanje novih nasada odnosno popisao i ogranicio otkup pa ti dizi jarane jos 50 hektara ako hoces ali se za prodaju sam snalazi.
Kazu bogate se hladnjacari i izvoznici,moguce ali im niko ne brani da osnuju zadruge pribave certifikate i sami izvoze.
Ono sto bih ja laicki uradio,dao bih jos 10 kf poticaja i zabranio dizanje novih nasada odnosno popisao i ogranicio otkup pa ti dizi jarane jos 50 hektara ako hoces ali se za prodaju sam snalazi.
-
almir90
#261 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Pročita li ko šta na onim linkovima što ja postavih?
-
Fudo387
#262 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Nije mu drzava trebala svake godine gurati milju da opstane, mogla mu je dati poreske olaksice da biznis prezivi par godina dok se ne ustabili. Kad propadne, onda tek nema nikakve koristi od njega, ni drustvo ni drzava. Subvencije poljoprivrednicima su normalna pojava u razvijenim drzavama. Takva grana privrede, uspjeh zavisi od milion faktora, dovoljno je da bubne mraz u nevakat i alahimanet, djaba si se znojio. Najlakse je pustiti da propadne, i sta onda?bingov buraz wrote:Komsija mi zatvorio trgovinu ubili ga ovi trzni centri,trebala ga je drzava svaki mjesec sa hiljadom pogurati tom logikom.I cuj drzava da pritisne otkupljivace pa nije Sjeverna Koreja,organizujte se sami,kupite hladniace,ganjajte kredite radite ono sto i ostatak proizvodjaca u ovoj drzavi.seoBIH wrote:Znas li sta je poticaj. Jos je taj pticaj 20 jbenih kf, pa na tonu dobijes 200KM, sto nije dovoljni ni berace da platis?bingov buraz wrote:Zasto bi drzava trebala sufinancirati necije poslovne promasaje?
-
The 51st State
#263 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Kako ovi sto su jagode sadili.ne propadnu, ah da nisu letili za "cijenom", kad poljoprivrednici skontaju za sta imaju siguran plasman I naplatu te se u skladu sa tim iskalkulisu nece biti ovakvih gluposti.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#264 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Jesam ja, sta...dobili proljev...neki virus...u Bosni svaka druga osoba ima proljevalmir90 wrote:Pročita li ko šta na onim linkovima što ja postavih?
- Maraschino
#265 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Niko ne moze vise dobiti proljev od ovih Europljana. Sta god pojede na wc, kaze stomacna gripa.Bobi wrote: Jesam ja, sta...dobili proljev...neki virus...u Bosni svaka druga osoba ima proljev.
@seoBIH, poselami malinare i reci im da sledece godine ne hebu ale. svake godine ista prica. bolje da nista ne rade ili neka se presaltaju na nesto drugo.
- seoBIH
#266 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Cuj poselami
E moj bosnjo, jel te stid?
https://www.facebook.com/amel.mehurovic ... =2&theater
Je li ovo covjek koji ce se obogatiti od maline? Ma samo neka komsiji crkne krava... ko ih jebe, ionako nisu na drzavnoj sisi.
Je li ovo covjek koji ce se obogatiti od maline? Ma samo neka komsiji crkne krava... ko ih jebe, ionako nisu na drzavnoj sisi.
- Maraschino
#267 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Znam zasto sam to bas tebi napisao ''poselami''.seoBIH wrote:Cuj poselamiE moj bosnjo, jel te stid?
Oni moraju raditi ono sto mogu plasirati. Hoce li to biti med, koza, sljiva, ljekovito bilje...nije bitno. Bitno je da ima kome prodati.
p.s. juce gledam neki par tamo u Lijevce polju. Dobili sadnica od nekoga(prijatelja) iz Zenice i poceli uzgoj. Slijedece godine ocekujem njihovo kukanje na plasman.
- seoBIH
-
almir90
#269 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Dovoljno je da uvedu kontrolu i smanje uvoz. A pogotovo je dovoljno da sami kupci odluče da manje troše iste robe, i samim tim nemaš je kome ni plasirati, sve je to jedan začarani krug.Bobi wrote: Jesam ja, sta...dobili proljev...neki virus...u Bosni svaka druga osoba ima proljev.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#270 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Ama, kad čujem koliko i s čim pršću i zaljevaju maline ovi naši ne pada mi napamet da ih probam
. Navečer maline zelene, dodaju u rezervoare s vodom za navodnjavanje neku hemikaliju...ujutro sve se crveni
, `dje to zdravo
?
-
channel10
#271 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Seo bolan, ko ce dati 3,5 KM po kili? Ove godine vrh 2 KM.hladan.preminger wrote:seoBIH wrote:Kod bosnje nista ne valja, a hercegovac koji glumi hrvata veceg nego onog iz Zagreba je prvi da popljuje. Tipicni bosanac i jedan i drugi
Anyway, sto se malina tice, tu ima perspektive. Kada bi se povecao za 10x proizvodni kapacitet u BIH, to ne bi bilo ni 1% svjetskog trzista. Sto znaci da do zasicenja nije doslo. Doslo je do izrazaja bosnjackog odnosno bosanskog lopovluka, gdje bi svako da se obogati preko noci, i to preko ledja proizvodjaca.
Realna cijena maline je od 4 do 5KM zbog ovogodisnjih nepogoda, totalnog kraha proizvodnje u Posljskoj, te vece potraznje. Ipak, BIH lobi hladnjacara hoce da ubere veci kajmak
Konkretna pohlepa hladnjacara, tj gazda se vidi na primjeru proslogodisnje otkupnine i plasmana. Naime, veliki broj hladnjacara nije odmah prodavao maline, vec su vrsili duboko zaledjivanje te cekali povoljni momenat prodaje. Taj momenat se toliko odlucio da ih je vecina bila prisljena spustiti cijene prodaje, pa su bili nesto iznad nule. Zbog toga, ove godine su ponudili sramnu 1KM akontativno, da bi dosli do psiholoskog momenta, kojim ce dignuti cijenu na 2KM, pa na kraju na 3.5KM, sto ce glupom bosnji biti sasvim dovoljno, vodeci se time da je bolje 3.5 nego prvobitno ponudjena 1KM, dok je opet, ponavljam, relana cijena oko 5KM.
Za ove koji pisu da bi ljudi lahku paru, vi pojma nemate. Vjerovatno nikada niste radili po suncu, plijevili travu, okopavali sadnice. Sve osim lahke zarade...![]()
Ne zna to sta je motika.
-
PM72
#272 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Bobi wrote:Ama, kad čujem koliko i s čim pršću i zaljevaju maline ovi naši ne pada mi napamet da ih probam. Navečer maline zelene, dodaju u rezervoare s vodom za navodnjavanje neku hemikaliju...ujutro sve se crveni
, `dje to zdravo
?
Moj prijatelj se "uvalio" u biznis s malinama i sad se za glavu hvata.Obećali su otkupnu cijenu od 2,8 KM a sad mu kažu - daj Bože i marka i po.A valja pobrat' 15 duluma malina,ja jednom brao da ponesem kući i nakon pola gajbe mi dojadilo,nisam više htio.
Posebna priča je hemija koja prati sav taj proces.Šest prskanja u toku godine plus posebna kesa koja se saspe u rezervoare za navodnjavanje.Kažu da je negdje oko Bratunca krava popila tu razmućenu vodu i krepala.
U svakom slučaju,maline koje se uzgajaju NISU ZDRAVE a nisu mi jasni stranci koji ih kupuju.
-
Fudo387
#273 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Lazu, razmuti i ti sebi toga cuda.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#274 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
kupine..Maraschino wrote:Niko ne moze vise dobiti proljev od ovih Europljana. Sta god pojede na wc, kaze stomacna gripa.Bobi wrote: Jesam ja, sta...dobili proljev...neki virus...u Bosni svaka druga osoba ima proljev.
![]()
@seoBIH, poselami malinare i reci im da sledece godine ne hebu ale. svake godine ista prica. bolje da nista ne rade ili neka se presaltaju na nesto drugo.
i od njih saliješ vino. prodaješ ga ko lijek. malo ko pravi. iće ko halva. može se miješati kupina i maline. tušiš ga ko žensko vino a obara gore od Blatine.
- Maraschino
#275 Re: Zemlja smilja, malina, suza i hohštaplera
Toto, ima hiljade nacina. Odrastao sam u tom okruzenju gdje se borilo i prezivljavalo, ma snalazilo se na razne nacine.Toto wrote:kupine..Maraschino wrote:
Niko ne moze vise dobiti proljev od ovih Europljana. Sta god pojede na wc, kaze stomacna gripa.![]()
i od njih saliješ vino. prodaješ ga ko lijek. malo ko pravi. iće ko halva. može se miješati kupina i maline. tušiš ga ko žensko vino a obara gore od Blatine.
Prica mi otac(rahmetli), nema sine hljeba na zemlji. Nasa zemlja je ionako slaba. Prijecanskom(Srijem, Banat, Backa...) zemljom mozes toriti nasu a oni dobijaju poticaje a mi ne. Kako se boriti sa trzistem?
Ovo danas je puko prezivljavanje na zemlji a ne ''da se kuca pravi'' pa se stim ne treba zalijetati.
Ali nas covjek masta o zaradi preko noci i to na poljoprivredi.